Dodaj do ulubionych

Ile płacić opiekunce?

04.09.06, 10:10
Napiszcie proszę ile płacicie swoim opiekunkom? Ja planuje zatrudnić opiekunkę
do mojej 6 miesiecznej córci na nie więcej niż 7 godzin dziennie, czy 400
złotych bedzie w porządku czy za mało? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ksantypa77 Re: Ile płacić opiekunce? 04.09.06, 10:33
      Jak dla mnie cena OK! Nie ma się czego wstydzić!
      • jusiadyk Re: Ile płacić opiekunce? 13.09.06, 21:55
        Ja płacę moim opiekunkom 5 zł na godzinę. Wyhodzi miesięcznie więcej niż 400zł
        ale też więcej mnie w domu nie ma niż 7 godzin, niestety.
        • natalya20 Re: Ile płacić opiekunce? 13.09.06, 22:51
          moja mama dostaje 3 zl...
        • jullka04 Re: Ile płacić opiekunce? 14.09.06, 12:33
          Ja płacę 3,5 za ha, obie str są zadowolone, w grę wchodzi tylko opieka, jeżeli
          o coś proszę dodatkowego to i dodatkowo płacę. Dziennie jest to mniej niż 7 ha.
    • asiab26 Re: Ile płacić opiekunce? 14.09.06, 10:49
      Wlasnie jestem po rozmowie z jedna pania,która jak usłyszała że 400 zł to była
      oburzona bo wczesniej dostawała 600 zł tylko, że to było na Fordonie a ona
      mieszka w centrum i siedziała z dzieckiem 9 godzin dziennie. Ogólnie mi sie nie
      podobała i grzecznie jej podziękowałam. A mam pytanie czy to 7 zł na godzinę to
      do jednego dzieciątka i tylko za opieke i czy ta pani musi dojeżdżać - bo to
      jakos tak około 1000 na miesiąc - prawie jak w Warszawie?!Pozdrawiam
      • jusiadyk Re: Ile płacić opiekunce? 14.09.06, 13:23
        Chyba coś źle zrozumiałaś - nikt tu nie pisał o 7 złotych na godzinę tylko co
        najwyżej o 7 godzinach. Jak widzę te moje 5 zł za godzinę to jest najwięcej ale
        uważam, że moje dziewczyny są tego warte.
        • keitii1 Re: Ile płacić opiekunce? 14.09.06, 14:15
          Rzeczywiście stawki jak z kosmosu 5x9godz= 45 razy średnio 23 dni w miesiącu to
          daje 1035 zł to ile trzeba zarabiać żeby się nam opłaciło pracować?
          Ja mojej opiekunce płacę 400zł za prawie 9 godz. ona zaproponowała 350zł .
          Mam również kilka koleżanek (dokładnie 3), które płacą po 350 zł za 9 godzin
          dziennie.
          Jak szukałam opiekunki to średnio stawka padała od kandydatki na opiekunkę 350-
          400 zł. Chociaż 600 zł też sporadycznie się trafiało. Co innego jak szukałam
          opiekunki dorywczej na 3-4 godz to stawki na godzinę padały od 3,5 do 5 zł.
          Poza tym Jusia wydaje mi się, że nie jest to kwestia tego czy są tego warte
          tylko poprostu czy nas na to stać.
          Pozdrawiam
          • andzina Re: Ile płacić opiekunce? 14.09.06, 16:16
            I tu się nie zgodzę, a przynajmniej nie do końca. otóż nawet jeśli mnie stać to
            nie zapłacę 5 zł za to, że nadąsana królewna posiedzi 9 godzin przed włączonym
            telewizorem i wyje zapas ciastek zwalając na dziecko. jeśli dziewczyna się
            stara, a po dziecku widzę, że ją lubi, jeśli zrobi co nieco w domu (sama spyta
            czy w wolnej chwili nie zdjąć prania z linki etc.), to j-e-ś-l-i mnie na to
            stać to płacę jej więcej. i takie jest moje zdanie. ja nie zatrudniałam
            opiekunek - byłam szczęściarą z babciami i mężem o nieregulowanym trybie pracy,
            ale sama byłam opiekunką, czasem płatną, czasem darmową. nie jest to łatwa
            praca, i uważam, że jeśli kogoś stać, a opiekunka jest tego warta, to jak
            najbardziej należy ją doceniać. co innego, że często jak odejmiemy jej pensję
            od swojej, to w portfelu na przysłowiowe "waciki" nie zotanie... ale nam leci
            staż pracy i to jest ten plus.
    • jusiadyk Re: Ile płacić opiekunce? 14.09.06, 16:45
      Mojej opiekunce aż tysiak nie wychodzi na miesiąc bo przychodzi do nas 4 razy w
      tygodniu. Piątki i czasem soboty obstalowane mam u mamy ;). Natomiast
      faktycznie uważam, że jest to ciężka praca i jeśli mnie stać to płacę za nią te
      5zł za godzinę. Jędrek bardzo lubi obie dziewczyny a one studiują pedagogikę i
      się nie opieprzają tylko naprawdę bardzo starają. I oczywiście, że ceny są
      kształtowane przez możliwości finansowe. Nasza stała opiekunka zaczynała u nas
      od stawki 3,30 ale potem ja zaczęłam lepiej zarabiać a potem mąż dostał
      podwyżkę i uznaliśmy, że coś jej się od nas należy skoro tak jesteśmy z niej
      zadowoleni.
      • natalya20 Re: Ile płacić opiekunce? 14.09.06, 18:19
        ja sie dzisiaj troche oburzylam jak uslyszalam od mojej mamy ze na poczatku
        zaproponowano jej 2 zl za godzinee....mi by bylo wstyd komus zaproponowac taka
        stawke...ona nie jest codziennie z ta dziewczynka, w miesiacu wychodzi jej
        niecale 300zl. moja mam jest osoba ktora ma swietny kontakt z dziecmi, potrafi
        szalec z nimi caly dzien, zawsze zrobi tez cos w domu od siebie, mysle ze
        zasluguje na troche lepsze pieniadze...no ale u tej dziewczynki bedzie do konca
        wrzesnia tylko...nie moze z nia wytrzymac bo to maly potworek:P
        • keitii1 Re: Ile płacić opiekunce? 14.09.06, 19:37
          Chyba nie do końca się zrozumiałyśmy ja wcale nie twierdzę, że praca opiekunki
          jest lekka łatwa i przyjemna. Pytanie brzmiało ile płacić opiekunce ? A z
          mojego rozeznania wiem że inne stawki są przy trybie pracy 8-9 godzin dziennie
          przez 5 dni w tygodniu a inne jeśli opiekunka pracuje kilka godzin przez kilka
          dni w tygodniu.Jak już pisałam mam kilka koleżanek, które mają opiekunki i w
          ich kręgu też są znajome które maja małe dzieci i nie słyszałam żeby któraś z
          opiekunek zarabiała 1000 zł. Poza tym wiadomo punkt widzenia zależy od punktu
          siedzenia i ile osób tyle zdań. A gdybym miała pracować i miałoby mi zostawać
          na "przysłowiowe waciki" to wolałabym zostać do 3 lat z dzieckiem na
          wychowawczyn bo do stażu pracy też mi się ten okres liczy, ale to jest tylko
          moje zdanie.

Piotruś ma już...
          • andzina Re: Ile płacić opiekunce? 14.09.06, 21:34
            Pewnie, zgadzam się co do punktu widzenia. Ale przyznaj, (co do stażu pracy) że
            idąc po tych trzech latach do pracy Twój pracodawca nie zwróci uwagi na to, czy
            zarabiałaś na waciki, tylko czy zdobywałaś w tym czasie tzw. "doświadczzenie
            zawodowe". i kiedy powiesz mu, że wolałaś za "wacikową" pensję posiedzieć w
            domu, a Twoja konkurentka w tym czasie pracowała za marne grosze bo gro pensji
            oddała opiekunce to jak sądzisz - kto dostanie tę pracę? może trochę
            chaotycznie, ale śpieszę się do łóżeczka.
            ja nie skończyłam studiów, moja pierwsza praca była właśnie za marne grosze,
            kiedy urodził sie mały pracowałam na 3/4 etatu za jeszcze mniejsze grosze. ale
            nikt, kto spojrzy w moją cv-ke nie zarzuci mi, że nie mam doświadczenia, bo
            może brakuje mi kwalifikacji (które notabene zaczęłam zdobywać:), ale
            doświadczenie mam spore i to w baaardzo różnych branżach. ale mnie poniosło :)
            nie chciałam ostro, ale wyszło. sorry
            pozdrawiam
            • keitii1 Re: Ile płacić opiekunce? 15.09.06, 13:50
              Niestety i w tym przypadku nie mogę Ci przyznać racji. Ja idąc na wychowawczy
              byłam już kilka lat po studiach w trakcie studiów też pracowałam i na
              zdobywaniu doświadczenia aż tak bardzo mi nie zależało. A że praca była w
              miarę fajna i rozwijająca ( nie koniecznie dobrze płatna) to klika ładnych lat
              tam przepracowałam. I jak miałam wracać do pracy i miało mi zostawać na
              przysłowiowe waciki to wolałam siedzieć w domu z synkiem i szukać nowej pracy.
              Ale nie wydaje mi się żebyśmy wszystkie uwagi i spostrzeżenia na ten temat
              mogły wymienić w tym wątku, zresztą pytanie założycielki też było trochę inne,
              a jeśli masz ochotę to zapraszam na spotkanie przy kawie wtedy wymienimy
              spostrzeżenia na ten temat i nie tylko :)
              Pozdrawiam
              • andzina Re: Ile płacić opiekunce? 16.09.06, 13:46
                Przyznaję Ci rację - nie o to w tym wątku chodziło i zostaje mi tylko
                założycielkę przeprosić, że nie na temat.
                Moje zdanie wynika pewnie z tego, że bez pracy nie wyobrażam sobie życia, lubię
                pracować, być między ludźmi i przede wszystkim robić to co lubię, a wypłata ma
                dla mnie ciut mniejsze znaczenie, choć nie jest bez znaczenia.

A co do kawki - jak najbardziej, zresztą planowane jest niedługo spotkanie z
                szerszą grupą mam - wpadnij, chętnie pogadam :)
                Pozdrawiam
                Ania
        • ochna Re: Ile płacić opiekunce? 15.09.06, 23:31
          natalya20 napisała:

> ja sie dzisiaj troche oburzylam jak uslyszalam od mojej mamy ze na poczatku
          > zaproponowano jej 2 zl za godzinee....mi by bylo wstyd komus zaproponowac
          taka
          > stawke...ona nie jest codziennie z ta dziewczynka, w miesiacu wychodzi jej
          > niecale 300zl. moja mam jest osoba ktora ma swietny kontakt z dziecmi,
          potrafi
          > szalec z nimi caly dzien, zawsze zrobi tez cos w domu od siebie, mysle ze
          > zasluguje na troche lepsze pieniadze...no ale u tej dziewczynki bedzie do
          konca
          >
          > wrzesnia tylko...nie moze z nia wytrzymac bo to maly potworek:P

Witaj,
          Wysłałam do Ciebie maila na skrzynkę. Odpisz. Dzięki.
    • sylaba_01 Re: Ile płacić opiekunce? 16.09.06, 19:32
      My płacimy 3,5 zł/h, średnio wychodzi 9 h/dzień, od pon. do piątku , weekendy ma wolne. Jesteśmy zadowoleni, niania chyba też, była zaskoczona, że zaproponowaliśmy jej te 3,5 zł., wcześniej zarabiała mniej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka