Dodaj do ulubionych

PESA prawie jak Orient Ekspres

21.09.07, 20:49
inwestycja ma byc ukonczona do 2012 wiele zeczymialo byc ukonczonych !!!!!!!
a nie jest
Obserwuj wątek
    • bydgoszczanin8 Kolejny wrak na tory? 21.09.07, 20:54
      To co produkuje PESA to zlom, nie wiem czemu tak sie media w
      regionie tym zachwycaja. Cytujac maszyniste, majacego nieszczescie
      ten syf prowadzic: "tydzien pojezdzi, miesiac w remoncie". Ostatnio
      tez jakies hiper nowoczesne cudo z PESY rozsypalo sie prawie w
      przerwszym przejezdzie z Lodzi do Warszawy.

Ja sam, jako pasazer, mam tylko niemile doswiadczenia z jezdzenia
      magicznymi "szynobusami" PESY - nigdy nie zapomne koszmaru, jakim
      byl przejaz z Ustki do Gdyni. Pojazdy sa strasznie niewygodne i
      wogole tragicznie pomyslane. Obecnie wole czasami nawet poczekac pol
      godzinki i pojechac starym, dobrym osobowym, niz nasza
      bydgoska "chluba".
      • kanton2 Re: Kolejny wrak na tory?Czy kolejna podróba bydg? 21.09.07, 21:13
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=68995729&a=68995729
        Kiedy tak czytam pana podobno bydgoszczanina coś mi podpowiada że to
        kolejna podróba bydgoszczanina .Przejrzałem pana wypowiedzi na temat
        bydgoskich wydarzeń -żadnej pozytywnej . Niektóre graniczą wręcz a
        obłędną nienawiścią tak jak ta na temat PESY.
        Proszę nie konfabulować!
        • bydgoszczanin8 Re: Kolejny wrak na tory?Czy kolejna podróba bydg 22.09.07, 00:31
          > Proszę nie konfabulować!
          ROTFL :D Kurde, odkryli moja przykrywke - tak naprawde jestem
          germanskim oprawca, IX z rodu Totenkopfow. Przyblem, zeby zatruc wam
          zycie w tym jakze cudownym miescie. Nie badz pan smieszny dobra?

Mieszkam w brzydgoszczy od 23 lat i licze dni do momentu, az bede
          mogl jaknajdalej wyjechac i zapomniec, ze taka smetna dziura wogole
          istnieje. I nie jest to pojedyncza opinia jakiegos malkontenta -
          wielu ludzi ma taka wlasnie, tylko albo sie ich nie slyszy (bo sie
          nie chce), albo oni sami machaja na ten bajzel reka i skreslaja
          kolejne smutne dni w tym smutnym miescie.

Mamy: brudne (obsrane przez golebie) i szare ulice, 0 (slownie:
          ziobro) jakichkolwiek miejsc w ktore warto sie udac, warte
          odwiedzenia (w ciagu calego roku) imprezy mozna policzyc na palcach
          jednej reki (swieto ulicy Zadupie nie jest impreza warta
          odwiedzenia), burdel zwany szumnie "Uniwersytetem" (no i jeden
          faktycznie podchodzacy pod to miano - ATR) i... no i to tyle w
          sumie. Brzydgoszcz jest tak nijaka, ze tu ani minusow nie mozna
          mnozyc, ani plusow.

>wypowiedzi na temat bydgoskich wydarzeń -żadnej pozytywnej
          Bo w brzydgoszczy nie ma zbyt wielu pozytywnych wydarzen? Jak beda,
          na pewno nie omieszkam pochwalic.

>Niektóre graniczą wręcz a obłędną nienawiścią tak jak ta na temat
          PESY.
          Boze, to mam chwalic ten zlom, w ktorym mnie tylek rozbolal od tych
          jakze wygodnych siedzen, tylko dlatego ze to z (fanfary)bydgoszczy
          (po fanfarach)? Szynobusy PESY to kosmiczna pomylka, nakrecana przez
          lokalne media jako sukces, ktorym nie sa - to koszmarnie niewygodny
          syf, ktory do tego sie psuje podobno non-stop.
          • mac_byd Re: Kolejny wrak na tory?Czy kolejna podróba bydg 22.09.07, 01:15
            Mój Boże 23 letni matoł. Nie stać rodziców na studia w wielkim
            mieście, a może nie ten móżdżek. Kiepskiś gościu jesteś, jak czekasz
            na to że ktoś twoja dupe stad wykopie. Jakis mało operatywny jesteś
            skoro tyle lat na tym zadupiu więdniesz!
            • bydgoszczanin8 Re: Kolejny wrak na tory?Czy kolejna podróba bydg 22.09.07, 05:20
              > Mój Boże 23 letni matoł.
              Oczywiscie "mieszkanie 23 lata w danym miejscu" oznacza dokladnie to
              samo co "urodzony 23 lata temu"?

Reszty wypowiedzi nie komentuje bo w sumie nie ma co.
          • kubok bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zdanie. 22.09.07, 18:14
            bydgoszczanin8 napisał:

"Mieszkam w brzydgoszczy od 23 lat i licze dni do momentu, az bede
            mogl jaknajdalej wyjechac i zapomniec, ze taka smetna dziura wogole
            istnieje."

Po kiego dalej tu mieszkasz????? Wyprowadź się, będziesz szczęśliwy,
            przestaniesz pisać smętne posty. Przecież wszędzie jest lepiej niż w
            Bydgoszczy......
            • campenile Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 22.09.07, 19:36
              Tego akurat Ci nie powie. Teoretycznie siakas zła siła trzyma go w
              tej strasznej Bydgoszczy, teoretycznie bo nie wiadomno z jakiego
              miasta nadaje.

Wydaje mi się, że bydgoszczanin8 należy do subkultury emo:)
              nonsensopedia.wikia.com/wiki/Emo_boy
              • bydgoszczanin8 Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 22.09.07, 23:30
                >teoretycznie bo nie wiadomno z jakiego miasta nadaje.
                Ze Staliningradu kurde --;

> Wydaje mi się, że bydgoszczanin8 należy do subkultury emo:)
                Twoja stara jest emo jak juz.
                • campenile Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 22.09.07, 23:50
                  bydgoszczanin8 napisał:

> Ze Staliningradu kurde --;

Jak już to ze Stalingrodu (nazwa Katowic w latach 1953-56)

> Twoja stara jest emo jak juz.

Nie dość że nienormalny to jeszcze cham do tego
                  • bydgoszczanin8 Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 22.09.07, 23:56
                    > > Ze Staliningradu kurde --;
                    > Jak już to ze Stalingrodu (nazwa Katowic w latach 1953-56)
                    Stalingrad (sie dwa razy in mi napisalo) - dawna nazwa miasta
                    Wołgograd, położonego nad Wołgą (za:
                    pl.wikipedia.org/wiki/Stalingrad). To przez Katowice płynie
                    Wołga? Nie wiedzialem.

> > Twoja stara jest emo jak juz.
                    > Nie dość że nienormalny
                    Nienormalny bo nielubi brzydgoszczy? Fajne kryteria :)

> to jeszcze cham do tego
                    Na chamstwo odpowiadam chamstwem.
                    • campenile Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 23.09.07, 00:02
                      bydgoszczanin8 napisał:

> Na chamstwo odpowiadam chamstwem.

Nie odpowiadasz bo sam zaczynasz.
                      • bydgoszczanin8 Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 23.09.07, 00:39
                        Nie ja ciebie nazwalem ciota, tylko ty mnie.
                        • campenile Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 23.09.07, 00:42
                          To nie ja zjebuje wszystkich bydgoszczan, jak ty od poczatku swojej
                          działalnosci
                          • bydgoszczanin8 Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 23.09.07, 00:53
                            > To nie ja zjebuje wszystkich bydgoszczan, jak ty od poczatku
                            swojej działalnosci
                            Czy ja z..em wszystkich bydgoszczan? Mowie poprostu, ze to miasto
                            jest do dupy, ulice szare, komunikacja marna i nic sie tu nie
                            dzieje. Czy wedlug ciebie to jest jednoznaczne ze
                            stwierdzeniem "pani Kowalska to kretynka"? Bo wedlug mnie nie. Jak
                            napisze, ze w autobusach marki Ikarus odpada podloga to uznasz, ze
                            zjebuje wszystkich pasazerow wszystkich autobusow swiata?
                            • campenile Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 23.09.07, 01:03
                              Dla mnie to jest jednoznaczne bo jakby nie było jestem mieszkancem
                              tego miasta,identyfikuje się z nim, zapusciłem już tu długi korzonek
                              (chociaż mógłbym mieszkac wszedzie)
                              • bydgoszczanin8 Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 23.09.07, 01:18
                                > Dla mnie to jest jednoznaczne bo jakby nie było jestem mieszkancem
                                > tego miasta,identyfikuje się z nim
                                A dla mnie nie jest jednoznaczne - co mieszkancy winni, ze miasto
                                jest jakim jest? To ze ktos mieszka w Paryzu nie czyni go z automatu
                                bardziej godnym szacunku niz kogos kto mieszka w Sztynorcie, to sa
                                dla mnie dwie rozdzielne rzeczy.

Wkurzaja mnie takie stereotypy - tak jak torunianie mowia z
                                metra "tyfusy", a my o nich "krzyzaki" to sa bezsensowne ataki na
                                ogol _ludzi_ mieszkajacych w tym czy tamtym miescie, bowiem w samym
                                swoim wydzwieku wskazuje pogarde dla ludzi. Natomiast
                                stwierdzenia "bydgoszcz jest nikjaka", "torun nie ma nic ciekawego
                                poza starowka" czy "w warszawie na centralnym smiedzi zulami" sa
                                stwierdzeniami w sensie stricte odwolywujacymi sie do okreslonych
                                miejsc i zjawisk, a nie do kazdego pojedynczego mieszkanca
                                wymienionego miasta.

Konczac tradycyjnie pytaniem: jak powiesz, ze w Domarze jest drogo,
                                to:
                                a) obrazasz pracownikow Dobaru
                                b) obrazasz klientow Domaru
                                c) pkt. a i b
                                d) stwierdzasz fakt, ze w Domarze jest drogo, bez nawet myslenia o
                                osobach

Jak dla mnie odpowiedz d)
                                • campenile Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 23.09.07, 01:29
                                  bydgoszczanin8 napisał:

> A dla mnie nie jest jednoznaczne - co mieszkancy winni, ze miasto
                                  > jest jakim jest? To ze ktos mieszka w Paryzu nie czyni go z
                                  automatu
                                  > bardziej godnym szacunku niz kogos kto mieszka w Sztynorcie, to sa
                                  > dla mnie dwie rozdzielne rzeczy.

Mieszkancy tworzą miasto. Po twoich postach wnioskuje że jak ktos
                                  mieszka poza Bydgoszczą to jest bardziej wartosciowy niż mieszkaniec
                                  Bydgoszczy. No bo przecież w takim miescie same debile mieszkają a
                                  ty wsród nich taki nieszczesliwy.

> Konczac tradycyjnie pytaniem: jak powiesz, ze w Domarze jest
                                  drogo,
                                  > to:
                                  > a) obrazasz pracownikow Dobaru
                                  > b) obrazasz klientow Domaru
                                  > c) pkt. a i b
                                  > d) stwierdzasz fakt, ze w Domarze jest drogo, bez nawet myslenia o
                                  > osobach
                                  >
                                  > Jak dla mnie odpowiedz d)
                                  e) nie kupuje w Domarze
                                  • bydgoszczanin8 Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 23.09.07, 02:21
                                    > Mieszkancy tworzą miasto.
                                    Mieszkancy mieszkaja w miescie i ewentualnie przy okazji cos tam do
                                    niego dodaja. Przecietny Kowalski nie ma duzego wplywu na to czy
                                    doczekamy sie imprez pokroju Openera, likwidacji chaosu
                                    komunikacyjnego (i ukarania winnych obecnego paralizu miasta, w
                                    ktorym rozkopano wszystko na raz, od Jagiellonskiej po
                                    Twardzickiego, blokujac niemal wszystkie alternatywne drogi z
                                    fordonu do centrum) itp. itd. Realny i w miare szybki (wspomniany
                                    Kowalski ma tam jakis glos, ale zeby go uslyszano musi miec
                                    wyjatkowo duzo czasu i sily przebicia) wplyw na to co sie w miescie
                                    dzieje maja jego zarzadcy, z ktorych chyba zaden nie ma tak naprawde
                                    dlugofalowej wizji miasta jako calosci (pojedyncze inicjatywy jak
                                    park wodny, jakkolwiek w tym wypadku pozytywne, to strzaly na slepo
                                    poza ogolnym kierunkiem, w jakim miasto ma isc). Oczywiscie sa i
                                    takie przypadki jak niedawna historia jakiegos kolesia z
                                    warszawskich Kabat, ktory znudzony szaroscia blokowiska wzial
                                    lopate, kupil sadzonki i sobie pod oknami zrobil park z drzewami.

> Po twoich postach wnioskuje że jak ktos mieszka poza Bydgoszczą to
                                    jest bardziej wartosciowy niż mieszkaniec Bydgoszczy.
                                    Nie, jak ktos mieszka poza brzydgoszcza to prawdopodobnie mieszka
                                    poprostu w lepszym miejscu. To jaka osoba jest, definiuje jego
                                    zachowanie, a nie miejsce urodzenia, miejsce zamieszkania, stan
                                    portfela itp. Myslenie faszystowskie jest mi wyjatkowo obce, wiec
                                    nie posadzaj mnie o nie.

> No bo przecież w takim miescie same debile mieszkają a ty wsród
                                    nich taki nieszczesliwy.
                                    Nie wciskaj mi slow, ktorych nie wypowiedzialem. W tym miescie, jak
                                    i w kazdym innym na swiecie zyja i debile i wspaniali ludzie. Co
                                    nijak ma sie do faktu, ze miasto jest szare, brudne, zastawione
                                    paskudnymi marketami, nieprzejezdne, bez wydarzen z gornej polki,
                                    bez spojnej i ciekawej wizji (i co wiecej: akcji zmierzajacych do
                                    jaknajszybszej realizacji), a wszystko co jeszcze w nim sie mozna
                                    doszukac wartosciowego jest albo niszczone (np. kanal w ciagu ulicy
                                    Nakielskiej - zapomniany i poobstawiany pod koniec blokami
                                    pasujacymi do tego miejsca jak piesc do nosa) albo planowane od
                                    zniszczenia (np. "gorki")

> e) nie kupuje w Domarze
                                    Sarkazm zamiast odpowiedzi na normalne pytanie jest kolejna oznaka
                                    braku kontrargumentu.
                                    • bydgoszczanin8 ps (znowu :) 23.09.07, 02:37
                                      Jako, ze:
                                      - nie zgodze sie z twoim twierdzeniem, iz jestem "emo ciolkiem z
                                      nudnym zyciem"

- jak widze niedoczekam sie przedstawienia argumentow obalajacych
                                      moje tezy (a naprawde bym na nie liczyl - moze kurde faktycznie sie
                                      myle, moze bydgoszcz jaka postrzegam nie jest pelnym obrazem tego
                                      miasta)

- nie przyznam, ze jestem z torunia bowiem nie jestem (jak jest tu
                                      jakis moderator, ktory moze odkopac moje IP to moze latwo sprawdzic,
                                      ze to adres z puli Intelinku przydzielonej dla Fordonu)

- nie mam juz pomyslow jak wyjasnic, ze moja opinia o bydgoszczy
                                      (negatywna) jako miescie nie rzutuje na opinie o bydgoszczanach jako
                                      ludziach (zalezna od konkretnej osoby, defaultowo neutralna)

- ze wczesniejsze negatywne wypowiedzi np. o KonDomie, niektorych
                                      kierowcach MZK, osobach odpowiedzialnych za konfiguracje swiatel na
                                      skrzyzowaniach, kadrze ILO itp. oznaczaly dokladnie to, co w nich
                                      napisane (dupek, buce, kretyn, sciema na zewnatrz - w srodku syf) -
                                      ni grama wiecej i ni grama mniej i podobnie jak powyzej nie
                                      oznaczaja automagicznie negatywnej opini o kazdym jednym mieszkancu
                                      miasta

- temat PESY najwidoczniej zdechl (z podobnym skutkiem jak temat o
                                      brzydgoszczy)

...to chyba bedziemy konczyc powoli? Chyba, ze mnie czyms zaskoczysz
                                      (bo w lokalnego_buca nie wierze).
            • bydgoszczanin8 Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 22.09.07, 23:33
              > Po kiego dalej tu mieszkasz?????
              Pewnie z tego samego powodu co duzo innych osob: rodzina, chwilowy
              brak funduszy na przeprowadzke. Spowiadac sie nie mam zamiaru.

> Przecież wszędzie jest lepiej niż w Bydgoszczy......
              W 90% zgadzam sie z tym twierdzeniem - pozostale 10% to lokalne
              wiochy na slasku.
              • campenile Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 22.09.07, 23:52
                bydgoszczanin8 napisał:

> Pewnie z tego samego powodu co duzo innych osob: rodzina, chwilowy
                > brak funduszy na przeprowadzke. Spowiadac sie nie mam zamiaru.

Ty po prostu niezaradny "cielok" jesteś! Brak funduszy dobre sobie.
                • bydgoszczanin8 Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 22.09.07, 23:58
                  > Ty po prostu niezaradny "cielok" jesteś! Brak funduszy dobre
                  sobie.
                  Hm rozumiem, ze okreslenie "niezaradny cielok" odnosi sie w takim
                  wypadku do kazdego, kogo nie stac na nowe mieszkanie? I to ja niby
                  masowo obrazam mieszkancow brzydgoszczy i wogole?
                  • campenile Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 23.09.07, 00:06
                    Niezaradny cielok to taka łajza jak ty co nic nie potrafi sama
                    zrobić tylko wylewa swoje frustracje na forum. Mysle, ze
                    gdziekolwiek zamieszkasz bedzie ci zle. Ale przeprowadzaj się
                    przynajmniej ubędzie jednego bezwartosciowego mieszkańca.
                    • bydgoszczanin8 Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 23.09.07, 00:50
                      > Niezaradny cielok to taka łajza jak ty co nic nie potrafi sama
                      O, a skad wiesz ze nic nie potrafie zrobic sam?

> zrobić tylko wylewa swoje frustracje na forum.
                      Nie wylewam, staram sie podyskutowac, ale ze z palantami sie nie da,
                      to tak wychodzi jak wychodzi. Wasze jedyne "argumenty" za tym ze
                      brzydgoszcz jest cokolwiek warta to "jestes z
                      torunia", "ciolek", "emo", "lazja". Za to jeszcze nie uslyszalem
                      czym to ta nasza brzydgoszcz tak blyszczy, ze tak was wpienia
                      negatywna opinia na jej temat.

Poki co gadam z kilkoma dupkami, ktorzy zamiast argumentow operuja
                      inwektywami, lub koncza kazdy watek dyskusji stwierdzeniem "tobie
                      nie ma co tlumaczyc" (ktore, podpowiem, obnaza skandaliczna glupote
                      i brak argumentow osoby wypowiadajacej ten magiczny zwrot).

Ktos kiedys powiedzial cos w ten desen: "lepiej siedziec cicho i
                      wygladac na glupca, niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci" -
                      radze sobie ta rade wziasc do serca wszystkim tutejszym "obroncom
                      cudownej bydgoszczy", albo zaczac dyskutowac argumentami (chyba, ze
                      ich wam brakuje, co jest latwe do zrozumienia).

> Ale przeprowadzaj się
                      > przynajmniej ubędzie jednego bezwartosciowego mieszkańca.
                      I znowu: bezwartosciowy jest kazdy, ktoremu przeszkadza nijakosc i
                      szarosc tego miasta. Idz sie lecz czlowieku, bo takie pierdoly jak
                      ty wygadujesz to juz chyba tylko lokalny_buc potrafi.

Jesli patrzec na to twoim sposobem, to raczej jest w druga strone -
                      bezwartosciowe miasto nie zasluguje na wartosciowych mieszkancow.
              • kubok Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 23.09.07, 09:10
                bydgoszczanin8 napisał:

> > Po kiego dalej tu mieszkasz?????
                > Pewnie z tego samego powodu co duzo innych osob: rodzina, chwilowy
                > brak funduszy na przeprowadzke. Spowiadac sie nie mam zamiaru.

Czyli nie potrafisz zadbać o swoją przyszłość, a swoją niemoc i nieporadność
                odreagowujesz w postach. Smutne to...

> > Przecież wszędzie jest lepiej niż w Bydgoszczy......
                > W 90% zgadzam sie z tym twierdzeniem - pozostale 10% to lokalne
                > wiochy na slasku.

Bez komentarza......
                • bydgoszczanin8 Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 23.09.07, 11:17
                  > Czyli nie potrafisz zadbać o swoją przyszłość, a swoją niemoc i
                  nieporadność
                  > odreagowujesz w postach.
                  Kolejny psychoanalityk od siedmiu bolesci. Wy jakies koleczko
                  pacanow macie? Juz mi sie nudzi ciagle odpowiadanie na takie
                  kretynizmy jak twoj post. Jakim cudem wydedukowales z informacji o
                  _aktualnym_ braku wystarczajacych funduszy, "fakt" ze nie potrafie
                  zadbac o swoja przyszlosc? Ponadto nic nie odreagowuje, poprostu
                  wypowiedzialem swoja opinie, na co rzucila sie na mnie banda pajacy
                  z inwektywami, pomowieniami i kretynska pseudologika. Trudno takie
                  brednie pozostawic bez odpowiedzi.

>Smutne to...
                  Przykro mi, ale jedyne co tu widze smutnego to twoja glupota, brak
                  argumentow i co za tym idzie usilna proba zdyskredytowania drugiej
                  osoby. Jesli nie masz nic madrego do powiedzenia w temacie to sie
                  lepiej juz nie odzywaj, bo sie tylko osmieszasz.

To wasze rozumowanie przypomina mi odcinkek 7x04 South Parku.
                  Cytujac (z polskiego tlumaczenia):
                  - Batony?
                  - Batony. Zazwyczaj są w opakowaniu. Tak jak świateczne prezenty.
                  Święta są kiedy jest zimno. Zimno jak na Alasce. Niedźwiedzie
                  polarne. Biegun. Biegunowość! Mogę zmienić biegunowość, zobaczyć
                  skąd jest przekaz, gdzie jest wysyłany.

Tak mniej wiecej wyglada tok rozumowania wszystkich tych tu
                  wspanialych psychoanalitykow, ktorzy jeszcze jednego normalnego
                  kontrargumentu nie dali. I TO jest smutne.
                  • kubok Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 23.09.07, 18:02
                    > Kolejny psychoanalityk od siedmiu bolesci. Wy jakies koleczko
                    > pacanow macie? Juz mi sie nudzi ciagle odpowiadanie na takie
                    > kretynizmy jak twoj post.

Ta za to Twoje argumenty to szczyt geniuszu. Ciągle te same banały i zarzuty. A
                    może zastanów się, jeżeli tu mieszkasz 23 lata, CO TY ZROBIŁEŚ DLA MIASTA, przez
                    ten czas?? O nic, jakoś mnie to nie dziwi, aaa wiem miasto dla Ciebie nic nie
                    zrobiło....
                    A przepraszam wyrażasz swoje(?) opinie na forum internetowym. Tak krytyka
                    zawsze pomaga...Chociaż czy to są Twoje opinie to wątpię, bo to są typowe
                    zarzuty ludzi zewnątrz.
                    Nie zaprzeczam, mało się dzieje w mieście, ale można znaleźć coś dla siebie.
                    Tylko trzeba wykazać inicjatywę. I nie patrzeć tylko na nie.

I jeżeli piszesz posługuj się polskimi znakami. Bo tylko jak użyjesz
                    kopiuj/wklej się pojawiają,jak to było przy cytowaniu South Park.
                    • bydgoszczanin8 Re: bydgoszczanin8 odpowiedz mi tylko na jedno zd 24.09.07, 03:00
                      > A może zastanów się, jeżeli tu mieszkasz 23 lata, CO TY ZROBIŁEŚ
                      DLA MIASTA, prze z ten czas?? O nic, jakoś mnie to nie dziwi,
                      Zorganizowalem 4 ogolnopolskie imprezy dla komiksiarzy, z czego 2
                      ostatnie w randze festiwalu po ponad 1000 uczestnikow byly
                      najwiekszymi tego typu imprezami w polsce do tego roku (w tym roku
                      Krakow zrobil wieksza). I wiesz co? Wstyd mi troche bylo, jak atache
                      kulturalny przy ambasadzie japonskiej przyjechal, a ja musialem mu
                      swiecic oczami czemu lokalna dresiarnia wybija wlasnie okna
                      butelkami od piwa. Z tych powodow, marnej wspolpracy mediow oraz
                      braku normalnego budynku pod tego typu wydarzenia, impreza zostala
                      zawieszona 2 lata temu, a teraz sa plany zeby ja przeniesc do
                      poznania.

> Chociaż czy to są Twoje opinie to wątpię, bo to są typowe zarzuty
                      ludzi zewnątrz.
                      Idz do kolegi ka_zet`a - on tu jest moderatorem, moze wyjmie ci moje
                      IP i przepusci przez whois`a. Sa to moje opinie, jako mieszkanca
                      bydgoszczy.

> I jeżeli piszesz posługuj się polskimi znakami.
                      Przyzwyczajenie z usenet`u. Defaultowo nie uzywam pliterek.
      • hens Re: Kolejny wrak na tory? 21.09.07, 23:17
        Jechałem takim cudem techniki z Siedlec do Hajnówki,tyle że produkcji
        poznańskiej. Jak zapytałem się maszynisty dlaczego nie bydgoskiej, to tylko się
        uśmiechnął,i powiedział że Bydgoski pojazd nadaje się wyłącznie do
        tropików.Elektronika która działa w warunkach cieplarnianych bydgoskich
        laboratoriów,absolutnie się nie sprawdza w warunkach mrozów północno-wschodniej
        Polski.
        • ka_zet Re: Kolejny wrak na tory? 21.09.07, 23:34
          hens napisał:

> Jechałem takim cudem techniki z Siedlec do Hajnówki,tyle że produkcji
          > poznańskiej. Jak zapytałem się maszynisty dlaczego nie bydgoskiej, to tylko się
          > uśmiechnął,i powiedział że Bydgoski pojazd nadaje się wyłącznie do
          > tropików.

Tak, tak, oczywiście. Dlatego ZNTK Poznań bankrutuje, a Pesa się rozwija.

(już pomijając to że do Hajnówki jechał najprawdopodobniej pojazd raciborskiego
          Kolzamu, który z kolei już jakiś czas temu zbankrutował)
          • hens Re: Kolejny wrak na tory? 22.09.07, 09:52
            Tu nie ma co sobie włosów z głowy wyrywać.Wzięli poznańskie bo bardziej
            odpowiednie do ich warunków.Nie wyobrażam sobie jazdy zimą i awarii przy - 35
            stopni,........ jak nie potrafią tego zrobić w PESie to skopiujcie jakieś
            rozwiązanie elektroniki sowieckiej tam przy -60 wszystko działa.
            Wiadomo że prototypy muszą przejść swoje testy,ale na całym świecie poszczególne
            moduły testuje się indywidualnie ,a nie w postaci WYDUMKI która ma problem
            przejechać z Łodzi do Warszawy.

Kształt fajny, wnętrze przystosowane do jazdy na siedząco,ale przez 30
            min.Siedzenia twarde,wielopoziomowość rozwiązania uniemożliwia choćby krótki
            spacer,pomijam wygląd przodu/tyłu składu ze sterczącymi zderzakami co wygląda
            jakby karoserie super limuzyny w akcie rozpaczy postawiono na podwoziu od furmanki.
            • ka_zet Re: Kolejny wrak na tory? 23.09.07, 11:20
              hens napisał:

> Tu nie ma co sobie włosów z głowy wyrywać.Wzięli poznańskie bo bardziej
              > odpowiednie do ich warunków.

Ale to jest najzwyczajniej wyssana z palca bzdura.

> Wiadomo że prototypy muszą przejść swoje testy,ale na całym świecie poszczególn
              > e
              > moduły testuje się indywidualnie ,a nie w postaci WYDUMKI która ma problem
              > przejechać z Łodzi do Warszawy.

Ehe, jasne, a ich interoperacyjności już nie. Same moduły.

> Kształt fajny, wnętrze przystosowane do jazdy na siedząco,ale przez 30
              > min.Siedzenia twarde,wielopoziomowość rozwiązania uniemożliwia choćby krótki
              > spacer,

Za wnętrze w zasadzie odpowiada zamawiający.

> pomijam wygląd przodu/tyłu składu ze sterczącymi zderzakami

He, he. Z lokomotywy też sterczą zderzaki, wyobraź sobie. Z tego samego powodu
              zresztą.
      • patriota_lokalny Nie kłam. 22.09.07, 02:22
        bydgoszczanin8 napisał:

> Ja sam, jako pasazer, mam tylko niemile doswiadczenia z jezdzenia
        > magicznymi "szynobusami" PESY - nigdy nie zapomne koszmaru, jakim
        > byl przejaz z Ustki do Gdyni.

To zdanie jak i cała reszta twoich wypowiedzi to jedno wielkie kłamstwo, tak jak
        twój nick. Z Ustki do Gdyni nie jeżdżą bezpośrednie pociągi osobowe, a tylko na
        takie daje się szynobusy. Co więcej: ze Słupska do Łeby tez nie jeżdżą
        szynobusy, bo tą trasę obsługuje SKM oraz tylko jeden osobowy pociąg PKP PR
        Szczecin - Gdynia. Ale akurat na tej trasie jeżdżą EZT.
        Drogi torunianie, mam prośbę, abyś przestał więc atakować przy każdej okazji
        Bydgoszcz, jej mieszkańców oraz firmy i instytucje, bo każda twoja wypowiedź to
        jeden wielki stek bzdur.
        • bydgoszczanin8 Re: Nie kłam. 22.09.07, 05:17
          > To zdanie jak i cała reszta twoich wypowiedzi to jedno wielkie
          kłamstwo, tak jak twój nick.
          Oczywiscie, mowilem przeciez ze jestem germanskim oprawca z klanu
          Totenkopfow nie?

>Z Ustki do Gdyni
          Jezdza w okresie wakacyjnym :) Podobnie jak z Leby oraz z Helu. Nie
          wiem na ile planowo, a na ile w zamian za starsze pojazdy, faktem
          jest ze na kazdej z tej tras mialem nieprzyjemnosc jechac bydgoskim
          wynalazkiem.

> Drogi torunianie, mam prośbę, abyś przestał więc atakować przy
          każdej okazji
          Drogi lokalny_bucu, mam prosbe, abys przestal przy kazdej okazji
          robic z siebie wioskowego kretyna.

Swoja droga skad ci sie uroilo, ze kazdy przeciwnik bydgoszczy musi
          akurat pochodzic z torunia? Malo tego - oczywiscie kazdy torunianin
          ma perwersyjna przyjemnosc we wchodzeniu na bydgoskie (pod)strony i
          mowienia jaka to brzydgoszcz jest be? Aha no i jak pewnie zauwazyles
          w "calej reszcie wypowiedzi", torunianie maja wprost perfekcyjnie
          opanowana znajomosc takich aspektow brzydgoszczy jak np. ustawienie
          swiatel na skrzyzowaniach osiedlowych uliczek, istnieniu ulicy imc
          Boleslawa Orlinskiego (pewnie sam mistrzuniu nie wiesz jak
          owa "ulica" wyglada) i innych tego typu drobnostkach.

Jeszcze raz proponuje puknac sie w leb. Dla twojej informacji: za
          toruniem rowniez nie przepadam - poza starowka nic tam ciekawego nie
          ma.

> Bydgoszcz, jej mieszkańców oraz firmy i instytucje, bo każda twoja
          wypowiedź to jeden wielki stek bzdur.
          No to ja poprosze o wykazanie mi tego steku bzdur (i klamstw), z
          przyjemnoscia podyskutuje nad watpliwymi walorami naszego miasta,
          jakoscia wyrobow PESY i uslug MZK.

Co do mieszkancow, to jakos nie przypominam sobie zebym
          jakiegokolwiek (no moze poza KonDom`em) atakowal.
          • kanton2 Re: Nie kłam. 22.09.07, 06:42
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=68382765&a=68390909
            Jakoś sobie nie przypominasz żebyś kogoś atakował ? Amnezja ?
            • bydgoszczanin8 Re: Nie kłam. 22.09.07, 06:55
              > Jakoś sobie nie przypominasz żebyś kogoś atakował ? Amnezja ?
              A czy byl to atak na "mieszkanca/ow bydgoszczy" w sensie stricte?
              Czy moze poprostu na instytucje (i niektore osoby wchodzace w ich
              sklad), ktore przymykaja oko na narkotyki w liceum, oraz kolejna
              ktorej _niektorzy_ pracownicy, KonDom oraz nieslawne afery obrazaja
              i obnizaja range pojecia "Uniwerystet"?

Jesli tak mamy rozpatrywac "sprawe", to zapomniales dorzucic linka
              do postu, w ktorych pisalem, ze niektorzy kierowcy MZK to buce i
              kolejnego, w ktorym stwierdzilem, ze osoba konfigurujaca swiatla na
              bydgoskich ulicach jest kretynem. Oczywiscie jak sie pokloce z pania
              z kiosku, to takze bedzie to atak na mieszkancow bydgoszczy?
          • ka_zet Re: Nie kłam. 22.09.07, 07:08
            bydgoszczanin8 napisał:

> Jezdza w okresie wakacyjnym :) Podobnie jak z Leby oraz z Helu. Nie
            > wiem na ile planowo, a na ile w zamian za starsze pojazdy, faktem
            > jest ze na kazdej z tej tras mialem nieprzyjemnosc jechac bydgoskim
            > wynalazkiem.

Oczywiście wiesz lepiej, a przynajmniej powinieneś, bo to ty tam byłeś. Niemniej
            jednak mam wrażenie że na tę trasę akurat pomorskie nie puszcza szynobusów z
            Pesy tylko któreś z pozostałych.

Natomiast w przypadku jazdy Łódź-Warszawa już mam 100% pewności że opierasz się
            na dość głupawych doniesieniach prasowych. :)

(a co do złomu... no naprawdę, wiele razy prosiłem żeby mi pokazać jakiś produkt
            tego typu który był kiedykolwiek wdrażany bez zgrzytów i awarii, w dowolnym
            kraju. Jak na razie nie doczekałem się)

>
            > > Drogi torunianie, mam prośbę, abyś przestał więc atakować przy
            > każdej okazji
            > Drogi lokalny_bucu, mam prosbe, abys przestal przy kazdej okazji
            > robic z siebie wioskowego kretyna.
            >
            > Swoja droga skad ci sie uroilo, ze kazdy przeciwnik bydgoszczy musi
            > akurat pochodzic z torunia? Malo tego - oczywiscie kazdy torunianin
            > ma perwersyjna przyjemnosc we wchodzeniu na bydgoskie (pod)strony i
            > mowienia jaka to brzydgoszcz jest be? Aha no i jak pewnie zauwazyles
            > w "calej reszcie wypowiedzi", torunianie maja wprost perfekcyjnie
            > opanowana znajomosc takich aspektow brzydgoszczy jak np. ustawienie
            > swiatel na skrzyzowaniach osiedlowych uliczek, istnieniu ulicy imc
            > Boleslawa Orlinskiego (pewnie sam mistrzuniu nie wiesz jak
            > owa "ulica" wyglada) i innych tego typu drobnostkach.
            >
            > Jeszcze raz proponuje puknac sie w leb. Dla twojej informacji: za
            > toruniem rowniez nie przepadam - poza starowka nic tam ciekawego nie
            > ma.
            >
            > > Bydgoszcz, jej mieszkańców oraz firmy i instytucje, bo każda twoja
            > wypowiedź to jeden wielki stek bzdur.
            > No to ja poprosze o wykazanie mi tego steku bzdur (i klamstw), z
            > przyjemnoscia podyskutuje nad watpliwymi walorami naszego miasta,
            > jakoscia wyrobow PESY i uslug MZK.
            >
            > Co do mieszkancow, to jakos nie przypominam sobie zebym
            > jakiegokolwiek (no moze poza KonDom`em) atakowal.
            • bydgoszczanin8 Re: Nie kłam. 22.09.07, 07:15
              > jednak mam wrażenie że na tę trasę akurat pomorskie nie puszcza
              szynobusów z
              > Pesy tylko któreś z pozostałych.
              Zielono-pomaranczowe, z bialym logiem "PESA" na burcie - no to chyba
              te?

> Natomiast w przypadku jazdy Łódź-Warszawa już mam 100% pewności że
              opierasz się
              > na dość głupawych doniesieniach prasowych. :)
              I jest to chyba pierwsza "pewnosc" w sprawie moich wypowiedzi, ktora
              nie jest bzdura :) Problem w tym, ze relacja nie wygladala na prima-
              aprilisowy dowcip i choc moze byla glupawo napisana, to jasno z
              tresci wynikalo co poszlo nie tak.

> (a co do złomu... no naprawdę, wiele razy prosiłem żeby mi pokazać
              jakiś produkt
              > tego typu który był kiedykolwiek wdrażany bez zgrzytów i awarii, w
              dowolnym
              > kraju. Jak na razie nie doczekałem się)
              Produkty PESY (przynajmniej te wczesniejsze) chyba juz sa po etapie
              wdrazania?
              • ka_zet Re: Nie kłam. 23.09.07, 11:21
                bydgoszczanin8 napisał:

> > jednak mam wrażenie że na tę trasę akurat pomorskie nie puszcza
                > szynobusów z
                > > Pesy tylko któreś z pozostałych.
                > Zielono-pomaranczowe, z bialym logiem "PESA" na burcie - no to chyba
                > te?

Tylko co miałby robić zielono-pomarańczowy (czyli kujawsko-pomorski) szynobus na
                trasie znajdującej się w całości w województwie pomorskim.

> > Natomiast w przypadku jazdy Łódź-Warszawa już mam 100% pewności że
                > opierasz się
                > > na dość głupawych doniesieniach prasowych. :)
                > I jest to chyba pierwsza "pewnosc" w sprawie moich wypowiedzi, ktora
                > nie jest bzdura :) Problem w tym, ze relacja nie wygladala na prima-
                > aprilisowy dowcip i choc moze byla glupawo napisana, to jasno z
                > tresci wynikalo co poszlo nie tak.

Uhum, zarzuty typu "awaria stopni" (głupie stopnie, nie potrafią się wysuwać w
                ścianę krawędzi peronowej) albo "wolna jazda" (pesa jest winna ograniczeniom
                prędkości, tak).

> > (a co do złomu... no naprawdę, wiele razy prosiłem żeby mi pokazać
                > jakiś produkt
                > > tego typu który był kiedykolwiek wdrażany bez zgrzytów i awarii, w
                > dowolnym
                > > kraju. Jak na razie nie doczekałem się)
                > Produkty PESY (przynajmniej te wczesniejsze) chyba juz sa po etapie
                > wdrazania?

Ale te, które są już w długich seriach się nie psują. Awariom ulegają wdrażane.
                • bydgoszczanin8 Re: Nie kłam. 23.09.07, 11:30
                  > Tylko co miałby robić zielono-pomarańczowy (czyli kujawsko-
                  pomorski) szynobus na trasie znajdującej się w całości w
                  województwie pomorskim.
                  Pewnie to samo, co najnowszy produkt kujawsko-pomorskiej PESY ma
                  robic w woj. mazowieckim - jezdzic po torach. Czlowieku mnie nie
                  pytaj skad on tam sie wzial i czemu nie byl pomalowany w kwiatki.
                  Faktem jest ze byl. Nie wiem do czego mialaby doprowadzic ta usilna
                  proba przekonania mnie, ze nie jechalem konkretnymi pociagami (czy
                  jak je zwal) na wymienionych trasach, skoro jechalem?

> Uhum, zarzuty typu "awaria stopni" (głupie stopnie, nie potrafią
                  się wysuwać w ścianę krawędzi peronowej) albo "wolna jazda" (pesa
                  jest winna ograniczeniom prędkości, tak).
                  Do tego ktos sie zatrzasnal w kiblu czy cos, temperatura na zewnatrz
                  wedlug wskaznikow to jakies 40 stopni, cos tam z podestem dla
                  inwalidow chyba tez sie spieprzylo AFAIR.

> Ale te, które są już w długich seriach się nie psują. Awariom
                  ulegają wdrażane.
                  Idz i powiedz to temu maszyniscie, z ktorym rozmawialem przed
                  odjazdem tym cudenkiem z Helu, a ktorego slowa ponownie zacytuje (z
                  pamieci): "tydzien pojezdzi, miesiac w naprawie".
          • patriota_lokalny Re: Nie kłam. 22.09.07, 09:46
            bydgoszczanin8 napisał:

> Jezdza w okresie wakacyjnym :) Podobnie jak z Leby oraz z Helu. Nie
            > wiem na ile planowo, a na ile w zamian za starsze pojazdy, faktem
            > jest ze na kazdej z tej tras mialem nieprzyjemnosc jechac bydgoskim
            > wynalazkiem.

Nie wiesz, ale dalej będziesz podtrzymywał swoje kłamstwa. Wszystkie pociągi
            osobowe z Ustki kończą swoje trasy w Słupska, zaś z Łeby wszystkie kończą w
            Lęborku, a pomiędzy Słupskiem, Lęborkiem a Redą oprócz jednego składu PKP PR
            jeżdżą tylko SKMki oraz pospieszne i IC. Zaś w sezonie do Helu nie jeżdżą
            szynobusy, a tradycyjne składy ze względu na dużą frekwencję. Ale ty wiesz lepiej...

> Swoja droga skad ci sie uroilo, ze kazdy przeciwnik bydgoszczy musi
            > akurat pochodzic z torunia? Malo tego - oczywiscie kazdy torunianin
            > ma perwersyjna przyjemnosc we wchodzeniu na bydgoskie (pod)strony i
            > mowienia jaka to brzydgoszcz jest be? Aha no i jak pewnie zauwazyles
            > w "calej reszcie wypowiedzi", torunianie maja wprost perfekcyjnie
            > opanowana znajomosc takich aspektow brzydgoszczy jak np. ustawienie
            > swiatel na skrzyzowaniach osiedlowych uliczek, istnieniu ulicy imc
            > Boleslawa Orlinskiego (pewnie sam mistrzuniu nie wiesz jak
            > owa "ulica" wyglada) i innych tego typu drobnostkach.

Bydgoszczanie mogą być krytyczni wobec swego miasta, często są, ale nie odnoszą
            się do niego z nienawiścią. Jednak retorykę nienawiści ze szkoły toruńskiego
            PTTK od Arka Skoniecznego można od razu poznać. zaś Kanton wyciągnął z archiwum
            twoje wypowiedzi pokazujące twoje "bydgoskie pochodzenie".

> Jeszcze raz proponuje puknac sie w leb. Dla twojej informacji: za
            > toruniem rowniez nie przepadam - poza starowka nic tam ciekawego nie
            > ma.
            >
            > > Bydgoszcz, jej mieszkańców oraz firmy i instytucje, bo każda twoja
            > wypowiedź to jeden wielki stek bzdur.

Autorytet się znalazł.

> No to ja poprosze o wykazanie mi tego steku bzdur (i klamstw), z
            > przyjemnoscia podyskutuje nad watpliwymi walorami naszego miasta,
            > jakoscia wyrobow PESY i uslug MZK.

Bzdurą jest zabieranie głosu w temacie, o którym nie ma się pojęcia, bo o
            rzekomych problemach z pociągiem PESY słyszałeś z mediów, co udowodnił ci Kazet.
            Jakoś jednak poza krytyczną relacją w "Wybiórczej" po pierwszym przejeździe
            więcej tego typu artykułów nie powstało.
            • bydgoszczanin8 Re: Nie kłam. 22.09.07, 18:36
              > Ale ty wiesz lepiej...
              No wiem lepiej, bo takimi jechalem i bardzo mi przykro, jesli to sie
              niewpasowuje w twoja wizje postrzegania swiata. Cytujac: "Ale ty
              wiesz lepiej..." czym jechalem. Do glowy nie przyszlo, ze PKP (czy
              cokolwiek tam obsluguje linie) moglo poprostu zastepczo rzucic
              szynobus na ta trase i akurat mialem nieprzyjemnosc nim jechac?
              Akurat DO Leby faktycznie lecial standardowy elektryczny, a NA Hel
              ten elektryczny bez przedzialow. Co nie zmienia faktu, ze w drodze
              powrotej byly to szynobusy PESY niestety.

> Bzdurą jest zabieranie głosu w temacie, o którym nie ma się
              pojęcia, bo o rzekomych problemach z pociągiem PESY słyszałeś z
              mediów, co udowodnił ci Kazet
              Z _NOWYM_ pociagiem PESY, a mowimy ogolnie o ich produktach, glownie
              o tym starszym szynobusie (tak wiem, nie jechalem nim, bo ty
              twierdzisz, ze takowe sie na tych liniach wogole nie pojawiaja -
              sic!).

> Jakoś jednak poza krytyczną relacją w "Wybiórczej" po pierwszym
              przejeździe więcej tego typu artykułów nie powstało.
              A bylo juz wiecej przejazdow, czy nadal go "wdrazaja" w serwisie? :)

(prosze wybaczyc niezachowanie kolejnosc - staram sie pogrupowac
              zarzuty o nieznajomosc wyrobow PESY z zarzutami o to ze jestem z
              torunia :)

> Bydgoszczanie mogą być krytyczni wobec swego miasta, często są,
              ale nie odnoszą się do niego z nienawiścią.
              I oczywiscie tak jest ze 100% mieszkancow tego miasta? I nie
              przyszlo do lba, ze z ciebie taka wyrocznia jak z koziej dupy
              trabka? Znam wielu ludzi, ktorzy w tym miescie sie urodzili i
              odnosza sie do niego z duza niechecia, glownie z rocznika 198X ale
              znajda sie i starsi. To ze tobie tu cudnie i wspaniale, nie oznacza
              ze tak odrazu uwaza cale otoczenie do granicy torunia wlacznie.

> Jednak retorykę nienawiści ze szkoły toruńskiego PTTK od Arka
              Skoniecznego można od razu poznać.
              Skoniecznego znam jednego - szefa hurtownii papierniczej na
              Szajnochy. Ale w to pewnie tez nie uwierzysz, bo znasz mnie lepiej
              niz ja sam.

> zaś Kanton wyciągnął z archiwum twoje wypowiedzi pokazujące
              twoje "bydgoskie pochodzenie".
              Tak? Ktore? Czy ktorykolwiek z tych postow jasno i dobitnie dowodzi
              twoich smiesznych tez na temat mojego pochodzenia (potwierdzeniem
              tezy NIE jest negatywny stosunek do miejsca zamieszkania). Zreszta
              wybacz, ale nie mam zamiaru udowadniac ze nie jestem wielbladem,
              tylko dlatego, ze w twoim zawalonym uprzedzeniami i stereotypami
              mozdzku uroily sie jakies brednie.
    • emok PESA prawie jak Orient Ekspres 21.09.07, 20:59
      Powiem tak: prawie robi dużą różnicę. A reszta to milczenie a wiem co mówię.
      Pozdro dla szaleńców !!!!
    • ssech84 PESA prawie jak Orient Ekspres 22.09.07, 00:42
      dokladnie!
      Nie ma sie czym podniecać! Dla mnie zenada.
      Nie wiem jakich PESA ma inzynierow i skad czerpie takie 'inowacyjne' pomysly.
      Jak widac siedzenia w pierwszej klasie to koszmar. Wole postac rotfl. Jedynie co
      sie moze podobac to skopiowany przod pociagu od japonskiego shinkansenu noi
      agresywny kolor pojadu. Wagon pociagu powienien pomiescic jak najwiecej
      pasazerow na miejscach siedzacych, po co wiec drzwi w srodku?! Z przodu i z tylu
      starczy. Pustawy strasznie, po co tyle wolnej przestrzeni?! gdzie sa miejsca na
      bagaze?! fatalny ogolny klimat...
      to sie co najwyzej nadaje na metro.

pzdr
      • mac_byd Re: PESA prawie jak Orient Ekspres 22.09.07, 01:19
        Mistrzu, PESA cały czas szuka projektantów. Jak masz pomysły zgłoś
        się pojeździmy "twoimi" genialnymi pociągami. Szanse rozwoju masz i
        zapewne przyda się im nowatorskie spojrzenie!
        • bydgoszczanin8 Re: PESA prawie jak Orient Ekspres 22.09.07, 05:25
          O, kolejny z syndromem "jak sie nie podoba, to zrob se sam". Idac
          tym torem, proponuje haselko reklamowe nowego wyrobu
          PESY: "niewygodny, zawodny i do dupy, ale jak sie nie podoba to zrob
          lepszy".
        • hens Re: PESA prawie jak Orient Ekspres 23.09.07, 03:08
          Tak byłem.......1650 netto.............. 1000 płace za mieszkanie ........bujaj
          się......... jak zaczniecie fachowcom płacić i myśleć o wynagrodzeniach na
          poziomie 1500 euro to może ludzie przyjdą i produkcja ruszy.Co mnie obchodzi że
          wasz prezes zarabia ok 25 tyś.Zaproponowano mi dwa razy mniej niż mam,
          potraktowano mnie jak idiotę..........Rozumiem sondowanie człowieka i jego
          potrzeb w danej chwili. Im bardziej Ci zależy na zmianie pracy tym mniejszą masz
          propozycję.............Dostałem propozycję zmiany miasta od He/Ha 6500 na rękę.I
          to biorę.
        • ssech84 Re: PESA prawie jak Orient Ekspres 23.09.07, 14:38
          mac_byd napisał:

> Mistrzu, PESA cały czas szuka projektantów. Jak masz pomysły zgłoś
          > się pojeździmy "twoimi" genialnymi pociągami. Szanse rozwoju masz i
          > zapewne przyda się im nowatorskie spojrzenie!

Obawiam sie ze nie stac ich na mnie!
      • patriota_lokalny Re: PESA prawie jak Orient Ekspres 22.09.07, 02:18
        ssech84 napisał:

> Jak widac siedzenia w pierwszej klasie to koszmar. Wole postac rotfl.

To stój. Siedzenia w pierwszej klasie są szersze i każde z nich ma dwustronna
        podpórkę pod ręce. Dokładnie tak jak w tradycyjnych składach.

> Wagon pociagu powienien pomiescic jak najwiecej
        > pasazerow na miejscach siedzacych, po co wiec drzwi w srodku?! Z przodu i z tyl
        > u
        > starczy.

Inżynier się znalazł. Pewnie chciałbyś wsiadać na Warszawie Centralnej wraz z
        całym peronem przez dwoje drzwi. A poza tym ten pociąg nie ma wagonów. Nawet nie
        wiesz, co piszesz.

Pustawy strasznie, po co tyle wolnej przestrzeni?! gdzie sa miejsca na
        > bagaze?!

Nad głową są półki. Wyższe niż w tradycyjnych EZT.

fatalny ogolny klimat...
        > to sie co najwyzej nadaje na metro.
        >
        > pzdr

Rzeczywiście na dalekobieżną trasę pociąg nie jest zbyt wygodny z racji twardych
        siedlisk, ale założenie jest takie, że ma obsługiwać krótkie trasy, takiej jak
        Warszawa Wschodnia - Łódź Fabryczna.
        • ssech84 Re: PESA prawie jak Orient Ekspres 23.09.07, 14:52
          1. Czy ja dobrze widze ale ta genialna podporka jest drewniana?!!
          W tradycyjnych składach tego nie dostrzegłem. :/
          Moze kiedys doczekam sie w biznes klasie podporke z kamienia?

2.Nie widzialem go. Jestem poza Polska.
          Nie ma wagonow czyli to nie pociag.. :/
          Jak najbardziej. Tego brakuje aby co stacje wchodzili/wychodzili mi ludzie
          srodkowymi drzwiami. Wole poczekac na swoja kolej na stacji.

3.Te polki na zdjeciach?! Plastiki?! Wybacz, ale niechcialbys siedziec pod 30 kg
          bagazem na tej polce.

4.Jesli PESA produkuje pociagi na krotkie trasy to gratuluje pomyslu! Nie moj
          interes, zycze powodzenia.
          Tylko, Nie dziwmy sie czemu jestesmy ciagle za innymi krajami!
    • patriota_lokalny PESA prawie jak Orient Ekspres 22.09.07, 02:38
      Skoro prezydent tak chciał zawsze zapowiadać pociągi, to może kolej znajdzie dla
      niego jakiś etat? Miasto z pewnością na tym skorzystałoby.
      Zaś po co na dworcu pojawił się z wiceprezydent? Zwłaszcza, że ona przyznała, że
      i tak z kolei nie korzysta (piękne zdanie w przeddzień dnia bez samochodu).
      Dobrze, że chociaż dyrektor PKP PR miał tyle odwagi, aby wskazać winnych stanu
      naszych torów. Dziękujemy wam toruńscy marszałkowie, że nie zrobiliście nic, aby
      poprawić ich stan.
      O ile jeden bilet na komunikację miejską i kolej byłby bardzo dobrym
      rozwiązaniem, które sprawdza się z powodzeniem choćby w Berlinie czy Londynie,
      to po co wspólny bilet dla Bydgoszczy i Torunia? Czyżbyśmy mieli dopłacać z
      naszych pieniędzy do utrzymania toruńskiej komunikacji? Nawet w Trójmieście
      obowiązują osobne bilety z racji rozdzielnych budżetów trzech miast.
      • kanton2 Re: kolejny wrak czy może konkurent ,p. bydgoszcz? 22.09.07, 06:19
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=67174968&a=67195335
        Masz uprzedzenia do wszelkich pojazdów w Bydgoszczy ?
        • bydgoszczanin8 Tia.. konkurent :) 22.09.07, 06:48
          Radze przeczytac tamten watek jeszcze raz - rzecz nie rozchodzila
          sie o _pojazdy_ (chociaz do leciwych Ikarusow to faktycznie mam
          uprzedzenie, chyba sluszne prawda?), a o jakosc wykonywanych przez
          MZK uslug, ktore sa czesto tragiczne - szczegolnie na linii 69,
          ktora byla glownym przedmiotem tamtej dyskusji.

Niecierpie MZK, za to jak (jesli wogole) pracuja. I uwazam, ze PESA
          jest przereklamowana, a ich pojazdy niewygodne i do bani.

Poki co mi wytykacie jaki to ja jestem anty bydgoski, jak sie
          czepiam i wogole. A czy ktokolwiek wysunal jakikolwiek kontrargument
          w postaci przykladu, ze sie myle w _przedmiotowych_ sprawach? Czy
          ktos tu powiedzial, ze szynobusy PESY sa wygodne, a MZK jezdzi
          punktualnie i nie ma gburowatych kierowcow?

Co do, zawartej w tytule twojego posta, insynuacji jakobym byl
          konkrentem PESY/MZK i swoimi wypowiedziami staral sie podkopac
          konkrencje sa cokolwiek smieszne - z zawodu jestem programista i
          prawde mowiac nawet nie bardzo wiem gdzie PESA ma swoja siedzibe :)
          • bydgoszczanin8 ps. 22.09.07, 07:01
            ja bym raczej powiedzial, ze niektorzy tutaj sa chyba wlasnie z
            PESY, ze tak sie pienia na jakakolwiek krytyke
          • mar1984 Re: Tia.. konkurent :) 22.09.07, 08:57
            MZK jeździ nieźle jak na problemy komunikacyjne miasta - widziałem dużo gorsze w Polsce systemy komunikacji miejskiej.

Co do szynobusów - wygoda to rzecz względna - ale na krótkie trasy są ok.
            • bydgoszczanin8 Re: Tia.. konkurent :) 22.09.07, 18:59
              > MZK jeździ nieźle jak na problemy komunikacyjne miasta - widziałem
              dużo gorsze w Polsce systemy komunikacji miejskiej.
              Pewnie, zawsze moze byc gorzej i gdzie-niegdzie jest. Ale akurat ta
              mysl mnie nie pociesza, jak stoje w deszczu po kostki na przystanku
              w weekend i licze ktory to powinien juz przyjechac, a nie przyjechal.
        • kanton2 Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 22.09.07, 06:51
          Firma której groziło bankrutctwo dzięki sprawnej organizacji i
          zdolnej ,pracowitej załodze jako jedna z nielicznych nie tylko
          przetrwała ale wspaniale się rozwija.Podczas gdy w Polsce prawie
          wszystkie dawne ZNTK poupadały.Dzięki temu zatrudnienie w niej
          znajduje ponad tysiąc bydgoszczan w tym wielu absolwentów naszego
          UTP.
          • bydgoszczanin8 Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 22.09.07, 06:57
            No to faktycznie gratulacje, bo wyczyn to w polskich realiach
            ogromny (i nie, to nie jest sarkazm). Co nie zmienia faktu, ze
            mogliby sie bardziej przykladac do komfortu uzytkowania i sprawnosci
            technicznej swoich produktow.
            • kanton2 Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 22.09.07, 07:11
              Człowieku nie mam zamiaru nadal przytaczac twoich chamskich ataków
              na mieszkańców Bydgoszczy i negowania wszystkiego czym nasze miasto
              może się poszczycić.PESA produkowała już pojazdy za granicę i nadal
              posiada wiele zamówień ,gdyby były tak negatywnie oceniane czy ty
              sugerujesz kto kupowałby buble? Pomyśl troszkę logicznie .
              Ponadto nie konfalubuj chociaz na temat swojego zawodu i wykonywanej
              pracy .
              • bydgoszczanin8 Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 22.09.07, 07:24
                > Człowieku nie mam zamiaru nadal przytaczac twoich chamskich ataków
                > na mieszkańców Bydgoszczy
                Bowiem takowych atakow nie ma?

>i negowania wszystkiego czym nasze miasto
                > może się poszczycić.
                To wymien czym MOZE sie poszczycic, z checia sie czegos dowiem.

> PESA produkowała już pojazdy za granicę i nadal
                > posiada wiele zamówień ,gdyby były tak negatywnie oceniane czy ty
                > sugerujesz kto kupowałby buble?
                Roznica pomiedzy ocena osoby rozstrzygajacej przetarg, ktora produkt
                zna poczatkowo na papierze, a potem sobie go obejrzy z boku i
                popozuje do fotek w srodku, a ocena codziennych uzytkownikow, ktorzy
                musza tym jezdzic w normalnych warunkach.

> Ponadto nie konfalubuj chociaz na temat swojego zawodu i
                wykonywanej pracy.
                To jakies wasze ulubione slowo "konfabulacja"? Rozczaruje cie -
                inzynier oprogramowania, specjalizacja: technologie sieciowe.

Pozwol, ze spytam: czy kazdemu swojemu oponentowi w dyskusji
                przypinasz automatycznie latke "glab, do tego pewnie z torunia"?
                • kanton2 Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 22.09.07, 07:50
                  Naprawdę ci współczuję ponoć 23 lata zamieszkujesz w Bydgoszczy i do
                  tej pory nie poznałeś żadnych jej walorów ? W jakim celu mam ci
                  wymieniać instytucje bydgoskie czy bydgoszczan zasługujących na
                  szacunek i uznanie kiedy ty potrafisz jedynie wszystko i wszystkich
                  negować ?
                  Na twoim miejscu natychmiast wyprowadziłbym się z miasta w którym
                  nic i nikt się nie podoba .
                  Po co znosć takie katusze?
                  • bydgoszczanin8 Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 22.09.07, 08:23
                    > Naprawdę ci współczuję ponoć 23 lata zamieszkujesz w Bydgoszczy i
                    do tej pory nie poznałeś żadnych jej walorów ?
                    Oh, no kilka jest - chociazby fordonskie "gorki" - kawal pieknej
                    przestrzeni, tylko ze ponoc maja tam za jakis czas bloki postawic
                    (niby zeby zatrzymac mlodych w miescie, jakby ich marzeniem byla
                    betonowa przyroda), pobliski kosciol poustawial paskudne pomniki,
                    wygladajace jak blizny na Dolinie Smierci. Podoba mi sie sposob
                    zagospodarowania przestrzeni miedzy niektorymi budynkami kapuscisk i
                    lesnego - ale to ze starych lat, obecnie chyba jest tendencja zeby
                    jedyne lawki ustawiac obok trzepakow.

> W jakim celu mam ci wymieniać instytucje bydgoskie czy bydgoszczan
                    zasługujących na szacunek i uznanie
                    Moze dlatego zebym ja (i inni) je dostrzegli skoro sa, tylko jakos
                    wyjatkowo ukryte? Tylko blagam, niech to nie bedzie Sikorski, Wajda
                    i Rejewski ok?

Zreszta intytucje i pojedyncze osoby (nie zgodze sie, ze takowych
                    nie ma - mamy conajmniej kilku wybitnych komiksiarzy [chociaz
                    przynajmniej jeden z nich wyemigrowal bez wiekszego chyba zalu] czy
                    ludzi muzyki itp.) nie maja az tak wielkiego wplywu na codzienna
                    egzystencje w danym miejscu. Nawet jakby Floydzi pochodzili z
                    brzydgoszczy to nie byloby to cos co podniosloby standard
                    codziennego zycia w tym miescie. To co sklada sie na moja opinie o
                    jakosci zycia w danym miejscu to rzeczy, z ktorymi mamy stycznosc na
                    codzien - dla mnie jest to np. zastawianie ulic kolejnymi
                    koszmarnymi marketami (do tego psujacymi jakosc produktow, ale to
                    temat na inna dyskusje), koszmar komunikacyjny, brak dobrych miejsc
                    i wydarzen artystycznych (3city ma Openera, Ostroda ReaggeFest,
                    Katowice spodek, Warszawa sluzewiec itd. a my? szczytem wydarzenia
                    muzycznego jest kanciasta scenka na srodku rynku i wystepujace na
                    niej zespoly z MDK`ow czy kolek gospodyn wiejskich), nawet
                    tak "prozaiczne" rzeczy jak brak parkow w nowszych czesciach miasta,
                    zerowa roznorodnosc PUB`ow (wszedzie klimat drechno - gdzie jazz?
                    blues? czy chociazby normalny rock?) i w sumie ich mala ilosc (u
                    krzyzakow jest wiecej knajp na samej starowce niz u nas w calym
                    miescie). To wszystko sprawia, ze rodowici mieszkancy tego miasta
                    sami mu nadali przezwisko "brzydgoszcz" (tak, nie jest to wymysl
                    torunian - u nich jestesmy "tyfusami"), bo miasto poprostu takie
                    jest. I do tego wszystkie nasi wspaniali zarzadcy kompletnie w zle
                    strony patrza - dla nich rozwoj miasta to wiecej marketow,
                    postawienie plastikowego trawnika na naszym pseudoryneczku i
                    przenosiny sterty kamieni z miejsca na miejsce.

> kiedy ty potrafisz jedynie wszystko i wszystkich negować ?
                    Az tak dobrze mnie znasz? Po hm... 10-15 postach? Jesli jeszcze nie
                    jestes psychologiem albo socjologiem, to sie marnujesz.

> Po co znosć takie katusze?
                    Coz, sa pewne powody dla ktorych musze. Licze, iz rychlo znikna :)
                    • patriota_lokalny Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 22.09.07, 09:58
                      bydgoszczanin8 napisał:

> Oh, no kilka jest - chociazby fordonskie "gorki" - kawal pieknej
                      > przestrzeni, tylko ze ponoc maja tam za jakis czas bloki postawic
                      > (niby zeby zatrzymac mlodych w miescie, jakby ich marzeniem byla
                      > betonowa przyroda),

Nie bloki, tylko domki jednorodzinne, a to też nie będzie takie proste, bo jest
                      to teren Nadwiślańskiego Parku Krajobrazowego.

pobliski kosciol poustawial paskudne pomniki,
                      > wygladajace jak blizny na Dolinie Smierci.

Nie masz nawet szacunku dla pomordowanych tam Polaków? To nie żadne pomniki
                      tylko Golgota. Reszta dyskusji na ten temat z kimś na twoim poziomie jest zbędna.

Podoba mi sie sposob
                      > zagospodarowania przestrzeni miedzy niektorymi budynkami kapuscisk i
                      > lesnego - ale to ze starych lat, obecnie chyba jest tendencja zeby
                      > jedyne lawki ustawiac obok trzepakow.

To rzeczywiście jesteś spostrzegawczy, skoro takie rzeczy uważasz za walor
                      Bydgoszczy, a wiele innych ważnych miejsc nie zauważasz.

> To co sklada sie na moja opinie o
                      > jakosci zycia w danym miejscu to rzeczy, z ktorymi mamy stycznosc na
                      > codzien - dla mnie jest to np. zastawianie ulic kolejnymi
                      > koszmarnymi marketami (do tego psujacymi jakosc produktow, ale to
                      > temat na inna dyskusje), koszmar komunikacyjny,

Tu akurat należy się z tobą zdobyć, ale to jest problem ogólnopolski.

brak dobrych miejsc
                      > i wydarzen artystycznych (3city ma Openera, Ostroda ReaggeFest,
                      > Katowice spodek, Warszawa sluzewiec itd. a my?

Rzekomo jesteś bydgoszczaninem a o istnieniu Łuczniczki nie wiesz, podobnie o
                      imprezach na Różopolu, oraz o wielu innych wydarzeniach artystycznych w
                      filharmonii, operze czy teatrze. Mało to tam odbywa się imprez, festiwali,
                      konkursów czy koncertów na najwyższym poziomie?

nawet
                      > tak "prozaiczne" rzeczy jak brak parkow w nowszych czesciach miasta,

To ile parków jest poza centrum Krakowa? Ile w Poznaniu? Trafiłeś jak kula w
                      płot, bo powierzchnia parków w Bydgoszczy procentowo jest w stosunku do
                      terytorium miasta jest najwyższa w Polsce.

> zerowa roznorodnosc PUB`ow (wszedzie klimat drechno - gdzie jazz?
                      > blues? czy chociazby normalny rock?)

W ElJazzie, w Tripie, w Mózgu, w Kuźni, w Węgliszku, w Hard Rocku, w Wiatraczku.
                      Jakbyś był kiedyś wieczorem w Bydgoszczy, to tych głupot nie wypisywał, ale ty
                      musiałeś wracać do domu.

• bydgoszczanin8 Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 22.09.07, 18:55
                        > Nie bloki, tylko domki jednorodzinne,
                        Zwal jak zwal - chca to zalac betonem i asfaltem.

> a to też nie będzie takie proste, bo jest
                        I bardzo dobrze, jest szansa ze uda sie to ocalic.

> to teren Nadwiślańskiego Parku Krajobrazowego.
                        Wiem, z balkonu widze tablice o tym informujaca (mimo, ze
                        zakrywajace ja informacje dawno pozdzierano).

> Nie masz nawet szacunku dla pomordowanych tam Polaków? To nie
                        żadne pomniki tylko Golgota.
                        Golgota to wzgorze obok Jerozolimy czlowieku. Zreszta nie mowie o
                        starych, betonowych pomnikach-grobach, ktore sa bardzo na miejscu i
                        slusznie tam stoja. Mowie o tych metalowych szkaradztwach, ktore
                        sobie jakos niedawno postawili w ramach ichniej drogi krzyzowej.

> Reszta dyskusji na ten temat z kimś na twoim poziomie jest zbędna.
                        Moglbym to samo powiedziec na twoj temat, bo juz mnie jezy jak mi
                        wciskasz w pysk niewypowiedziane slowa i tezy.

> To rzeczywiście jesteś spostrzegawczy, skoro takie rzeczy uważasz
                        za walor Bydgoszczy, a wiele innych ważnych miejsc nie zauważasz.
                        Tak, jest to walor tych wlasnie miejsc.

> Tu akurat należy się z tobą zdobyć, ale to jest problem
                        ogólnopolski.
                        Ale jest tez wiele miast, ktore jakos sobie poradzily z tym
                        problemem. Dabrowa Gornicza/Bedzin/Katowice - wiele marketow poza
                        miastem. Warszawa - wieksze na obrzezach gmin. Bydgoszcz - caly
                        fordon zabudowany blaszanymi straszydlami, w scislym centrum dwa
                        nowe buduja.

> Rzekomo jesteś bydgoszczaninem a o istnieniu Łuczniczki nie wiesz,
                        Wiem i co z tego? Z luczniczki takie "centrum spotkan mlodziezy"
                        (jak chcialby KonDom), jak z glinianki pod Auchan kapielisko.

> imprezach na Różopolu,
                        Powitanie/pozegnanie lata? Czasami uda im sie sciagnac porzadna
                        kapele - chyba rok temu byly Elektryczne Gitary tak? Wybacz, ale
                        jesli powitanie lata zestawiasz z Openerem, ReageeFestem itp. to nie
                        mamy o czym rozmawiac.

> To ile parków jest poza centrum Krakowa?
                        Widziales miasteczko AGH?

> Trafiłeś jak kula w płot, bo powierzchnia parków w Bydgoszczy
                        procentowo jest w stosunku do terytorium miasta jest najwyższa w
                        Polsce.
                        Tia, statystycznie to ja i moje koty mamy po 3,33(3) nogi.

> W ElJazzie,
                        No akurat tu masz racje, problem w tym ze trudno sie tam dostac, ale
                        fakt knajpa jest.

> w Tripie,
                        No to zes teraz pieprznal :) Ilekroc tam nie zagladalem to jakas
                        durnawa muza.

> w Mózgu,
                        Racja, jedna z nielicznych juz knajp, ktore warto odwiedzac.

> w Hard Rocku,
                        W piatki swego czasu przerabialo sie to na knajpke dla
                        gimnazjalistow.

> w Wiatraczku
                        W tej mordowni? Dawno tam nie bylem, moze cos sie zmienilo, ale z
                        tego co pamietam to zwykle bylo to traktowane jako dobra przystan do
                        obalania Komandosow (i innych siarek kupowanych w tym monopolu na
                        rogu).

Bylo kiedys Sanatorium, prowadzone przez Wacka Wegrzyna -
                        niesamowita knajpa, z niesamowitym klimatem. I padla wziela
                        niestety :( Pozniej facet probowal cos rozwinac w Desperados, ale
                        nie wyszlo chyba zbytnio niestety :(

> Jakbyś był kiedyś wieczorem w Bydgoszczy, to tych głupot nie
                        wypisywał, ale ty musiałeś wracać do domu.
                        O, i znowu jestem z torunia? :) Bez jaj, naprawde jestes zalosny.
                        • mac_bakos Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 22.09.07, 23:42
                          Masz nudne zycie, nie masz kasy, mieszkasz doslownie w jakims zasranym miejscu w
                          miejscu. Najgorsze, ze nie mozesz tego zmienic zal mi Ciebie. Przynajmniej wam
                          ladnie tramwaje zmodernizowali:)
                          • bydgoszczanin8 Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 22.09.07, 23:53
                            O, kolejny psychoanalityk. Kurde, jakby mi dawali po dyszce za
                            kazdego madrale, ktoremu sie wydaje ze mnie przejrzal na wylot to
                            bym lecial wlasnie PS3 kupic chyba.

> Masz nudne zycie,
                            Tak? Nie zauwazylem, no ale spoko.

> nie masz kasy,
                            Ze skarbowki jestes ze wiesz?

> mieszkasz doslownie w jakims zasranym miejscu
                            Punkt.
                            • campenile Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 23.09.07, 00:11
                              bydgoszczanin8 napisał:

> > nie masz kasy,
                              > Ze skarbowki jestes ze wiesz?

Sam przyznałeś ze nie masz

> > mieszkasz doslownie w jakims zasranym miejscu
                              > Punkt.

Jeny ale cię los pokarał ja nie mogę... gdziekolwiek sie cwoku
                              przeprowadzisz wszedzie cwokiem pozostaniesz. Kto się prostakiem
                              rodzi prostakiem przemija chocby słoma w butach i ze złota była.

Pozdrawiam cieplutko
                              • bydgoszczanin8 Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 23.09.07, 00:41
                                > > > nie masz kasy,
                                > > Ze skarbowki jestes ze wiesz?
                                > Sam przyznałeś ze nie masz
                                No na nowa chate od reki nie mam, a ty masz?

> Jeny ale cię los pokarał ja nie mogę... gdziekolwiek sie cwoku
                                > przeprowadzisz wszedzie cwokiem pozostaniesz. Kto się prostakiem
                                > rodzi prostakiem przemija chocby słoma w butach i ze złota była.
                                Kolejna jakze inteligetna mysl w dyskusji - nie lubic brzydgoszczy
                                == byc prostakiem == byc cwokiem.
                                • campenile Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 23.09.07, 00:50
                                  Albo jestes naprawde głupi albo już nie wiem. Myslisz ze jak
                                  zmienisz położenie geograficzne to cos zmieni się w twoim
                                  beznadziejnym życiu? Zapewniam nie zmieni się więc daruj sobie te
                                  daremne żale.
                                  • bydgoszczanin8 Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 23.09.07, 00:57
                                    > Albo jestes naprawde głupi albo już nie wiem. Myslisz ze jak
                                    > zmienisz położenie geograficzne to cos zmieni się w twoim
                                    > beznadziejnym życiu?
                                    Zycia beznadziejnego nie mam i uwazam, ze sie zmieni - otoczenie
                                    wplywa na komfort i standard zycia. Gdyby tak nie bylo, rownie
                                    dobrze moglibysmy mieszkac nadal w ziemiankach - w koncu zmiana
                                    otoczenia niczego nie zmienia.
                    • kubok Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 23.09.07, 09:17
                      bydgoszczanin8 napisał:
                      "(tak, nie jest to wymysl
                      torunian - u nich jestesmy "tyfusami")"

To nie ma nic wspólnego z wyglądem miasta.......
                      • bydgoszczanin8 Re:Wielkie gratulacje dla Pesy ! 23.09.07, 11:02
                        > To nie ma nic wspólnego z wyglądem miasta.......
                        Troche nie rozumiem, bo wyrwales kawalek zdania z kontekstu.
                        Okreslenie "brzydgoszcz" nie ma nic wspolnego z wygladem miasta?
                        Czy "tyfusy", jesli to drugie to masz racje, tylko co twoj post ma
                        niby udowodnic?

Cytujac:.......
                        • love_byd Re:Do Pana bydgoszczanina8!!! 23.09.07, 12:08
                          Przeczytałam Pana wszystkie komentarze do tematu o PESIE ja nie wiem
                          czy ich produkty są dobre czy złe nigdy nie jechałam tymi pojazdami,
                          ale myślę że skoro firma się rozwija w takim tempie przynosi coraz
                          większe zyski sprzedaje produkt również poza granicami kraju to
                          chyba nie jest tak żle jak Pan to przedstawia. Dotyczy to również
                          samego miasta Bydgoszczy (nie Brzydgoszczy nie ma takiego miasta na
                          mapie Polski!!! chyba że Pan uczył się innej geografii, takiej
                          toruńskiej, tam na stronach TKKF swego czasu można było się
                          dowiedzieć że w regionie kujawsko-pomorskim nie ma miasta o nazwie
                          Bydgoszcz lub jest ale wielkością przypomina najwyżej Koronowo). Wie
                          Pan Pana wypowiedzi przypominają wynurzenia frustrata na kozetce u
                          psychoanalityka. Tacy ludzie też uważają że wszystko w koło jest be
                          że wszyscy w koło to też be a oni sami są ok. Myślę też że gdyby był
                          Pam z Torunia to wszyscy tu na forum mogliby nawet wykazać
                          zrozumienie dla tych bredni.Jeśli jednak jest Pan Bydgoszczaninem to
                          jest to już gorsza sprawa bo to by oznaczało że z Panem jest już
                          naprawdę bardzo żle. Myśle sobie że dla Pana dobra i dla dobra
                          Bydgoszczy byłoby lepiej aby kupił Pan sobie bilet w jedną stronę
                          (może w Bieszczady?? ) i tam podreperowałby Pan sobie swoje zdrowie
                          psychiczne.Uwolniłby Pan społeczeństwo od swojej osoby i napewno
                          misto i jego miszkańcy byliby Panu wdzięczni.I nie chodzi tu nawet o
                          to że nie można krytykować można ale ta krytyka musi być mądra i
                          przede wszystkim rzetelna.A Pan wykazuje typową cechę osoby
                          zachwianej emocjonalnie "wszyscy są stuknięci tylko nie ja"Jeśli ma
                          Pan problemy to może należy pomyśleć o długim odpoczynku z dala od
                          Bydgoszczy bo jak widzę to to jest Pana problem.
                          • love_byd Re:Do Pana bydgoszczanina8!!! 23.09.07, 12:19
                            sory nie TKKF a PTTK
                          • bydgoszczanin8 Re:Do Pana bydgoszczanina8!!! 23.09.07, 13:10
                            > samego miasta Bydgoszczy (nie Brzydgoszczy nie ma takiego miasta
                            na mapie Polski!!!
                            Oh doprawdy? Czlowieku, sami mieszkancy tego miasta tak na nie
                            mowia - a to cos znaczy. Prawde mowiac wiecej spotkalem ludzi
                            _spoza_ miasta, niz rodowitych bydgoszczan, ktorzy mowili
                            np. "przyjedziemy do Bydzi". W druga strone - wiecej osob z mojego
                            otoczenia mowi "mieszkam w brzydgoszczy" niz "mieszkam w Bydzi".

> Pan Pana wypowiedzi przypominają wynurzenia frustrata na kozetce u
                            psychoanalityka.
                            To zabawne, bo i po tym watku i po zajrzeniu to innych
                            na "Bydgoszcz" oraz "Bydgoszcz z Toruniem" mam dokladnie takie samo
                            wrazenie, ale wlasnie odnosnie was - milosnikow brzydgoszczy.
                            Sprawiacie wrazenie zorganizowanej grupy oszolomow, latajacej od
                            tematu do tematu jesli tylko ktos krzywo na brzydgoszcz osmieli sie
                            spojrzec. Wszedzie wypatrujecie wroga (torunianina, najlepiej z
                            jakiegos magicznego PTTK) i zwykle brakuje wam jakichkolwiek
                            kontrargumentow wiec rozpoczynacie festiwal pomowien, obelg i
                            okrzykow "torunianin! torunianin!". Wezcie sie do PiS`u zapiszcie -
                            tam lubia paranoikow, co wszedzie widza uklady, zdrady i uwielbiaja
                            opluwanie oraz odstrzeliwanie kazdego kto nie podziela ich zdania.

> wszyscy tu na forum mogliby nawet wykazać zrozumienie dla tych
                            bredni.
                            Najpierw chcialbym zeby ktokolwiek mi wykazal, ze to sa brednie.
                            Naprawde - prosze, pokazcie mi elementy bydgoszczy, ktore sa piekne,
                            cudne i z ktorych mozna byc dumnym. Naprawde, ja bardzo prosze.

> Jeśli jednak jest Pan Bydgoszczaninem to jest to już gorsza sprawa
                            bo to by oznaczało że z Panem jest już naprawdę bardzo żle.
                            Pewnie tak samo zle jak z ta rzesza bydgoszczan, ktorzy w
                            plebiscycie GW postawili nasze wspaniale inaczej miasto na prawie na
                            szczycie rubryki "najbardziej niezadowoleni"?

>Myśle sobie że dla Pana dobra i dla dobra Bydgoszczy byłoby lepiej
                            Moim dobrem sie prosze nie przejmowac. A jesli za dobro miasta
                            uznajesz zakrzykiwanie krytyki i wysylanie wszelkich oponentow na
                            odludzia, to tylko pogratulowac.

> krytyka musi być mądra i przede wszystkim rzetelna.
                            Czyli lizodupowska? Wypisalem co mi sie nie podoba? Wypisalem.
                            Podalem, co powinnobyc na wstepie zrobione? Podalem. Za to moi
                            oponenci nie napisali ani _jednego_ posta, w ktorym by probowali
                            obalic moje tezy w sposob merytoryczny i rzetelny. Moze by tak
                            twoje slowa odniesc do postow krytycznych na temat moich wypowiedzi?
                            Powinnybyc madre i rzetelne - sa stekiem pomowien i unikania tematu.

Mam prawo nie lubic miasta, w ktorym mieszkam? Mam. Mam prawo o tym
                            mowic gdzie mi sie podoba? Mam. Wiec albo podejmijcie dyskusje na
                            poziomie, operujac argumentami skutecznie obalajacymi argumenty
                            przeciwnikow, albo spadajcie na szczaw.
                            • bydgoszczanin8 Re:Do Pana bydgoszczanina8!!! 23.09.07, 13:13
                              A sorki, tam jedna osoba mi wymienila kilka cennych knajpek i
                              postawila Powitanie Lata obok Openera. Wiec faktycznie jakis post
                              byl, ale pozniej juz cisza.
          • lokinex Re:kanton 2 22.09.07, 08:55
            to co napisałeś to prawda,tyle tylko ze załoga nadal kiepsko zarabia biorąc pod
            uwagę ilość przepracowanych dodatkowych dni wolnych od pracy,a co do firmy to
            rozwija sie w ogromnym tempie,jest dużo inwestycji powstaje nowa hala
            produkcyjna ,stare sie remontuje itp.życze tej firmie jak najlepiej,
            kierownictwu ludzkiego podejścia do pracowników a akcjonariuszom wysokich zysków
    • nadrat1 Re: PESA prawie jak Orient Ekspres 22.09.07, 13:06
      Gratuluje, życzę dalszych sukcesów!
    • muchojad Do bydgoszczanina8, campenile i innych 23.09.07, 14:26
      Nie chcę tu wyręczać ka_zeta, ale skoro on się gdzieś zapodział to może ja
      przypomnę, że ten wątek dotyczy artykułu "PESA prawie jak Orient Ekspres".
      Natomiast wasze wypowiedzi dość mocno odbiegają od tego tematu. Dlatego
      proponuję, abyście do waszej wymiany poglądów założyli sobie oddzielny wątek
      albo dyskutowali prywatnie.
      Miłego pierwszego dnia jesieni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka