Dodaj do ulubionych

Gowin ministrem sprawiedliwości

17.11.11, 10:03
slyszałyście? agent Watykanu, członek opus dei, zajadły katolicki dogmatyk - uwaga - bez żadnego doświadczenia w materii prawa.
forum.gazeta.pl/forum/w,904,130757313,,Tuska_partia_szachow.html?v=2
obejmuje bardzo ważny społecznie resort, który w dodatku wymaga gruntownej reformy.
Ta informacja jest tak absurdalna, że mam nadzieję, ze jest jakąś plotką, kaczką dziennikarską.
Nie głosowałam na PO, ale to żadne pocieszenie.

Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:08
      Naprawdę jest członkiem Opus Dei? Hehehehe dobre smile
    • papalaya Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:08
      agent Watykanu, CIA, Mossadu i Reptilian

kolorowa i tęczowa Polska wpada w popłoch
    • laminja Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:13
      to fatalne posunięcie, bo do tej pory urzędujący minister był chyba dość dobrze oceniany.
    • angazetka Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:16
      Dziwny ruch. Przede wszystkim minister sprawiedliwości powinien być prawnikiem.
      • e_r_i_n Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:24
        Słyszałam dzisiaj w Zetce Nałęcza, który powiedział, że bardzo się cieszy, że prawnik nie będzie minister. W końcu może, bo nie staje się jednocześnie prokuratorem generalnym.
        Dlaczego dobrze? Bo nie będzie uwikłany w żadne korporacyjne układy.
        A patrząc na ministra prawnika ZZ, to takie wykształcenie żadną gwarancją.
        • claudel6 Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:51
          teraz minister sprawiedliwości równiez nie jest prokuratorem generalnym
      • kolpik124 Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:27
        Idąc dalej Minister Obrony Narodowej powinien być generałem, Minister Cyfryzacji informatykiem, Minister Infrastruktury budowlańcem, Rolnictwa rolnikiem, Edukacji nauczycielem, a Mucha powinna grać zawodowo w tenisa big_grin

Chciałyście Tuska, macie rząd Tuska big_grin
        • iuscogens Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:30
          no dziś na gazecie czytałam, że Mucha ma zając min. zdrowia albo sportu. Donek będzie monetą rzucał, na kogo wypadnie na tego bęc smile
          • leokadiaxx Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:34
            ja widzę coś dziwnego niepokojacego w tych działaniach , i jeszcze PS podobno jakiegoś młodego mało znanego dzialacza wkłada na fotel ministra. Wszyscy uśmiechają sie przez łzy ,łacznie z panią Kopacz która przed chwilą widzialam w tv ,coś jest na rzeczy , coś o czym się narazie nie dowiemy.
          • papalaya Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:35
            wicie, rozumicie, damy Heńka na minstra, to zasłużony dzialacz, niech się porządzi w rządzie, a potem pójdzie na prezesa, to sprawdzios się w biznesie i odkuje finansowo za poświęcenie dla Ojczyzny big_grin

rychuzdzichu obywatelski
        • claudel6 Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:52
          ja nie chciałam!
      • leokadiaxx Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:29
        Wiem że pomyślicie że to oszołomskie teorie ale jeśli potwierdza się spekulacje medialne i w rządzie znajdziemy p.Gowina ,p. Muchę , i tego pana od politycznego PR Nowaka ( ludzie co najmniej dziwnie obsadzeni na te tzw trudne czasy ) to wyglada na to że premier celowo dobrał ekipe która nie jest mu bliska partyjnie .
        Wygląda to tak jakby przesunął tych najbliższych tzn Kopacz , Schetynę daleko od rządu aby ich chronic w sytuacji kiedy wszystko się ewentualnie zawali.
    • iuscogens Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:26
      Cuda Donka - psychiatra był szefem MONu, to niby czemu filizof (chyba??) nie może być ministerm sprawieliwosci. Nic mnie w tym państwie nie zdziwi - a jak Gowin zostawi po sobie taki bajzel jak Klich to najwyżej odtrabią, że to człowiek honoru, który nic nie wiedział, więc jest niewinny jak lilija. I do senatu w nagrodę.
    • krejzimama Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:32
      Jarosław Gowin jest filozofem i historykiem.
      To całkiem dobra podbudowa do bycia ministrem sprawiedliwości.
      • iuscogens Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:34
        Nadbudowa raczej suspicious
        • morgen_stern Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:40
          Iusco, rządu z przystawkami nic nie przebije, więc spokojna twoja rozczochrana smile
          • iuscogens Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 10:45
            Skąd wiesz, że ja jestem rozchochrana tongue_out
    • lusitania2 Re: good;) 17.11.11, 10:48
      niech błogosławiony Gowinek pokaże, co potrafi.
      • martishia7 Re: good;) 17.11.11, 10:56
        Dokładnie. W myśl zasady przyjaciół trzymaj blisko, wrogów jeszcze bliżej.
        • leokadiaxx Re: good;) 17.11.11, 10:58
          raczej wrogów wpuszczaj w kanał chroń przyjaciół
          • lusitania2 Re: good;) 17.11.11, 11:02
            leokadiaxx napisała:

> raczej wrogów wpuszczaj w kanał

skąd ten brak wiary w umiejętności Gowina?
            • leokadiaxx Re: good;) 17.11.11, 11:21
              Nie jest to brak wiary tylko niepokój bo premier dla mnie nie chce wpuszczać w kanał ( a to ze jest kanał nawet maluje sie na ich twarzach nie trzeba zbytnio drążyc)ludzi bliskich swojemu sercu , gdyby jeszcze brał niezaleznych fachowców bo przeciez trudne czasy ale wygląda na to że potrzebuje mimo wszystko dekoracyjnych partyjnych do ktorych jest średnio przywiazany , będzie łatwiej jak to oni utoną.
          • martishia7 Re: good;) 17.11.11, 11:25
            Nie no, bez przesady. Po pierwsze ministerstwa to się kręcą siła rozpędu pracujących w nich urzędników, póki ministrowi nie podłożą świni, będzie miał się dobrze. A po drugie pocałunek śmierci jest tylko jeden i nazywa się Ministerstwo Infrastruktury smile
            • leokadiaxx Re: good;) 17.11.11, 11:33
              No dobrze ale kogo ludzie wyniosą jak panstwo zbankrutuje anonimowych dla wiekszosci urzędników z ministerstwa ?
              • martishia7 Re: good;) 17.11.11, 11:56
                Ależ oczywiście, ale też nie przesadzajmy - gilotyna ani dół z wapnem go nie czeka. Najwyżej troszkę infamii, która na dodatek o niczym nie przesądza. Można skończyć słabo, a następnie za kilka lat, gdy pamięć społeczeństwa się deko zatrze, dostać największą w kraju liczbę głosów w wyborach do PE. Da się? Da się.
            • mancipi poprawka 17.11.11, 12:25
              teraz to ministerstwo transportu, budownictwa i gospodarki morskiej. nie ma to jak w ramach oszczędności powymieniać stos pieczątek, tablic, papierów firmowych... ale wiadomo, że jak przestanie sie nazywać "infrastruktury" to od razu dróg nam przybędzie a koleje przyjedzie o czasie...
        • lusitania2 Re: good;) 17.11.11, 11:06
          sprawdzi się - good for him&for us. Nie sprawdzi się -good for us.
    • woman-in-the-city Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 11:33
      Mnie jego światopoglad nie wadzi. Cenię go od zawsze za stoicki spokój, błyskotliwość i madrośc, której wielu posłom brakuje. Tez mam obawy , czy to ministerswo jest dla niego akurat , ale jako historyk z prawem sobie bez problemu poradzi. Poprzedni minister sprawiedliwości był jednym z lepszych w rzadzie, ale to moja prywatna opinia.
      • claudel6 Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 14:00
        "jako historyk z prawem sobie bez problemu pora
        > dzi."
        tak, jasne, bo historia i prawo to samo.
        facet tak ostetntacyjnie i dogmatycznie oddany jednej opcji religijnej nie gwarantuje chociazby neutralności stanowionego prawa i poszanowania praw ludzi innych opcji
    • mancipi Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 11:37
      No cóż niezbadane są wyroki boskie, co w tej sytuacji idealnie oddaje nastrój
      A tak na serio to po tym jak Tusk na początku poprzedniej kadencji pokazał co robi z fachowcami (Ćwiąkalski) trudno było się spodziewać, że ktoś z palestry rzuci się na to stanowisko, skoro już własnego zdania nie można mieć a nie każdy chce się ugiąć. Naturalny kandydat z zewnątrz- Rzepliński został wysłany do TK (i dobrze, bo jest tam bardzo potrzebny) Już w tamtej kadencji po odejściu Ćwiąkalskiego przyszedł Czuma, o którym jedyne co dobrego można powiedzieć to że szybko odszedł w oparach hazardu. Nie wiem czemu Kwiatkowski nie został na stanowisku, jakieś ruchy wykonywał, ale może jego gwiazda za bardzo zaczęła świecić światłem własnym, czego Słońce Peru nie lubi. W każdym razie-skoro wymiar sprawiedliwości przetrwał i ZZ i wcześniej LK to wiele mu nie zagrozi, a jeszcze fakt że prokuratura jest osobno uniemożliwia wyraźne ręczne sterowanie. Przy okazji możliwe że poszło o pieniądze-potrzeba dużych nakładów na informatyzację oraz protesty sędziów co do likwidacji wydziałów najpierw gospodarczych, potem rodzinnych, co przynajmniej odnośnie tych drugich uważam za poroniony pomysł (znaczy ich likwidację)
    • ally Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 11:37
      Cudnie, mamy na stanowisku ministra człowieka, który słyszy krzyki blastocyst. Miejmy nadzieję, że będzie regularnie brał leki.
      • paskudek1 Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 12:03
        no to ustawę dotycząca in vitro możemy pożegnać, o tym że Gowin przepuści taki akt prawny i zrewiduje poglądy nie ma co marzyć sad
        • lusitania2 Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 12:10
          paskudek1 napisała:

> no to ustawę dotycząca in vitro możemy pożegnać, o tym że Gowin przepuści taki
          > akt prawny i zrewiduje poglądy nie ma co marzyć sad

proponuję najpierw zapoznać się z Konstytucją RP i regulaminem obrad Sejmu, a potem pisać cokolwiek o legislacji.
          • claudel6 Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 14:02
            minister nie stanowi prawa, ale ma ogromny wpływ na praktykę stosowania prawa.
            • lusitania2 Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 19:35
              claudel6 napisała:

> minister nie stanowi prawa, ale ma ogromny wpływ na praktykę stosowania prawa.

na praktykę stosowania prawa, to wpływ mają: Trybunał Konstytucyjny (w każdej materii), Sąd Najwyższy oraz Naczelny Sąd Administracyjny (odpowiednio do właściwości rzeczowej rozstrzyganych spraw)
              Do ministra sprawiedliwości (bardzo polecam lekturę ustawy Prawo o ustroju sądów powszechnych oraz, nieodmiennie, Konstytucji) należy jedynie kontrola administracyjna sądów.
              Czyli owszem, minister sprawiedliwości może ewentualnie zakwestionować wysokość wydatków na sprzątaczki i papier toaletowy w sądach, ale nijak nie ma wpływu na linię orzeczniczą sędziów w sądach orzekających.

• morekac Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 16:37
      Po tym, jak psychiatra był ministrem obrony narodowej, nic mnie już nie zdziwi.
      • marzeka1 Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 17:55
        Mnie tam Gowin jako polityk nie przeszkadza, tyle że nie rozumiem tej nominacji , bo akurat minister Kwiatkowski był jednym z najlepszych w tym rządzie.
    • ola Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 18:10

Absolutnie nie jest mi po drodze z p.Gowinem, ale mozecie mi wytłumaczyć, co ma jego nominacja do przepchnięcia ustaw światopoglądowych???

Z tego co wiem, minister zajmuje się organizacją pracy środowiska prawnego, a ustawy pisze i przyjmuje Sejm. Mamy chyba jeszcze rozdział władzy ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej, tak??
      • lusitania2 Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 19:39
        ola napisała:

>
        > ale mozecie mi wytłumaczyć, co ma
        > jego nominacja do przepchnięcia ustaw światopoglądowych???
        >

nic zasadniczo.
        Głos ministra sprawiedliwości Gowina ma dokładnie taką samą siłę głosu w Sejmie, jak szeregowego posła Gowina.

> Z tego co wiem, minister zajmuje się organizacją pracy środowiska prawnego, a u
        > stawy pisze i przyjmuje Sejm.

źle wiesz.
        Ale na początek spytaj męża (powinien jako prawnik lepiej się orientnować), komu przysługuje inicjatywa ustawodawcza. A potem napisz, czego się od niego dowiedziałaś, powiem ci, czy dobrze wie, czy jednak znowu źlesad.

Mamy chyba jeszcze rozdział władzy ustawodawczej,
        > wykonawczej i sądowniczej, tak??

owszem, mamy.
        • ola Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 21:41

no wiesz, ale jesteś złośliwa
    • shellerka Re: Gowin ministrem sprawiedliwości 17.11.11, 19:54
      niech zgadnę, jesteś prawniczką? tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka