Gość: zonc IP: *.awacom.pl 15.12.03, 21:56 sam dołoże jakiegoś zoncowego grosika ;-) pomnik jest superr nie to co Kaziu ;-( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Emeryt Re: dookola wojtek IP: *.telsten.com / *.telsten.com 16.12.03, 00:09 Pomnik jest ladny,ale we mnie budzi mieszane uczucia.To jednak pozostalosc po pruskim zaborze.Moze jednak Kazimierz Wielki bylby lepszy?To tak jakby ktos chcial postawic odnowa Wilhelma na Starym Rynku.To tez byl ladny pomnik,cos bylo widac i nie byl taki straszny jak ten obecny. Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: dookola wojtek 16.12.03, 00:27 Gość portalu: Emeryt napisał(a): > Pomnik jest ladny,ale we mnie budzi mieszane uczucia.To jednak pozostalosc po > pruskim zaborze.Moze jednak Kazimierz Wielki bylby lepszy?To tak jakby ktos > chcial postawic odnowa Wilhelma na Starym Rynku.To tez byl ladny pomnik,cos > bylo widac i nie byl taki straszny jak ten obecny. To nie jest znak własności wypalony Bydgoszczy na zadku, tylko dzieło sztuki. Zamku Królewskiego w Warszawie nie budowali polscy architekci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: dookola wojtek IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 00:36 wreszcie sie ktos za to zabral w towarzystwie henia jakos nie po drodze a teraz czemu nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: dookola wojtek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.03, 15:58 Nareszcie cos sie dzieje. Mam nadzieje ze tym razem to "wypali", Sam chetnie doloze sie do tego dziela. Jesli chodzi o wypowiedz pana "Emeryta" to moge jedynie wyrazic zdziwienie. Ciekaw jestem jak pan sie czuje idac przez Bydgoszcz. Tak wiele "przypomina" okres zaborow. Nawet te nasza Luczniczka. Powoli powinnismy wyleczyc sie z tych kompleksow. Ostatecznie to wszystko co zostalo w tym okresie zbudowane nalezy do historii naszego miasta. Jesli ktos patrzac na artystyczna wizje biblijnego potopu ma negatywne odczucia zwiazane z auturem i sponsorem tego dziela, to chyba jedynie swiadczy o tym ze sam temat jest mu calkowicie obcy. Czemu rozpoczyna sie rozgrywka miedzy odbudowa Potopu a budowa pomnika K. Wielkiego? Czy odbudowa Potopu zagraza postawieniu pomnika K. Wielkiemu. Ostatecznie, jak mozna sie doweiedziec , Stowarzyszenie nie czeka na prezet od wladz miasta tylko samo szuka poparcia mieszkancow Bydgoszczy i sponsorow. Potop stal przez 23 lata w polskiej Bydgoszczy i byl symbolem tego miasta. Jakos wtedy nie przeszkadzalo nikomu kiedy zostal postawiony. Utrata fontanny w 1943 roku byla odczuwana jako gwalt zadany temu miastu przez okupanta. Czemu obecnie , po tylu latach, fakt iz fontanna postawiona zostala w okresie zaborow ma ja dyskwalifikowac? Czy w ten sposob nie depcze sie uczuc Bydgoszczan w ktorych pamieci ta fontanna byla czyms wspanialym, pozwalajacym powiedziec ze mamy w Bydgoszczy co czego inni nie maja. Rzym ma swoja fontanne ale nasza nie jest wcale gorsza. Ja tez mimo ze z racji swojego wieku nigdy nie widzialem naszego Potopu, jestem calkowicie za odbudowa. Zdjecia na wystawie pozwolily mi raz jeszcze umocnic sie w moim przekonaniu i choc w przyblizeniu pojac jak piekana byla to fontanna. Bardzo chce aby moja Bydgoszcz przestala straszyc pustym basenem czy tez fontannami potworkami dawnego socrealizmu. zenek Odpowiedz Link Zgłoś