Dodaj do ulubionych

Co dalej z MŁYNEM ROTHERA?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 09:42
Co dalej z Młynem Rothera, budząca westchnienia budowlą na Wyspie Młyńskiej?

Będąc na noworocznym spacerze z aparatem fotograficznym, w chwili, w której
wszystkie postanowienia noworoczne zostały już wypowiedziane, nie oparłem się
pokusie wstąpienia w progi Młyna Ruthera. Ten okazały budynek zawsze był dla
mnie niedostępny i tajemniczy. Na początku z racji tego, że był własnością
PZZ Bydgoszcz a ostatnimi laty dzięki prowadzonym tam pracom mającym go
uczynić szalenie atrakcyjnym hotelem, centrum konferencyjnym itd. Jak już
zapewne wszyscy wiedzą plany obróciły się w niwecz i nasz młyn
niszczeje "stojąc po kolana w wodzie". Można śmiało powiedzięć, że
ktoś "utopił tam" duże pieniądze. Podczas zwiedzania oddałem się swojej pasji
czego efektem jest kilkadziesiąt zdjęć, które w jakiś sposób pokazują stan
tej budowli na dzień 03.01.2005. Serce się kraje patrząc na ten stan rzeczy.
Wpólnie z kolegami postanowiliśmy przedstawić nasz ból rodzący pytanie - CO
DALEJ? na stronie: www.wenecja.bzi.pl

Co dalej? Co na to władze naszego miasta, inwestorzy? Może wiedzą Państwo coś
ciekawego na ten temat? Zapraszamy do dyskusji.

Pozdrawiam
DW
Obserwuj wątek
    • __jw Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? 07.01.05, 10:30
      Młyn Rothera... no cóż... bolesna sprawa dla Bydgoszczy.

Strona: www.wenecja.bzi.pl/ - poruszające fotosy....
      • Gość: MarcinM Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:35
        Wspaniałe zdjęcia
    • Gość: zzb Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:52
      Całość inwestycji w Młynie robi bardzo przygnębiające wrażenie. Może znajdzie
      się inwestor, który będzie kontynuował rozpoczęte prace? Ciekawe czy nasze
      władze w jakiś sposób zabiegają o pozyskanie takiego inwestora. Czas jes w tym
      przypadku złym doradcą!
      • __jw Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? 07.01.05, 17:07
        Słyszałem, ze miasto znowu stało się właścicielem gruntu na, którym położony
        jest Młyn. Czy ktoś może wie coś na ten temat i czy wiadomo co z tym zabytkiem
        będzie działo się w przyszłości??? (co działo się w przeszłości to już wiemy...)
        • Gość: Cyprian Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 10:33
          Coś w tym musi być na rzeczy bo gdzieś czytałem, że nasz miejski konserwator
          bezradnie rozkłada ręce w tej sprawie. Ostatnieo było też słychać, że obiekt
          chce kupić i remontować spółka BUDOPOL, która wcześniej prowadziła tam prace
          budowlane. Jaka jest prawda? Prawdy trzeba chyba doszukiwac się w ratuszu.
          • Gość: Klimaz Spółka HOTEL to złodzieje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:32
            Sprawa jest ciągle w sądzie.
            Panowie Trzaska i Mosgała (zapamiętajcie te nazwiska!!!) fałszowali różne
            dokumenty, faktury itp. które stwierdzały że majątek ich spółki jest dużo
            większy niż faktyczny. Innymi słowy chcieli naciagnąć bank, miasto i inwestorów.
            Najbardziej poszkodowanym w sprawie jest Budopol, który rozpoczął prace
            przygotowawcze do remontu i rozbudowy hotelu. W pewnym momencie okazało się
            jednak, że spółka Hotel to jedna wielka lipa. Nie zapłacili Budopolowi ani
            grosza za już wykonane prace.

Cała sprawa mocno śmierdzi - oskarżenie chyba wytoczyła prokuratura a także
            Budopol, który domaga sie zwrotu poniesionych nakładów. Oczywiście Trzaska i
            Mosgała cały majątek przepisali na żony i synków więc kasy nie ma.
            Najprawdopodobniej na poczet pokrycia strat Budopol dostanie młyn oraz grunty
            na własność - to nie jest jednak pewne (sądy jakie są każdy wie).

Nawet jeśli Budopol dostanie młyn oraz grunty to pojawi się kolejny problem -
            albo Budopol znajdzie prawdziwego inwestora chcącego zainwestować góre
            pieniędzy, albo to komuś sprzeda. Sęk w tym że kupić może ktoś kto
            niekoniecznie zainteresowany jest budową...
    • ethanak Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? 07.01.05, 18:54
      Doskonałe zdjęcia , może ktoś z ratusza zajrzy na tą stronkę??
      • Gość: DW Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 18:59
        Wysłałem informację z zaproszeniem na tą stronę do Pana Prezydenta. Może
        zobaczy?
        • ethanak Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? 07.01.05, 19:08
          Też wysłałem do UM z zapytaniem :)
          • Gość: stef Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.tvgawex.pl 08.01.05, 11:36
            Artystycznie wspaniałe fotki!!!!!! A tak po zatym to faktycznie MŁYNY powinny
            być projektem PRIOTYTETOWYM!! szkoda żeby takie coś marniało!!
            • __jw Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? 10.01.05, 08:22
              Byłem tam w sobotę na spacerze... ogrom zniszczeń jest porażający. Próbowałem
              sobie wyobrazić ile ten młyn może mieć powierzchni i policzyć ile trzeba by
              wydać pieniędzy przy stawkach za metr jakie obowiązują u deweloperów... nie
              dałem rady :)
              • Gość: zzb Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:43
                Chciałbym poznać plan zagospodarowania tego obiektu. Czy Bydgoszczy potrzebny
                jest aż taki wielki hotel? Wątpię czy taka inwestycja byłaby w stanie na siebie
                zarabiać...
                • Gość: andrzej Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: 62.244.137.* 10.01.05, 15:33
                  www.bit-info.pl/archiwum.php?nr=53&a=681
                • Gość: Talon Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.01.05, 15:37
                  Masz racje -nie znasz projektu. Hotel ma zajmować mniej niż połowę ukonczonego
                  obietu. Poza tym planowany jest hotel ***, a taki wydaje sie potrzebny
                  (zwlaszcza przy okazji imprez wiekszej rangi , gdy przyjezdni musza gniezdzic
                  sie w roznych nienajlepszych miejscach) Reszta to pomieszczenia uslugowo-
                  biurowe. Operze, ktora jest juz na ukonczeniu, przydaloby sie takie towarzystwo!
                  Tym bardziej, ze niedlugo wyspe i opere polaczy kladka. Pozostaje tylko czekac
                  na uregulowanie sprawy dawnych mlynow. Oto link:

www.bit-info.pl/archiwum.php?nr=53&a=681
                  • Gość: DW Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:14
                    Talon - Cieszę się, że jesteś optymistą. Też chciałbym nim być. Widziałeś jak
                    to teraz wygląda? www.wenecja.bzi.pl
                  • Gość: andrzej Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 10.01.05, 20:34
                    Talon papuga, papuga!!!!
                    • Gość: Talon Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.01.05, 22:50
                      Jaka papuga andrzej?Nie pisalem ze jestem otymista, ale troche jestem(to zbyt
                      dobra lokalizacja zeby sie nia nikt nie zainteresowal)...P.S. Po prostu lubie
                      bydgoszcz, a architektura to moje hobby.
                      • charlesbabbage Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? 11.01.05, 09:26
                        Jemu chyba biegało o link, który powtórzyłeś!
                        • Gość: Talon Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.man.bydgoszcz.pl 11.01.05, 22:53
                          charlesbabbage napisał:

> Jemu chyba biegało o link, który powtórzyłeś!

Racja :-) Andrzej nie zauważyłem-sorry

• Gość: miki Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:55
      jestem pod wrażeniem:
      - zdjęć
      - zniszczeń zabytku....
    • Gość: miki Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:56
      jestem pod wrażeniem:
      - zabytku
      - znieszczeń
      • Gość: gogo Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 16:18
        tak... to bardzo piękne zniszczenia.
        • Gość: maniek Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.hipernet.ras.pl 12.01.05, 18:23
          moze nie zmieniaj co post nikow tylko pisz pod jednym idioto...
          • __jw Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? 13.01.05, 10:11
            Maniek dlaczego nazywasz gości idiotami? To przecież bardzo nieładnie. Wszyscy
            którzy korzystają z usługi neostrada TPSA mają ten sam adres w sieci:
            *.neoplus.adsl.tpnet.pl. Tak więc chyba nie oni są idiotami...
            • Gość: maniek Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.hipernet.ras.pl 13.01.05, 12:43
              a czemu oni sami sie nie bronia tylko ty ich bronisz....nie szkoda ci czasu...??
              • Gość: gogo Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:09
                Drogi Mańku, w domu też tak mówisz?

Twój post nie dotyczy poruszanego tematu. Jak nie masz nic do dodania w temacie
                tego wątku to odejdź w pokoju i nie rób zamieszania. Pokój z Tobą...
                • Gość: gogogo Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.hipernet.ras.pl 13.01.05, 21:34
                  ale slaby kolego gogo jestes...
    • Gość: torunianka Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.petrus.com.pl 13.01.05, 22:08
      młyny po to są aby mielic
      • Gość: DW Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 12:04
        Przewrotne ale prawdziwe.
        • Gość: Talon Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.01.05, 18:41
          jest za to nadzieja na ciekawy hotel przy rondzie fordońskim
      • ethanak nie wszystkie... 27.01.05, 10:27
        www.hotelmlyn.pl/index.php?lg=p olski&modul=page¶m_id=19
    • __jw !!!!!!! SPRAWA DALEJ SIE TOCZY !!!!!!!! 27.01.05, 09:29
      Panie,
      Panowie,

sprawa dalej się toczy!!! Poniżej przytaczam artykuł z Gazety Pomorskiej, który
      się dzisiaj ukazał:

-----------------------------
    • Gość: das Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 10:49
      jest bez przyszlosci
      • Gość: Talon Re: Co dalej z MŁYNEM ROTHERA? IP: *.man.bydgoszcz.pl 28.01.05, 03:17
        Trudno wskazać lepsza lokalizacje na hotel. Jesli firma budowlana w koncu
        przejmie budynek i wystawi go na sprzedaz ktos na pewno sie nim zainteresuje.
        Tym bardziej ze w tym roku powinna rozpoczac sie rewitalizacja wyspy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka