Dodaj do ulubionych

do forumowiczow

13.01.07, 19:16
------------------------------------------------------------------------------
--
witajcie! jestem prawie rodowita bydgoszczanka i po raz pierwszy weszlam na
to forum i ... jestem niepocieszona... rozumiem ze na tym forum spotykaja sie
ludzie o roznych poziomach, obyciu i tak dalej. i nie byloby w tym nic
zlego... ale na boga troche szcunku dla wspoluczestnikow! bywalam na wielu
innych forach polskich stron www. i przyznaje ze nie spotkalam sie z tak
bardzo obelzywymi odpowiedziami, nawet jesli wspolrozmocy mieli rozne opinie
na dany temat. czy w bydgoszczy ludzie naprawde reprezentuja soba tak niski
poziom kultry osobistej? owszem sa wypowiedzi przyzwoite, ale sa i te inne.

a poza tym wiecie co mnie zastanawia? aktualnie jestem za granica z
definitywnym zamiarem powrotu do polski, i mam doczynienia z ludzmi z roznych
kultur zarowno z europy jak i azji, tak sie sklada ze ci europejczycy, a
wszczegolnosci polacy, wyedukowani, wyksztalceni i z krajow rozwinietych
reprezentuja soba rozny poziom kultury wypowiedzi i szacunku do
wspolrozmowcy, natomiast ci z azji i nie tylko (a mam doczynienia z bardzo
wieloma osbami z roznych krajow), ktorzy z reguly sa o wiele mniej
wyksztalceni, a niektorzy nawet nigdy nie chodzili do szkoly podstawowej to
mimo roznicy zdan, poglodow, sposobu myslenia porownujac do europejczykow
reprezentuja soba o wiele wyzszza kulture osobista a ich szacunek dla
drugiego czlowieka i jego czesto jakze odmiennego zdania jest o niebo
wiekszy. wiecie troche mi glupio czasem jak mysle sobie do ktorej kultury
przynaleze...
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rozczarowana-torunianka Re: do forumowiczow 13.01.07, 19:54
      zebra246 napisała:
      > wiekszy. wiecie troche mi glupio czasem jak mysle sobie do ktorej kultury
      > przynaleze...

nie jest tak źle z naszą kulturą. Nie wstydź się tylko rób coś, aby nie
      dominowało to co gorsze.
      • rokoman Do zebry246 13.01.07, 20:02
        Zostań lepiej w tej swojej wysoce kulturalnej azji /Azji - nazwy własne pisać
        należy z dużej litery /. Widać, że Europa , Polska. Bydgoszcz i Polacy nie
        zaspokoją kulturalnie Twoich potrzeb!
        Urocza torunianko wierzę, że należymy nadal do kultury europejskiej. Dla mnie
        osobiście to powód do dumy i zaszczyt.
        • rozczarowana-torunianka Re: Do zebry246 13.01.07, 20:14
          :))
          no to już jest nas co najmniej dwoje, zadowolonych z poziomu kultury Polaków.
          Choć oczywiście nie ukrywam, że nie mam nic przeciw temu, aby ten poziom był
          jeszcze wyższy, jako że nie ma ograniczeń w dążeniu do doskonałości;)

Pozdrawiam zarówno zadowolonych jak i rozczarowanych;)
          • rokoman Re: Do zebry246 13.01.07, 20:25
            Urocza torunianko, przyznaję i pewnie to widzisz, że należę też do tej grupy,
            która systematycznie pracuje nad podnoszeniem swojej kultury osobistej. Także w
            wypowiedziach na forum. Jednak czasami, jak to mawiał red.Kałużyński: " nie
            tylko ręce opadają! " I człowiek zniża się do poziomu, no!
            Jednak zarzuty, jakoby Polacy nie grzeszyli kulturą osobistą i w ogóle życiową
            ze strony zebry246 uważam dla nas za obraźliwe i nieprawdziwe.
            • rozczarowana-torunianka Re: Do zebry246 13.01.07, 20:39
              a to tak jak ja, rokomanie;) też staram się nad sobą pracować, choć to trudna
              praca, szczególnie, gdy ta betawersja ciągle mnie wylogowuje:))

Ale wypowiedzią zebry nie czuję się obrażona szczególnie. Uznaję, że to mnie nie
              dotyczy;) Ona pewnie mówi o tych wypowiedziach co do których nie tylko ręce
              opadają;) Czyli ma częściowo rację, chyba... niestety:(

(no i okazało się, że moja sesja wygasła i muszę powtarzać! co to za zwyczaje
              teraz nastały;)
            • zebra246 Re: Do zebry246 13.01.07, 21:29
              jak slusznie ktos zauwazyl, mialam na mysli tych ktorych wyopwiedzi powoduja ze
              rece opadaja. wiec nie rozumiem czemu ci ktorzy uwazaja sie za wysoce
              kulturalnych i sznujacych opinie innych czuja sie tak oburzeni????
        • unsatisfied6 Re: Do zebry246 13.01.07, 23:56
          rokoman napisał:

> Zostań lepiej w tej swojej wysoce kulturalnej azji /Azji - nazwy własne pisać
          > należy z dużej litery /. Widać, że Europa , Polska. Bydgoszcz i Polacy nie
          > zaspokoją kulturalnie Twoich potrzeb!
          > Urocza torunianko wierzę, że należymy nadal do kultury europejskiej. Dla
          mnie
          > osobiście to powód do dumy i zaszczyt.

na dumę i zaszczyty trzeba zapracować .

w XI-XVI wieku Europie daleko było do co dzisiaj nazywamy kulturą .

europejczyk mało się mył , śmierdział z daleka , nie używał sztućców
          jadał łapami , wycierał smarki w mankiety rękawów , połykał gile przy
          biesiadnym stole ....robił złe wrażenie na kulturalniejszych niejednokrotnie
          azjatach , których bardzo drażnił smród niemytych europejczyków .

teraz europa wygląda nieco inaczej , ale Polsce daleko do kultury europejskiej
          i zamiast się do niej zbliżać , oddala się przypominając coraz bardziej kulturę
          krajów latynoskich .
          • marboro2 Re: Do zebry246 14.01.07, 00:21
            unsatisfied6 napisał:

> w XI-XVI wieku Europie daleko było do co dzisiaj nazywamy kulturą .
            >
            > europejczyk mało się mył , śmierdział z daleka , nie używał sztućców
            > jadał ł zaspokoją kulturalnie Twoich potrzeb!
            > > Urocza apami , wycierał smarki w mankiety rękawów , połykał gile przy
            > biesiadnym stole ....robił złe wrażenie na kulturalniejszych niejednokrotnie
            > azjatach , których bardzo drażnił smród niemytych europejczyków .

No coz w takim razie Azjaci wzieli zly przyklad i szkoda ze juz im tak zostalo

• krysmat Re: do forumowiczow 13.01.07, 21:26
      Zebro nie obrazaj Polakow i Europejczykow porownujac nas do Azjatow .Takze mam
      doczynienia z tymi osobnikami i poprostu porownujac mnie do nich obrazasz nie
      tylko mnie a Polakow w ogole.Pozatym napisal bym bardziej dosadnie co mysle o
      ich kulturze osobistej ale bylbym napewno skasowany.Poki co zycze ci milego
      egzystowania z osobnikami ktorymi sie tak podniecilas
      • zebra246 Re: do forumowiczow 13.01.07, 21:33
        krysmacie, fakt ze niektorzy maja azjaci do ktorych najprawdopodbniej zywisz
        jakas badz uzasadniona badz nie niechec, maja wyzszy poziom wypowiedzi niz
        niejeden polak wcale mnie nie 'podnieca'jak to okresliles. po prostu jestem
        zaskoczona ich sposobem bycia w wielu sytuacjach. a piszac o kulturze
        europejczykow zaznaczylam ze nie dotyczy to wszystkich, wiec nie rozumiem czemu
        czujesz sie obrazony czy urazony??/
        • krysmat Re: do forumowiczow 13.01.07, 21:41
          zebra246 napisała:

> krysmacie, fakt ze niektorzy maja azjaci do ktorych najprawdopodbniej zywisz
          > jakas badz uzasadniona badz nie niechec, maja wyzszy poziom wypowiedzi niz
          > niejeden polak wcale mnie nie 'podnieca'jak to okresliles. po prostu jestem
          > zaskoczona ich sposobem bycia w wielu sytuacjach. a piszac o kulturze
          > europejczykow zaznaczylam ze nie dotyczy to wszystkich, wiec nie rozumiem
          czemu
          >
          > czujesz sie obrazony czy urazony??/

A ja wrecz przeciwnie ja jestem zaskoczony majac doczynienia z nimi na jakich
          niskich poziomach moze egzystowac czlowiek.Po moich doswiadczeniach z nimi
          kazde porownanie chociazby do nich to jest poprostu obrazanie mnie .
        • marecki_m Re: do forumowiczow 13.01.07, 22:26
          zebra246 napisała:

> krysmacie, fakt ze niektorzy maja azjaci do ktorych najprawdopodbniej zywisz
          > jakas badz uzasadniona badz nie niechec, maja wyzszy poziom wypowiedzi niz
          > niejeden polak wcale mnie nie 'podnieca'jak to okresliles. po prostu jestem
          > zaskoczona ich sposobem bycia w wielu sytuacjach. a piszac o kulturze
          > europejczykow zaznaczylam ze nie dotyczy to wszystkich, wiec nie rozumiem czemu
          >Mysle,ze wiem,o co ci chodzi,od 17-stu lat mieszkam poza Polska,w Niemczech,w
          Bawarii,"znam" wielu Polakow mieszkajacych tutaj.Sa to Polacy pochodzacy z
          roznych czesci Polski-Mazury,Pomorze,ale najwiecej ze Slaska.Polacy mieszkajacy
          poza Polska organizuja codziennie bieg szczurow,mysle,ze wiesz,o co
          chodzi.Najlepszy kontakt mam z Turkami,o dziwo,Sobieski zwyciezyl Turkow pod
          Wiedniem,a oni sa bardzo przyjazni do nas.Polacy sa niestety falszywi.
          > czujesz sie obrazony czy urazony??/
          • krysmat Re: do forumowiczow 13.01.07, 22:49
            marecki_m napisał:

> > >Mysle,ze wiem,o co ci chodzi,od 17-stu lat mieszkam poza Polska,w Niemczec
            > h,w
            > Bawarii,"znam" wielu Polakow mieszkajacych tutaj.Sa to Polacy pochodzacy z
            > roznych czesci Polski-Mazury,Pomorze,ale najwiecej ze Slaska.Polacy
            mieszkajacy
            > poza Polska organizuja codziennie bieg szczurow,mysle,ze wiesz,o co
            > chodzi.Najlepszy kontakt mam z Turkami,o dziwo,Sobieski zwyciezyl Turkow pod
            > Wiedniem,a oni sa bardzo przyjazni do nas.Polacy sa niestety falszywi.
            > > czujesz sie obrazony czy urazony?

Nie czuje sie urazony ze zadajesz sie z nimi twoja wola .
            Natomiast nie zycze sobie porownan do nich bo nie mam o nich dobrego zdania i
            to moja opinia.Co do Polakow za granica to zdarzaja sie buraki .Ty piszesz
            Slask a dla mnie okolice Bialegostoku nie mieszcza sie w normach
            cywilizowanych.Nie obrazam normalnych ludzi z tych okolic .Tak poprostu
            uogolniam na podstawie tych z ktorymi sie spotkalem,ale mimo wszystko uwazam ze
            Azjaci nawet do ich norm musza sie jeszcze docywilizowac.I bez obrazy
            • zebra246 Re: do forumowiczow 14.01.07, 22:10
              ciesze sie ze ktos potrafi zdystansowac sie do siebie i swojej kultury jak np.
              marecki_m. nie problem uprzec sie przy swoim bez wzgledu na to jakie sa fakty,
              ktorych wielu po prostu nie jest w stanie zakaceptowc bo so nieprzyjemne i
              odkrywajace gola i czesto okrutna prawde o nas samych. ja staram sie patrzec
              krytycznie na wszystko w okol. nie twierdze, ze wszyscy azjaci sa zloci i byc
              moze krysmat mial nieciekawe doswiadczenia z pewna okreslona grupa azjatow. ja
              mialam doswiadczenia z pewna okreslona grupa turkow, hindusow, pakistanczykow,
              afganczykow i z bangladeszu, byly to towarzystwa mieszane (damsko-meskie) i
              szczerze mowiac od wielu z nich zaznalam wiecje przyjazni, serdecznosci i
              pomocy w przeciwienstwie do mych rodakow. ale nie chodzilo mi w tym poscie o
              jakas zyczliwosc czy pomoc. problem, ktory poruszylam w istocie dotyczy
              szacunku do wspolrozmowcy. takowy jest bardzo trudno znalec na tym forum (ACZ
              NIE NIEMOZLIWY PODKRESLAM, BY NIKT NIE POCZUL SIE URAZONY)w szczegolnosci gdy
              wspolrozmowca ma inny poglad. niestety...
              • rozczarowana-torunianka Re: do forumowiczow 14.01.07, 22:27
                Droga zebro246, w każdy narodzie i w każdym kraju są ludzie o różnym poziomie.
                To co kilku, dyskutującym z Tobą osobom nie podobało się w Twoim poście, to
                totalna krytyka kultury swojego kraju. Nie nie ma powodu do takiej oceny. Szanuj
                swój kraj i swą kulturę, aby Ciebie szanowano. Staraj się zmieniać i wpływać na
                zmiany tam, gdzie możesz i gdzie trzeba.

A w nawiązaniu do Twojego określenia <ciesze sie ze ktos potrafi zdystansowac
                sie do siebie i swojej kultury jak np.>, pozwolę sobie zauważyć, na Twoim
                przykładzie, że dystansowanie się od własnych sądów nie jest łatwe. A poza tym
                mimo podjętej przez rokomana próby przekonania Cię do podniesienia kultury
                szacunku do innych, przez stosowanie dużych liter, tam gdzie one są niezbędne,
                nie skorzystałaś z tej lekcji. A szkoda....
                • zebra246 Re: do forumowiczow 14.01.07, 23:11
                  rozczarowana-torunianka napisala:
                  >To co kilku, dyskutującym z Tobą osobom nie podobało się w Twoim poście, to
                  totalna krytyka kultury swojego kraju.
                  ja nigdzie w moim poscie nie skrytykowalam totalnie kultury mojego kraju. jest
                  wiele rzeczy z ktorych jestem dumna, ale postu nie napisalam po to by opisac z
                  czego jestem dumna, ale chcialam tylko zaznaczyc ze sposb odpowiedzi niektorych
                  osob na forum jest oznaka absolutnego braku szcunku do opini wspolrozmowcy/cow.
                  przeczytalam wiele postow, w ktorych wypowiedzi byly rozne na okreslony temat.
                  jedni na okreslony temat wiedza wiecej inni mniej. generalnie jest tendencja
                  taka, ze wiekszosc (i znow podkreslam by nikt, kogo to nie dotyczy, nie czul
                  sie urazony WIEKSZOSC co nie oznacza wszyscy) tych ktorzy maja wiekszy zasob
                  wiedzy na okreslony temat od razu ublizaja tym, ktorzy wiedza miej, wrecz sie
                  nasmiewaja. rozny jest poziom uczestnikow forum i rozna jest ze tak powiem
                  umiejetnosc przyswajalnosci wiedzy, badz umiejetnosc logicznego myslenia, ale
                  to nie powod by od razu kogos okreslac epitetemi. to jest to co ja nazywam
                  brakiem szacunku to wspolrozmowcy. ponadto, ci forumowicze ktorym wydaje sie ze
                  osiagneli szczyty wiedzy powinni zdawac sobie sprawe rowniez z tego, ze nadal
                  nie sa wszechwiedzacy i zawsze jest ktos komu ich opinie wydawac sie moga
                  glupie, nielogiczne, smieszne badz nie poparte dostateczna wiedza.

no i oczywiscie nie chcialam urazic nikogo brakiem wielkich liter tam gdzie wg
                  gram powinny byc, ale to z przyzwyczajenia. przepraszam, jesli to kogos razi
                • zebra246 Re: do forumowiczow 14.01.07, 23:19
                  i jeszcze jedno. rozczarowana-torunianka napisala:
                  > A w nawiązaniu do Twojego określenia <ciesze sie ze ktos potrafi zdystansow
                  > ac
                  > sie do siebie i swojej kultury jak np.>, pozwolę sobie zauważyć, na Twoim
                  > przykładzie, że dystansowanie się od własnych sądów nie jest łatwe.

wrecz przeciwnie. potrafie zdystansowac sie do swoich sadow. post napisalam w
                  oczekiwaniu na to ze odzew bedzie i to rozny. nikogo nie zmuszam do popierania
                  mojej opini, po prostu chce podyskutowac na ten temat. oczywiscie ze jesli
                  pojawia sie argumenty nie do zbicia to zmienie swoj poglad i uznam ze polacy
                  maja bardzo wysoka kulture wypowiedzi i szacunek do wspolrozmowcow o odmiennej
                  opinii. ale jak to jest jak sadze chyba z kazdym czlowiekiem, aby jego opinia
                  na dany temat sie zmienila, musza istniec przekonujace argumenty.
    • marboro2 Re: do forumowiczow 15.01.07, 00:10
      Bandladesz.Pakistan i inni ktorych wymienilas no coz na poczatek musialabys ich
      nauczyc zycia w swiecie cywilizowanym.Akurat te wychowane jak piszesz osobiki
      oczywiscie sa bardzo mile ulegle na pozor uprzejme ale tylko dlatego ze chca
      poklepac ladna polska biala d.pe.A naiwne glupie polskie malolaty to kupuja
      zwlaszcza jak pracuja u nich w restauracjach w UK.OCZYWISCIE NIE BIERZ TEGO DO
      SIEBIE
      • zebra246 Re: do forumowiczow 15.01.07, 12:41
        marboro2, zgadzam sie z toba, ze wiele dziewczyn, jest w siodmym niebie jak
        ktos je w taki czy inny sposob adoruje. i zgadzam sie, ze intencje wielu
        mezczyzn sa wiadome, i to dotyczy rowniez naszej kultury niestety, ale jak sam
        stwierdziles wiele dziewczyn i nie tylko Polek, jest po prostu naiwnych.
        natomiast, w swoim poscie napisalam wyraznie ze maialm doczynienia z
        towarzystwem nie tylko meskim ale i damskim i akurat jesli chodzi o meskie
        towarzystwo, to nie w srodowisku wlasnej pracy.z uprzejmoscia tych ludzi
        spotkalam sie bynajmniej nie w sytuacji, gdy ktorys z nich mial zamiar mnie
        gdziekolwiek klepac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka