Dodaj do ulubionych

Czy przenieść dziecko do innego przedszkola?

04.06.09, 12:05
Witam, może są tu mamy, które mają za sobą zmianę przedszkola? Mam
dylemat - czy przenieść synka do przedszkola, w którym mamy
zarezerwowane miejsce i znajduje się bardzo blisko domu. Nie
musielibyśmy dowozić synka i stać w korkach, wkrótce będziemy mieć
drugie dziecko i to również argument "za" przeniesieniem malucha
bliżej. Martwi mnie jednak, jak zareaguje synuś - bardzo lubi swoje
obecne przedszkole, nam również bardzo przypadło do gustu. Czy
zmieniałyście swoim pociechom przedszkole - jaka była reakcja
dzieci? Podzielcie się swoimi doświadczeniami, może mi choć troszkę
pomożecie????
Obserwuj wątek
    • delight30 Re: Czy przenieść dziecko do innego przedszkola? 04.06.09, 12:46
      Ja przenosiła dziecko do innego przedszkola, i teraz też jestem zmuszona przenieść.
      Przeprowadziłam się do Bydgoszczy w 2007r w sierpniu i za późno było na
      zapisanie małego do 3-latków ale po znajomości się udało z tym że daleko od
      domu. Od września 2008r przenieśliśmy go do fajnego przedszkola bliżej domu i
      mały bez problemu się zaadaptował. To nas nauczycielka zrobiła w balona, mały w
      lutym nie chodził do przedszkola bo był chory a potem były ferie i pani prosiła
      żeby dzieci w miarę możliwości zostały w domach ze względu na grupy łączone i
      możliwe że dziecko może to źle znieść. Jako że byłam wtedy w ciąży bez problemu
      mały mógł zostać ze mną w domu. Gdy poszedł do przedszkola w marcu okazało się
      że już po zapisach i nasz syn nie został przypisany do swojej grupy na kolejny
      rok szkolny. Załamka:(
      Na szczęście mężowi udało się znaleźć miejsce w przedszkolu jeszcze bliżej domu
      i mały pójdzie do niego od września.
      Nasz synek jest dzieckiem kontaktowym i nie ma problemów z adaptacją w nowym
      środowisku więc nie martwię się o to jak będzie wyglądał jego pierwszy tydzień
      lub dwa w nowym przedszkolu. 9 czerwca idziemy na Drzwi Otwarte i mały sam
      zobaczy jak jest.
      No ale wszystko zależy od psychiki dziecka.
    • loola74 Re: Czy przenieść dziecko do innego przedszkola? 04.06.09, 16:47
      miałam IDENTYCZNĄ sytuacje. i przeniosłam dziecko do przedszkola bliżej domu. z
      zaaklimatyzowaniem się w nowej grupie nie było problemu, zwłaszcza ze po
      wakacjach takie małe dzieci zapoznają się jakby na nowo. poza tym dziecko nie ma
      świadomości że w danym przedszkolu musi spędzić 4 lata, wiec to że po wakacjach
      poszliśmy do innego przedszkola dla mojego dziecka nie stanowiło żadnego
      problemu. pewnie wszystko też zależy od wieku dziecka, ja przenosiłam czterolatka.
      no i wygoda nieporównywalna - do przedszkola mamy teraz 3 minuty piechotą, w
      zapomnienie odszedł koszmar przebijania się przez miasto samochodem w
      największych korkach, zwłaszcza że właśnie pojawiło się u nas drugie dziecko, a
      zaprowadzanie i odbieranie przedszkolaka to u nas raczej moja rola.
      • deria1 Re: Czy przenieść dziecko do innego przedszkola? 05.06.09, 10:42
        Dodałyście mi otuchy - to nowe przedszkole to SŁONECZKO na Okrzei na
        Błoniu, raczej słyszałam dobre opinie - jeśli znacie to przedszkole
        to napiszcie mi parę słów. Chyba damy radę - mały ma 2 lata 8 m-cy,
        od 5 m-cy chodzi do przedszkola, także raczej da radę. Poza tym jest
        bardzo śmiały, wygadany i otwarty - więc nie powinno być problemu.
        • delight30 Re: Czy przenieść dziecko do innego przedszkola? 05.06.09, 11:34
          Jak jest śmiały, otwarty i wygadany to na pewno nie będzie problemu:D
          Niestety nie znam tego przedszkola bom z Fordonu:)
          • nika-and-more Re: Czy przenieść dziecko do innego przedszkola? 08.06.09, 22:49
            a córa tam chodziła i niestety musieliśmy ją z stamtąd zabrać bo się
            przeprowadzaliśmy. Też byłam w ciąży i niestety nie miałam możliwości żeby ją
            dowozić z Fordonu. A przedszkole jest super. Gdybym mogła to synek też by tam
            chodził. Szczerze polecam.
            • delight30 Nika-and-more 09.06.09, 08:13
              A do którego przedszkola w Fordonie chodzi teraz Twoja córka? Mój syn zaczyna
              od września chodzić do Polanki a teraz chodzi do Pod akacjami.
        • mama_idalki Re: Czy przenieść dziecko do innego przedszkola? 09.06.09, 14:06
          Moja chodzi do Słoneczka. Jestem generalnie zadowolona. We wrześniu do grupy
          młodej mają dojść dzieci z młodszego rocznika (czyli z 2006), bo kilka z jej
          grupy odchodzi do angielskiej, więc może będzie w jednej grupie z Twoim małym :)
          • nika-and-more Re: Czy przenieść dziecko do innego przedszkola? 12.06.09, 19:54
            Teraz to ona już chodzi do szkoły.
          • nika-and-more Re: Czy przenieść dziecko do innego przedszkola? 12.06.09, 19:56
            A dlaczego przenosisz dziecko z przedszkola pod akacjami? Chcę tam posłać synka
            w przyszłym roku i się waham
            • delight30 Nika 12.06.09, 20:36
              przeczytaj mój pierwszy post
            • set_ka1 Re: Czy przenieść dziecko do innego przedszkola? 13.06.09, 10:49
              Moje dziecko chodzi do przedszkola Pod Akacjami od wrzesnia. Jestesm
              zadowoleni. Dziecmi maja szeroka game zajec dodatkowych, teatrzyki,
              opieka logopedy, angielski, rytmika, wycieczki (starsze grupy).Na
              szczescie nie musze zmieniac przedszkola bo byloby szkoda:)
              Moj synek tez zawsze byl uwazany za wesole, otwarte dziecko, ktoremu
              nigdy buzia sie nie zamyka. Jednak kiedy poszedl do przedszkola
              bardzo ciezko bylo mu sie zaklimatyzowac:( Jednak psychika dziecka
              jest bardziej skomplikowana niz nam sie wydaje.....
              • delight30 Re: Czy przenieść dziecko do innego przedszkola? 13.06.09, 11:03
                Nawet nie wiecie jak bym chciała żeby Dawid tam został, no ale trudno, tylko nie
                wiem po co dyrektorce numery telefonów do rodziców skoro nie korzystają z tej
                informacji wtedy kiedy trzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka