vogino55 13.05.07, 23:38 No to na życzynie ichni kobitki "Mafilki" part two a może inaczy(;)))) Wojciech(:))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vogino55 Re: Nasza gwara czynść drugo(:))))))) 13.05.07, 23:47 vogino55 napisał: > No trza dbać o Tych co majom gorsze łoncza czyli z tepesa(:))) jaym daliii Wojciech (:))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: Nasza gwara czynść drugo(:))))))) 13.05.07, 23:50 vogino55 napisał: > vogino55 napisał: > > > No trza dbać o Tych co majom gorsze łoncza czyli z tepesa(:))) > jaym daliii > Wojciech (:))))))))))))))))))))))))) """"""ale pryndki jezdym powinno być ""jadym"" w poprzednim poście(;(((((( Wojciech skonfundowany (:((((((( > > > Odpowiedz Link Zgłoś
mafilka Re: Nasza gwara czynść drugo(:))))))) 14.05.07, 10:30 A wdzięcznam dozgonnie :-) w razie 'ataku' Bajeczki ujmę się za... :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Nasza gwara czynść drugo(:))))))) 14.05.07, 12:11 jak żeśta sie juz pousiodali na ty drugi ławce, niech tam bydzie :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Nasza gwara czynść drugo(:))))))) 14.05.07, 13:34 baja88 napisała: > jak żeśta sie juz pousiodali na ty drugi ławce, niech tam bydzie :))))) Nima jak kompromis, Szak??? Odpowiedz Link Zgłoś
bzyku654321 Re: Nasza gwara czynść drugo(:))))))) 14.05.07, 14:13 ANO LUBIM SE POGWAROWAĆ CO??? Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Nasza gwara czynść drugo(:))))))) 14.05.07, 14:32 jooo, ale krzyczec zaros??> ni ma na kogo :))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: kto zno??? 14.05.07, 14:36 a może ktory mo w domu u sie oblojdre ??????? 100 lat tymu sie tak godało na .... Odpowiedz Link Zgłoś
artur1015 No dobra ! 14.05.07, 15:29 No dobra! Niech bydzie po nowymu jak kómu z tego co dobre przydzie. Przekónołym sie, że nie kożdy tyn szybciejszy internet mo. S początku zdawało mi sie, że to niepotrzebne i to tyko tako gupizna. Zrobić nowe, żeby było nowe, a czymu nie wiadómo. Przypómniała mi sie gadka mojygo dziadusia w takich momyntach "Dobrze jest - nie trza psuć". Witejcie - byde tu zaglondoł i co mi tam do głowy przydzie byde pisoł. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: No dobra ! 14.05.07, 15:38 zaglundnoł a nie wi co to takiygo oblojdra !!!!!!! ha ha ha ha ha ha ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: kto zno??? 14.05.07, 16:15 baja88 napisała: > a może ktory mo w domu u sie oblojdre ??????? > > 100 lat tymu sie tak godało na .... Ale żeś tero zarypała??? jak będę w rodzinnych stronach to zapytam, nie mam zielonego pojęcia co to je ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: kto zno??? 14.05.07, 16:28 sauber :)) a dzie sie podziwosz tero???? skund kryklosz??? Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: kto zno??? 14.05.07, 16:34 baja88 napisała: > sauber :)) > a dzie sie podziwosz tero???? skund kryklosz??? Ano, ze stolicy, miasta wielkiego biznesu (prawie Eldorado). B. Widokówkę z ładnym listkiem Ci wyślę ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: kto zno??? 14.05.07, 16:39 sie domyślam, z lisciem klonowym może???????? Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: kto zno??? BINGO !!!!! 14.05.07, 19:24 a czy możesz kilka słów o sobie w tym wątku, nie ukrywam, zaskoczona jestem Twoją pamięcią, a może tylko gdzies zasłyszanym ,słówkiem "naszym" :) Może wniesiesz cos nowego, dorzucisz do naszej skarbnicy gwarowej co nieco :) Prawdę mówiąc , coraz trudniej mi tu pisać, albowiem zapas "wymarany" z podświadomości juz mam na wyczerpaniu :( bo jak pisałam wcześniej,zapamietane "godanie" utrwalone mam tylko z 3 lat szkoły podstawowej i kilkunastu wakacji spędzanych u Dziadków w Inowrocławiu pozdrawiam, odezwij sie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
astryda7 Re: kto zno??? BINGO !!!!! 14.05.07, 20:06 oblojjdra - to tako dawno grubo wiejsko baba,cycato,brzuchato,bez majtów. Nioeużywajunco mydła,z rozczochranymy kudłamy,śpiunco na barłogu, chodzunco boso. Jestem Pomorzanką - pozdrawiam Kujawianki i Kujawiaków. u nas się mówi: jo i ni. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: kto zno??? BINGO !!!!! 15.05.07, 05:47 hehe:) oblojdry to znojdum sie i tero :) mosz tam jeszczyk co ? bo sie wuntek cheba smyknie :( Odpowiedz Link Zgłoś
kawka44 Majdrowanie prz forum 15.05.07, 13:56 I co wyśta tu namajdrowali z tym forum? To stare już nie pasuje? O oblojdrach pirsze słysze. Do opisu może pasować tyż lampucera. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Majdrowanie prz forum 15.05.07, 14:06 sam widzisz gapa,że to pomojtane zdziebko, to niy jo ino tyn szczun wojtek chcioł sie przypodobac jakis meli i doł czynść drugom, jo sie namknyłam, bo dzie młodo, tam nic po mnie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re:kto wi :)))))))) 15.05.07, 15:04 baja47 napisała: > co to takiygo lola ???????????? to może być kij ,pała, laska do oganiania przed psami :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mafilka Re:kto wi :)))))))) 15.05.07, 18:56 sauber1 napisał: > > to może być kij ,pała, laska do oganiania przed psami :))) można też powiedzieć: laga. BTW młodo mela godocie? tyż dobrze ;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re:kto wi :)))))))) BINGO !!!!! 15.05.07, 19:27 jo, to je lola :)))) Dziadus nie ros wywijoł tom lolom (lagom) jak mu piorunskie szczuny i rojbry do łogrodu na mereche po jabsa poszły, ino wywijoł i przeklinoł psiakrew :)) a jo sie wtedy go bojała Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Majdrowanie prz forum 05.06.07, 22:34 a tysz i kryklanie :) mosz co, to piysz :) bydzim sie lachac :) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Majdrowanie prz forum 05.06.07, 23:17 jakos ni ma uostatnio wiary przy kompie, przy pyndroku jak godo nosz familiyant Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: dzie som ?????? 13.06.07, 18:57 moje familyianty, cheba bede buczeć !!!!!!!! czy zapumnieli,że jo durch na nich czekom, tu na ryczce w antryjce :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Nasza gwara czynść drugo(:))))))) 15.05.07, 15:06 baja88 napisała: > jooo, ale krzyczec zaros??> ni ma na kogo :))) A już pomyślałem że na mnie się odważysz, ale za co ??? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jerena1 A niech jest 15.05.07, 15:37 Jak już zaczyniśta to nowe forum - niech jest. Ino sie tu sobie nie psoćta zaros na samym poczontku. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: A niech jest 15.05.07, 19:28 a bo tu taie chlopoki z innygo fyrtla pszyszli i sie znos nabijajom :))) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: nasza gwara czynść drugo 16.05.07, 00:01 No i dostało mi sie że sie do jakis młody 'meli' 'podwolom'ongiś podryw by to był,,,,a jo to z dobroci serca zrobiłem, nie wszyscy majom kompy takie co idą jak strzała, a już na modemie z tepsy to i te nowsze potrafiom być muły Wojciech i jego komp z procesorem 600tką Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: nasza gwara czynść drugo 16.05.07, 00:11 vogino55 napisał: > Wojciech i jego komp z procesorem 600tką Ale Wojciechu nic straconego, jak deptakiem dojdziesz do rynku skręć w prawo, tam czekają na Ciebie, napewno wyjdziesz zadowolony, laptopy staniały, kto nie idzie z postępem ten się cofa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: nasza gwara czynść drugo 16.05.07, 23:03 sauber1 napisał: > vogino55 napisał: > > > > Wojciech i jego komp z procesorem 600tką > > Ale Wojciechu nic straconego, jak deptakiem dojdziesz do rynku skręć w prawo, jo zaro na początku Marchlewskiego (;))) po lewy stronie je moja firma co mi tego 'staruszka' w 2000 roku zestawiła i loto do dziś,,,, > tam czekają na Ciebie, napewno wyjdziesz zadowolony, laptopy staniały, mi tam laptoki nie pasują,,za małe te 'duszaki' z literkami majom a rynka budowlańca jako jest to wisz (:)))) kto nie idzie z postępem ten się cofa :))) wyszło na to że dużom izbe w chacie trza było najpirw wyglajchować i bejmy poszły gdzie indzi(;(((( ale na jesiń to to se nowygo lajsne,,, Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: nasza gwara czynść drugo -- wymarane 16.05.07, 07:44 przez Wojciecha : podwolać jo nie mogeeeeeeeee, hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah łoj, beło to podwolanie, łoj beło, a kiedy to beło??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: nasza gwara czynść drugo -- wymarane 16.05.07, 09:17 baja88 napisała: > a kiedy to beło??????????? > A jakie to ma znaczenie, dopóki w człowieku krew płynie wszystko możliwe ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: nasza gwara czynść drugo -- wymarane 16.05.07, 09:59 sauber, tero to podwolanie jakies inksze nisz dawniyj, godom o nos, nie o szczunach :) swoiygo chlopa mom louz, poszed precz a nowych to iyno oglondom, suchom i wyrywom nazod do chaci, brrrrrr :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
mafilka Jo tu musza o moim kompie 16.05.07, 15:47 no musza i tyla! Un dobry je i dobrze loto, i modem tyż oki, ale żeśta tyla tam nasmarowali w tamty czynści, ze już się nijak czytac nie dawało... Tyla. A Vogino nie podwola sie ino dobry chop z niego. :-))))) Jak mi poszło takie pisanie? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Jo tu musza o moim kompie 16.05.07, 16:28 Mafilka :)))) piyknie i po noszymu, ja, mele tysz mogom chocia nie muszom zmiarkowała sie dziewuszka i dali smigac s nomi, no to witej w ty landarze, gdzie lontrusy, psiajuchy, pierdusnice, klofty,buroki, okopowe, gapy, nygusy, kszoki i pnioki.. ady w kupie barzy ciepli, szak :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: A niech jest 16.05.07, 00:15 baja88 napisała: > a bo tu taie chlopoki z innygo fyrtla pszyszli i sie znos nabijajom :))) Nie wiem czy oby napewno, może się zalecają, tu wiara bardziej komunikatywna, niżeli u "krzywych rydli", a na tych z Łojewa to jak się mawiało??? Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: moje familianty :)) 16.05.07, 10:25 szczun nos tero tu pousadzol, kryklać dali bydziymy, a co to lo tych co sie naiypirw nie miarknyli :)) a tero to już sie kapnyli Odpowiedz Link Zgłoś
java50 Szukom ... i mom wos 16.05.07, 16:05 Szukom i szukom Bajów, Voginów i Sauberów - dzie ich diabli poniesli? No i znojdłym Wos nareście. Feste jest, że nom sie towarzycho powinkszyło. Witejcie !!! Może to bez to, że tero mo być łatwi sie tu dokopać. Mi tam źle po starymu nie było ale jak mo być lepi niech jest. To podwolanie mi sie przypómniało. To było fajnie jak sie udało i można sie było z dziewuchami anatomii brajlym pouczyć !!! Tero to już nie to jak to już nie takie nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 MOZNA SIE BYLO Z DZIEWUCHAMI BRAJLYM POUCZYC 16.05.07, 16:23 jawa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! łoj dawno sie tak nie ulachałam, łoj dawno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! stokrotne dzieki, za Twoje wspomnienia z mlodości :)))))))))))))))))))))))))))))) Trza tyn post Jawy jakimś żgajokim nabić na dżwi do nos :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 nastympny co mi sie we lbie rumoto :)) 16.05.07, 16:39 to artur 1015 i jego: Ale fajnie że żym sie na to forum wtośtoł. ha ha ha ha ha ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Mafilko 16.05.07, 16:46 tam w stary kastrze dzie klunkry co je zakluczył szczun, informacjo jeszczyk lo Cie Odpowiedz Link Zgłoś
mafilka1 Re: Mafilko 16.05.07, 17:11 baja88 napisała: > tam w stary kastrze dzie klunkry co je zakluczył szczun, informacjo jeszczyk lo > Cie Czytałach czy cytałach? Ale wim, widziałach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
astryda7 Re: Nasza gwara czńść drugo. 16.05.07, 17:37 - Matko! - Czeguj? - Franek sie do mnie zalicoł. - A co ón ci robił? - Jak roz szłam,to od świnioka gównym wy mnie rzucoł. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Nasza gwara czńść drugo. 16.05.07, 17:41 jo,tu je prowda, jo pamiyntom,ze chlopoki kamlotami (chyba to kamyszki byly) za mnum rzucoli :)) Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Nasza gwara czńść drugo. 17.05.07, 15:24 A słowo gorzoła już beła??? Kiedyś byłem na weselu a Szarleju i śpiewnao coś na temat picia, chciałem to zacytować Bzykowi na forum w malutkim, ładnym miasteczku, może ktoś pamięta w całości, taka moja prośba forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25516&w=62583737&a=62609607 Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Nasza gwara czyńść drugo. 18.05.07, 11:45 zbrakło mi dzisioj czorny kawy, do spółdzielni trza mi ... a we łbie sie kołyndzi i kołyndzi... jak łuni dawni robili i żyli bez tygo pobudzocza :)))) ------------------------------------------------------------- podług artura1015:z dziewuchami anatomii brajlym pouczyć ! Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Nasza gwara czyńść drugo. 18.05.07, 11:57 a nie pedziałam iz z braku ty czorny kawy kołyndzi mi sie i wszystko pomojtało !!! toć to jawy 50 na nałuka na ślepo, po cimku !!!!!!!!!!!!! ========================================================== Odpowiedz Link Zgłoś
mafilka Re: to nasze????? 18.05.07, 19:07 baja88 napisała: > ić w kibinimater !!!!!!!! Prosto z Pałuk :-) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: to nasze????? 18.05.07, 19:10 nooo, Mafilka przydajesz sie i sprawdzasz :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 z dziewuchami anatomii brajlym pouczyć 18.05.07, 19:20 chto jeszczyk co mo do dodanio ??????? my w lykorza sie zabowialim :))) Aj, Jawa, Jawa :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: z dziewuchami anatomii brajlym pouczyć 18.05.07, 22:09 Z wątku Wiktorii "galoty" podaję jak by co to som majtasy,,,,,o 'bieliżnie cielesny' to nawet nie wspomnę. Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: z dziewuchami anatomii brajlym pouczyć 18.05.07, 22:13 To jo tak barzy muzycznie,,,,,,,,,,,po Braile'u to My chłopoki zaczylim sie uczyć grać na "organach" (płciowych) (;))))))))))) Wojciech(:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: z dziewuchami anatomii brajlym pouczyć 18.05.07, 22:21 chłopoki przykłodali małe lusterko na przód buta i podchodzili z nim do dziewuch, by pod spódnik zagludnonć, tero to by se nie popatrzyli bo ino młode w spodniach lotajom, za to wygogolune po sam pympek, dydki cołkim na wiyrzchu Odpowiedz Link Zgłoś
astryda7 Re: z dziewuchami anatomii brajlym pouczyć 19.05.07, 10:27 A było,było,wszyćko to prowda,zabawy w doktóra i lustyrka na butach, podnoszune kiecki do góry,tero to by nazywali po nowoczesnymu molestowanim. Downo tymu dziewuchy heklowały i sztrykowały a tero to same lafiryndy wygogolóne,jedno majum tylko we łbie,mizdrzynie sie do chłopoków. Chłopoki tero nie podglundajum jak to downij bywało a zaro garujum z dziewuchmy. Ło loboga ,ło loboga,jakich to my czasów doczekalim,że tyż to wszystko musim łoglunać,przecie to zgorszynie. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re:czekom na Wos o pionty przy pumpie :)) 20.05.07, 11:58 i chce Wos wszyskich łobejrzec :))) a dziewuchy pachnunce majom przyś Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re:czekom na Wos o pionty przy pumpie :)) 20.05.07, 13:46 baja88 napisała: >... > a dziewuchy pachnunce majom przyś A czym ?? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re:czekom na Wos o pionty przy pumpie :)) 20.05.07, 15:26 bydziesz, to sie zmiarkujesz czym bedom :))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re:czekom na Wos o pionty przy pumpie :)) 21.05.07, 13:20 no to see postojałam przy ty pómpie, klara dawała, a jo stała durch sama ,jak tyn palant na weselu, żeśta sie sprawili, nima co, Odpowiedz Link Zgłoś
mafilka Re: i grumotnica jeszcze...? ntx 22.05.07, 07:54 duża, czarna, błyszcząca i bzykająca mucha ;-PP Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: i grumotnica jeszcze...? ntx 22.05.07, 15:17 a moi dziadkowie na niom godali bruma, feeee Odpowiedz Link Zgłoś
mafilka Re: A glajda to juz była? ntx 21.05.07, 20:35 HA! Tyż... ale nie tylko ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: A glajda to juz była? ntx 21.05.07, 23:27 mafilka napisała: > HA! Tyż... ale nie tylko ;-)) jo na niekture niewiasty tyż sie godało" ale una je 'glajda'"(:(((( Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: 'parchocz' 21.05.07, 23:31 jak w tytule na określenie dzieciaka tak do 3 lat Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 DZIEWUCHAMI ANATOMII BRAJLYM POUCZYC 23.05.07, 07:10 a jo durch o ty pómpie, dzie stojałam i żadyn nie przyszed :( dawni, a dzis mom dzin wspominkowy z racji urodzin,to chlopoki beły proste jak świca i z metra cinte, dziewuchy -gidyje nie mielim pyndrokow, laptokow, na karku linki z chliwym (komorka), łodlotowych ciuchow, cyckow na wirchu, szlimy do "Słońca" na film a potym w Solany, a jak my sie mielim barzy ku sobie to na trojkont by sie łobsciskiwać i calowac :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: Baja(:))))) 23.05.07, 23:03 alaś się schowała no to okolicznościowe przytulanki i uściski STO LAT, STO LAT Wojciech (:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Baja(:))))) 24.05.07, 06:40 witej szczunie z Kurowy :)) zaros schowała, dzie tam :)) jo ino wim dzie je moje miejsce w szerygu :)) rozbuchano to jo beła, jak miała 20, a tero, ech....x3, Cie tyż to czeko :))) za uściski i przytulanki,za życzenia, dzinkujem :)))) Miełe łune som szczunie łod Cie...... Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re:zaczynom myslec wedle gwary 24.05.07, 06:51 trza mi ściunć chojoki przed uoknym,porosly i uokno mi zacłuniajom,i mysle dzie mom ta żorzka :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re:zaczynom myslec wedle gwary 25.05.07, 01:11 baja88 napisała: > mysle dzie mom ta żorzka :)))) A może to da się przetłumaczyć na gwarę;))) "Nawalony facet wraca do domu i przed podwórkiem zarzuciło go na drzewo, rosnące przy bramie. Z logiką normalną dla takiego stanu, postanowił zemścić się na drzewie, czyli wyciąć je w pień. Wszedł do domu i dłuższy czas, bezskutecznie szuka piły. W końcu podchodzi do żony i pyta: - Gdzie piła? Żona wystraszona odpowiada: - U sąsiada. - A dlaczego dała sąsiadowi? Żona coraz bardziej wystraszona, odpowiada drżącym głosem: - Dała, bo piła..." Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re:sauber, Ty mie nie drzożnij 25.05.07, 21:58 A może to da się przetłumaczyć na gwarę;))) żorzka jako je, każdy syn ty Ziymi wi Odpowiedz Link Zgłoś
mafilka Re: A glajda to juz była? ntx 22.05.07, 07:53 vogino55 napisał: > > jo na niekture niewiasty tyż sie godało" ale una je 'glajda'"(:(((( > Wojciech > > Wojciechu... chłodne 'pifko' z pianką! Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: A glajda to juz była? ntx 22.05.07, 23:51 mafilka napisała: > vogino55 napisał: > > > > > jo na niekture niewiasty tyż sie godało" ale una je 'glajda'"(:(((( > > Wojciech o matko i córko o łósmy rano już mi pifko podają(:))) Wojciech > > > > > > Wojciechu... chłodne 'pifko' z pianką! Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: Artur!!! 22.05.07, 23:55 Przez tego 'pyndroka' to teraz monitor muszę wyczyścić,,,,,,,, Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
artur1015 LAPTOKI i PYNDROKI 22.05.07, 09:25 Vogino napisoł: mi tam laptoki nie pasują,,za małe te 'duszaki' z literkami majom. Podobo mi sie tyn laptok, nawet na niego troche chorowoły. ale mi przeszło. Dziecioki mi kupiły dysk wymiynny co mówiom na to kciuk, gwizdek (bo czynsto na sznurku zawiyszajom se go na szyi jak gwizdowke). Mówiom tyż na to ustrojstwo pendrajw co "zeswojszczajom" na pendrak. Bardzo mi tyn pyndrok pasuje bo komputer w robocie mom, w dómu mom i tylko na tym pyndroku se dane przenosze. I to mi gro. Jakbym dużo jyżdżoł banom i ni mioł co po drodze robić to bym se móg na laptoku co pisać ale jak do netu dostympu ni ma to do samygo przenoszynio - najlepszy pyndrok Odpowiedz Link Zgłoś
java50 Re: LAPTOKI i PYNDROKI 22.05.07, 17:30 Goronco jak grón i czekom aż sie pod wieczór kapke ochłodzi. Pasowało by sie zamoczyć gdzie we wodzie. Jak byłym jeszczyk takim smarkatym sznurkiym to mi matka nie kozała sie kompać w jeziorku. Z komplami sie kompalim "na Adama" (abo sie tyż godało "na nago") żeby mokrych gatków pod portkami widać nie było. Pyndrok - mi tyż pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: dorzucił Artur nowe :)) 22.05.07, 19:01 na szyi jak gwizdowke). no szak mielim bujawkę, ligówe, lizowki a tero momy gwizdowke :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: po łobiedzie luchło z niyeba 26.05.07, 20:30 najsamprzód pocimniało, potym zaczyło sie łyskac , pioruny biły jak grón i wreszcie luchlo z niyeba, ale łobyrwania chmury nie beło, ino durch lało, tak kole godziny, a jak u Wos, luchło???? pamiyntom za dziecioka u Babusi w Inie, jak sie zbirało na burze, na dyszcz, bo łod Pakości szło,to łuna i inne somsiody po drugi stronie ulicy stowiali grumnice wew łoknie, stajały te grumnice pozapolane wew burze by chrunić łod niszczynścio, pioruna, po takim luchninciu z nieba, wew sklepie podchodziła woda, a na gorze trza bylo wanki i miżniki ustowiać, by tam zbirac to, co bez dach przeciekło.. Jak te pioruny waliły to kozali sie łod łokna namknonć,nie dutykać nic metaluwego i żelaznygo i prund wyłonczali te Dziadki, Babusia w różańcu przebirała i cos mamrotała... a tero, tero nawet komputer mom włonczony jak walum pioruny za dziecioka sie tych burz bojałam i dali sie ich boje... Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: po łobiedzie luchło z niyeba 27.05.07, 01:29 baja88 napisała: > najsamprzód pocimniało, potym zaczyło sie...i dali sie ich boje... no ale żeby się od razu bać? nie mam pojęcia, szła od Ina ale zasnąłem, a na Śląsku jak? Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: po łobiedzie luchło z niyeba 27.05.07, 10:52 sauber1 napisal: a na Śląsku jak? jak na śląsku, nie odpowiem, bo nie wiem, to nie moj region, zapytaj Slązaków, lub tych, co tam zamieszkują Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: klara 28.05.07, 19:08 miarkuje,że ta klara walunco z niyba kapke familiantow "ostudziła" w pisanyiu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: Dychtowny=dyktowny 02.06.07, 23:25 jak w temacie = akurat, porządny Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: Szlank - szlankowny 02.06.07, 23:30 to o chłopokach (:))) i jest jeszcze rodzaj żeński --szlankowno kobitka (;))) Wojciech "Dla każdego świeci jakieś słońce" (gdzieś w necie wyczytane) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Styka - randka 05.06.07, 09:35 ja, vogino, szło sie na styke w Solany a potem na trojkąt:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Nasza gwara czynść drugo(:))))))) 17.06.07, 13:21 I też dzięki gwarze ładnie się Nam rozrosło to forum, o równe dwa tysiące, czas na wakacyjną przerwę Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: Nasza gwara czynść drugo(:))))))) 26.06.07, 22:30 Dzien już ciut ktrótszy(;))))) więc czasu na klikanie ciut więcej,,,(:))) Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Nasza gwara czynść drugo(:))))))) 27.06.07, 00:09 gwarom miało beć, zapumniołes jynzyka w gymbie, czy jak??? Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: naszło mnie 27.06.07, 20:51 ze składu, w tasiach przyniesłam paperyde z drzuzgawków :( Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: naszło mnie 29.07.07, 21:28 szczunie, jak Cie naszło, to kryklej,bo mojo kalafa juz pusto.... Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: naszło mnie - Piekut ???? 29.07.07, 22:08 własnie, dzwoni mi w głowie: po Piekucie, u Piekuta!!!!! kto to był,co to bylo??? chyba jakiś sklep, kolonialka ????? Pamieta ktoś?????? Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: naszło mnie - Piekut ???? 29.07.07, 22:42 Hmmmm Baja wychodziłaś ze swego domku pod '9'w lewoi tam przy Staropoznańskiej wtedy 'pyry' sadzili, przez podwórko i bramę wychodzisz na Poznańską iii już wiesz ,,,,,,a po drugiej stronie piekarnia i sklep u Wyduby co nie (;)))) Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: naszło mnie - Piekut ???? 29.07.07, 23:05 vogino55 napisał:" wtedy 'pyry' sadzili"..., nooo, to moja Babusia je tam sadziła, a jo z Janą je zbiralim.... Wojtek, bez te brame raz może przechodziłam, bo sie bojałam chłopokow z trojki, co tam wew niyj miszkali.... jo, i tyn Wyduba tero mi sie tysz przypumnioł, ale czy tam chodziłam, tero to jusz niyi pamintom :((( z moiygo podwyrka to my golalim bez plot do Greckich i Miklasow i tysz bylim na Poznanski pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re:ale koślon !!!! 02.08.07, 19:31 patrz corko, ale koślon idzie!!! a moja corka: mamo co Ty mowisz i po jakiemu to????? i wtedy uświadomiłam sobie,iz minęło tyle laaat, a ja w dalszym ciągu najtrafniej jak potrafię, własnie po kujawsku, mogę tylko pewne rzeczy i zjawiska najdobitniej nazwać !!!! drugie , do dzis w moim obiegu i władaniu, to pozbadniynty !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Re Sztampory 02.08.07, 20:41 Wojciech, dorobie see, łod tego koślona, jo??? takyi, co mioł proste giry, to miol proste pory, jo?? i kant w niych prosty, weja go, mioł sztampory, bo nie był koślon bydzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: ło pogodzie 02.08.07, 22:14 Klara to mi dziś do stołowygo nie zaświci,,,,,,,cóś siem przychmurzyło Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: Re Sztampory 02.08.07, 22:18 i jeszcze 'giry' 'girki' 'stópki' i "spacerówki"(wlkpolska)na określenie pewnego smacznego 'źwieziątka' Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Re Sztampory 02.08.07, 22:40 Wojciech, se golnołes, czy jak, nie odpowiedziałes na moje syntezowanie... a juz tych szkitow wcale nie wim..... cheba żes sie ruchomorow najod :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Re Sztampory , a może??? 02.08.07, 23:46 sztrampory, bo sztram to bylo sztywne np.plery miol sztram...... Ty mnie tu po kalafie nie głoskej ino sie bier za focynie naszygo fyrtla!!!!!(noo fotografki) dali bydzie w wątku :ulice Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: "Myst" 09.08.07, 22:54 ///Najgorszy 'myst' /// tak wyczytałem w komentach nt "Rynku" Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: Re Sztampory , a może??? 09.08.07, 23:01 baja88 napisała: > sztrampory, bo sztram to bylo sztywne > np.plery miol sztram...... > Ty mnie tu po kalafie nie głoskej ino sie bier za focynie naszygo > fyrtla!!!!!(noo fotografki) > dali bydzie w wątku :ulice No dobra na 'Ulicach' napiszę kieeeeeeedyś o "Staropoznańskiej,,,,,,, no takiej ciut uwspółcześnionej, a może nie (;)))))) Wojciech przekorny(:))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: Re Sztampory , a może??? 12.08.07, 00:27 "Ululany"- dobrze podpity,wesoły ale nie 'grandzoncy' Wojciech z schłodzonym 'pifkiem'w dłoni Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: weja go 12.08.07, 01:06 znaloz sie ululany a nie gnadzoncy, u Cie przy sobocie po robocie?? boś se w garło niezle doł :))) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: weja go 12.08.07, 23:03 baja88 napisała: > znaloz sie ululany a nie gnadzoncy, u Cie przy sobocie po robocie?? > boś se w garło niezle doł :))) Przemilczę alem miał dziś rano kaca 'katza' jak stąd do Gdyni,,,, Wojciech już zdrowy (jutro poniedziałek)(:(((( Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: weja go 12.08.07, 23:37 baja88 napisała: > a trza iśc bylo do Pieczoka i golnąc se sete "na czczo nie piję(;)))))))))))))))))))))) Wojciech co niedługo się 'ulula' Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: weja go 12.08.07, 23:42 vogino55 napisał: > baja88 napisała: > > > a trza iśc bylo do Pieczoka i golnąc se sete > > "na czczo nie piję(;)))))))))))))))))))))) > Wojciech co niedługo się 'ulula' zagodej do mie na 4354314 na GGadulcu ino sie przedstaw ,,,,,inaczy wyciepne Wojciech > > Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: zaprawki 19.08.07, 12:43 w innym wątku Wojciech napisał:- ,,,,,,,,,,ogórki w słojach zaprawione inne owoce i warzywka też, więc czas na gimnastykę paluszków (:)))))) Wojciech pozdrawia(:))) na przetwory domowe mówiło sie zaprawki Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: zaprawki 19.08.07, 13:08 baja88 napisała: > w innym wątku Wojciech napisał:- ,,,,,,,,,,ogórki w słojach zaprawione inne > owoce i warzywka też, więc czas na > gimnastykę paluszków (:)))))) > Wojciech pozdrawia(:))) > > na przetwory domowe mówiło sie zaprawki i jeszcze od nazwy słojów "wecka" 'wekowaliśmy' hihihi Wojciech(:)) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: zaprawki 19.08.07, 13:14 Ogórki po zerwaniu powinny się przynajmniej jeden dzień 'zmorzyć'= przywiędnąć wtedy szybciej się kiszą i jeszcze dodatki koper(baldachy), krzan, listki 'smrodiny',,,tak kiedyś mówiono na czarną porzeczke Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: "Cyntryfuga" 21.08.07, 22:44 jak w tytule maszyna do 'trzepania' miodu i nie tylko Wojciech po miodobraniu (:)))) czterokrotnie użądlony(;(((( boli(;(((( Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: nasza gwara 25.08.07, 17:48 dzis, przy okazji wspominkowego spaceru po dzielnicy Sosnowca, gdzie sie urodziłam i wychowałam, przypomnialam sobie , jak po niewielkim (dzis tak na niego patrzę) nasypie sie wskrabywałam, skrabałam..... Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re:nowoczesne beblanie 27.08.07, 23:33 do tyego pyndroka co mom, sprawiłam se nowoczesne beblanie, no, skype sie to nazywo, tylko trza mi za kazdym razym te wielko kalode - burko pkać na srodek izby, bo wtyki mo od tyłka, a nie sprzodu Odpowiedz Link Zgłoś
inox0 Re:dzie łuni som??? 08.09.07, 21:44 ciepłom porom trocha ich kryklało, a tero ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re:dzie łuni som??? 08.09.07, 21:46 upsss,wtopa, to jo Baja, ino pod innym nickiem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas077 Re:dzie łuni som??? 09.09.07, 03:03 baja88 napisała: > upsss,wtopa, to jo Baja, ino pod innym nickiem :))) Nie kombinuj, w tej starej sukience jest Ci ślicznie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re:dzie łuni som??? 09.09.07, 09:54 eee, to nowa sukienka :))) skrojona na miarę Ina,choc w niej jeszcze u Was nie byłam, a zatem,kiedy nastąpiło entreee, zupełnie przypadkowe i skoro mi w niej ładnie, jak powiadasz, hmmm ,przejdę się Królówką......... Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re:dzie łuni som??? 09.09.07, 17:42 baja88 napisała: >... skoro mi w niej ładnie, jak powiadasz > ,hmmm ,przejdę się Królówką......... Nie obiecuj, lepiej powiedz kiedy sie wybierasz na "stare śmieci" , możemy wszyscy sie spotkać, jakąś kawę wypić z uśmiechem i nie szata zdobi człowieka :))) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re:dzie łuni som??? 22.09.07, 22:03 baja88 napisała: > eee, to nowa sukienka :))) > skrojona na miarę Ina,choc w niej jeszcze u Was nie byłam, a zatem,kiedy > nastąpiło entreee, zupełnie przypadkowe i skoro mi w niej ładnie, jak powiadasz > , > hmmm ,przejdę się Królówką......... a potem na kawę i ciacho do "Europy",,,(:))) Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re:dzie łuni som??? 23.09.07, 10:18 z Tobą Szczunie i bydziem babulic o tym co bylo :) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re:dzie łuni som??? 23.09.07, 21:53 baja88 napisała: > z Tobą Szczunie i bydziem babulic o tym co bylo :) dobra ale 'pójdzim' do "Popularnej" na salę gdzie można było 'ćmiki' 'polić',,,,,kufa tam dziś szampony 5 w 1'nym stoją(;)))) i tylko "Popularnej","Zdrojowej", "Europy" już nie ma (:((((( Wojciechlekkonostalgiczny(:((((( Odpowiedz Link Zgłoś