Dodaj do ulubionych

ZAGADKA(duza)

28.08.01, 23:57
A teraz coś trudniejszego...
Ta zagadka, wbrew pozorom, MA odpowiedź, trzeba tylko trochę pogłówkować;)
Zadał mi ją jakiś czas temu brat i muszę przyznać, że rozwiązanie zajęło mi
trochę czasu... A oto i ona:
Po długiej rozłące spotkali się dwaj przyjaciele; Paweł i Piotr.
-Mam trzech synów -powiedzia Piotr.
-W jakim są wieku? -zainteresował się Paweł.
-Iloczyn ich wieku jest równy 36, a suma jest ruwna liczbie okien budynku, obok
którego stoimy -odpowiedział Piotr prostolinjnie.
-Te informacje mi nie wystarczą -błyskotliwie odparł po namśle Paweł.
-Dodam więc, że mój najstarszy syn jest rudy -rzekł Piotr.
-Skoro tak, to już wiem!!!!!!!! -zawołał Paweł.

Czy Ty też już wiesz??
POWODZENIA:))
Obserwuj wątek
    • Gość: alterego Re: ZAGADKA(duza) IP: *.torun.dialup.inetia.pl 29.08.01, 00:08
      Może Paweł wiedział coś czego nie wiedział Piotr? Np., że Piotr nie jest ojcem
      wszystkich? No nie, głupoty plotę. Dla mnie za późno na takie zagadki.
      Zostawiam pole innym :-)))
      • Gość: ANVIL Re: ZAGADKA(duza) - odpowiedz , ale czy dobrze ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 29.08.01, 11:57
        4 ,3 ,3 dobrze ?
        • Gość: alterego Re: ZAGADKA(duza) - odpowiedz , ale czy dobrze ? IP: *.torun.dialup.inetia.pl 29.08.01, 15:20
          Moim zdaniem dobrze, ale o co chodzi z tym rudym?
        • krzysyoo Re: ZAGADKA(duza) - odpowiedz , ale czy dobrze ? 29.08.01, 17:02
          ANVILu niestety nie masz racji, udzielił bym Ci podpowiedzi, ale to należy do .weroniki.
          • .weronika. Re: ZAGADKA(duza) - odpowiedz , ale czy dobrze ? 29.08.01, 17:06
            Poczekajmy jeszcze troche, xzeby inni tez mogli sie zabwic w matematykow:)
            • Gość: ANVIL Re: ZAGADKA(duza) - odpowiedz , ale czy dobrze ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 29.08.01, 18:35
              Skoro najstarszy jest rudy to moze oznaczac ze mlodsi sa blizniakami ale skoro
              moja odpowiedz jest nieprawidlowa ... pozostaje mi czekac na wlasciwa :)
              • Gość: Baton Re: ZAGADKA(duza) - odpowiedz , ale czy dobrze ? IP: *.psi-net.pl 29.08.01, 19:13
                Hehehe...... blizniacy.... to bylo myslenie w dobrym kierunku... :-)))
                Tyle, ze trzeba jeszcze to uzasadnic.... ;-)))
                Przyznaje, ze nieco wczoraj nad zagadka sie poglowilem przed snem
                i rzeczywiscie jest niezla..... :-))))
                A co ciekawe KAZDA informacja byla potrzebna..... :-)))))
                Pozdrawiam zwlaszcza tych, ktorzy jeszcze sie z zagadka
                sprobuja zmierzyc.... ;-)))
                • krzysyoo Re: ZAGADKA(duza) - odpowiedz , ale czy dobrze ? 29.08.01, 20:54
                  Gość portalu: Baton napisał(a):

> Hehehe...... blizniacy.... to bylo myslenie w dobrym kierunku... :-)))
                  > Tyle, ze trzeba jeszcze to uzasadnic.... ;-)))
                  > Przyznaje, ze nieco wczoraj nad zagadka sie poglowilem przed snem
                  > i rzeczywiscie jest niezla..... :-))))
                  > A co ciekawe KAZDA informacja byla potrzebna..... :-)))))
                  > Pozdrawiam zwlaszcza tych, ktorzy jeszcze sie z zagadka
                  > sprobuja zmierzyc.... ;-)))

Brawo! Jestem przekonany, że rozwiązałeś zagadke. Stwierdzasz, że każde słowo jest ważne, a tak mogła
                  stwierdzić TYLKO osoba, która ją rozwiązała.
                  • dress Re: ZAGADKA(duza) - odpowiedz , ale czy dobrze ? 29.08.01, 22:25
                    moze 9 , 2 i 2 , ale o co chodzi z tymi oknami ?
                    • .weronika. Re: ZAGADKA(duza) - odpowiedz , ale czy dobrze ? 29.08.01, 23:24
                      Z onnami jednak o cos tez chodzi... skoro nie wiesz, to znaczy, ze strzelasz...
                      potem wyjasnie, ale niech sie jeszcze inni poglowia...
                      • Gość: Baton Re: ZAGADKA(duza) - odpowiedz , ale czy dobrze ? IP: *.psi-net.pl 30.08.01, 01:19
                        No to moze damy im jeszcze jedna mala podpowiedz......
                        Wiekszosc osob zdaje sie zapominac o bardzo istotnym
                        ELEMENCIE NEUTRALNYM iloczynu.....
                        Wiecej nie powiem..... ;-))))
                        Sprawdzie sobie w jakichs podrecznikach albo encyklopediach ;-))))
                        • krzysyoo Re: ZAGADKA(duza) - odpowiedz , ale czy dobrze ? 02.09.01, 21:16
                          .Weroniko. czy mogę opowiedzieć już na tą zagadkę?
                          • .weronika. Re: ZAGADKA(duza) - odpowiedz , ale czy dobrze ? 02.09.01, 21:55
                            Alez bardzo prosze. Tylko dobrze i z uzasadnieniem:)
                            • Gość: Baton ZAGADKA(duza) - ROZWIAZANIE IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.09.01, 08:47
                              No to jedziemy.......

1. Iloczyn wieku wynosi 36. Ta liczbe mozemy rozlozyc na czynniki
                              w sposob nastepujacy 36=1*1*2*2*3*3. Teraz odpowiednio grupujac
                              otrzymujemy nastepujace mozliwosci (w nawiasach wiek kazdego syna):
                              (1)*(1)*(2*2*3*3)=(1)*(1)*(36)
                              (1*1)*(2)*(2*2*3)=(1)*(2)*(18)
                              (1*1)*(2*2*3)*(3)=(1)*(12)*(3)
                              (1*1)*(2*2)*(3*3)=(1)*(4)*(9)
                              (1*1)*(2*3)*(2*3)=(1)*(6)*(6)
                              (1*1*2)*(2)*(3*3)=(2)*(2)*(9)
                              (1*1*2)*(2*3)*(3)=(2)*(6)*(3)
                              (1*1*2*2)*(3)*(3)=(4)*(3)*(3)

2. Teraz sumujemy poszczegolne "wieki" synow i kolejno otrzymujemy:
                              38, 21, 16, 14, 13, 13, 11, 10
                              Jak to sie ma do ilosci okien w budynku?
                              My tej liczby znac NIE MUSIMY. Wiemy, ze Pawlowi ta informacja
                              NIE wystarczala, a to moglo wskazywac, ze istnieje WIECEJ niz 1
                              rozwiazanie. Patrzac na sumy widac, ze TYLKO 13 sie powtarza,
                              wiec to musi byc ilosc okien w budynku, zas synowie sa w wieku
                              1,6,6 lub 2,2,9.

3. Ostatnia informacja wyjasnia wszystko, gdyz Piotr podajac
                              informacje iz syn jest rudy (to jest NIEWAZNE!!!) jednoczesnie
                              ujawnil iz jest to syn najstarszy. W przypadku 1,6,6 trudno byloby
                              okreslic, ktory z blizniakow jest najstarszy (przyjmujemy po prostu,
                              ze sa w rownym wieku), a to oznacza, ze te mozliwosc odrzucamy,
                              a rozwiazaniem prawidlowym jest .... 2, 2, 9!!!!!

Mysle, ze jest to odpowiedz jak najbardziej kompletna i dobrze
                              uzasadniona, ale w przypadku dalszych watpliwosci sluze pomoca... :-)))
                              • .weronika. Re: ZAGADKA(duza) - ROZWIAZANIE 03.09.01, 23:05
                                Bardzo dobrze! jestem pod wrazeniem:)
                                Czy Ty Krzysiu tez tak wyliczyles?
                                POZDRAWIAM
    • Gość: Osielsko Re: ZAGADKA(duza) IP: *.osielsko.sdi.tpnet.pl 09.09.01, 12:11
      O...kurcze.....niezłe to było.......nie wpadłbym sam na pewno....!!! ( i jak ja
      mam zdać Maturę z matematyki :-((((
      • Gość: Baton Re: ZAGADKA(duza) IP: *.psi-net.pl 09.09.01, 21:24
        Hiehiehie......
        Nie przejmuj sie za bardzo....
        Podejrzewam, ze Twoja nauczycielka (lub nauczyciel)
        matmy tez moglaby miec z tym spore problemy,
        bo to NAPRAWDE bylo cos do kombinowania... :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka