Dodaj do ulubionych

FORUM INICJATYW PROBYDGOSKICH

04.10.04, 15:13
www.info.bydgoszcz.pl/wydarz.php?i=37872

" Pierwsze Forum Inicjatyw Probydgoskich już wkrótce...

Bydgoskie Towarzystwo Naukowe postanowiło zwołać przedstawicieli wszystkich
bydgoskich stowarzyszeń, aby wspólnie zastanowić się jak nadać Bydgoszczy
rozmach bez oglądania się na nikogo i w oparciu o potencjał intelektualny,
emocjonalny i majątkowy, którym dysponuje nasze Miasto.

I Forum Inicjatyw Probydgoskich odbędzie się 5 listopada 2004r pod hasłem
przewodnim "Łączy nas Bydgoszcz". Patronat nad imprezą objął Prezydent
Konstanty Dombrowicz. Cele jakie stawia sobie Forum to określenie wiedzy o
inicjatywach na rzecz Bydgoszczy i zredagowanie Deklaracji Probydgoskiej
wyrażającej zasady współpracy bydgoskich instytucji i stowarzyszeń na rzecz
naszego Miasta.

Parokrotnie nazwano Bydgoszcz "uśpioną", może to spotkanie pozwoli zjednoczyć
i pobudzić do wspólnego działania tych którym zależy na Niej.

Dla bliżej zainteresowanych podajemy program FIP-u:

12.00 - Msza święta za spokój duszy króla Kazimierza Wielkiego

13.45-14.00 - Rejestracja uczestników

14.00-15.00 - Część oficjalna:
- Otwarcie Konferencji
- Wykład Sebastiana Malinowskiego: "W poszukiwaniu wspólnoty. Idea Forum
Inicjatyw Probydgoskich"
- Wystąpienia gości

15.00-16.00 - Sesja plakatowa, przerwa na kawę.

16.00-19.00 - Sesja plenarna

19.00-19.45 - Dyskusja

19.45-20.00 - Podsumowanie "

- nooo :)))
to tylko pochwalic i przyklasnac

chyba tez przyjde na to spotkanie - o ile mnie tam wpuszcza :)

radca
Obserwuj wątek
    • lewskiy Re: FORUM INICJATYW PROBYDGOSKICH 04.10.04, 15:32
      Jak patronem imprezy został Kostek to ja już widze te inicjatywy... w koszu ze
      śmieciami.
      Paru emerytów przyjdzie, spiją kawkę,zagryzą ciasteczkiem , pogadają ,
      posłuchają , pokiwają główkami i pójdą do domku.A pan prezydent uśmiechnie się
      po swojemu i powie że tak , że oczywiście
    • radca taki zwykly czlowiek - jak ja 04.10.04, 15:37
      tylko pytanie....
      gdzie odbedzie sie msza sw ?
      gdzie odbedzie sie to spotkanie ?
      czy moze wejsc na to spotkanie - taki sobie zwykly czlowiek jak ja ?

radca
      • Gość: ara Re: taki zwykly czlowiek - jak ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 16:23
        Właśnie - a na stronie miejskiej nic nie ma. Po za tym zamiast zrobić to w
        sobotę robią to w tygodniu i po kryjomu.
    • Gość: luci Re: FORUM INICJATYW PROBYDGOSKICH IP: 82.146.225.* 04.10.04, 17:07
      Po prostu Forum Inicjatyw Bydgoskich,bez przedrostka "pro",tym bardziej,że
      hasło przewodnie: "Łączy nas Bydgoszcz" jest już tylko powtórzeniem
      wzmacniającym ideę forum.Gdyby Toruń organizował forum na rzecz Bydgoszczy to
      sensowna byłaby nazwa: Forum Inicjatyw Probydgoskich.Ponadto lepiej brzmi FIB
      od FIP.Inicjatywa ciekawa i potrzebna,cele-słuszne i jeżeli porządku nie
      zakłóci jakiś oszołom może być bardzo pożyteczna.Patronat Dombrowicza nie musi
      zniweczyć wysiłku organizatorów i nie powinien zaszkodzić tej
      inicjatywie.Oczywiście cały czas mam nadzieję,że w tym wszystkim nie maczał
      palców "radca",bo ten przedrostek "pro" pasuje do niego.Jeżeli msza św. za
      Kazimierza Wielkiego /największy rozpustnik z polskich królów/ nie będzie
      obowiązkowa,to przyjdę na forum /może uda mi się sfotografować "radcę"/. Jak z
      powyższego wynika nie jestem proradcowski,ani proprezydencki,ani
      prostoduszny,tylko ...pro publco bono.

• radca Re: FORUM INICJATYW PROBYDGOSKICH 04.10.04, 18:07
        Gość portalu: luci napisał(a):

> Po prostu Forum Inicjatyw Bydgoskich,bez przedrostka "pro",tym bardziej,że
        > hasło przewodnie: "Łączy nas Bydgoszcz" jest już tylko powtórzeniem
        > wzmacniającym ideę forum.Gdyby Toruń organizował forum na rzecz Bydgoszczy to
        > sensowna byłaby nazwa: Forum Inicjatyw Probydgoskich.Ponadto lepiej brzmi FIB
        > od FIP.Inicjatywa ciekawa i potrzebna,cele-słuszne i jeżeli porządku nie
        > zakłóci jakiś oszołom może być bardzo pożyteczna.Patronat Dombrowicza nie
        musi
        > zniweczyć wysiłku organizatorów i nie powinien zaszkodzić tej
        > inicjatywie.Oczywiście cały czas mam nadzieję,że w tym wszystkim nie maczał
        > palców "radca",bo ten przedrostek "pro" pasuje do niego.Jeżeli msza św. za
        > Kazimierza Wielkiego /największy rozpustnik z polskich królów/ nie będzie
        > obowiązkowa,to przyjdę na forum /może uda mi się sfotografować "radcę"/.Jak z
        > powyższego wynika nie jestem proradcowski,ani proprezydencki,ani
        > prostoduszny,tylko ...pro publco bono.

- nie maczalem w tym palcow :)
        zreszta... ja jetem tylko - takim sobie zwyklym czlowiekiem i bez
        jakichkolwiek wplywow na zycie püolityczno-gospodarcze lub spoleczne.
        Jestem poprostu.... zwyklym , przecietnym obywatelem.

Jesli chodzi natomiast.... o " sfotografowanie radcy " ?:)
        Zaznaczam,ze nie jestem " fotogeniczny" , a wiec takie foto - do niczego
        sie nie nada :)))

to tak " pol zartem - pol serio " :)))

radca
    • Gość: E,WaF Re: FORUM INICJATYW PROBYDGOSKICH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.04, 17:29
      Tak się składa,że będę obecny na tym forum.Jestem m.in.członkiem "Społecznego
      Komitetu Rekonstukcji Zachodniej Pierzei Starego Rynku w Bydgoszczy" jak
      również "Stowarzyszenia Odbudowy Fontanny Potop".Jestem młodym człowiekiem i
      nie zamierzam na tym spotkaniu objadać się ciasteczkami i spijać kawki,
      natomiast chcę skoncentrować sie na sprawach które mnie najbardziej interesują
      tzn.odzyskaniu architektonicznego blasku przez Bydgoszcz.Przez to pojęcie
      rozumiem zarówno rewitalizację istniejącej zabudowy jak i odbudowę tych
      elementów bydgoskiej architektury, które były cenne historycznie i
      estetycznie.Nie wystarcza mi tylko patrzenie na stare fotografie Bydgoszczy z
      nieistniejącą zabudową,chcę ,podobnie jak tysiące bydgoszczan,aby te obiekty
      wróciły do naszego miasta.Nie ukrywam,że nie zgadzam się z wieloma posunięciami
      prezydenta Dombrowicza, ale zapewniam Was,że na tym forum to nie On będzie
      odgrywał pierwsze skrzypce, ale ludzie autentycznie kochający Bydgoszcz.Jutro
      lub najpóźniej pojutrze przedstawię na tym forum szczegółowe informacje
      dotyczące spotkania.Jednocześnie gorąco zachęcam wszystkich którym zależy na
      Bydgoszczy i jej rozwoju( niezależnie od wieku!),aby przyszli zarówno na forum,
      jak i rozważyli uczestniczenie w pracach stowarzyszeń, które wymieniłem na
      początku( jak również wielu innych działających na rzecz rozwoju naszego
      miasta).Naprawdę, im więcej osób w stowarzyszeniu, tym większą siłą
      dysponujemy.Pozdrawiam wszystkich miłośników i sympatyków Bydgoszczy.
      P.S.Informacje o Forum Inicjatyw Probydgoskich ukażą się w mediach w drugiej
      połowia października.Spotkanie odbędzie się w piątek, myślę,że nie jest to
      najgorszy dzień.
      • Gość: PIT Re: FORUM INICJATYW PROBYDGOSKICH IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 05.10.04, 01:23
        1. Zabudować Kaskadę.
        2. Odnowić Most Staromiejski i ul. Mostową.
        3. Rewitalizacja Wyspy Młyńskiej
        4. Dokończyć budowę hotelu na Wyspie.
        5. Wyrównać krzywe chodniki w centrum miasta ! - to chyba dużo pieniędzy nie
        kosztuje, potrzeba chęci i trochę entuzjazmu.
        6. Wyrzucić autobusy, wyburzyć szopki i zagospodarować teren naprzeciw ul.
        Magdzińskiego (podobno były plany zbudowania tam parkingu wielopoziomowego z
        pasażem handlowym)
        7. Zagospodarwoanie bulwarów nad Brdą, w tym bulwaru na zapleczu Opery (ich
        obecny stan to SKANDAL !)
        8. Deptak z ul. Dworcowej.
        9. Opracować plany i programy uwzględniajace dofinansowanie z Unii
        Europejskiej, których celem byłoby ucywilizowanie i upiększenie Saterego Miasta
        i wyeksponowanie otoczenia rzeki - to jest ważniejsze dla Bydgoszczy niż drogi
        10. Opracować program mobilizujacy właścicieli nieruchomości w centrum miasta
        do dbałości o wyglad posesji, w tym ich zaplecza np ul. Zaułek, Pod Blankami.
        11. Zachęcić inwestorów do centrum miasta, aby przyciągnąć tutaj więcej ludzi,
        aby Stare Miasto, Rynek, Wyspa Młyńska żyły. To tworzy niepowtarzalny klimat
        miasta i wiąże z miastem młodych ludzi, przyciąga turystów, tworzy dobry image
        miasta, bardzo ważny w turystyce, przyciąganiu studentów do uczelni bydgoskich
        i w sferze biznesowej.
      • Gość: pit Re: FORUM INICJATYW PROBYDGOSKICH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 11:20
        Cieszę się, że taka inicjatywa wreszcie powstała tylko przeszkadza mi na tym
        spotkaniu osoba panujacego prezydenta, którego działania są przykładem złych
        inicjatyw probydgoskich. Ale nie zależnie od jego obecności też chętnie się
        włączę w tą inicjatywę. Szkoda tylko, że do spotkania ma dojść dopiero w
        listopadzie gdy tymczasem toruńska ofensywa jest w pełnym rozkwicie.
    • Gość: Adam Dombrowicz uzurpator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 18:54
      No tak pan KonDom znów się podszywa pod nieswoje pomysły, inisjatywa słuszna i
      bardzo miastu potrzebna. Niestety ludzie to jednak nie wiedzą całej prawdy i
      niestety media tez nie są zainteresowane aby opisac wszystko jak należy. Pan
      KonDom podszywa sie i to w sposób badzo perfidny pod nie swój pomysł (nie
      pierwszy już raz). Niestety Bydgoszcz może na takim karierowiczu tylko starcić
      a szkoda...
      • radca a czyj to pomysl - jesli mozna spytac ? 04.10.04, 19:14
        Gość portalu: Adam napisał(a):

> No tak pan KonDom znów się podszywa pod nieswoje pomysły, inisjatywa słuszna
        i
        > bardzo miastu potrzebna. Niestety ludzie to jednak nie wiedzą całej prawdy i
        > niestety media tez nie są zainteresowane aby opisac wszystko jak należy. Pan
        > KonDom podszywa sie i to w sposób badzo perfidny pod nie swój pomysł (nie
        > pierwszy już raz). Niestety Bydgoszcz może na takim karierowiczu tylko
        starcić
        > a szkoda...

- a czyj to pomysl ?

radca
        • Gość: iz Re: a czyj to pomysl - jesli mozna spytac ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 20:20
          a potem sie dziwisz, radco, że cie nie lubią
          • radca Re: a czyj to pomysl - jesli mozna spytac ? 04.10.04, 20:24
            Gość portalu: iz napisał(a):

> a potem sie dziwisz, radco, że cie nie lubią

zaczynam rozumiec

radca
            • Gość: ara Re: a czyj to pomysl - jesli mozna spytac ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 08:20
              Zaczynam mieć pewne wątpliwości na stronie miejskiej nic nie a na 5 prezydent
              ma uczestniczyć według
              www.bydgoszcz.pl/article/samorzad/zapowiedzi__wydarzen/kalendarz_prezydencki/

- 5 października prezydent Konstanty Dombrowicz będzie uczestniczył w
              inauguracji roku akademickiego oraz jubileuszu XXX- lecia Akademii Muzycznej.
              Początek o godz. 16.00 w sali koncertowej przy ul. Staszica 3.
              - 5 października o godz. 10.00 rozpocznie się konferencja "Bezpieczna Gmina-
              Bezpieczny Obywtael. Zadania samorządu w zakresie ochrony porządku i
              bezpieczeństwa publicznego". W Legionowie obecny będzie Andzrej Kaszubowski-
              komendant Straży Miejskiej.
              • Gość: iz radca znowu kradnie pomysł dla siebie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 08:38
                radca znowu kradnie pomysł dla siebie!!!!
                • Gość: xxx Patronat KonDoma -impreza znikoma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:05
    • Gość: E,WaF Re: FORUM INICJATYW PROBYDGOSKICH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 21:30
      1. Msza w Katedrze
      2. Forum w sali sesyjnej Ratusza.
      Wszystkich miłośników Bydgoszczy zapraszam.
      • radca Re: FORUM INICJATYW PROBYDGOSKICH 06.10.04, 22:29
        Gość portalu: E,WaF napisał(a):

> 1. Msza w Katedrze
        > 2. Forum w sali sesyjnej Ratusza.
        > Wszystkich miłośników Bydgoszczy zapraszam.

- dzieki za informacje :)

radca
      • Gość: alfa Re: FORUM INICJATYW PROBYDGOSKICH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 23:13
        Kiedy ?
        • radca Re: FORUM INICJATYW PROBYDGOSKICH 06.10.04, 23:15
          Gość portalu: alfa napisał(a):

> Kiedy ?

- " I Forum Inicjatyw Probydgoskich odbędzie się 5 listopada 2004r pod hasłem
          przewodnim "Łączy nas Bydgoszcz".

radca
          • radca Re: FORUM INICJATYW PROBYDGOSKICH 13.10.04, 17:09
            nooo.... to beda tlumy :)

radca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka