Gość: wilhelm zdobywca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 15:46 gdzie żeś się podział ze swym historycznym ględzeniem? zabrakło literatury do przepisywania? hehehe Niech Allach ześle zarazy na irackich terrorystów (syfilis)przestaną się plenić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wilhelm zdobywca Re: do macierz63 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 20:12 od teraz allach to allah- niech będzie allah hehehe pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: do macierz63 18.07.04, 21:12 hurt_wibratorow_na_balkanskiej napisała: > ql qczi ql to nie ja, osle. myslalam, ze to ty ;)) boszsz -- forum webmasterow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilhelm zdobywca Niech Allah pobłogosławi wszystkie wibratory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 20:22 i da szczęście kobietom naszego globu. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: Niech Allah pobłogosławi wszystkie wibratory 18.07.04, 21:25 ql qczi ql Odpowiedz Link Zgłoś
kiss_my_ass Re: do macierz63 19.07.04, 01:30 > Allah sie pisze Niekoniecznie. Podstawówka się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: do macierz63 19.07.04, 08:25 encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=116532 Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: do macierz63 19.07.04, 09:55 english.aljazeera.net/NR/exeres/E01AEE95-E138-4B83-86DC-CDFCC40C7BB0.htm ciagle czekam tez na udokumentowanie mi,ze slowo "czemu" jest nowsze od "dlaczego",tym samym,ze to ty glupia pi... mialas racje. bo sie okaze jednak,ze to ty niewiele zrozumialas. Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: do macierz63 19.07.04, 11:01 hurt_wibratorow_na_balkanskiej napisała: > <a href="english.aljazeera.net/NR/exeres/E01AEE95-E138-4B83-86DC-CDFCC40C7BB0.htm" target="_blank">english.aljazeera.net/NR/exeres/E01AEE95-E138-4B83-86DC-CDFCC40C7BB0.htm</a> > ciagle czekam tez na udokumentowanie mi,ze slowo "czemu" jest nowsze > od "dlaczego",tym samym,ze to ty glupia pi... mialas racje. > bo sie okaze jednak,ze to ty niewiele zrozumialas. lokator sam powiedzial, ze to rusycyzm, czyli nalecialosc, czyli, wg niego, cos nowszego niz 'dlaczego' ja polemizowalam, ze uzycie tego slowa ('czemu') to nie blad lokator sie mylil, a ty jak zwykle nie sqmales, glabie Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: do macierz63 19.07.04, 11:12 skup sie idiotko i sprobuj na poczatek odpowiedziec na pytanie/watpliwosc. napisalas ze "czemu" jest nowsze,czy nie? pozniej przejdziemy do trudniejszych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: do macierz63 19.07.04, 12:18 vviosna napisała: > lokator sam powiedzial, ze to rusycyzm, czyli nalecialosc, czyli, wg niego, > cos nowszego niz 'dlaczego' > ja polemizowalam, ze uzycie tego slowa ('czemu') to nie blad Rusycyzmem jest stosowanie słowa "czemu" ZAMIAST "dlaczego". Słowo "czemu" istnieje w języku polskim np. w pytaniu "czemu się przyglądam". Stosowanie słowa "czemu" zamiast "dlaczego" jest już tak powszechne, że chociaż jest błędem, to bardziej moralnym i wielu językoznawców już on nie razi. Nie podejmuję się natomiast stwierdzenia, które słowo w języku polskim istnieje dłużej "czemu" czy "dlaczego". Odpowiedz Link Zgłoś
kiss_my_ass Re: do macierz63 19.07.04, 11:45 > niewiele zrozumialas. Dobrze powiedziane. Ale pomyliłeś pierwszą osobę z drugą. Krótka lekcja Twojego ojczystego języka: -niekoniecznie 1.«bez konieczności, bez koniecznej potrzeby; niewyłącznie, nie tylko» Czego zatem dowodzi Twój link ? Zresztą, ja też tak umiem. Później przejdziemy do trudniejszych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: do macierz63 19.07.04, 12:36 skup si eidiotko na prostszych rzeczach. od poczatku: kto napisał "czemu" jest swiezsze od "dlaczego"? masz sie za taka polonistke,a tu jajeczko. Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: do macierz63 19.07.04, 13:44 jak polonistce -od siedmiu bolesci -brakuje porzadnego opracowania etymologicznego w domu, do poszpanowania, to proponuje zadac pytanie prawdziwemu poloniscie: slowniki.pwn.pl/poradnia/ Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: do macierz63 19.07.04, 16:49 hurt_wibratorow_na_balkanskiej napisała: > jak polonistce -od siedmiu bolesci -brakuje porzadnego opracowania > etymologicznego w domu, do poszpanowania, to proponuje zadac pytanie > prawdziwemu poloniscie: > > slowniki.pwn.pl/poradnia/ zajrzalam, a co i popatrz, co tam pisza: "czemu czy dlaczego? Czy w języku polskim powinno się używać poprawnie słowa czemu czy też raczej dlaczego? Oba wyrazy są używane i oba są poprawne. Czemu jest trochę literackie, częściej spotykane w książkach niż w żywej mowie. Dlaczego ma neutralny charakter i dlatego w każdej sytuacji powinno być odpowiednie. — Mirosław Bańko" hle hle Odpowiedz Link Zgłoś
ted.allrightsreserved Re: do macierz63 19.07.04, 16:51 no to masz glabie. kiedy sie wreszcie nauczysz wyszukiwarki miszczu internetu? slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=czemu&kat=18 dlaczego 'czemu' jest mlodsze od 'dlaczego' tez wyjasnic? Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: do macierz63 19.07.04, 16:56 jesli 'czemu' jest rusycyzmem (tego nie wiem) to jako wyraz zapozyczony, wtorny, nalecialosc musi byc 'swiezszy' niz wyraz pierwotny. podstawowa logika sie klania Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: do macierz63 19.07.04, 17:14 musisz zajrzec do korzeni (wiem,ze lubisz) jezyka polskiego i zorientowac sie z jakich skladowych on sie wywodzi.sporo ci sie rozjasni. Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: do macierz63 19.07.04, 17:16 dziubus, nie ucz ksiedza pacierza poza tym konkrety, konkrety, a nie metne 'ja mam racje, a ty nie' Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: do macierz63 19.07.04, 17:20 vviosna napisała: > dziubus, nie ucz ksiedza pacierza > poza tym konkrety, konkrety, a nie metne 'ja mam racje, a ty nie' alez to mnie wlasnie w tobie dziwi.pieprzysz w swej manii wielkosci jakies farmazony ,ktore nie maja pokrycia. najwyzej smetne pomrukiwania waginy: tak mi sie wydawalo, i tak mi sie wydaje logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: do macierz63 19.07.04, 17:22 obal to sensownymi argumentami zresztaz toba o jezyku to jak ze slepym o kolorach Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: do macierz63 19.07.04, 17:24 vviosna napisała: > obal to sensownymi argumentami > zresztaz toba o jezyku to jak ze slepym o kolorach no tak,rozmawiam przeciez z profesjonalistka w sprawach punktu G. jak cos powie to juz powie. a nie,zapomniałem.ty wszystko wiesz najlepiej. to pech,bo jak widac niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ted.allrightsreserved Re: do macierz63 19.07.04, 17:27 juz sie kiedys miszczu popisales znajomoscia jezyka polskiego, pamietasz? nadal takis mocny? znow tylko w gebie (tak jak lubisz;) Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: do macierz63 19.07.04, 17:29 e no w gebie to chyba mocny jest twoj nowy zezowaty nabytek ? slyszalem ze na komende: Pod biurko! sie teraz cwiczy. to juz druga dyscyplina do ksiegi ginesa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: do macierz63 20.07.04, 08:31 vviosna napisała: > jesli 'czemu' jest rusycyzmem (tego nie wiem) to jako wyraz zapozyczony, > wtorny, nalecialosc musi byc 'swiezszy' niz wyraz pierwotny. podstawowa > logika sie klania Podstawowa logika to najpierw kazałaby zrozumieć tekst. Piszę więc po raz trzeci: Rusycyzmem nie jest samo słowo "czemu". Rusycyzmem jest stosowanie słowa "czemu" zamiast "dlaczego". Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: do macierz63 19.07.04, 17:18 ted.allrightsreserved napisał: > no to masz glabie. kiedy sie wreszcie nauczysz wyszukiwarki miszczu internetu? > > slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=czemu&kat=18 > dlaczego 'czemu' jest mlodsze od 'dlaczego' tez wyjasnic? głupolu,jestes pewny,zes w temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilhelm zdobywca i po co sie swarzyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 17:35 Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej retrospekcja cz.1-sprawdzac daty. 19.07.04, 17:37 Re: jaki funduszv emerytalny? lokator 14.07.2004 08:19 odpowiedz na list odpowiedz cytując (...)Rusycyzm "czemu" wypiera polskie słowo "dlaczego". (...) Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: retrospekcja cz.1-sprawdzac daty. 19.07.04, 17:39 vviosna 14.07.2004 22:06 odpowiedz na list odpowiedz cytując jak zwykle nie zrozumiales: 'czemu' jest w jez. pol. krocej, niz 'dlaczego' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilhelm zdobywca i po co sie swarzyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 17:38 mało macie problemów.pogadzjcie o panienkach ,o panach, owłosionych kobietach,pukaniu, dupie maryni, ale spokojnie bez swarów.przeciez sie lubimy . no nie? pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej cz3. 19.07.04, 17:39 tyciarek 14.07.2004 23:18 odpowiedz na list odpowiedz cytując 'czemu' jest w jez. pol. krocej, niz 'dlaczego', -no popatrz,skąd to wzięłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: cz3. 19.07.04, 17:43 od tamtej pory odpowiedzi brak. wracajac do wpadek jezykowych to nasza zapyziala dziennikarka zrobila ich chyba nieco wiecej.to dziwi,szczegolnie przy jej ambicjach dziennikarskich. tutaj takowych takowych nie posiadal i nie posiada chyba nikt. nikt tez nie rznie wszechwiedzacego polonisty. poprosimy wszyscy o dowod na twoj kurwesko madry wywód droga wiosno. Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej summa 19.07.04, 17:47 proste pytanie: skąd to? dlaczego? zamyka jej wlasciwie jednak gębę.chociaz tylko na chwile,po to tylko,by doprowadzic do sytuacji gdy to ona sie pyta. ha ha ha ha kurewsko sprytne. oczywiscie jak na półsierote. Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: summa 19.07.04, 18:05 nie jestem psem pawlowa gwiazdeczko,zeby ci odpisywac w minute po zadaniu pytania btw normalnie za godzine pracy z uczniem niedorozwinietym n-l czy psycholog kasuje ok. 40 zl teraz sprzatam kompa, wiec wolontariat pouprawiam za chwil pare ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: summa 19.07.04, 18:15 nie zapomnij umyc zaplecza. Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: summa 19.07.04, 18:40 sorry,mialem na mysli zęby. tak a propos:jaki odruch- warunkowy czy bez -trwa- o ile pamietam- 5 dni? Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: zycze Wam slonecznego dnia!-kieszonkowe szcze 19.07.04, 19:28 sam siebie naprowadzasz, widze Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: zycze Wam slonecznego dnia!-kieszonkowe szcze 19.07.04, 19:29 a tu mialo byc: spadaj na drzewo, kompa sprzatam i wywalilam wlasnie bezpradowa nirvane przez twoje zawracanie dupy (f5, f5) napisz cos ciekawego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WILHELM ZDOBYWCA Re: zycze Wam slonecznego dnia!-kieszonkowe szcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 19:37 może randka? hehehe Niech allah ma w opiece wibratory Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: zycze Wam slonecznego dnia!-kieszonkowe szcze 20.07.04, 10:02 vviosna napisała: > a tu mialo byc: spadaj na drzewo, kompa sprzatam i wywalilam wlasnie bezpradowa > > nirvane przez > twoje zawracanie dupy (f5, f5) > napisz cos ciekawego > zęby umyte? Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: do macierz63 20.07.04, 09:05 ted.allrightsreserved napisał: > no to masz glabie. kiedy sie wreszcie nauczysz wyszukiwarki miszczu internetu? > > slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=czemu&kat=18 > dlaczego 'czemu' jest mlodsze od 'dlaczego' tez wyjasnic? No i zadałeś sobie trud. Pokazałeś, że potrafisz obsługiwać przeglądarkę. I co? I NIC. Dzięki zaznaczeniu wszystkich słów "czemu" analiza tekstów powinna być łatwiejsza. Niestety, nie dla zaślepionych, którzy chcą komuś "dowalić". Zauważ, kolego, że słowo "czemu" pojawia się w tych tekstach ze strony pytających. Z jednym wyjątkiem, gdy odpowiadający opisuje zakres stosowania słów "czemu" i "dlaczego". I wszyscy pytający używają słowa "czemu" zamiast "dlaczego"! Aż zgrzyta w uszach! Ale, jak pisałem wyżej, niejeden raz, większość językoznawców nie uznaje już tej zamiany za błąd, kierując się zasadą o ewoluowaniu języka. Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: do macierz63 20.07.04, 09:20 proponuje zaczac czytac ze zrozumieniem. 'przypadkowo' zapewne nie zauwazyles tego pytania wsrod pozostalych? czemu czy dlaczego? Czy w języku polskim powinno się używać poprawnie słowa czemu czy też raczej dlaczego? Oba wyrazy są używane i oba są poprawne. Czemu jest trochę literackie, częściej spotykane w książkach niż w żywej mowie. Dlaczego ma neutralny charakter i dlatego w każdej sytuacji powinno być odpowiednie. — Mirosław Bańko Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: do macierz63 20.07.04, 09:33 vviosna napisała: > proponuje zaczac czytac ze zrozumieniem. 'przypadkowo' zapewne nie zauwazyles > tego pytania wsrod pozostalych? > > > czemu czy dlaczego? > > Czy w języku polskim powinno się używać poprawnie słowa czemu czy też raczej > dlaczego? Pytanie było niekonkretne to i odpowiedź wymijająca. Należało przede wszystkim napisać, że te słowa mają różny zakres stosowania i w obrębie swego przeznaczenia ich stosowanie jest POPRAWNE. Nasza dyskusja dotyczy rusycyzmu jakim jest stosowanie słowa "czemu" ZAMIAST "dlaczego". Odpowiedz Link Zgłoś
hurt_wibratorow_na_balkanskiej Re: do macierz63 20.07.04, 09:55 tak a propos:jaki odruch- warunkowy czy bez -trwa- o ile pamietam- 6 dni? Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: do macierz63 20.07.04, 09:27 I powtórzę to: Rusycyzmem jest stosowanie słowa "czemu" ZAMIAST "dlaczego". Słowo "czemu" istnieje w języku polskim np. w pytaniu "czemu się przyglądam". Stosowanie słowa "czemu" zamiast "dlaczego" jest już tak powszechne, że chociaż jest błędem, to bardziej moralnym i wielu językoznawców już on nie razi. Nie podejmuję się natomiast stwierdzenia, które słowo w języku polskim istnieje dłużej "czemu" czy "dlaczego". ros. (fon.) 'paczjemu?', słowiański rdzeń 'czemu' ------------------------------------------------------------------------------ Tak na marginesie. Polonistom i językoznawcom też trzeba przyglądać się uważnie. Językoznawcy czasem kierują się własnym gustem tam gdzie pozwalają na to normy. A co do polonistów, to spotkałem się z przypadkiem (i wiem, że nie jest odosobniony), że uczą oni akcentowania wyrazu 'nauka' na trzeciej sylabie od końca! Zasada mówi, że wyrazy polskie akcentujemy na drugiej sylabie od końca, za wyjątkiem wyrazów z końcówkami -iśmy, -yśmy. A wyraz 'nauka' jest rdzennie słowiański. W rosyjskim mamy np. nauka-zbiór dziedzin wiedzy i uczjoba-uczenie się. Skąd bierze się chęć akcentowania wyrazu 'nauka' na trzeciej sylabie od końca? Otóż z nieuprawnionej analogii do słów pochodzenia obcego, takich jak 'matematyka', 'fizyka', 'gramatyka', itp. A przecież w językach zachodnich wyraz 'nauka' nie występuje (np. learn, science). Natomiast Rosjanie wyraz 'nauka' akcentują na drugiej sylabie od końca... Odpowiedz Link Zgłoś
ted.allrightsreserved Re: do macierz63 20.07.04, 11:12 lokator napisał: > ted.allrightsreserved napisał: > > > no to masz glabie. kiedy sie wreszcie nauczysz wyszukiwarki miszczu inter > netu? > > > > slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=czemu&kat=18 > > dlaczego 'czemu' jest mlodsze od 'dlaczego' tez wyjasnic? > > No i zadałeś sobie trud. Pokazałeś, że potrafisz obsługiwać przeglądarkę. I co? > I NIC. > Dzięki zaznaczeniu wszystkich słów "czemu" analiza tekstów powinna być > łatwiejsza. Niestety, nie dla zaślepionych, którzy chcą komuś "dowalić". > Zauważ, kolego, że słowo "czemu" pojawia się w tych tekstach ze strony > pytających. Z jednym wyjątkiem, gdy odpowiadający opisuje zakres stosowania > słów "czemu" i "dlaczego". I wszyscy pytający używają słowa "czemu" > zamiast "dlaczego"! Aż zgrzyta w uszach! Ale, jak pisałem wyżej, niejeden raz, > większość językoznawców nie uznaje już tej zamiany za błąd, kierując się > zasadą o ewoluowaniu języka. mnie rowniez razi uzywanie 'czemu' zamiast 'dlaczego' i gdyby nie to, ze twoim zamiarem bylo jedynie dowalenie w ogole nie zabieralbym glosu coz wiec udowodniles swoim wywodem? chyba tylko tyle, ze dowalanie dla dowalania nie zawsze poplaca, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
vvi0sna Re: do macierz63 20.07.04, 11:21 Tedziu hhhhhhhhhhhhh jakis ty hhhhhhhhhhh pocieszny hhhhh To mowisz ze komus dowaliłeś? hhhhh o dzizaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: do macierz63 20.07.04, 12:50 ted.allrightsreserved napisał: > mnie rowniez razi uzywanie 'czemu' zamiast 'dlaczego' i gdyby nie to, ze twoim > zamiarem bylo jedynie dowalenie w ogole nie zabieralbym glosu > coz wiec udowodniles swoim wywodem? chyba tylko tyle, ze dowalanie dla > dowalania nie zawsze poplaca, prawda? > Masz, żebyś wiedział, bo nie pamiętasz, o jakim "dowalaniu" mówimy. Znasz staropolskie przysłowie "z igły widły"? Napisałem gdzieś o zaślepieniu. To było o Tobie. =============================================================================== lokator napisał: > vviosna napisała: > > > ?? > > i czemu > > i "dlaczego"... > > Niby nic, a jednak mniej po rosyjsku. Ale to nie jest wielki błąd. =============================================================================== Odpowiedz Link Zgłoś