Dodaj do ulubionych

Wieże Bismarcka

28.02.03, 10:25
Link do strony o istniejących i nieistniejących Wieżach Bismarcka w Polsce i
za granicą. Oprócz bydgoskiej warto zobaczyć wersję toruńską oraz imponującą
szczecińską (stan z 2002 r!).

www.bismarcktuerme.de/website/ebene4/polen/bromberg.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Ted® Re: Wieże Bismarcka IP: *.cytanet.com.cy 28.02.03, 12:39
      wyrazy uznania
      jakby sie organy scigania o ciebie upomnialy
      przygotowujesz grunt pod niepoczytalnosc?
      duzo zdrowia zycze :)
      • Gość: gut Re: Wieże Bismarcka IP: *.SBI.COM 28.02.03, 13:24
        Gość portalu: Ted® napisał(a):

> wyrazy uznania
        > jakby sie organy scigania o ciebie upomnialy
        > przygotowujesz grunt pod niepoczytalnosc?
        > duzo zdrowia zycze :)

tedzie drogi wytlumacz mi na czym polega przewinienie nodorfa ? juz lokator w
        wtaku bromberg/bydgoszcz straszyl najazdami roznych organow !!!??? czy w polsce
        nie ma innych problemow ?
        • Gość: Ted® Re: Wieże Bismarcka IP: *.cytanet.com.cy 28.02.03, 13:33
          Gość portalu: gut napisał(a):

> tedzie drogi wytlumacz mi na czym polega przewinienie
          nodorfa ? juz lokator w
          > wtaku bromberg/bydgoszcz straszyl najazdami roznych
          organow !!!??? czy w polsce
          >
          > nie ma innych problemow ?

drogi gut'cie w kazdym kraju prawo sciga za zamach na
          integralnosc granic
          kto lubi kiedy mu sie grozi wrogim przejeciem
          oczywiscie traktuje to w kategoriach medycznych dlatego
          nodorf jeszcze pisze ;)
          ty jestes dla mnie prawdziwym brombergerem a w.w. to
          tylko chorobliwa odmiana,
          wiem ze jest dlatego albo ignoruje albo probuje leczyc
          smiechem
          • Gość: gulczas87 Re: Wieże Bismarcka IP: *.awacom.pl 28.02.03, 14:58
            Niewiem czemu ale naprawde nie mam zielonego co to jest ta wieża Bismarca?
            Stoi ona? Po co jebudowano? Za co karać? Opiszcie dokładnie bo ja pierwszy raz
            słysze!

cze pozdr
            • Gość: gut Re: Wieże Bismarcka IP: *.SBI.COM 28.02.03, 17:38
              Gość portalu: gulczas87 napisał(a):

> Niewiem czemu ale naprawde nie mam zielonego co to jest ta wieża Bismarca?
              > Stoi ona? Po co jebudowano? Za co karać? Opiszcie dokładnie bo ja pierwszy
              raz
              > słysze!
              >
              > cze pozdr

gulcio szukalem na forum bo wydawalo mi sie ze juz kiedys nodorf zalozyl watek
              o odbudowie wiezy ( moge sie mylic ), ale nic nie znalazlem. mozliwe ze bylo o
              tym cos napisane w bromberg/bydgoszcz watku. jak bedziesz mial czas to powertuj
              a moze znajdziesz.
          • nodorf Re: Wieże Bismarcka 28.02.03, 15:45
            Gość portalu: Ted® napisał(a):

> drogi gut'cie w kazdym kraju prawo sciga za zamach na
            > integralnosc granic
            > kto lubi kiedy mu sie grozi wrogim przejeciem
            > oczywiscie traktuje to w kategoriach medycznych dlatego
            > nodorf jeszcze pisze ;)
            > ty jestes dla mnie prawdziwym brombergerem a w.w. to
            > tylko chorobliwa odmiana,
            > wiem ze jest dlatego albo ignoruje albo probuje leczyc
            > smiechem

"Lekarzu", lecz się sam! Cierpisz na identyczną przypadłość co Henio-
            gołynajmita, tyle tylko, że zamiast Zydow tropisz wyimaginowane spiski
            niemieckie godzące w integralność granic i grożące wrogim przejęciem.
            Zaprezentowanie galerii zabytkowych budowli, z których kilka leżało w naszym
            regionie zaalarmowało Twoją rewolucyjną czujność. Nie jesteś pojętnym
            pacjentem: co prawda wiesz już, że zmowa masonów i Syjonistów nie istnieje (i
            nawet, jak przystało na neofitę, głośno śmiejesz się z tego), ale przekonanie
            Cię, że również Niemcy nie dybią na "ciasne, śmierdzące moczem ulice" (cytat z
            toruńskich przyjaciół) wykracza na razie poza zdolności perswazyjne Twojego
            lekarza prowadzącego. Każdy antysemita ma swojego "dobrego" Zyda; Ty tez
            znalazłeś "dobrego" Brombergera - guta. Jestem zazdrosny...
            • Gość: Wiech Re: Wieże Bismarcka IP: 217.97.134.* 28.02.03, 16:00

o ile dobrze pamiętam, moczny epitet pochodził z Poznania, a nie z Torunia
              (choć całkowitej pewności nie mam, bo w tak wysublimowane dyskusje na ogół się
              nie wdaję).

Nodorf, po raz kolejny pokazujesz szerokorozumianą otwartość swojego umysłu i
              przyjazne nastawienie do otoczenia.

Za co Ty nas tak nienawidzisz?
              Stało Ci się coś traumatycznego w Toruniu, czy co?!
              • nodorf Re: Wieże Bismarcka 28.02.03, 16:15
                Gość portalu: Wiech napisał(a):

> o ile dobrze pamiętam, moczny epitet pochodził z Poznania, a nie z Torunia
                > (choć całkowitej pewności nie mam, bo w tak wysublimowane dyskusje na ogół
                się
                > nie wdaję).
                > Nodorf, po raz kolejny pokazujesz szerokorozumianą otwartość swojego umysłu i
                > przyjazne nastawienie do otoczenia.
                > Za co Ty nas tak nienawidzisz?
                > Stało Ci się coś traumatycznego w Toruniu, czy co?!

Omar, pochodzący z Torunia, wypowiedział się w ten sposób na forum poznańskim.
                Za co nienawidzę? Może m.in. za to. Chociaż to raczej nie nienawiść - to ból.
                • Gość: Wiech Re: Wieże Bismarcka IP: 217.97.134.* 03.03.03, 09:09
                  nodorf napisał:

> Gość portalu: Wiech napisał(a):
                  >
                  > > o ile dobrze pamiętam, moczny epitet pochodził z Poznania, a nie z Torunia
                  >
                  > > (choć całkowitej pewności nie mam, bo w tak wysublimowane dyskusje na ogół
                  >
                  > się
                  > > nie wdaję).
                  > > Nodorf, po raz kolejny pokazujesz szerokorozumianą otwartość swojego umysł
                  > u i
                  > > przyjazne nastawienie do otoczenia.
                  > > Za co Ty nas tak nienawidzisz?
                  > > Stało Ci się coś traumatycznego w Toruniu, czy co?!
                  >

> Omar, pochodzący z Torunia, wypowiedział się w ten sposób na forum
                  poznańskim.
                  > Za co nienawidzę? Może m.in. za to. Chociaż to raczej nie nienawiść - to ból.

chyba Cię troche zaslepiło chłopie, albo masz zdolności nadprzyrodzone...

sprawdziłem - omar1 za każdym razem był zalogowany, czyli IP podejrzeć nie
                  mogłes. Z drugiej strony wskaż mi prosze w którym poście mówi on, że pochodzi z
                  Torunia, bo ja takiego znaleźć nie potrafiłem.
                  Tak na marginesie - nie przypominam sobie ani jednego posta tego rzekomego
                  toruńczyka na naszym forum, a bywam więcej niż regularnie.
                  Skąd zatem pewność, że gość jest z Torunia?!! Opowiedz coś o tym proszę!

Mam prośbę: nie pieprz chłopie i nie buduj pseudoideologii do własnych
                  niezdrowych emocji.
                  A z bólem to do specjalisty, albo do apteki się chodzi - jak dla mnie to nie
                  ból, a jad zwyczajny i nieuzasadniony z Ciebie kapie.
                  Niskie, kibolowskie emocje.
            • Gość: Ted® Re: Wieże Bismarcka IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.03, 19:41
              nodorf napisał:

>
              > "Lekarzu", lecz się sam! Cierpisz na identyczną
              przypadłość co Henio-
              > gołynajmita, tyle tylko, że zamiast Zydow tropisz
              wyimaginowane spiski
              > niemieckie godzące w integralność granic i grożące
              wrogim przejęciem.
              > Zaprezentowanie galerii zabytkowych budowli, z których
              kilka leżało w naszym
              > regionie zaalarmowało Twoją rewolucyjną czujność. Nie
              jesteś pojętnym
              > pacjentem: co prawda wiesz już, że zmowa masonów i
              Syjonistów nie istnieje (i
              > nawet, jak przystało na neofitę, głośno śmiejesz się z
              tego), ale przekonanie
              > Cię, że również Niemcy nie dybią na "ciasne, śmierdzące
              moczem ulice" (cytat z
              > toruńskich przyjaciół) wykracza na razie poza zdolności
              perswazyjne Twojego
              > lekarza prowadzącego. Każdy antysemita ma swojego
              "dobrego" Zyda; Ty tez
              > znalazłeś "dobrego" Brombergera - guta. Jestem
              zazdrosny...

:))))))
              pudlo drogi chlopcze, pudlo
              gdziez to tropie spiski niemieckie
              bo chyba nie myslisz, ze ciebie zaliczylem do niemieckich
              spiskowcow?
              wiem, ze o tym marzysz ale nic z tego, oznaczaloby to ze
              traktuje twoje rojenia powaznie
              no i musze niestety poglebic jeszcze twoja zazdrosc - gut
              jest brombergerem (bez przymiotnikow) a ty nie ;((
              • Gość: gulczas87 Re: Wieże Bismarcka IP: *.awacom.pl 28.02.03, 22:50
                Nie moge znaleść tego o wieżach Bismarca... co to????????????
                • Gość: brom Do Wiecha IP: *.finako.pl 03.03.03, 17:51
                  <sprawdziłem - omar1 za każdym razem był zalogowany, czyli IP podejrzeć nie
                  mogłes. Z drugiej strony wskaż mi prosze w którym
                  poście mówi on, że pochodzi z
                  Torunia, bo ja takiego znaleźć nie potrafiłem.
                  Tak na marginesie - nie przypominam sobie ani jednego
                  posta tego rzekomego
                  toruńczyka na naszym forum, a bywam więcej niż
                  regularnie.
                  Skąd zatem pewność, że gość jest z Torunia?!! Opowiedz
                  <coś o tym proszę!

<jad zwyczajny i nieuzasadniony z Ciebie kapie.

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=302&w=1829779&a=1916511
                  www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=416&w=1794056&a=1916534
                  W sprawie jadu porozmawiaj najpierw ze swoimi ziomkami.
                • nodorf Re: Wieże Bismarcka 11.03.03, 16:03

> Nie moge znaleść tego o wieżach Bismarca... co to????????????

W "Kalendarzu Bydgoskim" na rok 2003 (jest jeszcze w księgarniach) znajduje się
                  materiał na temat historii bydgoskiej wieży. Polecam.
                  • Gość: gulczas87 Re: Wieże Bismarcka IP: *.awacom.pl 11.03.03, 16:11
                    Ale ogólnie do czego słóżą itp... Powiedz choć troche bo ja nic o nich nie
                    wim.....

joł
                    • lokator Re: Wieże Bismarcka 11.03.03, 16:36

> Ale ogólnie do czego słóżą itp... Powiedz choć troche bo ja nic o nich nie
                      > wim.....
                      >
                      >
                      > joł

Bismarck był zagorzałym wrogiem Polaków. Wieża była symbolem obcowładztwa
                      ulokowanym w najwyższym (widocznym) punkcie miasta. Symbolizowała niemieckie
                      panowanie na polskiej ziemi "po wsze czasy" i dlatego została po odzyskaniu
                      niepodległości zburzona. Gdy słyszę o odbudowaniu wieży to od razu w mordę bym
                      lał. Zabytków do odbudowania było by dosyć. Ot, chociażby fontanna "Potop".
                      Ja dla uciechy Niemca sam sobie w twarz pluć nie będę.
                      • Gość: gulczas87 Re: Wieże Bismarcka IP: *.awacom.pl 11.03.03, 16:42
                        DZIĘKI bardzo, kto to bismarck wiem, ale z tą wieżą to niewiedziałem zę to
                        tak się nazywa, słyszałem o budynkach niemieckich w ważnych punktach miasta,
                        takich propagandowych ale z wieżami nie skojarzyłem... lać w morde ile wlezie,
                        kto to chce odbudować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        Resztki tych wież powinny być zachowane ale o odbudowie nie ma mowy!!!!!!!
                        • Gość: gut Re: Wieże Bismarcka IP: *.nyc.rr.com 11.03.03, 17:38

> DZIĘKI bardzo, kto to bismarck wiem, ale z tą wieżą to niewiedziałem zę to
                          > tak się nazywa, słyszałem o budynkach niemieckich w ważnych punktach miasta,
                          > takich propagandowych ale z wieżami nie skojarzyłem... lać w morde ile
                          wlezie,
                          > kto to chce odbudować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          > Resztki tych wież powinny być zachowane ale o odbudowie nie ma mowy!!!!!!!

lokatorze czy ty przestaniesz mi manipulowac mlodym umyslem gulczyka ?
                          doprowadzisz do tego ze osiagniesz odwrotne efekty od zamierzonych !!! dojdzie
                          do tego ze gulaj po slabej ocenie z niemieckiego bedzie po miescie chodzil i
                          burzyl wszytskie napotkane wieze tak na wszelki wypadek !!!
                          • lokator Re: Wieże Bismarcka 13.03.03, 14:30

> Gość portalu: gulczas87 napisał(a):
                            >
                            > > DZIĘKI bardzo, kto to bismarck wiem, ale z tą wieżą to niewiedziałem zę
                            > to
                            > > tak się nazywa, słyszałem o budynkach niemieckich w ważnych punktach miast
                            > a,
                            > > takich propagandowych ale z wieżami nie skojarzyłem... lać w morde ile
                            > wlezie,
                            > > kto to chce odbudować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                            > !!
                            > > Resztki tych wież powinny być zachowane ale o odbudowie nie ma mowy!!!!!!!
                            >
                            >
                            > lokatorze czy ty przestaniesz mi manipulowac mlodym umyslem gulczyka ?
                            > doprowadzisz do tego ze osiagniesz odwrotne efekty od zamierzonych !!!
                            dojdzie
                            > do tego ze gulaj po slabej ocenie z niemieckiego bedzie po miescie chodzil i
                            > burzyl wszytskie napotkane wieze tak na wszelki wypadek !!!

Nie przesadzaj. Napisałem to co wiem i to co myślę, a gulczas jest rzeczywiście
                            trochę "nadsterowny". Sądzę jednak, że gulczas zanim by przylał komuś w mordę,
                            albo zburzył jakąś wieżę, przeczytałby resztę postów, co pozwoliłoby mu
                            zachować (w miarę) obiektywizm nie rezygnując jednocześnie z patriotyzmu.
                            Ja w każdym razie ze swojego postu się nie wycofuję.
                      • nodorf Re: Wieże Bismarcka 12.03.03, 17:44
                        lokator napisał:

> Bismarck był zagorzałym wrogiem Polaków. Wieża była symbolem obcowładztwa
                        > ulokowanym w najwyższym (widocznym) punkcie miasta. Symbolizowała niemieckie
                        > panowanie na polskiej ziemi "po wsze czasy" i dlatego została po odzyskaniu
                        > niepodległości zburzona. Gdy słyszę o odbudowaniu wieży to od razu w mordę
                        bym
                        > lał. Zabytków do odbudowania było by dosyć. Ot, chociażby fontanna "Potop".
                        > Ja dla uciechy Niemca sam sobie w twarz pluć nie będę.

W tym wątku chodziło bardziej o zabytkowy charakter wieży niż samego Bismarcka.
                        W Szczecinie jakoś nie została zburzona (po II wojnie!), więcej: restauruje się
                        i odbudowuje inne położone w Polsce, węsząc turystyczną atrakcję. Polakom w
                        Bydgoszczy też nie przeszkadzała (przemianowano ją na politycznie słuszną Wieżę
                        Wolności), dopóki władze nie upatrzyły sobie jej solidnego kamienia na inną
                        budowę. Przeciwko rozbiórce protestowały nawet polskie gazety. Czesi zachowali
                        100% tych wież i nikt nie uważa, że konserwując zabytek, napluli sobie w twarz.
                        Są one odwiedzane przez tysiące pasjonatów. Jak najbardziej pożądana odbudowa
                        Potopu jest podnoszona na forum niemal od zawsze i ciągle rozbija się o dziwną
                        niemożność. Pamiętam onegdaj jak obecny wiceprezydent Obremski mówił o
                        konieczności rekonstrukcji fontanny, a dziś woli pompować potrzebną na to forsę
                        w skądinąd sympatyczny żużel, który powinien sam się finansować. Tak oto Potop
                        ucieka rurą wydechową.
                        • Gość: Europejka Re: Wieże Bismarcka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.03.03, 20:39
                          A moze te Wieze Bismarcka do Monachium przeniesc? :))))))
                          Bismarck zjednoczyl Niemcy w jedno panstwo dopiero w 1871 roku (do tego okresu
                          Bismarck panowal w zasadzie tylko nad dwoma narodami: Prusakami i Slowianami -
                          podaje wg.:"Deutsche Geschichte des 19. und 20. Jahrhunderts" Golo Manna).
                          Pisze o tych Wiezach dlatego, ze w Bawarii nikt nie byl szczesliwy ze
                          zjednoczenia Niemiec "akurat" pod egida Prus; antypatie do wszystkiego, co
                          pruskie pozostaly w Bawarii do dzisiaj, wiec moze dlatego dac im te Wieze!?
                          pozdr.
                          • Gość: gulczas87 Do Guta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.awacom.pl 12.03.03, 21:06
                            Gucie lokator mnie nie nastawia!!!!! I to że prawde mówi i go popieram to
                            nieznaczy że ma na mnie wpływ... jego zdanie nie jest dla mnie najważniejsze,
                            wole innych forumowiczów (niebęde wymieniał bo ktoś się obrazi że go tam nie
                            ma ;-), jest ich 4...

W Bydzi jest wiele do odbudowy, Teatr, Potop, Pierzeja Starego Rynku... a
                            wieża nie jest najważniejszą z nich to po co kase marnować!!!! Wcale nie chce
                            ich burzyć, czytaj uważnie (te które są mówiłem żeby zostawić bo to zabytek,
                            ale nieistniejących na siłe nie odbudowywać!!!) Ja zapału do niszczenia nie
                            mam, rzeźnie chce zostawić w przciwieństwie do jednego kolegi ;-), może to tam
                            powstanie ten kompleks o którym Kostek mówi... a z ocenami to też coś źle
                            czytałeś!!!!

cze pozdr
                            • Gość: Europejka Re: Do Guta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.03.03, 21:22

> Gucie lokator mnie nie nastawia!!!!! I to że prawde mówi i go popieram to
                              > nieznaczy że ma na mnie wpływ... jego zdanie nie jest dla mnie najważniejsze,
                              > wole innych forumowiczów (niebęde wymieniał bo ktoś się obrazi że go tam nie
                              > ma ;-), jest ich 4...
                              >
                              > W Bydzi jest wiele do odbudowy, Teatr, Potop, Pierzeja Starego Rynku... a
                              > wieża nie jest najważniejszą z nich to po co kase marnować!!!! Wcale nie chce
                              > ich burzyć, czytaj uważnie (te które są mówiłem żeby zostawić bo to zabytek,
                              > ale nieistniejących na siłe nie odbudowywać!!!) Ja zapału do niszczenia nie
                              > mam, rzeźnie chce zostawić w przciwieństwie do jednego kolegi ;-), może to
                              tam
                              > powstanie ten kompleks o którym Kostek mówi... a z ocenami to też coś źle
                              > czytałeś!!!!
                              >
                              > cze pozdr

O ile dobrze pamietam (10 lat od mojego ostatniego pobytu w Polsce) rzeznia
                              jest starym budynkiem z czerwonej cegly, i wcale nie brzydkim? Te budowle mozna
                              na pewno jakos rozsadnie odrestaurowac i wykorzystac na inne cele.
                              Jesli ktos ma energie i wplywy w odpowiednich miejscach, to niech sie w koncu
                              zabierze za burzenie Kaskady!!!!
                              pozdr.
                              • radca Zburzyc KASKADE 12.03.03, 21:30
                                Europejko, zgadzam sie z Toba odnosnie Rzezni i Kaskady.Bylem ostatnio w
                                Bydgoszczy.Rowniez zwrocilem uwage na ta KASKADE.Przypomina mi to wiejskie
                                sklepy czyt. ( Domy towarowe ) na wsi z czasow PRL.Rowniez podobny styl
                                zauwazylem w postkomunistycznych panstwach.

KASKADA - to "ochyda budowlana " w samym centrum miasta - starowce.

radca
                                • Gość: Europejka Re: Zburzyc KASKADE IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.03.03, 21:38
                                  radca napisał:

> Europejko, zgadzam sie z Toba odnosnie Rzezni i Kaskady.Bylem ostatnio w
                                  > Bydgoszczy.Rowniez zwrocilem uwage na ta KASKADE.Przypomina mi to wiejskie
                                  > sklepy czyt. ( Domy towarowe ) na wsi z czasow PRL.Rowniez podobny styl
                                  > zauwazylem w postkomunistycznych panstwach.

Przypomina to Gminny Dom Towarowy! Dobrze to "zobrazowales"!

>
                                  > KASKADA - to "ochyda budowlana " w samym centrum miasta - starowce.
                                  >
                                  > radca

Kaskade zburzyc, a na pustym placu po niej "powiesic" tego goscia, ktory
                                  zatwierdzil projekt i zezwolil na budowe chyba najbrzydszej budowli w calym
                                  PRL-u! (:)))))) - ku przestrodze!

pozdrowienia

• Gość: gulczas87 Re: Zburzyc KASKADE IP: *.awacom.pl 12.03.03, 21:48
                                    Święte wasze słowa... ja też uważam że rzeźnia jest ładna, długo się
                                    kłóciłem o nią z takim jednym którego imienia nie wolno wymawaić ;-) KASKADA to
                                    chyba nie ma ani jednego obrońcy na tym świecie!!!! Więc w czym tkwi problem żę
                                    od tylu lat stoi i .....

cze pozdr
                                    • ispan Re: Zburzyc KASKADE ntxt 12.03.03, 21:54
                                    • Gość: Europejka Re: Zburzyc KASKADE IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.03.03, 21:57
                                      Czy w tej Kaskadzie nadal znajduje sie kawiarnia, czy restauracja (ale
                                      taka "mordownia" z kuflami na lancuchach - tak bylo za moich czasow!, mam tu na
                                      mysli "styl" tej gastronomii), a co jest na pierwszym pietrze i na pieknym
                                      tarasie?
                                      Dlaczego w ogole do dzisiaj ona ma jeszcze czelnosc tam stac!!!
                                      Takie miejsce!!! Juz chyba lepiej zasiac trawe, niz wystraszac ludzi takim
                                      budynkiem z pieknej starowki!
                                      pozdr.

Gulczyk, szkola gnebi?
                                      Zapraszasz mnie do Bydgoszczy na Cole, dziekuje. To ja tez zapraszam Cie do
                                      Monachium na piwo bawarskie - podobno wysmienite; ja abstynentka, to nie wiem.
                                      • Gość: gut KASKADZIE MOWIMY NIE !!! IP: *.SBI.COM 12.03.03, 22:12
                                        Gość portalu: Europejka napisał(a):

> Gulczyk, szkola gnebi?
                                        > Zapraszasz mnie do Bydgoszczy na Cole, dziekuje. To ja tez zapraszam Cie do
                                        > Monachium na piwo bawarskie - podobno wysmienite; ja abstynentka, to nie wiem.

no to pieknie wszyscy sie dookola zapraszaja a ja biedny mis ? co ze mna ?
                                        trudno jakos przezyje, ale jesli chodzi o piwo to juropejka ma racje. takiego
                                        jak na bayerach to nie znajdziesz ! nawet w ny mowia ze niby te paulanery i
                                        erdingery ( sciagane do stanow )lane sa w deutchlandach ale smak juz nie ten.
                                        moze brakuje widoku na alpy ??? jak bede w poblizu monachium to europejko
                                        musimy sie umowic na randke !!! ... ale bez meza !!!
                                        • Gość: Europejka Re: KASKADZIE MOWIMY NIE !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.03.03, 18:54

> Gość portalu: Europejka napisał(a):
                                          >
                                          > > Gulczyk, szkola gnebi?
                                          > > Zapraszasz mnie do Bydgoszczy na Cole, dziekuje. To ja tez zapraszam Cie d
                                          > o
                                          > > Monachium na piwo bawarskie - podobno wysmienite; ja abstynentka, to nie w
                                          > iem.
                                          >
                                          > no to pieknie wszyscy sie dookola zapraszaja a ja biedny mis ? co ze mna ?
                                          > trudno jakos przezyje, ale jesli chodzi o piwo to juropejka ma racje. takiego
                                          > jak na bayerach to nie znajdziesz ! nawet w ny mowia ze niby te paulanery i
                                          > erdingery ( sciagane do stanow )lane sa w deutchlandach ale smak juz nie ten.
                                          > moze brakuje widoku na alpy ??? jak bede w poblizu monachium to europejko
                                          > musimy sie umowic na randke !!! ... ale bez meza !!!

Moj maz powiedzial, ze chetnie pojdzie z toba na piwo, poniewaz ze mnie nie ma
                                          pozytku - zawsze twierdzi, ze nie jestem prawdziwa Polka, bo abstynentka!
                                          A ty gdzie mieszkasz? Czesto bywasz w Monachium?
                                          pozdr. rowniez dla zony
                                  • Gość: gut do gulczasa !!!!!!! IP: *.SBI.COM 12.03.03, 21:58
                                    jeju gulaj co ja juz mam z toba !!! to wszystko bylo pisane w ramach zartu, nie
                                    uzywalem tych usmieszkow bo jakos mi nie podchodza. fajny jestes i czasami
                                    lubie cos napisac ot tak zeby bylo weselej. nic nie biez do siebie to tylko
                                    taka zaczepka bez zadnego podtekstu.
                                    nie mniej ciezko sie z nodorfem nie zgodzic ze odbudowanie tez wiezy nic by
                                    bydgoszczy nie ujelo a umiescilo by miasto na mapie polski ( chyba obok 6
                                    innych miast pewien nie jestem ) gdzie takie wieze sa. jak by nie patrzec to
                                    mamy cos czego nie ma torun i ludziska maja pretekst zeby zobaczyc jak taki
                                    dziwolag ( wieza ) wyglada. zawsze jakas atrakcja. jesli komus sie nie podoba
                                    postac bismarca to niech pomysli ze wieza taka moze byc przestroga dla
                                    przyszlych pokolen ( czy cos w tym stylu ). nawet sami nie wiemy jaka bydgoszcz
                                    jest piekna i na chwile mozna odlozyc na bok wszytskie uprzedzenia dla dobra
                                    miasta. przeciez nam wszystkim zalezy tylko na jednym - aby pomoc bydzi i
                                    wyciagnac ja z tego dolka ekonomicznego i zascianka polskich miast wojewodzkich.
                                    jesli chodzi o koszty to masz tutaj racje ze sa inwestycje wazniejsze w miescie
                                    niz jakas tam wieza. wydaje mi sie ze odbudowa jej zajela by sie dzialajaca
                                    fundacja i jedyne co by miasto musialo dac to kawalek gruntu gdzie ona stala.
                                    • Gość: Europejka Re: do gulczasa !!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.03.03, 22:06
                                      Czy nie mozna by napisac jakiejs petycji do miejscowego rzadu z prosba o
                                      zburzenie Kaskady? Mysle, ze pod takim zadaniem podpisaliby sie wszyscy dorosli
                                      obywatele miasta minus 1 osoba (winowajca!).
                                      pozdr.
                            • lokator Re: Do Guta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.03.03, 14:35

> Gucie lokator mnie nie nastawia!!!!! I to że prawde mówi i go popieram to
                              > nieznaczy że ma na mnie wpływ... jego zdanie nie jest dla mnie najważniejsze,
                              > wole innych forumowiczów (niebęde wymieniał bo ktoś się obrazi że go tam nie
                              > ma ;-), jest ich 4...

Ty łobuzie! Co za bezczelność u młodego pokolenia! Zaraz wezmę laskę i Tobie
                              plecy wygarbuję!

;)
                              • Gość: Ted® Re: Do Guta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 16:43
                                lokator napisał:
                                >
                                > Ty łobuzie! Co za bezczelność u młodego pokolenia! Zaraz wezmę laskę i Tobie
                                > plecy wygarbuję!
                                >
                                > ;)

zboczeniec!!!
                                laski nie sluza do garbowania, a juz na pewno nie gulczasow, fuj
                                • Gość: ispan Re: Do Guta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 13.03.03, 16:57
                                  Właśnie lokatorze! Właśnie!
                                  O murzynkach też zapomnij, bo gulczasek już ich nie lubi:)))))
                                  • gulczas87 Re: Do Guta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.03.03, 17:02
                                    Tych podtekstów nawet nie zauważyłem, trzeba uważać na jego ruchy bo okazuje
                                    niepokojące objawy ;-))

Ispan lubi Murzynki ;-)), ale chyba jednak chinki lepsze ;-))

cze pozdr dla zboczków ;-)
                                    • lokator Re: Do xxx 14.03.03, 11:10
                                      1. Słowa "laska" użyłem w dawno zapomnianym znaczeniu "kijek do podpierania
                                      się" co jest naturalne dla mojego wieku, a nie w znaczeniu "młoda dziewczyna"
                                      lub "członek męski".
                                      2. "Murzynek".... Czy to ten od salmonelli i wieczornych popijawek
                                      małżeńskich? ;))))
                                      3. Gulczas widzę te Twoje " ;) ", ale mówię Ci: ustatkuj sie chłopcze.

;) <--
                        • lokator Re: Wieże Bismarcka 13.03.03, 14:41
                          nodorf napisał:

> W tym wątku chodziło bardziej o zabytkowy charakter wieży niż samego
                          Bismarcka.

Nie rozśmieszaj mnie. Ta wieża nie istniała nawet dwudziestu lat. O jakim
                          zabytku mowa? Zabytkowa by była, gdyby do dzisiaj tam stała, ale tak nie jest.
                          Czy każdy rozebrany kórnik będziesz chciał odbudować tylko dlatego, że kiedyś
                          postawił go jakiś Niemiec? A dlaczego nie zaproponujesz odkopania Starego
                          Kanału i likwidacji Ronda Grunwaldzkiego? Miasto żyje i ewoluuje.
                          • Gość: gulczas87 Do guta, lokatora, ojropejki i wielu innych ;-) IP: *.awacom.pl 13.03.03, 16:26

Do guta:

Czy ty mieszkasz w Anglii, bo masz bardzo niezrozumiałe poczucie humoru...
                            Lubisz mnie, bardzo mi miło... też zapraszam na Cole- ty stawiasz ;-)

Do ojropejki:

Oj oj, do więzienia trafisz, ja abstynent zapraszam cię na Cole a ty na
                            piwko i to nieletniego!!!!!!! Nieładnie nieładnie...;-)

Do lokatora:

Błagam nie bij!!!!! Bede grzeczny ;-)))))

Do reszty:

Czy ktoś mnie obroni przed lokatorem, agresywny koleś ;-)

cze pozdr
                            • Gość: Europejka Re: Do guta, lokatora, ojropejki i wielu innych ; IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.03.03, 18:47

>
                              > Do guta:
                              >
                              > Czy ty mieszkasz w Anglii, bo masz bardzo niezrozumiałe poczucie humoru...
                              > Lubisz mnie, bardzo mi miło... też zapraszam na Cole- ty stawiasz ;-)
                              >
                              > Do ojropejki:
                              >
                              > Oj oj, do więzienia trafisz, ja abstynent zapraszam cię na Cole a ty na
                              > piwko i to nieletniego!!!!!!! Nieładnie nieładnie...;-)

Drogi Gulczasie,
                              nigdzie nie napisales, ze jestes abstynentem (wyciales to z mojej wypowiedzi -
                              ja napisalam, ze jestem abstynentka!) - w takim razie zapraszam na kakao!
                              Pytalam cie w ktoryms poscie co to zn. Matratzenhorchdienst - tzn. poprostu spac
                              (Matratze=materac, horchen=sluchac, przysluchiwac sie, dienst=sluzba, dyzur)
                              pozdr.
                              >
                              > Do lokatora:
                              >
                              > Błagam nie bij!!!!! Bede grzeczny ;-)))))
                              >
                              > Do reszty:
                              >
                              > Czy ktoś mnie obroni przed lokatorem, agresywny koleś ;-)
                              >
                              > cze pozdr
                            • lokator Re: Do guta, lokatora, ojropejki i wielu innych ; 14.03.03, 11:05

> Do lokatora:
                              >
                              > Błagam nie bij!!!!! Bede grzeczny ;-)))))
                              >
                              > Do reszty:
                              >
                              > Czy ktoś mnie obroni przed lokatorem, agresywny koleś ;-)

Obiecałem, że będę Ci podpowiadał " ;) " i ta podpowiedź była - narwańcu.
                              Możesz być umiarkowanie nie grzeczny, ale bądź bardziej uważny.
                          • nodorf Do Europejki i Lokatora 13.03.03, 18:25
                            A jednak nie cierpiąca Prusaków Bawaria dorobiła się aż 14 wież:

www.bismarcktuerme.de/website/ebene3/laender/bayern.html

lokator napisał:

> Nie rozśmieszaj mnie. Ta wieża nie istniała nawet dwudziestu lat. O jakim
                            > zabytku mowa? Zabytkowa by była, gdyby do dzisiaj tam stała, ale tak nie jest.

Czyli straciliśmy potencjalny zabytek i to dla jakiegoś widzimisię w momencie,
                            kiedy wieża była już "odbismarczona" oraz politycznie poprawna. Gwoli
                            ścisłości: w tym wątku nigdzie nie postulowałem odbudowy wieży (składam to na
                            karb przewrażliwienia); mial służyć wyłącznie celom poznawczym. Aczkolwiek nie
                            obrazilbym sie na rekonstrukcje tej bryly.

> Czy każdy rozebrany kórnik będziesz chciał odbudować tylko dlatego, że kiedyś
                            > postawił go jakiś Niemiec? A dlaczego nie zaproponujesz odkopania Starego
                            > Kanału i likwidacji Ronda Grunwaldzkiego? Miasto żyje i ewoluuje.

Wiekszosc bydgoszczan jest dzis zgodna, ze zasypanie najbardziej urokliwej
                            czesci Kanalu ociera sie o barbarzynstwo. Zamiana unikalnego w skali Europy
                            fragmentu miasta na sowiecki prospekt nie oplacila sie. Ewolucja Bydgoszczy w
                            tym kierunku to oczywisty regres. Pewnie, ze chcialbym cofnac czas.

• lokator Re: 14.03.03, 10:46
                              nodorf napisał:

> Wiekszosc bydgoszczan jest dzis zgodna, ze zasypanie najbardziej urokliwej
                              > czesci Kanalu ociera sie o barbarzynstwo. Zamiana unikalnego w skali Europy
                              > fragmentu miasta na sowiecki prospekt nie oplacila sie. Ewolucja Bydgoszczy w
                              > tym kierunku to oczywisty regres. Pewnie, ze chcialbym cofnac czas.
                              >
                              Ewolucja rzeczywiście nie zawsze idzie w dobrym kierunku. Ale co do zasady jest
                              słuszna.
    • nodorf Re: Wieże Bismarcka 14.04.03, 13:00
      Pragnę podziękować Redakcji za zajęcie się w piątkowym wydaniu, w rubryce "Z
      Archiwum B", mało chlubnym epizodem zburzenia bydgoskiej wieży - rozbiórki,
      która nastąpiła pomimo sprzeciwu samych Polaków. Przy okazji chciałbym
      sprostować fragment tekstu mówiący o tym, że "zrujnowane dziś schody od ul.
      Toruńskiej (na wysokości numeru 86)" prowadzą "w rejon, gdzie dziś stoi
      nowoczesny budynek telewizji". Otóż schody za posesją nr 86 rzeczywiście wiodą
      wprost na dawne Wzgórze Bismarcka, tyle że od gmachu telewizji dzieli je spora
      odległość. Dokładną lokalizację wieży można sprawdzić na starych mapach lub ich
      nowych edycjach (jak np. ta dołączona do albumu M.
      Jeleniewskiego "Której nie ma...").
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka