Dodaj do ulubionych

podyskutujmy o invitro

29.10.12, 19:30
W sumie nie jestem zainteresowany, że tak powiem bezpośrednio, ale to temat na który wypowiada się wiele osób jeszcze mniej znających temat ode mnie, ale uważających, że mają prawo decydować.

Co myślicie o tej kwestii?

Kim dla Kościoła są dzieci "in vitro"? Jak je traktuje? Jak traktuje ich rodziców?

Dlaczego ideologie religijne narzucać muszą zachowanie ludziom o innych poglądach?

Zapewne zadacie jeszcze wiele pytań. Zachęcam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • naubyd in vitro oczywiście 29.10.12, 19:30

• hassleader Re: podyskutujmy o invitro 30.10.12, 03:13
      Gdyby to był normalny kraj, to jakieś czarnogrodzkie przedstawicielstwa nie miałyby w ogóle prawa otwarcia pyska w tym temacie. W kraju, w którym problem bezpłodności dotyczy niemal 1,5 miliona mieszkańców, każda technologia pozwalająca im mieć potomstwo, powinna być popierana przez rząd. Zdanie kościoła nie powinno być w ogóle brane pod uwagę. Skoro według nich zygota, to już człowiek, to może objąc ochroną wszystkie plemniki i jajeczka, bo z nich powstaje człowiek. Absurdalność uporu pewnych ludzi mnie przeraża. Ale, jeśli nie chcą in vitro i jednocześnie chcą całkowitego zakazu aborcji, to zgadzam się pod jednym warunkiem: każdy taki gościu podpisze deklarację, że będzie wpłacał co miesiąc kwotę na leczenie i wychowanie dzieci niechcianych, i że podejmie sięopieki nad przynajmniej jednym takim dzieckiem. Bo nie sztuka kłapać dziobem w imię ideałów katolickich, sztuka samemu wziąć za nie odpowiedzialność.

Mam jeszcze jedną propozycję rozwiązania problemu. Otóż dopuścić in vitro, wszczepiać wszystkie zygoty, żeby żadna nie została zamrożona, o co tak trzepią się czarnuchy, i jeśli urodzą się siedmioraczki, dostaną dofinansowanie do życia na godziwym poziomie z funduszu na rozwój dzieci z in vitro. A pieniądze znajdą się i to w nadmiarze, jeśli Państwo Polskie przestanie dofinansowywać kościół katolicki.

Już dla zasady i z obowiązku:

• naubyd Re: podyskutujmy o invitro 30.10.12, 08:08
        Ciekawy głos w dyskusji. Mam bardzo podobne zdanie.

Nie zgadzam się tylko z tym, że KK nie powinien głsić swojego zdania. Powinien, bo taka jest ich rola. Mogą jednak jedynie apelować do wiernych by się temu zabiegowi nie poddawali. Nie powinni wpływać na parlamentarzystów i straszyć exkomuniką.
        Nadal mnie interesuje jak KK traktuje dzieci z in vitro. Czy dla nich to są androidy, cyborgi, terminatory? Czy uważają, że one nie mają duszy? Czy są chrzczone itp.? A rodzice są exkomunikowani? Ja tego nie wiem a chciałbym poznać oficjalną odpowiedź. Może pan AA się wypowie. Tylko błagam nie w stylu "szukaj prawdy w Piśmie"
        • naubyd Re: podyskutujmy o invitro 30.10.12, 08:10
          Laureaci tegorocznego Nobla opracowali metodę otrzymywania komórek macierzystych z komórek dorosłego człowieka. Tak więc problem używania zarodków do ich pozyskiwania przestał istnieć.
        • ramboost Re: podyskutujmy o invitro 30.10.12, 18:47
          naubyd napisał:

> Nadal mnie interesuje jak KK traktuje dzieci z in vitro. Czy dla nich to są and
          > roidy, cyborgi, terminatory? Czy uważają, że one nie mają duszy? Czy są chrzczo
          > ne itp.? A rodzice są exkomunikowani?

Wręcz przeciwnie. Przecież właśnie o to cały ten hałas, że jeden zarodek jest wszczepiany w macicę, a pozostałe zamrażane. Byłoby to jakąś piramidalną schizofrenią, gdyby kościół walczył o życie zygot odrzuconych od wszczepienia, a źle traktował dzieci urodzone w wyniku zapłodnienia in vitro. Według nich już te jednokomórkowe zygoty mają dusze.
          Ale ja rozumiem tych ludzi, sami mają po jednej szarej komórce, i to niestety, nie w głowie, ale w kieszeni.
          • bydofan Re: podyskutujmy o invitro 31.10.12, 22:16
            Ale jeśli zygota ma duszę to chciałbym wiedzieć ile takich zygot powstaje podczas jednorazowego aktu i co na to teologia, że one giną.
            No właśnie czy to nie straszne, że tyle zarodków ginie? Oczywiście to pytanie jest uzasadnione tylko wówczas gdy zarodek to człowiek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka