Dodaj do ulubionych

Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków

IP: *.e-wro.net.pl 27.03.07, 21:07
A może PUP zainteresuje się czy pracujący tam Koreańczycy maja pozwolenie na prace? Jestem pewien ze duza ich częśc takowego nie posiada...
Obserwuj wątek
    • Gość: fritz Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 21:14
      za miche ryzu juz nikt do roboty nie pojdzie. Wszyscy moi znajomi z wyzszym na
      potege robie kursy operatarow koparek, spawalnicze, prawa jazdy katC,
      wysosciowe prace na linach itd. Rynek sam reguluje wyksztalcenie.
      • znajomy_jennifer_lopez Ktoś oszukał panów Koreańczyków 28.03.07, 01:38
        Oczywiście sami powinni policzyć ale - powtarzałem i powtarzam - NIKT do Wroclawia NIE PRZYJEDZIE pracowac za 1000-1500zł jeśli mieszkania beda po 500 000zł. MIasto nie robi NIC by zatrzymac chory wzrost cen - wręcz przeciwnie, potęguje patologię.
        Pan Dutkiewicz kompletnie nie nadaje sie do zarządzania miastem, tak jak świetnie nadaje sie do zarządzania firmą, zwłaszcza marketingowej.
        Po co ktoś ma przyjeżdzac spod Kielec do Wrocławia??? Gdyby mógł kupić mieszkanie za 25-50 tys euro mialoby to jeszcze sens
        DE Dortmund, cena m2 1000-1500e, płaca netto 1-2 tys e (min-sr), za pensje 0,7-2m2
        UK Glasgow, cena m2 1500-2000f, płaca netto 1-2 tys f, za pensje 0,7-1,5m2
        PL Wrocław, cena m2 1800-2500e, płaca netto 0,2-0,5 tys e, za pensje 0,1-0,25m2

Żeby warto było przyjeżdzac do Wrocławia musiałyby wzrosnąć płace 5-8x (nierealne) albo stanieć mieszkania do poziomu 500e/m2 (w dłuzszej perspektywie wcale mnie to nie zdziwi - polskie landy wkrótce wyludnią sie tak jak wschodnie landy Niemiec)

BTW: pomysł z Chińczykami przypomina 'montownie samochodów' ktore niemal całe były rozkładane na 5 kawałkow zeby obejść cło. Teraz azjatycką fabryke z azjatyckimi pracownikami chcą umieścic w Polsce by wejśc tylnymi drzwiami na rynek europejski.
        • Gość: gosc Re: Ktoś oszukał panów Koreańczyków IP: 89.174.34.* 28.03.07, 07:20
          jak cie nie stac na kupno mieszkania to nie przyjezdzaj i tak jest we wroclawiu tloczno
          • znajomy_jennifer_lopez Re: Ktoś oszukał panów Koreańczyków 28.03.07, 09:30
            Nieodmienny argument tzw "wroclawian" na jakąkolwiek krytykę ich miasta.
            "jak Ci sie nie podoba to wyp..." itp, ani zarabiam 1-2 tys, ani chce mieszkac we Wrocławiu (nie wnikając bo szkoda teraz...) mam jednak znajomych we Wr ktorzy zarabiają srednia krajową (!!! - nieduża to moze kasa ale skoro to średnia to większośc ma jeszcze mniej)i sie zastanawiają wyjechac cxy kupic mieszkanie 50km od miasta.

Gość portalu: gosc napisał(a):

> jak cie nie stac na kupno mieszkania to nie przyjezdzaj i tak jest we wroclawiu
            > tloczno
            • eliksir Re: Ktoś oszukał panów Koreańczyków 28.03.07, 09:51
              a ja sie z panem zgadzam,
              sam mieszkam we wroclawiu, zarabiam 2 srednie krajowe i co z tego ja i tak mnie nie stac na mieszkanie za 400tys zl
              Przyjechalem kilka lat temu do w-wia na studia, zostalem oczarowany tym miastem, ludzmi tu zyjacymi, jego klimatem i rozwojem, ale to wszystko prysnelo po skonczeniu studiow. Ceny mieszkan bardzo na wyrost (prawie jak w wawie a pensije nizsze) ladnych mieszkan brak! Prezydent Dutkiewicz sie chwali ze sciaga do w-wia inwestycje (ich jakosc mozemy ocenic po powyzszym artykule - 1000zl brutto) ale nic nei robi w kierunku poprawienia zycia mieszkancow.
              Fatalne drogi - remont zawieszenia co najmniej raz w roku, najbardziej zakorkowane maisto w polsce, a poza rynkiem i ostrowem tumskim miasto jest brzydkie! Gaj, Rozanka, okolice legnickiej to wielkie, paskudne, betonowe blokowiska, na ktorych musze przyznac jest nawet bezpiecznie, ale przyblokowe parkingi traktowane sa jako magazynyny czesci zamiennych dal bardizej operatywnych sasiadow :/.

Wiekszosc mieszkan ma najczesciej ciemna kuchnie (nie wiem z czego to wynika, czy w innych miastach tez spotyka sie takie dziwolagi?), albo pokojami o wymiarach 2x5m - jest wziecie na mieszkania to ludzie wszystko kupia - nikt nie mysli o ergonomi, o jakosci zycia.

Podsumowujac: bylem dumny z tego miasta, a teraz mysle o ucieczce z niego :( tym bardizej ze tego co najcenniejsze (ludzie, wroclawianie!) tez juz jest coraz mniej, widocznie mysla podobnie jak ja.
              • Gość: W-wianinW3-cimPok Stary ja się tu urodziłem to miasto od 89' roku IP: 195.117.126.* 28.03.07, 12:21
                ogromnie się zmieniło o czym wielu szczeniaków tu "obecnie mieszkających" nie
                pamięta bo nie może ani tego syfu, marazmu z tego okresu i tego jak Warszawka
                nas doiła przez 50 lat, żeby teraz mieć wyższe pensje i dalej nas doić tylko z
                młodych zdolnych a ja za cholerę "za Bug" się nie wybiorę do "Stolycy"
                • Gość: lekarz Re: Stary ja się tu urodziłem to miasto od 89' ro IP: *.modlin.wtp3.org 28.03.07, 12:55
                  zalecam wizytę u psychiatry
                  • Gość: psychiatra kompleks ONI z Warszawki IP: *.lhsystems.com 28.03.07, 13:48
                    tylko leczenie kliniczne
                    • Gość: xxx Re: kompleks ONI z Warszawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 19:44
                      a prawda jest taka jaką przedstawił kolega czyli dla większości Polski Wrocław
                      nie leżał w Polsce przez wiele lat. Najlepszy przykład ulica Krakowska
                      najgłośniejsza zresztą w Polsce jest to droga krajowa i przez dziesiątki lat nie
                      mogliśmy się doprosić o pieniądze na ta krajówkę tak było ze wszystkim, na
                      szczęście Wrocław maiał i ma potencjał i sam doszedł do wszystkiego a najlepsze
                      przed nami. DZIĘKUJĘ!!!
                      • Gość: renata Re: kompleks ONI z Warszawki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.03.07, 08:31
                        Co ty gadasz, do czego doszedł. Krakowska jak była dziurawa tak jest.90% ulic
                        we Wrocławiu to dziura na dziurze. Rynek Rynkiem ale trzeba do niego dojechać
                        i to jest masakra.
                        • Gość: xxx Re: kompleks ONI z Warszawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 00:26
                          chodziło mi o to kolezanko ze inne miasta w Polsce były faworyzowane a Wrocław
                          na szarym końcu i tu tkwi problem kiedy pojawiły sie pieniadze (i nie od rządu)
                          a było to około trzech lat temu we wrocławiu zaczęło się zmieniać i jeżeli tego
                          nie widzisz to bardzo mi przykro
              • darkvenom chcieli -mają, a jak nie to niech spie...... 28.03.07, 12:29
                Chcieli tu postawić fabrykę... postawili
                Ale nie pomyśleli że pracownik musi za cos życ i się utrzymać.
                A druga sprawa, koreańczycy myśleli że znajdą pracowników
                którzy będa pracowac po 14 godz. na dobe, załatwiac swoje potrzeby
                fizjologiczne o wyznaczonych godzinach, pracować bez urlopów, świadczeń
                socjalnych, chorobowego itd. za 800 - 1200 zł na rękę?
                Toz to nie jest chińska republika ludowa tylko kraj cywilizowany.
                Żółtej zarazy z chin nam nie potrzeba, a i koreańczycy niech się nauczą po
                polsku i stosują się do polskiego prawa. A nie tworzą sobie państwa w państwie.
                Enklawy własnych ziomali.
                • katrina_bush Polska potrzebuje na dziś około miliona emigrantów 28.03.07, 13:58
                  Polska potrzebuje na dziś około miliona emigrantów.

Taka jest wersja przedsiębiorców.

Co robić ?

...skoro bez emigrantów polska gospodarka nie ma szans na rozwój.
                  • Gość: renata Re: Polska potrzebuje na dziś około miliona emigr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.03.07, 08:33
                    Lepiej płacić.
                • Gość: Bajdy z Kaczolandu Re: chcieli -mają, a jak nie to niech spie......?? IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 28.03.07, 16:17
                  "darkvenom" napisal "Toz to nie jest chinska republika
                  ludowa tylko kraj cywilizowany". A ja - smiem watpic!
              • Gość: polar21 Re: Ktoś oszukał panów Koreańczyków IP: *.crowley.pl 29.03.07, 09:44
                dokladnie tak jest jak eliksir mowi. Ja tez skonczylem studia we Wroclawiu, mimo
                jego oczywisitych wad, ktore zostaly powyzej przytoczone, chcialem mieszkac w
                tym miescie. Jednakze kosmiczne ceny mieszkan teraz mnie wyraznie zniechecily
                (stac mnie co prawda jeszcze na 2 -pokojowe w bloku, ale to obled zeby sie
                zadluzac na klatke w bloku na 30 lat), wiec albo kupie cos w promieniu 30 km od
                wroclawia, albo co bardzie j prawdopodobne zmienie prace, bo czsami widze ze nie
                warto wiazac przyszlosci z tym miastem
            • Gość: pimpek miasto nic nie zrobi z cenami mieszkań IP: *.171.21.190.edial.pl 28.03.07, 20:48
              Ceny dyktuje rynek a nie miasto. Natomiast miasto mogłoby wybudować mieszkania
              na wynajem po przystepnych cenach.
              Plusy ? I tak za mieszkanie ( kredyt) zapłaca najemcy a przy okazji będa tu
              mieszkac i pracować - czyli zostawiać pieniądze na miejscu.
              Co za problem postawić osiedle? Wrocław ma na to działki, ale lepiej sprzedać,
              żeby deweloper kasę zarobił.
            • Gość: gatta5 Re: Ktoś oszukał panów Koreańczyków IP: *.connecta.pl 28.03.07, 22:38
              znajomy, a co maja wspolnego ceny mieszkan we Wrocławiu z tym, ze koreanczycy
              placa mniej. Wrocław nie ma tu nic do tego, bo taka fabryka moglaby powstac w
              innej czesi kraju i problem bylby ten sam. Widzisz przeciez, że ludzie z
              Wrocławia, a wiec majacy tu mieszkanie, nie chca tam pracowac. Problem jest w
              tym, ze koreanczycy mysleli, ze w Polsce ludzie sa tacy biedni i zdesperowani,
              ze beda pracowac za grosze. I to, ze sprowadzenie tej firmy to totalny niewypał.
              Jak mozna w ogole proponować ludziom prace za takie pieniądze. I dobrze, ze nie
              moga znaleźc ludzi, moze sie czegoś naucza palanty.
              • Gość: autoidea Re: Ktoś oszukał panów Koreańczyków IP: *.twmi.res.rr.com 29.03.07, 03:32
                Trzeba bylo dotacje rzadowe dla firm zagranicznych wyplacic w mieszkaniach.
                Wilk syty i owca cala.
                autoidea@wp.pl
            • Gość: autoidea Re: Ktoś oszukał panów Koreańczyków IP: *.twmi.res.rr.com 29.03.07, 03:25
              Masz stary racje.
              Trzeba budowac tanie mieszkania, bo drogie to wszedzie sa
              Chetnie wejde w spolke, mozemy budowac domki po 900-1000 /m2
              autoidea@wp.pl
          • tbernard Re: Ktoś oszukał panów Koreańczyków 29.03.07, 08:57
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> jak cie nie stac na kupno mieszkania to nie przyjezdzaj i tak jest we
            wroclawiu
            > tloczno

Skoro tak tłoczno, to dlaczego brakuje chętnych do pracy w tych fabrykach?
          • Gość: m Re: Ktoś oszukał panów Koreańczyków IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.08, 02:57
            jak cie nie stac na kupno mieszkania to nie przyjezdzaj i tak jest we wroclawiu
            tloczno

racja we W-wiu jest tłoczno? a zastanowiłeś się dlaczego? bo jest fatalnie
            zarządzane...ma duży potencjał i beznadziejne władze ...
        • Gość: mk Te ceny w Dortmundzie to chyba 20 lat temu ;)) IP: 195.117.126.* 28.03.07, 12:13
          chłopie najtaniej w Dortmundzie to 3.000 euro za m2
          • Gość: kes Re: Te ceny w Dortmundzie to chyba 20 lat temu ;) IP: 194.98.34.* 28.03.07, 14:26
            Hoho...
            Ciekawe skad kolega ma dane. Bez trudu znalazlem mieszkania za ok. 1,5 tys
            EUR/m kw.

www.immobilien.de/view/insertion/672857/fe986eb48d49c8dc09b704e9fcd686ba_0
            www.immobilien.de/view/insertion/587971/fe986eb48d49c8dc09b704e9fcd686ba_0
            www.immobilien.de/view/insertion/688621/fe986eb48d49c8dc09b704e9fcd686ba_0
      • Gość: NRR LG nie chce związków zawodowych!! IP: 89.174.34.* 28.03.07, 14:31
        Nie chodzi o problemy z kasą.
        Koreańczycy straszą wojewodę sprowadzaniem ludzi z Chin nie dlatego, ze naszych
        pracowników nie mogą znależć i obcokrajowcy będą tańsi (chociaż to też prawda).
        Spokojnie wytrzymaliby tez podniesienie
        pensji o te 500 zł przynajmniej. To nieprawdopodobne, że tak wielki koncern jak
        LG nie przeprowadziłby analizy rynku pracy w miejscu, gdzie chce postawić jedną
        ze swoich fabryk, także nie o brak pracowników i problemy z pensjami tu chodzi.
        Im nie podoba się, że w Kobierzycach organizuje się właśnie związek zawodowy -
        bo gdy
        powstanie, z pewnością będą mieli z nim bardzo wiele problemów. To ich boli,
        dlatego mówią
        o Chińczykach, którzy nie dość że nie znają czegoś takiego jak ZZ, to jeszcze są
        bardzo zdyscyplinowani, mają małe wymagania płacowe i - chyba najważniejsze -
        nie marudzą, że muszą pracować po 10 godzin. Koreańczycy sugerują, żeby
        państwo/urząd/miasto/cokolwiek zadziałało, aby ten związek zawodowy NIE POWSTAŁ
        (co jakoś wcale mnie nie dziwi).
    • wielki_czarownik [...] 27.03.07, 21:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • jurekpy Ja też popieram wojewodę 27.03.07, 22:09
        Koreańczycy nie mogą się pogodzić z faktem,że nie do końca ich obliczenia
        zyskowności inwestycji w Polsce pokrywają się realiami.
        Oczywiście najlepiej jest przyciąć na kosztach robocizny.Wcześniej straszyli
        Rumunami,jak już zorientowali się ,że Rumuni mają w miejscu na cztery litery
        atrakcję pracy dla Koreańczyków to teraz straszą Chińczykami.
        Zatrudniona przez nich polska kadra wyższego szczebla zarabia też śmieszne
        pieniądze (na stanowisku dyrektorskim jest to rząd ok.2 tys.PLN).
        Albo Ci państwo zrozumią,że za towar jakim jest ludzka praca należy uczciwie
        płacić albo niech zwijają żagle.Nie sądzę aby w UE znależli "frajerów" za miskę
        ryżu.
      • Gość: Marcineku Re: Popieram wojewodę IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.03.07, 22:29
        Najlepiej rząd da ulgi i inne rzeczy a koreańczycy dadzą minimalne pensje i
        myślą że będzie grad chętnych bo to polska a w polsce można płacić jak
        najmniej.Podwyższajce albo spie......cie.
        • Gość: Łysy Re: Popieram wojewodę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 01:31
          Mój kumpel tam pracuje jako inżynier utrzymania ruchu, zarabia śmieszne
          pieniądze, charuje 10 godzin (jak nie lepiej), opier..ają go Koreańcy na każdym
          kroku, straszą zwolnieniem... jak oni chcą ludzi do pracy znaleźć ? Wszyscy od
          nich uciekają... a Chinoli ? Śmieszni są... jeszcze tego nam potrzeba tutaj...
      • Gość: inzynier PAS - Plaćcie Albo Spier...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 12:34
        Ja byłem u nich na rozmowie w tym hesungu i LG. Wymagania wielkie a płace....
        tyle co kot napłakał. 1000 brutto dla inzyniera. buuuuuuuuhahahahahahhh
        Po tylu ulgach jakie im dalismy niech spier... na szczaw z całym tym
        tałatajstwem do.... Chin

PAS - Płaćcie albo spier.....
    • Gość: Niesłyszący Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.03.07, 21:39
      Dziwacznie !!! Nawet dla osób niesłyszących do pracy w LG nie przyjmują!

Właściwe kiedy już złożyłem stosowne dokumenty w
      biurze d/s rekrutacji w LG (wcz. przy ul.
      Kołłątaja tam gdzie jest biuro NAFTA) - list
      motywacyjny i CV, po kryjomu
      odmówiono mi przyjęcia do pracy (!), pomimo, gdy mam
      dobre doświadczenia i umiejętności.

To właściwe to jest EWIDENTNA DYSKRYMINACJA przy
      rekrutacji do pracy w LG dla niesłyszących
      (niepełnosprawni słuchowo).

Dla osób niesłyszących ta praca w LG np. monter
      elementów elektronicznych czy podzespołów to żaden
      problemów !!!
      • olek_01 Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków 28.03.07, 09:59
        To jest dyskryminacja - mozna ich podać do sądu i wygrać odszkodowanie za
        niezatrudnienie z powodu zdowotnego
    • Gość: ?? Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 21:43
      Niech pan prezes Jae Wook Lee da rade wyrzyc za te grosze przez miesiac w
      naszym pięknym kraju
    • Gość: Niesłyszący Dla osób niesłyszących do pracy w LG nie przyjmują IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.03.07, 21:46
      Po prostu to dziwacznie !!!

Właściwe kiedy już złożyłem stosowne dokumenty w
      biurze d/s rekrutacji w LG (wcz. przy ul.
      Kołłątaja tam gdzie jest biuro NAFTA) - list
      motywacyjny i CV, po kryjomu
      odmówiono mi przyjęcia do pracy (!), pomimo, gdy mam
      dobre doświadczenia i umiejętności.

To właściwe to jest EWIDENTNA DYSKRYMINACJA przy
      rekrutacji do pracy w LG dla niesłyszących
      (niepełnosprawni słuchowo).

Dla osób niesłyszących ta praca w LG np. monter
      elementów elektronicznych czy podzespołów to żaden
      problemów !!!
      • Gość: Aghorka Re: Dla osób niesłyszących do pracy w LG nie przy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.03.07, 23:51
        w Dongseo Display Poland tez nie przyjmuja:( dalam Cv mojej kuzynki, ktora
        rowniez jest nieslyszaca Pani z biura mowila, ze nie ma problemu z jej
        przyjciem ale minely 3 mies i nagle zmienila zdanie! czemu? tego nie wiem, ale
        caly czas narzekaja na brak pracownikow!! dla mnie to jest chore i mam
        nadzieje, ze dostanie sie im po tych zoltych tylkach!
        Ps. kuzynka ma skonczone 2 szkoly, dla nieslyszacych i LO!rozne kursy
        pokonczone i 2 zawody - angielski tez dobrze zna!
        • Gość: marta Re: Dla osób niesłyszących do pracy w LG nie przy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 21:39
          Ludzie nie idzcie tam do pracy, to jest najgorsza firma ktora istnieje tam w
          tej strefie. Ludzie sa strasznie niekompetetni z biura zwyklego zaswiadczenie
          nie potrafia wystawic, a kierowniczka na produkcji postrach. PopracowaBam 4
          miesiace i sie zwolnilam, zreszta wprowadzaja 4 brygadowke.
        • Gość: ktos Re: Dla osób niesłyszących do pracy w LG nie przy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.07, 17:21
          a oni angielskiego sami nie znaja dobrze
    • Gość: Z Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 21:53
      Buhaa, ha! Powtarzam od kilku miesięcy, że wrocławska bańka inwestycyjna pęknie,
      ale tego się nie spodziewałem.

Wrocławska propaganda sukcesu wciska Wam kit, że pensje wzrosną - bzdura!
      Pamiętajcie - władze miasta obiecały zagranicznym inwestorom tanią siłę roboczą.
      Oni nie mogą podnieść pensji, bo niskie koszty pracy były istotnym czynnikiem w
      biznes-planie. Zakładano 800 zł, a teraz okazuje się, że trzeba płacic 1400 żeby
      znaleść pracowników.

Bańka pęknie, już pęka...
      • Gość: erio Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.e-wro.net.pl 27.03.07, 22:01
        spokojnie nie peknie nie peknie bo to nie jest bańka, skoro Koreancy byli na tyle mało zdolnie ze nie założyli takiego scenariusza to teraz musza ponosic koszty swoich decyzji.
        Dlaczego uwazasz ze władze miasta zrobiły źle obiecujac tania siłę roboczą? przeciez wlasnie dlatego takie firmy jak LG przyszły do Wrocka i teraz to ich kłopot jak sobie poradza... na dluzsza mete przeciez beda musialy poniesc place bo inaczej nie beda mialy co sprzedawac a to spowoduje jeszce wieksze straty, troche cierpliwosci rynek sam to wyreguluje
        • Gość: Posen Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 22:21
          Wcale sie nie dziwie ,ze Koreanczycy tak traktuja Dolnoslazakow.Jak mozna
          szanowac miasto i ich mieszkancow skoro obca firma nie placi podatkow,dostaje
          ziemie za darmo,gotowke do kieszeni a rodzime firmy placa ciezkie podatki i
          zero zainteresowania ze strony wladz Wroclawia.Strefy ekonomiczne to rak
          wolnorynkowej gospodarki,niszcza przedsiebiorczosc mieszkancow Dolnego
          Slaska.Dudkiewicz obiecal im poslusznych niewolnikow i maja racje ,ze egzekwuja
          te zobowiazania od niego.Smutne ,ze w europejskim kraju dzieje sie taka
          degrengolada pracownika.
          • mariuszdd Koreańczyki w pułapce 28.03.07, 09:17
            Gość portalu: Posen napisał(a):

> Wcale sie nie dziwie ,ze Koreanczycy tak traktuja Dolnoslazakow.Jak mozna
            > szanowac miasto i ich mieszkancow skoro obca firma nie placi podatkow,dostaje
            > ziemie za darmo,gotowke do kieszeni a rodzime firmy placa ciezkie podatki i
            > zero zainteresowania ze strony wladz Wroclawia.Strefy ekonomiczne to rak

Nie ,władze miasta bardzo dobrze zrobiły ,że ich ściągnęli ! Teraz niech
            Koreańczyki się martwią :) .
            • Gość: mk Szczera bezinteresowna zawiść i zazdrość innych IP: 195.117.126.* 28.03.07, 12:32
              mieszkańców naszego kraju jest obrzydliwa jak im się mogło powieść tym "Niemcom"
              ze Śląśka
              • darr.darek Re: Szczera bezinteresowna zawiść i zazdrość inny 28.03.07, 14:54
                Gość portalu: mk napisał(a):
                >mieszkańców naszego kraju jest obrzydliwa jak im się mogło powieść tym
                >"Niemcom ze Śląśka"

A ilu jest na Dolnym Ślasku Niemców ?

• Gość: gosc Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.tpgi.com.au 29.03.07, 05:33
          A nie pomyslales ze beda to sprzedawac poza granicami naszego Panstwa gdzie
          ludzi na to stac
    • Gość: manwe Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.03.07, 22:15
      na prawdę zdumiewa mnie ten pomysł. Przecież sprowadzenie robotników z Chin też
      będzie kosztowne. Będą musieli opłacić im jakieś lokum,przenosiny.
      Do tego nie tak łatwo będzie im uzyskać pozwolenie na pracę dla tak dużej liczby
      ludzi.
      Nie mam pojęcia dlaczego tak się wzbraniają przed podniesieniem pensji - ten
      sposób byłby i szybszy, i tańszy.
      • gazeciorek Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków 27.03.07, 22:23
        > Przecież sprowadzenie robotników z Chin też będzie kosztowne.

przywiozą ich pociągiem, dadzą miskę ryżu na dzień i umieszczą w barakach (nieco
        większych niż w ich Ojczyźnie) i już opłaci się obu stronom.
      • Gość: Posen Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 22:29
        Telewizory LCD maja kosztowac tyle i tyle.I koniec.Zreszta tv LCD z kazdym
        miesiacem beda tanialy.Moze Koreanczycy podwyzsza troche pensje ale tylko jesli
        nie zagrozi to terminowi zwrotu kosztow inwestycji.Jesli nadal bedzie presja na
        place to nastapi ewakuacja LG z przystawkami a opinia rozejdzie sie po calej
        Europie.
        • Gość: zbibi Niech jadą, szczęśliwej podróży ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 22:49
          A może do Poznania? ;)
          Przede wszystkim mają fabrykę w UE i to jest główny atut, gdyż omijają cła
          importowe, a rynek jest ogromny i zasobny w gotówkę. Dodatkowo mają dostęp do
          dużo tańszej siły roboczej w stosunku do rozwiniętych gospodarczo rejonów UE. I
          nie sądzę, żeby zakładali tak śmiesznie niskie płace, na poziomie zasiłków dla
          bezrobotnych, zwłaszcza po naszym wejściu do UE. Musieli liczyć się z szybkim
          wzrostem płac, no a jeśli tego nie uwzględnili, to już ich problem. Mogli te
          montownie uruchomić sobie w Chinach - tylko czemu nie zrobili od razu? No,
          czemu, pytam się?

• Gość: bumelant i szuja Re: Niech jadą, szczęśliwej podróży ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 23:45
            Oczywoscie, ze chodzi tylko o to, by na LCD-ku nalepic "Made in UE". Jestem
            przekonany, ze doskolane obliczyli ryzyko i sa przygotowani na pensje nawet i
            2000 brutto dla "tasmowego". To jest walka o zysk i jest prowadzona brutalnie,
            taki jest kapitalizm. Nasi musza tez byc twardzi.
            • mariuszdd Re: Niech jadą, szczęśliwej podróży ;) 28.03.07, 09:23
              Gość portalu: bumelant i szuja napisał(a):

> Oczywoscie, ze chodzi tylko o to, by na LCD-ku nalepic "Made in UE". Jestem
              > przekonany, ze doskolane obliczyli ryzyko i sa przygotowani na pensje nawet i
              > 2000 brutto dla "tasmowego". To jest walka o zysk i jest prowadzona brutalnie,
              > taki jest kapitalizm. Nasi musza tez byc twardzi.

Fabryki ,to proste montownie ,żałowali kasy na automaty ,wypłata 150 Euro i
              mieli ludzki automat !
              Robotyka to prąd,smarowanie ,obsługa,części ,a tak robola mają prawie za darmo
              :150 -200 Ero kosztów !
          • marcin.poznan Poznań też odpada... 28.03.07, 12:11
            Nie sądzę, żeby w P-niu taka fabryka miała jakiekolwiek szanse znalezienia
            pracowników. W samym P-niu bezrobocie jest znacznie niższe niż we Wrocku, a i
            Wielkopolska jest bardziej równomiernie rozwinięta gospodarczo niż Dolny Śląsk.
            Średnia płaca (w Wlkp.) też jest wyższa. Ostatnio w okolicach Poznania swoje
            bazy logistyczne zakładają wielkie koncerny (ostatnio H&M szuka 1000
            pracowników) i już wiadomo, że będzie poważny problem, żeby ich znaleźć...
          • Gość: uczak Re: Niech jadą, szczęśliwej podróży ;) IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 30.03.07, 22:08
            Bo juz takie fabryki sa otwarte w Chinach.
        • olek_01 Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków 28.03.07, 09:42
          No i bardzo dobrze - jak nie mają zmiaru placić godziwych stawek to niech
          spiepszają w kosmos - nie bedę płakał a TV LCD jak kupię,to tylko
          niemarkowy,żeby nie płacić za firmę
      • Gość: famo Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.chello.pl 28.03.07, 09:53
        Gość portalu: manwe napisał(a):
        > Do tego nie tak łatwo będzie im uzyskać pozwolenie na pracę
        > dla tak dużej liczby ludzi.

To urzędnicy już nie biorą?
    • Gość: Z Dajcie 2,500 netto IP: *.daminet.pl 27.03.07, 22:21
      To będę pracował.
      • Gość: Tomek Re: Dajcie 2,500 netto IP: *.wolomin.net 28.03.07, 12:54
        Chyba 2500 chinskich juanow (jakies 900 PLN) i kopa w dupe :-) hi, hi
    • Gość: a Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 22:30
      Mam wątpliwą przyjemnośc codzinnych kontaktów z naszymi przyjaciółmi z Korei. O
      ile mi wiadomo to pierwsza inwestycja Heesunga w Europie. Na razie żyją w swoim
      zamkniętym świecie, nawet ulice pomiedzy fabrykami ponazywali sobie LG1, LG2
      itd. Niektórzy są tu od pół roku, a nie umieja słowa po polsku (a i z
      angielskim krucho), pracowników zaś próbuja uczyć koreańskiego. Hessung nawet
      stal do konstrukcji hal podobno sprowadza z Korei. W kilkudziesięcioosobowych
      zespołach nie mają anik jednego Polaka, który pomógłby się im dogadac z
      budowlańcami, czy powiedział, że przedłużacz pasujący do polskich gniazdek
      można kupić w Castoramie.
      To co panowie przezywaja to po prostu szok kulturowy. Muszą miec czas, aby się
      nauczyć, że w Europie ludzie myślą i żyją inaczej. Że nie wystarczy, że manager
      powie, że "pensje sa dobre", oczekując, że załoga mu odkrzyknie 3 razy "Tak,
      pensje sa dobre". To stwierdzenie o dobrych pensjach zamyka w sobie cały styl
      ich myślenia, w których osoba starsza, z większym stażem, władzą oczekuje
      potakiwania i okazania szacunku, a nie dyskusji.
      Pytanie, jak szybko nauczą się że ich kultura i nasz kultura, gdzie kluczowe sa
      wolność, niezależność to dwa różne światy.
    • Gość: Marcineku Re: Dośc pracy za minimum IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.03.07, 22:49
      Niech podwyższają pensje albo wynocha łaski nam nie robią a chętnych jak nie
      było tak nie ma i nie ma sie co dziwić.Pładzcie godziwie albo wyp.......ać.
      • Gość: arizona Re: Dośc pracy za minimum IP: *.honeywell.com 27.03.07, 23:01
        Jedno powiem dla pie....ch azjatow...Babcia siwa babcia stara,babci z dupy
        leci para.Za takie pieniadze to niech spadaja.
        • Gość: vito Re: Dośc pracy za minimum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 11:56
          Za pracę przy linii produkcyjnej-przy montażu elementów elektronicznych, gdzie
          nie trzeba naprawdę żadnych kwalifikacji - pensja 1400zł na rękę to gruba przesada
    • Gość: xXx Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.magma-net.pl 27.03.07, 23:06
      Na rozpustę skośnoocy mają kasę, ale dla swoich pracowników już nie.

www.se.com.pl/se/index.jsp?place=mainLead&news_cat_id=40&news_id=144384&scroll_article_id=144384&layout=1&p
      age=text&list_position=1
    • Gość: Ziz7 Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.brnt.adsl.virgin.net 27.03.07, 23:16
      To wszystko to jakaś skośna paranoja. Ja rozumiem, że jest biznes plan. Ale nie
      taki: My orzeszka, wy skorupki!! Tym gosciom coś sie pomieszało! Oni dalej
      myśla, że są w Azji i jedyna receptą jest podstawienie zapasowego chińczyka. Ja
      proponuje żeby pan prezes popełnił harakiri z powodu braku pracowników a potem
      centrala może przysłać kogoś bardziej pragmatycznego. Tak dla porównania to
      pracownik w Korei zarabia dosyć dobre pieniadze w stosunku do tego co sie
      proponuje się dolnoślązakom. Płaca roczna w Korei średnio po przeliczeniu wynosi
      około 87,5tyś złotych. Telewizor kosztuje tyle samo, to kto bierze reszte??
    • Gość: sąsiadkoreańca Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 23:17
      Niech sprowadzą książki do ekonomii i zobaczą co należy robić gdy popyt na siłę
      roboczą przewyższa podaż. Koniec traktowania Polski jak republiki bananowej. Za
      1000zł to można zatrudnić studenta na praktyce a nie pracowników na cały etat.
      Z drugiej strony niech Państwo skończy z tym fiskalizmem pozapłacowym bo już
      nic u nas nie wybudują. Pozdr
    • heraldek Koniec inwestycji w Polsce.... 27.03.07, 23:30
      ....na saksy marsz..!!!!!
    • Gość: bumelant i szuja klamliwa propaganda sukcesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 23:39
      Jak to wszystko slysze, to mnie az trzesie. Najwiekszym klamstwem byly obietnice
      budowy we Wroclawiu "zaglebia" nowych technologii, miala byc praca dla tysiecy
      inzynierow. A okazalo sie potem, ze chodzi o zwykle fabryki placace pracownikom
      1000 zl brutto. Dalej tuba Dutkiewicza nadaje, ze we Wroclawiu jest praca dla
      inzynierow. Tylko nie dodaje, ze to praca glownie przy nadzorze produkcji, a
      czesc stanowisk mogla by byc obsadzona technikami. W tej chwili po zrobieniu
      doktoratu z informatyki czy elektroniki (w Polsce) mozna z pocalowaniem raczki
      dostac swietna prace w Finlandii, Szwecji, Niemczech... firmy autentycznie
      zabijaja sie o pracownikow z PhD. Bo potrzebuja ludzi do labow, do badan, do
      rozwijania nowych technologii. Polscy naukowcy maja za granica swietna opinie. A
      w Polsce, we Wroclawiu, taki czlowiek nie moze znalezc pracy, a doktorat
      widziany jest jako raczej jako wada niz zaleta. Firmy szukaja TANICH wyrobnikow
      do klepania marnej jakosci kodu... na rozmowach kwalifikacyjnych pyta sie o
      skladnie jezyka programowania, a nie bada sie potencjalu intelektualnego
      kandydata - to nieistotne. Bo potrzeba czlowieka, ktory siadzie do komputera i
      bedzie pracowal jak przy tasmie - szybko i (wzglednie) bezmyslnie. To jest ta
      nasza wspaniala gospodarka.
      • Gość: ep Re: klamliwa propaganda sukcesu IP: *.media4.pl 27.03.07, 23:52
        ciekaw jestem jaka inna droge rozwoju dla miasta widzicie. nie interesowanie
        sie zagranicznymi inwestycjami? przyciaganie tylko r&d? kto na tym skorzysta?
        kilkaset osob, ktore sobie poradza tak czy inaczej. nawet jezeli lg oferuje
        kiepskie warunki. to sam fakt, ze mozna wybierac u kogo chcemy pracowac jest
        mocno krzepiacy. pamietacie prosperite z okolic roku 2000?
      • Gość: boogo Re: klamliwa propaganda sukcesu IP: *.magma-net.pl 27.03.07, 23:57
        A wziąłeś pod uwagę, że polskie firmy są przez komunę o 50 lat do tyłu i nie
        miały szans się rozwinąć? A wiesz, że taka nokia powstała w 1864 r. i miała
        troszkę czasu na rozwinięcie skrzydeł przy równym starcie w światowej
        gospodarce? Komuna nas udupiła i będziemy jeszcze bardzo długo wyrobnikami
        dopóki np. taki Comarch będzie stawiany na równi z SAPem a Orlen będzie
        wielkości BP. Zagraniczny kapitał nas wykupił zanim mogliśmy cokolwiek
        podziałać. Płacimy bardzo wysoką cenę późnego startu w światowej gospodarce.
        Chyba tylko Chiny sobie mogą pozwolić na rozwój ponieważ są ogromne, mogą
        chronić swój rynek i ludzie są bardzo pracowici.
      • Gość: df Re: klamliwa propaganda sukcesu IP: *.crowley.pl 28.03.07, 07:42
        Taka jest niestety prawda, a propaganda głosi o Dolinie Krzemowej na Dolnym
        Sląsku.
      • Gość: marek Re: klamliwa propaganda sukcesu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 12:12
        Amen! Dokładnie, tak jest!
    • Gość: kapitalizm=shit Kapitalizm.... = niewolnictwo IP: 80.51.132.* 27.03.07, 23:49
      Z jednej strony kapitalisci walcza z Komuna a z drugiej lekka reka wykorzystuja
      Chiny i tych biednych ludzi do swoich interesow.
    • Gość: abc Pensja 5 tys i pracownicy się znajdą IP: *.kur.kolornet.pl 28.03.07, 00:19
      a może trzeba było budowac fabrykę w innym rejonie kraju?
      • Gość: . Re: Pensja 5 tys i pracownicy się znajdą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 00:25
        a co twierdzisz że gdzieś w Polsce ludzie by się tak zeszmacili zeby pracowac za
        te ochłapy? no chyba ze na hanysowie ;] p.s. ale to hanysowo to nie Polska ;]
        • Gość: prawie jak hanys Re: Pensja 5 tys i pracownicy się znajdą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.07, 02:45
          a mam się wściec?
          Co ty sobie myślisz? Że "hanysy" internetu w domu nie mają tylko wódkę piją litrami?

Abyś się zdziwił, mój kolega "RODOWITY HANYS" w dodatku wychowywany na wsi
          według wszelkich zwyczajów pracuje teraz na całą rodzinę - żona ile może to
          pracuje na gospodarce (wiadomo - krowy wydoić, kury nakarmić, ale też traktorem
          jeździ), a on pracuje w firmie budowlanej (w Polsce, na śląsku0. Jest kimś i ma
          na chleb. Ciężką pracą to wywalczył i przy okazji się nie "zeszmacił". A ty mi
          mówisz, że to nie Polska? To dalej idź głosować na Leppera i Kaczyńskich, bo
          Śląsk wcale ich nie chciał! ponad 70% głosowało przeciw. Dlatego we wrocławiu
          nikt Dudkiewiczowi nie podskoczy z "polskością" a w wielu miastach są rządy
          koalicyjne wraz z mniejszościami narodowymi - widać rozumni ludzie woleli już na
          niemca prędzej głosować (np ja) niż na jakiegoś oszołoma made in PIS. I wcale
          nie żałuję, bo jakby mi tu nagle zakazali z koleżanką po niemiecku rozmawiać na
          korytarzu w szkole, albo powiedzieli, że wszyscy niemcy są źli to bym ich do
          auschwitz wysłał, by się PORZĄDNIE historii nauczyli.

A ty siedź sobie w ciszy i spokoju i dalej uważaj się za mądrzejszego. Ech...bo
          to polska właśnie.
    • Gość: 9090 Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 01:19
      Cwaniaczki z Korei znalazły kraj frajerów oddających wszystko za darmo
      pozostał jeszcze problem "robola za 200 euro".

Won stąd

• Gość: Gienek Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: 84.40.217.* 28.03.07, 07:05
      Panie Wojewodo trzymamy Pana za słowo.
    • Gość: Zdenek Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: 84.40.217.* 28.03.07, 07:38
      Jestem dumny z tego, że w końcu Polacy zaczynaja się cenić. Myślę, że najwyższy
      czas aby ludzie zaczeli wiecej zarabiać.
    • Gość: Han Solo Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: 87.105.164.* 28.03.07, 07:49
      Mysle ze jest to poroniony pomysl! Wystarczy podniesc wynagrodzenia pracownikom
      i nie bedzie zadnego problemu z zatrudnieniem. Koreańscy pracodawcy nie zdaja
      sobie sprawy z tego, ze majac rodzine nie da sie przezyc za 1200-1400 brutto!
      Wiec Rodacy bo boju! Walczmy o swoje godziwe warunki pracy!!!
      • Gość: gh Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.crowley.pl 28.03.07, 08:28
        Pracownikom wydaje się, że najprościej i najtaniej jest podnieść pensje. Z
        punktu widzenia jednego pracownika podwyżka jego płacy wydaje się znikomym
        wzrostem kosztów dla dużej firmy. Z punktu widzenia firmy podniesienie płacy
        kilku tysiącom pracowników to już istotne koszty. Przykład: wzrost kosztów
        zatrudnienia (np. podwyżka pensji) o 500 zł x 5000 ludzi = 2,5 mln zł
        miesięcznie. Czy nadal uważacie, że Koreańczycy chętnie podniosą pensje?

Postawienie fabryki w drogiej Europie wydaje się bez sensu. Pewnie chodziło
        głównie o nalepkę "Made in UE". Różnice w dochodach i kosztach życia między
        rozwiniętą Europą zachodnią i Polską będą maleć, więc przy tak ogromnej
        inwestycji należało to uwzględnić. Ale kto tam wie, co nasz wspaniały
        martekting naobiecywał Koreańczykom, żeby ich przyciągnąć...
        • Gość: dew Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.chello.pl 28.03.07, 09:13
          Uwierz mi, ze 1500zl na reke to i tak 4 razy mniej niz w rozwinietych krajach UE. Mowie tu o placy minimalnej(w UE w takich fabrykach robotnicy tasmowi dostaja wiecej niz pensje minimalna - tak okolo 8,9 euro za godzine). Moge sie zalozyc, ze w Korei Poludniowej placa podobnie. Naprawde krzywdy nie bedzie jak podniosa pensje i tak ich dochody beda wieksze niz w fabrykach Koreanskich. Zawsze bylem za duza iloscia inwestycji we Wroclawiu, ale tutaj Koreance przeginaja, jezeli sie nie podoba to trzeba bylo zakladac fabryke np. na Ukrainie.
        • olek_01 Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków 28.03.07, 09:56
          Skoro stać ich było na budowe fabryk a to gigantyczne koszty (wielokrotność tych
          2,5 milona) to MUSIELI brać pod uwagę wszystkie scenariusze,a skoro ne wzięli to
          niech teraz płaca ,a chińczykow niech wybija soie z głowy - pora traktowć
          polaków jak Pracowników a nie jak tanich polskich murzynów (przepraszam murzynów)
          A jak im się nie podoba,to niech spier...ją!
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków 28.03.07, 07:54
      No proszę, a jak jakiś czas temu mówiłem o kołchozie to się wszyscy oburzali i
      pokazywali jaka to przyszłościowa inwestycja i jak wszystkim dobrze będzie.
    • allspice Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków 28.03.07, 08:05
      Niech podniosą płace to i chętni się znajdą.Za miseczkę ryżu Polacy nie będą
      pracować!
    • Gość: viwka Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: 62.87.132.* 28.03.07, 08:51
      Absolutnie się zgadzam z wojewodą, po to dostali pomoc naszego państwa, by
      Polacy mieli gdzie pracować, a nie obcokrajowcy. Pensje jakie proponują są
      śmiesznie niskie, biorąc chociażby wielkość produkcji. Zbyt wyprodukowanych
      przez te koncerny rzeczy w ciągu max. tygodnia pokrywa wypłatę pensji
      pracowników, reszta to ich zysk. Nie pozwólmy im na wyzysk naszych ludzi i
      absolutnie nie zgódźmy się na Chińczyków!!!!
      • Gość: Paweł Re: Koreańczycy chcą sprowadzać Chińczyków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 10:37
        Obawiam się że wszyscy notable dobrze wiedzieli ile to kasy będą oferować
        Koreańczycy naszym pracownikom i przystali na taką ofertę ponieważ nasz
        ojczysty pracodawca też więcej nie daje a że teraz trochę bardziej docenia to
        tylko wina emigracji zarobkowej i braku możliwości zatrudnienia chińczyków.
        Wszystko to granda i draństwo pod pozorem dbania o pracownika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka