Dodaj do ulubionych

Linuks -sprawdzanie sprzętu

IP: *.gizycko.mm.pl 10.03.09, 17:46
do tej pory używałem windowsa. Jak sprawdzić parametru sprzętu, który chodzi
pod linuksem?
Obserwuj wątek
    • Gość: smutas Re: Linuks -sprawdzanie sprzętu IP: *.dsl.bell.ca 10.03.09, 20:22
      Moglbys przetlumaczyc to "z polskiego na nasze"? Co chcesz sprawdzic, pod jakim
      systemem.? Jesli chodzi ci o upewnienie sie jaki sprzet bedzie poprawnie dzialal
      po Linuxem to: www.linuxquestions.org/hcl/

lub googluj HCL Linux / nazwa dystrybucji
    • Gość: Romek Re: Linuks -sprawdzanie sprzętu IP: *.warszawa.mm.pl 10.03.09, 21:54
      Dystrybucji Linuksa jest kilka, każda może być w kilku środowiskach graficznych
      i na każdej może być inne nazewnictwo, dlatego trudno tak ocenić i pomóc
      cokolwiek nie wiedząc jako masz OS. W Mandriva KDE na ten przykład odpowiednik
      Menedżera Urządzeń jest w Centrum Sterowania do którego (poza wersją One)
      dostaniesz się po wpisaniu hasła roota, dlatego ważne jest aby o ustanowieniu
      tego hasła podczas instalacji nie zapomnieć, a praktycznie (sam to sprawdziłem)
      jest możliwe zakończenie instalacji bez hasła roota i potem problemy są. Ja
      musiałem na nowo stawiać system, może są sposoby na zrobienie tego po
      instalacji, ja nie znalazłem i stąd nowa instalka musiała być.
    • Gość: linuks Re: Linuks -sprawdzanie sprzętu IP: *.gizycko.mm.pl 10.03.09, 23:05
      1) zakupiono kompa z linuksem
      2) chcę znać:
      a)częstotliwość procesora
      b)wielkość pamięci RAM

Nie znam się na komp. A tu nie ma włściwości...
      • Gość: smutas Re: Linuks -sprawdzanie sprzętu IP: *.dsl.bell.ca 11.03.09, 05:08
        odp. 2a) Niezaleznie od systemu nowsze procesory zmieniaja czestotliwosc pracy
        dynamicznie. Czyli nieobciazaony komputer pokaze np. 1000 MHz a ten sam z
        dzialajaca w tle gra 3D moze pokazac 3500MHz. Dokladniej bedzie ci trudno
        odpowiedziec, bo nie raczyles nawet powiedziec JAKI to Linux. Np. OpenSuse
        podaje informacje systemowe jesli kliknie sie na ikonke Moj Komputer, albo
        wklepujac "sysinfo:/" w lini adresu Konquerora. Uzywajac konsoli (tryb tekstowy)
        mozesz zapodac polecenie "fscpu" ale nie jest to narzedzie instalowane domyslnie
        na wszystkich linuksach. Poznanie ilisci pamieci i jej aktualnego uzycia to
        polecenie "free". Jesli interesuje cie obserwacja danych o pamieci i procesach
        'na zywo' to uzyj polecenia "top". Zeby zakonczyc dzialanie tego programu
        poprostu nacisnij "q".

MALO INFORMACJI - duzo Linuksow :-)
      • swojadroga Re: Linuks -sprawdzanie sprzętu 11.03.09, 07:58
        Do BIOSU zapraszam. F1? F2? DEL?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka