Dodaj do ulubionych

Lotnisko na giełdę

14.01.07, 19:12
Pięknie byłoby, gdyby bydgoskie lotnisko było pierwsze. Byłoby o nim głośno
nie tylko w branży (kolejne połączenia) ale także w mediach, dzięki temu może
w świadomości Polaków nasze lotnisko mocniej by zaistniało, a co za tym idzie,
że jeszcze bardziej zwiększyła liczba pasażerów. Zwróćcie jednak uwagę, że
prezes chyba zaczyna mieć powoli dość:

Albo się uda, albo odejdę - deklaruje Marcin Hydzik, nowy prezes BPL

Czy ktoś kiedyś ałyszał gdzieś choć jedną pozytywną wypowiedź prezesa o
aktualnych władzach miasta?
Obserwuj wątek
    • mikimaus11 Lotnisko na giełdę 14.01.07, 20:46
      Pomysł bardzo dobry i godny pochwalenia. Jednak jedno "ale" budzi moje obawy.
      Mianowicie to, że kampania będzie realizowana własnymi siłami. W
      Bydgoszczy "własnymi siłami" z reguły oznaczało "po amatorsku". Teraz, w
      czasach gospodarki rynkowej i wszechobecnego profesjonalnego marketingu trzeba
      dbać o wizerunek zatrudniając specjalistów z najwyższej półki. Mam nadzieję, że
      Pan Prezes ma kompetentny zespół, bo w przeciwnym wypadku w Wielkopolsce
      zamiast sukcesu będzie ośmieszenie, bo tylko tak można okreśłić skutki
      amatorszczyzny. Ale może to obawy niepotrzebne. Życzę Portowi Lotniczemu jak
      najlepiej.
      • paralead Re: Lotnisko na giełdę 14.01.07, 22:21
        Po dotychczasowych dokonaniach prezesa Hydzika, trudno powiedzieć o nim amator.

mikimaus11 napisał:
        > bo w przeciwnym wypadku w Wielkopolsce zamiast sukcesu będzie ośmieszenie,

W Wielkopolsce może sobie być ośmieszenie. Ważne by w Kujawsko-pomorskim się udało i uda się napewno.
      • artctrl hahahaha 15.01.07, 18:10
        Nie czytajcie tego!!! To sa brednie!!!! Lotnisko regionalne:) na pewno bedzie w
        Toruniu.....
        • ethanak W Bydgoszczy JEST lotnisko regionalne. 21.01.07, 16:02
          Więc o co ci chodzi?
    • ethanak Lotnisko na giełdę 14.01.07, 20:50
      Szczerze mówiąc jeżeli nikt Hydzikowi nie będzie przeszkadzał to myślę że mu
      się uda...
      • marecki_m Re: Lotnisko na giełdę 14.01.07, 21:50
        ethanak napisał:

> Szczerze mówiąc jeżeli nikt Hydzikowi nie będzie przeszkadzał to myślę że mu
        > się uda...
        Tez tak uwazam,sam kupie akcje Bydgoskiego lotniska,jezeli oczywiscie bede
        mogl,zeby lotnisko sie odbilo sie od pasa startowego.Dzisiaj w TV-WOSP z
        Torunia,relacja oczywiscie zerowa,zbieranie pieniedzy w samolocie,ktory
        odlatywal do Angli,albo Irlandii,caly czas krecilo sie serduszko z napisem
        Torun,dla calej Polski wrazenie,ze toruniewo ma lotnisko,z ktorego startuja
        samoloty.
        • patriota_lokalny Re: Lotnisko na giełdę 14.01.07, 21:53
          marecki_m napisał:

> Dzisiaj w TV-WOSP z
          > Torunia,relacja oczywiscie zerowa,zbieranie pieniedzy w samolocie,ktory
          > odlatywal do Angli,albo Irlandii,caly czas krecilo sie serduszko z napisem
          > Torun,dla calej Polski wrazenie,ze toruniewo ma lotnisko,z ktorego startuja
          > samoloty.

Tak się dziś zastanawiałem, ile Bydgoszcz przez ostatnie 14 lat zebrała
          pieniędzy na WOSP i ile do nas wróciło.Jakoś mało tego sprzętu chyba mamy,co?
          Szpital Dziecięcy ma odrobinę. Ktoś wie, czy i gdzie jest coś jeszcze?
      • a_creep Re: Lotnisko na giełdę 14.01.07, 23:22
        > jeżeli nikt Hydzikowi nie będzie przeszkadzał

Większościowy udziałowiec zapowiedział, że nie chce przestać być większościowym udziałowcem, ani
        dawać większych pieniędzy na lotnisko. Więc jeśli nikt nie przekona Dombrowicza, to z dużego inwestora
        lub wejścia na giełdę nici. :-)
    • 0maniek0 Re: Lotnisko na giełdę 14.01.07, 20:51
      eee...mysle ze przesadzasz...
      mowi tak bo wejscie na gielde to pewnie jedyna szansa aby zdobyc wklad wlasny ktory jest niezbedny aby realizowac wieksze inwestycje..tylko ludzie pokroju makowskiego nie widzieliby w takiej sytuacji niz zlego...co innego czlowiek ambitny
      • thommas1 Re: Lotnisko na giełdę 14.01.07, 22:01
        Starajcie się bo póki co to te wasze lotnisko w Bruskeli uznaja za peryferyjne
        i nic nie znaczące.
        • marecki_m Re: Lotnisko na giełdę 14.01.07, 22:31
          thommas1 napisał:

> Starajcie się bo póki co to te wasze lotnisko w Bruskeli uznaja za peryferyjne
          > i nic nie znaczące.
          Jezeli tak piszesz,to jestes z toruniewa,gdzie jakis budynek nazwany krzwym
          budynkiem moze zaraz runac,natychmiast prosze zglos to do urzedu miasta,bo jest
          to zagrozeniem zycia,juz sam Kopernik powiedzial,tam nie bede chodzil,i
          wyjechal,majac 18-scie lat do Krakowa.
          • thommas1 Re: Lotnisko na giełdę 14.01.07, 22:42
            Masz niezwykłe poczucie humoru.Uśmiałem się do łez z tego tekstu.Nie A jeżeli
            chodzi o wasze lotnisko to mi też zależy na tym,żeby wasz port uruchamiał nowe
            połączenia z miastami europejskimi.Żeby lecieć do Paryża czy Frankfurtu to
            muszę jechać do Warszawy!Pozdrowienia dla wszystkich bydgoszczan.
            • 0maniek0 Re: Lotnisko na giełdę 14.01.07, 23:00
              > Starajcie się bo póki co to te wasze lotnisko w Bruskeli uznaja za peryferyjne
              > i nic nie znaczące.

dlaczego nasze???...wasze i nasze ;)...lotnisko jest calego regionu...
              a to co mowi bruksela to szczera prawda...wiekszosc lotnisk w polsce to nic nieznaczace porty lotnicze
              • artctrl Niezly zart 15.01.07, 18:16
                Lotniska regionalnego jeszcze nie ma! A jesli powstanie to na pewno bedzie w
                toruniu.
                • 0maniek0 Re: Niezly zart 19.01.07, 23:07
                  no rzeczywiscie niezly zart...;)

..hi hi
                • kptnikt Re: Niezly zart 19.01.07, 23:17
                  artctrl napisał:

> Lotniska regionalnego jeszcze nie ma! A jesli powstanie to na pewno bedzie w
                  > toruniu.

No i Centrum Onkologii, dawniej Regionalne Centrom Onkologii będzie w Toruniu,
                  Regionalne Centrum Krwiodastwa będzie w Toruniu itd.
                  PLB jest w tej chwili jedynym portem lotniczym w regionie, więc można go nazwac regionalnym.
                • ethanak Lotnisko regionalne jest w Bydgoszczy. 21.01.07, 16:17
                  I niestety nawet jeżeli ktoś zdecydowałby się wyrzucić mnóstwo kasy w budowanie
                  lotniska od zera w Toruniu to i tak byłoby to tylko lotnisko turystyczne.
    • strasznypyknik Re: Lotnisko na giełdę 14.01.07, 21:59
      Oby nie skończyło się tak jak z Bydgoskim Bankiem Komunalnym.

Macie rację, profesjonalny marketing i nowe połączenia a będzie sukces!!

Może loty nie do stolic ale na mniejsze lotniska regionalne?
      Manchester, Nottingham, Lincoln w Anglii (bo mnie ten kierunek interesuje ;-))

Trzymam kciuki
      • marboro2 Re: Lotnisko na giełdę 14.01.07, 23:57
        Jezeli mamy przekonac do tego portu ludzi z poza regionu to proponuje prezesowi
        zrobic porzadek ze stoiskiem po odprawie bo przypomina komune tj. chyba stoisko
        hotel city.Ten kto lecial powinien wiedziec o czym pisze.Cale szczescie ze
        otworzyli baltone jakas alternatywa
        • misiacka Re: Lotnisko na giełdę 15.01.07, 10:14
          I znowu moj ulubiony temat - Bydgoskie Lotnisko hm.... gdybym ja byla prezesem
          (chociaz moze nawet bym nie chciala.... :p) no ale gdyby przede wszystkim dali
          innego przewoznika - Ryan Air jest do ....! Wydaje mi sie ze najdrozszy z tych
          wszystkich tanich lini.... Wizz Air jest zdecydowanie lepszy! No i ma
          polaczenie do Luton- blizej i lepsze polaczenie do samego centrum Londynu,
          podczas gdy ze Stansted do centrum - nawet niewiem jak to jest.... Gdyby
          uruchomili jeszcze taka linie jak Centralwings lub Easy Jet - ktore lataja z
          dwoch najblizej osadzonych w Londynie lotnisk - no ale niestety leca tylko do
          Wwy lub Krakowa ... No i wogole jesli chodzi o lotnisko - nasze bydgoskie jest
          za male :( pozyjemy zobaczymy - jesli komus z 'rzadzacych' zalezy na naszym
          lotnisku niech lepiej zacznie dzialac natychmiast a nie tylko rzucac slowa na
          wiatr .... bo wiadomo obiecanki ...
    • gracz_nr_1 Re: Lotnisko na giełdę 15.01.07, 21:34
      Potrzeba nam wiecej polaczen! Po Irlandii czas na Szkocje...
    • saul_bydgoszcz Cargo 18.01.07, 19:38
      W Pomorskiej (jak wiadomo) ukazał się ciekawy wywiad z prezesem PL Bydgoszcz.
      Nie uważam, żeby były powody do jakiejś wielkiej euforii, ale z pewnością można
      powiedzieć, że ten człowiek chce pchnąć sprawy do przodu. Poczekajmy jednak na
      pierwsze efekty.

Pojawiają się głosy o rozbudowie, poszukiwaniu nowych operatorów, czy też
      uruchomieniu nowych połączeń. To wszystko ważne, jednak patrząc na rozwój
      transportu pasażerskiego - myślę, że można spać spokojnie. Nie widzę też
      większego problemu w tym, że miasto obecnie wspiera funkcjonowanie portu.

Uważam jednak, że na pierwszy plan powinno się wysunąć utworzenie lotniczego
      terminalu cargo. Tak naprawdę, utworzenie w Bydgoszczy systemu transportu
      kombinowanego może stanowić silny bodziec do rozwoju. Sieć transportowa powinna
      powstać w oparciu o:

- międzynarodowy port lotniczy - w tym Cargo
      - funkcjonujący PKP CARGO S.A. ZPT w Bydgoszczy
      - sieć drogową i węzeł wodny

Bydgoszcz ma szansę stania się ponadregionalnym centrum spedycyjnym i ważnym
      węzłem transportowym. Warto zwrócić uwagę na możliwość stworzenia strefy
      wykraczającej poza Kujawsko-Pomorskie. O ile trudno byłoby konkurować na
      terenach przyległych do Mazowsza, o tyle strefa na zachód i północ może
      powiększyć obszar działalności.

Potrafię zrozumieć, że rozmowy nt. powstania w Bydgoszczy terminalu Cargo są
      skomplikowane, przez to wymagają dyskrecji - niemniej srawa jest kluczowa.

Temat poruszał jakiś czas temu "pit1233". Nawiązywał także do planów powołania
      Centrum Ekspedycyjno-Rozdzielczego Poczty Polskiej i innych podmiotów tego
      rynku. Warto o tym pisać, sprawa jest istotna.
      • patriota_lokalny Re: Cargo 18.01.07, 19:43
        saul_bydgoszcz napisał:

Sieć transportowa powinna
        >
        > powstać w oparciu o:
        >
        > - międzynarodowy port lotniczy - w tym Cargo

Prezes wyraził swoje zdanie o cargo. Najpierw potencjalni klienci, a dopiero
        potem stworzy cargo.

> - funkcjonujący PKP CARGO S.A. ZPT w Bydgoszczy

Brak bocznicy kolejowej przy lotnisku. Nikt nie wyładuje towaru z samolotu na
        TIra, aby ten przewiózł go 3 km i znów przeładowywano kontenery do pociągu, bo
        wówczas ładunek i przejazd 3 kilometrów zająłby pół dnia.

> - sieć drogową i węzeł wodny
        >

Sieć drogową - tak. Węzeł wodny? Port rzeczny jest przy ul. Portowej. Problem
        podobny jak przy kolei. Tylko ani pasu startowego do portu nie przybliżymy, ani
        kanału nie przekoniemy do lotniska.

• krysmat Re: Cargo 18.01.07, 20:07
          Uwazam ze jak w ciagu dwoch lat nie zapadnie decyzja o budowie cargo to juz
          nigdy w Bydgoszczy nie bedzie cargo.Powinnismy wykorzystac fakt ze w Gdansku i
          Poznaniu te porty maja slabo rozwiniete cargo.Zaniechanie budowy spowoduje
          odplyw potencjalnych inwestorow do tych miast bo przeciez zaden kontrachent nie
          bedzie czekal az ktos raczy wybudowac cargo.
        • saul_bydgoszcz Re: Cargo 18.01.07, 20:44
          patriota_lokalny napisał:

> saul_bydgoszcz napisał:
          >
          > Sieć transportowa powinna
          > >
          > > powstać w oparciu o:
          > >
          > > - międzynarodowy port lotniczy - w tym Cargo
          >
          > Prezes wyraził swoje zdanie o cargo. Najpierw potencjalni klienci, a dopiero
          > potem stworzy cargo.

Ja nie do końca się z tym zgadzam. Bydgoszcz mimo wszystko nie jest miastem
          które dyktuje warunki.
          Gdyby tak stawiać sprawę w momencie budowy termianlu pasażerskiego pewnie do
          dzisiaj nic by wielkiego nie powstało. A jednak znaleźli się ludzie którzy
          zaryzykowali. Powiodło się.
          W sprawie Cargo trzeba zagrać va banque!
          Opracować strategię, przygotować projekt, pozyskać środki unijne nie
          zapominając o konieczności wkładu inwestorskiego. Czy to będą udziały miasta,
          samorządu woj., czy prywatnych udziałowców - zobaczymy.
          Jestem przekonany, że Cargo przyciągnie użytkowników. Ale to do Bydgoszczy
          należy pierwszy ruch.
          Nie mamy dostępu do rozmów z potencjalnymi użytkownikami/dzierżawcami. Nie wiem
          czy ograniczać podmioty do sektora przedsiębiorstw. Może należy postawić na
          jedną z największych firm transportowych: DHL, TNT Air Cargo, USP.

>
          > > - funkcjonujący PKP CARGO S.A. ZPT w Bydgoszczy
          >
          > Brak bocznicy kolejowej przy lotnisku. Nikt nie

Nie przesądzałem o budowie od razu w pełni zintegrowanego systemu. Myślę, że to
          byłby proces rozłożony na lata. Obecnie dizałania powinny iść w kierunku
          stworzenia warunków do funkcjonowania jak najszerszej liczby podmiotów tego
          segmentu.
          • patriota_lokalny Re: Cargo 18.01.07, 21:03
            saul_bydgoszcz napisał:

> Gdyby tak stawiać sprawę w momencie budowy termianlu pasażerskiego pewnie do
            > dzisiaj nic by wielkiego nie powstało. A jednak znaleźli się ludzie którzy
            > zaryzykowali. Powiodło się.
            > W sprawie Cargo trzeba zagrać va banque!

Jeśli by się udała taka zagrywka, to byłoby wspaniale. Gorzej, jeśli - nie.
            Wówczas za zdefraudowanie publicznych pieniędzy ktoś byłby rozliczany.

> Czy to będą udziały miasta,
            > samorządu woj.,

Na to nie liczyłbym...
            • saul_bydgoszcz Re: Cargo 18.01.07, 22:04
              patriota_lokalny napisał:

> saul_bydgoszcz napisał:
              >
              > > Gdyby tak stawiać sprawę w momencie budowy termianlu pasażerskiego pewnie
              > do
              > > dzisiaj nic by wielkiego nie powstało. A jednak znaleźli się ludzie którz
              > y
              > > zaryzykowali. Powiodło się.
              > > W sprawie Cargo trzeba zagrać va banque!
              >
              > Jeśli by się udała taka zagrywka, to byłoby wspaniale. Gorzej, jeśli - nie.
              > Wówczas za zdefraudowanie

To trochę zbyt mocne słowo. Zresztą odrzućmy skrupuły. W tym kraju buduje się
              mosty donikąd, tunele wzdłuż rzek, stacje dla IC we wsiach. Nie widzę powodu
              żeby Bydgoszcz przesadnie troszczyła się o innych. Procedury przyznawania
              środków są ściśle określone. Jezeli projekt zyska akceptację można spać
              spokojnie. Dodatkowo sprawę komplikuje kwestia środków dla "TEN-T". Oby jak
              najszybciej wpisano port na listę.
              Szczęśliwie ułożyła się sprawa nowelizacji budżetu.
              Nie zapominajmy o środkach w ramach RPO dla K-P.
              Budowie cargo mogłoby sprzyjać uruchomienie centrum serwisowego w WZL.

Dokapitalizowanie portu przez GPW, jest dobrym pomysłem. Jeśli ktoś z branży
              wejdzie przez giełdę, to niech to zrobi. Sama idea, żeby miasto + inwestor
              strategiczny posiadali docelowo większościowy pakiet akcji jest słuszna. Jeśli
              giełda ma to umożliwić to OK.
          • a_creep Re: Cargo 18.01.07, 21:24
            > W sprawie Cargo trzeba zagrać va banque!

Jeśli chodzi o miasto to tak, ale jeśli chodzi o interes udziałowców PLB to być może trzeba się zgodzić z
            prezesem.

• saul_bydgoszcz Re: Cargo 18.01.07, 23:00
              Właśnie idea tego (co mam wrażenie rodzi się w PLB) jest by głównymi
              udziałowcami byli:

- miasto Bydgoszcz
              - strategiczny inwestor (z branży transportu cargo, Sharp, inne. ?)

Mam nadzieję, że inwestor, czy też inwestorzy bedą zainteresowani budową
              terminalu cargo, bądź też inwestorem będzie firma funkcjonująca na rynku
              przewoźników Air Cargo. To ostatnie rozwiązanie uważam za najlepsze.

Nie wydaje mi się, żeby UPS chciał zainwestować, ale DHL, TNT - kto wie.. W
              każdym razie, chęć korzystania z terminalu jest bardzo prawdopodobna.
              • bydsk Re: Cargo 19.01.07, 10:41
                Tak sobie czytam Twoje posty i dochodzę do wniosku,że nie za bardzo orientujesz
                się w temacie...Jeszcze do niedawna,praktycznie co noc,lądowały w Bydgoszczy
                małe SAAB-y przewoźnika cargo SKY EXPRESS z przesyłkami dla kilku firm
                kurierskich...Już nie lataja,bo po prostu im się to nie opłaca...Latali by może
                dalej,gdyby Dombrowicz dopłacał do tego interesu :-) Ciekawe,że ich spółka
                córka,DIRECTFLY też długo nie zagrzała miejsca w Bydgoszczy...Ich loty
                pasażerskie do Berlina i Kopenhagi to był kompletny niewypał...
                I przestań z tym SHARP-em...Niedawno się dowiedziałem jak w lipcu zeszłego roku
                potraktowano ofertę NYK-a (oficjalny logistyk SHARPA) na przewozy
                cargo...naprawdę ręce opadają...Efekt jest taki,że SHARP i ORION korzysta z
                gdańskiego terminala cargo,a w dodatku od kwietnia FINNAIR będzie woził
                japończyków prościutko z Osaki i Tokio (via Helsinki) do Gdańska...A NYK z
                wydatną pomoca państwa będzie budował magazyny w Łysomicach...

www.evertiq.com/newsx/read_news.aspx?newsid=5941&cat=1
                Tak więc jak chcesz uruchamiać cargo to znajdź innych klienów...A najlepiej
                spytaj się samego Hydzika czy w ogóle warto budować cargo w Bydgoszczy...
                • saul_bydgoszcz Re: Cargo 19.01.07, 20:23
                  bydsk napisał:
                  > Jeszcze do niedawna,praktycznie co noc,lądowały w Bydgoszczy
                  > małe SAAB-y przewoźnika

Wyczuwam pewną nerwowość w twojej wypowiedzi. Konwencja dyskusji na forum jest
                  taka a nie inna. Rozumiem jednak, że powstanie w Bydgoszczy terminala cargo,
                  może powodować irytację pewnych "środowisk".

Twoje dywagacje nt. niepopłacalności tego typu przedsięwzięć (rezygnacja
                  niewielkiego operatora) nie mają głębszego uzasadnienia. Trudno bowiem mówić o
                  funkcjonowaniu rynku cargo w sytuacji kiedy na lotnisku nie było powierzchni
                  magazynowej, obiektów na sortownie etc.

> I przestań z tym SHARP-em...Niedawno się dowiedziałem jak

Nie rozumiem twojej irytacji w sprawie Sharpa. O tej firmie wspomniałem tylko
                  raz, więc czepianie się jest nieuzasadnione. Z drugiej strony widać wyraźnie,
                  że Sharp w sposób naturalny jest zainteresowany transportem lotniczym. Gdyby
                  istniała infrastruktura na PLB byłby z pewnością zainteresowany. W jakiej
                  formie i wymiarze tego nie wiem.

Ja niczego nie przesądzam. Zwracam uwagę na pewne możliwości rozwoju.
                  Dostrzegam też fakt, że wielu operatorów cargo z powodzeniem funkcjonuje na
                  lotniskach w Katowicach, Wrocławiu i Gdańsku. Nie ma przeszkód, aby podobnie
                  stało się w Bydgoszczy. Co więcej nie widzę przeszkód na współfinansowanie
                  inwestycji przez miasto. Powiem więcej. Gdybym został postawiony przed wyborem:

1. dopłacanie do aquaparku
                  2. dopłacanie do Cargo

, bez wahania wybieram to drugie. Miasto w sposób zdecydowany powinno się
                  wspierać rozwój przedsiębiorczości. Funkcjonowanie cargo w Bydgoszczy otworzy
                  nowe możliwości dla wielu firm w regionie. Bydgoszcz nie potrzebuje rad
                  minimalistów i frustratów. Potrzeba stawiać na ludzi odważnych. Czasem własnie
                  przychodzi ktoś z zewnątrz i mowi: zróbmy to w ten sposób!
                  Nie wiem na ile zdeterminowany bedzie Hydzik, ale powinien wiedzieć, że
                  oczekiwania są większe niż rozwój handlu "białym niewolnikiem" latającym za
                  chlebem.

Warto też zwrócić uwagę na najważniejsze sukcesy Bydgoszczy ostatnich lat:
                  uniwersytet, budowa portu lotniczego, powołania JFTC, uruchomienia ośrodka TVP,
                  budowa hali sportowej. Zawsze w tych wypadkach pojawiali się kretyni którzy
                  usiłowali zablokować rozwój: to się nie uda, tak nie można, dlaczego w
                  Bydgoszczy itd.. Podobnie jest dzisiaj w sprawia cargo.
                  Trzeba im jasno powiedzieć, żeby wypchali się swoimi radami.
                  Trzeba stawiać na ludzi odważnych z wizją. Obecnie minister Sikorski odwala
                  kawał dobrej roboty dla Bydgoszczy. Ale miasto potrzebuje dziesięciu
                  Sikorskich. W wielu sprawach, wielu dziedzinach. Choćby takich ludzi jak
                  zangażowani w budowę CER Poczty Polskiej. Wiele ośrodków w Polsce walczyło o
                  podobne inwestycje.
                  Niech Bydgoszcz kieruje się własnym interesem, rozumem a także intuicją. Rozwój
                  to podstawa. Tworzenie przestrzeni dla rozwoju przedsiębiorczości to klucz do
                  sukcesu. Cargo wpisuje się w ten plan.
                  • patriota_lokalny Re: Cargo czy aquapark 19.01.07, 20:43
                    saul_bydgoszcz napisał:
                    Gdybym został postawiony przed wyborem:
                    >
                    > 1. dopłacanie do aquaparku
                    > 2. dopłacanie do Cargo
                    >
                    > , bez wahania wybieram to drugie.

Zgadzam się. Aquapark i tak będzie deficytowy, zaś turysta, który zza Bydgoszczy
                    przyjedzie się popluskać,zaraz po wyjściu z wody wsiądzie w samochód i wróci do
                    siebie i miasto nic więcej na tym nie zyska. Zaś pompowanie pieniędzy w cargo
                    zwróci się. Może za 10, a może za 20 lat... Choć patrząc na rozwój rynku
                    lotniczego, to mogłobyto nastąpić szybciej niż się spodziewamy.
                    • gracz_nr_1 Re: Cargo czy aquapark 20.01.07, 17:03
                      Dajcie juz spokoj z tym Aquaparkiem, jest on nam potrzebny jak drzwi w lesie!
                      Jak Aquapark ma sie wg Was przyczyniec do rozwoju naszego miasta? Bydgoszczy
                      potrzebny jest silny Port Lotmiczy, SSE i Autostrada a jakis tam basenik nie
                      jest dla mnie sprawa priorytetowa!
                  • krysmat Re: Cargo 19.01.07, 21:21
                    W pelni sie zgadzam z toba saul tylko do zrealizowania tego potrzeba ludzi z
                    wizja a nie ludzi ktorzy zyja tylko dniem dzisiejszym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka