frotka2 15.03.07, 19:27 niech ktos usunie te panie. ostatnio mnie okradly a jak chcialam wezwac policje powiedzialy ze one tyle za wrozenie biora a ja nie chcialam zaplacic nie chcac oddac torebki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 19:31 mnie Panie Cyganki nigdy nie okradly.... wrecz przeciwnie bardzo mi pomogly pozdrawiam serdecznie Panie Cyganki - zyczac Im duzo zdrowia, dobrego samopoczucia oraz lepszego zrozumienia dla Nich i tolerancji ze strony tych - ktorzy tak bardzo sa " anty...." radca Odpowiedz Link Zgłoś
frotka2 Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 19:41 tzn jak panu pomogly? przyszlosc przepowiedzialy czy co? a moze samochodu pilnowaly za 5 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:02 frotka2 napisała: > tzn jak panu pomogly? przyszlosc przepowiedzialy czy co? a moze samochodu > pilnowaly za 5 zl. - kiedys juz o tym wspominalem - gdy pojawily sie krytyczne uwagi i zadania usuniecia Cyganek z centrum miasta itd. ale moge o tym napisac ... ... otoz kiedy podjechalem na Parking przy Walach Jagielonskich w 1998 roku z trumna, plansza i zniczami - aby dostac sie na Stary Rynek i tam protestowac..... podeszly do mnie Panie Cyganki ( na tym Parkingu ) i zapytaly sie z przerazeniem co to znaczy i o co chodzi ? Gdy wyjasnilem co sie stalo, co zamierzam zrobic i o tragicznych okolicznosciach smierci Dawida.... Panie Cyganki natychmast zorganizowaly transport i pomoc - aby za jednym razem mozna bylo sie przemiescic na Stary Rynek z tym wszystkim. Sam bym sobie nieporadzil i nie wiem jak bym mogl to zorganizowac - gdy conajmniej 3 razy trzeba by bylo przenosic to wszystko i wracac po nastepne rzeczy. Nastepnie po pewnym czasie - Panie Cyganki przyszly w jeszcze wiekszym skladzie i wszystkie - jak Jedna wpisaly mi sie w wielkim zeszycie do " Listy Poparcia " w moich dazeniach i apelach..... tym samym wspieraly mnie jak inni ludzie - ktorzy sie tam wpisali. Panie Cyganki byly jednymi z okolo 900 osob - ktore dokonaly wpisu i poparcia stojac po stronie Sp Dawida. radca ps. a bylo tez tak iz co niektorzy sie mnie zapierali i wypierali..." obrzucajac blotem Sp Dawida " ps. Panie Cyganki nie tylko pomogly - ale jeszcze po czasie wpisaly sie do Apelu Odpowiedz Link Zgłoś
frotka2 Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:06 nie znalam tej sytuacji bo wtedy nie mieszkalam jeszcze w bydgoszczy ale jedna jest prawda robia wiecej zlego niz dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:18 frotka2 napisała: > nie znalam tej sytuacji bo wtedy nie mieszkalam jeszcze w bydgoszczy ale jedna > jest prawda robia wiecej zlego niz dobrego. - ja naprawde nic zlego nie zazanalem od Pan Cyganek. Kiedys w pewnej dyskusji - pojawily sie ataki na Cyganki i to,ze siedza z malymi dziecmi na ulicy i " zebrza " - czyli prosza o datki i wsparcie Ja jedyny mialem odmienne zdanie i bronilem - rozumiejac Te Panie i bolejac nad tymi malymi dziecmi Zapytalem sie wtedy : * a dala bys prace Cyganom i Cygankom * ? " no cos ty " ! - taka padla odpowiedz ... a wiec... radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:13 Panie Cyganki nie wolaly zadnych pieniedzy, nie prosily o nie i nawet slowem o tym nie wspomnialy.... zrobily to wszystko z wlasnej i Dobrej Woli oraz z czysto ludzkiego podejscia i zrozumienia czlowieka - w cierpieniu Gdy tymczasem najblizsza ciocia Sp Dawida (siostra matki Dawida) "przelatywala" w czasie tego protestu przez Stary Rynek - omijajac szerokim lukiem to miejsce i kierujac swoja glowe w strone Ksiegarni i Kaskady. ... tak, tak ... i czyz nie milsze i bardziej ludzkie podejscie wykazaly tutaj Panie Cyganki ? calkowicie obce kobiety - a tak pomogly Sp Dawidowi radca Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 21:07 Takie biedne cyganki i załatwiły transport? Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 21:22 campenile napisał: > Takie biedne cyganki i załatwiły transport? - moze sie przejezyczylem z tym " transportem " . Ja przyjechalem swoim autem na Parking. ... ale trzeba to bylo wszystko poprzenosic na Stary Rynek ... stad moze wyrazilem sie,ze " przetransportowac " :) oczywiscie chodzilo o przeniesienie tego wszystkiego radca Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 21:33 A nie były potem złe? z pewnoscią liczyły na to że im coś odpalisz. A może bały się że jak nie zaoferują pomocy to jeszcze coś im zrobisz, pojawił sie facet z trumna więc się przestraszyły ciebie i wykonywały każde twoje polecenie Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 21:49 campenile napisał: > A nie były potem złe? z pewnoscią liczyły na to że im coś odpalisz. A może bały > > się że jak nie zaoferują pomocy to jeszcze coś im zrobisz, pojawił sie facet z > trumna więc się przestraszyły ciebie i wykonywały każde twoje polecenie - raczysz sobie zartowac zapewne :) otoz gdyby tak bylo - jak sugerujesz ,to napewno bym to inaczej ocenial. ani nie zadaly pieniedzy, ani nie prosily o pieniadze, ani tez nie zauwazylem najmniejszyk oznak iz chcialbyby jakichkolwiek pieniedzy. Przyszly pozniej i sie wpisally do zeszytu formatu A4 .... i zauwyzylem iz sa to osoby wierzace w Boga.Trumny rowniez nie przestraszyly sie - lecz porostu Je to poruszylo.... bo jakzeby inaczej ? Poruszylo to - bo same przeciez sa matkami .... Niestety polcen moich nie mogly wykonywac - bo ani wtedy sily takiej nie mialem w sobie - aby wydawac komus polecenia.... ani nawet by mi to do glowy w tym okresie nie przyszlo.... .. czanile to wszystko z wlasnej Woli.... i nawet nie mialem sily - aby wyprosic z mojego Protestu - podstawionych " elementow " do tego protestu przez pewne sily - ktore chcialy za wszelka cene przeszkodzicw tym Protescie i go maksymalnie zniszczyc podstawiono pewne " elementy " by przeszkodzic w dazeniu do Sprawiedliwosci nawet mialem " opiekuna " - ktory co jakis czas bral na strone pewne osoby i odpytujac je - udzielal dalszych wskazowek co jak maja sie zachowywac niestety zbyt wiele ta prowokacja sie nie udala. Natomiast Panie Cyganki pomogly i wykazaly Ludzki Odruch - jak malo kto. radca Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 22:46 Tylko co to dało, że wpisały sie do zeszytu A4 skoro w Polsce prawdopodobnie przebywały nielegalnie. Nie miały stałego meldunku. Więc jedna cyganka mogła i 10 podpisów machnąc, no bo co to dla niej. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:27 Te Panie tez czeka sad dorazny! Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:35 jak bardzo trudny musi byc Los - tego narodu i jak bardzo jeszcze tkwi w naszym spoleczenstwie - antypatia przeciwko Tym ludziom. Nazisci dokonywali tak strasznych mordow i tak wielkie zaglady Romow.Dalszymi aktywistami ( tylko w inny sposob " byli komunisci i rzady komunistyczne. Czyz to nie za czasow PRL i innych panstw " ukladu sowieckiego " bylo krzewienie antypatii i budowanie wrogosci przeciwko Temu narodowi ? Jak bardzo spychano Tych ludzi na " margines zycia " radca Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Nie dramatyzuj 15.03.07, 20:43 Mam wrażenie, że popadasz w niezdrowe klimaty. W imię politycznej poprawności nie można powiedzieć nic złego na Cyganów, bo Ty zaraz wyjeżdżasz z jakimiś gadkami o prześladowaniach itp. Jedne Cyganki Tobie pomogły, inne mogły kogoś próbować skubnąć. Jedni Polacy są życzliwi, a inni nie. Część Niemców jest taka, ale komuś zdarzyło się spotkać z owakimi. I o tym wszystkim można mówić, więc nie dramatyzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nie dramatyzuj 15.03.07, 21:01 czwarty.wymiar napisał: > Mam wrażenie, że popadasz w niezdrowe klimaty. > W imię politycznej poprawności nie można powiedzieć nic złego na Cyganów, bo Ty > zaraz wyjeżdżasz z jakimiś gadkami o prześladowaniach itp. > Jedne Cyganki Tobie pomogły, inne mogły kogoś próbować skubnąć. Jedni Polacy są > życzliwi, a inni nie. Część Niemców jest taka, ale komuś zdarzyło się spotkać > z owakimi. I o tym wszystkim można mówić, więc nie dramatyzuj. - Czwarty Wymiarze... byc moze i masz racje, byc moze i troche dramatyzuje lecz ja akurat opisalem swoje zdarzenie i to co mnie spotkalo... chociaz nie przecze iz sa rozni ludzie - jak ktos powiedzial.. " sa ludzi i ludziska " i to w kazdym narodzie.. i w kazdej przestrzeni czasu Ja poprostu dalem swoja opinie, ale tez dalem do zrozumienia iz nieraz zbyt szbko ulegamy zbiorym atakom na cos .... gdy mozna sie doszukac tez i pozytywnych i szlachetnych elementow przepraszam za zbyt osobiste opinie radca Odpowiedz Link Zgłoś
frotka2 Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:46 zastanawia mnie czemu te panie nie pojda do pracy uczciwie zarobic pieniadze, kazdy moglby stac i zebrac to nie jest sposob na zycie, czemu akurat najwiecej z zebrzacych to cyganie? taka ich mentalnosc. ciekawe ze z zebrania mozna miec fajne samochody, droga bizuterie itd. wiadomo ze wszystko to pochodzi z kradziezy. takie niewiniatka z nich zrobiono, ktore strasznie poszkodowal los. zaluje teraz ze nie oddalam im od razu tej torebki tylko mialam czelnosc sie szarpac. och jaka ja bezduszna jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
samon1920 Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 22:58 Zapraszam do lektury Jerzego Ficowskiego Cyganie na polskich drogach. Niezła jest też - choc to autobiograficzne wyznania, spisane przez dziennikarkę książka o Bogdanie Trojanku. Poznacie troche ich obyczaje i nie tylko .... Jednosci od Cyganow możemy się uczyć, Rom jest nie ufny, ale jak się z Toba zprzyjaźni to masz w nim oddanego przyjaciela... Na biedę, trud drugiego są nie mniej , a może znacznie bardziej wyczuleni od innych Mamy zakorzenione uprzedzenia do Romów, w połowie lat 90tych sympatyzując z ich folklorem zacząłem otwierać się nie tylko na ich muzykę (Festiwale w Gorzowie potem w Ciechocinku) ale także na ich samych, z paniami ktore np na Mostowej natarczywie zaczepiały mnie, zacząem rozmawiać, mówiąc,że nie chcę wróżby, ale zawsze możemy porozmawiać "Co robi Twój Czhawa , czy nie potrafi ciebie utrzymać,że tutaj tak stoisz", a jak nie bylo czasu to rzucilem na dzień dobry Ja wens saste balchtałe (pozdrowienie romskie) uśmiechnąłem się i szedlem dalej.... Mój znajomy na kieroniczym stanowisku w szkole we Wroclawiu mówił mi,że kiedyś Romowie wynajęli szkolną stołówkę na stpe, strach ile wlezie - wynając, nie wynająć, ale płacili konkretnie, więc kasa przydałaby się, zaryzykowali, zmierzyli się ze zmaganiem, strach miał wielkie oczy, Nie ma złych Romów, dobrych Polaków czy na odwrot, najpierw kazdy z nas jest człowiekiem, idąc po osiedlu koło "mopnopolki" wielokrotnie jestem zaczepiany przez chlopakow "koliego, koliego natrąca taki jeden z lwowska, masz zeta do browara" o tym jakoś nie piszemy, a takich sytuacji w mieście każdego dnia jest fiu fiu a może jeszcze więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
rambo1987 cyganki kradną też w tramwajach! 17.03.07, 14:21 proszę sobie wobrazić... wchodzę do 6-stki i w łęgnowie wlazły dwie cyganki jedna z dzieckiem druga samotna, rozdzieliły się niczym kanary: jedna do przodu, druga do tyłu. Doskonale zorganizowane (co się okazało jak wysiadły) okradły 2 starszych panów i młodą dziewczynę! Kilka dni później w głupim sklepiku na Gdańskiej (wszystko za 2,50 zł) znowu dwie cyganki (ale już starsze) kombinowały jak skubnąć szminki i tusze do rzęs - na moich oczach zakosiły wielkie opakowanie gelu do włosów.. oczywiście sprzedawca je zatrzymał. cyganie nie kradną? oni z tego słyną! tam gdzie cygana tam coś ginie! i to przeważnie kobiety z dziećmi! Mieszkam na Okolu i jak ktoś twierdzi, że się nyle niech wpadnie czasem na moje osiedle i popatrzy. Albo do Rossmanna w Realu tam giną setki kosmetyków bo to ulubione miejsce cyganów... Odpowiedz Link Zgłoś