lokator 07.02.03, 13:44 Mam satysfakcję, że moje poglądy podziela autor o uznanym autorytecie: www.rp.pl/dodatki/wojnat_030129/wojnat_a_2.html?k=on;t=2003010120030131 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gulczas87 Re: Wojna z Irakiem IP: *.awacom.pl 07.02.03, 14:06 Ja też mam satysfakcje, że jest nas 3 (ja, lokator i twój autorytet ;-)) Pewnie, że wojna jest uzasadniona, nigdy w to niewątpiłem, za co mi się już nieraz oberwało... cze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwa Re: Wojna z Irakiem IP: *.finako.pl 07.02.03, 14:11 Gość portalu: gulczas87 napisał(a): > Ja też mam satysfakcje, że jest nas 3 (ja, lokator i twój autorytet ;-)) > > Pewnie, że wojna jest uzasadniona, nigdy w to niewątpiłem, za co mi się już > nieraz oberwało... > > > cze To leć na tę wojnę . Ta sprawa nie dotyczy nas Polaków . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulczas87 Re: Wojna z Irakiem IP: *.awacom.pl 07.02.03, 14:14 To, że pół Ziemi może zniknąć w 10 minut polakó niedotyczy, PEWNIE, nas nic niedotyczy, zastanów się co mówisz jak los świata może nas niedotyczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: Wojna z Irakiem IP: 62.190.181.* 07.02.03, 14:15 O dziwo tez sie z wiekszoscia argumentow zgadzam (w sensie, ze o dziwo ze sie zgadzamy z tym samym). Moje najwieksze watpliwosci dotycza: 1. Umieszczenia artykulu w dziale "Wojna z terroryzmem" 2. Ilosci zabitych cywilow w Afganistanie 3. Korei Pln. Zgadzam sie z: 1. Rola USA i potzeba miedzynarodowego dzialania 2. Potrzeba usuniecia Saddama Ale najbardziej mierzi mnie, co walkuje tutaj do bolu, lopatologiczna, naciagana i miejscami przeklamana retoryka USA oraz przystawanie na nia bez mrugniecia okiem politykow, ktorzy przez opowiedzenie sie po stronie USA zalatwiaja wlasne dorazne interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulczas87 Re: Wojna z Irakiem IP: *.awacom.pl 07.02.03, 14:19 Tak naprawde to tylko insektorzy wiedzą co tam jest na serio, bo USA i całą reszta mówi tak jak im pasuje, a czemu dziwisz się co do działu umieszczenia tego artykółu, a Saddam to może wódz? Nie to terrorysta, nadodatek niezrównoważony.... PS> Dziwisz się że zemną się zgadasz czy o kogoś innego ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: Wojna z Irakiem IP: 62.190.181.* 07.02.03, 14:24 Chodzilo o lokatora. W jaki sposob mianowicie Saddam jest terrorysta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulczas87 Re: Wojna z Irakiem IP: *.awacom.pl 07.02.03, 14:29 Jeżeli ktoś mówi że niewstydził by się powiązań AL-Quaidą (zapomniałem jak to się pisze), to musi mieć z nią lub innymi podobnymi powiązania. Po drugie są dowody, że on ich wspiera (terrorystów)... Normalny by tego nie robił, wieć dla mnie z niego taki terrorysta jak z Osamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: Wojna z Irakiem IP: 62.190.181.* 07.02.03, 14:43 Gość portalu: gulczas87 napisał(a): > Jeżeli ktoś mówi że niewstydził by się powiązań > AL-Quaidą (zapomniałem jak to się pisze), to musi mieć > z nią lub innymi podobnymi powiązania. Nieprawda. Powiedzialby wtedy ze sie nie wstydzi. > Po drugie są dowody, że on ich wspiera (terrorystów)... Wyszlo wczoraj na jaw jakie to "dowody". Dossier na Irak, ktore rzekomo przygotowane bylo przez brytyjski wywiad i o ktorym mowil sie m.in. Powell w swoim wystapieniu, tak naprawde w duzej czesci jest plagiatem prac akademickich siegajacych 1997 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulczas87 Re: Wojna z Irakiem IP: *.awacom.pl 07.02.03, 14:54 Widze że jesteś przeciwnikiem USA i żadne argumenty cię nie przekonają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: Wojna z Irakiem IP: 62.190.181.* 07.02.03, 14:59 Po pierwsze nie jestem przeciwnikiem USA, tylko obecnie rzadzacej tam administracji. Po drugie nie podales do tej pory przekonujacych argumentow. Po trzecie nie jestem sam, a wrecz jestem w (miejscowej) wiekszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Wojna z Irakiem 07.02.03, 14:57 Gość portalu: ochman napisał(a): > W jaki sposob mianowicie Saddam jest terrorysta? Istnieje takie określenie: terroryzm państwowy. Saddam wykorzystuje fakt sprawowania władzy do TERRORYZOWANIA swoich obywateli, a przede wszystkim Kurdów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: Wojna z Irakiem IP: 62.190.181.* 07.02.03, 15:03 No to wpiszmy takze na liste terrorystow Turcje, Rosje czy Arabie Saudyjska (nie mowie juz o tak oczywistych przykladach jak np. Chiny). A jezeli w definicje terroryzmu panstwowego wchodzi lamanie praw czlowieka i umow miedzynarodowych to USA tez sie tam zmieszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Wojna z Irakiem 07.02.03, 15:15 Gość portalu: ochman napisał(a): > No to wpiszmy takze na liste terrorystow Turcje, Rosje > czy Arabie Saudyjska (nie mowie juz o tak oczywistych > przykladach jak np. Chiny). A jezeli w definicje > terroryzmu panstwowego wchodzi lamanie praw czlowieka i > umow miedzynarodowych to USA tez sie tam zmieszcza. OK. Zgadzam się na Rosję i Chiny. Turcję i USA sobie przemyślę. Na temat Arabii Saudyjskiej poproszę o informacje uzupełniające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: Wojna z Irakiem IP: 62.190.181.* 07.02.03, 15:23 www.hrw.org/wr2k1/mideast/saudi.html Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Wojna z Irakiem 07.02.03, 15:52 Zakładanie, że wszyscy Polacy znają biegle język Szekspira jest błędem. Poproszę o streszczenie w języku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: Wojna z Irakiem IP: 62.190.181.* 07.02.03, 16:18 przepraszam www.amnesty.org.pl/biblioteka/arch_kampania_as.html I znalazlem jeszcze to: www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,2763,786332,00.html A tu w miare dokladne tlumaczenie: „Gdy słyszę wypowiedzi administracji bushowskiej o Iraku, narasta we mnie nastrój alarmu”, pisze w londyńskim „Guardianie” Marjorie „Mo” Mowlan, była sekretarz stanu do spraw Irlandii Północnej w rządzie Tony Blaira i czołowa architekt irlandzkiego porozumienia pokojowego. „Trudno, by George W. Bush mógł wycofać swoje wojownicze słowa i uratować twarz, ale mam nadzieje, że to możliwe. Jeśli nie, to boję się ogromnie o Bliski Wschód, a także o resztę świata.” „Najbardziej przerażające jest to, że «jastrzębie» z administracji bushowskiej muszą znać ryzyko, jakie to za sobą pociąga. Muszą być świadomi obaw Egiptu i Arabii Saudyjskiej przed rewolucjami, jakie może wywołać wojna z Irakiem, groźby upadku rządów prozachodnich, jakie może spowodować, i zastąpienia ich przez islamskie reżimy fundamentalistyczne. Należy pamiętać o rewolucji islamskiej w Iranie. Szach miał poparcie USA, ale nie mógł utrzymać się wbrew woli narodu.” Zagrożenie ze strony Iraku? „Mówi się wiele o Saddamie Husajnie, że posiada broń masowego rażenia, ale to niewiele znaczy, bo nigdy nie jest poparte żadnymi dowodami. Nawet gdyby Saddam miał ją, w jakim celu miałby jej użyć? Wie, że przy jakiejkolwiek próbie zajęcia pól naftowych w sąsiednich krajach przeciwko niemu wystąpi cały świat zachodni. Wie, że gdyby zaatakował Izrael, byłoby tak samo. Porównania z Hitlerem są głupie. Hitler myślał, że może wygrać; Saddam wie, że nie może. Nawet gdyby miał broń nuklearną, nie może wygrać wojny z USA.” O co w tym wszystkim chodzi? Otóż dla USA kluczowym krajem Bliskiego Wschodu jest Arabia Saudyjska, posiadająca największe na świecie rezerwy ropy naftowej i wyćwiczona w uspokajaniu światowego rynku naftowego – zwiększa produkcję, gdy ceny są za wysokie i zmniejsza produkcję, gdy ceny są za niskie. Królewska rodzina Saudów to najlepsi sprzymierzeńcy Zachodu w tym regionie. Dla rządów zachodnich nie liczy się to, że nie ma tam żadnej demokracji, gwałci się nagminnie prawa człowieka i panuje skrajna odmiana islamu. Mowlan wskazuje jednak, że po 11 września ub.r. administracja Busha zdaje sobie coraz bardziej sprawę, iż reżim saudyjski jest kruchy, że na ulicy i w rodzinach rządzących – z rodziną królewska włącznie – narastają nastroje antyzachodnie, a Usama ben Laden to tylko czubek góry lodowej. Co prawda trudno ocenić, jak wielkie są kapitały saudyjskie, które uciekają z USA, ale takie zjawisko jest faktem. Jest całkiem możliwe, że w tym kraju dojdzie do przewrotu, a największe rezerwy ropy naftowej na świecie wpadną w ręce bojowego, antyamerykańskiego reżimu islamistycznego. „Amerykanie wiedzą, że nie mogą pogodzić się z taką rewolucją.” Dlatego muszą rozmieścić w rejonie wielkie siły zbrojne, które w przypadku wrogiego przewrotu w Arabii Saudyjskiej, pod przykrywką wojny z terroryzmem, pod pretekstem ratowania Zachodu i pod szyldem zbawców globalnych, opanują tamtejsze pola naftowe i zapewnią Zachodowi dostawy taniej ropy naftowej. „To wszystko nie ma nic wspólnego z żadnym zagrożeniem ze strony Iraku – nie ma takiego zagrożenia. Nie ma nic wspólnego z wojną z terroryzmem czy moralnością”, stwierdza jednoznacznie była minister w rządzie Blaira. Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Wojna z Irakiem 07.02.03, 16:27 Ma to wszystko ręce i nogi. Pisałem Ci w innym wątku, że prawda leży zapewne między Twoim stanowiskiem i moim. Jak z tego wszystkiego poskładać prawdę, i to tak, żeby nie była to prawda względna? Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Wojna z Irakiem 10.02.03, 12:31 Gość portalu: ochman napisał(a): > A tu w miare dokladne tlumaczenie: > > Mowlan wskazuje jednak, że po 11 września ub.r. > administracja Busha zdaje sobie coraz bardziej sprawę, iż > reżim saudyjski jest kruchy, że na ulicy i w rodzinach > rządzących – z rodziną królewska włącznie – narastają > nastroje antyzachodnie, a Usama ben Laden to tylko czubek > góry lodowej. Co prawda trudno ocenić, jak wielkie są > kapitały saudyjskie, które uciekają z USA, ale takie > zjawisko jest faktem. Jest całkiem możliwe, że w tym > kraju dojdzie do przewrotu, a największe rezerwy ropy > naftowej na świecie wpadną w ręce bojowego, > antyamerykańskiego reżimu islamistycznego. > > „Amerykanie wiedzą, że nie mogą pogodzić się z taką > rewolucją.” Dlatego muszą rozmieścić w rejonie wielkie > siły zbrojne, które w przypadku wrogiego przewrotu w > Arabii Saudyjskiej, pod przykrywką wojny z terroryzmem, > pod pretekstem ratowania Zachodu i pod szyldem zbawców > globalnych, opanują tamtejsze pola naftowe i zapewnią > Zachodowi dostawy taniej ropy naftowej. Islam jest agresywną religią. Przykład Talibów i islamskich bojówek w Azji pokazuje to dobitnie. Jakiś czas temu była wyobrażalna koalicja: Talibowie z Afganistanu, Iran, Islamiści w Arabii Saudyjskiej po obaleniu monarchii i wszystko to wspierane przez ugrupowania terrorystyczne. Z wszystkich możliwych wątków przyszłej historii świata najsilniejsi wybiorą ten, który będzie im pasował. Ja sądzę, że dla wszystkich będzie to jednak najmniejsze zło (bo przecież nie dobro). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Homan Re: Wojna z Irakiem IP: 62.233.233.* 10.02.03, 13:28 Gość portalu: ochman napisał(a): > I znalazlem jeszcze to: > <a href="www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,2763,786332,00.html"target="_bl > ank">www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,2763,786332,00.html</a> > „Amerykanie wiedzą, że nie mogą pogodzić się z taką > rewolucją.” Dlatego muszą rozmieścić w rejonie wielkie > siły zbrojne, które w przypadku wrogiego przewrotu w > Arabii Saudyjskiej, pod przykrywką wojny z terroryzmem, > pod pretekstem ratowania Zachodu i pod szyldem zbawców > globalnych, opanują tamtejsze pola naftowe i zapewnią > Zachodowi dostawy taniej ropy naftowej. No, teraz jasne. Od wielu lat Amerykanie przygotowywali Irak do jego obecnej roli. Powołali Saddama. Kazali mu terroryzować naród. Zagrali z Irakiem wojnę o Kuwejt. Podesłali najnowsze technologie uśmiercania, i kazali je schować. Teraz mogą wejść w rejon i pilnować spokoju w Arabii Saudyjskiej. Sprawa i tak jest przegrana. Oni tu przyjdą. Dużo wcześniej tutaj niż do USA. A niektórzy z nas tylko się zdziwią: "kurna, a miało być tak pięknie, bez przemocy". Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Wojna z Irakiem 07.02.03, 15:20 Rosja jest największym państwem kolonialnym, tyle że wszystkie jej kolonie leżą obok jej terenów etnicznych. Gdyby Polska nie odzyskała w 1918 roku niepodległości, to Putin mówiąc, że Rosja nie odda ani skrawka swojej ziemi, mówił by także o Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulczas87 Re: Wojna z Irakiem IP: *.awacom.pl 07.02.03, 17:22 Chiny jak najbardziej, Rosja też, ale USA to raczej nie, zrozum że oni robią to dla dobra świata... niemam zamiaru pisać tego po raz 100, poszukaj w starszych wątkach to zobaczysz... cze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: Wojna z Irakiem IP: 62.190.181.* 07.02.03, 17:29 - W USA lamane nagminnie sa prawa czlowieka. - USA wbrew miedzynarodowym konwecjom pracuje nad roznymi rodzajami broni masowego razenia. To wszystko dla dobra swiata? Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Wojna z Irakiem 10.02.03, 12:20 Czy czujesz się zagrożony przez USA? Czy Stany Zjednoczone planują zbombardowanie Londynu? Odpowiedz Link Zgłoś