Dodaj do ulubionych

wypadla mi korona tymczasowa. mam panikowac?

02.03.13, 18:44
mialam we wtorek wizyte u dentysty, przygotowywali mi zeby na mostek i 2 koronki. zalozono mi na koniec korony tymczasowe. kronki zakladane beda za 10 dni. jedna na drugi dzien od razu wypadla, poszlam wiec i mi ja przyklejono. bolalo jak nie wiem po zalozeniu.... dzis wypadla mi znow ta korona tymczasowa, przykleilam na pascie do zebow i sie trzyma. potem wypadla druga, tej sie juz nie da przkleic. czy to zle jesli poczekam do poniedzialku? podejrzewam, ze na pogotowiu stomatologicznym nic nie zrobia bo inny lekarz robil wiec pewnie nie beda chcieli niczego ruszac. moj dentysta twierdzi, ze przez kilka dni nie powinno sie nic stac. druga sprawa, zeby te bola do dzis, nie jest to jakis badzo mocny bol, ale jest to niemile i ciagnie sie juz tak dlugo. lekarz powiedzial, ze zeby beda wrazliwe przez kilka dni, ale to juz tak dlugo. ten zab, z ktorego wypadla korona tymczasowa boli najbardziej. czy to normalne? pytam bo to moje pierwsze koronki i nie mam pojecia jak to jest. glupia bylam, bo zgodzilam sie na robieie wszystkiego za jednym zamachem. tak wiec mam i lewa i prawa strone robiona i bol z obu stron. ladnie dalam sie wkopac... gdybym tylko wiedziala...
Obserwuj wątek
    • asis09 Re: wypadla mi korona tymczasowa. mam panikowac? 02.03.13, 19:22
      Koronka tymczasowa jest dlatego ze jest zdrowy ząb. Tak przynajmnie tlumaczy mi moja stomatolog.
      Mi kiedys spadla, czekalam 2-3 dni na wizyte. Jadlam druga strona
      • e-milia1 Re: wypadla mi korona tymczasowa. mam panikowac? 02.03.13, 19:34
        u mnie koronka tymczasowa jest na krotki czas-do czasu gdy normalne koronk beda gotowe. obawiam sie, ze polece do dentysty by je przykleic i za kilka dni bedzie to samo. w sumie juz jedna raz mi po wizycie juz klejono i znow wypadla choc nie jadlam ta strona... ja gryze zebami z przodu.... ale ten bol, czy to normalne?
    • e-milia1 hmmm 02.03.13, 20:04
      ....
      • anna_geras Re: hmmm 02.03.13, 20:10
        Zęby przygotowane pod korony to są oszlifowane zęby czyli pozbawione szkliwa a za to na wierzchu masz wrażliwą zębinę,więc to normane,że reagują na bodźce. Do tego oszlifowany ząb jest słabszy i ryzykujesz teraz uszkodzeniem tych oszlifowanych zębów. Idź jak najszybciej do lekarza, niech przyklei Ci te korony tymczasowe jeszcze raz na mocniejszy klej.
        • aanna6 Re: hmmm 02.03.13, 20:23
          ja mam trzy koronki i ani tymczasowe ani stałe nie odpadły i nie bolało i nie boli mam 3 rok .
          • e-milia1 wogole nie bolalo? a masz ten zab "zywy"? 02.03.13, 20:46
            czy truty? mnie lekarz uprzedzil, ze sa mocno oszlifowane wiec beda kilka dni wrazliwe. zeby nie sa leczone knalowo. moj blad, ze pozwolilam za jednym zamachem zrobic 4 zeby, po 2 na kazdej stronie i teraz cierpie... co do tego odklejonego, ten jeden juz klejono mocniejszym klejem i wypadl po 3 dniach choc wogole nie jadlam ta strona. jak mi go kleil to myslalam, ze z fotela zlece, taki bol mnie przeszedl, nawet nie bol tylko takie uczucie paskudne bo ten zab taki wrazliwy byl. mialam dosyc. jak sobie taraz pomysle, ze mi po 2 strona znow tak beda na zywca kleic i niewiadomo czy sie znow nie odkleja... stale koronki mam miec dopiero robione za 10 dni...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka