kaza12 26.07.09, 14:20 Takiego nam drugiego Sikorskiego potrzeba na Prezydenta miasta. To co robi to świadczy nie zbycie o korzeniach jego wychodzących z tej ziemi z którą się utożsamia. Nigdy więcej już spadochroniarzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bigcharles Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromecko 26.07.09, 14:29 Cieszył bym się jeszcze bardziej jak by wszyscy tego chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
fus-1 Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 26.07.09, 15:54 bigcharles napisał: > Cieszył bym się jeszcze bardziej jak by wszyscy tego chcieli. Tym którym nie po drodze z takim myśleniem won z Bydgoszczy!! W tej Bydgoszczy nie ma miejsca dla dywersantów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: a co na to Ostromeccy herbu Pomian??? 27.07.09, 09:42 Brzydki palac. Ciekawe dlaczego Sikorski chce wlasnie ten?! Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 26.07.09, 17:00 Nie zbycie całkiem przyjemny pałacyk ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dychtrojber Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 26.07.09, 17:11 NO TO URZĘDASY - ALLELUJA I DO PRZODU !!! Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 26.07.09, 17:28 Platforma już może nie rządzić a nowy minister może wszystko pozmieniać. Tylko Metropolia Bydgoska Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 26.07.09, 18:17 Panie Radek, po starej znajomosci zglos sie Pan, via moj email na Gazeta. Prawdziwy Manor House powinien miec odpowiednia srebrna zastawe a tam, w tym Ostromecku, wszystko Swinskie Ryje juz dawno rozkradli. Chetnie wypozycze Panu darmo( ale pod komercyjne ubezpieczenie) ze sto kilo ksiazecych sreber w dluzszy depozyt. Ze wzgledu na sentyment do kolegi absolwenta 1-ki na Placu Wolnosci jak tez ze wzgl. na range naszego wspolnego Miasta. Sam dostarcze do Ambasady w Londynie a pozniej juz, w tzw diplomatic bag moze poleciec do Kraju. Tam mozna obejrzec: s269.photobucket.com/albums/jj51/swiniopas/ Zareczam Panu, Panie Ministrze, ze zupa grzybowa mojej Mondrusi podana z owej krolewskiej wazy smakuje wysmienicie. Goscie nie wiedza jednak jaki jej sekret tajemny: 6-8 torebek zupy borowikowej w proszku z Pudliszek + autentyczne suszone grzyby z Borow Tucholskich na okrase aby byl wlasciwy aromat. Palce lizac! Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 27.07.09, 20:19 A mógłbyś się tak zamknąć, z łaski swojej? Radek Sikorski to prawdziwy patriota z regionu bydgoskiego i twoja ironia jest nie na miejscu. Jest 1000 razy lepszym kandydatem na włodarza miasta niż obecny, skądinąd często działający wbrew interesom Bydgoszczy. Popieram Radka Sikorskiego w pełni i zawsze będę doceniał to, co zrobił dla naszego regionu Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 27.07.09, 20:22 Chociaż, jak jeszcze raz przeczytałem twojego posta... Trochę racji masz. Srebra się przydadzą :) Ale mam nadzieję, że skoro znasz Radka Sikorskiego, to nie będziesz mu bruździł z zawiści? Odpowiedz Link Zgłoś
saga-m Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromecko 26.07.09, 20:06 Bardzo mnie to cieszy, że min. R.Sikorski sprawi, że nasz region będzie znany w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 26.07.09, 22:38 Mam nadzieję że w związku z tym pomysłem pójdzie jakaś extra kasa na rozwój miasta a zwłaszcza pchnięcie do przodu tematu S5 (najlepiej przez miasto a jeszce lepiej w wariantach S5 przez miasto + obwodnica) a nie odłożenie ad acta. Jak mają się odbywać zjazdy unijnych darmozjadów w naszym pięknym mieście to niech choć mieszkańcy będą coś z tego mieli a nie tylko korki podczas przejazdu kolumn samochodów boru z lotniska do Ostromecka Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 27.07.09, 07:48 fanfaroni napisał: > to niech choć > mieszkańcy będą coś z tego mieli a nie tylko korki podczas przejazdu > kolumn samochodów boru z lotniska do Ostromecka A co to nie można w Ostromecku lądowiska do śmigłowców zrobić, tylko ludzi narażać ? Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 27.07.09, 16:09 po to jest lotnisko by tam lądowali, no chyba ze planowane jest przeniesienie lotniska na podostromeckie łąki ;-) A z innej beczki wyobrażasz sobie jakie było by "18 plenum spółdzielni zenum" gdyby naraz albo w krótkim czasie chciało zlądować na takim lądowisku kilkadziesiąt helikopterów ... Odpowiedz Link Zgłoś
drojb A co z homofobią władz Bydgoszczy? 26.07.09, 23:48 Proponuję, by każda wizyta zagranicznych oficjeli zaczynała się od protestu w Bydgoszczy przeciw homofobii i nietolerancji. Dziwne, że akurat to miasto jest tak zaściankowe! Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Lotnisko w Bydzi; to jest to! 26.07.09, 23:57 Teraz widac jak na dloni: Bydzia ma lotnisko miedzynarodowe a Torun laczke dla szybowcow i pasania baranow. Gdy przyleca wielcy tego swiata do naszego miasta to lotnisko bedzie czynnikiem decydujacym. Samolot rzadowy laduje na lotnisku miedzynarodowym, stamtad helikopter podejmie VIPa i odstawi w pare minut do przytulnego Ostromecka. Szybko i bezpiecznie, bez jakiegokolwiek styku z lokalnymi scierwojadami i homofobami. Rydzyk moze sie schowac.A gdy przyjdzie czas na tzw photo opportunity dla VIPow to sie sprowadzi dlugonogie modelki i dobrze umytych mlodych bydgoszczan i zapelni nimi Stary Rynek. Na bydlo ludzkie przydadza sie te elektryczne chinskie palki, ponoc b. skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jumanji_7 Re: Lotnisko w Bydzi; to jest to! 27.07.09, 07:55 swiniopas6 napisał: > A gdy przyjdzie czas na tzw photo opportunity dla VIPow to sie sprowadzi dlu > gonogie modelki i dobrze umytych mlodych bydgoszczan i zapelni nimi Stary Rynek > . Na bydlo ludzkie przydadza sie te elektryczne chinskie palki, ponoc b. skutec > zne. A KIM TY JESTEŚ ŚWINIOPAS,ŻE BYDŁEM LUDZKIM NAZYWASZ BLIŹNICH, KTÓRYCH NAWET NIE ZNASZ, KTO DAŁ CI TAKIE PRAWO, taki silny jesteś ??? Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Lotnisko w Bydzi; to jest to! 27.07.09, 08:33 jumanji_7 napisał: > A KIM TY JESTEŚ ŚWINIOPAS,ŻE BYDŁEM LUDZKIM NAZYWASZ BLIŹNICH, KTÓRYCH NAWET NI > E > ZNASZ, KTO DAŁ CI TAKIE PRAWO, taki silny jesteś ??? Nie denerwuj sie. Chyba rozumiesz ze ja z toba z jednego koryta nie jadalem. No, chyba ze w 1968r w bydgoskim wiezieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jumanji_7 Re: Lotnisko w Bydzi; to jest to! 27.07.09, 08:46 swiniopas6 napisał: > jumanji_7 napisał: > > > A KIM TY JESTEŚ ŚWINIOPAS,ŻE BYDŁEM LUDZKIM NAZYWASZ BLIŹNICH, > KTÓRYCH NAWET NI > > E > > ZNASZ, KTO DAŁ CI TAKIE PRAWO, taki silny jesteś ??? > > Nie denerwuj sie. Chyba rozumiesz ze ja z toba z jednego koryta > nie jadalem. No, chyba ze w 1968r w bydgoskim wiezieniu. Pochodzę z patriotycznej rodziny, ja klawiszem? no co Ty? samobójcą nie jestem, widzisz jakie ciężkie czasy idą, wieszają się ludziska na siłę i tak nagle i sami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Lotnisko w Bydzi; to jest to! 27.07.09, 09:21 od kiedy to klawisz jadal razem z wiezniami? Klawisze kradli, z paczek i z zywnosci wyprodukowanej w wieziennym PGR jak Stargard Szczec. gdzie tez uprawialem turystyke. Oni zarli wieprzowine a my, turysci, jakas bura breje. Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: A co z homofobią władz Bydgoszczy? 27.07.09, 20:29 Nie jestem homofobem, tylko mnie wkurzają różowoubrane palanty w szpilkach żądające możliwości zawierania małżeństw i wychowywania nieswoich dzieci. Całe szczęście, że Polska to kraj, gdzie jedyni mężczyźni chodzący parami z wózkami dziecięcymi to ZŁOMIARZE :) Odpowiedz Link Zgłoś
areabis Ten pałac był zbudowany przez Niemców dla Niemców! 27.07.09, 07:36 Trzeba wyjątkowej hucpy , aby prezentować to zagarnięte mienie jako polskie i zapraszać tam delegacje z Niemiec . Odpowiedz Link Zgłoś
pitrusza Zagarnięte mienie? 27.07.09, 08:15 Przecież to Niemcy zagarnęli nasze ziemie pod zabory. Pomyśl, zanim coś napiszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Oto po kim placze ten mily germanofil powyzej 27.07.09, 09:18 www.dabrowachelminska.pl/lista-artykulow-o-historii/49-rodzina Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Oto po kim placze ten mily germanofil powyzej 27.07.09, 20:31 Świniopas, ty chyba jesteś TROLLEM, co? Odpowiedz Link Zgłoś
bigstop Re: Oto po kim placze ten mily germanofil powyzej 31.07.09, 19:52 Poprawny adres o familjii: dabrowachelminska.pl/rodzina-alvensleben.html Odpowiedz Link Zgłoś
j-k belkot 27.07.09, 10:54 areabis napisał: > Trzeba wyjątkowej hucpy , aby prezentować to zagarnięte mienie jako polskie i > zapraszać tam delegacje z Niemiec . zostal zbudowany na zagarnietej polskiej Ziemi wiec o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 27.07.09, 07:41 kaza12 napisał: > Takiego nam drugiego Sikorskiego potrzeba na Prezydenta miasta. To co robi to > świadczy nie zbycie o korzeniach jego wychodzących z tej ziemi z którą się > utożsamia. Nigdy więcej już spadochroniarzy!!! mhm ... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
dychtrojber Ostatni właściciel 27.07.09, 09:04 Tylko żeby Sikorski nie rozwodził się przy Merkel że ostatnim włascicielem Ostromecka był hitlerowski zbrodniarz , adiutant Himmlera SS Gruppenfurher Ludolf Emanuel Georg Kurt Werner von Alvensleben Może być trochę niezręczna sytuacja . Odpowiedz Link Zgłoś
123mala Re: Ostatni właściciel 27.07.09, 10:50 Co tam właściciel ostatni już dawno nie żyję i nie ma co wracać ciągle do przeszłości, mnie bardziej interesuje czy zamkną ten piękny park dla zwykłych ludzi:( Mam nadzieję, że nie bo bardzo lubię tam przebywać. Odpowiedz Link Zgłoś
bigstop Re: Ostatni właściciel 31.07.09, 20:27 Żyją spadkobiercy. Odwiedzają nawet Ostromecko. Expertem od tematu jest pan Jerzy Świetlik z Ostromecka. Widziałem jego zdjęcie z Ludolfem von Alvensleben (1910 – 1996), zwanym “Lulu”. Po nim też ktoś był z tego rodu w Ostromecku. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromecko 27.07.09, 09:06 Tyle że do czasu tych spotkań pan Sikorski nie będzie już ministrem. O tym nie pomyślał? Odpowiedz Link Zgłoś
jumanji_7 Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 27.07.09, 09:10 cygan37 napisał: > Tyle że do czasu tych spotkań pan Sikorski nie będzie już ministrem. O tym nie > pomyślał? No proszę, też to już widzisz, a jak myślisz dlaczego może okryć się wielką niesławą, o co tu chodzi, co za tajemnica ???? Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 27.07.09, 09:13 Aż tak przenikliwy nie jestem; myślałem że do czasu naszej prezydencji w Polsce odbędą się przedterminowe wybory. Są dziś takie głosy. Odpowiedz Link Zgłoś
jumanji_7 Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 27.07.09, 09:15 cygan37 napisał: > Aż tak przenikliwy nie jestem; myślałem że do czasu naszej prezydencji w Polsce > odbędą się przedterminowe wybory. Są dziś takie głosy. Były huragany, przepotężne burze, to i trzęsieni ziemi być może i nie tylko ...???? Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 27.07.09, 09:23 Moze zostac Prezydentem Pomrocznej i co wtedy? Wpuscicie go do Ostromecka? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Schönborn i von Alvensleben Sikorski też zaprosi? 27.07.09, 09:56 A familie Schönborn zwłaszcza von Alvensleben Sikorski też zaprosi? W końcu to założyciele i właściciele tego zespołu pałacowego. Niewykluczone, że mogą wystąpić o zwrot majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Majatek 27.07.09, 09:59 Kiedy Niemcy mi oddadza majatek zrabowany przez nich mej rodzinie w latach 1939-1945? Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Majatek 27.07.09, 10:07 W kwestii formalnej: tzw reichsdeutche zostali dekretem powojennym wyzuci z wszelkiego majatku w Polsce. Ten dekret ma do dzisiaj moc prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Majatek 27.07.09, 10:12 I na mocy tego dekretu wracają teraz na Mazury i odzyskują gospodarstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Majatek 27.07.09, 11:00 Nie, bo zostali wyzuci z majatku jako autochtoni za Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Majatek 27.07.09, 14:08 Ano właśnie. Prawo rozróżnia miądzy przejęciem majątków z końcem wojny a późniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
gruetzi Re: Majatek 27.07.09, 11:24 swiniopas6 napisał: > W kwestii formalnej: tzw reichsdeutche zostali dekretem > powojennym wyzuci z wszelkiego majatku w Polsce. Ten dekret > ma do dzisiaj moc prawa. Zwroce tylko Panska uwage, p. fatso, na jeden, dosyc zaskakujacy detal: Joachim von Alvensleben, wlasciciel Ostromecka, polski ziemianin i patriota, wyslany przez syna bastarda Albrechta do Dachau i Buchenwaldu, wkutek roznych interwencji zwolniony, po czym zaliczono go do *trzeciej* grupy narodowosciowej. Mala rzecz, a cieszy. Nieustajaco K. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Majatek 27.07.09, 11:39 Jesli to prawda to ow Joachim byl volksdeutchem i ma prawo domagac sie zwrotu Ostromecka poprzez swoich zstepnych. W takim razie nie pozycze Ministrowi mojej Tarantelli co wisi u mnie na scianie bo jeszcze ow Joachim mi ja odbierze. NB> jako "fatso" to ja tu biegalem pare lat temu. Wykonczyl mnie jakis gad z Gaz Wyb, usunal, podobno ich piesek z Torunia. Oczywiscie, nikt z bydgoskiego bydla sie za mna nie ujal. Taki to juz narod. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Majatek 27.07.09, 14:10 swiniopas6 napisał: > Jesli to prawda to ow Joachim byl volksdeutchem i ma prawo domagac > sie > zwrotu Ostromecka poprzez swoich zstepnych. W takim razie nie pozycze > Ministrowi mojej Tarantelli co wisi u mnie na scianie bo jeszcze ow > Joachim mi ja odbierze. Jak zagrabione, to wypada oddać. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Majatek 27.07.09, 15:06 Ja nie grabilem ale moj Bat'ko juz tak. Tzn on te antyki kupowal z depozytu sadowego za grosze. Kto wie, najpierw pewnie pogonil precz tych Avenslebenow jako bydgoski prokurator a pozniej w ich pierzynach mieszkal i mnie tam splodzil. Jak pamietam to bardziej od antykow przydatna byla poreczna siekiera, chodzilem nia drewka rabac. Tez z depozytu sadowego, corpus delicti(dowod zbrodni) - jakis bydgoszczanin zamordowal nia dwie kobiety po wojnie a tatus go powiesil. Aha, mysmy nie mieli na poczatek w Bydzi nic, zero, nul. Bat'ko trzy razy w zyciu wszystko stracil- ale sie odkul za nieboszczki Komuny. Ja tez ja czule pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: Schönborn i von Alvensleben Sikorski też zapr 27.07.09, 12:04 Jest ich sporo. 4 żyjących dzieci: córka Juliane ur.17.02.1925 córka Ludowica ur.02.03.1934 - obie bez dzieci syn Konstantin 02.09.1942 i jego dzieci: - Nicole ur.05.02.1969 - Felicitas ur. 11.10.1978 - Constanze ur. 23.08.1985 oraz syn Busso - Heinrich ur.24.05.1944 i jego dzieci: - Christian ur.20.12.1972 - Sonia ur. 05.11.1974 - Andreas ur. 09.07.1976 - Bettina ur. 01.06.1982 Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Schönborn i von Alvensleben Sikorski też zapr 27.07.09, 12:21 cygan, ozen sie z bettina( o ile to nie jakas szantrapa niemiecka), ale ona najmlodza, w tloku ujdzie. bedziesz mogl sie szarpac z Bydgoszcza o palac. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Wladza boi sie ludu 27.07.09, 09:56 Wladza ucieka przed ludem do swych wiejskich posiadlosci... Odpowiedz Link Zgłoś
dychtrojber Re: Wladza boi sie ludu 27.07.09, 12:52 !!mr_kagan napisała: > Wladza ucieka przed ludem do swych wiejskich posiadlosci... I TAK KU..WA KAGAN OD CZTERECH TYSIĘCY LAT !!!!!!!! (za wyjątkiem 70 lat komunizmu kiedy uciekali do ośrodków rządowo- partyjnych ) Odpowiedz Link Zgłoś
wojkwi Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromecko 27.07.09, 11:33 To już wiadomo dlaczego nie było i nie będzie reprywatyzacji. Bo gdzie by się nasze nowe jaśniepaństwo miało niby w splendory przyoblekać, jak nie w zagrabionych przez stalinowców siedzibach szlacheckich? Miast prawić Rosjanom złośliwości, powinni wszyscy generalissimusowi Soso wieńce składać; nic tej naszej dzisiejszej "jelitki" nie dowartościowało jak bolszewicki zamysł zniszczenia szlachty i ziemiaństwa - do dziś w pilnej realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wentyl77 Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromecko 27.07.09, 12:24 Z czego tu się cieszyć, TVN 24 i tak będzie informować o "spotkaniach dyplomacji w Ostromecku koło Torunia". A tak na poważnie, znam Ostromecko z wielu wizyt i myślę, że pomysł jest strzałem w 10. To nie tylko piękny, choć poważnie podupadły pałac (wprawdzie ostatnio rewitalizowany) ale też duży i wspaniały park z wieloma urokliwymi zakątkami, gdzie podczas spacerów rozmowa będzie na pewno w miłej atmosferze. Jestem na tak pod warunkiem, że miasto da naprawdę duży zastrzyk gotówki na odnowienie dwóch pałacyków + zadbanie o jeszcze lepszy wygląd zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 27.07.09, 12:33 A co z tego za korzyść ma zwykły mieszkaniec Bydgoszczy czy regionu. Tylko Metropolia Bydgoska Odpowiedz Link Zgłoś
obruchany Jak tam , Bydzianie, prace ruszyly w pala-cu? 21.10.09, 16:57 Czy skoczylo sie na chlapaniu morda jak to zwykle w Polszcze bywa :) ? LOL>>>>> Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromecko 27.07.09, 13:45 Duże podziękowania Panie Ministrze. Odpowiedz Link Zgłoś
obruchany Pomysl inteligentny inaczej. 27.07.09, 18:24 jak i sam minister zreszta. Juz widze, w tym kraju bez drog jak klna w panice ludzie zaproszeni do Ostromecka, probujacy sie tam dostac z Wawki......pod koniec listopada, przy intensywnych opadach deszczu i gestej i mgle, wsidajac do tych starych, polskich helikopterow z demobilu by leciec te 300 km :))) Odpowiedz Link Zgłoś
odziadek zagadka: komu nie podoba się pomysł Sikorskiego? 27.07.09, 22:58 witaj obruchany! Wiemy, że nienawidzisz Bydgoszczy (sam to szczerze napisałeś), a więc nie martw się proszę zawczasu mgłą i deszczami nad podbydgoskim Ostromeckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: zagadka: komu nie podoba się pomysł Sikorski 28.07.09, 00:59 Czy Pan Obruchany to agent wrazego Torunia? Pytam bo tak sobie mysle, ze Minister Sikorski powinien wziac pod uwage, ze Krzyzacy torunscy moga sie psocic: rozkladac gwozdzie na drodze kawalkady rzadowych samochodow, pokazywac gole zadki takiej np Carla Bruni itp. Dlatego warto pomyslec o kordonie sanitarnym wokol Torunia na czas obrad. Taki ZOK -Zakaz Opuszczania Koszar dla piernikow z zakalcem. Odpowiedz Link Zgłoś
obruchany Do dziadka i swintucha 28.07.09, 14:48 Nie, Obruchany ( dla Bydzian Pan Obruchany) to mieszkaniec i obywatel USA od wielu lat. Panu Obruchanemu zajelo okolo miesiac czasu pokazanie za pomoca prostych trickow z IP Bydzianom, ze nie tylko nie mieszka w Toruniu ale wrecz nie mieszka w Polsce. Pochodzi z Bydzi, gdzie pobieral edukacje w renomowanym LO. Pozniej zas z Bydzi wybyl. W Toruniu zas byl w zyiu RAZ i to jeszcze za czasow komuny. Po ponad miesiacu dotarlo to do , zdaje sie, jednegj bydzianskiej makowwki, reszta dalej tkwi w niewierze. I dobrze. W sprawie Ostromecka- Czyy Obruchany gdzies napisal, ze pomysl mu sie nie podoba ??? To takie polski-bydgoskie, wmawiac komuc dziecko w brzuch :)) Ten pomysl jest fantastyczny ! Przez nastepne 10-15-20 lat zagraniczniacy beda zachodzic w przyslowiowa pale, co kierowalo osoba, ktora wymyslila te spotkania w Ostromecku ???? Przeciez dojazdu z Wawy tam praktycznie nie ma albo zajmuje nieproporcjonalnie dlugo, w samej Wawce i okolicy jest na pewno kilka lepszych miesjc na ten cel a w bezposredniej bliskosci nie ma nawet normalnegom, duzego miasta , jesli nie liczyc tegoz wlasnie Torunia. Coz , powiodzenie w osmieszaniu kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Do dziadka i swintucha 28.07.09, 16:42 Ach, juz poczulem ten swojski wiew rzygowin, wody i papierochow z szikagowskiego jackowa. Milo powitac dzentelmena z wielkiego swiata. A tak w kwestii formalnej: Ostromecko lezy chyba blizej Europy niz Warszawa i nikt nie planuje zapraszac tam Putina czy tez innych kacapow od wschodniej rubiezy . Co do braku drog godnych polonijniego zadka to chyba jest to zaleta? Spotkania maja sie odbywac na odludziu, w kameralnej atmosferze a goscie doleca z lotniska helikopterem. Borowiki, kelnerki i srebra mojego pucanci moga mieszkac w bydgoskich hotelach, goscie na miejscu, w palacu. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Do dziadka i swintucha 28.07.09, 16:49 Mowisz, zes nauki pobieral w renomowanym bydgoskim liceum? Jedno, jedyne jest takie- Jedynka na Placu Wolnosci. Poznac Pana po cholewach: Jedynka bedzie niedlugo juz miala swojego Prezydenta Polski co calkiem naturalne przeciez. Wnioskuje, zes ty jakis jakala pogoniony won aby sie przyuczal do zawodu w 6-ce. Robisz na durszlaku? Odpowiedz Link Zgłoś
obruchany Re: Do dziadka i swintucha 28.07.09, 17:03 Widzisz, to ja tak daleko a na polityce znam sie lepeie niz ty. A przynajmniej mam lepsze wyczucie sytuacji Nie, Polska nigdy nie bedzie miala prezydenta z Bydgoszczy. Malo tego, nawet minista juz niedlugo nie bedzie miala. Mozesz sobie ten poscik wydrukowac, zeskanowac i zachowac w PDF . Z checia wroce do tego tematu jak po obecnym rzadzie nie zostanie nawet siwy dym. Odpowiedz Link Zgłoś
dychtrojber Re: Do dziadka i swintucha 28.07.09, 17:10 Chyba świniopas jakiś czas nie było ciebie na naszym forum ,bo nie wiesz że z obruchanym się raczej nie dyskutuje. To tak jak w realu kiedy spotkasz zapijaczonego menela próbującego wyciągnąc od ciebie 50 groszy na denaturat . Z kimś takim raczej nie rozprawiasz o transcendentalizmie Kanta . Obruchany to taki internetowy zapijaczony menel , tylko jak mu dać te 50 groszy żeby się odp....lił ??? Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Do dziadka i swintucha 28.07.09, 17:16 Dlaczego? Ja lubie rozmowe z naturszczykami. ten folklor jezyka! -a ja kocham jezyk polski. Na sama Pomroczna pluje ale nie na moj jezyk ojczysty- srodkowoeuropejska latynke stworzona na uzytek Swinskich Ryjow jak Obruchany przez Wieszczow i innych wielkich Bialorusow. Obruchany: mam cus dla cie(bom tez Poeta, mozesz deklamowac w jackowie, stojac przy zmywaku: Halszka Rusaj me,oj rusaj,ty corny baranie Bo tam gdzie jo lubiach, nie kozdy dostanie! I choćbyś me rusał i ze razy tysionc Jo bych wincej kciała boś ty kochać przysiong Rusaj me, oj rusaj, muzynie ty bzytki Rusał i mój Jontek,ino nazbyt chybki I choćbyś me rusał nawet dzionek marny Jo bych wincej kciała boś ty juhas śwarny Rusaj me, oj rusaj, diable ty rogaty Kiej bede gaździna, pójde na roraty Dulara to ksindzu na tace ja rzuce Na, bierz klecho piniondz bo na Greenpoint wróce! Rusaj me, oj rusaj, choćby przez chomąto Ale najpierw zapłać u Jaśka z Toronto I choćbyś me rusał za jeden oscypek Lepse to niźli Jontka tyci, mały pipek! fatso Odpowiedz Link Zgłoś
obruchany Re: Do dziadka i swintucha 28.07.09, 17:23 dychtrojber napisał: To tak jak w > realu kiedy spotkasz zapijaczonego menela próbującego wyciągnąc od > ciebie 50 groszy na denaturat . Z kimś takim raczej nie rozprawiasz > o transcendentalizmie Kanta . A Ty rozprawiasz na forach o transcendentalizmie Kanta? Moglbys podac jakis link? Chetnie poczytam , bo rzeczywiscie trudno z kims teraz pogadac o tych historycznych, dawno odlozonych do lamusa teoriach. Pisze wolno, bo wiem ze w Bydgoszczy wolno czytaja. Czy stad biora sie bydgoskie kompleksy? www.staypoland.com/map.htm Odpowiedz Link Zgłoś
obruchany Re: Do dziadka i swintucha 28.07.09, 17:00 swiniopas6 napisał: > Ach, juz poczulem ten swojski wiew rzygowin, wody i papierochow > z szikagowskiego jackowa. Jakie to okropne poczuc taki nieswojski i na szczescie zapomniany polski smrod .... pisanie o czyms o czym sie nie ma pojecia to bardziej swojskie niz zawisc i topienie blozniego w lyzce wody . Dobrze ze doswiadczam tego tak rzadko, mieszkajac daleko od Polski i w normalnym swiecie. Niektorym wydaje sie to dziwne, ale ja w Polsce mam osobny zestaw ciuchow, ktorych nigdy nie zabieram ze soba do domu. Nosze je tylko podczas krotkich pobytow w PL. Dlaczego? Bo sa tak przesiakniete obrzydliwym smrodem na lewo importowanych do polski papierochow z knajp, barow, pociagow, samochodow, biur ze nie da sie tego wyprac nawet w goracej wodzie przez 90 minut ! Odnosnie picia to preferujemy doskonale, amerykanskie piwa z lokalych , malych browarow, zas pawie najczesciej widuje wlasnie w starym kraju. To efekt brudu, niewlasciwego przygotowania jedzenia a takze picia na umor tanich alkoholi. Odpowiedz Link Zgłoś
janka561 Re: Do dziadka i swintucha 28.07.09, 17:10 Wiesz co pomylencze z jakiego zamknietego zakladu cie wypuscili przez pomylke.Znam pewna pania tez udaje amerykanke ,piwo wiesz co to jest piwo bo ja tak .Te psie szczyny w hameryce nie mozny piwem nazwac. Pytanie a jaka zmiane bielizny nosisz po czarnuchach gdy jedna tutaj pozostawiasz.Dziwie sie adminowi ,ze pozwala takiemu obornikowi egzystowac tutaj.Spadaj czarno biala amerykanska wybrakowana mieszanko. Odpowiedz Link Zgłoś
obruchany Re: Do dziadka i swintucha 28.07.09, 17:18 "Piekna Polka" zabrala glos :) I subtelna taka ":) hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Do dziadka i swintucha 28.07.09, 17:11 A ja na odwrot, bedac w Polsce bez Zubrowki zyc nie potrafie. To byl najlepszy(jedyny) wynalazek Nieboszczki Komuny. Golonka tez podchodiaszczaja, pod wodke. Ale sie przyznam ze mam szczegolna perwersje: lubie sobie wypic butelke taniego wina owocowego. Usta Soltysa, Czar PGRu- wszystko mi lezy. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Do dziadka i swintucha 28.07.09, 23:00 Obruchany, mam tam byc u ciebie w jackowie, pod koniec Pazdziernika. Zona ma jakis kongres w USA znowu, mordercy bialych szczurow i gmeracze w ich mozgu. Wlasnie sciagam mape Illinois na moj I.go, nie chce sie podlaczyc do europejskiej cywilizacji na GPSie. Czy znasz jakas dobra i niedroga knajpe gdzie mozna zjesc golonke w Chicago a gorale uchlani wodka nie bija sie ciupagami? Odpowiedz Link Zgłoś
obruchany Jackowo, to i owo 29.07.09, 14:38 Czy znasz > jakas dobra i niedroga knajpe gdzie mozna zjesc golonke w Chicago a gorale uchlani wodka nie bija sie ciupagami? Chetnie bym tobie, swiniopas, pomogl ale ja niestety nie bylem w zyciu na jackowie i nawet nie bardzo wiem, co to jest. Podobno jest to jakas szczatkowa pozostalosc polskiej dzielnicy, zamieszkana obecnie przez Latynosow. Ja w Chicago nie mieszkam, ale rozumiem ze dla was tam, w egzotycznej Bydzi, Chicago i Nowy Jork to jak jedno? Moge ci polecic co nieco na wysmiewanym przez nieswiadomych "grymponcie", to taki odpowiednik "jackowa" tyle ze w NY, gdzie kiedys mieszkaliscie przyjezdzajac dorobic sobie na traktor albo nowy dach na stodole, a gdzie dzis kroluja nowoczesne kompleksy mieszkaniowe, w Polsce developmentami dumnie zwane. Poniewaz jednak Greenpoint zrobil sie potwornie drogi i ekskluzywny, to was stamtad wywialo, podobnie jak i prawie wszystkie polskie knajpy i sklepy. Nie- polskich zas polecal tobie nie bede, bo jkilka obiadkow wywaliloby wam w budzecie dziure, ktora potem musielibyscie latac miesiacami. Takze pozostaje ci Mc Donald's, spoko, mozna na tym przebidowac, a moze zapraszajacy twa zonke na "konferencje" nakarmi i ciebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Jackowo, to i owo 29.07.09, 23:58 Jakbys zgadl, przyjacielu z Greenpointu. Wlasnie przeprowadzilem dluzsza konferencje z zona, via Skype. Zona ma szmal, tzw grant i b. nie lubi ten szmal oddawac spowrotem Ministerstwu. Chce placic w tym Szykago, o ile rachunki beda. Mnie w zasadzie odpowiada pozycja alfonsa ale mam problem; chce przy okazji odwiedzic pewnego polskiego herbowego w Los Angeles(nazwisko wszystkim znane). Nie bylem nigdy w Colorado a i Yellowstone bym sobie chetnie tez obejrzal. Krotko mowiac, chce nie 5 dni w USA ale 3 tygodnie. No i wszystko to zalezy od tego czy gieldowi Zydzi z Londynu pokryja mi ta wycieczke. Sprawa sie moze rozwiazac juz nawet jutro- bo ciezko dzis pracowalem nad zarobieniem szmalu. To jednak nie jest mila i interesujaca praca przy zmywaku, jaka ty sam znasz z Greenpointu. Przysle ci kartke z Usiech, jesli nie zbankrutuje. NB jak tam moj wierszyk? Jestem b. lasy na pochwaly. Odpowiedz Link Zgłoś
obruchany Re: Jackowo, to i owo 30.07.09, 14:49 Niestety, na Greenpoint dzis nic nie kupie bo za duze pieniadze za malo tam dostane. Za 600 000 dolcow, ktore mi na G. kupuja male , 80 metrowe mieszkanko, moge na LI albo w NJ kupic dzis piekny dom z duzym ogrodem a moze i basenem. A ja licze i mysle, w przeciwienstwie do was ta, szlachcicow rozrzutnych, chacharow bydgoskich. Jak juz sie wiec zdecydujesz czy chcesz sie bawic w towarzystwie gorali (z Peru) na Jackowie czy zwiedzac najnudniejsze i najbardziej oklepane turystycznie w USA miejsca, to napisz, moze znajde troche czasu by sie oderwac od ....no niech bedzie, zmywaka. Chociaz Bogiem a prawda, tu ci co pracuja w knajpach zmywakow zdaje sie nie uzywaja, to was Polaczkow z PL gonia w Anglii do tych prymitywnych urzadzen. W USA korzysta sie raczej z automatycznych zmywarek. Kiedys i w Polsce do tego dojdziecie, tylko pomalu, nie na chama i nie wszystko na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Jackowo, to i owo 30.07.09, 15:27 Oni w tej Bydzi moze ich nie maja, tych zmywarek ale ja mam u siebie, nieopodal krolewskiego palacu Hampton Court. F-my Bosh bo i u nas ci Germanie zawojowali rynek. Co do mieszkanek w NYC to mialem i ja takie male, odziedziczone po ciotce AK-owce. Sprzedalem, przegralem na gieldzie. Wtem sie odzywa po paru latach adwokat z Brooklynu, pozarl sie z innym zlodziejem irlandzkim i postanowil mi zwrocic pieniadze. Tym razem nie przegralem ,zainwestowalem i jestem takim malym angielskim (land)lordem nad Tamiza. Wlasnie szukam frajera co by odkupil- min. 1.5 mln dolarkow. Reflektujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
obruchany Re: Jackowo, to i owo 30.07.09, 15:55 Ty masz jakis dziwny styl wyslawiania sie. Nie rozumiem. Sprzedales, przegrales na gieldzie i potem ci oddal? Co ci oddal, w ryja? A frajera to szukaj ale w PL albo w Europce, tam tego towaru pelno. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Jackowo, to i owo 31.07.09, 22:00 ee tam, przyjacielu- po prostu jakos zebralo mi sie na wspomnienia. Stary pies jak ma zdechnac to tez wyje do ksiezyca. Zapomnij, ale jedno ci powiem - prawda niekiedy jest bardziej dziwna niz zmyslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
odziadek Re: Do dziadka i swintucha 28.07.09, 23:26 Panie Obruchany Obywatelu. Naucz się proszę - z oddali swego "zamorskiego" IP - wymawiać i pisać prawidłowo: Bydgoszcz, bydgoszczanie, bydgoski. Niestety, używane przez Ciebie słownictwo wskazuje raczej na okolice stadionu żużlowego w Toruniu, a nie na Manhattan :( Odpowiedz Link Zgłoś
obruchany A.....aha.....ok.....tak..... ? 28.07.09, 23:31 odziadek napisał: używane przez Ciebie słownictwo wskazuje raczej na okolice stadionu > żużlowego w Toruniu, a nie na Manhattan :( Na Manhattan? A na Manhattanie uzywa sie polskiego slownictwa? OK....czy przekazano Ci te informacje podczas nauki na bydgoscim UKW? Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: A.....aha.....ok.....tak..... ? 30.07.09, 00:05 Uzywa sie. Przynajmniej za moich czasow polskie panienki co wynajmowaly klitki w piwnicach u dobrych Polakow na Greenpoincie($100 na tydzien), regularnie udawaly sie tam na tzw Jume. Czyli kradly swetry, ponczochy itp na zamowienie polskiego pasera. To jednak nie Bydgoszcz i tam takie rzeczy w tanich magazynach leza wywalone na stosy, slabo pilnowane. Latwo ukrasc, wsadzic w majtki albo wypchac sobie biustonosz i wyniesc. Polka potrafi! Odpowiedz Link Zgłoś
obruchany Re: A.....aha.....ok.....tak..... ? 30.07.09, 14:34 E, to jeszcze widocznie nie byly moje czasy. A szczesliwie mieszkam w USA dobre 20 lat. A moze i byly, tylko ja sie nie obracam w kregach tej Jumy. Dzis w sklepach nie kradnie sie, bo po co , skoro wszystko jest tak tanie? Owszem, od czasu do czasu slyszy sie o jakims wyrafinowanym napadzie ale to raczej na jubilerow i to nie Polacy sie tym zajmuja. Polacy dzis, ci co mieli rozum i tu zostali, ida na college i zarabiaja kase wieksza, niz mogli by ukrasc. Odpowiedz Link Zgłoś
mi123451 Sikorski i Zemke - oni mysla o naszym miescie 27.07.09, 22:47 W/w panowie sa to osoby bardzo kompetentne i mimo stanowisk robiace cos dla miasta, a nie jak biznesmeni dorabiajacy sie na tym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
dychtrojber Pałac w Lubostroniu. 28.07.09, 17:26 Mamy w okolicy perełkę w postaci zespołu pałacowo- parkowego w Lubostroniu do wykorzystania np. dla spotkań zespołów tematycznych podczas wizyt MSZ . Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Pałac w Lubostroniu. 28.07.09, 17:43 A tam? www.palacrunowo.pl/palacrunowo/pl.htm Po upadku Komuny mialem tzw Delusions of Grandeur i chcialem ow obiekt kupic. Ale zle sie ozenilem i nie wzialem udzialu w aukcji. Chlopy z Agencji Rolnej wyrwali ode mnie 5 tys zl- najlepiej wydane pieniadze w mym zyciu. Obiekt na uboczu, dyskretny. Minister Sikorski moglby tam zapraszac na mysliwskie weekendy/rozowe balety rozne Damy i Huzarow. Zrobic tam konkurencje historycznemu Palacowi pod Blacha. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromecko 28.07.09, 18:05 Lubostron: ladna buudka, nigdy tam nie bylem. A co zrobicie jak wroci hr Skorzewski i was stamtad pogoni? Odpowiedz Link Zgłoś
dychtrojber Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 28.07.09, 18:35 A szkoda Przy okazji pojedż ,warto. Myślę że pałac i ogromny park są jednymi z piękniejszych w Polsce. Co do Skórzewskich to ciekawe jest że Hr. Skórzewska bliska przyjaciółka Fryderyka II była podejrzewana o zdradzanie tajemnic konfederatów Prusakom Zresztą w 1769 roku kiedy ważyły się losy granic I rozbioru Polski rodzina Skórzewskich wysyłała listy z pokornymi prośbami żeby Fryderyk raczył objąć opieką ziemie i majątki ówcześnie w granicach Rzeczpospolitej . Fryderyk II prośbę przyjaciół Skórzewskich w swej łaskawości spełnił w 1772 roku Odpowiedz Link Zgłoś
obruchany A jak tam z tym transcendentalizmem Kanta ? 28.07.09, 19:10 forum.gazeta.pl/forum/w,54,98287860,98372086,Re_Do_dziadka_i_swintucha.html Czekam na te linki i czekam :( Niesolidni ci Bydzianie. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 28.07.09, 22:50 Dzieki za informacje. Swinie ci Skorzewscy, faktycznie do Lubostronia powrotu nie maja. Ulzylo mi na sercu bo moj wlasny Bat'ko tracil wszystko 3 x dla Polski i np nie kazdy wie, dlaczego dobra rodzina Jaruzelskich h. Slepowron finansowo na psy zeszla: tatus Generala musial sie wynajmowac za dzierzawce majatkow. Poszlo o to, ze trzeba bylo wplacic ogromna lapowke w czasie zmagan Powstania Styczniowego by przodkowi zycie ocalic. Takie byly losy rodzin herbowych, patriotycznych polskich rodzin. No, moze z wyjatkiem Lubomirskich, ktorzy przed Komuna zawsze na cztery lapki spadali. No ale skoro juz wiemy, ze Skorzewscy to zaprzancy i renegaci to faktycznie, lepiej ich potomkow pedzic od Lubostronia z daleka niczym wwsciekle psy. Palac niech do miasta nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Dyplomacja w pałacu. Sikorski wybrał Ostromec 01.08.09, 12:41 No a teraz doczytalem sobie sage rodu Alvenslebenow. Tak mi wychodzi, ze dobry Hrabia "Lolo", obywatel narodowosci niemieckiej i za Polaka biegajacy u okupanta,mial pelne prawa domagac sie zwrotu Ostromecka. Udalo sie wam, zlodzieje i Swinskie Ryje ,jak na razie ale nie cieszcie sie przedwczesnie. Gdyby zyjaca corka hr Lolo zaczela sie szarpac w Strasburgu o Palac a Bruksela od jego oddania uzaleznila przyznanie funduszy to pewnie by wam rura zmiekla. Powinna sobie wziac dobrego adwokata. Albo rybka albo pipka: Ostromecko za tory do Fordonu? Odpowiedz Link Zgłoś