Dodaj do ulubionych

Poniżony bohater

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 22:18
www.wprost.pl/ar/?O=72792

Poniżony bohater
Wtorek, 01 lutego 2005 - 12:21 CET (11:21 GMT)

Bronisława Wildsteina wyrzucono z "Rzeczpospolitej". Muszę przyznać, że to jedno z najsmutniejszych wydarzeń nowego roku.

Nie tylko dlatego, że z Bronkiem znam się parę lat, uważam za wyjątkową postać i szkoda mi, że potraktowano go jak byle neptka.

Gorsze jest następujące zestawienie. Człowiek, który za pieniądze donosił na Wildsteina do SB - Lesław Maleszka - dostaje teraz pieniądze od "Gazety Wyborczej" - bo wciąż tam pracuje. Człowiek, na którego donosił - został z pracy wyrzucony. Bohatera przegnano, kanalii wybaczono. Porównanie tych dwóch faktów poraża i - mnie przynajmniej - napawa obrzydzeniem. Wildstein ukarano, bo jest człowiekiem niepokornym. Był taki i w PRL-u, gdy tłukł milicjantów, i jest teraz - gdy ma odwagę myśleć po swojemu, bez wsłuchiwania się w głosy obłudnych moralistów.

Nie zlekceważył ich jednak redaktor naczelny "Rzeczpospolitej". Grzegorz Gauden nie zachował się jak mężczyzna. Uległ presji i przyjął interpretację konkurencyjnej "Gazety Wyborczej". Jeszcze nie wie, że żaden prawdziwy dziennikarz w Polsce nie będzie go teraz szanował. Ale niebawem się o tym przekona. We własnej redakcji.

A moralistom z "Wyborczej" warto podziękować. Bo wreszcie stało się jasne jakie cele im przyświecają. Chodzi o to, by wywyższyć kapusiów i poniżyć ich ofiary. Dobrze wiedzieć.

Igor Zalewski

---------------

od siebie dodam iz nikt by lepiej nie wyrazil emocji jakie we mnie po dowiedzeniu sie w jaki sposob zostal potraktowany B. Wildstein w Rzepie.
Obserwuj wątek
    • Gość: darek Re: Poniżony bohater IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 08:11
      smutne
      • Gość: bydgoszczanin I kto to mówi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 10:46
        Ciekawe, czy gdyby ivica był młodszy to czy z jego mentalnością nie byłby na
        tych listach umieszczony ?
        • o_0 Re: I kto to mówi? 02.02.05, 10:56
          ano
          • Gość: ma~ Re: I kto to mówi? IP: *.kewnet.aic.wa.edu.au / *.didasko.com 02.02.05, 11:13
            jego nazwisko jest

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=20137383&wv.x=2&a=20138274
            a ile lat ma te koles to nie wiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka