Dodaj do ulubionych

Pieniądze na pomnik

08.06.05, 19:56
Brawo!
Oby jak najczęściej prezydent i rada miasta działali razem dla dobra
Bydgoszczy.
Ps.A może warto umiejscowić Kazimierza Wielkiego na Placu Weysenchofa?Lub Na
rogu skwerku przy skrzyżowaniu Gdańskiej i al.Mickiewicza za Różą Wiatrów.
Obserwuj wątek
    • Gość: stef Re: Pieniądze na pomnik IP: *.tvgawex.pl 08.06.05, 21:17
      100.000 zł TO CAŁKOWITA PORAŻKA TEJ WŁADZY!!! TO BŁEDNA DECYZJA !!! jEŚLI JUŻ
      TO LEPIEJ ODBUDOWAĆ MONUMENT "POTOP"
    • friedmar a co z potopem? Potop to przepustka do I ligii 08.06.05, 21:27
      miast (miejscowości) z charakterem.
    • Gość: Jan Re:Bardzo dobrze,że Król Kazimierz Wielki będzie m IP: *.eu.org 08.06.05, 21:36
      Bardzo dobrze się stało,że Królewskie Miasto Bydgoszcz założone w 1346 roku
      upamiętni Tego,dzięki któremu dzisiaj istnieje.Ten wybitny monarcha Kazimierz
      Wielki zasłużył sobie na pomnik.Cieszymy się i możemy być dumni bo to będzie
      pierwszy pomnik tego kraóla w Polsce.
      • mozilla.org Re:Bardzo dobrze,że Król Kazimierz Wielki będzie 08.06.05, 21:49
        Gość portalu: Jan napisał(a):
        Cieszymy się i możemy być dumni bo to będzie
        > pierwszy pomnik tego kraóla w Polsce.

skąd ten pomysł, że pierwszy?
    • Gość: Reth Re: Pieniądze na pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 22:34
      Nareszcie. Oby dalej była obopólna zgoda.
      • Gość: Talon porażka IP: 82.146.247.* 08.06.05, 22:45
        Totalna porażka!

Potop nieodbudowany i o klase lepszy, ale "wadza" woli puscic kase na pomnik,
        ktorego narazie nie ma gdzie postawic. Szczerze mówiać nie spodziewałem sie
        tego a tu taki klops...

Miasto nieuporzadkowane, wiec srednio widze jakies odpowiednie miesce dla Kazika
        Szkoda słów.
    • Gość: cogito Re: Pieniądze na pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 22:45
      Na ch... nam ten pomnik ???
      Nie bylismy jakims specjalnym miastem dla Kazia- bo on zalozyl dzisiatki miast-
      jakos dziwnie mi sie zdaje ze w niemal zadnym zadnego pomnika nie ma.
      Sa przeciez rozni godni upamietnienia Bydgoszczanie- i jest nasza Pierwsza
      Potrzeba - 'Potop"
    • Gość: sewilak Re: Pieniądze na pomnik IP: *.tvgawex.pl 08.06.05, 23:47
      po co takie szopki jak na sesji
    • Gość: jarrys jaki był z niego wybitny władzca? IP: 212.122.214.* 09.06.05, 05:56
      a cóż on takiego zrobił dla tego miasta?,hulaka i pijak.Jakoś dziwnie przemilcza się fakt o tych co wybudowali to miasto od podstaw,a potem w 1920r.musieli się z Bydgoszczy wyprowadzić.
      • Gość: Emeryt Re: jaki był z niego wybitny władzca? IP: *.telsten.com / *.telsten.com 09.06.05, 07:23
        Jestem przeciwny odbudowie "potopu".To gloryfikowanie pruskiej przeszlosci
        naszego,polskiego miasta.Natomiast projekt pomnika Kazimierza Wielkiego podoba
        mi sie,bo to jest uczczenie polskiego zalozyciela polskiego miasta.Moim zdaniem
        powinien stanac na Starym Rynku na miejscu zburzonego pomnika "Wilusia".Nalezy
        jednoczesnie usunac to straszydlo ze Starego Rynku,pozostawiajac tablice
        pamiatkowe dla pamieci pomordowanych przez hitlerowcow.
        • Gość: ML Re: jaki był z niego wybitny władzca? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.06.05, 20:48
          <<< Jestem przeciwny odbudowie "potopu".To gloryfikowanie pruskiej przeszlosci
          naszego,polskiego miasta >>> Emeryt

Panie Emerycie
          Niezaleznie czy sie to panu podoba czy tez nie, Bydgoszcz ma taka a nie inna
          przeszlosc.
          Poprawianie historii miasta bylo domena poprzedniej epoki. To juz sie skonczylo.
          Bydgoszcz nie ma powodu wstydzic sie swojej przeszlosci i tego pruskiego okresu.
          To co po nim pozostalo wpisalo sie na stale w krajobraz miast. To wszystko jest
          bydgoskie a nie pruskie. Na dodatek motywam “Potopu” jest scena obrazujaca
          biblijny potop. Jak fontanna zostanie odbudowana pan zobaczysz jedynie pruski
          pomnik, ja bede widzial fragment z biblijnego przeslania do ludzi.
          .................................................................
          POSĄGI POTOPU
          Przyjdź tu w jesienną słotę – pod niebo ciężko sklepione
          Nie kłamią wtedy tęcze: mży zimna rzeczywistość.
          Bożego gniewu tchnienie gnie drzewa w śmierci stronę
          i próżno skalni olbrzymi prężą muskułów zwalistość.
          I rozpacz wtedy potopem na kształty nadludzkie opada –
          na twarzach zakrzepło cierpienie, a w oczach szaleje
          bunt.
          I wyją wargi zgłodniałe, i huczy nad ziemią zagłada:
          ostatni szczyt już pod wodą... Spod stopy odpływa grunt.

Alfred Kowalkowski (1938)
          ....................................................................................
    • Gość: fin Jak zwykle bez sensu. IP: *.atr.bydgoszcz.pl 09.06.05, 07:55
      Pomnik Kazia będzie kolejnym nic nieznaczącym pomnikiem jakich w Bydgoszczy
      wiele. Poza chwilą odsłonięcia tego pomnika pies z kulawą nogą nie będzie się
      nim interesował.

Jedyny w pełni sensowny pomysł budowy pomnika w Bydgoszczy to
      odbudowa "Potopu". No ale kto się spodziewa od władz miasta realizacji dobrych
      pomysłów? Po 2,5 latach rządów tej ekipy chyba nikt już na to w Bydgoszczy nie
      ma nadziei.
      Pozdr
      • Gość: mark Re: pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 08:00
        od przybytku głowa nie boli - bedzie i potop bedzie i król..... w sierpniu
        praca Tadeusza Beresia na Placu Teatralnym, .... Teodor Kocerka,..... Pan
        Twardowski, ... to tworzy atmosfere miasta,...... nie marudzmy zbyt wiele ...
        jest jak jest ... dobrze ze choć coś sie dzieję ...
      • patajka1 Re: Jak zwykle bez sensu. 09.06.05, 08:00
        Gość portalu: fin napisał(a):

> Pomnik Kazia będzie kolejnym nic nieznaczącym pomnikiem jakich w Bydgoszczy
        > wiele. Poza chwilą odsłonięcia tego pomnika pies z kulawą nogą nie będzie się
        > nim interesował.

niestety, ale lepsze to niż marazm i narzekanie
        • Gość: fin Re: Jak zwykle bez sensu. IP: *.atr.bydgoszcz.pl 09.06.05, 08:09
          Narzekam, bo pieniądze z naszych podatków są wydawane na rzeczy które dla
          promocji i oblicza miasta nie będą miały najmniejszego znaczenia (pomnik Kazia)
          a z drugiej strony ratusz nie wspiera inicjatyw mających na celu odbudowę
          rzeczy wartościowych mających dla miasta znaczenie("Potop").

Czyli wg mnie te pieniądze są po prostu marnowane.
          Pozdr
          • Gość: aparat_cyfrowy Kazimierz Wielki to był KTOŚ ! IP: *.spedpol.com.pl / *.spedpol.com.pl 09.06.05, 09:05
            Smutno sie robi na duszy kiedy odczytuję teorie o wyższości pomnika "Potop" nad
            pomnikiem Kazimierza Wielkiego.Szanowni forumowicze, przecież co by nie mówić
            król Kazimierz to był KTOŚ ! Pomijając fakt, że nadał prawa miejskie (a nie
            założył bo gród z podgrodziem istniał już w XI stuleciu) Bydgoszczy i stworzył
            dzieki temu placówkę polskości na pograniczu Pomorza i Państwa Zakonnego to :
            -dokonał kodyfikacji prawa polskiego, -wzmocnił państwo gospodarczo, -
            rozbudował system obronny, -udanie walczył z Litwą, Tatarami,
            Brandenburczykami, niemieckimi Ślązakami, - przyłączył do Polski Ruś Czerwoną, -
            wzmocnił znaczenie Polski w Europie,- zminimalizował potęgę i rozpasanie
            możnowładców itp., itd. Jednym zdaniem mozna powiedzieć, że uratował język
            polski od zagłady. "Potop" może poczekać, a "Kazimierz" powinien stanąc w
            reprezentacyjnym miejscu jak najszybciej. Kropka.
            • friedmar Re: Kazimierz Wielki to był KTOŚ ! 09.06.05, 19:06
              > Smutno sie robi na duszy kiedy odczytuję teorie o wyższości pomnika "Potop"
              nad
              >
              > pomnikiem Kazimierza Wielkiego.Szanowni forumowicze, przecież co by nie mówić
              > król Kazimierz to był KTOŚ ! P

Tratata. Potop robi wrażenie jako dzieło sztuki i tyle.
              Turysta z Niemiec, Francji czy Węgier raczej w nosie ma to, kim był KW i co
              zrobił dla średniego miasta - już samo rz w Kazimierz nie jest marketingowe.
              Potop, w odróżnieniu od innych bydgoskich akcentów -jak na przykład Kaskada,
              jest zjawiskiem estetycznym dla którego warto nadrzucić np. 50km jadąc z
              Torunia.
              • Gość: aparat_cyfrowy Re: Kazimierz Wielki to był KTOŚ ! IP: *.spedpol.com.pl / *.spedpol.com.pl 10.06.05, 10:25
                Powaliła mnie Twoja argumentacja. Nooo mówię Ci dałeś czadu tak, że echo
                słychać na Sachalinie. Skoro "niemarketingowe" jest "rz" w imieniu Kazimierz to:
                a) czemu piszesz się "friedmar" a nie np. fliedmal, faqamaqa lub jeszcze
                inaczej, b) może zmieńmy odgórnie swojskie żołnierz na soldier lub sałdat, c)
                skąd Ty bracie wiesz, że pominik Kazimierza nie będzie dziełem sztuki ? d)
                ewentualny nowy "Potop" to juz tylko kopia, a liczą się oryginały, e) "Potop"
                powinien zostac odbudowany jednak pierwszeństwo ma "Kazik". I jeszcze jedno !
                Nie powtarzaj ciągle zasłyszanych na targu i przeczytanych w brukowcach
                poglądów ... Czasem pomyśl sam ... Bez urazy :-)
                • Gość: ja Re: Kazimierz Wielki to był KTOŚ ! IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.06.05, 15:46
                  >c) skąd Ty bracie wiesz, że pominik Kazimierza nie będzie dziełem sztuki ?

Nie wiem skąd on to wie, ale strzelam, ze moze tak jak ja widział projekt...

>d) ewentualny nowy "Potop" to juz tylko kopia, a liczą się oryginały,

Wszystkim tak mówie podkreślając wyższosć mojej altantki na działce nad zamkiem
                  królewskim w Wawie:-)

> e) "Potop"
                  powinien zostac odbudowany jednak pierwszeństwo ma "Kazik".

Masz jakies agrumenty? A może lepiej...

>"Nie powtarzaj ciągle zasłyszanych na targu i przeczytanych w brukowcach
                  > poglądów ... Czasem pomyśl sam ... Bez urazy :-)"

"Potop"
                  -jest o klase lepszy
                  -jest oryginalny i chrakterystyczny
                  -nie ma z nim problemów-miejsce jest!
                  -nie mamy w bydzi ładnej fontanny
                  -to historia miasta

P.S. Nie mam nic do pomnika Kazika, ale priorytetem powiniem byc "Potop"
                  • Gość: aparat_cyfrowy Re: Kazimierz Wielki to był KTOŚ ! IP: *.spedpol.com.pl / *.spedpol.com.pl 10.06.05, 15:57
                    I o.k. Przedstawiłeś swoja argumentację,a ja moge się z nią zgodzić lub nie.
                    Pragnę jednak przypomnieć, że pisałeś :""Potop"
                    -jest o klase lepszy
                    -jest oryginalny i chrakterystyczny
                    -nie ma z nim problemów-miejsce jest!
                    -nie mamy w bydzi ładnej fontanny
                    -to historia miasta"
                    ad a) co to oznacza o klasę lepszy ?(byli tacy co Matejkę
                    nazywali "pacykarzem"),ad b) zgoda, ale dlaczego odbierasz takie prawo
                    powstającemu "Kazimierzowi" ?, ad c) no wybacz ! placów i pustych lecz
                    przyzwoitych miejs w naszym mieście jest naprawdę sporo (Plac Teatralny
                    chociażby), ad d) nie mamy - to prawda, ale nie mamy też innych wielu ładnych
                    rzeczy, ad e) przepraszam, że pytam lecz udział Kazimierza Wielkiego w procesie
                    lokacji miasta to nie historia ? "Kazimierz" najpierw !!!
                    • Gość: Talon Potop ma klase-Kazik to pomnik jak kazdy.. IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.06.05, 16:59
                      > co to oznacza o klasę lepszy ?(byli tacy co Matejkę
                      > nazywali "pacykarzem"),

..to z Matejką jest według Ciebie jakiś argument?

>b) zgoda, ale dlaczego odbierasz takie prawo
                      > powstającemu "Kazimierzowi" ?

..logiczne myślenie -pomnikow władców jest mnóstwo

c) no wybacz ! placów i pustych lecz
                      > przyzwoitych miejsc w naszym mieście jest naprawdę sporo (Plac Teatralny
                      > chociażby),

Możesz precyzyjniej? Na parkingu czy na trawniczku przy Savoju, a może w dole
                      koło mostu? Ja na Placu teatralnym widze odbudowany teatr i srednio miejsce na
                      pomnik.

d) nie mamy - to prawda, ale nie mamy też innych wielu ładnych
                      > rzeczy

Właśnie to mam na myśli, ale to chyba argument za mną:-)
                      Ja wole mieć ładną fontane niż nie mieć. To swietne miejsce wypoczynku.

e) przepraszam, że pytam lecz udział Kazimierza Wielkiego w procesie
                      > lokacji miasta to nie historia ? "Kazimierz" najpierw !!!

Spór nie do rostrzygniecia, bo za chwile ktos powie najpierw papież i co wtedy
                      powiesz?

P.S. Malarstwo to moje hobby i mogę pochwalic sie tutaj niezła wiedza, a
                      Matejko nie robi na mnie wrazenia nawet na tle Polski. To taki podrecznikowy
                      malarz, pomnik zreszta tez jest sztampowy.
                      • Gość: aparat_cyfrowy Re: Potop ma klase-Kazik to pomnik jak kazdy.. IP: *.spedpol.com.pl / *.spedpol.com.pl 17.06.05, 09:20
                        Talonie, polemika przyjemna jednak ... To, że interesujesz się malarstwem nie
                        świadczy -jak doskonale wiesz !- o tym, iż możesz decydować o gustach
                        odbiorców. Np na mnie wielu artystów nowoczesnych tworzących swe dzieła za
                        pomocą odchodów zwierząt lub rzucając otwartymi puszkami z farbą na płótno nie
                        robi pozytywnego wrażenia. Ich prace wystawiane są w Paryżu i Nowym Jorku oraz
                        kupowane za grube setki tysięcy "zielonych". Czy jednak oznacza to, że wszyscy
                        powinnismy zachwycać się tymi obrazami ? Wg mnie : NIE ! Wolę artystów o
                        nazwiskach : Gierymski, Malczewski, Kossak, Rubens, Picasso a nawet Matejko.
                        Taki mój urok :-) "Kazimierz" najpierw !
      • Gość: ML Re: Jak zwykle bez sensu. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.06.05, 18:52
        Pomnik KW jest projektem popieranym przez wladze miasta, czego o odbudowie
        potopu nie mozna powiedziec. Tak postawione sa priorytety. Mysle ze realizacja
        pomnika KW polozy kres wszelkim rozgrywka w stylu : nasz polski pomnik przeciwko
        pruskiej fontannie.
        Przyznam ze jest to dosc zalosne i im szybciej sie skonczy tym lepiej.
        Odbudowa fontanny „Potop“ jest inicjatywa spoleczna, nawet bez poparcia wladz,
        dazaca do watyczonego celu. Inicjatywa spoleczna bez poparcia spoleczenstwa nie
        ma szans powodzenia. Co tutaj duzo gadac, wystarczy popatrzec na stan konta
        stowarzyszenia aby miec pojecie o tym szerokim poparciu.
        www.lech-family.de/100_lat_bydgoskiego_Potopu/Odbudowa_Potopu/Sponsorzy/sponsorzy.html
        Pomnik Kazimierza Wielkiego nie jest przeszkoda w realizacji odbudowy fontanny
        „Potop“ jesli spoleczenstwo Bydgoszczy ta odbudowe poprze.
        Jesli tak bedzie to Bydgoszcz bedzie miala dwa monumentalne dziela.
    • coooler1 I ZNOWU NARZEKANIE =-/ 09.06.05, 09:11
      ludzie!!!
      Cokolwiek by w tym mieście nie powstało, zawsze nie może sie obejść bez
      narzekań..
      ten pomnik jest bardzo ładny, majestatyczny , bedą sobie przy nim ludzie
      zdjęcia robić ....
      Inny troche bedzie klimat miasta...
      Tym co narzekają , życze aby w Bydgoszczy powstało jeszcze więcej pomników i
      żeby tym ludziom dosłownie zbrzydło ich własne narzekanie
    • Gość: ibm Re: Pieniądze na pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 09:44
      Sto tysięcy na pomnik!
      Ja bym dwakroć łożył,
      By Konstanty skamieniał,
      a Kazimierz ożył.
      • Gość: nn Re: Pieniądze na pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 11:34
        Sto tysięcy na pomnik!
        > Ja bym dwakroć łożył,
        > By Konstanty skamieniał,
        > a Kazimierz ożył.

BOMBA!!!!
      • Gość: grypzu Re: Pieniądze na pomnik IP: 82.146.225.* 14.06.05, 12:47
        Wyborne :D <hahaha>
    • Gość: pinokio Re: Pieniądze na pomnik IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 09.06.05, 11:45
      A co zrobił on dla miasta ze stawia mu sie pomnik?
    • bydgosc mam miejsce dla pomnika !!! 09.06.05, 11:58
      Postawm go na srodku ulicy Focha .... tamtedy i tak trudnno przejechac z powodu dziur w nawierzchni.
      Moze jak sie ten pomnik rozpadnie to sie dziury wypelnia... i bedzie wtedy jakis glebszy sens pomnika.

Tak jak juz kiedys na tym forum bylo... 100tys to bardzo malo na uliczki osiedlowe - RM nie uznala za
      stosowne dofinansowac uliczek. No coz, skoro Dombrowicz ma takie oszczednosci a na uliczki to i tak
      za malo to chociaz pomnik powstanie. Na nic innego nie starczy. A tak powaznie to chyba wolalbym,
      zeby te 100tys dolozyc do tych 500tys na promocje - jak na uliczki sie nie da.
    • Gość: nn koalicja Dombrowicz-SLD-Dzakanowiski ma się ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 12:46
      Sitwa - Dombrowicz -SLD- Dzakan funkcjonuje i kupczy budżetem Bydgoszczy
      • lewskiy Re: koalicja Dombrowicz-SLD-Dzakanowiski ma się o 10.06.05, 16:15
        Na cholerę nam ten zakichany pomnik ??!! 100 tys w skali miasta to nie jest
        dużo - ale chociaż możnaby było za te pieniądze krzywe chodniki ponaprawiać na
        Dworcowej.Ale Dombrowicz tego nie widzi , bo mu wożą tyłek służbowym
        samochodem. A może on sam będzie siedział na tym koniu z pomnika ??
        • friedmar po co nam drugi kopernik 10.06.05, 16:36
          budowa pomników to nie najlepszy pomysł.
          Owszem pomniki są jakimś zjawiskiem ale tylko te z przeszłości a'la kopernik w
          toruniu. Nowoczesne miasta chętniej wydają pieniądze na ciekawe "instalacje" -
          budują miejsca wokół których można tworzyć jakąś przestrzeń rekraacyjno-
          popracową. W pobliże potopu mogę pójść z synem na spacer - będzie przyjemnie,
          spotkam znajomych posiedzę na ławce lub w ogródku, lux - w pobliże KW mój syn
          pójdzie z wycieczką klasową grabić liście. I tu jest różnica. Zastanówmy się
          czy chcemy miasta przyjaznego, bogatego w miejsca o wysokiej łatwości
          organizacji czasu po pracy czy klasycznej bydgoszczy rodem z kawałów o wielkich
          dziurach.
          • bydgosc Re: po co nam drugi kopernik 10.06.05, 16:39
            oj zgadzam sie - po co pomnik?

Lepiej fontanna na srodku Starego RYnku - tak jak pisalem kiedys - duza, zeby mozna bylu usiasc i
            nogi zamoczyc i ksiazke poczytac.
    • otawszczyk Re: Pieniądze na pomnik 10.06.05, 20:38
      Czy nie jest to marnowanie pieniedzy ? - przeciez za tepieniadze moznaby
      zbudowac jeszcze jeden pomnik Naszego Ukochanego Papieza
      • Gość: bart Re: Pieniądze na pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 20:41
        zamiast kazimierza, zdecydwoanie lepiej byloby przerzucic kase na fontanne na
        starym rynku (renowacja tej sprzed biblioteki)-popieram w calej
        rozciaglosci+przywrocenie fontanny potop. kaziu moze jeszcze poczekac. w koncu
        ma juz swoj park i most...
        • bydgosc Re: Pieniądze na pomnik 10.06.05, 20:43
          a tu sie zgodze- chyba lepiej jest naprawic zepsute niz budowac od poczatku
          • Gość: bart Re: Pieniądze na pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 20:45
            fajnie gdyby fontanna sprzed bibliteki trysnela woda. jakies laweczki, male
            drzewka (jak wokol dawnego pomnika fryderyka na rynku)... to dodaloby rynkowi
            uroku. dziwi mnie brak zainteresowania miasta ta sprawa. do tego jeszcze
            pierzeje i wek te budy z kwiatami-zamiast nich wlasnie ta fontanna
            • bydgosc Re: Pieniądze na pomnik 10.06.05, 20:46
              zdecydowanie tak - troche cienia na stym rynku by sie przydalo
            • Gość: balum Re: Pieniądze na pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 13:05
              ta fonntanna to by była fajna sprawa - ławeczki, wierzby w donicach itd
              • Gość: bart Re: Pieniądze na pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 16:12
                A jak! Ciekawe, ze jeszcze nikt w ratuszu nie wpadl na taki pomysl, tym
                bardziej, ze widza to codziennie z okien.
                • Gość: PIT Re: Pieniądze na pomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 16:25
                  Niech będą 2 pomniki.
                  • Gość: PIT Re: Pieniądze na pomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 20:28
                    Cytat z „Bydgoskiego Informatora Kulturalnego” czerwiec-sierpień 2005

Tekst Z. Prussa
                    „Wielkiey zacności białogłowie Felicyi o moją lokalizacyję w grodzie nad Brdą
                    zabiegayącey – co to na głowie staye i czwartkowe obiady w oney intencyey
                    prokuruye – do wiadomości podawam, że mój konny mayestat na myślęcińskim
                    Różopolu czułby sie naylepiey. Wolę co by zwierz leśny mnie oblizywał niż
                    miastowe gołebie opaskudzały.”
                    Kazimierz Wielki - Król
                    • Gość: aparat_cyfrowy Panie Prus, przegięcie ... IP: *.spedpol.com.pl / *.spedpol.com.pl 17.06.05, 08:54
                      Rany Boskie ! Czyzby wszyscy dali się wciągnąć w czarną dziurę politycznej
                      poprawności ? Czyzby uhonorowanie jednego z największych władców Polski (i
                      Europy!) oraz załozyciela naszego miasta było tak "obciachowe" ? Ludzie !Jak
                      tak dalej pójdzie to zezwolimy na reklamę pieluch oraz telefonów komórkowych
                      zwisającą z gmachu "Jedynaka" i postawimy pomnik M. Jordan-owi lub p. M.
                      Środzie albo Jarudze-Nowackiej (brrrr !) w samym centrum bo to modne, na topie,
                      niekontrowersyjne i takie fajne. A "Kazimierz" to obciach, zaścianek, strata
                      pieniędzy ... Eee, najwyżej wypchniemy go na Rózopole 8-I Nie dajmy się
                      zwariować !!!
                      • Gość: Talon "Potop" rules IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.06.05, 13:24
                        aparat_cyfrowy nie daj sie zwiariowac, ale tu nie chodzi o poprawnosc
                        polityczna tylko o jakośc przestrzeni miejskiej. Priorytetem powinien
                        byc "Potop" a inne pomniki mogą poczekac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka