Dodaj do ulubionych

Pytanie do hennujacych

29.09.26, 19:49
Kupilam henne w opakowaniach 500 g i zastanawiam sie, jak najlepiej przechowac to, czego nie zuzyje po otwarciu opakowania. Wtedy zrobie dwie porcje na poczatek (jedna zamroze a jedna zuzyje). Moglabym te reszte suchej podzielic na porcje i zalac woda itd, po czym zamrozic juz gotowe w woreczkach. Ale to zajmuje duzo miejsca w zamrazarce, ktorego za bardzo nie mam.
Czy jesli takie otwarte opakowanie zawine w jakas folie/woreczek to bedzie ok? Zastanawiam sie, czy sie nie zacznie utleniac (?). Tzn ze bedzie z czasem slabiej farbowac. Ta resztka to jednak zostanie na osiem razy, bo mieszam z czym innym jeszcze. Ma ktoras z ematek doswiadczenie w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • mocca26 Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 19:52
      Ja ciasno zawijam torebkę i spinam klipsem. Potem wkłądam do wiekszej torebki ale to raczej po to, żeby zabezpieczyc okolice przed drobinkami henny
      • philippa_p Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 20:03
        Tak robie z tym dodatkiem do "normalnej" henny, ale wtedy zostaja mi dwie porcje a nie osiem. Troche dluzej zajmie, zeby to zuzyc, dlatego sie zastanawiam.
        • mocca26 Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 20:08
          A jak często hennujesz (w ciagu jakieog czasu zużyejsz te 8 porcji?)
          • philippa_p Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 20:31
            Starcza na jakies 4 miesiace, pod warunkiem, ze bede przygotowywac dwie porcje na raz jak dotad - jedna do zuzycia i jedna do zamrazarki na nastepny raz.
            • mocca26 Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 20:35
              moim zdaniem spoko - zapakuj szczelnie i tyle
              • philippa_p Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 20:42
                Jednak zle obliczylam. Po jakims pol roku bede ostatnie dwie porcje "nastawiala".

Tak czy siak chyba zaryzykuje
                • mocca26 Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 20:49
                  Ja kiedyś rok trzymałam i nic się nie stało. To znaczy nie wyłysiałam, ale może były jakieś minimalne różnice w intensywności kolorów? Przy hennie to trudno powiedziec bo za kazdym razem odrobinę inaczej wychodzi.
                  • philippa_p Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 20:56
                    Tzn otwarte opakowanie trzymalas? Jesli male roznice w intensywnosci kolorow to pikus smile

Normalnie kupuje opakowania po 100 g, ale nie mieli "mojej" tym razem.
                    • mocca26 Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 21:12
                      tak jak pisałam - ciasno zawijałam, *to była torebka) zamykałm klipsem i do drugiej torebki. YTrzymałam w szufladzie
                      • philippa_p Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 22:29
                        OK. No to sie pobawie w to smile
    • okruchlodu Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 20:03
      philippa_p napisał(a):

> Kupilam henne w opakowaniach 500 g i zastanawiam sie, jak najlepiej przechowac
      > to, czego nie zuzyje po otwarciu opakowania. Wtedy zrobie dwie porcje na poczat
      > ek (jedna zamroze a jedna zuzyje). Moglabym te reszte suchej podzielic na porcj
      > e i zalac woda itd, po czym zamrozic juz gotowe w woreczkach. Ale to zajmuje du
      > zo miejsca w zamrazarce, ktorego za bardzo nie mam.
      > Czy jesli takie otwarte opakowanie zawine w jakas folie/woreczek to bedzie ok?
      > Zastanawiam sie, czy sie nie zacznie utleniac (?). Tzn ze bedzie z czasem slabi
      > ej farbowac. Ta resztka to jednak zostanie na osiem razy, bo mieszam z czym inn
      > ym jeszcze. Ma ktoras z ematek doswiadczenie w tej sprawie?

Ja suchą trzymam w słoiku. Niezużytych resztek zmieszanych z wodą nigdy nie przechowywałam na później, ale też nigdy nie zostało mi tyle, żeby było sens kombinować.
      • philippa_p Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 20:32
        OK. Ja nie zostawiam resztek, tylko robie dwie porcje i te jedna niezuzyta zamrazam.
        • okruchlodu Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 21:07
          Spoczko, ja nawet o tym nie pomyślałam, ale jeśli coś działa to znaczy, że nie jest głupie.
          • philippa_p Re: Pytanie do hennujacych 29.09.26, 22:26
            A nie, spoko. Ja kiedys o tym czytalam na jakims forum jako ciekawostke, a potem mialam okazje przetestowac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka