unsatisfied6 23.11.03, 18:21 odwiedził mnie kuzyn. ma zgagę i brał na to polskiej produkcji ranigast . skarżył się , że w aptekach pojawiły się mierne prodróby kanadyjskiej produkcji . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qczi Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 00:32 niech w takim razie tyle nie je;))) Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 08:25 qczi napisała: > niech w takim razie tyle nie je;))) zazwyczaj nadkwasotę mają szczupli. nie zależy to tak od ilości jak od jakości jedzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
rhemek Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 08:54 To niech je wiecej:)) Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 08:57 rhemek napisał: > To niech je wiecej:)) > abstrahując od jego diety , czy to nie wspaniała wiadowmość , że robią tandentne podróby polskiego produktu ? Odpowiedz Link Zgłoś
qczi Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 09:33 a jak on to stwierdzil? Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 09:44 qczi napisała: > a jak on to stwierdzil? kandyjska podróba mu nie pomaga . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 10:02 on jest z kanady? Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 10:09 Gość portalu: Ted® napisał(a): > on jest z kanady? z Bydgoszczy , a lek z Kanady Odpowiedz Link Zgłoś
rhemek Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 10:13 A moze ten polski to podroba:) tylko ze lepiej zrobiony??? Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 10:16 rhemek napisał: > A moze ten polski to podroba:) tylko ze lepiej zrobiony??? słyszałeś o lepszych podróbach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 10:13 to skad wie, ze z kanady Odpowiedz Link Zgłoś
qczi Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 10:05 ale nie badal laboratoryjnie jej skladu chemicznego? w takim razie nie powinienes oskarzac firmy i psuc jej wizerunku mozesz napisac najwyzej, ze 'ranigast nie pomogl mojemu szwagrowi' czy komus tam Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 10:15 qczi napisała: > ale nie badal laboratoryjnie jej skladu chemicznego? > w takim razie nie powinienes oskarzac firmy i psuc jej wizerunku > mozesz napisac najwyzej, ze 'ranigast nie pomogl mojemu szwagrowi' czy komus ta > m jakże bym śmiał . dlatego nie podam nazwy firmy . cieszy mnie jednakże , że produkt polski może być dobry . nie opieram tez na jedym przypadku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 00:35 powinno pomoc kiedy sie przerzuci na kanadyjskie zarcie Odpowiedz Link Zgłoś
qczi Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 00:38 albo na kaszke manna;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiech Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było IP: 217.97.134.* 24.11.03, 10:35 Ranigast należy do tzw. leków generycznych, których substancja czynna nie jest już chroniona patentem. Dlatego też każdy producent, o ile interesuje go raczej umiarkowanie rentowna (w porównaniu do leków patentowych) produkcja generyków, może je sobie robić bez żadnych ograniczeń. Sam Ranigast to już podróba - tak na marginesie. Podejrzewam, że kolega mówi o firmie co się Apotex zowie (największy producent generyków w Kanadzie), ma swój oddział również w Polsce i sprzedaje 'ranigastowaty' preparat o nazwie Apo-ranitidine. Pytanie czy kolega zwrócił uwagę na dawkę (bo są co najmniej dwie) i czy nie aplikował sobie najmniejszej przypadkiem. Co do jakości wyrobów Apotexu, to produkuje jedne z lepszych generyków dostępnych na naszym rynku, zarówno pod kątem wchłanialnosci, jak i niskiego poziomu zanieczyszczeń. Dość powiedzieć, że ich piguły są 2-3x mniejsze od tych robionych przez np. Polfę Warszawa, a mają ta sama ilość substancji czynnej i do tego lepiej wchłanialnej. to tak, zeby sprawiedliwosci stało sie za dosc.. :) W. ps. nie pracuję w Apotexie, gdyby ktos pytał. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 10:44 Gość portalu: Wiech napisał(a): > > Ranigast należy do tzw. leków generycznych, których substancja czynna nie jest > już chroniona patentem. Dlatego też każdy producent, o ile interesuje go raczej > > umiarkowanie rentowna (w porównaniu do leków patentowych) produkcja generyków, > może je sobie robić bez żadnych ograniczeń. Sam Ranigast to już podróba - tak > na marginesie. > > Podejrzewam, że kolega mówi o firmie co się Apotex zowie (największy producent > generyków w Kanadzie), ma swój oddział również w Polsce i > sprzedaje 'ranigastowaty' preparat o nazwie Apo-ranitidine. Pytanie czy kolega > zwrócił uwagę na dawkę (bo są co najmniej dwie) i czy nie aplikował sobie > najmniejszej przypadkiem. > Co do jakości wyrobów Apotexu, to produkuje jedne z lepszych generyków > dostępnych na naszym rynku, zarówno pod kątem wchłanialnosci, jak i niskiego > poziomu zanieczyszczeń. > Dość powiedzieć, że ich piguły są 2-3x mniejsze od tych robionych przez np. > Polfę Warszawa, a mają ta sama ilość substancji czynnej i do tego lepiej > wchłanialnej. > > to tak, zeby sprawiedliwosci stało sie za dosc.. > :) > W. > > > ps. nie pracuję w Apotexie, gdyby ktos pytał. > to samo pytanie zadało moja żona kuzynowi , czy zaaplikował sobie tą sama dawkę ( żona jest farmaceutką lecz nie pracuje w aptece otwartej ). kuzyn brał i w jednym i w drugim przypadku dawki po 150 . Odpowiedz Link Zgłoś
rhemek Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 10:45 sekunde... a moze to po po postu przypadek??? nie zawsze dany lek pomaga... nie mozna diagnozowac po jednym przypadku:)) Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: kanadyjskie podróby- tego jeszcze nie było 24.11.03, 10:49 rhemek napisał: > sekunde... > a moze to po po postu przypadek??? > nie zawsze dany lek pomaga... > nie mozna diagnozowac po jednym przypadku:)) otóż on ma tego kanadyjskiego sporo ( były jakieś darmówki ) , ale woli sobie kupić w aptece ranigast , bo mu tamto nie pomaga . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 w papierkach dobry , faktycznie nieskuteczny 28.11.03, 13:31 unsatisfied6 napisał: > odwiedził mnie kuzyn. ma zgagę i brał na to polskiej produkcji > ranigast . > > skarżył się , że w aptekach pojawiły się mierne prodróby > kanadyjskiej produkcji . > > a ja naiwny myslałem , że może jesteśmy lepsi w produkcji leku na zgagę . zapomniałem , że można wszystko sprowadzić do Polski , nawet bubel , Department nadzoru Miniesterstwa zdrowia stawia zarzut niedopełnienia obowiązków przez Ministerstwo zdrowia w rejestrowaniu leków , przekroczenia uprawnień przez kierownika Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych , fałszowanie dokumentów przez pracowników urzędu itd. nic dziwnego , że kanadyjski lek , mimo że w papierkach dobry , faktycznie może byc nieskuteczny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiech Re: w papierkach dobry , faktycznie nieskuteczny IP: 217.97.134.* 28.11.03, 14:38 czy jego nazwa jest na liście 'wadliwie' wprowadzonych preparatów, czy tak sobie gdybasz, pomawiając przy okazji?.. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 nie wykluczam , czyżbym więc był na liscie przestę 28.11.03, 14:46 Gość portalu: Wiech napisał(a): > > czy jego nazwa jest na liście 'wadliwie' wprowadzonych preparatów, czy tak > sobie gdybasz, pomawiając przy okazji?.. nie wykluczam , czyżbym więc był na liscie najgroźniejszych przestępców tzw "pomawiaczy" ? nie wykluczam w świetle tego co napisałem i co ostanich dniach podała prasa . podaję tylko jedną z mozliwości nie zadziałania leku w przypadku kuzyna . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiech Re: nie wykluczam , czyżbym więc był na liscie pr IP: 217.97.134.* 28.11.03, 15:37 dosyć tendencyjna forma przekazu 'jednej z mozliwości'.. z tego co pamiętam, to preparat jest zarejestrowany w Polsce od dawna (najmniej ze 3 lata) i raczej mało to prawdopodobne, aby znalazł się na 'trefnej' liscie. tak na marginesie - lubi sie pomanipulowac gałeczkami, co?.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 ciebie inaczej uczyli? 28.11.03, 23:59 Gość portalu: Wiech napisał(a): > > dosyć tendencyjna forma przekazu 'jednej z mozliwości'.. > dodaj , że wg twoich kryteriów - fakt pozostaje faktem ,że lek nie poskutkował w przypadku kuzyna . ranigast był skuteczny , a kanadyjski nieskuteczny . uczono mnie w innym kraju , że postawienie prawdopodobnej tezy nie jest tendencją , a dociekliwością - żądano ode mnie staiwania takich tez na zajęciach , ciebie tak nie uczyli ? jutro popytam się w aptekach , który lek jest chętniej kupowany przez "zgagowców" , by usatysfakcjonować twój gust . dzisaj pytałem w jednej ale to chyba za mało . jak sądzisz ? > z tego co pamiętam, to preparat jest zarejestrowany w Polsce od dawna (najmniej > > ze 3 lata) i raczej mało to prawdopodobne, aby znalazł się na 'trefnej' liscie. twierdzisz , że to o czym podawała prasa , to był precedens przedtem nie praktykowany , tak ? > > tak na marginesie - lubi sie pomanipulowac gałeczkami, co?.. > :) a co to są gałeczka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiech Re: ciebie inaczej uczyli? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 29.11.03, 15:55 czy mozesz przyblizyć mi ciąg logiczny: zagraniczny lek okazał się nieskuteczny dla kuzyna --> wniosek: wprowadzono go na skutek fałszerstwa w Ministerstwie Zdrowia ja nie widze tutaj wynikowości a jak jej nie ma, to w moim odczuciu jest to manipulacja przeprowadzenie analizy na temat 'co się lepiej sprzedaje: lek silnie promowany w mediach, czy lek prawie nie znany' również pozwoli na uzyskanie dosyć zaskakujacej odpowiedzi, że lepiej sprzedaje się ten pierwszy.. I nie bronię tutaj preparatu, bo rybka mi czy jest skuteczny, czy też nie. Narzekasz, że rządy, banki, media itp. robią nam wodę z mózgu, a sam postepujesz w dokladnie ten sam sposób.. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 manipulacja opinią to władza i inforamcja 29.11.03, 20:25 Gość portalu: Wiech napisał(a): > > czy mozesz przyblizyć mi ciąg logiczny: > zagraniczny lek okazał się nieskuteczny dla kuzyna --> wniosek: wprowadzono > go > na skutek fałszerstwa w Ministerstwie Zdrowia > podałem dwie wersje - 1.ranigast lepszy tylko w przypadku kuzyna . 2.tyle nieuczciwosci wokoło , że nie mam zielonego pojęcia dlaczego kanadyjski lek pojawił się w aptekach > ja nie widze tutaj wynikowości > a jak jej nie ma, to w moim odczuciu jest to manipulacja > nie mam władzy i informacji , bym mógł manipulować , dlatego za manipulanta się nie uważam . > > przeprowadzenie analizy na temat 'co się lepiej sprzedaje: lek silnie > promowany w mediach, czy lek prawie nie znany' również pozwoli na uzyskanie > dosyć zaskakujacej odpowiedzi, że lepiej sprzedaje się ten pierwszy.. > > I nie bronię tutaj preparatu, bo rybka mi czy jest skuteczny, czy też nie. > Narzekasz, że rządy, banki, media itp. robią nam wodę z mózgu, a sam > postepujesz w dokladnie ten sam sposób.. jeszcze raz powtarzam , rządy , banki i media mają i władzę i dostęp do informacji - ja nie i jak zwyczajny szarak zastanawiam się dlaczego nieskuteczny lek sprzedaje się w aptekach - to więc nie jest to samo . nie twierdzę , że jestem nieomylny . nie będąc redaktorem , politykiem ani bankowcem , a jedynie przeciętnym klientem i konsumentem nie mogę być manipulatorem . wyrażam jedynie swoje subiektywne uwagi dotyczące szkół , leku , sklepów mięsnych , kredytów i inne. mam do tego prawo jako konsument i obywatel demokratycznego kraju . może się mylę , lecz mam wrażenie że szukasz w kilku tysiącach moich postów błedów - na pewno znajdziesz nie jeden . więcej jednak tego manipulowania i robienia ludziom wody z mózgu znajdziesz w mediach . ps. sprawdziłem w drugiej aptece - apteka miała apo-ranitidine za 10zł za 30 tabletek po 150mg - na początku sprzedawł się dobrze ze względu na znacznie niższą cenę ( reklama w przypadku dużej róznicy ceny nie skutkowała na rzecz ranigastu ) , jednak klienci wracają do ranigastu za 5zł za 10 tabletek po 75mg - ciekawe . jak ty to wytłumaczsz ? czyżby mój kuzyn tylko zaopatrywał się w dwóch aptekach ? Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 ciebie jednak inaczej uczyli 29.11.03, 21:13 Gość portalu: Wiech napisał(a): > przeprowadzenie analizy na temat 'co się lepiej sprzedaje: lek silnie > promowany w mediach, czy lek prawie nie znany' również pozwoli na uzyskanie > dosyć zaskakujacej odpowiedzi, że lepiej sprzedaje się ten pierwszy.. > jakie książki czytasz ? chodzisz do supermarketów - ludzie szukaja głownie tańszych wyrobów . opierasz swoje tezy na przypuszczeniach a ja na obserwacjach . mleko łaciate i mu schodzi gorzej z półek niż mleko za 1,50 zł . produkty sniadaniowe reklamowanych frim ( płatki , kulki ,muszelki ) schodzą wolniej od tańszych niereklamowanych . ranigast nie shodził przez jakiś czas , więc apteka miała tylko lek apo- ranitidine - kilkukrotnie tańszy od ranigast - teraz klienci pytają sie z powrotem o droższy ranigast . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 i jeszcze jedno 29.11.03, 21:17 unsatisfied6 napisał: > Gość portalu: Wiech napisał(a): > > > > przeprowadzenie analizy na temat 'co się lepiej sprzedaje: lek silnie > > promowany w mediach, czy lek prawie nie znany' również pozwoli na uzyskani > e > > dosyć zaskakujacej odpowiedzi, że lepiej sprzedaje się ten pierwszy.. > > > jakie książki czytasz ? chodzisz do supermarketów - ludzie szukaja głownie > tańszych wyrobów . > > opierasz swoje tezy na przypuszczeniach a ja na obserwacjach . mleko > łaciate i mu schodzi gorzej z półek niż mleko za 1,50 zł . > > produkty sniadaniowe reklamowanych frim ( płatki , kulki ,muszelki ) > schodzą wolniej od tańszych niereklamowanych . > > ranigast nie shodził przez jakiś czas , więc apteka miała tylko lek apo- > ranitidine - kilkukrotnie tańszy od ranigast - teraz klienci > pytają sie z powrotem o droższy ranigast . nie traktuj mnie jak idioty tylko dlatego , że nie jestem ekonomistą i daruj sobie te "przeprowadzanie analiz" , bo takie analizy możesz sobie w dupę wsadzić ewentualnie przedszkolakom referować . Odpowiedz Link Zgłoś