radca 27.03.03, 20:50 Tylko takie widze wyjscie wobec tego co dzieje sie na scenie politycznej. Byc moze dzieki nowym WYBOROM dokonamy wyczyszczenia Parlamentu z nieuczciwych i niekompetentnych karierowiczow . radca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MONK Re: Nowe WYBORY do Sejmu IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.03, 20:59 Zly pomysl, szczegolnie wobec referendum integracyjnego ; doprowadzi sie, ze wyborcy utozsamia te 2 sprawy; popularnosc moga zyskac ugrupowania antyeuropejskie. Poza tymw obecnym ukladzie snodazowym bardzo ciezko byloby utworzyc nowy rzad. Dla mnie wniosek - odczekac do referendum a potem zastanowic sie co dalej ; ja sklanialbym sie ku nowewu rzadowi ale nie parlamentowi. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nowe WYBORY do Sejmu 27.03.03, 21:10 Gość portalu: MONK napisał(a): > Zly pomysl, szczegolnie wobec referendum integracyjnego ; doprowadzi sie, ze > wyborcy utozsamia te 2 sprawy; popularnosc moga zyskac ugrupowania > antyeuropejskie. - nie wiem,daczego tak sie mozemy obawiac wejscia Polski do Unii Europejskiej ? Przeciez " gorzej juz nie moze byc " - moze byc tylko lepiej > Poza tym w obecnym ukladzie snodazowym bardzo ciezko byloby utworzyc nowy > rzad. Dla mnie wniosek - odczekac do referendum a potem zastanowic sie co > dalej ; - obawiam sie,ze wlasnie po referendum zaczna sie dopiero "cyrki polityczne" > ja sklanialbym sie ku nowewu rzadowi ale nie parlamentowi. - nowy rzad ? To bedzie tylko w stylu " zamienil stryjek siekierke na kijek " > pozdr. - pozdr. radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONK Re: Nowe WYBORY do Sejmu IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.03, 21:26 radca napisał: > > - nie wiem,daczego tak sie mozemy obawiac wejscia Polski do Unii Europejskiej ? > Przeciez " gorzej juz nie moze byc " - moze byc tylko lepiej Mi tego nie musisz tlumaczyc ale zle nastroje w kraju moga skutkowac niepowodzeniem w referendum. W najciemniejszym okresie rzadow Buzka poparcie dla ue bylo krytycznie niskie - tak moze byc i tym razem - dlatego wszelkie spory odlozylbym do czerwca - takie male zawieszenie broni. > > - obawiam sie,ze wlasnie po referendum zaczna sie dopiero "cyrki polityczne" Mi wydaje sie, ze scena sie uspoki w tym sensie, ze na znaczeniu straca partie, ktore punktem przewodnim swojego programu uczynily walke z ue - czyli lpr i samoobrona. Czesc sfrustrowanego elektoratu przejdzie odpowiednio na pis i sld - co bedzie dobrym objawem - obecnie mamy zbyt wiele partii - szczegolnie po prawej. Wtedy mozna myslec o wczesniejszych wyborach - w takim terminie by bez problemow moc uchwalic budzet. Co nagle to po diable. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nowe WYBORY do Sejmu 27.03.03, 21:31 Moze masz racje Monk,by odczekac do Referendum.Lecz uwazam,ze WYBORY sa jednak konieczne. radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONK Re: Nowe WYBORY do Sejmu IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.03, 21:50 Nie mowie nie ale 2 warunki powinny byc spelnione: - przeprowadzenie referendum - mozliwosc utworzenia rzadu wiekszosciowego (bez znaczenia czy prawicowego czy lewicowego) w innym przypadku to bedzie taka sztuka dla sztuki. Chcialbym unikanc sytuacji, w ktorej krajem rzadzi zlepek kilku partii Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nowe WYBORY do Sejmu 27.03.03, 22:05 Gość portalu: MONK napisał(a): > Nie mowie nie ale 2 warunki powinny byc spelnione: > - przeprowadzenie referendum > - mozliwosc utworzenia rzadu wiekszosciowego (bez znaczenia czy prawicowego czy > > lewicowego) > w innym przypadku to bedzie taka sztuka dla sztuki. Chcialbym unikanc sytuacji, > > w ktorej krajem rzadzi zlepek kilku partii - jesli bedzie zlepek partii , to moga powstawac klotnie ambicjonalne. radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Nowe WYBORY do Sejmu IP: 198.138.227.* 27.03.03, 22:23 radca napisał: > Gość portalu: MONK napisał(a): > > > Zly pomysl, szczegolnie wobec referendum integracyjnego ; doprowadzi sie, > ze > > wyborcy utozsamia te 2 sprawy; i o to chodzi aby utorzsamili i zrozumieli ze do EU tak ale nie dzis nie na tych warunkach i nie poprzez SLD > > popularnosc moga zyskac ugrupowania > > antyeuropejskie. czyli takie co patrza na dluzsza perspektywe a nie dorazne paretysiecy stoleczkow w Uni dla siebie i kolesiow, to masz na mysli???? > > - nie wiem,daczego tak sie mozemy obawiac wejscia Polski do Unii Europejskiej ? > Przeciez " gorzej juz nie moze byc " - moze byc tylko lepiej w dwoch miejscach sie z toba definitywnie nie zgadzam, po pierwsze nigdy nie jest tak zle zeby nie moglo byc gorzej, po drugie pisalem juz wiele razy dlaczego mozemy sie obawiac wejscia do EU, gdyz przy takich warunkach wejscia jakie zafundowala nam lewica nas na to po prostu moze nie byc stac (platnik NETTO a jak wiesz juz mamy dziure w budzecie, wyobraz sobie jaka bedzie po wejsciu) wiec moze byc gorzej :( > > Poza tym w obecnym ukladzie snodazowym bardzo ciezko byloby utworzyc nowy > > rzad. Dla mnie wniosek - odczekac do referendum a potem zastanowic sie co > > dalej ; moze zamiast cholernych skorumpowanych partii zaczelibysmy w koncu na ludzi glosowac ktorzy cos dl aspolecznosci znacza maja jej zaufanie a nie maja uklady wewnatrz partii, dzieki temu moze w koncu politycy byliby za cos odpowiedzialni a nie jak teraz partia jest odpowiedzialna czyli nikt.... Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: Nowe WYBORY do Sejmu 28.03.03, 00:41 jest tylko jeden sposob na wylonienie rzadu z realna wiekszoscia, a mianowicie wprowadzic jednomandatowe okregi by moc glosowac na jednostki a nie partie. Juz gorzej byc nie moze (np. szyt chamstwa czyli SLD-owe glosowanie na dwie rece.) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: [B]B Re: Nowe WYBORY do Sejmu IP: *.polkomtel.com.pl 28.03.03, 08:57 Nalezy zastanowic sie nad pytaniem: czy nowe, przedterminowe wybory do Sejmu cos zmienia? Sadze, ze niewiele. Dostarcza jedynie nowych ludzi, ktorzy szybko beda chcieli sie dorwac do koryta i zalatwiac prywate. Czyli znowu bagno z inna zawartoscia blota. Najwazniejsze teraz jest stworzenie wiarygodnego rzadu fachowcow! Nie rzadu partyjnego, lewicowego czy prawicowego - ale skladajacego sie z ludzi akceptowanych i nie budzacych zastrzezen co do prawosci poczynan. Niestety, zadna partia na taki uklad sie nie zgodzi, gdyz uderza to w jej partyjne interesy. Chec rzadzenia za wszelska cene, a nie kierowanie sie dobrem Rzeczpospolitej dominuja w poczynaniach dzisiejszych elit. Ale nie jest tak zle do konca. Sa ludzie, ktorzy swoja wiarygodnosc, fachowosc i zaufanie zdobyli konsekwencja swoich poczynan. Wlasnie na nich powinien oprzec sie rzad, na fachowcach a nie partyjniackich cwaniakach (i mysle tutaj zarowno o SLD jak i prawej stronie). Obecny rzad wypalil sie i zostawia za soba smrod afer, ktore ciagnac sie beda dlugo. Nie jest zdolny przekonac spoleczenstwa do wlasnych poczynan, gdyz wlasnie jego poczynania spowodowaly utrate wiarygodnosci. Z mojego punktu widzenia premier ma dwa wyjscia: pierwsze - podac sie do dymisji, drugie - zrestrukuryzowac rzad tak, aby znalezli sie w nim ludzie nie z klucza politycznego, ale ludzie wiarygodni, fachowi i rzetelni. Decyzja pierwsza jest najlatwiejsza, druga wymaga odwagi, ale pokazuje odpowiedzialnosc za losy RP. BzW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONK Re: Nowe WYBORY do Sejmu IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 09:28 Jestem przekonany, ze zmiany nastapia po referendum i to gruntowne. Minimum to zmiana rzadu. Zgadzam sie z poprzednimi postami ale wylonienie rzadu fachowcow wymagac bedzie dorej woli politycznej albo ordynacji wiekszosciowej- nie wiem co jest bardziej prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: [B]B Re: Nowe WYBORY do Sejmu IP: *.polkomtel.com.pl 28.03.03, 09:39 Gość portalu: MONK napisał(a): > Jestem przekonany, ze zmiany nastapia po referendum i to gruntowne. Minimum to > zmiana rzadu. > Zgadzam sie z poprzednimi postami ale wylonienie rzadu fachowcow wymagac bedzie > > dorej woli politycznej albo ordynacji wiekszosciowej- nie wiem co jest bardziej > > prawdopodobne. Wiekszosc parlamentarna nie gwarantuje rzadu fachowcow. To rzad polityczny, oparty na targach wewnatrz partyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
oti Re: Nowe WYBORY do Sejmu 28.03.03, 10:14 wydaje mi sie ze mleko juz rozlane i w referendum ludzie rozgonia to towarzystwo (milla, hibna itp) i nic mumi juz nie pomoze - kwestia czasu jak mumia sie rozsypie z wielkim hukiem i smrodem. i skoncza sie duszne tematy euroentuzjastyczne i gadki w stytlu: "jestem za unią bo mysle ze bedzie lepiej", no i te wszystkie durne programny w TV gdzie wszyscy sie podniecaja tym tworem, jak by byli na jakims haju. Pozdrawiam wszystkich ktorzy chca poprostu normalnie zyc i nie potrzebuja do tego poczucia ze jakis gej z amsterdamu czy lesbijka z londynu sa jego towarzyszami. A jak z tego ochloniecie to sie okaze ze i sejm mozna normalny wybrac. Polacy zamiast siedziec na walizkach i wpatrywac się w bilboard przedstawiajacy ten rzekomy raj, przekonaja sie ze to tylko atrapa - rozpakuja graty i wezma sie do ciezkiej pracy. A wtedy bedzie wiele do zrobienia, bo te pare lat fatalnego zauroczenia mumią juz Polske słono kosztowało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus do zwolennikow IP: 198.138.227.* 28.03.03, 17:23 a czym wogole jest ta unia przeciez to Socializm2 z wielkimi socjalistami z niemiec i Francji na czele, pomujac cala korupcje SLD-owska z tym zwiazana, mowia nam co mamy chodowac co ile i jak produkowac, normy na wszystko ile ma wazyc jablko, dlugosc sledzia, jak sledz a duzy i sledzi za duzo dotacji nie bedzie, przypomne dotacji z naszych pieniedzy, po co nam to? Przeciez socjalizm sie nie sprawdzil?????? A zapomnialem Polacy nie ucza sie na bledach. Odpowiedz Link Zgłoś
polynomial Re: Nowe WYBORY do Sejmu 28.03.03, 17:53 To jeszcze kilka groszy (dwanaście) dorzucę ja. Zapominamy, że Sejm i Senat to reprezentanci całego polskiego narodu. Jakie spoleczeństwo tacy posłowie. Jeżeli w naszym kraju (na całum świecie z reszta też) podwójnie premiowane jest zło, niegodziwość, cawaniactwo,"dres" itp, to jak ma być inaczej niż jest. Z resztą nawet gdyby doszło do przyspieszonych wyborów parlamentarnych, to uważacie, że wtedy już swe kandydatury zgłoszą Święci Pańscy z Dziewicą Orleańską na czele?! Niestety! Powtórka z rozrywki. Oleksy, Miller komunistyczno-alfonsiacki Olechowski, złodzieje Księżyca, bandyci Kaczyńscy (jeden z nich jest tak beznadziejnie głupi, że każe zbierać śnieg z ulic nim ten na ziemię spadnie)i im podobni, a nie daj Boże Krzaklewski. Kotoś nam, wam, im (piszę do wszystkich opcji) bzdur naopowiadał o "mesjaszu narodów). I teraz to się mści! Ach, jak pięknie się mści... Polynomial-C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonc Re: Nowe WYBORY do Sejmu IP: *.awacom.pl 28.03.03, 20:51 radca napisał: > Tylko takie widze wyjscie wobec tego co dzieje sie na scenie politycznej. > Byc moze dzieki nowym WYBOROM dokonamy wyczyszczenia Parlamentu z > nieuczciwych i niekompetentnych karierowiczow . > > radca Buhaha, jakoś w naszym kraju tego nie widze... chyba że był by jedno mandatowy sposób głosowania... choć pewnie i to nic nie da... Wyszło na to by że rolnicy by krajem rządzili... małe okręgi miały by więcej głosów niż duże miasto... Odpowiedz Link Zgłoś