Dodaj do ulubionych

Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.03, 20:03
"Ksiądz arcybiskup Henryk Muszyński wydał oficjalne oświadczenie w związku z
cyklem artykułów, które w ostatnim czasie ukazały się na łamach lokalnego
wydania Gazety Wyborczej. Dotyczą one rzekomych nieprawidłowości w
rozliczeniach z wykonawcą projektu Drzwi Jubileuszowych w bydgoskiej
Konkatedrze"

www.plusbydgoszcz.pl/informacje.htm
Pozdrawiam @ll

Obserwuj wątek
    • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 18.08.03, 20:35
      ładne i paradne.od razu widać,ze arcybiskup :-)

cytuję:

"Przy tej okazji ksiądz prałat wyjaśnił, że należność za drzwi, zgodnie z
      przyjętymi ustaleniami została przekazana autorowi w uzgodnionej wysokości."

- o ile pamietam (musze się powołac na swoją kiepska pamięć, bo gazeta wrzuciła
      juz oba artykuły do archiwum) to ofiarodawcy dali na drzwi 150 tys, bo drzwi
      miały kosztować 150 tysięcy (dali ponoc nawet więcej).
      o ile pamiętam to ksiądz dał rzezbiarzowi 70 tys., czyli dokładnie te 70 tys.,
      które miał ksiądz zapłacić rzeźbiarzowi. czyli albo rzeżbiarz kłamie i dostał
      więcej niż się przyznał,albo kłamie ksiądz. rzeźbiarz kategorycznie twierdzi,ze
      dostał. ksiądz cos bełkocze o urlopie o pomówieniach, nagonce...

- coś juz zupełnie jako żart do poduszki:
      "Dowiedziałem się również, że tablica wmurowana w Konkatedrze bydgoskiej
      wzbudziła emocje i dyskusje. Rozumiem, że ludzie mają prawo mieć swoje zdanie
      na ten temat. Wyjaśniam, że nie jest to moja inicjatywa i oczekiwałbym, że przy
      takiej interpretacji uwzględni się także to, co powiedziałem z okazji jej
      poświęcenia. W moim przekonaniu jest to przypomnienie przesłania papieskiego,
      tego co Papież dla Bydgoszczy i dla diecezji zrobił."

p.s. swoją drogą wycena tych nieszczęsnych drzwi też wydaje sie całkiem radosna.
      ale tak to się łatwo traktuje pieniądze, które łatwo przyszły.
      za 150 tys to mozna porządny dom w stanie surowym zamkniętym wybudowac.
      mozna też kilka baraków postawic dla bezdomnych , przyjąc z 50 osób i do
      woli w cieple i o pełnym zoładku nawracać. mozna zrobić wiele pozyteczniejszych
      rzeczy dla Koscioła.
      .......................................................

• genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 18.08.03, 21:04
        Gdzie Cie nosilo Tyciarek? Ja juz oplakalem Ciebie, cala
        klawiature zalalem.

:)
        • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 18.08.03, 22:58
          genuine44 napisał:

> Gdzie Cie nosilo Tyciarek? Ja juz oplakalem Ciebie, cala
          > klawiature zalalem.
          >
          > :)

--u rodziny.
          ale mnie truli i musiałem spylać.

• Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 08:56
        tyciarek napisała:

> za 150 tys to mozna porządny dom w stanie surowym zamkniętym wybudowac.
        > mozna też kilka baraków postawic dla bezdomnych , przyjąc z 50 osób i do
        > woli w cieple i o pełnym zoładku nawracać. mozna zrobić wiele
        pozyteczniejszych
        >
        > rzeczy dla Koscioła.

Dużo ty kasy gosciu dałeś na tych bezdomnych, że się do cudzego portwela
        pchasz? Zdaje się że Jasiak i reszta ferajny dali swój szmal, a nie twój
        zasiłek. Ale lubimy tak pogmerać bliźnim w kieszeni, nie? Fajnie tak rozdawać
        nie swoje, oj jak fajnie i łatwo...
        • Gość: Gall Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: 217.97.147.* 19.08.03, 10:58
          >
          > Dużo ty kasy gosciu dałeś na tych bezdomnych, że się do cudzego portwela
          > pchasz? Zdaje się że Jasiak i reszta ferajny dali swój szmal, a nie twój
          > zasiłek. Ale lubimy tak pogmerać bliźnim w kieszeni, nie? Fajnie tak rozdawać
          > nie swoje, oj jak fajnie i łatwo...

A jeszcze łatwiej wydawać płytkie oceny o innych.
          A skąd miał ten układ kasę. Ano pomyśl trochę - z pieniędzy podatników
          oczywiście. Prezydent Miasta i zleceniobiorcy, łasi na robotę zlecaną przez
          tegoż Prezydenta. Możemy zatem wyrażać nasze opinie i nie grzebiemy innym, a
          interesujemy się gdzie nasze.

Jestem wrogiem tworzenia takich kółek fundacyjnych, bo nie są one czyste (z
          samej idei, a nie konkretnych przewałów).
          Pozdrawiam
          Gall
          • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 11:09
            Gość portalu: Gall napisał(a):

> A jeszcze łatwiej wydawać płytkie oceny o innych.
            > A skąd miał ten układ kasę. Ano pomyśl trochę - z pieniędzy podatników
            > oczywiście. Prezydent Miasta i zleceniobiorcy, łasi na robotę zlecaną przez
            > tegoż Prezydenta. Możemy zatem wyrażać nasze opinie i nie grzebiemy innym, a
            > interesujemy się gdzie nasze.

Ktoś się chociaz oficjalnie poskarżył, ze ktos wziął, zlecił na lewo, ukradł?
            Sąd cos zrobił w tej sprawie? Oskarżyli kogoś? Bo o skazanie nawet nie pytam.
            Tu wszyscy wrzeszczą: złodziej, złodziej, łapaj a takimi duperelami jak prawo
            sie nie zajmują. No chyba, że trzeba komuś napluć, że je łamie.

To takie nasze, polskie: wszyscy to złodzieje tylko nas, biednych podatników
            dymają. Tak i z tym rzekomym przekrętem: wszystko na gębę i to prasową: jakiś
            facet mówi, że coś zrobił za ciężką kasę ale kwitka na to nie ma. Jak odlewnik
            zrobił bez umowy to on na pewno jest złodziejem - okrada podatników. Ale on nie
            ksiądz, więc jest ofiarą i my, wzorowi obywatele, go poprzemy, bo nasza sprawa
            jest słuszna.

A pana panie Gall kto okradł: Jasiak, Gotowski czy inny Pankanin? Nie idziesz
            pan do prokuratury? Że co, dowodów nie ma? Ale napluć to już sobie można i jaka
            radocha, co nie?
    • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 18.08.03, 21:03
      Z przykroscia musze stwierdzic, ze oswiadczenie wlasciwie
      nic nie wyjasnia. A przydaloby sie. Albo niech Gazeta W.
      przeprasza albo...
    • Gość: LJane Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 00:15
      www1.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,1624889.html
      Niech będzie wszystko razem, żeby mieć pełen obraz.

Pozdrawiam @ll
    • Gość: Gall Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: 217.97.147.* 19.08.03, 09:00
      Niestety zwierzchnik ks. Maruszewskiego broni oczywiście przegranej sprawy,
      narażając autorytet Kościoła.
      Szkoda, bo takie zachowanie stanowi pożywkę do ataku na całą instytucję, a nie
      na czarne owce.
      Wstydź się Arcybiskupie.
      Wszak wiadomo - skoro ustalono budźet na kwotę 150 tys. to takie były ustalenia
      w zakresie kosztów. Inne twierdzenia to zwykłe matactwo.

Odrębną sprawą jest wysokość tych kosztów (aż żal tej kasy na tablice), ale jak
      juz to wcześniej powiedziałem - to i tak my wszyscy jesteśmy sponsorami.

Dodatkowo razi bałagan w organizacji - wywalają tyle kasy, a o
      umowie "zapominają". Trudno tutaj o choby poprawną ocenę dla intelektu
      organizatorów.

Pozdrawiam
      Gall
      • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:12

"Dużo ty kasy gosciu dałeś na tych bezdomnych, że się do cudzego portwela
        nie swoje, oj jak fajnie i łatwo... "

- gościu ja nie jestem przedstawicielem Koscioła . Ja nie zostałem powołany
        przez Pana Boga by służyć bliźnim. Czujesz różnicę gościu ?

• Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 11:16
          tyciarek napisała:

> - gościu ja nie jestem przedstawicielem Koscioła . Ja nie zostałem powołany
          > przez Pana Boga by służyć bliźnim. Czujesz różnicę gościu ?

To Jasiak, i biznesmeny-kumple jego od zrzuty na drzwi to przedstawiciele K. I
          mówisz że ich niby Bóg do czegos tam powołał?

Ja jeszcze różnicę między urzedasem w koloratce z malczewskiego a takim pod
          krawatem z jezuickiej czuję, ale tobie to sie czerń na mózg rzuciła

> .......................................................
          >
          > .......................................................
          • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:20
            Gość portalu: kasa napisał(a):

> To Jasiak, i biznesmeny-kumple jego od zrzuty na drzwi to przedstawiciele K.
            I
            > mówisz że ich niby Bóg do czegos tam powołał?

-przydałoby się posiąśc choć podstawy logicznego myslenia. w tej sprawie to
            Jasiak sprzeniewierzył pieniądze, tylko je dał. sprzeniewierzył natomiast
            posłąniec boży.
            smieszny jesteś, sprawiasz wrażenie, jakbys winiłJasiaka za to że dał piniadze
            i wystawił na cięzką próbę posłańca bożego :-)
            przesmieszny i nielogiczny.

> Ja jeszcze różnicę między urzedasem w koloratce z malczewskiego a takim pod
            > krawatem z jezuickiej czuję, ale tobie to sie czerń na mózg rzuciła
            >
            no cóż jak wyżej.
            polecam czasem przekręcić gałkę radia na trochę inną stację niż Radio Maryja

• Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 11:26
              Jasiak z ferajną dali kasę na jakies tam drzwi. Ale Tyciarek pisze, ze lepiej
              dać te kase na jego bezdomnych kumpli. A potem pieprzy cos o powołaniu i
              bliźnich. I to jest dla niego logiczne. Wsadzic lape do cudzej kieszeni. Taka
              bolszewicka logika.
              • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:29
                Mysle, ze najwyzsza pora aby finanse kosciola od poziomu parafii w gore byly
                jawne. Uniknelibysmy takich dyskusji.
              • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:35

> Jasiak z ferajną dali kasę na jakies tam drzwi. Ale Tyciarek pisze, ze lepiej
                > dać te kase na jego bezdomnych kumpli. A potem pieprzy cos o powołaniu i
                > bliźnich. I to jest dla niego logiczne. Wsadzic lape do cudzej kieszeni. Taka
                > bolszewicka logika.

--kraść w imię Boga.
                to jest dopiero sprytna logika. zero ograniczeń.

• Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 11:43
                  Ty napisz tyciarek w koncu kto komu i co ukradł. Ty tu bujasz na jakims
                  metapoziomie cos tam babulisz o radyju i innych bzdetach. Ty napisz wreszcie o
                  czyms, na co jest dowod. Mruganie okiem, nawet redaktorskim, to raczej kpina ze
                  srednio rozgarnietych amatorów wybiórczej.

• tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:16
          kasa:
          "A pana panie Gall kto okradł: Jasiak, Gotowski czy inny Pankanin? Nie idziesz
          pan do prokuratury? Że co, dowodów nie ma? Ale napluć to już
          sobie można i jaka
          radocha, co nie?"

ale z Ciebie prosty radiomaryjec :-)
          sprawy nie ma w prokuratorze bo widać nikt jeszcze nie zgłosił w prokuraturze.
          proste ?
          Gall nie jest stroną w tej sprawie,więc jego zgłoszenie byłoby niewiele warte.

• Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 11:23
            tyciarek napisała:

> ale z Ciebie prosty radiomaryjec :-)

To tam sie ktos przejmuje takimi pierdolami jak prawo? Ale z ciebie prosty
            bolszewik :-))

> sprawy nie ma w prokuratorze bo widać nikt jeszcze nie zgłosił w prokuraturze.
            > proste ?

czyli to nie zlodzieje - proste?

> Gall nie jest stroną w tej sprawie,więc jego zgłoszenie byłoby niewiele warte.

twierdzi, ze jego tez okradli. czego mu jeszcze brakuje, zeby byc strona?
            marnego dowodu na to? tu sie nikt takimi pierdolami nie przejmuje
            • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:25

> czyli to nie zlodzieje - proste?

Nie proste. Onie zlodziejami nie sa (jeszcze) ale postawiono bardzo konkretne
              zarzuty z konkretnymi liczbami. Minelo sporo czasu i odpowiedzi nie ma.
              • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 11:29
                genuine44 napisał:

>
                > > czyli to nie zlodzieje - proste?
                >
                > Nie proste. Onie zlodziejami nie sa (jeszcze)

Ale ty już wiesz ze będą? to po cholere w tym kraju dziadowskie sądy. Starczy
                na forum napisac kto zlodziej

ale postawiono bardzo konkretne
                > zarzuty z konkretnymi liczbami. Minelo sporo czasu i odpowiedzi nie ma.

Jak będzie to wtedy wal miedzy oczy. Bo przeprosin to się żadna z waszych ofiar
                nie doczeka
                • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:32

> Jak będzie to wtedy wal miedzy oczy. Bo przeprosin to się żadna z waszych
                  ofiar
                  >
                  > nie doczeka

To cholernie proste. Jezeli sie ma dowody, ze wszystko bylo OK i zadnych
                  przewalek lub prob przewalek nie bylo to idzie sie do sadu i zada od Gazety
                  np. miliona zl na biedne dzieci. A oswiadczenie biskupa bylo tak enigmatyczne,
                  ze w moich oczach tylko zwielokrotnilo podejrzenia.

• Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 11:40
                    genuine44 napisał:

> To cholernie proste. Jezeli sie ma dowody, ze wszystko bylo OK i zadnych
                    > przewalek lub prob przewalek nie bylo to idzie sie do sadu i zada od Gazety
                    > np. miliona zl na biedne dzieci.

A gdzie te dowody w gazecie: umowa jakas, rachunki, papiery. Tylko goła gęba
                    faceta co to opowiada, ze on tak sobie, w domu cos tam odlewa za 50 czy 70
                    tysiaków. Taki hobbysta co z nudów dorabia rekodziełem.

Jak by były dowody, to by było OK genuine, święte słowa. A tak to czemu mam
                    walic kamieniami w fare?
                    • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:43
                      Skad w koncu spora roznica pomiedzy funduszem a zaplaconymi kwotami? Durnie
                      darczyncy nie wiedzieli za co placa?
                    • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:48

> A gdzie te dowody w gazecie: umowa jakas, rachunki, papiery. Tylko goła gęba
                      > faceta co to opowiada, ze on tak sobie, w domu cos tam odlewa za 50 czy 70
                      > tysiaków. Taki hobbysta co z nudów dorabia rekodziełem.

Widzisz, gazeta jest w uprzywilejowanej pozycji. To dzieki gazetom ujawniono
                      wlasciwie wszystkie znane afery. Kosciol jest instytucja publiczna i musi sie
                      liczyc z pobliczna "kontrola". Na koscielu spoczywa WYJATKOWA odpowiedzialnosc
                      moralna. O kwity pytasz? To dlaczego moralny pralat kwitow nie zada tylko
                      placi jakies tam kwoty nie wiadomo za co? O jest ksiedzem i to ON ponosi
                      wieksza moralna odpowiedzialnosc niz rzemieslnik ktory kombinuje jak moze.
                      Gdzie sa kwity na tablice Muszynskiego? Ty oczywiscie nie widzisz nic zlego w
                      swieceniu tablicy poswieconej samemu sobie? Ja, jako katolik widze.
                      • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 11:57
                        Nie uciekaj w moralność, bo wymyślanie od złodziei to przede wszystkim kwestia
                        prawa. Mówisz, że rzemieślnik "kombinuje jak może"? Jak oszukali rzemieślnika
                        to złodzieje, jak oszukuje rzemieślnik to "walczy o przetrwanie"? Chłopaki,
                        katolicy z was jak malowanie. Średnia krajowa.

Tabliczka biskupia to inna sprawa, załóż inny wątek, jak chcesz pogadać
                        • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:00
                          Czy Ty nic nie rozumiess dobry katoliku? Ksiadz ma znacznie wieksze moralne
                          obowiazki niz rzemieslnik. Ot co.
                          • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:16
                            Przecież wiekszośc tu się pulta z tego powodu, że ksiądz ma byc równy ze
                            zwykłym katolikiem? To ja chce zobaczyc w pierdlu (choćby tymczasowym) i
                            prałata co nie płaci i rzemieślnika co kantuje na podatkach. Czy tak ciężko to
                            zroumieć? Z moralnosci to sie prałat będzie tłumaczył zdaje się przed innym
                            sądem

Co wy tak z tym katolikiem? Tyciarek nie katolik, genuine katolik, teraz znowu
                            niby ja? Chcecie gadac o wyznaniach to sobie jakiś wątek załóżcie, ja ta nie
                            wejde
                            • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:20

> Przecież wiekszośc tu się pulta z tego powodu, że ksiądz ma byc równy ze
                              > zwykłym katolikiem? To ja chce zobaczyc w pierdlu (choćby tymczasowym) i
                              > prałata co nie płaci i rzemieślnika co kantuje na podatkach.

A ktos tu inaczej pisze? Oczywiscie ze masz racje.

> Czy tak ciężko to
                              > zroumieć?

Tego nie potrzeba rozumiec, to jest oczywiste.

> Z moralnosci to sie prałat będzie tłumaczył zdaje się przed innym
                              > sądem

Tak. Ale teraz bedzie sie tlumaczyl z pieniedzy. Gdzie podzialo sie
                              kilkadziesiat tysiecy i to musi wyjasnic.

> niby ja? Chcecie gadac o wyznaniach to sobie jakiś wątek załóżcie,

Ty zaczales.
                              • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:49
                                Na razie to ja czarno widze to tłumaczenie prałata. A jak powie, ze już dał co
                                się należało, to czym to podważyć? Mamy tylko słowo przeciwko słowu
                                • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 14:00
                                  > Na razie to ja czarno widze to tłumaczenie prałata. A
                                  jak powie, ze już dał co
                                  > się należało, to czym to podważyć? Mamy tylko słowo
                                  przeciwko słowu

Nie. Jest roznica pomiedzy tym co dal a pomiedzy tym co
                                  mial dac . Zebrano 150 tys dlatego, ze taki mial byc
                                  koszt. Dlazcego dal mniej?
                                  • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 14:14
                                    Jest różnica między słowem jednego kanciarza i drugiego. Słowo przeciwko słowu.
                                    Skąd mam mieć pewność, który kłamie? Bo GW wskazała palcem?
                                    • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 14:21

> Jest różnica między słowem jednego kanciarza i
                                      drugiego. Słowo przeciwko słowu.
                                      >
                                      > Skąd mam mieć pewność, który kłamie? Bo GW wskazała palcem?

Czy to tak trudno rozliczyc 150 tys zl uzbierane na ten
                                      cel? Kartka papieru, ostry olowek i sprawa zakonczona.
                                      Tymczasem jakos nie widac tej checi.
                                    • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 14:28

> Jest różnica między słowem jednego kanciarza i drugiego. Słowo przeciwko
                                      słowu.
                                      >
                                      > Skąd mam mieć pewność, który kłamie? Bo GW wskazała palcem?
                                      • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 16:11
                                        Rachunki znamy tylko w takim stopniu, w jakim gazeta chciała je przedstawić (bo
                                        dokument żaden nie został pokazany). A pleban twierdzi, ze kasa sie zgadza. W
                                        dodatku twierdzi bezczelnie ze sie najpierw rozliczy przed tymi, co kase dali
                                        jak sie z nimi spotka w umowionym terminie.

No ale pleban, jako taki, jest zakłamany i ma rozbiegane oczka. To, ze gazeta
                                        wyhaczyla go przez telefon z dala od bydgoszczy, to tez tylko go pograza, bo
                                        powinien wszystko rzucic i leciec z kwitami pod redakcje blagac o litosc.
                                        Wraca, czyta co tez redaktory byly laskawe wysmazyc na jego temat i znowu nie
                                        stawia sie pod redakcja z dymisja w tlustej lapie. Noż kawał chama po prostu,
                                        że brak słów. Należy go napietnować i wypędzić w samych gaciach poza miasto.

Wiesz pan co, panie Tyciarek: mialem prałata za chama, co to nawet nie widzi
                                        jak mu słoma z butów wyłazi. Ale jak tak czytam te pianę wsciekłosci którą pan
                                        tu toczysz z kolegami na jego temat, to zaczynam jakos mniej go nielublic. A
                                        wydawało mi się że to nieprawdopodobne...
            • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:30

> To tam sie ktos przejmuje takimi pierdolami jak prawo? Ale z ciebie prosty
              > bolszewik :-))

-nie tam slepo wierzą w kazde słowo ojca dyrektora. zupełnie jak ty.
              nie wazne fakty. wazne,ze ksiądz coś bełkocze,trochę się wstydzi powiedzieć
              wprost i lawiruje.

> > sprawy nie ma w prokuratorze bo widać nikt jeszcze nie zgłosił w prokuratu
              > rze.
              > > proste ?
              >
              > czyli to nie zlodzieje - proste?

czyli ksiądz ukradł, ofiarodawcy nie złozyli i nie złożą powiadomienia w
              prokuratorze,bo drzwi są.
              proste ?

> > Gall nie jest stroną w tej sprawie,więc jego zgłoszenie byłoby niewiele wa
              > rte.
              >
              > twierdzi, ze jego tez okradli. czego mu jeszcze brakuje, zeby byc strona?
              > marnego dowodu na to? tu sie nikt takimi pierdolami nie przejmuje

- nie jest stroną,chyba,ze był wsród darczyńców. poza tym jak wyżej wykazałem
              darczyńcy dali kase i drzwi mają. oni nie złożą doniesienia w prokuratorze.
              • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 11:36
                Ty daj se gosciu luz tym radyjem, sluchasz - to sluchaj i przestań ciągle nim
                agitować.Nie masz co robic w nocy to wój problem

Ktoś nie dostał kasy? No to ma umowę, kwit za dzieło i inne pierdoły. W końcu
                jak chce bez tego zapłacić podatki, zusy i inne haracze. To przeca uczciwy do
                bólu obywatel. Gdzie to jest? Bo do gazety poleciał z gołą gębą. Jakis batman
                się pewnie do niego włamał w nocy i z wersalki wyciągnął? Bardzo wiarygodny
                ten "rzemieslnik" aż dziw, że nie woła, że mu melona nie dali, co to go
                obiecali. Co sobie żałować

A pana Gala to sobie najpierw poczytaj, zanim bez sensu zaczniesz znowu
                interpretowac
                • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:41

> Ty daj se gosciu luz tym radyjem, sluchasz - to sluchaj i przestań ciągle
                  nim
                  > agitować.Nie masz co robic w nocy to wój problem
                  >
                  > Ktoś nie dostał kasy? No to ma umowę, kwit za dzieło i inne pierdoły. W
                  końcu
                  > jak chce bez tego zapłacić podatki, zusy i inne haracze. To przeca uczciwy
                  do
                  > bólu obywatel. Gdzie to jest? Bo do gazety poleciał z gołą gębą. Jakis
                  batman
                  > się pewnie do niego włamał w nocy i z wersalki wyciągnął? Bardzo wiarygodny
                  > ten "rzemieslnik" aż dziw, że nie woła, że mu melona nie dali, co to go
                  > obiecali. Co sobie żałować
                  >
                  > A pana Gala to sobie najpierw poczytaj, zanim bez sensu zaczniesz znowu
                  > interpretowac

Taaa. A Ty oczywiscie wiesz, ze wszystko co sie robi dla kosciola ma pokrycie
                  w fakturach? A wiec logika ciekawa. Nie ma kwitow nie ma sprawy. To gdzie sa
                  moje kwity za to co daje na tace?
                  • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 11:49
                    genuine44 napisał:

> Taaa. A Ty oczywiscie wiesz, ze wszystko co sie robi dla kosciola ma pokrycie
                    > w fakturach?

Ty skończ najpierw tę jedną sprawę, zanim cały K. zaczniesz uzdrawiać.

> A wiec logika ciekawa. Nie ma kwitow nie ma sprawy. To gdzie sa
                    > moje kwity za to co daje na tace?

Pomysl, zanim wleziesz w te bagniste wywody. Jaka taca? Paru rzekomych vipów
                    wywaliło drobne na żelazną bzdurę. Ile dali to sami sie pochwalili i nikt tego
                    nie podważa. Za te kase miało być coś zrobione. I facet, który to cóś wyklepał
                    mówi, ze ma kasy za mało. To ja się TYLKO pytam: pokaż pan kwitek, na podstawie
                    którego pan cos takiego robisz. To pański zawód, legalna firma, co za problem.
                    na kwitku bedzie kto płaci, ile i kiedy. Gdzie to jest? Ciekawe tylko czy taki
                    znawca byznesu jak tyciarek sam też robi zlecenia na gebe a potem wypina się na
                    bliźnich, jaki to z niego katolik
                    • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:55

> bliźnich, jaki to z niego katolik

Mylisz sie Tyciarek nie katolik. Ale ja jestem i w przeciwienstwie do Ciebie
                      jestem zbulwerowany sprawa. Gadanie o kwitach to glupie mataczenie i doskonale
                      wiesz o tym. Pieniadze w KK przemieszczaja sie bez kwitow i wcale mi sie to
                      nie podoba. Dlaczego tylko jeden biskup wprowadza u siebie jawnosc finansow?
                      • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:02
                        genuine44 napisał:

> Mylisz sie Tyciarek nie katolik.

Jasne, tyciarek to wzorzec katolika z Sevres: każdą rzecz można zbadać i ocenić
                        tylko przykładając jego miarę.

Ale ja jestem i w przeciwienstwie do Ciebie
                        > jestem zbulwerowany sprawa.

Ja też jestem (zbulwersowany)

> Gadanie o kwitach to glupie mataczenie i doskonale
                        > wiesz o tym.

Jasne, najlepiej od razu przywrócić stosy. Ofiare wybiorą forumowiecze głosując
                        sms-ami. Kwity tylko tłumią słuszny gniew ludu

> Pieniadze w KK przemieszczaja sie bez kwitow i wcale mi sie to
                        > nie podoba.

O ile pamiętam, to dla tego żelastwa powstał jakiś "komitet". To niezupełnie to
                        co cały koś. K.

> Dlaczego tylko jeden biskup wprowadza u siebie jawnosc finansow?

Zapytaj swojego biskupa. Próbowałeś chociaż emailem?
                        • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:04

> Zapytaj swojego biskupa. Próbowałeś chociaż emailem?

Wyobraz sobie , ze tak. (upierdliwy jestem) Skutek taki sam jak gadanie do
                          muru.
                          • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:10
                            To zahacz o to plebana po kolędzie. Może zadziała? :-)))
                            • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:13
                              Może zadziała? :-)))

Widze, ze sam nie wierzysz w to co piszesz.
                              • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:46
                                To nie jest kwestia wiary tylko działania. Zwłaszcza mojej - to ciebie dręczy
                                pytanie. Ale tu trzeba by wystąpić pod własnym nazwiskiem, prawda? To już
                                wymaga odwagi. Zaryzykujesz?
                                • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 13:50
                                  > To już
                                  > wymaga odwagi. Zaryzykujesz?

A niby co mam zaryzykowac? Udajesz eksperta od zachowan
                                  ludzkich? Kilku plebanow obchodzi mnie lukiem. Ryzyka sie
                                  nie boje a i odwagi zbyt duzej nie trzeba. (jak sie ma racje)
                                  • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 14:12
                                    Nie podaję (udaję) eksperta. Potrzebujesz czegoś żeby mocniej mi przyłożyć?
                                    Zapytaj tyciarka, on doradzi coś z bukietu swych robotniczo-chłopskich określeń.

A pytanie zadaj temu, który jeszcze do ciebie przychodzi i domaga się
                                    jakichś "spostrzeżeń czy pytań". Tylko tyle
                                    • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 14:25
                                      > Potrzebujesz czegoś żeby mocniej mi przyłożyć?

Moze jasniej? Bronisz i brakuje ci argumentow,
                                      przechodzisz do wycieczek osobistych, czego sie spodziewasz?

> Zapytaj tyciarka, on doradzi coś z bukietu swych
                                      robotniczo-chłopskich określeń

Z Tyciarkiem nie raz sie starlem na tym forum, ale co mam
                                      zrobic kiedy ma racje?

> A pytanie zadaj temu, który jeszcze do ciebie
                                      przychodzi i domaga się
                                      > jakichś "spostrzeżeń czy pytań". Tylko tyle

Czekam z niecierpliwoscia na jasne wyjasnienie sprawy
                                      przez biskupa. Oswiadczenia takie jak to ostatnie tylko
                                      pogarszaja sprawe. Tylko tyle.
                                    • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 14:34

> Nie podaję (udaję) eksperta. Potrzebujesz czegoś żeby mocniej mi przyłożyć?
                                      > Zapytaj tyciarka, on doradzi coś z bukietu swych robotniczo-chłopskich
                                      określeń
                                      > .
                                      >
                                      > A pytanie zadaj temu, który jeszcze do ciebie przychodzi i domaga się
                                      > jakichś "spostrzeżeń czy pytań". Tylko tyle
                • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:44

> Ty daj se gosciu luz tym radyjem, sluchasz - to sluchaj i przestań ciągle nim
                  > agitować.Nie masz co robic w nocy to wój problem

- ty se gościu jednak przekręć czasem gałkę. tak dla przewietrzenia mózgownicy.

> Ktoś nie dostał kasy? No to ma umowę, kwit za dzieło i inne pierdoły. W końcu
                  > jak chce bez tego zapłacić podatki, zusy i inne haracze. To przeca uczciwy do
                  > bólu obywatel.

- zdaje się najbardziej poszkodowany jest zakład odlewniczy. własciciel zakładu
                  tłumaczył się, że nie spodziewał się,ze ksiądz może go zrobić jak chłopa w
                  sądzie.pewnie był tak bezkrytycznie ufający jak ty :-)
                  nie wiem czy wiesz,ale w polskich realiach,przy tak dużych kwotach 99% faktur
                  podpisuje się po wykonaniu dzieła.
                  Odlewnik wykonał dzieło a ksiądz się wypiął. Faktury niet !
                  To nie znaczy,zesię nie da udowodnić :-)

już proste gościu ?

• Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 11:53
                    tyciarek napisała:

- ty se gościu jednak przekręć czasem gałkę. tak dla przewietrzenia mózgownicy.

Musisz mi kiedys pokazac jak to robisz

> - zdaje się najbardziej poszkodowany jest zakład odlewniczy. własciciel
                    zakładu
                    >
                    > tłumaczył się, że nie spodziewał się,ze ksiądz może go zrobić jak chłopa w
                    > sądzie.pewnie był tak bezkrytycznie ufający jak ty :-)

Na wiarę to w tym kraju mogą robić tirówki. Więc daj se luz z wmawianiem mi
                    bzdur.

> nie wiem czy wiesz,ale w polskich realiach,przy tak dużych kwotach 99% faktur
                    > podpisuje się po wykonaniu dzieła.

Nie piszę o fakturze tylko umowie. Za trudne gościu?

> Odlewnik wykonał dzieło a ksiądz się wypiął. Faktury niet !

A umowa? Wiesz co to takiego panie ekspert?
                    • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:58

> Na wiarę to w tym kraju mogą robić tirówki.

Tak, teraz juz nam wyjasniles jasno i wyraznie. Czy mam rozumiec, ze ustna
                      umowa z Pralatem jest tyle warta co z tirowka? Poza tym nie obrazaj kobiet
                      pracy.

>
                      > A umowa? Wiesz co to takiego panie ekspert?

Wlasnie, dlaczego pralat nie podpisal umowy? Dlaczego pralat nie zalozyl
                      osobnego konta na ten cel, dlaczego...
                      • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:06
                        genuine44 napisał:

>
                        > > Na wiarę to w tym kraju mogą robić tirówki.
                        >
                        > Tak, teraz juz nam wyjasniles jasno i wyraznie. Czy mam rozumiec, ze ustna
                        > umowa z Pralatem jest tyle warta co z tirowka?

No nie, jakos klienci tirówek się nieskarżą w GW, więc ta z prałatem chyba jest
                        gorsza.
                        Wyjasnij tylko mi prosze, jak się ustną umowę rejestruje w skarbówce i nalicza
                        pochodne? Taśmę trzeba załączyć czy fotkę prałata?

> Poza tym nie obrazaj kobiet
                        > pracy.

Pokaż gdzie obraziłem, albo przestań na mnie pluć w tej sprawie

> > A umowa? Wiesz co to takiego panie ekspert?
                        >
                        > Wlasnie, dlaczego pralat nie podpisal umowy? Dlaczego pralat nie zalozyl
                        > osobnego konta na ten cel, dlaczego...

Właśnie, dlaczego też rzemieślnik nie podpisał umowy? Ale on ma tu przecież
                        role ofiary prawda?
                        • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:11

> Właśnie, dlaczego też rzemieślnik nie podpisał umowy? Ale on ma tu przecież
                          > role ofiary prawda?

Tak masz racje. Wszystkie gupie gupki pamietajcie. Tylko z tirowka mozecie
                          umawiac sie na gebe. Z ksiedzem musi byc umowa a jeszcze lepiej zaliczka 100%.
                          • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 13:24
                            genuine44 napisał:

> Tylko z tirowka mozecie
                            > umawiac sie na gebe.

A jak ktoś nie lubi do gęby?

>Z ksiedzem musi byc umowa a jeszcze lepiej zaliczka 100%.
                            Racja - reszta byznesu to niewinni obywatele okradani przez kler?
                            po co ci teraz ta ironia?
                            • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 13:48

> po co ci teraz ta ironia?

Ironia wyplywa z Twoich gleboko przemyslanych, pelnych
                              argumentow postow.
                              • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 14:15
                                Staram się zniżyć do poziomu niektórych ekspertów
                                • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 14:19

> Staram się zniżyć do poziomu niektórych ekspertów

Skakac nie umiesz?
                                  • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 14:22
                                    To ma coś wspólnego z problemem finansowania drzwi jubileuszowych w bydgoskiej
                                    Farze?
                                    • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 14:28

> To ma coś wspólnego z problemem finansowania drzwi
                                      jubileuszowych w bydgoskiej
                                      > Farze?

Wlasnie. Moze nie zauwazyles ale Ty juz problem zmieniles
                                      jakis czas temu na kwestie uczciwosci rzemieslnika.
                                      Zmieniamy temat jak pasuje?
                                      • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 15:53
                                        Uczciwość rzemieślnika nie ma nic do rzeczy. Tym bardziej że to on się do
                                        domaga kasy. Tak, to zupełnie inny temat. Masz rację jak zwykle: pleban
                                        złodziej - dobry temat, uczciwy inaczej cywil - zły temat.
                                        Wszystko wyjaśniłeś. Jesteś wolny
                                    • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 14:32

> To ma coś wspólnego z problemem finansowania drzwi jubileuszowych w
                                      bydgoskiej
                                      > Farze?

--trzeba po prostu wyżej podskoczyć by wiecej -choć przez chwilę- zobaczyć.
                                      niestety pewnych ograniczeń nie w sposób przeskoczyć .

• Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 15:54
                                        Szkoda mi ciebie chłopie. Ale nie ustawaj w wysiłkach: skacz, skacz!
                        • Gość: Ted® Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:23

>
                          > No nie, jakos klienci tirówek się nieskarżą w GW, więc ta z prałatem chyba
                          jest
                          >
                          > gorsza.
                          > Wyjasnij tylko mi prosze, jak się ustną umowę rejestruje w skarbówce i
                          nalicza
                          > pochodne? Taśmę trzeba załączyć czy fotkę prałata?
                          >

dwoli scislosci:
                          umowy sie nie rejestruje w urzedzie
                          nie ma obowiazku spisywania umowy jesli strony sobie ufaja, moze byc ustna
                          • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:56
                            Gość portalu: Ted® napisał(a):

> dwoli scislosci:
                            > umowy sie nie rejestruje w urzedzie
                            > nie ma obowiazku spisywania umowy jesli strony sobie ufaja, moze byc ustna

Święte słowa. tylko że nie mowimy o jakiejs tam umowie na zamiatanie plebanii,
                            tylko konkretnym "dziele sztuki" za gruba kase wykonanym w legalnej firmie.
                            Czyzby pan odlewnik produkowal wieczorami na strychu w ramach rozrywki?
                            Projektu tez pewnie nie bylo - pleban opowiedzial swoja wizję? No i pozostaje
                            problem jak to zostanie zaksiegowane bez żadnego papierka?
                            • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 13:46

> problem jak to zostanie zaksiegowane bez żadnego papierka?

I o to wlasnie caly czas chodzi? Jak pleban to
                              zaksiegowal/zaksieguje?
                              • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 14:09
                                Parę innych drobiazgów też jest wątpliwych
                                Ale to detal, grunt to pokazać klasę w kopaniu do jednej bramki
                                • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 14:18
                                  > Parę innych drobiazgów też jest wątpliwych
                                  > Ale to detal, grunt to pokazać klasę w kopaniu do
                                  jednej bramki

Tu nie chodzi o kopanie o uczciwosc. Uczciwosc nie
                                  jakiegos tam mydlka z ulicy a proposzcza najwazniejszej
                                  parafi w Bydgoszczy i takze poniekad biskupa. O nic
                                  wiecej. Niestety oswiadczenie biskupa zamiast wyjasnic,
                                  raczej gmatwa sprawe. I tu jest problem.
                                • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 14:22

> Parę innych drobiazgów też jest wątpliwych
                                  > Ale to detal, grunt to pokazać klasę w kopaniu do jednej bramki

-nie ma w tym nic nadzwyczajnego. jak lekarz zabija zamiast leczyć -to się
                                  piętnuje takie zachowanie.czapa. jak polityk kradnie dla siebie - to się go
                                  obnaża i strąca z piedestału. jak ksiądz kradnie to się szuka winnych gdzie
                                  indziej ?

trzeba miec niezłe poczucie humoru,być nieżle napitym by próbować porównać tego
                                  odlewnika z tym księdzem. nawet gdyby ksiądz nie był księdzem.

• Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 14:27
                                    Pan żeś się naczytał za dużo postów radcy, a to nie jest tak do końca:
                                    jak radca mówi, że lekarz zabił, to sąd to rozstrzyga, a nie radca z dubeltówką.
                                    Jak tyciarek mówi, że pleban ukradł to sąd jest od tego aby to potwierdzić albo
                                    zaprzeczyć
                                    Jak pleban kradnie i odlewnik kradnie to pójdą do pierdla z podobnego
                                    paragrafu, a nie takiego jaki tyciarek akurat wskaże.

A jak dotąd, to odlewnik nawet się nigdzie oficjalnie nie poskarżył. Bo
                                    przecież gdyby tak było, to gw wywaliłaby to na pierwszej stronie
                                    • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 14:43
                                      Panie Kasa, za duzo sie Pan naczytal postow Tyciarka i
                                      teraz glowa boli. My chcemy jednej prostej rzeczy:
                                      WYJASNIENIA. Prostego, jasnego wyjasnienia. Nikt
                                      pregierza nie buduje, to sami stawiaja sie pod pregierz
                                      unikajac jasnej sytuacji i wydajac oswiadczenia z ktorych
                                      nic nie wynika.
                                    • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 14:56

> Pan żeś się naczytał za dużo postów radcy, a to nie jest tak do końca:
                                      > jak radca mówi, że lekarz zabił, to sąd to rozstrzyga, a nie radca z
                                      dubeltówką
                                      > .
                                      > Jak tyciarek mówi, że pleban ukradł to sąd jest od tego aby to potwierdzić
                                      albo
                                      >
                                      > zaprzeczyć
                                      > Jak pleban kradnie i odlewnik kradnie to pójdą do pierdla z podobnego
                                      > paragrafu, a nie takiego jaki tyciarek akurat wskaże.
                                      >
                                      > A jak dotąd, to odlewnik nawet się nigdzie oficjalnie nie poskarżył. Bo
                                      > przecież gdyby tak było, to gw wywaliłaby to na pierwszej stronie

-sympatyczne to przejście z per "gościu" na per "pan".sympatyczne.

cosik nie zrozumiałes przesłania. Broń nas Najwyzszy :-) ,zeby Radca miał taka
                                      władzę. Po lasach, na drzewach, dyndaliby wszyscy okoliczni anestezjolodzy i
                                      załogi karetek :-)

przyczyn pasywności odlewnika może być wiele. od przekonania o własnej
                                      bezsilności, poprzez wyrzuty sumienia, po brak wystarczających dowodów. Mnóstwo.
                                      Na szczęscie jest jeszcze coś takiego jak media, dzięki którym wiele afer już
                                      wykryto i które - mam nadzieję- bez oglądania się na odlewnika i rzeźbiarza,
                                      wyjasnią sprawę( jesli nie zajmie się tym prędzej sąd).

W moim przekonaniu ksiądz ma sporo za uszami. Tak jest moja opinia i tylko to.
                                      Nie zamierzam iśc walczyć o zadoścuczenia,wiec nie ma potrzeby bym ją i swoje
                                      potencjalne roszczenia przed sądem udowadniał.
                                      Jesli pojawią się inne fakty,jesli ksiądz sprawę wyjaśni na swoją korzyść- moje
                                      zdanie zmienię. Jak trzeba bedzie- księdza przeproszę.proszę bardzo.

moje zdanie jest nadal tez takie,ze trzeba być niezłym matołem by przyrównywać
                                      potencjalną winę odlewnika do potencjalnej winy księdza.
                                      moim zdaniem -nie ma porównania.

• Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 16:01
                                        Od ważenia winy, to jest w tym kraju sąd, panie tyciarek (skora PANA tak cieszy
                                        ta forma, to czemuż sam pan bluzgasz zamiast swiecic przykladem?). Sąd jednak
                                        nie ma nawet szansy zając się tą sprawą, bo media jakoś nie są wymienione w
                                        rozmaitych kodeksach jako ogniwo wymiaru sprawiedliwości. A tragicznie
                                        okradziony jegomość nie fatyguje się ze skargą. Jeszcze sam by beknął, a on ma
                                        być przecież tylko ofiarą prawda?

Pozwól pan, że ja będę staroświecki: jak mnie okradną, ta najpierw spróbuje coś
                                        zdziałac na policji, a potem bede sie na nich skarzyl gazetom. No chyba, ze
                                        zaczne krasc i ktos mi podprowadzi fanty. Wtedy od razu aczne wrzeszczec na
                                        ulicy. Oczywiscie starą metodą "łapaj złodzieja".
                    • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:03

> A umowa? Wiesz co to takiego panie ekspert?
                      • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:09
                        tyciarek napisała:

>
                        • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:13

> Umowa gościu to taki papier, gdzie jest napisane kto, kiedy i ile oraz za co
                          > płaci. A o to toczy się spór.

Masz swieta racje kasa. To ja sie pytam jak ksiadz smial zaplacic w koncu
                          powazne kwoty bez umowy? To nie byly jego prywatne pieniadze wiec? Na jakiej
                          podstawie?
                          • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:20
                            Święte słowa panie katolik. I ja chce, żeby dac po dupie kazdemu co zawinił -
                            jesli zawinił. A takie bajanie, ze pralatowi nawalic, ale rzemieslnik to z
                            biedy kradnie to ciekawe swiadectwo moralnosci. Tyle, ze nawalic, jak sie
                            udowodnic. A jak udowodnic, skoro rzekoma ofiara chciala sama sie dorobic
                            zlodziejstwem i przez to sie dowodow pozbawila?
                            • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:22
                              > Święte słowa panie katolik. I ja chce, żeby dac po dupie kazdemu co zawinił -

> jesli zawinił. A takie bajanie, ze pralatowi nawalic, ale rzemieslnik to z
                              > biedy kradnie to ciekawe swiadectwo moralnosci. Tyle, ze nawalic, jak sie
                              > udowodnic. A jak udowodnic, skoro rzekoma ofiara chciala sama sie dorobic
                              > zlodziejstwem i przez to sie dowodow pozbawila?

Powyzsze, to wyzsza szkola gmatwania. Nie chce mi sie nawet pisac. Watek byl o
                              matactwach pralata a nie czy rzemieslnik ma lub nie isc do wiezienia.
                              • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:37
                                Tak, watek byl o matactwach prałata. Bo rzemieślnik zdaniem jedego z tutejszych
                                katolików tylko "kombinuje jak przeżyć". I to mnie własnie wkurza panie
                                katolik. Możesz pan wiecej nie pisac. Widac az nadto.
                                • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 13:45
                                  Brak argumentow na obrone pralata to dobieramy sie do
                                  skory rzemieslnikowi?
                                  • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 14:19
                                    Bzdury pan pleciesz. Usiłujesz coś tu mi przypisać, czego nie napisałem. Nie
                                    włączę sie do waszego świątobliwego chóru prawdziwych katolików i zatroskanych
                                    moralistów, którzy z bólem pochylają się nad ofiarami rozpasanego plebana.
                                    Ustawiliście się na modnej pozycji postępowych znawców "prawdziwej moralności"
                                    i dla jej obrony gotowi jesteście podeprzeć się nawet kanciarzem.
                                    • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 14:30

> i dla jej obrony gotowi jesteście podeprzeć się nawet
                                      kanciarzem.

Bzdury Pan pleciesz. To Pan zamiast o finansowaniu drzwi
                                      o uczciwosci rzemieslnika zaczal. Wyklad o umowach,
                                      fakturach i innych papierkach po co byl? Pralat bedzie
                                      sie TAM rozliczal? TAM mu papierki nie beda potrzebne.
                                      • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 16:16
                                        genuine44 napisał:

> Bzdury Pan pleciesz. To Pan zamiast o finansowaniu drzwi
                                        > o uczciwosci rzemieslnika zaczal. Wyklad o umowach,
                                        > fakturach i innych papierkach po co byl? Pralat bedzie
                                        > sie TAM rozliczal? TAM mu papierki nie beda potrzebne.

Jasne, w tym pięknym kraju wszystko się załatwia na gębę i papiery nie są
                                        żadnym świadectwem. Zastanów się człowieku, coś ty napisał. Wykładu tu żadnego
                                        nie było. A rzemieślnik ma się do sprawy prosto: nie wierzę w słowa faceta,
                                        który sam jest "uczciwy inaczej". Ale to trudno pojąć jak się potrzebuje swoją
                                        tezę na siłę przeforsować, prawda? Ech, katolicki to kraj...
                                        • genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 17:49
                                          To Pralat dostal kase a rzemieslnik nie. Jezeli kasa
                                          zniknela to Pralat ja ukradl a nie rzemieslnik. Jezeli
                                          kasa nie zniknela, to nic prostrzego tylko to wyjasnic.
                                          Nie wyjasnil? Czy nie jest to powiedzmy podejrzane?

• tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:29

> Święte słowa panie katolik. I ja chce, żeby dac po dupie kazdemu co zawinił -
                              > jesli zawinił. A takie bajanie, ze pralatowi nawalic, ale rzemieslnik to z
                              > biedy kradnie to ciekawe swiadectwo moralnosci. Tyle, ze nawalic, jak sie
                              > udowodnic. A jak udowodnic, skoro rzekoma ofiara chciala sama sie dorobic
                              > zlodziejstwem i przez to sie dowodow pozbawila?
                              • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:43
                                tyciarek napisala:

>
                        • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:15

• Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:30
                            Zeby wrzeszczec tyciarek-zboczeniec nie wystarczy moje przekonanie, przydałoby
                            sie cóś jeszcze nieprawdaż?
                            • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:47

> Zeby wrzeszczec tyciarek-zboczeniec nie wystarczy moje przekonanie,
                              przydałoby
                              > sie cóś jeszcze nieprawdaż?
                              • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:52
                                tyciarek napisala:

>
                                • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 13:00

> mała korekta: prostackie
                                  > cnd

...napisał autor ponizszej poematu:

"Dużo ty kasy gosciu dałeś na tych bezdomnych, że się do cudzego portwela
                                  nie swoje, oj jak fajnie i łatwo..."

• Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 13:05
                                    Staram się, lecz zapewne i tak nigdy nie zdołam dorównać twej wysublimowanej
                                    poetyce.
                                    Miszczu tyci, ucz nas dalej jak wysysać głębokie osądy z twego brudnego palucha!
                                    • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 13:16

> Staram się, lecz zapewne i tak nigdy nie zdołam dorównać twej wysublimowanej
                                      > poetyce.
                                      > Miszczu tyci, ucz nas dalej jak wysysać głębokie osądy z twego brudnego
                                      palucha
                                      > !

--się tak nie staraj,to może lepiej wychodziło. mniej
                                      nieporadnie ,nielogicznie i śmiesznie.
                                      powodzenia.

• tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:24

> Umowa gościu to taki papier, gdzie jest napisane kto, kiedy i ile oraz za co
                          > płaci. A o to toczy się spór.
                          • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:35
                            No, widze ze robimy postepy na kursie abc biznesu :-)))

W kolejnym zadaniu przegladamy pretensje: nie wiadomo kto komu i za co placi -
                            komitet rzezbiarzowi, pleban fachurze, czy artysta odlewnikowi. Ba, nie
                            wiadomo nawet ile sie należy. Aby rozwiazac ten problem wystarczy umowa. Data
                            faktury nie ma na to wpływu. To gdzie jest ta umowa?
                            • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:54

> No, widze ze robimy postepy na kursie abc biznesu :-)))
                              >
                              > W kolejnym zadaniu przegladamy pretensje: nie wiadomo kto komu i za co placi -

> komitet rzezbiarzowi, pleban fachurze, czy artysta odlewnikowi. Ba, nie
                              > wiadomo nawet ile sie należy. Aby rozwiazac ten problem wystarczy umowa. Data
                              > faktury nie ma na to wpływu. To gdzie jest ta umowa?
                              • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 13:00
                                tyciarek napisala:

> może jest szansa

Dla ciebie wielkich nie widzę, ale bede sie za ciebie modlil :-))))

Weź pare lekcji u Teda, zawsze to bedzie jakis postep
                                • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 13:17

--to jest nawet szansa,ze się spotkamy w kościele.

• genuine44 Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 11:17

Po co to cale gadanie. Jestem katolikiem i dlatego oczekiwalbym konkretnych
          odpowiedzi na w koncu bardzo konkretne zarzuty. Niestety oswiadczenie biskupa
          takich odpowiedzi nie zawiera. I nie ma tu nic do rzeczy, ze pieniadze sa
          prywatne, Pieniadze dawane sa przez ludzi kosciolowi z cichym zalozeniem, ze
          beda wykorzystane zgodnie z przeznaczeniem.
          • oti Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 12:44
            genuine44 napisał:

>
            > Jestem katolikiem i dlatego oczekiwalbym konkretnych
            > odpowiedzi na w koncu bardzo konkretne zarzuty.

ja patrze na to podobnie...

brak mi słów,
            nie mam zaufania ani do jednego ani do drugiego,
            poza tym zdaje sie, że abp ma bardzo podobny
            stosunek do życia i ofiar materialnych jak
            i proboszcz z Fary
            no ale coż jak sie bruderszafty pije z łysym,
            to można sie przypadkiem nabawić rozdwojenia jaźni...
          • Gość: Turysta Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.w81-248.abo.wanadoo.fr 24.08.03, 20:01
            Ty jeszcze wierzysz w bajki!
    • Gość: Ted® Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 12:57
      kasa napisał:

Nie rzemieślnik nie kombinował, rzemieślnik tylko sie dogadał, że okradnie do
      spółki z prałatem podatników, zus i pare funduszy na które się płaci pochodne.
      To nie jest kombinowanie tylko złodziejstwo panie tyciarek. Ale zeby pokazać
      pazernego klechę potrzeba wam skrzywdzonej owieczki, prawda? A pan odlewnik
      jakoś nie wygląda na nastolatke molestowaną przez batmana

i gdyby pominac kwestie moralne i to, ze latwiej dokopac klesze niz nieznanemu
      rzemieslnikowi to cala sprawe mozna podsumowac jednym:
      przewalił cwaniak cwaniaka, rzecz normalna w biznesie
      • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 13:02
        Gość portalu: Ted® napisał(a):

> i gdyby pominac kwestie moralne i to, ze latwiej dokopac klesze niz
        nieznanemu > rzemieslnikowi to cala sprawe mozna podsumowac jednym:
        > przewalił cwaniak cwaniaka, rzecz normalna w biznesie

dokładnie tak, niestety
    • Gość: Gall Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: 217.97.147.* 19.08.03, 13:07
      To się porobiło

Może trochę spokoju, bo w pewnych sprawach mówimy jednym wątkiem, ale dążnoć do
      tego by dać popalić adwersarzowi góruje. Cóż, doczekałem się nawet wykładni
      moich wypowiedzi, miło ale pozwólcie, że ponownie zajmę stanowisko. A Ty Kaso -
      mniej agresji. Ja wyżywam się w robocie, na formum mogę trochę spokojniej.

1. Relacje ksiądz - odlewnik

Tak jak wspomniałem, fakt zgormadzenia konkretnej kwoty 150 tys. zł świadczy,
      że był sporządzony budżet (w tego typu imprezach nie wpłacas się więcej niż
      potrzeba). należy zatem domniemywać, że wynagrodzenie odlewnika stanowiło
      różnicę pomiędzy tym co zapłacono innym (ci się nie skarżą, no chyba tylko o
      to, że otrzymali zbyt późno). Wniosek - odlewnik dostał za mało. I naturalną
      jest tutaj wola obrony słabszego, bo jak wiadomo ten co płaci jest w pozycji
      silniejszej (nie mówię tutaj o chamskich monopolach).

Winą odlewnika jest to, że nie ma umowy - ale czy to nie obciąża też księdza,
      który winien być światły i bardziej skrupulatny w rozliczeniach (pamiętam tego
      jegomościa jak był jeszcze na Szwederowie kapłanem i już wówczas wyrobiłem
      sobie opinię). Trudno się dziwić też odlewnikowi - przychodzi do niego prałat,
      za nim ofiarodawcy - prezydent etc. i co - jak tu nie ufać takiemu gronu. No
      więc umowy nie ma. Zaznaczam - umowy w formie pisemnej być nie musi, albowiem
      pow. wartości 2 tys. zł for,a pisemna zastrzeżona jest tylko dla celów
      dowodowych. Umowy zatem pisemnje nie ma.

Brak faktury - faktycznie powinna być wystawiona (czy wiemy, że nie została
      wystawiona - nie mam takich wiadomości, prasa chyba nie pisała, ale
      foroomowicze już idą do przodu). Lecz prałat również powinien dbać o f-ry, żeby
      się rozliczyć z ofiarodawcami. Wszak co cesarskie ...
      Sprawa tu nie gra, ale jest to watek trzeciorzedny.

Reasumując, pomimo bałaganu w dokumentacji, który obciąża dwie strony (ze
      wskazaniem na księdza) jedynym poszkodowanym jest odlewnik - kasy jak nie ma
      tak nie ma.

2 watek klubowy
      Podkreśałem przecież, że jestem przeciwnikiem takich układów, gdy w jedyn
      gronie dysponujący pieniędzmi podatników układa się z tymi, którzy je biorą w
      formie wynagrodzenia za usługi. Jest to w mojej ocenie sprzeczne z normami
      moralnymi, co do naruszenia norm prawnych - trudno mi dociekać. Prokuratura
      powiadasz, Mhm a ile poprzedni prezydent ma spraw - któraś się zakończyła? I
      oświadczam tu w pełni odpowiedzialny za swe słowa - wszystko i tak zakończy się
      bez jakiegokolwiek aktu oskarżenia.

3. wątek księży
      Jak jest przekręt, to powinno to być piętnowane. Bez względu na to , kto jest
      jego autorem. Przestrzegam też przed generalizowaniem: zawinił ksiądz - księża
      to przekrętasy, zawinił odlewnik - odlewnicy to złodzieje. Nie o to tutaj
      chodzi.

Przykro, że tak mętne zajął stanowisko Arcybiskup, który w sposób tak mało
      przekonywujący broni księdza, swego poplecznika (ubawiło mnie to, że być może
      kiedyś w części domku powstanie kapliczka).

Dręczy mnie również pytanie - czy to normalne, po cholerę mu taka chata, jak
      wille koło Fary są - bez złośliwości - ekstra. Dla potomnych (oczywiście od
      rodzeństwa)?.

4. Kasa
      No właśnie - gdzie jest ta brakująca kasa.
      Fakt, że ofiarodawcy się nie interesują tym nie napawa mnie optymizmem. Tak
      lekko to się swoich pieniędzy nie wydaje (no chyba, że są cudze).

Pozdrawiam
      Gall
      • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 13:12
        Pięknie powiedziane :-)
        Teraz trzeba wytypować kogoś, kto przybije to na drzwiach fary...
        • Gość: Gall Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: 217.97.147.* 19.08.03, 13:23
          Ta i znowu się zacznie. Nie prowokuj.
          Już to raz było przerabiae.
          Cholerka, wstyd przyznać ale nie pamiętam - w 1517 ?
          Pozdrawiam
          Gall
          • Gość: kasa Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 13:36
            Eee tam. Teraz nie pójdzie tak łatwo. Drzwi są spiżowe
      • tyciarek retrospekcja- zrzucam na dół 19.08.03, 13:12

> Gość portalu: Ted® napisał(a):
        >
        > > dwoli scislosci:
        > > umowy sie nie rejestruje w urzedzie
        > > nie ma obowiazku spisywania umowy jesli strony sobie ufaja, moze byc ustna
        >
        > Święte słowa. tylko że nie mowimy o jakiejs tam umowie na zamiatanie
        plebanii,
        > tylko konkretnym "dziele sztuki" za gruba kase wykonanym w legalnej firmie.
        > Czyzby pan odlewnik produkowal wieczorami na strychu w ramach rozrywki?
        > Projektu tez pewnie nie bylo - pleban opowiedzial swoja wizję? No i pozostaje
        > problem jak to zostanie zaksiegowane bez żadnego papierka?
        • Gość: Gall Re: retrospekcja- zrzucam na dół IP: 217.97.147.* 19.08.03, 13:15
          Nie przesadzaj.
          Czasami się zastanawiam skąd w narodzie ta waga do faktur.
          I uczciwe przyznaję, że statniego akapitu nie rozumiem.
          Pozdrawiam
          Gall
          • tyciarek Re: retrospekcja- zrzucam na dół 19.08.03, 13:23

• Gość: Gall Re: retrospekcja- zrzucam na dół IP: 217.97.147.* 19.08.03, 13:26
              co do 1 - Aha, o.k.
              co do 2 akapitu - z tymi fakturami to tylko opinio communis, a tak nie jest
              (lecz to odrębny wątek).
              Pozdrawiam
              Gal
            • Gość: kasa Re: retrospekcja- zrzucam na dół IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 13:32
              No co ty, miszczu, zwyczaj jest, a rutynowany odlewnik tak se dlubie za 70 tys.
              bez umowy. Nie wierze. Wszyscy nie płacą a on taki ufny? To by trzeba mu jakąś
              tablicę poświęcić czy cuś
              • genuine44 Re: retrospekcja- zrzucam na dół 19.08.03, 14:48
                > No co ty, miszczu, zwyczaj jest, a rutynowany odlewnik
                tak se dlubie za 70 tys.
                >
                > bez umowy. Nie wierze. Wszyscy nie płacą a on taki
                ufny? To by trzeba mu jakąś
                > tablicę poświęcić czy cuś

a Pan znowu swoje. O Pralacie bylo nie rzemieslniku.
                • Gość: kasa Re: retrospekcja- zrzucam na dół IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 16:18
                  Oszust oskarża prałata o oszustwo. Ale chodzi o przywalenie prałatowi, co nie
                  panie katolik?
                  • genuine44 Re: retrospekcja- zrzucam na dół 19.08.03, 17:26

> Oszust oskarża prałata o oszustwo. Ale chodzi o
                    przywalenie prałatowi, co nie
                    > panie katolik?

Podwojna moralnosc mamy Panie kasa? Pralata bronimy ale
                    rzemieslnika juz skazalismy. To sa nasze domysly tylko,
                    ze on na gotowke czekal. A moze nie? Pralata nie wypada
                    ale rzemieslnika kopnac wypada?
                    • Gość: kasa Re: retrospekcja- zrzucam na dół IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 18:45
                      primo: nie ja w tym wątku ciągle mylę indywidualne pojęcie moralności z prawem
                      jakie jest powszechne w tym kraju

secundo: proszę mi wreszcie pokazać gdzie to ja tak ofiarnie bronię prałata
                      zwalając całe zło na rzemieślnika? Owszem, to by pasowało do waszej czarno-
                      białej układanki, tyle że sami to sobie z tycim założyliście - kto się czepia
                      krętacza chałturzącego na czarno ten automatycznie broni prałata. Otóż nie
                      panie genuine. Ja tak sprawy nie stawiam. Ja po prostu nie wierzę w tę waszą
                      teoryjkę o złym do cna plebanie i biednym, naiwnym rzemieślniku, który padł
                      jego ofiarą.

Ale ja sobie mogę to powtarzać po raz kolejny, a wy i tak za chwilę zaczniecie
                      ni z gruchy, ni z pietruchy powtarzać "a co tu ma rzemieślnik do rzeczy". Aby
                      tylko nie pokazać, że brak wam argumentów.

Rzewna historyjka o zaginionej kasie ma kilku bohaterów a odlewnik lejący spiż
                      na czarno nie jest w tym dramacie tylko halabardnikiem. Skoro teraz nie można
                      dojść kto miał komu płacić, to znaczy tyle, że nawet porządnej umowy ustnej
                      (tak tu wychwalanej przez jednego znawcę polskiego biznesu, bynajmniej nie
                      chodzi o Teda) nie było.
                      • genuine44 Re: retrospekcja- zrzucam na dół 19.08.03, 18:50

> dojść kto miał komu płacić, to znaczy tyle, że nawet
                        porządnej umowy ustnej
                        > (tak tu wychwalanej przez jednego znawcę polskiego
                        biznesu, bynajmniej nie
                        > chodzi o Teda) nie było.

Gwoli scislosci: skad wiesz. Bazujemy tutaj na takim a
                        nie innym zestawie informacji. Masz jakies inne?
        • Gość: kasa Re: retrospekcja- zrzucam na dół IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 13:19
          Co mają do tego stawki Kubiaka? Trzymaj się pan tematu. Faktycznie najdroższy
          to najlepszy.

Wolę nauk od was nie pobierać, jeszcze zacznę bluzgać jak jakiś tyciarek czy
          inny jego klon.
          • tyciarek Re: retrospekcja- zrzucam na dół 19.08.03, 13:24

> Co mają do tego stawki Kubiaka? Trzymaj się pan tematu. Faktycznie najdroższy
            > to najlepszy.
            >
            > Wolę nauk od was nie pobierać, jeszcze zacznę bluzgać jak jakiś tyciarek czy
            > inny jego klon.

--j.w.
            albo prostaczyć jak sam gość portalu kasa ?

• Gość: Gall Re: retrospekcja- zrzucam na dół IP: 217.97.147.* 19.08.03, 13:27
              Panowie ostrzegam, że obu Wam taka dziecinada nie służy.
              Pozdrawiam
              Gall
    • Gość: Gall Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: 217.97.147.* 19.08.03, 13:20
      Co dokopywania klesze; macie rację
      Myślę, że przyczyna leży w następujących okolicznościach:
      - Maruszewski strasznie mataczy w sprawie, łamie obietnice, kłamie i nie chce
      się rozliczyć z brakującej kasy;
      - ciąży na nim to, że jest bardziej znany od odlewnika i to niestety z niezbyt
      dobrej strony;
      - obrona Arcybiskupa mu nie pomogła, z uwagi na jej jakość;
      - od księdza należy oczekiwać wyższych standardów moralnych

no a cóć - odlewnik:

- nieznany;
      - to jemu wiszą kasę
      - szary człowiek, obarczony wadami jak inni

i to osłabia fakt, że też nie jest czysty w dokumentacji.

Pozdrawiam
      Gall
      • tyciarek Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty 19.08.03, 13:27

-uwaga !w cywilizowanych krajach umowa ustna nie jest grzechem, a odrobina
        zaufania w interesach jest motorem napedowymi gospodarki.

• Gość: Gall Re: Ks. Arcybiskup odpowiada na zarzuty IP: 217.97.147.* 19.08.03, 13:30
          Dla zmiany klimatu:

W cwyilizowanym kraju takim jak USA umowy mają postać książek, tyle objętości.
          Co do grzechu - masz racje.
          Za brak umowy nikt się w piekle nie bęzie smayży, tylko fakrtycznie wypływają
          takie nieporozumienia jak przedmiot naszego wątku.
          Pozdrawiam
          Gall
          • tyciarek retrospekcja 2 19.08.03, 19:46
            kasa w cudzysłowiach:
            "Od ważenia winy, to jest w tym kraju sąd, panie tyciarek (skora PANA tak
            cieszy ta forma, to czemuż sam pan bluzgasz zamiast swiecic przykladem?)."

- po pierwsze nie jesteśmy w sądzie.tłumaczyłem już.
            - po drugie nie cieszy- tylko bawi. powazna różnica ,nie gościu ?
            rozbawiło bo juz oczekiwałem zdań w stylu: "masz szlugi gościu ? to kopsnij"
            pisałes coś o robotniczym żarcie, prawda ?

"Pozwól pan, że ja będę staroświecki: jak mnie okradną, ta najpierw spróbuje
            coś
            zdziałac na policji, a potem bede sie na nich skarzyl gazetom. No chyba, ze
            zaczne krasc i ktos mi podprowadzi fanty. Wtedy od razu aczne wrzeszczec na
            ulicy. Oczywiscie starą metodą "łapaj złodzieja".

-rób jak uważasz.
            załózmy,ze masz rację i ksiądz okradł wykonawcę,bo prawdopodobnie ten mu się
            podłożył,chcąc pozostawić zarobek w szarej strefie ( to małoprawdopodobne, bo
            takich drzwi nie robi się codziennie,a szumu było sporo):

pytanie 1: jaką kwotę chciał tedy ukraść wykonawca, a jaką ukradł ksiądz ?
            pytanie 2: jakie koszty wykonania drzwi poniósł wykonawca, jakie ksiądz ?
            pytanie 3: kto składał śluby czystosci i służbę Jedynemu- wykonawca czy ksiądz
            proboszcz ?
            pytanie 4 : czy za kradzież 100 zł jest taka sama kara jak za kradzież 10000
            zł w kodeksie ?
            pytanie 5: czy ten sam czyn jest tak samo oceniany bez względu na grupe
            społeczną, zawód jaki wykonuje i przedstawia sprawca ?

smutny jesteś.łoj smutny szanowny panie Kasa.

• tyciarek wyrwane z wypowiedzi J. Herolda 19.08.03, 21:21

"Ksiądz Arcybiskup słusznie podkreśla rolę społeczną w ufundowaniu Drzwi
              Jubileuszowych. Wielokrotnie o tym pisaliśmy podkreślając rangę tego
              wydarzenia. Żeby nie pomniejszyć obrazu tysiącletniej historii Kościoła w
              Polsce ani razu nie wspomnieliśmy, że na owych drzwiach kilkakrotnie wykute
              zostały sylwetki Księdza Arcybiskupa i proboszcza Fary."

-Prawda,że słodkie? szanowny panie Kasa- słodkie ?????
              pierdołowaty babci wnuczek postanowił jednak skupić swą aktywność na złu w tej
              sprawie najmniejistotnym ( z mojego punktu widzenia). ot logika !

"Proszę wybaczyć, ale każdy z nielicznej i nie najbogatszej rzeszy parafian
              Fary może Księdzu Arcybiskupowi zadać pytanie: skąd ich proboszcz, wziął na tę
              rodzinną inwestycję, jak dotąd 300 tys. złotych i skąd weźmie pieniądze na jej
              dokończenie. Czy Ksiądz Arcybiskup zna odpowiedź na to pytanie?"

- według logiki pierdołowatego babci wnuczka sprawy w ogóle nie ma bo wierni
              nie mają kwitów .brak dowodów- brak sprawy.

cała wypowiedź na w.w. temat tutaj :

www1.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,1626862.html.......................................................

• tyciarek errata linku 19.08.03, 21:21
                www1.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,1626862.html
                • Gość: LJane Zobacz też IP: 213.25.95.* 19.08.03, 23:06
                  www1.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,1626852.html
                  • Gość: kasa Wizje i retrospekcje moralisty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 10:10
                    Wzorzec moralnosci nadbrdziańskiej tyciarek permanentnie czuje się w obowiązku
                    pouczać innych i przypominać im rzekome błędne wypowiedzi. Zatem tak
                    wielbiącemu cytaty przypomnę tylko jeden - jego własny:

"
                    • tyciarek Re: Wizje moralisty śreniowiecznego 20.08.03, 16:56

> Wzorzec moralnosci nadbrdziańskiej tyciarek permanentnie czuje się w
                      obowiązku
                      > pouczać innych i przypominać im rzekome błędne wypowiedzi.

- znowu się pogubiłeś. w tym wątkuzupęłnie o co innego chodziło.

>Zatem tak
                      > wielbiącemu cytaty przypomnę tylko jeden - jego własny:
                      >
                      > "
                      • genuine44 Re: Wizje moralisty śreniowiecznego 20.08.03, 17:05
                        Sluchaj Tyciarek, Kasa mysli, ze ja Cie lubie. A wiec aby
                        udowodnic, ze tak nie jest...

Wale po pysku.

:)
                        • tyciarek Re: Wizje moralisty śreniowiecznego 20.08.03, 17:37
                          genuine44 napisał:

> Sluchaj Tyciarek, Kasa mysli, ze ja Cie lubie. A wiec aby
                          > udowodnic, ze tak nie jest...
                          > >
                          >
                          > Wale po pysku.
                          >

- w oryginale było "lać w pysk" . co chwile ktoś próbuje "zrobić pieniadze" na
                          wariancie mojego górnolotnego pomyslu-tymczasem tylko oryginał daje pełną
                          satysfakcję :-)

• genuine44 Re: Wizje i retrospekcje moralisty 20.08.03, 17:03

> zapewnił uroczyście, że rzemieślnik ma prawo kombinować
                      (czytaj kraść),

Radzilbym panue kasa nauczyc sie czytac najpierw a potem
                      wypisywac bzdury. To Ty kolego aby zagmatwac widok,
                      wyciagnales z rekawa rzemieslnika oszusta (zreszta
                      polegasz tylko na swoich podejrzeniach). Jeden facet
                      oszukal, byc moze okradl na calkiem spora kwote a Ty
                      kolego o rzemieslniku. Masz wszystkich za idiotow?

> straciłem pewność jaki to odłam katolicyzmu tenże mąż
                      niezachwianej wiary
                      > reprezentuje.

Martw sie o swoj odlam.

>W katechiźmie religii katolickiej nie znalazłem żadnego
                      zapisu
                      > sankcjonującego taki relatywizm.

A gdzie znalazles zapis, ze nalezy dokopac komukolwiek
                      byle bronic zlodzieja w suttanie?

> Ale są przecież jeszcze schizmatycy

Rydzyk z wielbicielami?

>
                      > Cóż, jaki kraj, tacy moraliści i katolicy. Prałat
                      znakomicie wpasował się w
                      > średnią krajową. Z odlewnikiem.

Pralat zlodziej Odlewnik na razie tylko w Twojej imaginacji.

• Gość: kasa Re: Wizje i retrospekcje moralisty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 20:48
                        Rzewne opowiastki o jakichś zwyczajach w średniowieczu, cos tam o znowu o
                        Rydzyku (po jaką cholerę ciągle o nim piszecie? jakieś kompleksy?), parę
                        brukowych epitetów stanowiących dumę tyciarka. Wizerunek biskupa, który jest
                        (ten wizerunek) dowodem na wszystko. I to jest "walka na argumenty". których to
                        mnie panowie brak wytykacie. Ależ wy jesteście zabawni.

Ale to przecież wy macie patent na bycie ekspertem. Wy wiecie, a reszcie "coś
                        się wydaje" lub "się przewidziało".

A tak przy okazji panowie - wasze wzajemne uczucia to wasz problem, ja nie
                        wnikam. Panie tyciarek - jak pan nie rozumiesz oględnie (a widać to z
                        przedostatniej wypowiedzi), to wprost poradzę - nie używaj pan słów, których
                        znaczenia pan nie rozumiesz. Efekt popisów pańskich pseudo-erudycyjnych bywa
                        żałosny. Tylko tyle.

Adieu panie moralny :-)
                        • genuine44 Re: Wizje i retrospekcje moralisty 20.08.03, 21:15

> Adieu panie moralny :-)
                          Tak to zwykle bywa gdy "argumenty" sie wala. Tak panie kasa?
                          • Gość: kasa Re: Wizje i retrospekcje moralisty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 21:39
                            O swoistą moralność, to tu walczy niejaki tyciarek. Nie przypisuj pan sobie
                            wszystkich zasług.
                            "Argumenty się walą"? Wasze? Trudno powiedzieć. Jak je zademonstrujecie można
                            będzie oceniać. Przeczytaj pan swoje ostatnie posty i znajdź choć jeden. Na
                            temat. Powodzenia
                            • genuine44 Re: Wizje i retrospekcje moralisty 20.08.03, 21:45

> będzie oceniać. Przeczytaj pan swoje ostatnie posty i
                              znajdź choć jeden. Na
                              > temat. Powodzenia

HaHa. Wydaje sie Tobie ze jestes mistrzem mistyfikacji?
                              Wyprodukowales tyle postow tylko na jeden temat, ksiadz?
                              NIE TO RZEMIESLNIK OSZUST. A tymczasem to ksiadz zlodziej.
                              • Gość: kasa Re: Wizje i retrospekcje moralisty IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 21:56
                                genuine44 napisał:

> HaHa. Wydaje sie Tobie ze jestes mistrzem mistyfikacji?

opisuj swoje wrazenia - moze to sie uda?

> Wyprodukowales tyle postow tylko na jeden temat, ksiadz?
                                > NIE TO RZEMIESLNIK OSZUST. A tymczasem to ksiadz zlodziej.

tak, tak - zmien pan nick na savonarola44. pasuje
                                • genuine44 Re: Wizje i retrospekcje moralisty 20.08.03, 23:56

> tak, tak - zmien pan nick na savonarola44. pasuje

Nie martw sie o moj nick, zastanow sie nad swoim.
                        • tyciarek Re: Wizje i retrospekcje moralisty 21.08.03, 09:39

> Rzewne opowiastki o jakichś zwyczajach w średniowieczu, cos tam o znowu o
                          > Rydzyku (po jaką cholerę ciągle o nim piszecie? jakieś kompleksy?).

-yyy, pewnie dlatego,ze można było z twoich karkołomnych wynurzeń wysnuć
                          przynaleznośc do klanu redemporystów ?
                          z poziomu wysławiania to tak instalator odbiorników naziemnych telewizji TRWAM.
                          może dlatego ?
                          parę
                          > brukowych epitetów stanowiących dumę tyciarka. Wizerunek biskupa, który jest
                          > (ten wizerunek) dowodem na wszystko. I to jest "walka na argumenty". których
                          to mnie panowie brak wytykacie. Ależ wy jesteście zabawni.

-brak logiki,nieumiejętnosć ważenia czasem mogą być smieszne.fakt.

> Ale to przecież wy macie patent na bycie ekspertem. Wy wiecie, a reszcie "coś
                          > się wydaje" lub "się przewidziało".

-łoj nieboże. znowu się pogubiłeś.dyskutujemy tu o tym,ze wina odlewnika(nawet
                          jesli zaistniałą była)jest nieporównywalna wobec winy proposzcza.dlatego nie ma
                          sensu się nią teraz zajmowac -gdy tak poważna sprawa nie znalazła jeszcze
                          godnego zakończenia. proste ?

> A tak przy okazji panowie - wasze wzajemne uczucia to wasz problem, ja nie
                          > wnikam. Panie tyciarek - jak pan nie rozumiesz oględnie (a widać to z
                          > przedostatniej wypowiedzi), to wprost poradzę - nie używaj pan słów, których
                          > znaczenia pan nie rozumiesz.

-zgadza się.przejęzyczenie.nie ma sensu tłumaczyć.w kazdym razie tez się
                          zagolopowałeś bo zawęziłeś ową czystość tylko do homoseksualizmu. to mniej niż
                          półprawda.

Efekt popisów pańskich pseudo-erudycyjnych bywa żałosny. Tylko tyle.

-a ja myslałem,ze dostosawem do poziomu adwersarza by być lepiej
                          zrozumianym.zabawne.

> Adieu panie moralny :-)

-do zobaczenia w średniowieczu,albo w kościółku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka