Dodaj do ulubionych

Statystyki Bydgoszcz-Toruń

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 18:14
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29234&w=29093205
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.05, 19:14
      Wypadamy całkiem dobrze. Musimy tylko częściej odwiedzać bydgoskie muzea. Byłem
      niedawno w Muzeum Farmacji - polecam.

Panie PIT - wyrazy uznania dla Pana działalności na tym forum.
      • Gość: nie mity Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 22:12
        Myślałem,ze to jasne,widać nie dla wszystkich.Pisząc "tak jak Rzeszów "na myśli
        miałem metodę 700 tys.mieszkańców z powiatami,bez Torunia.Centrum nauki
        oczywiście , przyłączcie jeszcze więcej uczelni z Bydgoszczy.
    • Gość: ja Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 16.09.05, 19:53
      Pod kazdej statystyce fajny komentarz ze proporcjonalnie BYDGOSZCZ TO POTEGA
      Gdy statystyka proporcjonalna jest niekorzystna przejscie na komentarz ilosciowy
      Ale to tak na marginesie
      Viva Bydgoszcz
      • Gość: maly walezy Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 19:56
        REZERWATY I PARKI KRAJOBRAZOWE

Bydgoszcz: 1486 ha (8,5% powierzchni miasta)
        Toruń: 52 ha (0,4% powierzchni miasta)

zwykle przeliczenie:
        W Bydgoszczy jest 28x większa powierzchnia rezerwatów i parków krajobrazowych.

co ci nie pasi? w nowosciach pisali bardziej kolorowo o toruniu?

• Gość: PIT Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 20:25
          Potencjał regionalny Bydgoszczy i Torunia.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29234&w=29096958
          • Gość: PIT Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 20:29
            Rankingi gospodarcze w skrócie

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29234&w=29099778
            • Gość: PIT Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 20:30
              Rankingi uczelni wyższych wg różnych pism 2001-2004

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29234&w=29098077
              • Gość: PIT Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 20:30
                Rankingi hoteli biznesowych

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29234&w=29099507
                • Gość: PIT Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 20:31
                  Godło Promocyjne Teraz Polska 1991-2003

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29234&w=29101448
                  • Gość: PIT Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 20:32
                    Gazele Biznesu 2004

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29234&w=29101905
                    • Gość: PIT Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 20:33
                      Rankingi Dobre Bo Polskie - wszystkie edycje

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29234&w=29102027
                      • Gość: PIT Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 20:34
                        Rankingi oddziałów szpitalnych

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29234&w=29103607
                        • Gość: PIT Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 20:35
                          Ranking firm high-tech Computerworld

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29234&w=29097210
    • Gość: ja Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 16.09.05, 20:46
      Albo dyskutujemy na poziomie albo konczymy dyskusje.
      Dlaczego wszystkie dane okraszone zostaly komentarzem proporcjonalnym a w
      przypadku gdy dane proporcjonalne ujawnilyby przewage Torunia komentarz jest
      ilosciowy (Bydgoszcz jest wieksza)
      Moim zdaniem autor zrobil to z premedytacja co swiadczy o jego szowinizmie.
      bo nie chce mi sie wierzyc ze to przypadek
      • Gość: ja Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 16.09.05, 20:47
        Aby bylo jasno rzecz dot. ilosci wybudowanych miszkan
        Dlaczego nie podano ilosci na 1 mieszkanca czyli proporcjonalnie a ilosciowo?
        SZOWINIZM
        • Gość: Ronin Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.09.05, 21:19
          Przypadek mieszkan jest tu najbardziej wymowny,ogólnie przewaga B. w róznych
          dziedzinach wynosi okło 1,7 raza,tyle co ludności.
          Co do rekreacji,terenów zielonych,sportowych mogę sie zgodzić.
          Cała ta statystyka i tak nie ma sensu.
          Proponuję autorowi dokonać podobnego zestawienia np. Bydgoszcz -Poznań i
          Bydgoszcz -Gdańsk!!

I tak Poznań jest 1,5 raza większy od Bydgoszczy.
          Jak pozostałe dziedziny?
          Gdańsk jest 1,3 raza wiekszy od Bydgoszczy no i podobnie.
          Nie rozchodzi się tu o wytykanie,a wręcz przeciwnie o sąsiędzką solidarność.
          Poznań i Gdańsk bez litości drenuja Pałuki i płd-zach Kujawy wysysając młodych
          ludzi do siebie,podobnie Gdańsk z płn. terenami Kuj.Pom.
          Tylko wspólny potencjał B. i T. daje szanse na odpór niekorzystnych tendencji
          jakie zaistniały po upadku komuny.
          Nie ma dotacji,nie ma centralnego sterowania.Duży zjada mniejszego.
          • Gość: JaCeK ! Re: Statystyki Bydgoszcz-Poznan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 21:52
            Jesli juz porowniania z Poznaniem to chce zauwazyc ze nasze miasto ma jakies 5
            razy mniej sal w multipleksach (zreszata tylko jednym) niz wlasnie tylko 1,5
            raza wiekszy od nas Poznan. Cinema City musi wiec powstac ! ( nawet z nim bedzie
            nadal proporcjonalnie wiecej miejsc w multiplaksach tam niz u nas)
          • ethanak Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń 16.09.05, 22:10
            Co do drenażu - może wypowiesz się o rozdziale funduszy unijnych w województwie
            kujawsko-pomorskim albo o polityce UMK.
    • Gość: LilSnake Kocham statystykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 23:54
      Ona nie kłamie. Wielkie dzięki PIT!
    • coooler1 Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń 17.09.05, 12:15
      Teraz proponuje, jak ktoś gorączkowy będzie na forum przychodził, to prosze go
      ostudzić tym linkiem :) (hahaha)
    • Gość: lus Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 13:39
      to tak jak byś porównywał państwa europy, twoja logika prowadzi do kofrontacji
      i szowinizmu, tak jak te państwa doprowadziło to do wojen światowych po pewnych
      doświadczeniach razem zaczęły współpracować i stworzyły np. Concorda czy
      koncern Airbus.
      • Gość: ja Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 17.09.05, 18:31
        statystyki sa wazne nie ma co zaprzeczac ale ta statystyka zaprezentowana przez
        bydgoskiego szowiniste faktycznie ma dzialanie tylko negatywne. Jedyna co sie
        poprawia to samopoczucie zakompleksionych bydgoszczan
    • Gość: stat RANKINGI I OCENY REGIONU -Torun wypada wyżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 18:28
      RANKINGI I OCENY MIAST REGIONU -Torun wypada wyżej:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29234&sortuj=6

Obejmuja rankingi Wprost, Polityki, Rzeczpospolitej, GUS, Wyborczej, Wspólnoty
      Polskiej, Rynku Nieruchomosci - lacznie na wielu kategoriach
      • Gość: współczuję Re:jak z kulturą w Toruniu?j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 20:07
        czy gość -ja- zna tylko kilka słów? Główne
        to "szowinizm,zakompleksienie ,dowartościowanie",to mi coś przypomina.Za
        granicą polskim pijaczkom do określenia wszystkiego wystarczaj 4 słowa:k--wa,
        ch-j,wype---ić ,wyj--ać.Reszta mowy jest tylko pochodną tych słów.Współczuję
        gościu.
    • Gość: wredny_krzyżak Re: Pytanie do PITa ;-))))))))))))))... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 19:59
      Drogi PIT-cie, zapracowałeś uczciwie na tytuł Głownego Statystyka forum GW, ale
      pytanie pozostaje zasadnicze - i co z tego wszystkiego wynika ?? ;-))
      średnio rozwiniety gimnazjalista wie, że bydgoszcz jest miastem większym od
      torunia, co ma swoje odbicie w tych wszystkich statystykach, które przytaczasz.
      Poza tym też taka np. Nigeria jest większa od takiej np. Belgii, taka np. Rosja
      ma więcej milionerów niż np. Szwecja, USA ma więcej analfabetów niż Korea
      Pólnocna, nawet w przeliczeniu na 1000 mieszkańców a kaukascy pasterze owiec
      żyją przeciętnie znacznie dłużej niż Anglicy - i co wynika z tego wszystkiego ?
      Podobnie hamburger w McDonaldzie ma 5x razy więcej kalorii niż porządny homar,
      który wobec tego musi się jawić dla niektórych nedznym posilkiem ( kawior i
      kaszanka są porównywalne pod tym względem ).
      Chocbys nie wiem jak bardzo tworzył wirtualną potęgę Bydgoszczy w liczbach, to
      fakty są takie , że w kujawsko-pomorskim pozycja Bydgoszczy nie jest i nigdy
      nie była tak dominująca jak np. mniejszego od niej Białegostoku na Podlasiu czy
      Lublina na Lubelszczyźnie.
      I to nie jest tylko opinia torunian, ale także większości Polaków, bo jak się
      okazało w 1998 roku pozycja Bydgoszczy jako stolicy regionu była tak słaba jak
      np. Zielonej Góry - bez dogadania się z drugim ośrodkiem regionalnym ani
      lubuskie ani kujawsko-pomorskie by nie powstalo. I to są realne fakty a nie
      długość miejskich wodociągów albo powierzchnia parków krajoobrazowych na
      terenie powiatu miejskiego.
      I biorąc nawet po uwagę te wszystkie Twoje liczby tak się składa, że to Toruń
      pozostaje centrum nauki w regionie, w gospodarczym rozwoju dotrzymuje kroku
      większej Bydgoszczy, ofertę kulturalną czy rozrywkową mamy nie gorszą, że o
      turystycznej nie wspomnę.
      Z całym szacunkiem, ale dominującej pozycji w kujawsko-pomorskim Bydgoszcz nie
      ma i nic nie wskazuje, aby miała ją w dającej się przewidzieć przyszłości
      uzyskać - raczej należy pogodzić się z myślą, że tak dlugo jak to województwo
      istnieje funkcjonować bedzie realna dwustołeczność, pomimo tych wszystkich
      statystyk..
      • Gość: nie mity Re:Faktów nie zmienisz!.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 20:34
        ale się wysiliłeś,szczególnie stwierdzeniem ,że Toruń jest centrum nauki.No tak
        zwłaszcza po wchłonięciu AMB,ale hipokryzja.W Bydgoszczy jest kilkanaście
        wyższych szkół prywatnych o wysokim poziomie.Bydgoszcz jest 8-miastem pod
        względem wielkości w Polsce.Z okolicznymi powiatami może tworzyć
        metropolię ,tak jak Rzeszów.
        • Gość: maly walezy Re:Faktów nie zmienisz!.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 20:44
          "średnio rozwiniety gimnazjalista wie, że bydgoszcz jest miastem większym od
          torunia, co ma swoje odbicie w tych wszystkich statystykach, które przytaczasz."

no to mamy postep. jakis torunianin uwierzyl ze torun za bardzo nie ma co
          podskakiwac bydgoszczy wiec sprowadza dyskusje na inne tory :-)

gratulujemy trzezwego spojrzenia i zyczymy takiego pozostalym forumowiczom z
          torunia :-)
          chlopaki z torunia-jednym slowem-mniej pijcie i cpajcie zanim zaczniecie
          dysputy tutaj o potedze torunia i nijakosci bydgoszczy :-)
          • Gość: wredny_krzyżak Re: ach mały walezy .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 21:37
            to samo sie tyczy ciebie i twoich kolegów , zanim zaczniecie pałować się
            wielkobydgoską statystyką i podskakiwać na 8 miejscu w Polsce - wyjrzyjcie
            przez okno - i dajcie sobie luz..tak bedzie rozsądniej
            • Gość: maly walezy Re: ach mały walezy .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 22:51
              Gość portalu: wredny_krzyżak napisał(a):

> to samo sie tyczy ciebie i twoich kolegów , zanim zaczniecie pałować się
              > wielkobydgoską statystyką i podskakiwać na 8 miejscu w Polsce - wyjrzyjcie
              > przez okno - i dajcie sobie luz..tak bedzie rozsądniej

ta niby wielkobydgoska statystyka to wynik palowania sie wielkotorunskoscia
              przez toruniakow na tym i na na waszym forum (na waszym kazde poddanie w
              watpliwosc wielkotorunskosci jest likwidowane). palowanie to mialo na celu
              udowodnienie za wszelka cene jacy jestescie boscy i jak sie swietnie rozwijacie
              a bydgoszcz to wies przy was.

zawsze uwazalem ze bydgoszczanie maja zdrowe podejscie do swojego miasta i
              wiedza gdzie ich miejsce. to torunscy bracia zaklocali statystki raportami
              mniejszosci i spowodowali pojawienie sie statystyk ktore ty oceniasz juz jako
              zachlystywanie sie :-)
              • Gość: wredny_krzyżak Re: eetam, nie masz racji walezy.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 00:03
                śledzę to forum długo i wiem, że nie tak było ..konikiem torunskich wojownikow
                był temat wywózek i dyskryminacji torunia przez bydgoszcz. bydgoszczanie
                podjęli dyskusję dowodząc , ze ich zdaniem i bez tych tam wywozek bydgoszcz
                była lepsza i nawet się przy tej okazji jakiś ciekawostek dowiedziałem, o
                pierwszej kolei w regionie, gazowni i tym podobnych.. ale statystyki i rankingi
                to wyscie rozpoczęli, z tym ,że po drugiej stronie też podjęto rękawicę i
                zaczęła się licytacja ..każdy kombinuje jak może w tej dziecinadzie, na ogół to
                kretyńsko wygląda. PIT akurat prezentuje się najpoważniej w tym cyrku, ale co
                chce przekazać innym prezentując wszem i wobec swoje hobby - co ma z tego
                wynikać - tego bez wódki zrozumieć się nie da..
        • Gość: wredny_krzyżak Re: Ubawiłem się ...;-))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 21:34
          Cytuję : " Bydgoszcz jest 8 miastem w Polsce. Z okolicznymi powiatami może
          stworzyć metropolię tak jak Rzeszów " właśnie, właśnie kolego - tak jak
          Rzeszów ;-)) nic więcej na ten temat...

acha, jeszcze jedno .. nikt nie ujmuje nic bydgoskim wyzszym szkołom prywatnym,
          zresztą - tez mamy w toruniu kilka nie gorszych ale tak jak zauważyłeś :
          faktów nie zmienisz - to toruń jest centrum naukowym regionu :-)) niestety,
          stety - ale tak jest .. bądź meżczyzną i przyjmij fakty na klatę ;-))))
          • Gość: JaCeK ! Re: Ubawiłem się ...;-))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 22:05
            wredny_krzyżak sie zdemaskowal :)
            Tzn. przyznal sie do swoich kompleksow. Kto powiedzial ze PIT-owi o cos tu
            chodzilo ? On po prostu podal suche informacje statystyczne z ktorych wynika ze
            w niektorych dziedzinach proporcjonalnie lepszy jest Torun a w niektorych Bydgoszcz.
            Nic wiecej. Po co szukac jakiegos drugiego dna ? Chyba tylko z powodu
            kompleksow, zreszta niepotrzebnych bo z tych ciekawych statystyk nie wynika
            ktore miasto mialoby byc tym "lepszym".
            • Gość: wredny_krzyżak Re: do JaCKa - czytaj uwaznie .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 22:30
              post " Ubawilem się " do którego się odnosisz nie ma nic wspólnego ze
              statystykami PITa. to odp. na post autora o nicku " nie mity "
              a jeżeli chodzi o szukanie dna ( dlaczego drugiego ? pierwsze Ci nie
              wystarczy ? ;-)) , to poczytaj sobie komentarze do postu PITa bydgoskich
              forumowiczów typu maly walezy i wtedy określ proszę, kto ma jakie kompleksy..
              wśród was tutaj - ja na pewno nie jestem w czołówce :-))
              • Gość: JaCeK ! Re: czytam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 22:37

Mi chodzilo o wypowiedz pod tym tytulem :

Re: Pytanie do PITa ;-))))))))))))))..
                • Gość: wredny_krzyżak Re: czytam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 00:07
                  sorry, że odsyłam Cię do mojej odp. walezemu powyżej - ale jak najbardziej
                  odpowiada ona również na twoje pytanie.
                  generalnie uważam, ze moja uwaga odnośnie bezsensu przytaczania takich "
                  suchych i obiektywnych ' statystyk jest rzeczowo uzasadniona. z kompleksami to
                  nie ma nic wspolnego - przynajmniej nie z moimi..
                  • coooler1 Re: czytam 18.09.05, 00:13
                    Poprostu ciężko ci zaakceptować rankingi, które przemawiają na korzyść
                    Bydgoszczy.
                    To mój cały komentarz. Tu nic więcej nie trzeba mówić.
                    • Gość: PIT Re: Do krzyżaka IP: 83.238.70.* 18.09.05, 02:19
                      Na początek uwaga nie do końca serio:
                      Skoro jak piszesz, Bydgoszcz ma wszystkiego więcej „tylko” 1,7x, a nawet mniej,
                      to po co tak nerwowe reakcje ?

1. Po co te statystyki ?
                      Dosyć dużo naczytałem się na forum t-b oraz forach toruńskich o mitycznych już
                      niemal słabościach Bydzi. Nic dziwnego, że kusiło mnie spojrzeć do statystyk. I
                      oto mamy skrót z owego zapoznania się ze źródłami z GUS. Przytoczyłem niecałe
                      50% z tego co sprawdziłem (pozostałe 50% pokazuje B. w dobrym świetle).
                      Zauważ, gdzie statystyki zostały zamieszczone. Na forum „Oceny i rankingi miast
                      regionu” stworzyliście platformę treści porównującej B. i T. Zgodnie z tytułem
                      forum zamieściłem dane GUS oceniające miasta regionu.

2. Jakie są wnioski po przeanalizowaniu statystyk, nie tylko Bdg-Tor, ale wobec
                      innych miast np. Poznania, czy Gdańska ?
                      Bydgoszcz ma wszystkiego więcej o Torunia z wyjątkami np. np. liczbą
                      zwiedzajacych muzea, czy nocujących w obiektach noclegowych. Jak piszesz wie o
                      tym każdy gimnazjalista.
                      Nie zaszkodzi tego napisać. Nie ma się czego bać.
                      Wobec Poznania czy Gdańska Bydgoszcz wyróżnia się w kilku dziedzinach. Parki,
                      liczba sklepów, warunki rekreacji mieszkańców są co najmniej porównywalne, a
                      dynamika przyrostu firm stoi wyżej. Oczywiście istnieje też szereg słabszych
                      dziedzin.
                      Można zauważyć jakie emocje w Toruniu wywołują zauważone „przewagi” Torunia.
                      Potrzeba dowartościowania jest tak duża, że pojawiają się natychmiast artykuły,
                      a nawet newsy na 1 stronie „Nowości”, czy toruńskiej GW. Porównywanie z
                      Bydgoszczą jest modne i oczywiste dla torunian. Z zewnątrz wygląda to nieco
                      inaczej, szczególnie wtedy, gdy nie zauważa się odwrotnej strony medalu.
                      Czyta się na forach wypowiedzi autorów www.t-b, że Toruń góruje nad Bydgoszczą
                      JAKOŚCIĄ miasta i jego mieszkańców.
                      Tymczasem wskaźniki „na mieszkańca” nie są zawsze korzystniejsze dla Torunia.
                      Bydgoszcz góruje „na mieszkańca” w co najmniej połowie dziedzin: we wskaźnikach
                      aktywności zawodowej, przedsiębiorczości, bezrobocia, spółek handl., sklepów,
                      całej służbie zdrowia, parkach, zieleni, warunkach rekreacji (nie mylić
                      z „wielką” turystyką), zmotoryzowaniu, kinach, sporcie itd. Dziedziny, gdzie
                      Toruń zbliża się, lub jest porównywalny z Bydgoszczą to nauka i kultura. Wg was
                      jednak zbliżanie się lub zbliżona oferta to „niekwestionowane liderowanie
                      Torunia w regionie”. Zresztą w tych dziedzinach raczej Bydgoszcz z roku na rok
                      zyskuje, a Toruń jest „spełniony”.
                      Warto też przeanalizować rankingi dotyczące szpitali, kancelarii prawniczych,
                      gospodarki, wyróżnień gospodarczych, nie tylko te przygotowane przez ediego.
                      Bydgoszcz często przewyższa w nich Toruń ”jakością”, czego nigdy nie
                      chcieliście dostrzec.

3. Może ciebie to zdziwi, ale wcale nie chcę być bydgoskim „szowinistą”, który
                      sądzi, że tylko Bydgoszcz się liczy.
                      Zastanówcie, że dlaczego przytoczenie suchych danych GUS inspiruje was do ich
                      kwestionowania. Może wasz obraz świata trochę nie przystaje do rzeczywistości ?

Jak wiele razy wspominałem szanuję Toruń, rozumiem, że Bydgoszcz nie jest
                      całościowym liderem w regionie. Ma to zaszłości historyczne. Jestem zwolennikem
                      BIT-u, ponieważ uważam, że nic nie odwróci trendów społeczno-gospodarczych.
                      Oba miasta są razem postrzegane w Polsce i będą się zbliżać, niezależnie od
                      woli elit, granic regionów, a nawet mieszkańców. Tworzymy razem
                      piękne „małżeństwo”, na które z zewnątrz wielu patrzy z uznaniem. Wewnątrz jest
                      tak jak w rywalizujacym małżeństwie.

Posiadam statystyki BIT-u w porównaniu z metropoliami. Bardzo pouczająca jest
                      ich analiza.
                      Wystarczy spojrzeć na mapę, aby dostrzeć, że miejsce w którym jesteśmy pasuje
                      dla kolejnego ośrodka wzrostu.
                      Nie zamierzam udowadniać, że Bydgoszcz nie porzebuje Torunia, ze sama sobie
                      poradzi itd. Prawdą jest, że Toruń bardziej potrzebuje Bydgoszczy i więcej
                      zyskuje na BI-cie, ale klamka zapadła. Jesteśmy razem i będziemy.
                      • Gość: wredny_krzyżak Re: Do PITa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 04:20
                        ech, po pierwsze, nie wiem co nerwowego dostrzegłeś w mojej reakcji..to raczej
                        było w konwencji : " o jezuuu, znowu.. ' ze zdenerwowaniem to nie ma wiele
                        wspolnego..
                        po drugie, generalnie mam chyba - jak sądzę -inny stosunek do danych
                        statystycznych niż Ty. Nie tyle, ze je lekceważe, ale mam do nich spory
                        dystans.dlaczego - napisałem gdzieś powyżej ; po prostu wiele z nich nie
                        wynika. mozliwosci interpretacyjne są ogromne i całkiem często nie pokrywają
                        się z życiowym doswiadczeniem.
                        dam Ci przyklad : piszesz np. o przewadze Bydgoszczy, w porownaniu z Toruniem,
                        w ofercie rekreacji dla mieszkańców miasta.. otóż, trzymając się tego
                        przykładu , kluczową rolę w ofercie rekreacyjnej Bydgoszczy odgrywa myslęcinek.
                        W realu jednak , dla np. mieszkańcow Fordonu dotarcie do Myslęcinka zabiera
                        mniej więcej tyle samo czasu ile mieszkańcom Rubinkowa dotarcie do Ciechocinka,
                        obojętnie jaki srodek lokomocji wybierzesz. Tyle, ze - wg statystyki -
                        Ciechocinek to nie Toruń. W związku z tym mój cotygodniowy jogging pod
                        tężniami, na który muszę jechać autem z rubinkowa tyle samo czasu co fordoniak
                        do myślęcinka do statystyki rekreacyjnej oferty torunia już się nie liczy..
                        przykłady można mnożyć.. zarówno w fizyce jak i w gospodarce / nauce itd.
                        funkcjonuje wszechobecne w przyrodzie prawo grawitacji : silniejszy, większy
                        organizm dominuje / pochłania ten mniejszy lub słabszy. To, ze Toruń
                        funkcjonuje sobie w miarę niezależnie pod bokiem 1,7 x większej Bydgoszczy
                        świadczy o tym , że jakosciowo w tych dziedzinach jesteśmy porównywalni z
                        Bydgoszczą , a czasami ciut lepsi - o ile nie przyjmuje się np. koncepcji, że
                        senat bydgoskiej AM głosując za fuzją z toruńską uczelnią popełnił świadomy akt
                        zdrady plemiennej ;-)) są też oczywiście dziedziny w których Bydgoszcz jest
                        jakościowo lepsza - właśnie np. medycyna - bo w końcu CM UMK nie liczy się na
                        rachunek torunia,tylko bydgoszczy, więc suma summarum utrzymuje się jakiś tam
                        stan równowagi..
                        żeby jednak wrócić do tematu : dlaczego nie lubię statystyki . Kolejny
                        przykład. jako intensywny bywalec hoteli ( taka praca ) pochylam głowę ze
                        zdumieniem na 4 gwiazdkami bydgoskiego Pod Orłem i 3 gwiazdkami np. toruńskiego
                        Gotyku. Albo Hebanu. Akurat te 2 toruńskie hotele - fakt ,że małe - prezentują
                        standard co najmniej porównywalny z bydgoskiem Pod Orłem, a szczerze mówiąc są
                        po prostu lepsze. Pytanie - dlaczego mają mniej gwiazdek ? odp. jest prosta -
                        wystrój pokoju trudno ocenić : łóżko to jest łóżko, chociaż się od siebie
                        różnią, wanna w łazience to wanna, armatura też - to armatura , chociaż bywają
                        różne - problem w tym, że toruńskie hotele ( akurat te 2 ) usytuowane na
                        starówce nie mają swoich parkingów - a Pod Orłem ma. Aby mieć 4 gwiazdki hotel
                        musi mieć swój własny parking. koniec, kropka. No i wychodzi nam statystycznie,
                        że Bydgoszcz ma dużą przewagę w jakości oferty hotelowej nad Toruniem, chociaż
                        w realu to trochę inaczej wygląda. itd.itd.
                        dlatego z całym szacunkiem dla ciebie z daleko większym zainteresowaniem
                        czytałem kiedys zalożony przez ciebie watek " poznajemy naszą bydgoszcz " czy
                        jakoś tak niż te elaboraty statystyczne. tamten wątek był praktycznie
                        interesujacy - a ten statystyczny, tak średnio - szczerze mówiąc ..coś na
                        zasadzie : popatrzcie, jacy jesteśmy - co prawda w realu tego jakoś nie widać ,
                        ale cyfry nie kłamią , więc poinformujcie się proszę .. trochę , nie obraź
                        się , w tym samym stylu jak kiedyś uświadamiano mieszkańcom PRLu ,że są 10
                        potęgą przemysłową swiata, bo sami jakos tego nie mogli dostrzec..
                        a co do TiB, to oczywiście, albo to bedzie sprawnie funkcjonować razem, albo -
                        jeżeli nie, to kuj-pom ulegnie likwidacji
                        ale znowu - nie podpierajmy swojego prawa do istnienia statystykami, bo to
                        bedzie przyznanie się do porażki. zasadnośc istnienia kuj-pomu musi wynikać z
                        codziennego doświadczenia po prostu..
                        • Gość: Karol Re: Do PITa IP: *.man.bydgoszcz.pl 15.10.05, 13:27
                          "W realu jednak , dla np. mieszkańcow Fordonu dotarcie do Myslęcinka zabiera mniej więcej tyle samo czasu ile mieszkańcom Rubinkowa dotarcie do Ciechocinka"

10 minut? Tyle jedzie się z Fordonu do Myślęcinka przez Zamczysko. :)
                    • Gość: wredny_krzyżak Re: do coolera.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 04:25
                      nie.. nie cięzko. ja w ogóle te wasze dziecinne rankingi olewam strumieniem
                      centralnym bez względu na to czy świadczą o supremacji bydgoszczy czy torunia -
                      bo są też takie, w zależności od tego co oceniamy, kto ocenia i wg jakich
                      kryteriów.. otóz, uważam te wszystkie rankingi za dziecinadę i mam je w
                      okolicach lewego zgięcia okrężnicy, czyli - bardzo głęboko w d..pie
                      i to jest mój cały komentarz do Twojej wypowiedzi . pozdro
                    • Gość: zeus Re: czytam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 12:51
                      W Bydgoszczy jest 3x więcej szpitali psychiatrycznych, czyżby bydgoszczanie 3x
                      częściej zapadali na te dolegliwości??
                      • Gość: Karol Re: czytam IP: *.man.bydgoszcz.pl 15.10.05, 13:32
                        Po prostu Torunianie przyjeżdżając do Bydgoszczy są pod takim wrażeniem tego miasta, że dostają w głowę. :P I trzeba ich gdzieś trzymać. ;)
          • Gość: balum Re: Ubawiłem się ...;-))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 09:11
            NIe jesteście centrum naukowym regionu - jesteście co najwyżej jednym z centrum
            naukowych regionu (oczywiście ważnym) podobnie jak bydgoszcz. Nie posiadacie
            wogóle uczelni technicznej tak więc pisanie takich rzeczy to pisanie na wyrost.
            • Gość: VICENT VEGA Re: Ubawiłem się ...;-))))))))))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 14:44
              I tu się mylisz na UMK powstają kierunki techniczne np. Automatyka i Robotyka
              • el_szymono Re: Ubawiłem się ...;-))))))))))))))) 09.10.05, 01:52
                Wcale się nie myli, bo Toruń NIE POSIADA uczeli technicznej. Naucz się czytać a
                poźniej wchodź na forum. A te dwa kierunki techniczne co są na UMK - automatyka
                i robotyka i fizyka techniczna nic nie znaczą...
    • Gość: ja Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 18.09.05, 08:57
      Do WSPOLCZUJE.
      Jezeli jestez zakompleksionym kretynem to jak mam ciebie nazwac? Swiatlym
      inteligentem? Nie! Nazwe cie zawsze zakompleksionym bydgoskim kretynem

Co do tematu
      Nie wiem czy dane sa prawdziwe ale wierze w to. Chodzi mi o to ze te dane
      zostaly wyciagniete jako te na korzysc Bydgoszczy, a te wazne w ktorej
      Bydgoszcz przegrywa zostaly (moze dla idioty skutecznie) spreparowane
      Bo pisze autor ze Bydgoszcz jest 1,7 razy wieksza to zestawiajac dane
      wybudowanych mieszkan - prawie tyle samo Torun wygral bo jest ok 1,7 razy
      mniejszy. ale autor spreparowal dane i podal gole liczby oddanych mieszkan a
      nie procentowo do ilosci mieszkancow.
      Wiec prosze bydgoszczan o jasne stwierdzenie. Autor to bydgoski fanatyk
      I jeszcze raz powtorze. Bydgoszcz i Torun beda zawsze miastami porownywalnymi
      bo tworza prawie jeden orgnizm a za kilkadziesiat lat stanie sie to faktem wiec
      porownywanie w wiekszosci bzdetow nie ma sensu
      • Gość: PIT Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: 83.238.70.* 19.09.05, 16:08
        Znalazłem w dotychczasowych wypowiedziach kilka kwestii, do których postaram
        się co nieco odnieść.

1.Rzekome wyciaganie danych na korzyść Bydgoszczy.
        Jak można z łatwością zauważyc dane nie zawsze są korzystne dla Bydgoszczy.
        Wielka turystyka w Toruniu stoi wyżej, kultura i nauka porównywalnie, liczba
        oddawanych mieszkań jest zbliżona, co na mieszkańca daje 1,6x wyższe wskaźniki
        dla Torunia. Nie boję się tego przedstawiać, bo nie chodzi o socjotechniczne
        chwyty, ale o prezentację obiektywnych liczb, które w suchy sposób ocenią
        kondycje B. i T. i uregulują ciągłe spekulacje na te tematy.
        Nie po to, aby kwestionować współstołeczność Torunia. Przeciwnie – dane ukazują
        przesłanki poważnego traktowania Torunia jako partnera. Statystyki mają ukazać
        proporcje między miastami i za tym powinna iść polityka równoznacznego
        traktowania obu miast. Sprawiedliwie – nie znaczy równo.

2. Dystans do danych staystycznych
        Dane statystyczne opisują rzeczywistość w matematyczny, co nie znaczy że
        subiektywny sposób. Nie ma obiektywniejszego spojrzenia, niż suche liczby w
        wierszach i kolumnach. Po to istnieją statystyki, aby na ich podstawie wyciagać
        obiektywne wnioski.
        Oczywiście w przypadku miast w granicach administracyjnych istnieją pewne
        granice oceny.
        Dlatego podaję tam gdzie możliwe wyniki dla stref podmiejskich.
        Krzyżak pisze o wyższości hoteli toruńskich, czy urokach Ciechocinka, z czego
        korzystają torunianie.
        Czyli, gdyby Toruń potraktować szerzej, jako miasto z otoczeniem wydźwięk
        danych zmieni się. Problem w tym, że działa to w obie strony. Właśnie otoczenie
        to jedna z największych zalet Bydgoszczy. O ile porównując same miasta Toruń
        niekiedy wygrywa licząc na mieszkańca, a sporadycznie w liczbach bezwzględnych
        to inaczej jest na przedmieściach. Właściwie badając statystki dla powiatów,
        czy też strefy podmiejskiej wskaźniki we wszystkich dziedzinach – bezwględne,
        czy też liczone na mieszkańca są wyższe dla Bydgoszczy. To dowód na siłę
        oddziaływania regionalnego miasta. Nie ma przypadku, żeby W-wa, Poznań,
        Trójmiasto, czy Szczecin, nie generowały poztywnych zjawisk w otoczeniu.
        Toruń natomiast stanowi wyspę szczęśliwości w otoczeniu o bezrobocu blisko 30%
        o słabych wynikach w innych dziedzinach. Owszem Ciechocinek wzmacnia ofetę
        turystyczną Torunia, Bydgoszcz ma za to inny atuty – m. innymi Zalew
        Koronowski. Ciekawe, że powiat bydg. ma największą liczbę ośrodków
        wypoczynkowych w województwie.
        Spotkałem się już dawniej z opiniami, ze Toruń stanowi najbardziej autonomiczne
        miasto w województwie, którego kondycja jest niezależna od kondycji regionu.
        Statystyki to potwierdzają. Jednostki gospodarcze, mieszkania, obiekty
        noclegowe, rekreacyjne i inne rozkładają się w Bydgoszczy na miasto i
        przedmieścia, w Toruniu natomiast dodatnie trendy kumulują się w większym
        stopniu omijając okolice.

• Gość: PIT Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: 83.238.70.* 19.09.05, 16:09
          3.Oskarżenia o manipulowanie danymi
          Cytuję „autor spreparowal dane i podal gole liczby oddanych mieszkan, a nie
          procentowo do ilosci mieszkanców”.
          Powtarzam, Bydgoszcz ma z wyjątkami WSZYSTKIEGO WIĘCEJ 1,1-3,5 raza od Torunia.
          ILOŚĆ - to się liczy najbardziej, bo ukazuje rzeczywisty, fizyczny potencjał.
          Natomiast w liczeniu na mieszkańca jest już gorzej. Spróbujmy więc ocenić
          JAKOŚĆ obu miast.

Proporcja liczby mieszkańców 31 XII 2004: 1,77x dla Bydgoszczy

Wskaźniki LICZONE NA MIESZKAŃCA:

Dzieci i młodzież (0-19 lat): 1,01x dla Torunia
          Urodzenia 1996-2003: 1,01x dla Torunia
          Małżeństwa 1996-2003: 1,01x dla Torunia

Powierzchnia obszarów chronionych: 4,7x dla Bydgoszczy
          Rezerwaty i parki krajobrazowe: 15,8x dla Bydgoszczy
          Pomniki przyrody: 1,6x dla Bydgoszczy
          Liczba parków: 9,5x dla Bydgoszczy
          Powierzchnia parków: 5,5x dla Bydgoszczy
          Zieleń osiedlowa: 1,5x dla Bydgoszczy
          Znakowane szlaki turystyczne w promieniu 20 km: 1,4x dla Bydgoszczy
          Rezerwaty przyrody w promieniu 20 km: 2,0x dla Bydgoszczy
          Ścieżki rowerowe w granicach miasta: 1,02x dla Bydgoszczy

Pracujący wśród ludności w wieku producyjnym: 1,03x dla dla Bydgoszczy
          Pracujący wśród ludności w wieku producyjnym strefa podmiejska: 1,66x dla dla
          Bydgoszczy
          Zatrudnieni w przemyśle: 1,11x dla Torunia
          Zatrudnieni w usługach: 1,07x dla Bydgoszczy
          Stopa bezrobocia: 1,17x dla Bydgoszczy (mniejsze)
          Stopa bezrobocia strefa podmiejska: 1,37x dla Bydgoszczy (mniejsze)
          Drogi gminne o nawierzchni twardej (%): 1,07x dla Bydgoszczy

Liczba mieszkań: równo
          Nowe mieszkania oddane do użytku 1996-2003: 1,62x dla Torunia
          Nowe mieszkania oddane do użytku 1996-2003 strefa podmiejska: 1,75x dla
          Bydgoszczy
          Budynki mieszkalne oddane 1998-2003: 1,51x dla Torunia
          Budynki mieszkalne oddane 1998-2003 strefa podmiejska: 1,52x dla Bydgoszczy
          Budynki niemieszkalne oddane 1998-2003: 1,05x dla Bydgoszczy
          Budynki niemieszkalne oddane 1998-2003 strefa podmiejska: 3,20x dla Bydgoszczy

Podmioty gospodarcze: 1,04x dla Bydgoszczy
          Podmioty gospodarcze strefa podmiejska: 1,25x dla Bydgoszczy
          Spółki prawa handlowego: 1,02x dla Bydgoszczy
          Spółki z udziałem kapitału zagranicznego: 1,15x dla Torunia
          Spółki z udziałem kapitału zagranicznego strefa podmiejska: 2,0x dla Bydgoszczy

Samochody prywatne: 1,43x dla Bydgoszczy
          Przestępstwa: 1,13x dla Bydgoszczy (mniej)
          Przestępstwa kryminalne: 1,12x dla Bydgoszczy (mniej)
          Placówki handlowe: 1,10x dla Bydgoszczy

Miejsca noclegowe: 1,59x dla Torunia
          Miejsca noclegowe strefa podmiejska: 2,07x dla Bydgoszczy
          Miejsca noclegowe całoroczne: 1,41x dla Torunia
          Osoby korzystające z noclegów: 2,45x dla Torunia
          Osoby korzystające z noclegów strefa podmiejska: 1,68x dla Bydgoszczy

Kultura:
          opery 1:brak, filharmonie 1:brak, teatry publiczne 1:2, teatry prywatne 12:6,
          galerie 23:23, orkiestry symfoniczne i kameralne 3:2, muzea publiczne 5:3,
          biblioteki 36:18, amfiteatry 2:1, zarejestrowane chóry 11:6, miejsca w kinach
          2988:1145
          Liczba widzów w kinach: 1,18x dla Bydgoszczy
          Odwiedzający muzea: 5,11x dla Torunia

Dzieci w żłobkach: 1,12x dla Bydgoszczy
          Dzieci w przedszkolach: równo
          Uczniowie szkół podstawowych: 1,02x dla Bydgoszczy
          Uczniowie gimnazjów, szkół ponadpodstawowych i policealnych: 1,18x dla Torunia

Liczba uczelni wyższych: 1,41x dla Bydgoszczy
          Liczba studentów: 1,60x dla Torunia
          Nauczuciele akademiccy na uczelniach publicznych: 1,22x dla Torunia
          Profesorowie w przeliczeniu na pełne etaty: 1,60x dla Torunia
          Samodzielni pracownicy naukowi: 1,87x dla Torunia
          Asystenci w przeliczeniu na pełne etaty: 1,12x dla Bydgoszczy

Łóżka w szpitalach: 1,36x dla Bydgoszczy
          Apteki: 1,34x dla Bydgoszczy

Ogólnopolskie i regionalne imprezy sportowe: 1,75x dla Bydgoszczy
          Kościoły rzymskokatolickie: 1,13x dla Bydgoszczy
          Kościoły inne: 1,24x dla Bydgoszczy

Wynagrodzenia średnie 2003 r.: równo
          Wynagrodzenia średnie 2003 r. powiat: 1,02x dla Bydgoszczy

Udział w przychodach przemysł: 1,03x dla Torunia
          Udział w przychodach budownictwo: 1,48x dla Bydgoszczy
          Udział w przychodach handel i naprawy: 1,22x dla Torunia
          Udział w przychodach restauracje i hotele: 2,0x dla Bydgoszczy
          Udział w przychodach transport i łączność: 4,83x dla Bydgoszczy
          Udział w przychodach obsługa nieruchomości i firm, nauka: 1,48x dla Bydgoszczy

Co LICZONE NA MIESZKAŃCA jest korzystniejsze w Bydgoszczy:
          -liczba i powierzchnia parków, powierzchnia stref chronionych, parków
          krajobrazowych, szlaków turystycznych, pomników przyrody, zieleni osiedlowej,
          rezerwatów, ścieżek rowerowych
          -aktywność zawodowa ludności
          -przedsiębiorczość
          -liczba spółek handlowych
          -zatrudnieni w usługach
          -stopa bezrobocia (niższe)
          -zmotoryzowanie mieszkańców
          -przestępczość (niższa)
          -liczba oddawanych budynków niemieszkalnych
          -placówki handlowe
          -kultura muzyczna (opera, filharmonia, chóry, orkiestry itp)
          -miejsca w kinach, liczba seansów i widzów
          -służba zdrowia, szpitale, łóżka, apteki, lekarze
          -dzieci w żłobkach
          -imprezy sportowe
          -liczba uczelni wyższych, liczba asystentów na uczelniach, zróżnicowanie uczelni
          -kościoły rzymskokatolickie i inne
          -udział budownictwa, hoteli i restauracji, transportu, ubsługi nieruchomości i
          firm w przychodach

Co LICZONE NA MIESZKAŃCA jest korzystniejsze w Toruniu:
          -zatrudnieni w przemyśle
          -spółki z udziałem kapitału zagranicznego
          -liczba oddawanych mieszkań oraz budynków mieszkalnych
          -liczba miejsc noclegowych
          -liczba nocujących w obiektach noclegowych
          -kultura teatralna
          -odwiedzający muzea
          -uczniowie gimnazjów, szkół ponadpodstawowych i policealnych
          -liczba studentów, profesorów, samodzielnych pracowników naukowych
          -udział przemysłu, handlu i napraw w przychodach

Co LICZONE NA MIESZKAŃCA jest równe w Bydgoszczy i Toruniu:
          -liczba dzieci i młodzieży
          -liczba urodzeń
          -liczba małżeństw
          -liczba mieszkań
          -ubytek liczby pracujacych od 1996 r.
          -liczba dzieci w przedszkolach
          -uczniowie szkół podstawowych
          -wynagrodzenia

Co LICZONE NA MIESZKAŃCA jest wyższe w strefe podmiejskiej Bydgoszczy:
          -wszystkie parametry statystyczne
          m.in.
          Saldo migracji 1996-2003 (1,33x), nowe mieszkania (1,75x), budynki mieszkalne
          (1,52x), budynki niemieszkalne (3,20x), podmioty gospodarcze (1,25x), spółki
          handlowe (1,64x), spółki z kapitałem zagranicznym (2,0x), dynamika przyrostu
          firm 1996-2003 (1,05x), dynamika przyrostu firm z kapitałem zagranicznym
          (1,35x), aktywność zawodowa (1,66x), stopa bezrobocia (1,37x), zmiana liczby
          pracujących 1996-2003 (2,0x), liczba sklepów na mieszkańca (1,23x), miejsca
          noclegowe (2,07x), osoby korzystające z noclegów (1,68x), wynagrodzenia średnie
          (1,02x) itd.
          • Gość: PIT Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: 83.238.70.* 19.09.05, 16:11
            4. Porównanie Bydgoszczy z Poznaniem, Gdańskiem
            Niektóre osoby proponują Bydgoszczy porównanie z większymi miastami, zamiast z
            Toruniem.
            Cóż, Toruń kreuje się na metropolię o wyższej jakości życia od Bydgoszczy. Nie
            pozostaje nic innego, jak porównać te miasta. Można zauważyć, że torunianie
            boją się porównywań na liczby bezwzględne, ale nie chcą wiedzieć, że i we
            względnych często gorzej wypadają.
            Natomiast porównując Bydgoszcz z Gdańskiem, czy Poznaniem okazuje się, że
            statystyki wypadają lepiej, niż oklepane poglądy, że są to miasta na o wiele
            wyższym poziomie cywilizacyjnym. Wyższy poziom tych miast rzeczywiście wypada,
            ale w niektórych dziedzinach.

Oto skrót z porównania z sąsiadami:
            Proporcja liczby mieszkańców:
            Bydgoszcz-Gdańsk: Gdańsk 1,25x większy (Trójmiasto 2,04x większe)
            Bydgoszcz-Poznań: Poznań 1,55x większy

*Gęstość zaludnienia: nieco mniejsza od Poznania, 1,20x większa od Gdańska
            *Przyrost naturalny na 1000 mieszkańców: Bydgoszcz ma gorszy od Gdańska, lepszy
            od Poznania
            *Liczba dzieci i młodzieży: proporcjonalnie wyższa od Gdańska i Poznania
            *Liczba ludzi po 60-tce: proporcjonalnie tyle samo co Gdańsk i Poznań
            *Średnia wieku społeczeństwa: równa z Poznaniem, niższa od Gdańska
            *Saldo migracji 1996-2003: 1,68x gorsze od Poznania, 1,51x lepsze od Gdańska
            *Ubytek liczby pracujących 1996-2003: proporcjonalnie większy od Poznania,
            mniejszy od Gdańska
            *Aktywność zawodowa ludności: gorsza 1,24x od Poznania, 1,05x wyższa od Gdańska
            *Udział pracujących w przemyśle: wyższa od Poznania (1,18x) i Gdańska (1,27x)
            *Udział pracujących w usługach: niższa od Poznania (1,08x) i Gdańska (1,12x)
            *Udział obszarów prawnie chronionych w powierzchni miasta: wyższa od Poznania
            (1,22x) i Gdańska (1,52x)
            *Powierzchnia parków: wyższa od Poznania (1,94x) i Gdańska (5,9x)
            *Liczba oddanych mieszkań 1996-2003 na mieszkańca: mniejsza od Poznania (1,41x)
            i Gdańska (1,21x)
            *Liczba oddanych mieszkań spółdzielczych 1996-2003 na mieszkańca: większa od
            Poznania (1,51x) i mniejsza od Gdańska (1,12x)
            *Liczba placówek handlowych na mieszkańca: mniejsza od Poznania (1,03x) i
            większa od Gdańska (1,12x)
            *Liczba widzów w kinach 2003: mniejsza 3,38x od Poznania i 2,1x od Gdańska
            *Liczba miejsc noclegowych: mniejsza 3,5x od Poznania i 5,3x od Gdańska
            *Liczba podmiotów gosp. na mieszkańca: 1,17x mniej od Poznania, równo z
            Gdańskiem
            *Wzrost liczby podmiotów gosp. 1996-2003: 55% wobec 41% Poznania i 54% Gdańska
            *Spółki z udziałem kapitału zagranicznego na mieszkańca: mniej od Poznania
            (3,16x) i Gdańska (2,08x)
            *Wzrost liczby spółek z udziałem kapitału zagranicznego 2000-2003: 10,1% wobec
            11,9% Poznania i 6,4% Gdańska
            *Wynagrodzenie średnie: 1,21x mniejsze niż w Poznaniu, 1,27x mniejsze niż w
            Gdańsku
            *Stopa bezrobocia: 11,2% wobec 7,0% Poznania i 11,4% Gdańska
            *Liczba wyższych uczelni: 2x mniejsza od Poznania, zbliżona z Gdańskiem
            *Liczba studentów: 3,1x mniej od Poznania, 1,65x mniej od Gdańska
            *Liczba przestępstw na mieszkańca: mniejsza 1,44x od Poznania i Gdańska

Bydgoszcz ustępuje wyraźnie obu miastom w zakresie turystyki (hotele, noclegi),
            szkolnictwa wyższego (studenci), rozrywki (kina), części parametrów
            gospodarczych (kapitał zagraniczny), dochodów.
            Dobrze prezentuje się w zakresie przedsiębiorczości, dynamiki wzrostu spółek,
            liczby dzieci i młodzieży, parków, warunków środowiska przyrodniczego,
            częściowo bezrobocia, aktywności zawodowej, przestępczości.

5. Na koniec ciekawe dane pokazujące w czym Bydgoszcz wyróżnia się w skali
            kraju wobec dużych miast (co najmniej 100 tys.).

CIEKAWOSTKI:
            -W Bydgoszczy jest największy park miejski w Polsce (830 ha).
            -powierzchnia parków: 2 miejsce w kraju po Warszawie
            -Powierzchnia parków na mieszkańca: 3 miejsce w kraju
            -Saldo migracji na obszary podmiejskie: 4 miejsce w kraju
            -Udział obszarów prawnie chronionych w powierzchni miasta: 4 miejsce w kraju
            -Liczba pomników przyrody: 5 miejsce
            -liczba placówek handlowych na mieszkańca: 7 miejsce w kraju
            -liczba widzów w kinach: 9 miejsce w kraju

ZATRUDNIENIE W POSZCZEGÓLNYCH DZIAŁACH GOSPODARKI
            Wśród 18 miast wojewódzkich Bydgoszcz zajmuje:
            - 7 miejsce pod względem bezwzględnej liczby zatrudnionych (wyprzedza większy
            Szczecin)
            - 7 miejsce pod względem bezwzględnej liczby zatrudnionych w przemyśle
            (wyprzedza większy Gdańsk, Szczecin, ustępuje Katowicom)
            - 5 miejsce pod względem bezwzględnej liczby zatrudnionych w hotelach i
            restauracjach (wyprzedza większe miasta: Łódź, Gdańsk i Szczecin)
            - 7 miejsce pod względem bezwzględnej liczby zatrudnionych w obsłudze
            nieruchomości i firm oraz nauce (wyprzedza większy Gdańsk i Szczecin, ustępuje
            Katowicom)

WYNIKI DLA POWIATU BYDGOSKIEGO
            Przyrost liczby mieszkańców powiatu bydgoskiego od 1996 r. wynosi 8,1 tyś. osób.
            Pod tym względem ustępuje tylko 8 powiatom w kraju:
            - poznańskiemu (+27,8 tyś.) w Wielkopolsce
            - piaseczyńskiemu (+16,3 tyś.) z okolic Warszawy
            - wejherowskiemu (+13,7 tyś.) z Pomorskiego
            - wołomińskiemu (+12,4 tyś.) z okolic Warszawy
            - nowosądeckiemu (+11,6 tys.) z Podhala
            - krakowskiemu (+9,8 tyś.)

Pod względem przyrostu względnego ludności 2003/1996 w % powiat bydgoski
            zajmuje 6 miejsce w kraju.
            1. Powiat piaseczyński +15,9% okolice Warszawy
            2. Powiat policki +11,9% okolice Szczecina
            3. Powiat poznański +11,4%
            4. Powiat gdański +10,4%
            5. Powiat kartuski +10,1% w Pomorskim
            6. Powiat bydgoski +9,8%
            Tak więc, co 10 osoba w powiecie przeprowadziła się tu najdalej 8 lat temu.

Po względem liczby nowych mieszkań na 1000 mieszkańców powiat bydgoski ze
            wskaźnikiem 29,6 zajmuje 14 miejsce wśród 300 powiatów ziemskich w kraju:
            Ustępuje jedynie:
            - warszawskiemu zachodniemu (52,2) w okolicy Warszawy
            - wołomińskiemu (51,2) w okolicy Warszawy
            - polickiemu (50,8) w okolicach Szczecina
            - piaseczyńskiemu (48,8) w okolicy Warszawy
            - grodziskiemu (46,2) w okolicy Warszawy
            - pruszkowskiemu (43,2) w okolicy Warszawy
            - gdańskiemu (42,0)
            - legionowskiemu (40,9) w okolicy Warszawy
            - poznańskiemu (38,7) w Wielkopolsce
            - puckiemu (33,7) w Pomorskim
            - wejherowskiemu (33,3) w Pomorskim
            - otwockiemu (33,0) w okolicy Warszawy
            - mińskiemu (32,8) w okolicy Warszawy

Widać jak dynamicznie rozwijają się okolice dużych miast: Warszawy, Poznania,
            Gdańska, Krakowa, Szczecina. Co ciekawe, strefa podmiejska Bydgoszczy wpisuje
            się w ten obraz.
            • pit1233 Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń 19.09.05, 17:33
              Na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29234 usunięto właśnie 40
              postów, w których zaprezentowane były rankingi. Nie trzeba chyba dodawać, że
              nie prezentowały "niekwestionowanych przewag Torunia". Dotyczyły
              - gospodarki: rankingi TERAZ POLSKA, GAZELE BIZNESU, DOBRE BO POLSKIE, Złota
              Setka Budownictwa i innych
              - szpitali: rankingi Wprost i Rzeczpospolitej

Naturalnie ww rankingów edi i spółka nie zamieścili, chociaż założyli prywatne
              forum kolekcjonujące te tematy.

Brawo edi. Do tej pory łudziłem się, że uczciwość i namiastka zasad etycznych
              będzie zachowana. Dziękuję, ze wyleczyłeś mnie z tego.
              Tym samym metody z www.torun-bydgoszcz zostały przeniesione do Gazety Wyborczej.

• Gość: iza Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: 83.238.70.* 31.10.05, 22:23
                Bydgoszcz jest większa od Torunia i przez to zasługuje na więcej.
                • Gość: Gregor Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.range217-43.btcentralplus.com 01.11.05, 14:50
                  Torunska starowka jest na liscie UNESCO i ma bogatsza historie i zasluguje na wiecej.
                  To sie nazywa argumentacja...
    • Gość: colmen Re: Statystyki Bydgoszcz-Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 14:09
      jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie... ale kiedy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka