Dodaj do ulubionych

Łapówkarska Bydgoszcz

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.01, 13:03
Czy znacie przykłady co i za ile można załatwić w Bydgoszczy?

Mam jeden: szpital na Kapach, łóżko na oddziale kobiecym bezpośrednio u pana
docenta Sz. – 3000zł – po operacji nawet sam o sobie przypomniał.

Pozdro
Siwy
Obserwuj wątek
    • Gość: Jasio Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.sympatico.ca 21.07.01, 13:25
      I wlasnie jest jak jest.
      To jest sprawa dla prokuratora a nie na ankiete na forum.
      Jezeli pan Sz. wzial, nalezy to zglosic bo jest to zwykle przestepstwo.
      Jezeli jest to plotka, radze uwazac bo mozna skrzywdzic kogos.

Na podstawie moich doswiadczen uwazam, ze powszechna opinia na temat korupcji
      jest przesadzona. Mialem okres 2 tygodni kiedy musialem zalatwic cala gore
      spraw urzedowych. Znajomi radzili mi zaopatrzyc sie w karton czekolad, kaw, 50
      i 100 zlotowek i ruszyc na podboj urzedow. Okazalo sie, ze jedynymi lapowkami
      byl usmiech i kilka milych slow. Oczywiscie sprawy jakie zalatwialem nie byly
      najciezszego kalibru ale zawsze. Oczywiscie im wyzej im ciezar
      gatunkowy "sprawy" jest powazniejszy tym wiekszy problem.

Co do sluzby zdrowia juz w innym watku napisalem, ze w zwiazku z choroba
      (smiertelna) moich rodzicow, nie moge nic zlego powiedziec na temat pracownikow
      szpitali (Kliniczny i Kapusciska wlasnie). Nikt niczego nie zadal i skonczylo
      sie na kwiatach i kawie dla pielegniarek PO - czyli podziekowanie a nie lapowka.
      • Gość: Siwy Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.01, 15:54
        Nie wiem czy poszedłbyś do prokuratora, gdyby zdrowie/życie bliskiej Ci osoby
        zależało właśnie od szybkiej operacji. Przeprowadzenie jej w „normalnym”
        terminie mogłoby się wiązać z poważnymi konsekwencjami. A na to bliskiej Ci
        osoby raczej byś nie narażał.

Siwy
        • Gość: Jasio Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.sympatico.ca 21.07.01, 16:12
          Oczywiscie zgadzam sie z Toba. Nie narazalbym. Ale pozniej zrobilbym wszystko
          aby faceta usadzic na ziemie. Nie fair? A zadanie 3000 zl za lozko to fair?

Ciebie czy mnie moze i stac na zaplacenie tych 3000 ale ilu jest takich ktorzy
          chcieliby a nie moga.
    • Gość: rob Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.01, 22:04
      Przyglądam się waszej dyskusji i jestem trochę zdziwiony waszą postawą. Tak się
      składa, że sam jestem lekarzem, nie pracuję co prawda w Szpitalu na Kapach i
      nie znam osobiście tego doktora. Uważam,że jeśli miało miejsce powyższe
      zdarzenie to jest to hańba i należałoby to zgłosić do prokutatury choć trudno
      to zapewne będzie udowodnić. Nie zgodzę się z faktem,że bez łapówki lekarz by
      nie wykonał zabiegu jeśli zwłoka byłaby zagrożeniem dla życia lub zdrowia.Po
      prostu z powodu nieświadomości rodziny wyłudził pieniądze. Chciłbym jednak
      powiedzieć ,że znam osobiście wielu lekarzy którzy nie biorą łapówek a takie
      pojedyncze kwiatki nietety psuję opinię środowisku lekarskiemu. A tak nawiasem
      mówiąc to w Polsce nie warto być lekarzem. Ja z pensją i 5 dyżurami zarabiam
      okoł 1600 zł.
      • Gość: Jasio Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.sympatico.ca 21.07.01, 23:03
        Niedokladnie wczytales sie w moj post. Ja akurat napisalem, ze NIE spotkalem
        sie z lapowkarstwem wsrod lekarzy i tez uwazam, ze przypadek opisany przez
        mojego przedmowce kwalifikuje sie dla prokuratora. Co do Twoich (i innych
        lekarzy) zarobkow to tylko plakac pozostaje.
        • Gość: Siwy Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.01, 11:50
          Nie twierdzę, że wszyscy lekarze biorą pod stołem. Nie wątpię, że większość
          jest uczciwa. Ale w swoim krótkim życiu w kręgu znajomych spotkałem się już
          dwukrotnie z koniecznością wręczenia koperty (pierwszy raz w Centrum Onkologii,
          drugi opisany powyżej), i raz nie z konieczności, ale z wyboru koperta dla
          lekarza z kategorię wojskową.
          I myślę, że na tej podstawie mam prawo sądzić, że coś jest nie tak. Oczywiście
          można próbować tłumaczyć powyższe chorobą służby zdrowia, ale co z przysięgą
          Hipokratesa?
          Nie twierdzę też, że tylko lekarze biorą. Co chwile słychać o policjantach,
          urzędnikach a nawet nauczycielach. To dowodzi tylko chorej sytuacji w naszym
          kraju.
          Może niepotrzebnie zaczynałem ten drażliwy wątek. Już sam mam wątpliwości, co
          chciałem osiągnąć...

Pozdro
          Siwy
          • radca Re: Łapówkarska Bydgoszcz 22.07.01, 12:36
            Szanowny Siwy.

Napewno sie nie mylisz,swego czasu opisywal te sprawy ILUSTROWANY KURIER POLSKI
            pod tematem"KOPERTA NA ZDROWIE ".
            Mam u siebie wiele z tych artykulöw-ktöre postaram sie przytoczyc wkrötce.
            Uwazam,ze temat ten jest w trosce o ludzi POTRZEBUJÄCYCH POMOCY.
            Tutaj naprawde nie chodzi,aby "ponizac lekarzy"-BRON BOZE.Lecz chodzi o to,aby
            eliminowac LAPÖWKARZY,PIJAKÖW i PASOZYTÖW ze SLUZBY ZDROWIA.
            Möwi sie ciägle o BEZROBOCIU i jak ktos wspomnial o NISKICH ZAROBKACH w sluzbie
            zdrowia.Lecz gdzie przyczyna ? Wlasnie.....jak moze byc dobrze,gdzie jeszcze
            wielu siedzi z dawnych ukladöw i czerpie korzysci materialne.

Nie moge pojäc tzw."BEZROBOCIA" -gdzie np, FELCZER ROMAN J. lat 68 -
            w Fordonie zatrudniony byl jeszcze jako emeryt w PRZYCHODNI ZDROWIA (zwolnienia
            lekarskie) oraz na dyzurach w POGOTOWIU RATUNKOWYM (slynny dyzur 1.11.1997 r
            -alkohol)

Uwazam,ze ten temat powinien przyniesc wiele korzysci dla LUDZI POTRZEBUJÄCYCH
            POMOCY LEKARSKIEJ.

pozdrawiam

radca
            • radca Re: PRZYSIEGA HIPOKRATESA 22.07.01, 12:53
              Amerykanskie Towarzystwo Lekarskie

w Kodeksie miedzy 1957 r a 1980 glosilo:

"GLÖWNYM OBOWIÄZKIEM LEKARZY JEST SWIADCZYC USLUGI LUDZKOSCI "

Towarzystwo zaakceptowalo CNOTY zalecane przez HIPOKRATESA;

1.SKROMNOSC
              2.TRZEZWOSC
              3.CIERPLIWOSC
              4.BYSTROSC
              5.POBOZNOSC

Towarzystwo nawolywalo do ;

"DEMASKOWANIA LEKARZY O WADLIWYM CHARAKTERZE CZY POSZLAKOWANEJ KOMPETECJI "

zaczerpnieto z ksiäzki
              "ZASADY ETYKI MEDYCZNEJ "
              Tom L.Beauchamp
              James F. Childress

radca
              • Gość: Jasio Re: PRZYSIEGA HIPOKRATESA IP: *.sympatico.ca 22.07.01, 14:45
                Sadze, ze branie przykladu z USA akurat w tym wypadku to lagodnie mowiac
                nieporozumienie. Sluzba zdrowia w USA jest oczywiscie doskonale wyposazona, nie
                ma praktycznie zadnych brakow ale jezeli chodzi o morale lekarzy jest gorsze
                jak w Polsce. Lekarz w USA to zawod jak kazdy inny. Wyboru dokonuje sie w
                sposob prosty: kim byc? tym co duzo zarabia, a wiec prawnikiem, dentysta,
                lekarzem.... Lekarze w USA (oczywiscie nie wszyscy ale wiekszosc) bardziej
                zainteresowani sa stanem swojego Jaguara czy BMW anizeli stanem pacjenta.

Cytat ktory podales w swoim poscie moze wywolac jedynie usmiech.
                • radca Re: PRZYSIEGA HIPOKRATESA 22.07.01, 17:05
                  Gość portalu: Jasio napisał(a):

> Sadze, ze branie przykladu z USA akurat w tym wypadku to lagodnie mowiac
                  > nieporozumienie. Sluzba zdrowia w USA jest oczywiscie doskonale wyposazona, nie
                  >
                  > ma praktycznie zadnych brakow ale jezeli chodzi o morale lekarzy jest gorsze
                  > jak w Polsce. Lekarz w USA to zawod jak kazdy inny. Wyboru dokonuje sie w
                  > sposob prosty: kim byc? tym co duzo zarabia, a wiec prawnikiem, dentysta,
                  > lekarzem.... Lekarze w USA (oczywiscie nie wszyscy ale wiekszosc) bardziej
                  > zainteresowani sa stanem swojego Jaguara czy BMW anizeli stanem pacjenta.
                  >
                  > Cytat ktory podales w swoim poscie moze wywolac jedynie usmiech.

• Gość: Jasio Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.sympatico.ca 22.07.01, 14:51
            Ja z kolei nie twierdze, ze zaden lekarz nie bierze. Nie mam powodu aby nie
            wierzyc Tobie czy innym. Ale tylko napisalem, ze moim zdaniem skala zjawiska
            jest mniejsza niz by to wynikalo z ogolnej opini.

Warunkiem ukrocenia korupcji na tym poziomie jest po prostu zapewnienie
            godziwych zarobkow. Dopoki lekarz bedzie zarabial smieszne pieniadze, dopoty
            bedziemy narazeni na lapowki w sluzbie zdrowia.

• Gość: rob Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.01, 17:30
              Jeśli chodzi o zarobki to nie sądze,że w ciągu najbliższych 20 lat w Służbie
              Zdrowia nastąpi jakaś poprawa, bowiem jesteśmy jakby nie patrzeć biedny
              społeczeństwem. Oczywiście powstaną zapewne Prywatne Szpitale z godziwą płaca i
              usługami dla zamożnych pacjentów, ale to napewno nie rozwiąże problemu w skali
              kraju. Obecnie jestem u kresu kondycji psychicznej i zamierzam opuścić ten
              kraj, i nikomu nie życzę odpowiadać za zdrowie i życie ludzi pracując dodatkowo
              po godzinach,żeby pracować tygodniowo po 80 godzin i czsem więcej. Są
              tygodnie,że w ogólu nie wiem kiedy jest sobota czy niedziela a trzeba się tez
              specjalizować, podnosić kwalifikację i mieć czas na życie prywatne i rodzinne.
              Jeśli chodzi o USA to uważam,że porównywanie się w czymkolwiek jest po prostu
              wielkim nieporozumieniem.
              • radca Re: Łapówkarska Bydgoszcz 22.07.01, 18:27
                Gość portalu: rob napisał(a):

> Jeśli chodzi o zarobki to nie sądze,że w ciągu najbliższych 20 lat w Służbie
                > Zdrowia nastąpi jakaś poprawa, bowiem jesteśmy jakby nie patrzeć biedny
                > społeczeństwem. Oczywiście powstaną zapewne Prywatne Szpitale z godziwą płaca i
                >
                > usługami dla zamożnych pacjentów, ale to napewno nie rozwiąże problemu w skali
                > kraju. Obecnie jestem u kresu kondycji psychicznej i zamierzam opuścić ten
                > kraj, i nikomu nie życzę odpowiadać za zdrowie i życie ludzi pracując dodatkowo
                >
                > po godzinach,żeby pracować tygodniowo po 80 godzin i czsem więcej. Są
                > tygodnie,że w ogólu nie wiem kiedy jest sobota czy niedziela a trzeba się tez
                > specjalizować, podnosić kwalifikację i mieć czas na życie prywatne i rodzinne.
                > Jeśli chodzi o USA to uważam,że porównywanie się w czymkolwiek jest po prostu
                > wielkim nieporozumieniem.

Szanowny Rob.
                oczywiscie to co piszesz,to czysta PROWOKACJA.
                Akurat w programie "ZYCIOWA SZANSA" wypowiedzial sie jeden z lekarzy,ze za
                dodatkowy dyzur otrzymuje 200-300 zl.Oczywiscie lekarz na dyzurze posiada do
                dyspozycji swöj poköj z meblami,kanapä i telewizorem.Czesto bywa tak,ze lekarz
                wysypia sie na dyzurach.NIekiedy slychac o aferach,ze dyzpozytorka nie chce
                budzic lekarza "z blachych powodöw".Prosze tez wskazac "biednego lekarza" w
                Polsce. No,ale....

radca

• Gość: rob Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.01, 20:55
                  Dlatego,że nie wytrzymuję juz tej obłudy w naszym społeczeństwie nie mam
                  zamiaru więcej zabierać głosu w tej sprawie. Powiem panu tylko tyle,że
                  chciałbym zarabiać po 200 i 300 zl za dyżur, a gadanie o przesypianiu na
                  dyżurach świadczy o pana braku kompetencji i zupełnym nie zrozumimniu istoty
                  sprawy oraz charakteru pracy lekarza. Dopuki będa takie opinie jak pańskie
                  dotąd będą takie zarobki,łapówki i nie wyspani opryskliwi lekarze. Ja osobiscie
                  jeżdzę 11 letnim maluchem,a jeśli boli pana fakt że niektorzy mają dobre
                  samochody to już pana problem.Ma pan rację lekarze są milonerami nic nie robią
                  i tylko chcą pieniądze. Jest to wspaniały anarchronizm,który przetrwał z czasów
                  komunizmu. Powodzenia.

• radca Re: Łapówkarska Bydgoszcz 22.07.01, 22:24
                    Drogi Panie Rop.
                    Nikt nie zarzuca Panu,ze nalezy Pan akurat do tych "innych".
                    Pan akurat deklaruje sie,ze jest Pan uczciwy i chwala za to.
                    Te informacje,ktöre podalem to akurat nie möj osobisty wymysl.

Co Pan na to np:?

"CENNIK USLUG MEDYCZNYCH"
                    1.Operacja usuniecia zacmy od 3 tys-5 tys.
                    2.OPeracja nowotworu sutka 500 zl-1000 zl.
                    3.Operacja oponiaka mözgu 3 tys.-5 tys.
                    4.Endoskopowe zabiegi urologiczne 800 -1000 zl.
                    5.Proteza biodra 2 tys.-3 tys zl
                    6.Operacja raka szyjki macicy 1500-2000 zl.
                    7.Operacja prostaty 1000-1500 zl.
                    8.Usuniecie kamieni z woreczka zölciowego 500-1000 zl.
                    9.Operacja kolana 1000 zl.
                    ZALATWIENIE LÖZKA SZPITALNEGO 500 zl

i co ???

pozdrawiam
                    radca
                    • Gość: Yanko Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.01, 22:54
                      radca napisał(a):
                      > Drogi Panie Rop.
                      > Nikt nie zarzuca Panu,ze nalezy Pan akurat do tych "innych".

Niestety Panie Radco, wlasnie Pan to zrobil w poprzednim poscie, sugerujac, ze
                      nie ma w Polsce "biednych (czytaj: uczciwych) lekarzy". Bez obrazy - prosze
                      pomyslec, zanim Pan cos publicznie powie.

> "CENNIK USLUG MEDYCZNYCH"
                      > 1.Operacja usuniecia zacmy od 3 tys-5 tys.
                      > 2.OPeracja nowotworu sutka 500 zl-1000 zl.
                      > 3.Operacja oponiaka mözgu 3 tys.-5 tys.
                      > 4.Endoskopowe zabiegi urologiczne 800 -1000 zl.
                      > 5.Proteza biodra 2 tys.-3 tys zl
                      > 6.Operacja raka szyjki macicy 1500-2000 zl.
                      > 7.Operacja prostaty 1000-1500 zl.
                      > 8.Usuniecie kamieni z woreczka zölciowego 500-1000 zl.
                      > 9.Operacja kolana 1000 zl.
                      > ZALATWIENIE LÖZKA SZPITALNEGO 500 zl
                      >
                      > i co ???

Podawanie takich informacji bez opatrzenia jej wlasciwym kontekstem jest
                      manipulacja, prosze Pana. Czy to jest cennik oficjalny czy "nieoficjalny"? Jesli
                      ten drugi - skad go Pan ma? Ponadto - po co Pan to tu wypisuje? Jaka jest Pana
                      intencja? Obawiam sie niestety, ze sugeruje Pan znowu, ze wszyscy lekarze biora.
                      Jesli Pan chce wskazywac na nieprawidlowosci w sluzbie zdrowia, to prosze to
                      zrobic uczciwie, a nie poslugujac sie niedomowieniami. Prosze odpowiedziec - skad
                      Pan ma ten "cennik" i co chcial Pan osiagnac zamieszczajac go tutaj?
                      • radca Re: Łapówkarska Bydgoszcz 22.07.01, 23:22
                        Szanowny Panie Yanko.

W poprzednim poscie "nie sugerowalem" -lecz zadalem zadalem pytanie,a to
                        jest röznica.

To nie jest "manipulacja"

Prosze sie nie obawiac,ja naprawde nic nie sugeruje "ze wszyscy lekarze biorä"-
                        nie mojä tu jest intencjä sugerowanie.
                        Zawsze podkreslalem,ze oddaje WIELKÄ CZESC I HONOR ludziom,ktörzy NIOSÄ ULGE I
                        POMOC W CIERPIENIU oraz RATUJÄ ZYCIE LUDZKIE.

Zapewniam,ze caly czas w swych postach kieruje sie uczciwosciä-nigdy
                        niedomöwieniami.

" Co chce osiägnäc ? zamieszczajäc to " - a,no wlasnie .... co ?

"OBY Z TEJ SMIERCI WYROSLO DOBRO"
                        "OBY NIGDY WIECEJ "

pozdrawiam
                        radca
                        • radca Re: Łapówkarska Bydgoszcz 22.07.01, 23:38
                          radca napisał(a):

> Szanowny Panie Yanko.
                          >
                          > W poprzednim poscie "nie sugerowalem" -lecz zadalem zadalem pytanie,a to
                          > jest röznica.
                          >
                          > To nie jest "manipulacja"
                          >
                          > Prosze sie nie obawiac,ja naprawde nic nie sugeruje "ze wszyscy lekarze biorä"-
                          > nie mojä tu jest intencjä sugerowanie.
                          > Zawsze podkreslalem,ze oddaje WIELKÄ CZESC I HONOR ludziom,ktörzy NIOSÄ ULGE I
                          > POMOC W CIERPIENIU oraz RATUJÄ ZYCIE LUDZKIE.
                          >
                          > Zapewniam,ze caly czas w swych postach kieruje sie uczciwosciä-nigdy
                          > niedomöwieniami.
                          >
                          > " Co chce osiägnäc ? zamieszczajäc to " - a,no wlasnie .... co ?
                          >
                          > "OBY Z TEJ SMIERCI WYROSLO DOBRO"
                          > "OBY NIGDY WIECEJ "
                          >
                          > pozdrawiam
                          > radca

Dodam jeszcze,ze to "cennik" z 1998 roku - moze juz NIEAKTUALNY ?
                          Moze juz dzisiaj nastaly "inne czasy" ?

pozdrawiam
                          radca

• Gość: Jasio Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.sympatico.ca 23.07.01, 04:04
                            Ale nie podal Pan co to za cennik? Cennik lapowek? Cennik kasy chorych? Czy
                            tez cennik lekarza? To ogromna roznica.

pozdrawiam

• radca Re: Łapówkarska Bydgoszcz 23.07.01, 16:13

> Ale nie podal Pan co to za cennik? Cennik lapowek? Cennik kasy chorych? Czy
                              > tez cennik lekarza? To ogromna roznica.
                              >
                              > pozdrawiam

odpowiedz:

Prosze sie zapoznac z tekstami poprzednimi,tam powinna sie nasunäc odpowiedz.
                              a...tak poza nawiasem,to czy "cennik lapöwek" i "cennik lekarza" (w publicznej
                              placöwce) -czy to nie czasem to samo?

pozdrawiam
                              radca

• Gość: Jasio Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.sympatico.ca 24.07.01, 01:08
                                > Prosze sie zapoznac z tekstami poprzednimi,tam powinna sie nasunäc odpowiedz.
                                > a...tak poza nawiasem,to czy "cennik lapöwek" i "cennik lekarza" (w publicznej
                                > placöwce) -czy to nie czasem to samo?

Krecisz Radco, czyli inaczej mowiac to cennik lapowek. Tyle tylko, ze ten cennik
                                wziety nie wiadomo skad nie jest zadnym argumentem. Ja lekarzem nie jestem, w
                                rodzinie lekarza nie mam i dotychczas nie spotkalem sie z lapowkarstewem wsrod
                                lekarzy co wcale nie znaczy, ze go nie ma. Ciagle, uparcie twierdze, ze
                                powszechna opinia na ten temat jest gorsza jak rzeczywistosc.
                                • radca Re: Łapówkarska Bydgoszcz 24.07.01, 16:26

> > Prosze sie zapoznac z tekstami poprzednimi,tam powinna sie nasunäc odpowi
                                  > edz.
                                  > > a...tak poza nawiasem,to czy "cennik lapöwek" i "cennik lekarza" (w public
                                  > znej
                                  > > placöwce) -czy to nie czasem to samo?
                                  >
                                  > Krecisz Radco, czyli inaczej mowiac to cennik lapowek. Tyle tylko, ze ten cenni
                                  > k
                                  > wziety nie wiadomo skad nie jest zadnym argumentem. Ja lekarzem nie jestem, w
                                  > rodzinie lekarza nie mam i dotychczas nie spotkalem sie z lapowkarstewem wsrod
                                  > lekarzy co wcale nie znaczy, ze go nie ma. Ciagle, uparcie twierdze, ze
                                  > powszechna opinia na ten temat jest gorsza jak rzeczywistosc.

Szanowny Jasio.
                                  Podoba mi sie styl,w jakim prowadzisz dyskusje.Dlatego pozwole sobie przytoczyc,
                                  ze jest to odpisane w roku 1998.Te dane posiadam do dzis,oraz wiele innych
                                  przykladöw.Nie ja jestem autorem tych cen.Lecz od tej pory minelo juz troche czasu
                                  i mam nadzieje,ze w dzisiejszych czasach juz NIE MA LAPÖWEK W SLUZBIE ZDROWIA.
                                  Zczego bym sie SZCZERZE CIESZYL.Mam röwniez nadzieje,ze nie ma juz PIJANSTWA W
                                  POGOTOWIACH RATUNKOWYCH ?

Przytocze tutaj przyklad zastepcy komendanta w Komendzie Rejonowej POlicji -
                                  FORDON-ANDRZEJA KRAJEWSKIEGO ,ktöry powiedzial do mnie po wydarzeniach w
                                  STRZYZAWIE " teraz juz tu na STYKI nie jezdrzä po gorzale,musieli zmienic sklep"-
                                  mowa byla o stacji pogotowia ratunkowego w Fordonie.

"OBY NIGDY WIECEJ"

pozdrawiam serdecznie
                                  radca

• Gość: Yanko Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.01, 16:16
                            Prosze Pana,
                            nie mam powodu watpic w Pana dobre intencje, chodzi mi jednak o to, ze - czy
                            Pan tego chce, czy nie - niektore Pana wypowiedzi nie potwierdzaja tego, co Pan
                            deklaratywnie glosi. Spojrzmy na fragment: "Prosze tez wskazac "biednego
                            lekarza" w Polsce. No,ale...." To cytat z Pana posta. Czymze innym jak nie
                            sugestia, ze "wszyscy lekarze biora" jest to zdanie? Jak rozumiec zamieszczenie
                            cennika bez jakiegokolwiek komentarza? Ja naprawde rozumiem, ze ma Pan powody,
                            zeby ujawniac nieprawidlowosci w sluzbie zdrowia, ale prosze zachowac miare
                            rzeczy. Moze to tylko kwestia - prosze wybaczyc - pewnej jezykowej
                            niezgrabnosci. Moze nie zdawal Pan sobie sprawy, ze w ten sposob publicznie
                            mowic nie wolno. Nie watpie, ze nie chcial Pan nikim manipulowac, ale niestety
                            tak to odbieram (byc moze rowniez Jasio, ktoremu dziekuje za wsparcie). Juz
                            wczesniej rob zwracal Panu uwage, ze Pan uogolnia to, co jednostkowe, Pan
                            jednak nawet nie odniosl sie do jego wypowiedzi. Prosze, zeby Pan uwazal na
                            to, co i jak Pan mowi, bo Panskie wypowiedzi sa niestety krzywdzace dla calej
                            spolecznosci lekarskiej. Mowi Pan to wszystko jako osoba prywatna i Pan bierze
                            za to odpowiedzialnosc, ale gdyby Pan zostal politykiem i wypowiadal sie w ten
                            sposob, ponioslby Pan prawdopodobnie powazne konsekwencje. Pozdrawiam
                            • Gość: rob Re: Łapówkarska Bydgoszcz IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.01, 21:50
                              Dziękuję Wam Jasio i Yanko za wsparcie duchowe i moralne.Jeśli chodzi o całą tę
                              sprawę to chyba jednak nie warto poruszać tego tematu,bo te dyskusję i tak nic
                              nie wnoszą. Zatem wyłączam się z polemiki.
                            • radca Re: Łapówkarska Bydgoszcz 23.07.01, 23:33
                              Gość portalu: Yanko napisał(a):

> Prosze Pana,
                              > nie mam powodu watpic w Pana dobre intencje, chodzi mi jednak o to, ze - czy
                              > Pan tego chce, czy nie - niektore Pana wypowiedzi nie potwierdzaja tego, co Pan
                              >
                              > deklaratywnie glosi. Spojrzmy na fragment: "Prosze tez wskazac "biednego
                              > lekarza" w Polsce. No,ale...." To cytat z Pana posta. Czymze innym jak nie
                              > sugestia, ze "wszyscy lekarze biora" jest to zdanie? Jak rozumiec zamieszczenie
                              >
                              > cennika bez jakiegokolwiek komentarza? Ja naprawde rozumiem, ze ma Pan powody,
                              > zeby ujawniac nieprawidlowosci w sluzbie zdrowia, ale prosze zachowac miare
                              > rzeczy. Moze to tylko kwestia - prosze wybaczyc - pewnej jezykowej
                              > niezgrabnosci. Moze nie zdawal Pan sobie sprawy, ze w ten sposob publicznie
                              > mowic nie wolno. Nie watpie, ze nie chcial Pan nikim manipulowac, ale niestety
                              > tak to odbieram (byc moze rowniez Jasio, ktoremu dziekuje za wsparcie). Juz
                              > wczesniej rob zwracal Panu uwage, ze Pan uogolnia to, co jednostkowe, Pan
                              > jednak nawet nie odniosl sie do jego wypowiedzi. Prosze, zeby Pan uwazal na
                              > to, co i jak Pan mowi, bo Panskie wypowiedzi sa niestety krzywdzace dla calej
                              > spolecznosci lekarskiej. Mowi Pan to wszystko jako osoba prywatna i Pan bierze
                              > za to odpowiedzialnosc, ale gdyby Pan zostal politykiem i wypowiadal sie w ten
                              > sposob, ponioslby Pan prawdopodobnie powazne konsekwencje. Pozdrawiam

Szanowny Panie Yanko.

Nie mojä tu intencjä,jest ponizanie i oczernianie kogokolwiek,a tym bardziej
                              bezpodstawnie.Niepokoi mnie jednak fakt,ze caly czas nawraca sie do sprawy tgtego
                              "cennika".Przyjdzie zapewne pora,to jeszcze do niego wröce i okaze sie skäd te
                              dane ? Lecz nie o to chyba chodzi,jak na razie.Ja podalem kilka przykladöw
                              autentycznych i jak narazie- Wy Panowie -nie podejmujecie analizy tych
                              sytuacji panujäcych.Zawsze mnie dziwi jedno-dlaczego nie dokonuje sie ANALIZY?
                              Za to chetnie stosuje sie forme ataköw lub obrazania sie.POdane przezemnie
                              przyklady to tylko czesc tego wszystkiego co dzieje sie woköl nas.
                              Poprzez wspölne analizowanie dobrych i zlych sytuacji panujäcej w sluzbie zdrowia
                              -mozemy przynic sie do wzajemnej poprawy sytuacji.

Pragne dodac.ze to nie ja otworzylem ten temat.Przyznaje,ze sam tytul nie podoba
                              mi sie-bo tu nie ma Z TYM NIC WSPÖLNEGO miasto-BYDGOSZCZ.

Jesli chodzi o moje ukazywanie pewnych przykladöw-to ukazuje jako osoba-ktörej
                              szczegölnie zalezy aby nie bylo PRZESTEPCZYCH PRAKTYK W SLUZBIE ZDROWIA.
                              Jak do tej pory ISTNIEJE OGROMNA BEZKARNOSC W SLUZBIE ZDROWIA.

Pozdrawiam
                              radca

ps.informuje,ze w polityce nie udzielam sie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka