Dodaj do ulubionych

BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni !!!!!

23.10.04, 14:29
Witam.
Ostatnio wielu bydgoszczan tak narzeka na swoje miasto, może dopadła nas
jesienna chandra? Na forum GW w Toruniu Bydgoszcz jest wyśmiewana na każdym
kroku!!Taki mały Toruń a się rzuca i próbuje dominować nad całym regionem.
Nie pozwólmy im na to!!!Przecież to Bydgoszcz jest dwukrotnie większym
miastem od Torunia, jesteśmy stolicą regionu Kujawsko Pomorskiego i nie
możemy sobie pozwolić na takie traktowanie ze strony mniejszego miasta. My
nie musimy wysyłac e-maili do żadnych instytucji,żeby nas zauważono. Uważam ,
że te maile są śmieszne , ale to moja prywatna opinia.
Oczywiście nie zaprzeczam, że Toruń nie ma swoich atutów, ma ich dużo, ale
Bydgoszcz ma ich jeszcze więcej!!!
Bydgoszcz za kadencji Dombrowicza nie rozwija się intensywnie, ale wszystko
zmierza w dobrym kierunku:
W najbliższych latach (2005-2009) powstanie w naszym pięknym mieście:
1)Trasa W-Z ( Wschód Zachód)...ostatni etap inwestycji
2)Estakada nad torami kolejowymi w pobliżu węzła drogowego Zaświat
3)2 baseny przyszkolne
4)Rewitalizacja Wyspy Młyńskiej ( będzie co podziwiać)
5)Stylowe mostki dla pieszych nad Brdą
6)Tory Tramwajowe na ulicy Kujawskiej(od Zbożowego Rynku do Wojska Polskiego)
7)Nowoczesny gmach wydziału farmacji
8)Muzeum fonografii
9)Regionalne Centrum Innowacyjności przy ATR w Fordonie
10)ZOO w Myślęcinku z prawdziwego zdarzenia (egzotyczne gatunki zwierząt)
11)Uniwersytet przekształcony z AB
12)Uniwerystet Technologiczny przekształcony z ATR
13)Regionalne Centrum Kongresowe w 3 kręgu opery.
14)Kalwaria Bydgoska XX w.(pierwsza stacja wykonana) w Dolinie Śmierci
15)Nowy budynek Centrum Kultury Chrześcijanskiej Wiatrak w Fordonie
16)Nowy budynek Katolickiej Szkoły (Żywy pomnik dla Papieża) na Szwederowie
17)Centrum NATO ( na całą Europę Środkową) na Błoniu i szereg inwestycji z
nim związanych (szkoły, bloki w Osielsku)
18)Terminal Cargo na lotnisku
19)Sąd Apelacyjny naprzeciw BRE banku
20)Park przemysłowy na terenie Zachemu( inwestycja, która przyniesie miastu
kilka tysięcy nowych miejsc pracy!!!)
21)Hipermarket IKEA
22)Budynek administracyjny w schronisku dla zwierząt na Osowej Górze ( mamy
jedne z najlepszych schronisk dla zwierząt w Polsce)
23)Centrum Logistyczne Poczty Polskiej w Lisim Ogonie koło Bydgoszczy
24)Ogromna Galeria Carrefoura na Glinkach( podobne do Galerii Pomorskiej)
25)Nowa stacja radiowa (Radio Gra)
26)Jednostka Straży Granicznej( przeniesiona z Torunia, ponieważ lokalizacja
w Bydgoszczy jest bardziej uzasadniona ze względu na Port Lotniczy)
27)Most przez Brdę na wysokości PKSu
28) Most tramwajowo-drogowy koło mostu Kazimierza Wielkiego
29)Pomnik Kaziemierza Wielkiego
30)Odbudowana fontanna Potopu w parku na Placu Wolności
-----------------------------------------------------------------------------
Być może powstaną wkrótce także:
-Nowoczesny budynek Archiwum Państwowego na ul. Kurpińskiego
-Krematorium na cmentarzu na Wiślanej

Bydgoszczanie, głowa do góry!!!
Bydgoszcz przewodzi w regionie i Toruń nigdy nie bedzie w stanie nas dogonić!!
Bydgoszcz posiada: TVB,coraz ładniejszą operę(ładna elewacja),
filharmonię,tramwaj wodny, Nowoczesne stadiony ( Zawisza, Polonia)z ładnymi
trybunami i sztucznym oświetleniem.
Mamy piękną ulice Gdańską, która posiada wielkomiejski klimat( takiej w
Toruniu nie znajdziecie),piękną bydgoską secesję,bazylikę,>>> tego
wszystkiego w Toruniu nie znajdziecie<<<
Bydgoszcz z racji tego, że jest największa w regionie ma najwięcej:
szpitali,linii autobusowych i tramwajowych,różnych instytucji,urzędów,taksówek
ulic,hipermarketów, hipermarketów budowlanych(Castorama,Nomi,Obi, Leroy
Merlin),Ogólnie budynków( kamienic, bloków),kościołów,sklepów (wiele takich ,
których nie ma w Toruniu),komisariatów policji,fabryk,magazynów,siedzib firm,
sądów,banków,restauracji,mieszkań TBS, mieszkań socjalnych,mostów,dworców,
osiedli, dzielnic...itd.
Toruń ma planetarium ( może pomyślimy o tym, żeby planetarium powstało także
w Bydgoszczy?),teatrów,kin,muzeów( ale i to się powoli zmienia( kino w Mózgu,
teatr w Hotelu City) oraz pubów.
Kłóciłbym się natomiast o to w którym mieście jest lepszy clubbing (Bydgoszcz
ma Zentrum, Sonobar, będzie miała Vanila Club)...
Inna sprawa to taka, że Kanał Bydgoski ma szanse na wpis do listy Unesco!!!!
Mamy:
* mniejsze bezrobocie
* Międzynarodowy Port Lotniczy
* IPN
* NSA
* obwodnicę (Toruń dopiero buduje)
Mamy swoje wielkie atuty, bądźmy z nich dumni drodzy Bydgoszczanie
np. Bydgoszcz jest siedzibą wojska na cała Polskę Północną.
Mamy najlepszą w województwie i jedną z najlepszych w kraju straż pożarną.
.........
Nieprzejmujmy się tym , że Akademia Medyczna została włączona w struktury UMK.
Budynki i kadra pozostaje przecież w Bydgoszczy!!!
Także chciałem udowodnić i pokazać Bydgoszczanom,że nie mamy się czego
wstydzić, że jesteśmy miastem duzo bardziej prężnym niż Toruń.
Bo to przecież Bydgoszcz jest członkiem Unii Metropolii Polskich,a Toruń nie!!
Jeszcze raz powtarzam cieszmy się ,że tu jest nasz dom,w naszej pięknej Bydzi!
pozdrawiam wszystkich Bydgoszczan...
coooler1

Obserwuj wątek
    • Gość: Jerzy Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.man.bydgoszcz.pl 23.10.04, 14:45
      Naprawdę ciesze się z tego i z wielu jeszcze rzeczy których tu nie zostały
      wymienione ale jeszcze bardziej będe zadowolony jak samorząd wojewódzki wróci
      do Bydgoszczy tak jak to jest w pozostałych miastach wojewódzkich.Niech będzie
      w końcu normalnie.
      • Gość: Leszek Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 16:19
        Popieram !!!
        Bydgoszcz to miasto lepsze od Torunia !!!
        • Gość: magda Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 21:09
          a czemu porownujesz nas do torunia a nie np. do poznania?
      • Gość: caca Bydgoszcz ma znowu cos zabierac Toruniowi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 16:21
        a czemu to nie wojewoda ma wrócic do Torunia?

dlaczego jak mowa o wsplpracy, to znaczy ze Bydgoszcz ma znowu cos zabierac
        Toruniowi??? Nie macie umiaru???

Dla niektórych żądnych władzy współpraca oznacza, ze wszystko NAM sie należy a
        IM - nic.
        • Gość: Bydgoszczanka21 Re: Bydgoszcz ma znowu cos zabierac Toruniowi ? IP: *.upc-f.chello.nl 23.10.04, 17:19
          Gratuluje ciekawego postu!
          Ktos musial sie niezle napracowac by napisac tyle superlatywow na temat
          Bydgoszczy, naprawde podziwiam. Poza tym ciesze sie, ze sa jeszcze w Bydgoszczy
          ludzi ktorzy naprawde wierza w nasze miasto i widza perspektywy jego rozwoju.
          Uwazam ze trzeba pamietac, iz miasto i jego klimat tworza przede wszystkim
          ludzie, a nie liczba urzedow czy zabytkow. Tak wiec Bydgoszczanie sami tworzmy
          pozytywny klimat naszego miasta - wychodzmy z domu, interesujmy sie naszymi
          sprawami, usmiechajmy sie do siebie nawzajem, a wtedy na pewno bedzie nam sie
          zylo duzo lepij w Naszym Miescie!!!
          Pozdrawiam !
      • Gość: mi-ras Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 17:21
        powiedz dokladnie o co ci chodzi
      • Gość: BAM Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 19:09
        Jestem bydgoszczanką, króra kocha swoje miasto miłością naturalną - miejsca
        swojego urodzenia. Od bardzo wczesnej młodości szukałam swoich ukochanych w
        niej miejsc, rzeczy , z których mogę być dumna. Zamiejscowym gościom zawsze
        potrafiłam pokazać ją w taki sposób, że moje miasto podobało im się jak i mnie.
        Wbrew wielu obiegowym i niczym nie popartym opiniom o jej bylejakości. Z tej
        mojej miłości wynika też wiele przykrości związanych z jednej strony - bardzo
        ważnej zresztą - z władzami miasta, a z drugiej ze stosunkiem do niej jej
        mieszkańców. Jeśli chodzi o władzę, to bardzo poruszają mnie decyzje, które
        czymś tam podyktowane, nie budują jej historycznej ciągłości. Są drobiazgi,
        które tworzą klimat miasta, wiążą z miastem ludzi, którzy je opuścili.
        Przykładem takiej decyzji może być zlikwidowanie "kolejówki" - to nie moja
        szkoła. Chodziło mi tylko o podanie przykładu. Jeślichodzi o mieszkańców, to
        jest dosyć spora liczba takich, którzy swoje negatywne opinie rozpowszechniają.
        Łatwe to, a może pomyśleć, jak mogłoby być lepiej. Tak poza tym, to chyba dosyć
        wcześnie trzeba tę miłość do naszych "małych ojczyzn" rozwijać. Nie chcę
        przyrównywać Bydgoszczy do Torunia. Chcę by mieszkańcy mojego miasta myśleli o
        jego rozwoju, walczyli o swoje miasto w momentach podejmowania istotnych dla
        niego decyzji - np. cieszmy się, że budynki Akademii Medycznej są nasze (czy na
        pewno, a jeśli tak to na jak długo), a co tam, że uczelnia poszła do Torunia.
        Ale gdyby tak samorząd wojewódzki rzeczywiście znalazł się w Bydgoszczy,
        to .........!!!!!!!!!!!!!! Na razie to by było na tyle. Dziękuję
    • trond Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni 23.10.04, 17:36
      coooler1 napisał:

> Witam.
      > Ostatnio wielu bydgoszczan tak narzeka na swoje miasto, może dopadła nas
      > jesienna chandra?

jesienią najpiękniej jest pospacerować.panorama pięknego miasta,parki-skłaniają
      do spacerów.szczególnie w okolicy starego miasta.mam tu na myśli spacer ze
      starego miasta do parku na górny taras .jednak schody są zamknięte
      barierkami,łańcuszkami...czy przewiduje się inwestycję w postaci szlaku
      spacerowego wenecja-stare miasto-taras górny-park...panorama dolnego tarasu?
      jest to rejon stacji telewizyjnej w Bydgoszczy.
    • Gość: maciej Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 23.10.04, 17:44
      Cooler wylej sobie wiadro zimnej wody na glowe i daj sobie luz!!!
      ps. dosyc mamy szowinistow!!!
      • Gość: thorn Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 25.10.04, 11:00
        Brawo Maciuś może nie jest z tobą tak żle.
        • Gość: maciej Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: 62.244.137.* 27.10.04, 12:54
          Ze mna nie, ale jak ktos pisze torun jako thorn to zastanawiam sie czy jego
          rozum nie jest ponizej pasa?
      • Gość: bleee Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 29.10.04, 00:52
        Tez popieram, i bardzio lubię Bydzie, ale porównywanie do innych miast nie ma
        większego sensu, no chyba ze adekwatnych np. pod wzgledem wielkosci czy
        charakteru, akurat z Toruniem ma sie to nijak, raz że inny charakter, a dwa ze
        inna wielkosć, wiec tutaj drogi sie rozchodzą, porównajmy się np. do
        Białegostoku, myśle, że tam akurat z racji regionu biznesik nieźle kwitnie,
        porównajmy się do Lublina i Katowic, to są wszystko miasta mniejsze od Bydzi,
        no ale w miare "podobne". Pozatym, mam też dosyc tego jątrzenia toruniaków i
        np. zaniżania ilosci Bydgoszczan, wyśmiewania itd i itp. A tym MACIEJU, toi
        chyba jesteś z Torunia??? Przyznaj się, nie sadzę aby człowiek z Bydzi takie
        bzdety wypisywał... Widzisz uczysz sie tu albo pracujesz a taki ziab siejesz.
        Przykre.
      • Gość: cinek Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 20:01
        torunskim skrytozercom mowimy NIE ! :-)))
        pozdrawiam mieszkancow obu miast
    • Gość: magda Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 18:26
      wszystko fajnie cooler, w ogóle kwitniemy, ale ja chce tramwaju do Fordonu!!!
      • Gość: magda Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 20:19
        ja chce tramwaju do Fordonu!!!
    • Gość: luci Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: 82.146.225.* 23.10.04, 23:22
      Ranga i prestiż miasta nie zależy od krzepkich osiłków prężących muskuły
      nafaszerowane anabolikami,ani od ich ostrzyżonych łbów osadzonych na szerokich
      karkach.
      Znaczenia miastu nie dodają bezkrytyczne i cielęce zachwyty egzaltowanych pań
      i nadpobudliwych panienek,ani ich hurraoptymistyczne deklaracje o miłosci.
      Pozycji miasta nie umacniają tzw.lokalne autorytety,cyniczne i koniunkturalne,
      wydalające z siebie werbalne i pisemne frazesy o walorach metropolii bydgoskiej.
      Autorytet miasta w żadnym razie nie ma nic wspólnego z jego wielkością,ani
      ilością mieszkańców,czy też ilością instytucji o charakterze ponadlokalnym.
      A już na pewno jego miejsce na globusie w najmniejszym stopniu nie zależy od
      masowo wygłaszanych oświadczeń i deklaracji,jak to bardzo się cieszymy i jak
      bardzo jesteśmy dumni,że w tym mieście żyjemy.
      Jeżeli natomiast-jak pisze wyżej bydgoszczanka21-w mieście są
      ludzie "uśmiechający się do siebie nawzajem", to juz jest to pozytywny objaw
      zdrowia miasta,zależny od jakości zycia w nim.
      W rzeczywistości,prestiż i ranga miasta zależy głównie od:jakości zarządzania,
      mądrze zorganizowanych instytucji obsługujących mieszkańców,dobrze działających
      urządzeń komunalnych(komunikacja,wodociągi,dobry stan nawierzchni, przejezdnych
      ulic i.t.d.),rozsądnie planowanych i realizowanych inwestycji,znośnych
      podatków,gospodarności,transparentności władzy,służebnych wobec mieszkańców
      urzędników.Krótko mówiąc:gdy miasto jest funkcjonalne,czyste,przyjazne,a
      mieszkańcy-zadowoleni i dumni.Nie ilość- a jakość.Nie zastój- a rozwój.
      Bydgoszczy potrzebna jest przede wszystkim "praca nad pracą"(ks.J.Tischner).
      Natomiast szacunek dla etosu pracy zaowocuje pożytkiem dla jego mieszkańców.
      Jak wynika z tego co powyżej napisałem:ja jestem dumny inaczej.
      Bliższa jest mi wizja gombrowiczowskiego patriotyzmu,niż sienkiewiczowskiego
      "ku pokrzepieniu serc".Bliskie mi są również słowa poety:
      Świat nie jest piłką futbolową.
      Świat podbija się głową!głową!głowa!

• Gość: magda Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 00:10
        niema lokalnych autorytetow
        • Gość: luci Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: 82.146.225.* 24.10.04, 12:53
          Gość portalu: magda napisał(a):

> niema lokalnych autorytetow

Nie ma lokalnych autorytetów ,nie ma krajowych,nie ma międzynarodowych;ani
          indywidualnych,ani instytucjonalnych.Oczywiście poza wyjątkami, znanymi
          w określonych środowiskach.Nie ma też zapotrzebowania na autorytety,bo gdyby
          było,to i autorytety zostałyby wykreowane.Ale,co ciekawe jest wielu
          kandydaów na autorytety.Gdyby porównać to do terminologii ekonomicznej,to
          możnaby powiedzieć,że jest podaż,a nie ma popytu.Ale pytanie jest również,
          czy są potrzebne autorytety i komu?
    • Gość: E,waF Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.04, 20:00
      Podpisuję się pod każdym słowem cooolera1.Uważam, że należy byc patriotą
      lokalnym w dobrym znaczeniu tego słowa.Należy eksponować walory i zalety
      Bydgoszczy, jest ich naprawdę dużo.Mam w nosie małostkowe i przepojone
      niechęcią opinie torunian o naszym mieście, interesuje mnie tylko i wyłącznie
      Bydgoszcz i jej dobro.Oczywiście chciałbym aby tempo rozwoju mojego miasta było
      w wielu dziedzinach większe , ale nie mozna mieć wszystkiego od razu. Marzę
      jednak o tym, aby w końcu odbudowano zachodnią pierzeję Starego Rynku,Plac
      Teatralny, wschodnią stronę ulicy Mostowej,fontannę"Potop", 2 brakujace
      spichlerze na Rybim Rynku i inne obiekty.Na percepcję i postrzeganie miasta
      przez jego mieszkańców jak i przyjezdnych duży wpływ ma zarówno architektura
      jak i estetyka.Uważam,że z odbudowanymi obiektami Bydgoszcz będzie jeszcze
      ładniejsza.Pozdrawiam wszystkich bydgoszczan.
      • Gość: luci Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: 82.146.225.* 24.10.04, 21:28
        Gość portalu: E,waF napisał(a):

> Podpisuję się pod każdym słowem cooolera1.Uważam, że należy byc patriotą
        > lokalnym w dobrym znaczeniu tego słowa.Należy eksponować walory i zalety
        > Bydgoszczy, jest ich naprawdę dużo.Mam w nosie małostkowe i przepojone
        > niechęcią opinie torunian o naszym mieście, interesuje mnie tylko i wyłącznie
        > Bydgoszcz i jej dobro.

Nie wiem co E,waF rozumie przez "być patriotą lokalnym w dobrym znaczeniu tego
        słowa", skoro bezkrytycznie przyjmuje wszystko "jak leci",stawia nisko
        poprzeczkę,niewiele wymaga,a cieszy się tylko z samego istnienia Bydgoszczy.
        Takie pojmowanie patriotyzmu lokalnego daje pewnie spokój duszy i dobre
        samopoczucie,natomiast brakuje mu niezbędnej dynamiki i tego "kopa", koniecznych
        do stawiania i rozwiązywania rzeczywistych problemów rozwojowych.
        Sentymentalne westchnienia też są potrzebne,ale tylko wtedy,gdy poszerzają
        perspektywę widzenia i rozmach w działaniu.
        Istotne jest również to, jak nas postrzegają inni,to jest takie lustro,
        w którym możemy się przjrzeć,abyśmy nie wpadli w samouwielbienie.Dlatego
        lekceważenie opinii innych,szczególnie sąsiadów jest szkodliwe i aroganckie.
        Bydgoszcz powinna mieć swój klimat;miasto,to:ludzie,piękno,funkcjonalność i
        goscinność.Całe swoje credo zaprezentowałem w 2 postach wyżej zamieszczonych.
        Ps.po poglądach poznaję,kto kryje się pod nick-iem:E,waF.Pozdrowienia.

• Gość: cas Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 09:39
          Gość portalu: luci napisał(a):
          > Nie wiem co E,waF rozumie przez "być patriotą lokalnym w dobrym znaczeniu
          > słowa", skoro bezkrytycznie przyjmuje wszystko "jak leci", stawia nisko
          > poprzeczkę, niewiele wymaga, a cieszy się tylko z samego istnienia Bydgoszczy.
          to racja

• Gość: balum Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 10:46
          Luci i ty i twoja przedmówczyni macie rację tylko kazdy na swój sposób. Rzecz w
          tym żeby się pięknie różnić.
        • Gość: E,WaF Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 19:48
          Do Luciego.Po pierwsze jestem mężczyzną a nie kobietą.Po drugie mój nick to
          E,WaF a nie E,waF ( inicjały to pierwsze litery mojego od wielu lat ulubionego
          zespołu muzycznego).Po trzecie, z racji tego, że nie urodziłem się w Bydgoszczy
          i nawet w niej nie mieszkam, potrafię na wiele spraw dotyczących Bydgoszczy
          patrzeć bardzo krytycznie.Wiem jak pięknym i atrakcyjnym miastem była Bydgoszcz
          przed wojną, obecnie brakuje jej bardzo wiele do tamtego okresu.Wcale nie
          stawiam nisko poprzeczki, wręcz przeciwnie chciałbym aby tempo rozwoju
          Bydgoszczy było o wiele większe. Denerwuje mnie zarówno stagnacja w wielu
          dziedzinach jak i brak zaangażowania większości bydgoszczan w działania na
          rzecz swojego miasta.Nawet na tym forum jest bardzo dużo sceptyków i
          kontestatorów, a niewiele osób autentycznie robiących coś dla Bydgoszczy.Głupio
          pisać o sobie, ale działam w TMMB w sekcji architektoniczno-
          urbanistycznej,jestem członkiem komitetów rekonstrukcji zachodniej pierzei i
          odbudowy fontanny "Potop".Chciałbym robić jeszcze więcej, ale niestety nie
          starcza już czasu..Nie lekceważę opinii innych, odwrotnie,krytyka i trzeźwe,
          obiektywne spojrzenie z zewnątrz jest potrzebne chociażby do poprawienia
          pewnych niedoskonałości których sami nie zauważamy i do nie wpadania w
          samouwielbienie ( tutaj się z Tobą zgadzam).Nie lubię jednak krytyki
          niesprawiedliwej i złośliwej, obliczonej na obrażanie i jątrzenie.Zapraszam
          Ciebie 5 listopada na Forum Inicjatyw Probydgoskich, spotkasz tam ludzi
          aktywnie działajacych na rzecz rozwoju Bydgoszczy.Masz ciekawe poglady, może
          zaprezentowałbyś je w szerszym gronie? Intryguje mnie jak mogłeś mnie poznać po
          poglądach, czyżbyśmy kiedyś mieli okazję się poznać?Pozdrawiam ciebie i
          wszystkich którym zależy na losie Bydgoszczy.E,WaF (od Earth, Wind and Fire).
          • Gość: luci Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: 82.146.225.* 26.10.04, 18:08
            Do E,WaF-a.
            Przepraszam za błędnie napisany Twój nick,ale już płeć odczytałem prawidłowo.
            Całkowicie zgadzam się z Tobą w ocenie przedwojennej Bydgoszczy.Tamten klimat
            i piękno tworzyli przede wszystkim ludzie,a urzędnicy nawet nie byli w stanie
            zniweczyć ich wysiłku.Ludzie wtedy byli pracowici,odpowiedzialni,porządniejsi,
            ambitniejsi i lepiej wychowani.Pielęgnowali etos pracy i posiadali nawyk pracy.
            Obecnie wszystkie plany i zamierzenia realizowane są wyłącznie w sferze
            werbalnej.Czasem uda sie coś zaplanować i wykonać przy okazji wyborów
            samorządowych lub do sejmu.A gdyby nie było wyborów?
            Jedanak problem tkwi w ludziach,których najtrudniej zmienić.
            Trzeba jednak oddzielić zadania i obowiązki władz miejskich od powinności
            wolontariatu i organizacji pozarzadowych.Rozpędziłem się...
            Zgadzam się również z Tobą w ocenie biżącej sytuacji w mieście,szczególnie
            w tym,jak wiele różnych rzeczy brakuje...
            Natomiast kompletnie nie wierzę w kreatywność i zaangazowanie władz i
            urzędników.U nas nie płaci sie za myślenie;u nas płaci się za lojalność i
            nicnierobienie.Nie wierzę również dlatego,że politycy prześcigają się w
            populiżmie, schlebianiu niskim gustom i prostactwie;nie mają odwagi im się
            przeciwstawić.W życiu publicznym jest uprawiana powszechna praktyka
            tzw.wcielonego słowa:rzucę jakiś słuszny pomysł,a on sam się zrealizuje
            lub ktoś go wykona.Takie zaklinanie słów i rzecaywistości.Ponadto rozpanoszyły
            się:lenistwo,pozoranctwo,hipokryzja i głupota.Kiedyś jeszcze dokończę ten wątek.
            Jeszcze si e zgłoszę.
            Poznałem Ciebie po pogląch.Potwierdż,czy mam rację:w 6-liter.imieniu występują
            dwie samogłoski(2i5),natomiast w 12-liter.nazwisku-4 samogłoski(2,5,8,12).
            Pozdrowienia.

• Gość: E,WaF Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 21:58
              Luci, moje imię ma 6 liter, a nazwisko 7, tak więc jestem kimś innym niż
              myślisz.Myślę jednak,że to nieważne, ponieważ najważniejsze są poglądy i
              zapatrywania na problemy Bydgoszczy ( a jest ich niestety niemało!), a nie to
              jak się ktoś nazywa czy kim jest.Jako osoba przyglądająca się z zewnątrz
              Bydgoszczy i jej mieszkańcom, a jednoczesnie bardzo silnie emocjonalnie z
              Bydgoszczą związana od dawna obserwuję pewne niepokojące zjawiska.Chodzi mi o
              słabą identyfikację ze swoim miastem wielu mieszkańców Bydgoszczy.Wyraża się to
              nie tylko w braku zaangażowania w działania na rzecz miasta, ale wręcz w
              uporczywym jego krytykowaniu i nie dostrzeganiu pozytywnych cech
              Bydgoszczy.Często też przyjmuje się bezkrytycznie za prawdziwe opinie ludzi z
              zewnątrz, zainteresowanych nierzetelnym i niesprawiedliwym ocenianiem
              Bydgoszczy.Deprecjonowanie roli i znaczenia Bydgoszczy, jej urody i zalet jest
              ewentualnie z racji wielowiekowej rywalizacji możliwe przez torunian, ale, do
              licha, dlaczego tak wielu bydgoszczan nie lubi swojego miasta? Bydgoszcz nie
              jest być może lepsza niż inne miasta ( choć dla mnie jest, ale to już też
              kwestia emocji), ale nie jest też gorsza. Ma swoje zalety, ma i wady.Ma ładne,
              pełne uroku miejsca, ma też rejony brzydkie i nieciekawe.To samo jednak jest
              również w innych miastach, obojętnie czy to będzie Warszawa, Gdańsk czy Toruń.
              Znam doskonale te miasta , spędziłem w nich masę czasu i zapewniam Was, Drodzy
              bydgoszczanie, że w nich, uważanych za ładne czy piękne, jest wiele dzielnic i
              rejonów bardzo zaniedbanych i po prostu brzydkich.Nie miejcie kompleksu
              niższości, akcentujcie i propagujcie to co w Bydgoszczy jest ładne i wręcz
              niepowtarzalne(jest mnóstwo takich, dla mnie magicznych, miejsc).Bydgoszcz,
              cudowna przed wojną, mimo straszliwego zaniedbania po wojnie, nadal posiada
              wiele ze swojego dawnego, urzekającego klimatu i atmosfery.Wiele rzeczy trzeba
              odświeżyć i przypomnieć, widzę tutaj dużą rolę społeczności lokalnej, ale nigdy
              nie zaakceptuję marazmu i grzechu zaniechania.Urzędnicy, cóż,w większości są
              niestety żenujący.Prawdziwy urzędnik zatudniony w magistracie powinien całym
              sercem angażować się na rzecz rozwoju swojego miasta.W końcu to dzięki miastu
              ma pracę i wcale niemałe dochody.Tymczasem (nie będę powtarzał opinii Luciego,
              bo ma On rację w ocenie władz i urzędników)np. w takim TMMB urzędników jest jak
              na lekarstwo.O czym to świadczy? O tym, ze nawet Ci którzy ŻYJĄ DZIĘKI
              BYDGOSZCZY nie darzą jej większą sympatią i niewiele dla niej robią. Najgorsze
              jest jednak to, że torpedują inicjatywy i pomysły tych, którzy robią coś dla
              Bydgoszczy bezinteresownie i poświecają na to swój wolny czas.Wydałem sporo
              pieniedzy na swoją miłość do Bydgoszczy ( częste przyjazdy, opłaty,
              składki,drukowanie materiałów itp), ale niczego nie żałuję, wrecz przeciwnie,
              wydam jeszcze wiele aby Bydgoszcz jak najlepiej sie rozwijała i jak najlepiej
              wygladała. Po prostu zależy mi na losie Bydgoszczy, mimo, że się w niej nie
              urodziłem.Denerwuje mnie jednak wyciąganie ręki po pieniędzy miasta przez
              karierowiczów i ludzi niekompetentnych, którym los Bydgoszczy jest
              obojętny.Kiedyś rozwinę bardziej te wątki.Być może doczekamy sie kiedyś
              prezydenta miasta w stylu przedwojennego prezydenta Barciszewskiego, który
              dosłownie żył miastem i wszystkimi jego problemami.Na koniec: chcę
              wszechstronnego rozwoju Bydgoszczy, chcę wielkich rzeczy dla mojego ukochanego
              miasta, ale cieszą mnie i drobne rzeczy i może one sa są zapowiedzia lepszych
              czasów dla Bydgoszczy.Ja nie zrezygnuję ze swoich działań na rzecz Bydgoszczy,
              poznałem już wielu wspaniałych, aktywnych bydgoszczan myślących jak ja i oby z
              każdym dniem było ich coraz więcej.Jest naprawdę jeszcze bardzo, bardzo wiele
              do zrobienia.Może też WY się przyłączycie? Pozdrawiam wszystkich bydgoszczan.
              • Gość: luci Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: 82.146.225.* 28.10.04, 19:04
                do E,WaF-a
                Myśę,że dążymy do tego samego celu innymi drogami i nie ma sensu spierać
                się,która droga jest właściwsza.Sądzę nawet,że tych dróg,ścieżek,szlaków,tras,
                serpentyn,alejek....powinno być jak najwięcej.Różnica pewnie dotyczy formy,a
                nie treści.Mnie jednak bliższy jest Gombrowicz od Sienkiewicza i stąd różne
                języki.Moje słowa nie są całkiem puste,gdyż co nieco zrobiłem i co nieco
                jeszcze zrobię.
                Co do rozpoznania osoby E,WaF-a to Ty wiesz najlepiej jak jest.
                Pozdrawiam.
    • Gość: amciej Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: 195.117.138.* 25.10.04, 11:36
      Cooler1 - fajnie, że wypisałeś wszystko co sie zmieni w Bydgoszczy.

Spójrz tylko proszę, że to są prawie tylko i wyłacznie inwestycje miejskie. A
      gdzie inwestycje firm w rozwój potencjału Bydgoszczy? Co nam po jednostkach
      administracji, muzeach, drogach, uniwersytetach itp. jak nie będzie miejsc
      pracy dla ludzi. A te są generowane przez duże firmy, których w naszym regionie
      nie ma i nie zapowiada się, że ma być.
    • Gość: #schnaps Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 11:40
      oby wszystko co tu napisales sie sprawdziło !!! tego zycze tobie i wszystkim
      mieszkancom Bydgoszczy !!! #schnaps
    • Gość: stef Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.tvgawex.pl 25.10.04, 21:40
      Brawo.Popieram słowa coolera1 .Wiadomo że zawsze czegoś Bedzie brakowało miastu
      ale życie to nie raj i wszystkiego nie można mieć Natomiast ważne jest aby
      wierzyć i wspierac chocby dobrym samopoczuciem na ulicy dobry specyficzny klimat
      naszego miasta.A toruń to miasto zawistne które samo chciałoby się nazywać
      Bydgoszcz!!
      • Gość: nemo Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 21:54
        torun mialby chciec nazywac sie - Bydgoszcz ? .. sorry, stef. nie bede ci
        dogryzal, bo piszesz tak oczywiste bzdury, ze po prostu mi ciebie zal..to
        bardzo fajnie , ze lubicie swoje miasto, ale zapewniam cie, ze ani Torun ani
        Gdansk ani inne z czesciej opisywanych w przewodnikach polskich miast nie
        chcialoby wygladac i byc takim miastem jak Bydgoszcz..zgadnij dlaczego ?:-)))
        • Gość: Moni Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.upc-f.chello.nl 25.10.04, 22:08
          Ciekawa jestem kiedy w koncu skoncza sie te klotnie miedzy Bydgoszcza i
          Toruniem??? Czy takie slowne potyczki maja w ogole jakis sens? Nie sadze,
          wnioskujac po tym, ze trwaja one juz baaardzo dlugo i jak widac nic w tej
          sprawie sie nie zmienia. Ludzie - wrzuccie na luz bo to nie ma sensu!!! I
          wszystkim to wyjdzie na zdrowie!
          Pozdrawiam Torun i Bydgoszcz!!!
        • Gość: Lothian Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 22:29
          Ty sobie gęby Gdanskiem nie wycieraj, bo za niskie progi na twoje chude, toruńskie nogi. Zgadnij dlaczego? :-)))
          • Gość: nemo Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 23:50
            W przewodniku Michelina po Polsce obydwa miasta ( Gdansk i Torun )maja po 3
            gwiazdki. Bydgoszcz - jedna gwiazdka. Podobnie w przewodnikach Pascala i Lonely
            Planet .Zgadnij dlaczego ?
            A co do wycierania geby - przepraszam panie Lothian, ja jestem z Torunia i nie
            znam sie na waszych bydgoskich obyczajach. po posilku zwykle wycieram sobie
            usta serwetka ( a nie Gdanskiem ). To co sobie wycieracie w Bydgoszczy i jak
            niech pozostanie panstwa specjalnoscia - w koncu powinniscie pielegnowac swoje
            lokalne obyczaje .
            • Gość: maciej Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: 62.244.137.* 27.10.04, 12:59
              A jak wyglada w przewodniku Good Year'a?
              • Gość: nemo Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 14:37
                Tam Bydgoszcz ma 3 gwiazdki a Torunia nie ma w spisie miejscowości. Wszystko
                odszczekuję.
                • Gość: nemo Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 14:39
                  dlatego nie jeżdżę na michelinach a nie good yearach.
                  • charlesbabbage Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni 27.10.04, 14:52
                    Widze, ze moze tez masz takie poczucie humoru jak torunianka. Brawo!
                  • Gość: Lothian Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 15:56
                    Widzę, że kolega ma język cięty jak mineta. Niech więc więc kolega nie wcina się na bydgoskie forum i nie sieje zamętu(skoro jako torunianin taki "kóltóralny"), ale używa go sobie w swoim trzygwiazdkowym miasteczku.
                    • Gość: nemo Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 21:21
                      za male pole do popisu, kto by mnie tam na tej torunskiej wsi czytal.. a tutaj
                      na bydgoskim jest super : raz po raz riposta, ludzie czytaja .. pisza
                      inteligentne posty, na ktore moge odpowiadac - np. ten stef.. cos sie
                      dzieje ..Lothian pozwol mi tu jeszcze pisac, por favor..
                  • Gość: zbych Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 15:04
                    dzieki za uwagi
        • Gość: szkoda gadać Nie skumałes subtelnej przenośni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 22:23
          Wierszy nie czytasz?
    • brathless czy sie dobrze czujecie?super-ile mozna powtarzać? 25.10.04, 22:35
      czy wy sie dobrze czujecie? super, super, super - ile to mozna powtarzac???
      od tego sie u nas nie polepszy...
      przytaczam tu post osoby stąd z innego tematu:

to nie cała lista - gdzie są te wszystkie obiecane inwestycje??
      - rewitalizacja Wyspy Młyńskiej
      - całkowite zadaszenie stadionu Zawiszy
      - Most przez Brdę na wysokości PKSu
      - drugi most drogowy koło mostu Kazimierza Wielkiego + tramwajowy
      - estakada i węzeł drogowy Zaświat
      - węzeł wschodni
      - park technologiczny koło Zachemu
      - linia tramwajowa do dworca PKP
      - linia tramwajowa wzdłóż Kujawskiej na Zbożowy Rynek
      - tunel pod ulicą Kruszwicką (wjazd podziemny do Geanta)
      - linia tramwajowa do Fordonu
      - nowy budynek Archiwum Państwowego na Kurpińskiego
      - krematorium na cmentarzu na Wiślanej
      - terminal cargo na lotnisku
      - IKEA
      - Carrefour na Glinkach
      - Media Markt
      - przystanie dla jachtów wzdłóż rzeki i hotel dla żeglarzy na Miedzyniu
      - Aquapark
      - dlaczego BTBS nie buduje żadnego bloku??
      - zamykają Tor-Byd
      - Zawiszy grozi upadek
      - podobnie Polonii
      - wyspa młynska jakos nie pieknieje przez 4 lata
      - gdzie mostki na Brdzie w wenecji ???
      - uniwerka nie ma
      - politechniki nie ma
      - MZK grozi bankructwo (nierealna spłata 8 mln kredytu do 2005)
      - plany rewitalizacji blokowisk pozostaja na papierze
      - zgłaszamy ZERO wniosków o dofinnasowanie dróg w 2003 i 2004
      - opere konczymy już 35 lat
      - AM i AB nam ucieka do Torunia
      - teologia nam ucieka do Poznania
      - gdzie nowe wylotówki z miasta?
      - gdzie aquapark?
      - o aferach na AB nie wspomnę....
      - nie stac nas na zrobienie planu sieci MZK?
    • Gość: tur Dwumiasto potrzebuje autostrady IP: *.cvx.algx.net 27.10.04, 03:39
      Torun i Bdg. wynaga polaczenia autostrada. Nie jakas namiastka przykrocona
      przez zydowski rzad warszawski, ale 4-pasowa, szeroka na wyrost, na podlozu wg
      standardu niemieckiego.

O szybkosci nie mniejszej niz w Niemczech.

Te 40 km sa w Stanach odlegloscia dojezdzania do pracy.

Autostrada Bdg-Torun umozliwilaby wspolne uzywanie szpitali specjalistycznych,
      przedsiebiortsw uslugowych, naprawczych, muzeow i teatrow, dyskotek itd,
      zmniejszenie redundantnej administracji i wiecej miejsc pacy dostepnych
      bydgoszczanom w Toruniu i odwrotnie.

• bogini_s Re: Dwumiasto potrzebuje autostrady 29.10.04, 19:35
        Tu bym się zastanowiła nad słusznościa budowania autostrady między B., a T.
        (chyba, że w miejsce "betonówki"). Jest to jedna z nielicznych dróg, gdzie NIE
        MA kolein (tu nie mam, oczywiście na myśli "betonówki", tylko tą przez
        Fordon!). Ta droga jest naprawdę niezła! A gdyby zaczęli budować "autostradę"
        (to co istnieje w Polsce jako autostrada/y u naszych sąsiadów budziłoby
        zgrozę), to na bank coś by schrzanili, to Wam mogę obiecać! Przejedżcie się
        kiedyś trasą (krajową!!!!!) Bydgoszcz- Szczecin! Masakra, to mało powiedziane.
        Chyba, że ktoś ma jeep'a 4x4 i porusza się wyłącznie z prędkością 50km/h, wtedy
        może sobie pozwolić na luksus jazdy za jakimś padłem przez 40 km. bez
        możliwości wyprzedzenia. Aha, przypomniało mi się: zawsze lubiłam, jak mi się
        ogranicza prędkość, pod warunkiem jednak, że nie w Polsce i do 130km/h. Wprost
        to uwielbiam! Jeżeli chodzi o wątek to ogólnie fajnie, tylko trochę odrobinę za
        dużo zachwytów, a za mało krytyki. Pozdrawiam wszystkich z butelczynką piwka w
        garści (pójdę nawet krok dalej: wypiję zdrowie WSZYSTKICH forumowiczów, mam
        nadzieję, ze nie będę miała czkawki!...). Pa!
    • Gość: shamrock Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:36
      Yes, bydzia is super- kochamy ją!
      ale dlaczego tyle mlodych osob po ukonczonych studiach MUSI wyjechac z tego
      miasta, aby dostac prace???
      • Gość: ja Shamrock ja nie wyjechałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 22:28
        i wielu kolegów tez nie. Na zachodzie to norma. Jedziesz tam gdzie chcesz i
        gdzie znajdziesz pracę. Ja znalazłem tu :)
    • brathless Problem Bydzi jest inny. 29.10.04, 08:24
      Problem Bydzi to nie problem braku milosci do niej, lecz:
      - slabiutkiej oferty pracy,
      - wyzszego bezrobocia niz w innych regionalnych osrodkach
      To przede wszystkim.

Poza tym choc mniej, jeszcze:
      - slabej infrastruktury (drogi, tramwaj Fordon)
      - slabej oferty kuturalnej i naukowej miasta

Niezaleznie co tu sobie wpiszemy jak wspaniala jest Bydgoszcz - to sie nie
      zmieni. Potrzebna jest wymiana wladz - Gwinciskich Dombrowiczow, Obremskich,
      Gruszek itp. -to nie sa godne osoby XXI wieku! Moze w PRL by sie nadawaly.
      • Gość: Wojtekh No tak licząc festiwale IP: *.zse.bydgoszcz.pl / *.zse.bydgoszcz.pl 02.11.04, 14:33
        czyli działania okazjonalne (typowe postawienie na imprezowość i publiczny
        poklask) to może sobie tak pisać. Tyle że dla Ciebie Filcharmonia Pomorska,
        Akademia Muzyczna, Opera Nova, Teatr Polski to małe Kazio co? No rzeczywiście
        bardzo uboga oferta kulturalna. O pałacu młodzieży, BWA i innych placówkach to
        nie wspomne bo to normalne że takowe w mieście są.
    • ted.allrightsreserved Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni 29.10.04, 20:11
      z duma przy obecnych wlodarzach troche krucho, ale pomijajac aspekty
      polityczno-medialne jestem zadowolony z miejsca zamieszkania. tylko dlaczego
      kazesz mi sie dowartosciowywac porownywaniem z toruniem? po co?
      • Gość: Cloe Bydgoszcz -piekne miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 21:52
        cooler wielkie brawa dla Ciebie!!!!! nareszcie jakiś pozytywny głos na forum
        odnosnie Bydgoszcy, mi się nasze miasto podoba, żyje tu 20 lat(choć obecnie za
        Bydzią ale i tak uczę sie dalej w Bydzi) i nie mam kompleksów a jedynym moim
        marzeniem jest to, zeby spełniło się to co napisał cooler ( w ogóle skąd czerpie
        t informacje??? chya nie są zmyslone?)
        pozdrawiam wszystkich miłośników Bydgoszczy
        • Gość: iz aby to sie spelnilo, musza byc inne elity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 14:47
          Gość portalu: Cloe napisał:
          > moim marzeniem jest to, zeby spełniło się to co napisał cooler

aby to sie spelnilo, musza byc inne elity, inne wladze itp.
    • Gość: amaranta Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 13:49
      Choć nie dowierzam do końca we wszystkie te rewelacje dotyczące rozwoju naszego
      miasta, jestem z niego dumna! Bydgoszcz pięknieje z dnia na dzień i chociaż nie
      ma tu tyle zabytków, ile w toruniu, wszyscy, którzy przyjeżdżają tu po raz
      pierwszy, są bardzo mile zaskoczeni. miejmy nadzieję, że m. in. bazie NATO i
      innych wspomnianych inwestycjach, bydzia zyska jeszcze na swojej pozycji i
      dołączy do czołówki największych i najlepiej rozwiniętych polskich miast!
    • Gość: iz aby to sie spelnilo, musza byc inne elity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 14:47
      Gość portalu: Cloe napisał:
      > moim marzeniem jest to, zeby spełniło się to co napisał cooler

aby to sie spelnilo, musza byc inne elity, inne wladze itp.
      • Gość: TM Re: aby to sie spelnilo, musza byc inne elity IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.04, 21:33
        Brawo dla coolera. Wreszcie ktoś zacząl mówić byśmy się nie wstydzili naszego
        miasta! Musimy być dumni z tego, że tu żyjemy. BYDGOSZCZ jest super. Co do
        torunia to mi się wydaje, że trzeba toruńskich "fanów" zwyczajnie olać. Mają
        starówkę, kopernika, pierniki i nic wiecej!!!!! Są bardzo zakompleksieni(
        studiuje tam) i chcieli by nam dorównać. A na zarzuty, jak my traktujemy Toruń
        mam jedną uwagę: przed mostem w fordonie na znaku gdzie z jednej strony jest
        napis Bydgoszcz, nasze miasta partnerskie itd. to z drugiej strony jest duży
        napis "Toruń już za 35(chyba) km". W Toruniu na taką "reklamę" nikt się nie
        zdecydowal. Dlaczego? Czy to świadczy o tym, że my was dyskryminujemy?
        • Gość: wm2665 Re: aby to sie spelnilo, musza byc inne elity IP: *.tvgawex.pl 01.11.04, 10:37
          Witam!
          Mam pytanie: A kto ma stworzyć te "elity"? Przecież władze to ludzie tacy sami
          jak my,potrafią się jednak organizować i wspierać.Dlaczego ludzie piszą tylko
          że Rada Miasta jest do niczego,że prezydent do bani? Na tym forum wypowiadają
          się ludzie chcący wiele zrobić dla miasta,maja pomysły i energię, więc może
          warto zacząć się organizowac i w perspektywie odciągnąć od koryta takich jak
          Gruszka, Jasiakiewicz, Gwińcińska czy Dombrowicz? Nikt za nas tego nie
          zrobi.Chcemy zmian w elitach? To zróbmy je, a nie jęczmy bez końca.Aby założyć
          partię wystarczy 1000 podpisów osób popierających rejestrację, statut,władze
          itp.Program nie stanowiłby chyba problemu.Niech by to była np.Inicjatywa Dla
          Bydgoszczy.I wtedy zamiast jęczeć,stękać, miauczeć i narzekać można by po
          prostu działać.
          I jeszcze jedno:
          Cała ta "wojna" między Bydgoszczą a Toruniem jest zwyczajnie śmieszna,żałosna i
          prymitywna.Jestem rodowitym Bydgoszczaninem,mieszkam tu od urodzenia i zwielką
          przyjemnością jeżdżę do Torunia pospacerować po pięknej starówce.A jeżeli nawet
          Torunianie są chorzy z nienawiści do Bydgoszczy, to ignorujmy ich bo jeżeli
          damy wyprowadzić się z równowagi, tobędzie woda na ich młyn.Ani Bydgoszcz nie
          jest lepsza od Torunia ani Toruń od Bydgoszczy. Oba miasta mają coś do
          zaoferowania sobie nawzajem.
          • Gość: navy Re: aby to sie spelnilo, musza byc inne elity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 11:26
            Gość portalu: wm2665 napisał(a):
            > jeżeli nawet
            > Torunianie są chorzy z nienawiści do Bydgoszczy, to ignorujmy ich bo jeżeli
            > damy wyprowadzić się z równowagi, tobędzie woda na ich młyn.Ani Bydgoszcz nie
            > jest lepsza od Torunia ani Toruń od Bydgoszczy. Oba miasta mają coś do
            > zaoferowania sobie nawzajem.

-----------------------

super za rozsadek co do współpracy, tez tak uwazam.
            Tyle ze trudno jest dostrzec błedy własnych "ziomków" a łatwiej wytykac je
            innym.

Na forum torunskim od kilku miesiecy grasuje "jatrzący leszek", oczerniajacy
            ewidentnie i bezczelnie nasze miasto. Ponizej załaczam spis niektórych tylko
            jego prymitywnych tematów.

Jesli nie wskazesz mi 30 takich tematów na forum bydgoskim (bo ich nie ma), to
            raczej powinienes twierdzic, że niektorzy Bydgoszczanie sa chorzy z nienawisci.
            Wiem że trudniej krytykowac własnych, ale fakty mówia same za siebie - tu jest
            spis niektórych tylko metod i tematów zakładanych przez "jątrzącego leszka" i w
            nich pisanych:

Żąda usunięcia prezydenta Zaleskiego:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=17019240&v=2&s=0
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16952177

ośmiesza inne postacie Torunia:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16967030
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16996077
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16999498
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16492091
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16224372

Ośmieszał i oczerniał Toruń, często z niecenzuralnymi słowami:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16511925
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16785397
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16838820
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16944595
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16926821
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=17016288&v=2&s=0
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16317334
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16775069
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16855933
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16695273

ośmiesza torunskie wydarzenia:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16946145
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16789004
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16657248
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16301890

bardzo osmieszał i walczył z torunskimi dążeniami o TV3:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16952606
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16769549
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16569083
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16521982
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16453504

czasem sam wywołuje pseudo-wojny o pozorne sprawy:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16557498
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16600903
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16384215
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16533350
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16534021
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16534043
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16534066

wiele osób go opisywało:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16528850
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16267668
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16542717
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16530810
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16530815
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16450620
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=15792293
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=16357012
            wiecej o leszku:
            www.torun-bydgoszcz.pl/forumtb/viewtopic.php?t=403
            • Gość: wm2665 Re: aby to sie spelnilo, musza byc inne elity IP: *.tvgawex.pl 01.11.04, 11:51
              Nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem, że WSZYSCY torunianie są chorzy z
              nienawiści do Bydgoszczy, takie samo zdanie mam w drugą stronę.Ubolewam
              wielce,że zdażają sie takowi w obu miastach.Dlatego jeszcze raz apeluje do
              tych, którzy mają dość tej prymitywnej "wojny": ignorujmy to!!!Traktujmy
              wypowiedzi zionących nienawiścią jak powietrze! Ktoś kiedys powiedział,że mądry
              człowiek nie da sie wyprowadzić z równowagi.
              • Gość: navy Re: aby to sie spelnilo, musza byc inne elity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 12:11
                masz racje wm2665 i ja cie popieram!
                przy okazji duzo szczescia i dla Bydzi.

ale nie jest łątwo wygrac z chorym leszkiem ktory ma duzo czasu i pisze calymi
                dniami. Apeluje tylko, bys pisal raczej o "niektorych bydgoszcznach" chorych z
                nienawisci, bo takowych torunian i w/w wątków na bydgoskim forum jakos nie
                widac.
                • Gość: Wojtekh No widzisz chłopie taka Twoja taktyka IP: *.zse.bydgoszcz.pl / *.zse.bydgoszcz.pl 02.11.04, 14:40
                  Piszesz slociutko i zgadzasz się z rozsądnymi głosami i zawsze po enterze
                  dodajesz jakieś ale. To samo robisz na swojej "jątrzącej" stronie internetowej.
                  Niby za zjednoczeniem spokojem i przyjaźnią ALE. Jesteś chłopie chory
                  • Gość: Wojtekh Re: No widzisz chłopie taka Twoja taktyka IP: *.zse.bydgoszcz.pl / *.zse.bydgoszcz.pl 02.11.04, 14:41
                    heh chyba słodziutko :))
            • Gość: polewam z niego ja znam tego pana z Torunia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 22:31
              Sam wymyslił Leszka żeby sobie mógł poużywać. Ma rozdwojenie jaźni chyba
    • Gość: Wojtek z Bydzi z Encyklopedii Gutenberga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 22:14
      Może w końcu pryśnie mit o dawnej sławie Torunia i zaściankowości Bydgoszczy
      Ładnie piszą autorzy o Toruniu jednak proszę zwrócoć uwagę na wielkośc i ilość
      mieszkańców i znaczenie ekonomiczne. ("B. jest jednem z największych miast
      Polski, liczy bowiem 105.672" Toruń - "59.000 mieszk. (w 1921 r. 39.424
      mieszk)")

"Bydgoszcz
      B. jest jednem z największych miast Polski, liczy bowiem 105.672 mieszk. (1921
      = 87.643 mieszk., w tem 63.400 Polaków ). B. jest ważnym węzłem komunikacji
      kolejowej i wodnej, dzięki swemu położeniu nad kanałem Bydgoskim. Stanowi ona
      również jeden z najwybitniejszych w Polsce ośrodków gospodarczych, istnieje tu
      bowiem 610 większych i mniejszych zakładów przemysłowych, zatrudniających 7.520
      robotników. Najlepiej jest rozwinięty przemysł drzewny z 109 zakładami i
      metalurgiczny z 110 zakładami. Ponadto mamy tu przemysł spożywczy, odzieżowo­
      galanteryjny, garbarski, włókienniczy, papierniczy, chemiczny, budowlany i
      poligraficzny. Dzięki świetnym warunkom komunikacyjnym rozwinął się w B.
      również handel, zwłaszcza drzewem i towarami bławatnemi. Pozatem, jest miasto
      również ośrodkiem żywego ruchu umysłowego, posiada teatr, wielką bibljotekę i
      muzeum. B. należy do najstarszych miast w Polsce, istniała bowiem już w XI. w.,
      z pocz. XIV. w. była stolicą odrębnego księstewka, okres jej największego
      rozkwitu przypada na w. XV­XVII., z którego to okresu pochodzą najpiękniejsze
      zabytki miasta: gotycka fara z XV. w., oraz kościoły Klarysek i Bernardynów.
      Miasto ucierpiało znacznie w czasie wojen szwedzkich w XVII. i XVIII. stuleciu,
      tak że obecna B. jest zabudowana nowocześnie. 6 listopada 1657 zawarli tu
      Polacy przymierze z elektorem brandenburskim Fryderykiem Wilhelmem, (t. zw.
      traktat welawsko­bydgoski), bardzo dla Polski niekorzystne, w którem przyznano
      elektorowi prawo przemarszu przez Prusy Królewskie, werbunku w Polsce, wspólnej
      regulacji monety i t. d. Za czasów pruskich była B. stolicą rejencji, wtedy też
      została silnie zniemczona.

Toruń
      "Pięknie zabudowane miasto posiada wiele zabytkowych b u d o w l i , głównie w
      stylu gotyckim. Należy tu najstarszy w T. kościół św. Jana (XIII—XIV. w.),
      pełen drogocennych zabytków, kościół św. Jakuba (XIV. w.), kościół N. P. Marji
      (XIV. w.), przepiękny ratusz (XIII—XIV. w.) ze 105 m wysoką wieżą, resztki
      zamku krzyżackiego i obwarowań miejskich (XIII. w.) oraz dom rodzinny Mik.
      Kopernika.
      T. jest siedzibą wielu władz i instytucyj państwowych, społecznych
      i in., z zakładów naukowych posiada bogatą Książnicę Miejską im. Kopernika,
      Muzeum Miejskie, Zbiory Towarzystwa Naukowego, cenne archiwum miejskie, kilka
      towarzystw naukowych, 2 ogrody botaniczne i teatr. Poza tem jest T. ośrodkiem
      znacznego p r z e m y s ł u , zwłaszcza metalowego, maszynowego, spożywczego
      (pierniki toruńskie), spirytusowego, drzewnego i chemicznego, a posiada również
      znaczny handel bydłem, drzewem i ziemiopłodami.
      T. został założony przez Krzyżaków w 1231. Dzięki pomyślnemu
      położeniu na zbiegu dróg z Polski do ujścia Wisły, rozwinęło się wnet miasto na
      znaczny ośrodek handlu, od połowy XIV. do pocz. XVII. w. należało do Hanzy. 1
      lutego 1411 i 19 paźdz. 1466 zawarli tu Polacy pokój z Krzyżakami. W pierwszym
      Polska odzyskała ziemię Dobrzyńską, a Litwa Żmudź, w drugim zaś włączono do
      Polski Prusy Królewskie z T. Dzięki rozległym przywilejom, nadanym przez królów
      polskich, wzmógł się jeszcze handlowy rozwój miasta, a równocześnie został T.
      wyniesiony ponad inne miasta polskie przez rozległy samorząd. T. był często
      odwiedzany przez królów polskich, miejscem sejmu w 1576 i „colloquium
      charitativum” w 1645, zwołanego celem pogodzenia katolików z protestantami.
      Luteranizm zapanował w T. zaraz w pocz. XVI. w. W 1629 wytrzymało miasto,
      będące zarazem silną twierdzą, oblężenie Szwedów, którzy zajmowali je w 1655—58
      i 1703—06 r. W czasie oblężenia w 1703 spłonął ratusz wraz z archiwum stanów
      pruskich. W 1724 miała tu miejsce sławna sprawa toruńska. Za zdemolowanie
      kolegjum jezuickiego skazał sąd asesorski burmistrza RŻssnera i 9 mieszczan na
      ścięcie, który to wyrok został wykonany. T. stanowiący długo cel pożądania
      Prusaków, nie został im oddany w 1772, aż zniszczony przez nich ekonomicznie,
      dostał się Prusom w 1793, by w 1807—13 wrócić do Księstwa Warszawskiego. Od
      1818 był T. twierdzą pruską.
      P o w i a t T . m i a s t o ma 36 km2, a T. w i e ś : 884
      km2 (w tem 61,3% ról i 18,5% lasów) oraz 53.773 mieszk. (78% Polaków).
      "

• Gość: doll bardzo podniosles mnie tymi danymi z 1921 roku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 09:16
        bardzo podniosles mnie tymi danymi z 1921 roku!
        • Gość: Wojtekh widać barki w czytaniu ze zrozumieniem IP: *.zse.bydgoszcz.pl / *.zse.bydgoszcz.pl 02.11.04, 13:31
          Przecież dałem nagłówek mówiący o tym, że to odpowiedź na Toruńskie podjazdy że
          za socjalizmu Bydzia rosła a przed wojną Toruń był potęgą a Bydzia Wiochą
    • coooler1 Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni 01.11.04, 22:54
      Cloe. Namiętnie czytam gazety regionalne, śledze dokładnie wszystkie te
      inwestycje które wymieniłem powyżej. To nie są puste słowa...
      Zapomniałem wymienić pole golfowe na wyspie koło ulicy Spornej które jest
      budowane, albo nawet już zbudowane...
      W piątkowym Expressie wyczytałem ,że krematorium ( potrzebna inwestycja w dużym
      mieście) będzie budowane w przyszłym roku przez Zieleń Miejską.
      Spis inwestycji u góry to lata 2005-2009.
      Ośrodek Natowski powoli się rozkręca, tak jak Bydgoskie lotnisko , gdzie
      wczoraj odbył się pierwszy lot do Londynu samolotem Air Polonia , a tym samym
      Port Lotniczy Bydgoszcz zyskał status Portu Międzynarodowego!!! Kolejne Tanie
      linie lotnicze zawitają wkrótce do Bydgoszczy, np. Wizzair ( Irlandzkie tanie
      linie lotnicze)!!!!!
      Pozdrawiam wszystkich Bydgoszczan kochających swoje Miasto!!!!
      To bedzie prestiż dla naszej Bydgoszczy
      • brathless miasto trzeba kochac mimo wszytsko. 02.11.04, 10:01
        miasto trzeba kochac mimo wszytsko.
      • Gość: Cloe braco coooler1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 18:37
        podoba mi się Twoje pozytywne nastawienie, dobrze że napisałęs tyle dobruch
        rzeczy o Bydgoszcy bo żal się robi jak bydgoszczania sami krytykuja swoje misato
        (wierzcie krytyką Bydzi zajmuje się Toruń..hihihihi) doprawdy wyczekuje momentu
        , kiedy wszystkie inwestycje, ktore wymieniłeś zostaną zrealizowane a Bydgoszcz
        zyska na splendorze (poza tym jest co raz blizej do powstania Uniwersytetu z AB,
        co mnie cieszy)
        niech Bydgoszcz się rozwija i czaruje innych swoim urokiem (zwlaszcza inwestorów:P )
        pozdrawiam;-)
        • Gość: Cloe Re: bravo coooler1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 18:39
          poprawiłam tylko tytuł, bo wkradł się błąd^_^
      • Gość: Cloe bravo coooler1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 18:38
        podoba mi się Twoje pozytywne nastawienie, dobrze że napisałęs tyle dobruch
        rzeczy o Bydgoszcy bo żal się robi jak bydgoszczania sami krytykuja swoje misato
        (wierzcie krytyką Bydzi zajmuje się Toruń..hihihihi) doprawdy wyczekuje momentu
        , kiedy wszystkie inwestycje, ktore wymieniłeś zostaną zrealizowane a Bydgoszcz
        zyska na splendorze (poza tym jest co raz blizej do powstania Uniwersytetu z AB,
        co mnie cieszy)
        niech Bydgoszcz się rozwija i czaruje innych swoim urokiem (zwlaszcza inwestorów:P )
        pozdrawiam;-)
      • Gość: luci demograficznie będzie lepiej IP: 82.146.225.* 02.11.04, 18:49
        Ośrodek NATO-wski przyciągnie do Bydgoszczy setki prostytutek (inwestycja
        beznakładowa).Jestem również za krematorium,summa summarum wyjdzie na plus...
        • Gość: maciej Re: demograficznie będzie lepiej IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 02.11.04, 23:15
          A co, nasze nie wyrobią się?
    • Gość: cinek Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 19:52
      POPIERAM! NIE DAJMY SOBIE NASRAC TORUNIANOM!!! JAZGOCZA JAK MALE KUNDELKI NA TORUNSKIM FORUM!
      pozdrawiam mieszkancow obu miast
      • Gość: Jan Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.tvgawex.pl 02.11.04, 20:11
        Gdzie wy widzicie super???? Spytajcie się fordoniaków!!! GDZIE JEST TRAMWAJ DO
        FORDONU ??? TO JEST WASZYM ZDANIEM SUPER -AJE NIEDOŁENSTWO I OLEWANIE!!!!!!!!
    • Gość: #schnaps Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:09
      bedzie super!!!! oby aszystko sie powiodło !!!!
      • Gość: zbych takie naciaganie i udawanie wspaniałości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:16
        Gość portalu: Jan napisał(a):

> Gdzie wy widzicie super???? Spytajcie się fordoniaków!!GDZIE JEST TRAMWAJ DO
        > FORDONU ??? TO JEST WASZYM ZDANIEM SUPER -AJE NIEDOŁENSTWO I OLEWANIE!!!!

mi tez sie nie podoba takie naciaganie i udawanie wspaniałości...
    • Gość: zbych Re: BYDGOSZCZ JEST SUPER !!!!bądźmy z niej dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:17
      Gość portalu: Jan napisał(a):

> Gdzie wy widzicie super???? Spytajcie się fordoniaków!!GDZIE JEST TRAMWAJ DO
      > FORDONU ??? TO JEST WASZYM ZDANIEM SUPER -AJE NIEDOŁENSTWO I OLEWANIE!!!!

• Gość: zbych takie naciaganie i udawanie wspaniałości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:17

• mylady1 Ile Kostek ci placi??? 05.11.04, 20:53
      czy ktos nie zaczał pracowac dla Dombrowicza?

Brak rozwoju, brak perspektyw, nawet hipermarkety przesstały sie budowac,
      uczelnie uciekaja, prezydent w wiezieiniu, inni sie kłóca albo nawet biją (!),
      a tu taki entuzjazm??? i Wykrzykniki???

Ile Kostek ci placi???
      • Gość: Dombrowcz Mylady poczytaj artykuł o inwestycjach w Bydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 15:14
        potem szczekaj. I znowy prosze pana będzie pan musiał przyjeżdżać do Bydzi żeby
        dobrze zjeść i extra się rozerwać. Centrum w Rzeźni bedzie tez dla Ciebie. No i
        drugie ki też. Ech ale co tam będe Ci tłumaczył.
      • Gość: maciej Re: Ile Kostek ci placi??? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 06.11.04, 21:09
        Kazdy patrzy przez swoj maly pryzmacik. Widocznie taka masz mentalnosc, ze jak
        ktos Tobie nie posmaruje to nie potrafisz zauwazyc zalet!NIe wszyscy to
        klakierzy!!!
    • brathless Ile Kostek ci placi??? 06.11.04, 19:32
      mylady1 napisał:

> czy ktos nie zaczał pracowac dla Dombrowicza?
      >
      > Brak rozwoju, brak perspektyw, nawet hipermarkety przesstały sie budowac,
      > uczelnie uciekaja, prezydent w wiezieiniu, inni sie kłóca albo nawet biją
      > a tu taki entuzjazm??? i Wykrzykniki???
      >
      > Ile Kostek ci placi???

cos za duzo ochów i achów
      • Gość: Torunianin:)) Nie mów bo się zesikam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 23:12
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka