unsatisfied6 robiąc drzewo genealogiczne 07.11.03, 00:59 okazało się , że mam tam przodków . czy mam być z tego dumny ? Odpowiedz Link Zgłoś
bator1 Re: robiąc drzewo genealogiczne 07.11.03, 11:18 unsatisfied6 napisał: > okazało się , że mam tam przodków . > czy mam być z tego dumny ? Czy oni mogą być z ciebie dumni? Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: co Wam wiadomo o Armeńczykach? 07.11.03, 01:30 co Wam wiadomo o ORMIANACH? Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: co Wam wiadomo o Armeńczykach? 07.11.03, 01:31 lokator napisał: > co Wam wiadomo o ORMIANACH? no właśnie o Ormianach , wiesz coś ? Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: co Wam wiadomo o Armeńczykach? 07.11.03, 01:38 unsatisfied6 napisał: > lokator napisał: > > > co Wam wiadomo o ORMIANACH? > > no właśnie o Ormianach , wiesz coś ? Sympatyczni, "taniec z szablami", we Francji ich paru siedzi (znanych), rzeź Ormian dokonana przez Turków, jednym słowem: nic szczególnego... Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: co Wam wiadomo o Armeńczykach? 07.11.03, 09:35 Piewszy naród który przeszedł na chrześcijaństwo Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: co Wam wiadomo o Armeńczykach? 07.11.03, 09:36 ivica napisał: > Piewszy naród który przeszedł na chrześcijaństwo > to ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: €uropejka Re: co Wam wiadomo o Armeńczykach? IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.03, 11:12 unsatisfied6 napisał: > ivica napisał: > > > Piewszy naród który przeszedł na chrześcijaństwo > > > to ciekawe > > U6, na pewno znajdziesz duzo literatury non fiction na temat Armenii. Ja czytalam i polecam ksiazke autriackiego pisarza Franza Werfla "Czterdziesci dni Musa Dagh", jest tam opisana pierwsza w historii eksterminacja narodu. Turcja do dzisiaj oficjalnie nie przyznala sie i nie ustosunkowala do tego problemu. Pytanie: dlaczego w j.polskim uzywa sie dwoch pojec: Ormianie i Armenczycy, i jaka jest rozniaca miedzy nimi, a jakas musi byc, skoro one sa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: co Wam wiadomo o Armeńczykach? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 16:44 Taka jak między Finladczykami a Finami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: co Wam wiadomo o Armeńczykach? IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.03, 15:00 Czyzby? Armenczycy przyjeli chrzescijanstwo w 317 roku n.e. Odpowiedz Link Zgłoś
prsl Re: co Wam wiadomo o Armeńczykach? 07.11.03, 16:49 Gość portalu: Pawel napisał(a): > Czyzby? > Armenczycy przyjeli chrzescijanstwo w 317 roku n.e. Chyba tak... Tak przynajmniej pisza w encyklopediach: wiem.onet.pl/wiem/006e30.html Zdaje sie, ze chodzi o to, iz przyjeli chrzescijanstwo jako struktura panstwowa, decyzja wladcy. A nie oto, ze byli pierwszym ludem wyznajacym chrzescijanstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: co Wam wiadomo o Armeńczykach? 08.11.03, 00:07 Ludzie! Nie ma w j. polskim armeńczyków. Są Ormianie!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: €uropejka Re: co Wam wiadomo o Armeńczykach? IP: *.dip.t-dialin.net 08.11.03, 02:11 lokator napisał: > Ludzie! > Nie ma w j. polskim armeńczyków. Są Ormianie!!!!!! Slownik ortograficzny jezyka polskiego (wyd. 1992r.) podaje: Armenia, Armenka, Armenczyk Ormianin, Ormianka Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: co Wam wiadomo o Armeńczykach? 08.11.03, 08:27 Gość portalu: €uropejka napisał(a): > lokator napisał: > > > Ludzie! > > Nie ma w j. polskim armeńczyków. Są Ormianie!!!!!! > > Slownik ortograficzny jezyka polskiego (wyd. 1992r.) podaje: > Armenia, Armenka, Armenczyk > Ormianin, Ormianka > > > To jakieś oszustwo.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qczi co wiecie o Polakach? 09.11.03, 11:41 to moi przodkowie no wlasnie, jak byscie scharakteryzowali rodakow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kgg Re: co Wam wiadomo o Armeńczykach? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.03, 22:51 Nie ma takich i nigdy nie było, pewnie koledze chodzi o Ormian? Odpowiedz Link Zgłoś