ko_menta_tors Marian Filar nie jest kłamcą lustracyjnym 26.06.09, 12:46 A mnie się marzy, ze kiedyś IPN i jego orły też trafi na listę instytucji, praca w których hańbi... Odpowiedz Link Zgłoś
zpkw Sąd: Marian Filar nie jest kłamcą lustracyjnym 26.06.09, 13:00 Bardzo ciekawe pomysły tutaj można przeczytać i idąc dalej stwierdzić, że każdy kto urodził się w PRL jest komunistą a każdy mieszkaniec Oświęcimia w czasie wojny brał udział w zagładzie więźniów, którzy przebywali w obozie. To bardzo głupia argumentacja. Moi koledzy (angliści) odbywający służbę wojskową po studiach prowadzili w szkole oficerskiej zajęcia z języka angielskiego i byli bardzo szczęśliwi, że nie ciąga się ich po poligonach i nie musztruje na placu. Czy należy ich rozliczyć z tego, że na przykład brali udział w przygotowywaniu do służby potencjalnych agentów? Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Sąd: Marian Filar nie jest kłamcą lustracyjnym 26.06.09, 13:03 "Nie mam żadnych wątpliwości, że każdy kto tam pracował był funkcjonariuszem służby bezpieczeństwa," I na podstawie takich widzimisie PiSich aparatczykow probuje sie udupiac ludzi. Nie dosc, ze najwyrazniej facet nie wie, co mowi (a powinien chyba byc fachowcem, jak w takim IPN pracuje), to jeszcze uwaza, ze moze wydawac wyroki bez sądu. Co za kur.stwo. Odpowiedz Link Zgłoś
zpkw Czasem przychodzi mi do głowy 26.06.09, 13:13 że IPN jest kierowany a jego działalność prowadzona właśnie dlatego w taki nieudolny sposób by można było zlekceważyć każde oskarżenie i zbagatelizować/podważyć każdy dowód. Biorąc pod uwagę opinię jaką u normalnych ludzi ma ta instytucja jest to bardzo prawdopodobne: dziwne oskarżenia, dyskusyjne dowody i interpretacje .... a Ci, których trzeba by było postawić faktycznie przed sądem mogą spać spokojnie bo zawsze wykręcą się tłumacząc polityczną nagonką lub niechęcią znanego polityka lub partii. Kto więc za tym IPNem stoi Odpowiedz Link Zgłoś
cli-ff Re: Czasem przychodzi mi do głowy 26.06.09, 13:29 Niech czasem przyjdzie ci do głowy zajrzeć do opisu działań IPN do innej niż GW gazety. Nigdy w GW nie przeczytałem czegokolwiek pochlebnego o takich organizacjach jak IPN czy CBA. A czy może w życiu wszystko być tylko czarne? Trzeba mieć bardzo dużo złej woli aby dokonywać nieustannie i wyłącznie takiej oceny. Czy to nie jest dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś
zpkw Re: Czasem przychodzi mi do głowy 26.06.09, 13:35 cli-ff napisał: > Niech czasem przyjdzie ci do głowy zajrzeć do opisu działań IPN do > innej niż GW gazety. Nigdy w GW nie przeczytałem czegokolwiek > pochlebnego o takich organizacjach jak IPN czy CBA. A czy może w > życiu wszystko być tylko czarne? Trzeba mieć bardzo dużo złej woli > aby dokonywać nieustannie i wyłącznie takiej oceny. Czy to nie jest > dziwne? Oczywiście, ale po to mamy wszyscy rozmum by myśleć i czytając, słysząc wyciągać właściwe wnioski. Widząc ile spraw zgłaszanych przez IPN jest umarzanych zastanawiam się nad taką sytuacją: co czuł bym na miejscu tych wszystkich pomówionych i co Oni i ich rodziny przez to wszystko przeżywają. Odpowiedz Link Zgłoś
brodeek Re: Czasem przychodzi mi do głowy 26.06.09, 13:51 zpkw napisał: > Oczywiście, ale po to mamy wszyscy rozmum by myśleć i czytając, > słysząc wyciągać właściwe wnioski. problem polega na tym, że większość czytelników GazWybu traktuje "pouczanki" tej gazety (bo nie są to suche wiadomości, zawsze są okraszone wskazaniem co należy o temacie myśleć) jako prawdę objawioną. Dlaczego? No bo przecież Michnik siedział w więzieniu w PRL, więc nie może manipulować, kłamać i mieć po prostu złej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Czasem przychodzi mi do głowy 26.06.09, 13:57 brodeek napisał: > problem polega na tym, że większość czytelników GazWybu traktuje "pouczanki" te > j > gazety (bo nie są to suche wiadomości, zawsze są okraszone wskazaniem co należy > o temacie myśleć) jako prawdę objawioną. Dlaczego? No bo przecież Michnik > siedział w więzieniu w PRL, więc nie może manipulować, kłamać i mieć po prostu > złej woli. Ale to samo można powiedzieć o każdej innej gazecie. Tylko, czy na przykład "Nasz śmietnik" udostępnia forum (tak wiem, mylę wyborcza.pl z gazeta.pl) gdzie KAŻDY może się swobodnie wypowiedzieć? Uważam, że wyborcza i okolice to jedne z najbardziej proobywatelskich i wolnościowych mediów ale jak każda mają swoje odchyły. Co do Michnika, tej swoistej ikonki zła niektórych ludzi to... cóż. Twoja argumentacja "No bo przecież Michnik siedział w więzieniu w PRL, więc nie może manipulować, kłamać i mieć po prostu złej woli." świadczy o tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
cli-ff Wykłasdowca prawa dla ubeków 26.06.09, 13:06 Prof. Filar dobrze ich wykształcił skora ponad sto przypadków esbeckich zabójstw wyszczególnionych w raporcie Rokity nie została nigdy wyjaśniona. Znaczy to tyle, że zabici przez oprawców służb bezpieczeństwa dziś uznawani są za samobójców, lub zginęli zupełnie przypadkowo. Sędziowie nigdy nie zgodzą się na lustrację swojego środowiska, czego dawali niejednokrotnie wyraz i nie pozwolą nazywać kłamcami lustracyjnymi swoich towarzyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Wykłasdowca prawa dla ubeków 26.06.09, 13:11 cli-ff napisał: > Prof. Filar dobrze ich wykształcił skora ponad sto przypadków > esbeckich zabójstw wyszczególnionych w raporcie Rokity nie została > nigdy wyjaśniona. Znaczy to tyle, że zabici przez oprawców służb > bezpieczeństwa dziś uznawani są za samobójców, lub zginęli zupełnie > przypadkowo. Sędziowie nigdy nie zgodzą się na lustrację swojego > środowiska, czego dawali niejednokrotnie wyraz i nie pozwolą nazywać > kłamcami lustracyjnymi swoich towarzyszy. A przeczytałeś ile czasu wykładał i co wykładał ?! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Wykłasdowca prawa dla ubeków 26.06.09, 13:14 Skoro kazdy pracujacy w tej szkole w Legionowie musial byc czlonkiem SB, to sad PRL-bis wyraznie lamie prawo gdyz chroni SBkow. Swinstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
ndjamena A skad to wywnioskowałes 26.06.09, 14:55 człowieku nienawisc cie tak zaslepia ze juz literki ci sie plączą Odpowiedz Link Zgłoś
brodeek Szkoła Gestapo a szkoła UB 26.06.09, 13:17 Dwie sprawy. 1. Proszę o informację czym różniły się szkoły Gestapo (czy NKWD, czy Stasi, czy Securitate - obojętnie) od szkoły w której Pan Filar wykładał. 2. Do tych co nawołują do spalenia archiwów IPN - jebni**jcie się w wasze puste łby idioci i pokażcie mi JEDEN normalny kraj, który po wyjściu z totalitaryzmu by to uczynił w imię "nie grzebania się w szambie". Banda baranów Michnikowych. Michnik wmawia wam pierdoły od 20 lat bo sam ma żywotny osobisty interes aby wszyscy wszystko zapomnieli, eh.. Odpowiedz Link Zgłoś
0123abc Sąd: Marian Filar nie jest kłamcą lustracyjnym 26.06.09, 13:18 Kolejny brudny okazał się czystym. Odpowiedz Link Zgłoś
ndjamena Re: Sąd: Marian Filar nie jest kłamcą lustracyjny 26.06.09, 14:56 Kolejny uprzedzony, nie przestal byc uprzedzonym Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan dlaczego 26.06.09, 13:42 dlaczego sportowcy, któtzy w PRL osiągali dobre wyniki, nie odetną się od nich? Przecież to były wyniki komunistyczne, służyły komunistycznej propagandzie. Jaką wartość mają też dyplomy wyższych uczelni z PRL? Odpowiedz Link Zgłoś
zpkw Przede wszystkim należy pamiętać, że PRL 26.06.09, 13:52 przez 45 lat był krajem, w którym prócz aparatczyków żyli normalni uczciwi ludzie, którzy uczyli się, wychowywali dzieci, pracowali i nie chcieli mieć z tym całym "systemem" możliwie nic wspólnego. Teraz nadszedł czas rozliczeń i ocen i myślę, że by nikogo nie skrzywdzić IPN powinien każdy wniosek bardzo wnikliwie rozpatrzyć i kierować do sądu tylko te niepodważalne sprawy. Wtedy ta instytucja miała by i autorytet i społeczny szacunek. Oczywiście o tych sprawach mają prawo wypowiadać się wszyscy ALE jednak Ci, którym (szczęśliwie) przyszło żyć jako ludzie dorośli po 1989 roku powinni wstrzemięźliwiej wypowiadać się o tym co było bo nie mają ani pojęcia ani wyobraźni jak ten cały PRL wyglądał... jak skomplikowane i trudne do zrozumienia teraz były ówczesne realia. Odpowiedz Link Zgłoś
d25 Re: dlaczego 26.06.09, 14:02 A ja mam pytanie. Gdzie ci UB-ecy i pozostali działacze tzw. służb komunistycznych kończyli podstawówkę, liceum czy studia? Dlaczego nie pociągnąć do odpowiedzialności ich nauczycieli, wychowawców kolonijnych, katechetów. Można to jeszcze rozszerzyć na rodziców, krewnych, sąsiadów, kolegów. Ilu tzw. agentów studiowało u "naszego" prezydenta? A kto uczył działaczy PIS-u? Na pewno znajdzie się jakiś tajny współpracownik albo jego krewny. I tak dalej, i tak dalej. Do paranoi już blisko. PS. Prokurator argumentował że wg. wewnątrzresortowych przepisów była to jednostka UB. W moich wewnątrz domowych przepisach znalazłem że Pan prokurator współpracował z wywiadem wysp Bali. Odpowiedz Link Zgłoś
cli-ff Re: dlaczego 26.06.09, 14:22 d25 napisał: > A ja mam pytanie. > Gdzie ci UB-ecy i pozostali działacze tzw. służb komunistycznych kończyli > podstawówkę, liceum czy studia? Ale pojechałeś. Dla ciebie nie ma różnicy rodzaj szkoły. Przecież SP, liceum, czy uniwersytet różni się choćby nazwą od szkoły wyłącznie dla ludzi, którzy postanowili zostać ubekami i biorą nauki w szkole UB, gdzie uczy się ich jak zabić i nie ponosić żadnej odpowiedzialności. No właśnie do paranoi u ciebie już blisko, bo być może u prezydenta uczyli się już zaangażowani ubecy, ale on o tym nie wiedział. A w Legionowie, Filar miał świadomość kogo szkoli. Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Sąd: Marian Filar nie jest kłamcą lustracyjnym 26.06.09, 14:17 Powołanie tego IPN-u, wyrzucanie w błoto 200 milionów zł rocznie na grzebanie się w esbeckich gównach woła o pomstę do nieba. Czy już naprawdę nasz naród nie ma innych potrzeb niż wyrzucanie 200 milionów zł z budżetu na utrzymywanie tych spisiałych sługusów? A gó... mnie obchodzi czy p.Filar skłamał czy nie skłamał. Wykładał w państwie polskim uznawanym wówczas przez cały świat i o co chodzi? Przez 10 lat na te gówna państwo polskie wyda DWA MILIARDY zł. w czasie gdy dzieci z domów dziecka po 18-tym roku życia idą do noclegowni dla bezdomnych. Jeśli jest Bóg to powinien pierdzielnąć w kogo trzeba. Sam naród tego nie zrobi bo w czasie wyborów trzyma dupy w domach, a do urn wyborczych suną po wyjściu z kościołów mocherowe berety stuknięte na rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
brodeek Re: Sąd: Marian Filar nie jest kłamcą lustracyjny 26.06.09, 15:00 Ale o co Ci chodzi? Każde szanujące się państwo demokratyczne ma swoje archiwa i ludzi je badających. Co jest niezwykle istotne zwłaszcza, jeżeli są to archiwa zbrodniczego systemu komunistycznego. Także nie odwracaj tutaj kota ogonem noclegowniami dla bezdomnych kolego, tylko weź przykład z Niemców którzy w archiwach III Rzeszy grzebią do dziś i nikt zdrowy umysłowo nie nawołuje do "zaprzestania grzebania się w Gestapowskich gównach". Odpowiedz Link Zgłoś
goyahkla Stefan Michnik brat Nadredaktora 26.06.09, 15:25 Według naszych sądów, Stefan Michnik brat Adama wcale nie był mordercą komunistycznym.On tylko wykonywał rozkazy. Tak samo tłumaczyli się naziźci. Ale co sie dziwić nazizm i komunizm(ULUBIONY USTRÓJ ADAMA NADREDAKTORA)wywodza się z jednego pnia. Jakia władza takie sądy! Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek hej, brodawka! Ile ci PiS placi od posta? Na piwko 26.06.09, 16:10 starczy? Ale moze ci pojda po premii, bo bredzisz... Odpowiedz Link Zgłoś
goyahkla Re: O! Kolejny nazisto-komunista dał głos. Za ile? 26.06.09, 19:10 PiSowcem ani Powcem to ja nie jestem. Ale ponoć GWczytelnicy maja walutę 1 paligłup= 100 michnikokrytów! Odpowiedz Link Zgłoś
tapryw [...] 26.06.09, 21:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
woj-77 Sąd: Marian Filar nie jest kłamcą lustracyjnym 27.06.09, 07:20 Kto przerwie ten kabaret? Kto teraz zapłaci za proces? Bo chyba nie oskarżyciel. Odpowiedz Link Zgłoś