Dodaj do ulubionych

ODEZWA w sprawie Uniwersytetu Bydgoskiego !!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 18:58
Wysoki Sejmie!!!
Szanowni Panie i Panowie posłowie!
Metropolia bydgoska zasługuje na Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.Bydgoszcz
to
od kilkudziesięciu lat największe miasto akademickie w Polsce bez
uniwersytetu.

Akademia Bydgoska spełnia już większość kryteriów powoływania uniwersytetu w
tzw. „stanie organizacji”
- zatrudnia na podstawie mianowania co najmniej 60 nauczycieli akademickich
ze
stopniem naukowym doktora habilitowanego, z których co najmniej 30 posiada
tytuł naukowy profesora – AB zatrudnia 122 nauczycieli z habilitacją, w tym
49
profesorów tytularnych
- prowadzi studia magisterskie na co najmniej 6 kierunkach – AB prowadzi 16
kierunków, 11 magisterskich
- ma uprawnienia do nadawania stopnia doktora w co najmniej 6 dyscyplinach
nauki, w tym w trzech dyscyplinach humanistycznych – AB ma ich 5, szóste w
trakcie procedury przyznawania
- ma uprawnienia do nadawania stopnia doktora habilitowanego w co najmniej 2
dyscyplinach naukowych – AB ma 2 takie uprawnienia
- uzyska pozytywną opinię zespołu powołanego przez Radę Główną, po
zasięgnięciu
opinii senatów 3 uniwersytetów (2 były pozytywne, 1 warunkowa)

Akademia Bydgoska to ok. 20 tys studentów, 650 pracowników naukowych i
dydaktycznych oraz 300 obsługi. Poszczególne kierunki pozytywnie przechodzą
procedurę akredytacyjną, prowadzoną przez Komisję Akredytacyjną, w trakcie
organizacji znajduje się kolejny czwarty wydział uczelni. Dwa kolejne
kierunki –
biologia i edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej przygotowują się
do uzyskania uprawnień do doktoryzowania.

Rada Główna Szkolnictwa Wyższego brak poparcia dla przekształcenia Akademii
Bydgoskiej
w Uniwerystet argumentuje brakiem szóstego uprawnienia do doktoryzowania.
Rada uważa także, że Bydgoszcz nie może mieć uniwersytetu, bo nie ma
socjologii, prawa i filozofii.
Tymczasem :
- szóste uprawnienie do doktoryzowania zostało już pozytywnie
zaopiniowane i jego uzyskanie to tylko kwestia formalna (tygodni, nie
miesięcy).
- brak „typowo uniwersyteckich kierunków” nie jest wg ustawy przeszkodą
formalną
- od 2005 roku na AB będzie socjologia i filozofia we współpracy z UMK
- wydział prawa powstanie w ciagu kilku lat potrzebnych do zaproszenia
naukowcow
na nowy wydzial ktory powstanie w przejmowanym budynku Technikum Kolejowego
- przekształcenie AB w Uniwersytet pozytywnie zaopiniował pobliski toruński
Unwersytet
Mikołaja Kopernika i efekcie umowy między uczelniami zaoferował pomoc w
utworzeniu
brakujących typowo uniwersyteckich kierunków
- województwo kujawsko-pomorskie jest upośledzone pod względem szkolnictwa
wyższego,
a zwłaszcza Bydgoszcz – miasto większe od Lublina i Katowic od
kilkudziesięciu
lat nie może
doczekać się Uniwersytetu. Mieszkańcy regionu mają gorszy dostęp do uczelni,
wskutek czego
notują gorszy poziom wykształcenia od mieszkańców sąsiednich województw

Bardzo prosimy P. posłów o bardzo aktywne zaangażowanie się w celu
wywalczenia
korzystnego dla
Bydgoszczy rezultatu głosowania. Od czasu reformy administracyjnej Bydgoszcz
nie przeżywała tak ważnego
dla niej i całego regionu głosowania. Mieszkańcy z zapartym tchem oczekują na
wynik debaty. Dochodzi do samorzutnego organizowania ruchów społecznych.
Pragniemy również przypomnieć, że kondycja miasta stołecznego wpływa istotnie
na kondycję i atrakcyjność całego województwa.
Prosimy o odłożenie na bok preferencji partyjnych. Prosimy o skuteczne
lobbowanie. Teraz nie ma lewicy, ani prawicy. TERAZ CZAS NA KUJAWY, NA
BYDGOSZCZ !
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: ODEZWA w sprawie Uniwersytetu Bydgoskiego !!! IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 20.11.04, 19:23
      Jestem za!!!!Gdzie to Leszku wysyłasz?Czy tylko do sejmu, czy zmieniajac
      nagłówek do różnych ugrupowan politycznych?
    • Gość: gasso Piszac list nie wypada popełniać błędów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 19:26
      Piszac list nie wypada popełniać błędów i zaogniac sytuacji z istniejącymi
      instytucjami czy sąsiadami, a tak piszesz Leszku.
      Oto błedy lub charakterystyczne dla ciebie złośliwości w Twoim liście:

> od kilkudziesięciu lat największe miasto akademickie w Polsce bez
      > uniwersytetu.

kilkanascie lat temu Szczecin nie mial uniwersytetu - wiec jakie kilkadziesiat
      lat? A Szczecin był i jest wiekszy od Bydzi.
      Do dzis uniwersytetu nie maja Kielce, również miasto wojewódzkie (i to
      wyłacznie, nie współ.)

> Akademia Bydgoska spełnia już większość kryteriów powoływania uniwersytetu w
      > tzw. „stanie organizacji”

ale nie wszystkie
      kryteria sa po to by je spelniac, a nie "częściowo spełniać"

> Akademia Bydgoska to ok. 20 tys studentów, 650 pracowników naukowych i
      > dydaktycznych oraz 300 obsługi.

Na stronie internetowej AB jest mowa o kilkunastu tysiacach studentow, 100
      samodzielnych pracownikach naukowych:
      www.ab-byd.edu.pl/uczelnia/akademia.php
      Nie wypada naciągać faktów- to szybko wyjdzie.

> biologia i edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej przygotowują się
      > do uzyskania uprawnień do doktoryzowania.

"przygotowują sie" to nie znaczy "spełniają"

> zaopiniowane i jego uzyskanie to tylko kwestia formalna (tygodni, nie
      > miesięcy).

nieprawda, AB złozyło błedny wniosek i kilkumiesieczna procedura musi zaczac
      sie na nowo. Wiec nie jest to kwestia 1-2 tygodni

> - od 2005 roku na AB będzie socjologia i filozofia we współpracy z UMK
      > - wydział prawa powstanie w ciagu kilku lat potrzebnych do zaproszenia
      > naukowcow

więc nie ma jej dzis - kazdy odpisze: " to złóżcie wniosek w 2005, jak będzie"

> - województwo kujawsko-pomorskie jest upośledzone pod względem szkolnictwa
      > wyższego

to nieprawda, podważasz jakosc czwartego uniwersytetu kraju - nieładnie
      wyśmiewać znany uniwersytet UMK starajac sie o nowy
      Każdy zauważy lekceważenie Torunia

> Mieszkańcy regionu mają gorszy dostęp do uczelni

Mieszkancy Bydgoszczy to nie caly region. Bydgoszcz nie ma 2,1 mln mieszkanców
      Argument naciągany

> Pragniemy również przypomnieć, że kondycja miasta stołecznego wpływa istotnie
      > na kondycję i atrakcyjność całego województwa.

Znów konfliktowanie się z Toruniem - przypominam o dwustołeczności:
      www.torun-bydgoszcz.pl/duze/111.htm
      Rozumując tak jak ty można by powiedziec, ze kondycja miasta stołecznego jest
      świetna, bo ma 4 uniwersytet kraju.
      Ty nie widzisz nic złego w wyśmiewaniu Torunia, inni to zobaczą!

> TERAZ CZAS NA KUJAWY, NA BYDGOSZCZ !

od kiedy Bydgoszcz leży na Kujawach? Raczej Pomorze...

Życze Bydzi uniwerka, ale nie piszcie we wnioskach argumentow wysmiewajacych
      Torun, UMK, czy podważajacych czyjś dorobek...

Torun przyzwyczaił się do szyderstw "jątrzącego leszka", Warszawa jeszcze nie.
      • Gość: bleee Re: Piszac list nie wypada popełniać błędów... IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 20.11.04, 21:52
        Słuchaj kolego, nie możesz w każdym zdaniu dopatrywać sie złośliwosci wobec
        Torunia bo to jest chore, po prostu nadinterpretujesz, zgadzam sie, że ten list
        jest zbyt populistyczny i powinien byc nieco bardziej wyważony, ale też nie
        popadaj w skrajność, ze jest on antytorunski co jest totalnym
        nieporozumieniem... Tym bardziej, ze został on napisany w dobrej woli, i
        naprawdę trzeba chcieć takie złośliwości zobaczyć. Człowieku wyluzuj trochę...
    • Gość: maciej Mała korekta. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 20.11.04, 19:28
      to
      > od kilkudziesięciu lat największe miasto akademickie w Polsce bez
      > uniwersytetu
      moze tak :Bydgoszcz to jedno z wiekszych miast akademickich w Polsce bez
      uniwersytetu.
      • mylady1 Re: Piszac list nie wypada popełniać błędów... 20.11.04, 19:30
        nie potrafisz napisac normalnego listu, bez wysmiewania Torunia i UMK?
        • Gość: maciej Re: Piszac list nie wypada popełniać błędów... IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 20.11.04, 19:35
          W ktorym akapicie wyszydza UMK i Torun? Przeciez pisze nawet o wspolpracy.
        • Gość: balum Re: Piszac list nie wypada popełniać błędów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 19:40
          Może w imię pojednania propagowanego tak przez was byście się nie wtrącali
          • Gość: nemo Re: niby dlaczego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 20:36
            powolywac sie na pozytwyna opinie umk - to oczywiscie mozesz, wzywac torunskich
            poslow do glosowania za uniwerkiem w bdg - tez, jak najbardziej, a nam nie
            mozna skomentowac twojego listu ?? pomimo, ze piszesz lekkie androny, jak ci
            powyzej kolega gasso wyjasnia ..no ale wioska torun niech sie nie wtraca .. ej,
            koles, poplatales sie ..wlasnie takie matoly jak ty pogrzebaly ten uniwerek w
            bydzi, poczucie wyzszosci, stolyca , my tu najlepsi i najwieksi, itd.itp - no
            teraz macie :piszcie listy , maile , odezwy,petycje,apele srele morele -
            mozecie tez sobie puszczac latawce a w pociagu "bydgoszczanin" rozrzucac
            ulotki ..zycze uniwerku bydgoszczy, ale jak ktos taki jak ty zabiera sie do
            lobbyingu - to sadze , ze nic z tego nie wyjdzie..
            • Gość: balum Re: niby dlaczego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 20:44
              Dziękuję za jasne sprecyzowanie tego co myślisz o Bydgoszczanach. Cytat
              typu "wlasnie takie matoly jak ty pogrzebaly ten uniwerek w bydzi, poczucie
              wyzszosci, stolyca , my tu najlepsi i najwieksi, itd.itp - no teraz
              macie :piszcie listy , maile , odezwy,petycje,apele srele morele - mozecie tez
              sobie puszczac latawce a w pociagu "bydgoszczanin" rozrzucac ulotki"
              Mimo że nie napisałe mtego listu jestem całym sercem z jego autorem. A to co
              tutaj wpisałeś utwierdz mnie jeszcze bardziej że jestrś po prostu obłudny i
              zakłamany - a tak propagowane przez ciebie pojednanie ma na celu wyciągniecie
              co się da dopóki to wojeództwo jeszcze istnieje.
              • Gość: balum Re: niby dlaczego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 20:46
                Dziękuję za jasne sprecyzowanie tego co myślisz o Bydgoszczanach. Cytat
                typu "wlasnie takie matoly jak ty pogrzebaly ten uniwerek w bydzi, poczucie
                wyzszosci, stolyca , my tu najlepsi i najwieksi, itd.itp - no teraz
                macie :piszcie listy , maile , odezwy,petycje,apele srele morele - mozecie tez
                sobie puszczac latawce a w pociagu "bydgoszczanin" rozrzucac ulotki"
                Mimo że nie napisałem tego listu jestem całym sercem z jego autorem. A co do
                tego co tutaj wpisałeś utwierdza mnie to jeszcze bardziej w tym że jesteś po
                prostu obłudny i zakłamany - a tak propagowane przez ciebie pojednanie ma na
                celu wyciągniecie co się da dopóki to województwo jeszcze istnieje.
                • Gość: nemo Re: balum -palancie , nie klam .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 22:46
                  w mojej wypowiedzi nie pisalem o bydgoszczanach - tylko konkretnie o tobie , o
                  twojej manierze pouczania innych " aby sie nie wtracali ", a takze o "
                  matolach,ktore pogrzebaly uniwerek w bdg " - tak wiec nie o BYDGOSZCZANACH jako
                  spolecznosci ! chyba , ze sam uwazasz wszystkich bydgoszczan za matolow - od
                  czego ja jestem bardzo daleki. uprzejmie prosze wiec abys nie wypisywal glupot.
                  bardzo dziekuje
                  • Gość: balum Re: balum -palancie , nie klam .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 22:56
                    Ja uzyłem wobec Ciebie nigdy takich słów - a jeżeli ty takich używasz i robisz
                    to na tym forum to tylko o tobie świadczy. A głupoty to ty tutaj wpisujesz pod
                    óżnymi nickami. Miałbyś odrobinę przyzwoitości to byś przynajmniej ludzką
                    inicjatywę uszanował i nie pisał nam co mamy robić. Nie jesteś zaiteresowany to
                    przynajmniej nie przeszkadzaj bo przez takie osoby jak ty i twoi koledzy coraz
                    bardziej miasta oddalają się od siebie. A cytat przezemnie zacytowany odnosił
                    sie do większej ilości bydgoszczańwedług ciebie jeśteśmy baranami, ćwokami itd
                    i oczywiście jątrzącymi leszkami czego zapomniałeś dodać. Popatrz też sobie jak
                    wpisujecie się na wszelkie wątki dotyczące mailowania w sprawie uniwesytetu.
                    Nagle się pojawiło pełno zdzichów, józków i innych osób tworzonych przez was. I
                    nie mów mi że tak nie jest bo zobacz jakie macie dzisiaj przerwy na toruńskim
                    forum. Godzina przerwa pomiedzy wpisami tak z przypadku się pojawiła ?
                    • Gość: balum Re: balum -palancie , nie klam .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 22:58
                      Ja nie użyłem wobec Ciebie nigdy takich słów - a jeżeli ty takich używasz i
                      robisz to na tym forum to tylko o tobie świadczy. A głupoty to ty tutaj
                      wpisujesz pod óżnymi nickami. Miałbyś odrobinę przyzwoitości to byś
                      przynajmniej ludzką inicjatywę uszanował i nie pisał nam co mamy robić. Nie
                      jesteś zaiteresowany to przynajmniej nie przeszkadzaj bo przez takie osoby jak
                      ty i twoi koledzy coraz bardziej miasta oddalają się od siebie. A cytat
                      przezemnie zacytowany odnosił sie do większej ilości bydgoszczańwedług ciebie
                      jeśteśmy baranami, ćwokami itd i oczywiście jątrzącymi leszkami czego
                      zapomniałeś dodać. Popatrz też sobie jak wpisujecie się na wszelkie wątki
                      dotyczące mailowania w sprawie uniwesytetu. Nagle się pojawiło pełno zdzichów,
                      józków i innych osób tworzonych przez was. I nie mów mi że tak nie jest bo
                      zobacz jakie macie dzisiaj przerwy na toruńskim forum. Godzina przerwa pomiedzy
                      wpisami tak z przypadku się pojawiła ?
                  • Gość: balum Re: balum -palancie , nie klam .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 23:00
                    No i oczywiście jestem według ciebie palantem - może sobie teraz nadasz zółtą
                    kartkę ? Pewnie i reszta bydgoszczan wielce kulturalny człowieku jest dla
                    ciebie palantami ? Dziękujemy za wyraźnie określenie swoich pogladów.
                    • Gość: balum Re: balum -palancie , nie klam .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 23:05
                      cytat poniższy też pewnie był kierowany wyłacznie do mnie ?
                      "mozecie tez sobie puszczac latawce a w pociagu "bydgoszczanin" rozrzucac
                      ulotki"
                      • Gość: nemo Re: balum -palancie , nie klam .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 23:43
                        cytat byl kierowany do ciebie i do tobie podobnych - mam nadzieje, ze niezbyt
                        licznych. Jest to reakcja na twoja uprzejma uwage, aby nie wtracac sie ( nie
                        komentowac ) tekstu apelu, pomimo, ze uwagi kolegi gasso byly uzasadnione. do
                        meritum sie nie ustosunkowales - jedyna reakcja na jaka cie bylo stac to : nie
                        wtracajcie sie. skoro tak - to napisalem co mysle o takiej postawie. dokladnie
                        tak uwazam , ze tego rodzaju " lobbying " , prowadzony z pozycji - " nam sie
                        nalezy " , z pismem w ktorym sa bledy merytoryczne i z pozycji " nie wtracajcie
                        sie " w stosunku do tych, ktorzy zglaszaja konkretne uwagi / poprawki - bedzie
                        mial taki sens jak puszczanie latawcow czy rozrzucanie ulotek w pociagu. nie
                        wzbudza to sympatii, niestety. zreszta o skutecznosci TAKIEGO apelu -
                        przekonasz sie sam. a okresleniem " palant " poczestowalem cie dlatego, ze
                        moje krytyczne uwagi od TWOIM adresem rozciagasz na ogol bydgoszczan . to jest
                        denerwujace. jezeli oczekujesz od innych kultury wypowiedzi - to zachowuj ja
                        sam i nie interpretuj dowolnie dowolnie wypowiedzi innych ; bo albo utozsamiasz
                        siebie samego z bydgoszcza, albo lamiesz reguly dyskusji - i w jednym i w
                        drugim przypadku jest to palanteria. i jeszcze jedno - ja pisze tylko pod swoim
                        nickiem, zaden tam sasiad zdziska albo inne tam..
                        • Gość: balum Re: balum -palancie , nie klam .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 00:35
                          Ja w przeciwiństwie do ciebie zachowuję kulturę na tym forum. Jeżeli ktoś uzywa
                          takich słów jak ty to tylko o nim świadczy i twoje tłumaczenia są po prostu
                          zbędne. A z tymi ulotkami w pociągu bydgoszcż to przesadziłeś i to sporo.
    • Gość: hym Re: ODEZWA w sprawie Uniwersytetu Bydgoskiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 19:51
      Czym wy sie podniecacie? Lobby wielkich uczelni w RGSW juz podjęło decyzję -
      nie chca kolejnej uczelni, bo to konkurencja. Nie dlatego, że to Bydgoszcz, nie
      na skutek nacisków Torunia, ale w imię własnego interesu.

Prawdopodobnie decyzja już zapadła i będzie Uniwersytet Pedagogiczny
      (profilowany). I tak nieźle, mogło być gorzej.
      Było myślec 10 lat temu, jak nie było uniwersytetów w Olsztynie, Rzeszowie...
    • Gość: torunianka PISMO DO Parlamentu - male korekty IP: *.petrus.com.pl 20.11.04, 20:43
      W imię współpracy nie chcę się wtrącać, więc tylko trochę skorygowałam Waszą
      ODEZWĘ. Jak chcecie to możecie ja dokończyć. Trzeba tam wstawić poprawne dane,
      których nie mam. Chyba maciej może dodać te brakujące rzeczy. Mam nadzieje, ze
      zmiesci sie w tym okienku wszystko co chce wkleić.
      Pozdrawiam
      -------
      Wysoki Sejmie,
      Szanowne Panie Posłanki i Panowie Posłowie!

Zwracamy się do Państwa z petycją od mieszkańców województwa kujawsko-
      pomorskiego w sprawie utworzenia w Bydgoszczy Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego.

Bydgoszcz od dawna przygotowuje się do przekształcenia Akademii Bydgoskiej w
      uniwersytet. Wymaga tego potrzeba chwili. Właśnie staliśmy się państwem
      unijnym, otwarte są granice, obywatele nasi mają możliwość nieskrępowanych
      podróży i studiowania poza granicami kraju. O przyjęcie na studia
      uniwersyteckie stara się większość młodzieży, kończącej szkoły średnie, gdyż w
      czasach globalizacji i szybkiego rozwoju technologicznego, otwarcia świata,
      niezbędne jest wykształcenie wyższe. Niestety, mimo znaczącego zwiększenia
      ilości miejsc na uczelniach wyższych, wielu jeszcze chętnych do podjęcia
      studiów nie znajduje miejsca na uniwersytetach, których dyplom traktowany jest,
      słusznie jako prestiżowy.

Akademia Bydgoska w ostatnich czasach dokonała ogromnego postępu w rozwoju,
      przechodząc proces akredytacji przeprowadzony przez Państwową Komisję
      Akredytacyjna na 3 wydziałach, gdzie pozytywne oceny otrzymały wszystkie
      oceniane kierunki. Pragniemy tu przy okazji nadmienić, że nawet duże,
      renomowane uniwersytety dla niektórych kierunków otrzymywały akredytację
      warunkową.

Do przekształcenia Akademii Bydgoskiej w uniwersytet niezbędne są uprawnienia
      do nadawania stopni doktorskich na 6 kierunkach. Akademia Bydgoska ma
      zatwierdzone takie uprawnienia dla 5 kierunków i spełnione wszystkie wymagania
      dla kierunku 6-tego. Aby uzyskać to ostatnie uprawnienie niezbędna jest już
      tylko formalna procedura zatwierdzenia.

Akademia Bydgoska występując o przekształcenie w uniwersytet przeszła całą
      wymaganą procedurę:
      - zaopiniowania wniosku przez 3 uniwersytety (2 opinie UWr i UMK były
      pozytywne, zaś 1 UJ, optującego za małą ilością uniwersytetów w Polsce –
      negatywna)
      - uzyskała pozytywną opinię Państwowej Komisji Akredytacyjnej, która
      uznała, że wszystkie wcześniej wskazane zalecenia Komisji zostały przez
      Akademię Bydgoską zrealizowane
      - Akademia Bydgoska nie zdołała jednak uzyskać pozytywnej zgody Rady
      Głównej Szkolnictwa Wyższego, gdyż w momencie oceny, brakowało jeszcze
      oficjalnego dokumentu o zatwierdzonym uprawnieniu do nadawania doktoratów na
      szóstym kierunku. Jednak wszystkie niezbędne do tego uprawnienia wymagania są
      spełnione.

Akademia Bydgoska spełnia więc już w 99% kryteria powoływania uniwersytetu w
      tzw. „stanie organizacji” :
      - zatrudnia 122 nauczycieli z habilitacją, w tym 49 profesorów tytularnych
      - prowadzi studia magisterskie na 16 kierunkach
      - ma uprawnienia do nadawania stopnia doktora w 5 dyscyplinach nauki i szóste
      uprawnienie w
      trakcie procedury przyznawania
      - ma uprawnienia do nadawania stopnia doktora habilitowanego w 2 dyscyplinach
      naukowych

Akademia Bydgoska to ponad 12 tys. studentów, 650 pracowników naukowych i
      dydaktycznych oraz 300 obsługi. Poszczególne kierunki pozytywnie przechodzą
      procedurę akredytacyjną, prowadzoną przez Komisję Akredytacyjną, w trakcie
      organizacji znajduje się kolejny czwarty wydział uczelni. Dwa kolejne kierunki –
      biologia i edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej przygotowują się
      do uzyskania uprawnień do doktoryzowania.

Ponadto Akademia Bydgoska, przygotowując się do przekształcenia w uniwersytet
      czyni starania o otwarcie już w 2005 roku kolejnych kierunków nauczani jak
      socjologia, a także filozofia, którą chce uruchomić na podstawie zawartej umowy
      o współpracy z toruńskim UMK, wg rankingów stawianym na 4 (czasami 5) miejscu w
      kraju. W kolejnych latach planowane jest utworzenie Wydziału Prawa w
      przejmowanym właśnie na ten cel budynku Technikum Kolejowego.

Panie Posłanki i Panowie Posłowie, Bydgoszcz jest dużą metropolią, która
      zasługuje na uniwersytet, dający naszej młodzieży szanse uzyskania tak
      potrzebnych w czasach współczesnych dyplomów uniwersyteckich. Jeżeli tego nie
      zrobimy, młodzież nasza będzie kształcić się poza granicami naszego kraju,
      wabiona licznymi ofertami wpływającymi drogą internetową na każde forum i
      adresy prywatne. Wydaje nam się, że miasto takiego geniusza jak Rejewski, który
      złamał kod Enigmy, powinno zapewnić jego następcom godne warunki do zdobywania
      wymarzonego wykształcenia uniwersyteckiego. W krajach zachodnich dość często
      mamy do czynienia z sytuacją, że nawet w jednym, średniej wielkości mieście
      istnieje kilka uniwersytetów. Anglia kilka lat temu przekształciła w
      uniwersytety swoje szkoły wyższe zwane „Polytechnic”, a odpowiadające polskim
      Wyższym Szkołom Pedagogicznym. Bydgoszcz jest już w Polsce jedynym, tak dużym
      miastem o ludności XXXXXXXXXX , które nie ma swojego uniwersytetu.

Panie Posłanki i Panowie Posłowie w Waszych rękach leży spełnienie naszych
      ambicji i marzeń, w realizację których jako społeczeństwo tego regionu
      włożyliśmy wiele wysiłku i ambicji. Od czasu reformy administracyjnej Bydgoszcz
      nie przeżywała tak ważnego dla niej i całego regionu głosowania. Mieszkańcy z
      zapartym tchem oczekują na wynik debaty. Dochodzi do samorzutnego organizowania
      ruchów społecznych. Pragniemy również przypomnieć, że kondycja miasta
      stołecznego wpływa istotnie na kondycję i atrakcyjność całego województwa.

Bardzo prosimy o pozytywne głosowanie w sprawie przekształcenia Akademii
      Bydgoskiej w Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
      • Gość: gasso napisałes 12 tysiecy, a leszek 20 tysiecy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 20:48
        napisałes 12 tysiecy, a leszek 20 tysiecy...

jesli AB ma 20.000 to moze to pisac?
        • Gość: PIT Re: napisałes 12 tysiecy, a leszek 20 tysiecy... IP: 195.85.209.* 21.11.04, 00:57
          OK torunianko. Twój tekst jest najbardziej wyważony.
          Należy jedynie wstawić:
          - liczbę studentów AB: 18,185 tyś. (stan 31 XII 2003)
          (dla porównania UMK: 32,658 tyś.)
          dlatego było pisane 20 tyś. jako zaokrąglenie
          - liczbę nauczycieli akademickich na AB: 686 (stan 31 XII 2003)
          (dla porównania UMK: 1366)
          - liczbę mieszkańców Bydgoszczy: 370,245 tyś. osób (stan 31 XII 2003)

Dane ściągnięte z www.stat.gov.pl
          • Gość: torunianka Petycja do Parlamentu IP: *.petrus.com.pl 21.11.04, 11:29
            Poprawiłam pismo wg wskazówek i swoje błedy, ktore znalazlam. Dodalam jeszcze 2
            zdania. Mysle, ze teraz jest OK. Poniewaz nie jest to moj tekst, ani moja idea
            to proponuje, abys wycial tekst, ktory zalaczam i nadal go jako watek:
            PETYCJA do Parlamentu.
            Myśle, ze skoro tak dobrze Wam idzie to pospolite ruszenie to powinniscie
            pozbierac podpisy pod wydrukowanym u siebie tekstem Petycji, nastepnie zanieśc
            je w jedno miejsce do wyslania do Sejmu. AB ma duzo studentow, ktorzy pewnie
            woleliby miec dyplom uniwersytecki niz Akadmii, wiec podpisow zbierzecie duzo.
            Torunskie podpisy tez bylyby wazne wiec znajdzcie sobie ochotnikow do ich
            zbierania. (ja nie moge juz wiecej pomoc;)
            Pozdrawiam i zycze powodzenia,
            ----
            Wysoki Sejmie,

pomorskiego w sprawie utworzenia w Bydgoszczy Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego.

uniwersyteckie stara się większość młodzieży, kończącej szkoły średnie, gdyż w
            studiów nie znajduje miejsca na uniwersytetach, których dyplom traktowany jest,

warunkową.

zatwierdzone takie uprawnienia dla 5 kierunków i spełnione wszystkie wymagania

wymaganą procedurę:
            pozytywne, zaś 1 negatywna od UJ, optującego za małą ilością uniwersytetów
            w Polsce

- uzyskała pozytywną opinię Państwowej Komisji Akredytacyjnej, która uznała,
            że wszystkie wcześniej wskazane zalecenia Komisji zostały przez Akademię
            Bydgoską zrealizowane

- Akademia Bydgoska nie zdołała jednak uzyskać pozytywnej opinii Rady Głównej
            Szkolnictwa Wyższego, gdyż w momencie oceny, brakowało jeszcze oficjalnego
            dokumentu o zatwierdzonym uprawnieniu do nadawania doktoratów na szóstym
            kierunku. Jednak wszystkie niezbędne do tego uprawnienia wymagania są
            spełnione.

Akademia Bydgoska spełnia więc już w 99% kryteria niezbędne dla powołania
            uniwersytetu w tzw. „stanie organizacji” :
            uprawnienie w trakcie procedury przyznawania
            naukowych

Akademia Bydgoska to społeczność skupiająca prawie 20 tysięcy studentów, około
            1000 pracowników w tym ponad 680 pracowników naukowych i dydaktycznych.
            Poszczególne kierunki pozytywnie przechodzą procedurę akredytacyjną, prowadzoną
            przez Komisję Akredytacyjną. W trakcie organizacji jest kolejny czwarty wydział
            uczelni. Ponadto dwa kolejne kierunki – biologia i edukacja artystyczna w
            zakresie sztuki muzycznej przygotowują się do uzyskania uprawnień do
            doktoryzowania.

Akademia Bydgoska, przygotowując się do przekształcenia w uniwersytet czyni
            starania o otwarcie już w 2005 roku kolejnych kierunków nauczania jak
            socjologia, a także filozofia, którą chce uruchomić na podstawie zawartej umowy
            o współpracy z toruńskim UMK, wg rankingów stawianym na 4 (czasami 5) miejscu w

adresy prywatne.

Wydaje nam się, że miasto takiego geniusza jak Marian Rejewski, który złamał
            kod Enigmy, powinno zapewnić jego następcom godne warunki do zdobywania
            istnieje kilka uniwersytetów. Wielka Brytania kilka lat temu przekształciła w
            miastem z ponad 370 tysięczną liczbą mieszkańców, które nie ma swojego
            uniwersytetu. Nie sądzimy, aby poziom kształcenia na naszej akademii odbiegał
            od przeciętnego uniwersytetu poza granicami naszego kraju. Przekształcenie
            Akademii Bydgoskiej w Uniwersytet Kazimierza Wielkiego będzie potwierdzeniem
            naszego wysiłku, włożonego w podwyższenie jakości kształcenia i pozwoli nam na
            konkurowanie z innymi krajami zabiegającymi o kształcenie naszej młodzieży.
            Uniwersytety polskie mogą też przyciągać studentów z innych krajów do
            studiowania w Polsce, szczególnie zza naszej wschodniej granicy. Chcemy brać
            udział we współpracy międzynarodowej, korzystając z szans jakie stwarza nam
            przynależność do Unii Europejskiej. Chcemy tam być partnerem rozpoznawalnym
            jako uniwersytet.

włożyliśmy wiele wysiłku i serca. Od czasu reformy administracyjnej Bydgoszcz

Mieszkańcy województwa kujawsko-pomorskiego

Imię nazwisko, miejscowosc, podpis

• Gość: balum Re: Petycja do Parlamentu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 11:33
              dzięki
            • Gość: maciej Re: Petycja do Parlamentu IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 11:42
              Co kalsa to klasa torunianko. Zawsze Torun kojarzył mi sie z akademickoscia.
              Jestes tego dobitnym przykładem w odroznieniu od niektorych torunskich
              forumowiczow MADE IN WWW.TORUN-BYDGOSZCZ.PL.
              WIELKIE DZIEKI!!!!
              ps. napisałem swoj tekscik i juz wyslalem do Sejmu i kilku ugrupowan
              politycznych.
              • Gość: balum Re: Petycja do Parlamentu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 11:47
                Macieju dobrze by było zamieścić to gdzieś na stronie internetowej. Ja w
                przeciągu paru dni zbiorę maile do parlamentarzystów. Jest to o tyle potrzebn
                że gdyby udało się zainteresować np: akcją bydgoskie media ludzie mieli by skąd
                pobierać ów tekst wraz z mailami
              • Gość: torunianka Re: Petycja do Parlamentu IP: *.petrus.com.pl 21.11.04, 11:48
                jezeli bedziecie wysylac te petycje zbiorowo to KONIECZNIE dolaczcie do niej
                wydruk ogloszenia tego lowcy glow, zatytulowany Studia w Niemczech tansze...
                koniecznie z informacja ze to tylko jedna z kilkudziesieciu ofert, ktore w
                ciagu tego miesiaca ukazaly sie na forum bydgoskim.
                do czegos sie w koncu przyda i on;)
                mozecie mu goraco podziekowac za to wsparcie:))
                pozdrowienia, uciekam bo sie znowu spoznie;)
      • Gość: maciej Re: PISMO DO Parlamentu - male korekty IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.11.04, 11:36
        W roku akademickim 2004/2005 jest 18 tys. studentow.
        • Gość: torunianka Re: PISMO DO Parlamentu - male korekty IP: *.petrus.com.pl 21.11.04, 11:38
          OK maciej. W nowym tekscie juz poprawilam piszac prawie 20 tys.
          Ktos z Was (PIT lub TY - uzgodnijcie to) powinien nadac to jako watek, a dalej
          juz wiecie co z tym robic.
          Gratuluje mobilizacji. Niezle Wam idzie.
          To wracam do realu, wpadne wieczorkiem zobaczyc jak Wam idzie,
          milej niedzieli
    • nautile decyzja już zapadła i będzie Uniwersytet Pedagogic 20.11.04, 20:45
      Gość portalu: hym napisał(a):

> Czym wy sie podniecacie? Lobby wielkich uczelni w RGSW juz podjęło decyzję -
      > nie chca kolejnej uczelni, bo to konkurencja. Nie dlatego,że to Bydgoszcz, nie
      > na skutek nacisków Torunia, ale w imię własnego interesu.
      >
      > Prawdopodobnie decyzja już zapadła i będzie Uniwersytet Pedagogiczny
      > (profilowany). I tak nieźle, mogło być gorzej.
      > Było myślec 10 lat temu, jak nie było uniwersytetów w Olsztynie, Rzeszowie...

a zawsze bedzie uniwersytet.
      • Gość: Nie z Byd. i T. Re: decyzja już zapadła i będzie Uniwersytet Peda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 21:07
        A myślicie, że te Wasze wypociny coś pomogą, przecież od tego nie zależy nic...
        • Gość: balum Re: decyzja już zapadła i będzie Uniwersytet Peda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 21:21
          Kto nie próbuje to się nie dowie. Niechcesz pomóc to nie przeszkadzaj.
        • Gość: Yaraz WYGRAMY WOJNE O UNIWERSYTET!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 21:22
          Może przegraliśmy bitwę w RGSW ale wojnę wygramy do dzieła!!!

Bydgoszcz zasługuje na Uniwersytet.Rozeslij tą wiadomość do wszystkich
          znajomych i piszmy do sejmu w sprawie utworzenia Uniwersytetu w Bydgoszczy
          orka.sejm.gov.pl/ListydoS.nsf/RAZEM2?OpenForm
          w polu jesli nie znasz nazwy ustawy wpisz
          Ustawa o utworzeniu Uniwersytetu w Bydgoszczy im.Kazimierza Wielkiego
          Oto gotowa tresc mojej wiadomosc kazdy moze napisac swoją:
          Wysoki Sejmie!
          Szanowni Panie i Panowie posłowie!
          Metropolia bydgoska zasługuje na Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.Bydgoszcz to
          największe miasto w Unii Europejskiej bez uniwersytetu.Akademia Bydgoska
          spełnia już praktycznie wszystkie wymogi formalne Rady Głównej Szkolnictwa
          Wyższego(szóste uprawnienie do doktoryzowania zostało już pozytywnie
          zaopiniowane).Mieszkańcy kujawsko-pomorskiego liczą na Państwa przychylność.
          • Gość: Kto ma kase ijezyk Jak dojechac do uniwerku Stanford z lotniska? IP: *.cvx.algx.net 20.11.04, 21:38
            Stanford is roughly equidistant from San Jose and San Francisco airports.

Sam Trans' Route KX - El Camino Real:
            might be the cheapest way to get to and from San Francisco International
            Airport. That bus stops in front of the Stanford Shopping Center on El Camino
            Real.

Shuttle Marguerite:
            The Stanford shuttle, called Marguerite, connects there.

Caltrain and BART (Bay Area Rapid Transit):
            connect at the Millbrae station and for an additional fee, there are BART
            trains that run directly to the airport.

Otrzymasz wiecej informacji o transportacji na lotniskach w Oakland, San Joze i
            San Francisco, albo w internecie z Transit Info.

Wycieczki, idnywidualne planowanie:
            Bay Area Transit Information Hotline
            511 z regionu San Francisco Bay Area, albo
            (510) 817-1717 z poza S.F. Bay area.

Autobusowy serwis od progu Twojego domu do campusu:
            Stanford Parking & Transportation Services (P&TS)
            &TS office at 723-9362, email at transportation@stanford.edu.
            • Gość: Kasa i jezyk! Condalisa Rice ma dyplom ze Stanfordu. A Ty? ..... IP: *.cvx.algx.net 20.11.04, 21:45

Parking info w Stanfordzie
              www.transitinfo.org/schedules/index.asp
              Transit Info:
              www.transitinfo.org/schedules/index.asp
              • Gość: kasa Re: Condalisa Rice ma dyplom ze Stanfordu. A Ty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 21:47
                Gość portalu: Kasa i jezyk! napisał(a):

> Re: Condalisa Rice ma dyplom ze Stanfordu. A Ty?

Kazdy dyplom bedzie lepszy od twojego z freblowki dla sprzedajnych
                folksdojczow, swinski pipku
          • Gość: lee Re: WYGRAMY WOJNE O UNIWERSYTET!!! IP: 158.75.50.* 20.11.04, 23:00
            > Metropolia bydgoska zasługuje na Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.Bydgoszcz
            to
            > największe miasto w Unii Europejskiej bez uniwersytetu.Akademia Bydgoska

Jeszcze raz proponuje neospazminę. Metropolia ... żeczywiście poważna sprawa :)
            • Gość: torunianka Re: WYGRAMY WOJNE O UNIWERSYTET!!! IP: *.petrus.com.pl 20.11.04, 23:36
              czy rzeczywiście wprowadzono nową pisownię dla rzeczywiście?
    • Gość: lee Re: ODEZWA w sprawie Uniwersytetu Bydgoskiego !!! IP: 158.75.50.* 20.11.04, 22:54
      Proponuje neospazminkę na uspokojenie :)
      • Gość: Yaraz Pozdrawiamy osoby z naszego kochanego UMK:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 23:12
        Dzieki przyjacielu z UMK(158.75.50 ip)

remarks:
        remarks: **** INFORMATION FROM ARIN OBJECT ****
        remarks: netname: TORUNPOLIP2
        descr: POLIP
        descr: Zaklad Metod Numerycznych
        descr: University MCS
        descr: pl. M.C. Sklodowskiej 1
        descr: 20-031 Lublin
        remarks: country: PL
        admin-c: ICTN2-RIPE
        tech-c: ICTN2-RIPE
        remarks: changed: hostmaster@arin.net 19920226
        remarks: changed: hostmaster@arin.net 20020213
        remarks: **** INFORMATION FROM RIPE OBJECT ****
        netname: TORUNPOLIP2
        descr: Nicolaus Copernicus University
        descr: University Networking Technology Centre
        country: PL
        admin-c: JZ56
        tech-c: PK2677-RIPE
        status: ASSIGNED PI
        notify: P.Konstanty@man.torun.pl
        mnt-by: TORMAN-AS-MNT
        changed: P.Konstanty@man.torun.pl 20021024
        changed: er-transfer@ripe.net 20031016
        source: RIPE
        route: 158.75.0.0/16
        descr: TORUNPOLIP2
        origin: AS12423
        mnt-by: TORMAN-AS-MNT
        changed: pk10@man.torun.pl 19990924
        person: Jerzy Zenkiewicz
        address: University Networking Technology Centre
        address: Nicolaus Copernicus University
        address: Chopina 12/18
        address: 87-100 Torun
        address: Poland
        phone: +48 56 622-72-73
        phone: +48 56 622-44-29
        fax-no: +48 56 622-18-50
        e-mail: Jerzy.Zenkiewicz@cc.uni.torun.pl
        nic-hdl: JZ56
        changed: M.Gorecka-Wolniewicz@cc.uni.torun.pl 20000613
        person: Information Communication TechnologyCentre Nich Information
        Communication TechnologyCentre Nich
        address: Torun, 87-100
        address: PL
        phone: +611 3358
        e-mail: tomasz.wolniewicz@uni.torun.pl
        nic-hdl: ICTN2-RIPE
        mnt-by: RIPE-ERX-MNT
        changed: hostmaster@arin.net 20020115
        changed: hostmaster@arin.net 20020115
        changed: er-transfer@ripe.net 20030917
        person: Piotr Konstanty
        address: 87-100 Torun, POLAND
        phone: +48 (56) 6113355
        fax-no: +48 (56) 6221850
        e-mail: P.Konstanty@man.torun.pl
        nic-hdl: PK2677-RIPE
        changed: P.Konstanty@man.torun.pl 19990429

Nie potrzebne mi to co proponujesz ale dziękuje Ci za miłe słowa otuchy:D
        • Gość: lee Re: Pozdrawiamy osoby z naszego kochanego UMK:) IP: 158.75.50.* 20.11.04, 23:22
          Pudło kochany... TorMan to niekoniecznie UMK :) To sieć miejska w Toruniu. Jak
          już szukasz po adresach to się do tego przyłóż.

Pozdrawiam mojego przyjaciela - szperacza sieciowego :)
          • Gość: Kasa i jezyk Pozdrawiamy osoby z naszego kochanego AB IP: *.cvx.algx.net 21.11.04, 05:20
            Gość portalu: lee napisał(a):
            > Jak już szukasz po adresach to się do tego przyłóż.

No wlasnie, tego nie ucza w AB.
            Przylozenia sie jak juz sie cos robi.
            W Zurychu by tego nie darowali.
            Tam - albo by sie przylozyl, albo wrocil do mamy.
            • Gość: kasa Re: Pozdrawiamy osoby z naszego kochanego AB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 08:14
              Gość portalu: Kasa i jezyk napisał(a):

nabrechtał i uciekł
              szmaciarz zamorski
              • Gość: Kocham młodzież Naucz się niemieckiego i zapytaj Perlińskiego IP: *.cvx.algx.net 22.11.04, 03:19
                Studia w Niemczech absolutnie możliwe i tańsze niż większość myśli.

9000 naszych rodaków kształci się w Niemczech.
                Polacy to najliczniejsza grupa studentów zagranicznych na niemieckich
                uczelniach.

Aby móc studiować w Niemczech, musisz mieć:

- polską maturę, najlepiej po 1998 roku,
                - zaliczony egzamin DSH - Perliński może Cię przygotować do niego.
                - lub przyzwoity certyfikat Instytutu Goethego, KDS/GDS, czasami honorowane są
                ZOP lub ZMP, ale to głównie "po wsiach".

Perliński przygotowuje od lat do wszystkich tych wymienionych certyfikatów:

- 100% formalności immatrykulacyjnych na każdej niemieckiej uczelni bez
                ruszania się z Polski
                - ubezpieczenie zdrowotne (darmowa niemiecka opieka medyczna, obecnie moze byc
                ubezpieczenie z Polski, ale upewnij sie dokladnie)
                - mieszkanie/akademik
                - konto bankowe
                - studencka karta kredytowa z długim okresem spłaty
                - abonamentowy telefon komórkowy z numerem w niemieckiej sieci
                (tani abonament studencki)
                - adres do tymczasowej korespondencji (do momentu zdobycia
                akademika/mieszkania)
                - p r a c a s t u d e n c k a (wynagrodzenie średnio 350 EURO miesięcznie)
                - opieka prawno-translatorska na miejscu
                - poradnictwo i opieka dydaktyczna w związku z egzaminami DSH lub
                porównywalnymi (materiały, kursy, egzaminy, certyfikaty)

Więecej informacji i lista ważniejszych niemieckich uczelni
                wraz z adresami ich stron internetowych:
                deutsch.matura.pl/studienDE.htm

Nauka niemieckiego
                LOGOS STUDIUM
                Nowe matury 2005
                Kursy w Berlinie przez cały rok
                Tel. 861 52 55
                Poznań, ul. Słoneczna 40a
                email SZKOLENIA@LOGOSSTUDIUM.PL
    • yaraz82 Re: ODEZWA w sprawie Uniwersytetu Bydgoskiego !!! 23.11.04, 18:30
      Do apelu dopisujcie zdanie: "Proszę o dostarczenie apelu wszystkim posłom i
      senatorom RP".To krótkie acz istotne zdanie,gdyż jesli wpisujecie swoje dane
      będzie to rozpatrywane wg KPA i mamy pewność że apel dostanie dostarczony
      posłom i senatorom,a inaczej to Kancelaria Sejmu po prostu może opublikuje
      ogólny raport ze np w listopadzie tyle wplynelo o powolaniu UKW itp.Choc w
      kompetencjach K.Sejmu nie jest dostarczanie senatorom ale jak dobrze pojdzie to
      K.Sejmu przekaze apel K.Senatu
      • Gość: Polska nie ma kasy Atrapy uniwersyteckie podwaliną Judeopolonii IP: *.cvx.algx.net 23.11.04, 20:06
        Podwaliny Judeopolonii:
        uśmiercenie świadomości narodowej

1. Kryzys finansów publicznych powoduje drastyczne zmniejszanie dotacji

2. Zmarginalizowanie wszelkiej niekomercyjnej działalności kulturotwórczej,
        zamykania bibliotek i teatrów, zaprzestanie produkcji wartościowych filmów.

3. Następnym czynnikiem pogłębiającym kryzys może okazać się

4. Degeneracja systemu edukacyjnego, który już teraz nie jest w stanie
        wytworzyć u znacząacej części uczniów potrzeby korzystania z dóbr kultury.

5. Powiększy się charakterystyczny dla krajów słabo rozwiniętych znaczny
        dystans pomiędzy nieliczną, wykształconą grupą inteligencji a pozostałymi 90
        proc. społeczeństwa.

6. Dystans pomiędzy tymi "dwoma światami" moze jedynie powiększyć orientacja na
        p r z e s z ł o ś ć wielu środowisk inteligenckich, niezrozumiała i odrzucana
        przez znaczna część społeczeństwa.

7. Jeżeli sprawdzą się powyższe przewidywania, w roku 2010 potrzeby kulturalne
        ogromnej większości Polaków zaspokajać będzie całkowicie kultura masowa
        holywudu - oparta na wzorach zachodnich, ale bardziej prymitywna ze względu na
        mniejsze wymagania.

8. Obecnie studiuje na uczelniach niemieckich 9000 studentów polskich i
        nieznana garstka w Anglii i USA, ale po powrocie do kraju oni stworzą tylko
        niewielkie, rozproszone i izolowane grupy intelektualistów, nie będące w stanie
        przyczynić się do kształtowania współczesnej świadomości narodowej Polaków.
        • Gość: Polska nie ma kasy Nauka w Polsce NIE ISTNIEJE - od kogo uczyć się? IP: *.cvx.algx.net 23.11.04, 20:18
          Z pustego w próżne nie nalejesz.

Uniwersytet to badacze naukowi. Oni są w Niemczech, Szwajcarii, Anglii, USA,
          Szwecji.

Wybierz tam sobie uniwersytet, jeśli masz kasę i opanowany język.

Studia w tych prawdziwych uniwersytetach, a nie w atrapach, winny być opłacone
          i zorganizowane przez rząd "warszawki".

Na tym forum gazeciarze GWna popędzają do pisania petycji o utworzeniu
          uniwersytetu przez "warszawkę".

Ona nic nie stworzy z powietrza.

Uniwersytet tworzą badacze-naukowcy. A tych ni mo, zgrajo polska.
          • Gość: torunianka spokojna glowa IP: *.petrus.com.pl 23.11.04, 20:29
            damy sobie radę, nie zawracaj sobie nami głowy.
            wesprzyj lepiej Ukrainę
    • yaraz82 Re: ODEZWA w sprawie Uniwersytetu Bydgoskiego !!! 25.11.04, 14:19
      No to dajemy dalej;) Dzis zrobiłem reklame naszej akcji na czacie z prezydentem
      Dombrowiczem:-)
    • Gość: hym przeciez decyzja juz jest! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 15:46
      przeciez decyzja juz jest!
      bedzie uniwersytet pedagogiczny
      nieźle... i tak moglo byc gorzej
      • Gość: maciej Re: przeciez decyzja juz jest! IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 27.11.04, 15:34
        O której ustawie HYM ty piszesz. Aktualnie nie ma takiego tworu jak uniwersytet
        pedagogiczny, a nowa ustawa jest w komisjach. W poniedzialek wniosek bedzie
        rozpatrzony ponownie odnosnie 6 prawa do doktoryzowania. Nastepnie ponownie
        rozpatrzy RGSW.
        • Gość: torunianka poniedzialek IP: *.petrus.com.pl 28.11.04, 14:09
          to czekamy na wiadomości!!!
          CZEKAMY oczywiście na pozytywne;)
    • Gość: Yaraz Pełna petycja-tekst ostateczny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 13:23
      Piszmy do sejmu w sprawie utworzenia Uniwersytetu w Bydgoszczy.Z podanego
      poniżej linku wchodzimy bezposrednio na strone Kancelarii Sejmu
      orka.sejm.gov.pl/ListydoS.nsf/RAZEM2?OpenForm
      w polu jesli nie znasz nazwy ustawy wpisz
      Ustawa o utworzeniu Uniwersytetu w Bydgoszczy im.Kazimierza
      Wielkiego.Koniecznie napiszcie swoje dane osobowe,wtedy Kancelaria Sejmu musi
      odpisac.
      Oto gotowa tresc mojej wiadomosc kazdy moze napisac swoją :

Wysoki Sejmie,

pomorskiego w sprawie utworzenia w Bydgoszczy Uniwersytetu Kazimierza
      Wielkiego.

uniwersyteckie stara się większość młodzieży, kończącej szkoły średnie, gdyż
      w
      studiów nie znajduje miejsca na uniwersytetach, których dyplom traktowany
      jest,

warunkową.

zatwierdzone takie uprawnienia dla 5 kierunków i spełnione wszystkie
      wymagania

wymaganą procedurę:
      pozytywne, zaś 1 negatywna od UJ, optującego za małą ilością uniwersytetów
      w Polsce

- uzyskała pozytywną opinię Państwowej Komisji Akredytacyjnej, która uznała,
      że wszystkie wcześniej wskazane zalecenia Komisji zostały przez Akademię
      Bydgoską zrealizowane

- Akademia Bydgoska nie zdołała jednak uzyskać pozytywnej opinii Rady Głównej
      Szkolnictwa Wyższego, gdyż w momencie oceny, brakowało jeszcze oficjalnego
      dokumentu o zatwierdzonym uprawnieniu do nadawania doktoratów na szóstym
      kierunku. Jednak wszystkie niezbędne do tego uprawnienia wymagania są
      spełnione.

Akademia Bydgoska spełnia więc już w 99% kryteria niezbędne dla powołania
      uniwersytetu w tzw. „stanie organizacji” :
      uprawnienie w trakcie procedury przyznawania
      naukowych

Akademia Bydgoska to społeczność skupiająca prawie 20 tysięcy studentów,
      około
      1000 pracowników w tym ponad 680 pracowników naukowych i dydaktycznych.
      Poszczególne kierunki pozytywnie przechodzą procedurę akredytacyjną,
      prowadzoną
      przez Komisję Akredytacyjną. W trakcie organizacji jest kolejny czwarty
      wydział
      uczelni. Ponadto dwa kolejne kierunki – biologia i edukacja artystyczna w
      zakresie sztuki muzycznej przygotowują się do uzyskania uprawnień do
      doktoryzowania.

Akademia Bydgoska, przygotowując się do przekształcenia w uniwersytet czyni
      starania o otwarcie już w 2005 roku kolejnych kierunków nauczania jak
      socjologia, a także filozofia, którą chce uruchomić na podstawie zawartej
      umowy
      o współpracy z toruńskim UMK, wg rankingów stawianym na 4 (czasami 5) miejscu
      w

adresy prywatne.

Wydaje nam się, że miasto takiego geniusza jak Marian Rejewski, który złamał
      kod Enigmy, powinno zapewnić jego następcom godne warunki do zdobywania
      istnieje kilka uniwersytetów. Wielka Brytania kilka lat temu przekształciła w
      miastem z ponad 370 tysięczną liczbą mieszkańców, które nie ma swojego
      uniwersytetu. Nie sądzimy, aby poziom kształcenia na naszej akademii odbiegał
      od przeciętnego uniwersytetu poza granicami naszego kraju. Przekształcenie
      Akademii Bydgoskiej w Uniwersytet Kazimierza Wielkiego będzie potwierdzeniem
      naszego wysiłku, włożonego w podwyższenie jakości kształcenia i pozwoli nam
      na
      konkurowanie z innymi krajami zabiegającymi o kształcenie naszej młodzieży.
      Uniwersytety polskie mogą też przyciągać studentów z innych krajów do
      studiowania w Polsce, szczególnie zza naszej wschodniej granicy. Chcemy brać
      udział we współpracy międzynarodowej, korzystając z szans jakie stwarza nam
      przynależność do Unii Europejskiej. Chcemy tam być partnerem rozpoznawalnym
      jako uniwersytet.

włożyliśmy wiele wysiłku i serca. Od czasu reformy administracyjnej Bydgoszcz

Mieszkańcy województwa kujawsko-pomorskiego.
      Proszę o dostarczenie apelu wszystkim posłom i
      senatorom RP.
    • Gość: Yaraz Re: ODEZWA w sprawie Uniwersytetu Bydgoskiego !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 19:40
      Projekt ustawy o utworzeniu Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego jest już na
      stronie www.sejm.gov.pl
      26 listopada został skierowany do 1 czytania,do Komisji Edukacji,Nauki i
      Młodzieży!
      NR DRUKU 3500
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka