Dodaj do ulubionych

cyganki z pod blankami

15.03.07, 19:27
niech ktos usunie te panie. ostatnio mnie okradly a jak chcialam wezwac
policje powiedzialy ze one tyle za wrozenie biora a ja nie chcialam zaplacic
nie chcac oddac torebki.
Obserwuj wątek
    • radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 19:31
      mnie Panie Cyganki nigdy nie okradly.... wrecz przeciwnie
      bardzo mi pomogly

pozdrawiam serdecznie Panie Cyganki - zyczac Im duzo zdrowia, dobrego
      samopoczucia oraz lepszego zrozumienia dla Nich i tolerancji ze strony
      tych - ktorzy tak bardzo sa " anty...."

radca
      • frotka2 Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 19:41
        tzn jak panu pomogly? przyszlosc przepowiedzialy czy co? a moze samochodu
        pilnowaly za 5 zl.
        • radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:02
          frotka2 napisała:

> tzn jak panu pomogly? przyszlosc przepowiedzialy czy co? a moze samochodu
          > pilnowaly za 5 zl.

- kiedys juz o tym wspominalem - gdy pojawily sie krytyczne uwagi i zadania
          usuniecia Cyganek z centrum miasta itd.

ale moge o tym napisac ...

... otoz kiedy podjechalem na Parking przy Walach Jagielonskich w 1998 roku
          z trumna, plansza i zniczami - aby dostac sie na Stary Rynek i tam
          protestowac..... podeszly do mnie Panie Cyganki ( na tym Parkingu ) i zapytaly
          sie z przerazeniem co to znaczy i o co chodzi ?

Gdy wyjasnilem co sie stalo, co zamierzam zrobic i o tragicznych
          okolicznosciach smierci Dawida.... Panie Cyganki natychmast zorganizowaly
          transport i pomoc - aby za jednym razem mozna bylo sie przemiescic na Stary
          Rynek z tym wszystkim.

Sam bym sobie nieporadzil i nie wiem jak bym mogl to zorganizowac - gdy
          conajmniej 3 razy trzeba by bylo przenosic to wszystko i wracac po nastepne
          rzeczy.

Nastepnie po pewnym czasie - Panie Cyganki przyszly w jeszcze wiekszym skladzie
          i wszystkie - jak Jedna wpisaly mi sie w wielkim zeszycie do " Listy Poparcia "
          w moich dazeniach i apelach.....

tym samym wspieraly mnie jak inni ludzie - ktorzy sie tam wpisali.

Panie Cyganki byly jednymi z okolo 900 osob - ktore dokonaly wpisu i poparcia
          stojac po stronie Sp Dawida.

radca

ps. a bylo tez tak iz co niektorzy sie mnie zapierali i wypierali..." obrzucajac
          blotem Sp Dawida "

ps. Panie Cyganki nie tylko pomogly - ale jeszcze po czasie wpisaly sie do Apelu
          • frotka2 Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:06
            nie znalam tej sytuacji bo wtedy nie mieszkalam jeszcze w bydgoszczy ale jedna
            jest prawda robia wiecej zlego niz dobrego.
            • radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:18
              frotka2 napisała:

> nie znalam tej sytuacji bo wtedy nie mieszkalam jeszcze w bydgoszczy ale jedna
              > jest prawda robia wiecej zlego niz dobrego.

- ja naprawde nic zlego nie zazanalem od Pan Cyganek.

Kiedys w pewnej dyskusji - pojawily sie ataki na Cyganki i to,ze siedza z malymi
              dziecmi na ulicy i " zebrza " - czyli prosza o datki i wsparcie

Ja jedyny mialem odmienne zdanie i bronilem - rozumiejac Te Panie i bolejac
              nad tymi malymi dziecmi

Zapytalem sie wtedy : * a dala bys prace Cyganom i Cygankom * ?
              " no cos ty " ! - taka padla odpowiedz

... a wiec...

radca
          • radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:13
            Panie Cyganki nie wolaly zadnych pieniedzy, nie prosily o nie i nawet slowem
            o tym nie wspomnialy....

zrobily to wszystko z wlasnej i Dobrej Woli oraz z czysto ludzkiego podejscia i
            zrozumienia czlowieka - w cierpieniu

Gdy tymczasem najblizsza ciocia Sp Dawida (siostra matki Dawida) "przelatywala"
            w czasie tego protestu przez Stary Rynek - omijajac szerokim lukiem to miejsce
            i kierujac swoja glowe w strone Ksiegarni i Kaskady.

... tak, tak ... i czyz nie milsze i bardziej ludzkie podejscie wykazaly tutaj
            Panie Cyganki ?

calkowicie obce kobiety - a tak pomogly Sp Dawidowi

radca
          • campenile Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 21:07
            Takie biedne cyganki i załatwiły transport?
            • radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 21:22
              campenile napisał:

> Takie biedne cyganki i załatwiły transport?

- moze sie przejezyczylem z tym " transportem " . Ja przyjechalem swoim autem
              na Parking.

... ale trzeba to bylo wszystko poprzenosic na Stary Rynek ... stad moze
              wyrazilem sie,ze " przetransportowac " :)

oczywiscie chodzilo o przeniesienie tego wszystkiego

radca
              • campenile Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 21:33
                A nie były potem złe? z pewnoscią liczyły na to że im coś odpalisz. A może bały
                się że jak nie zaoferują pomocy to jeszcze coś im zrobisz, pojawił sie facet z
                trumna więc się przestraszyły ciebie i wykonywały każde twoje polecenie
                • radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 21:49
                  campenile napisał:

> A nie były potem złe? z pewnoscią liczyły na to że im coś odpalisz. A może
                  bały
                  >
                  > się że jak nie zaoferują pomocy to jeszcze coś im zrobisz, pojawił sie facet
                  z
                  > trumna więc się przestraszyły ciebie i wykonywały każde twoje polecenie

- raczysz sobie zartowac zapewne :)

otoz gdyby tak bylo - jak sugerujesz ,to napewno bym to inaczej ocenial.

ani nie zadaly pieniedzy, ani nie prosily o pieniadze, ani tez nie zauwazylem
                  najmniejszyk oznak iz chcialbyby jakichkolwiek pieniedzy.

Przyszly pozniej i sie wpisally do zeszytu formatu A4 .... i zauwyzylem iz
                  sa to osoby wierzace w Boga.Trumny rowniez nie przestraszyly sie - lecz porostu
                  Je to poruszylo.... bo jakzeby inaczej ? Poruszylo to - bo same przeciez sa
                  matkami ....

Niestety polcen moich nie mogly wykonywac - bo ani wtedy sily takiej nie mialem
                  w sobie - aby wydawac komus polecenia.... ani nawet by mi to do glowy w tym
                  okresie nie przyszlo....

.. czanile to wszystko z wlasnej Woli.... i nawet nie mialem sily - aby wyprosic
                  z mojego Protestu - podstawionych " elementow " do tego protestu przez pewne
                  sily - ktore chcialy za wszelka cene przeszkodzicw tym Protescie i go
                  maksymalnie zniszczyc

podstawiono pewne " elementy " by przeszkodzic w dazeniu do Sprawiedliwosci

nawet mialem " opiekuna " - ktory co jakis czas bral na strone pewne osoby
                  i odpytujac je - udzielal dalszych wskazowek co jak maja sie zachowywac

niestety zbyt wiele ta prowokacja sie nie udala.

Natomiast Panie Cyganki pomogly i wykazaly Ludzki Odruch - jak malo kto.

radca
                  • campenile Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 22:46
                    Tylko co to dało, że wpisały sie do zeszytu A4 skoro w Polsce prawdopodobnie
                    przebywały nielegalnie. Nie miały stałego meldunku. Więc jedna cyganka mogła i
                    10 podpisów machnąc, no bo co to dla niej.
    • mac_byd Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:27
      Te Panie tez czeka sad dorazny!
      • radca Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:35
        jak bardzo trudny musi byc Los - tego narodu i jak bardzo jeszcze tkwi
        w naszym spoleczenstwie - antypatia przeciwko Tym ludziom.

Nazisci dokonywali tak strasznych mordow i tak wielkie zaglady Romow.Dalszymi
        aktywistami ( tylko w inny sposob " byli komunisci i rzady komunistyczne.

Czyz to nie za czasow PRL i innych panstw " ukladu sowieckiego " bylo krzewienie
        antypatii i budowanie wrogosci przeciwko Temu narodowi ?

Jak bardzo spychano Tych ludzi na " margines zycia "

radca
        • czwarty.wymiar Nie dramatyzuj 15.03.07, 20:43
          Mam wrażenie, że popadasz w niezdrowe klimaty.
          W imię politycznej poprawności nie można powiedzieć nic złego na Cyganów, bo Ty zaraz wyjeżdżasz z jakimiś gadkami o prześladowaniach itp.
          Jedne Cyganki Tobie pomogły, inne mogły kogoś próbować skubnąć. Jedni Polacy są życzliwi, a inni nie. Część Niemców jest taka, ale komuś zdarzyło się spotkać z owakimi. I o tym wszystkim można mówić, więc nie dramatyzuj.
          • radca Re: Nie dramatyzuj 15.03.07, 21:01
            czwarty.wymiar napisał:

> Mam wrażenie, że popadasz w niezdrowe klimaty.
            > W imię politycznej poprawności nie można powiedzieć nic złego na Cyganów, bo
            Ty
            > zaraz wyjeżdżasz z jakimiś gadkami o prześladowaniach itp.
            > Jedne Cyganki Tobie pomogły, inne mogły kogoś próbować skubnąć. Jedni Polacy

> życzliwi, a inni nie. Część Niemców jest taka, ale komuś zdarzyło się
            spotkać
            > z owakimi. I o tym wszystkim można mówić, więc nie dramatyzuj.

- Czwarty Wymiarze... byc moze i masz racje, byc moze i troche dramatyzuje

lecz ja akurat opisalem swoje zdarzenie i to co mnie spotkalo... chociaz nie
            przecze iz sa rozni ludzie - jak ktos powiedzial.. " sa ludzi i ludziska "
            i to w kazdym narodzie.. i w kazdej przestrzeni czasu

Ja poprostu dalem swoja opinie, ale tez dalem do zrozumienia iz nieraz zbyt
            szbko ulegamy zbiorym atakom na cos .... gdy mozna sie doszukac tez i
            pozytywnych i szlachetnych elementow

przepraszam za zbyt osobiste opinie

radca
        • frotka2 Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 20:46
          zastanawia mnie czemu te panie nie pojda do pracy uczciwie zarobic pieniadze,
          kazdy moglby stac i zebrac to nie jest sposob na zycie, czemu akurat najwiecej z
          zebrzacych to cyganie? taka ich mentalnosc. ciekawe ze z zebrania mozna miec
          fajne samochody, droga bizuterie itd. wiadomo ze wszystko to pochodzi z
          kradziezy. takie niewiniatka z nich zrobiono, ktore strasznie poszkodowal los.
          zaluje teraz ze nie oddalam im od razu tej torebki tylko mialam czelnosc sie
          szarpac. och jaka ja bezduszna jestem.
          • samon1920 Re: cyganki z pod blankami 15.03.07, 22:58
            Zapraszam do lektury Jerzego Ficowskiego Cyganie na polskich drogach. Niezła
            jest też - choc to autobiograficzne wyznania, spisane przez dziennikarkę
            książka o Bogdanie Trojanku.
            Poznacie troche ich obyczaje i nie tylko ....

Jednosci od Cyganow możemy się uczyć, Rom jest nie ufny, ale jak się z Toba
            zprzyjaźni to masz w nim oddanego przyjaciela...
            Na biedę, trud drugiego są nie mniej , a może znacznie bardziej wyczuleni od
            innych
            Mamy zakorzenione uprzedzenia do Romów, w połowie lat 90tych sympatyzując z
            ich folklorem zacząłem otwierać się nie tylko na ich muzykę (Festiwale w
            Gorzowie potem w Ciechocinku) ale także na ich samych, z paniami ktore np na
            Mostowej natarczywie zaczepiały mnie, zacząem rozmawiać, mówiąc,że nie chcę
            wróżby, ale zawsze możemy porozmawiać "Co robi Twój Czhawa , czy nie potrafi
            ciebie utrzymać,że tutaj tak stoisz", a jak nie bylo czasu to rzucilem na dzień
            dobry Ja wens saste balchtałe (pozdrowienie romskie) uśmiechnąłem się i szedlem
            dalej....
            Mój znajomy na kieroniczym stanowisku w szkole we Wroclawiu mówił mi,że kiedyś
            Romowie wynajęli szkolną stołówkę na stpe, strach ile wlezie - wynając, nie
            wynająć, ale płacili konkretnie, więc kasa przydałaby się, zaryzykowali,
            zmierzyli się ze zmaganiem, strach miał wielkie oczy,

Nie ma złych Romów, dobrych Polaków czy na odwrot, najpierw kazdy z nas jest
            człowiekiem, idąc po osiedlu koło "mopnopolki" wielokrotnie jestem zaczepiany
            przez chlopakow "koliego, koliego natrąca taki jeden z lwowska, masz zeta do
            browara" o tym jakoś nie piszemy, a takich sytuacji w mieście każdego dnia
            jest fiu fiu a może jeszcze więcej...
            • rambo1987 cyganki kradną też w tramwajach! 17.03.07, 14:21
              proszę sobie wobrazić... wchodzę do 6-stki i w łęgnowie wlazły dwie cyganki
              jedna z dzieckiem druga samotna, rozdzieliły się niczym kanary: jedna do
              przodu, druga do tyłu. Doskonale zorganizowane (co się okazało jak wysiadły)
              okradły 2 starszych panów i młodą dziewczynę! Kilka dni później w głupim
              sklepiku na Gdańskiej (wszystko za 2,50 zł) znowu dwie cyganki (ale już
              starsze) kombinowały jak skubnąć szminki i tusze do rzęs - na moich oczach
              zakosiły wielkie opakowanie gelu do włosów.. oczywiście sprzedawca je
              zatrzymał. cyganie nie kradną? oni z tego słyną! tam gdzie cygana tam coś
              ginie! i to przeważnie kobiety z dziećmi! Mieszkam na Okolu i jak ktoś
              twierdzi, że się nyle niech wpadnie czasem na moje osiedle i popatrzy. Albo do
              Rossmanna w Realu tam giną setki kosmetyków bo to ulubione miejsce cyganów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka