Dodaj do ulubionych

Maria Peszek

04.11.19, 23:25
Wiem,że jest kontrowersyjna. Ja ją bardzo lubię. Za to, że się nie mizdrzy i nie pindrzy. Że odbiega twórczością i stylem od wszechobecnej tandety w stylu eurowizji. I, że wielu panów wypowiada się o niej z wielką niechęcią, co świadczy na korzyść Marii, a na niekorzyść panów (wiadomo, kogo omijać szerokim łukiem)
Lubię jej piosenki. Byłam na jej koncercie, chciałabym jeszcze kiedyś pójść.
Wiem, wiem, zaraz ktoś wyciągnie ten nieszczęsny wywiad dla Newsweeka o jej depresji - było to dość niefortunne.
A emamy co sądzą o Marii?
Obserwuj wątek
    • fazifokus Re: Maria Peszek 04.11.19, 23:32
      Kocham i uwielbiam! Byłam na 6 koncertach, wybieram się na 7-y. Teksty wszystkich piosenek znam na pamięć wink Od 2009 r jej słucham, na koncerty zaczełam chodzić od 2012, gdy pojawiła się plyta Jezus Marta Peszek.
      • fazifokus Re: Maria Peszek 04.11.19, 23:34
        *Maria
      • fabryka.lodow.napatyku Re: Maria Peszek 05.11.19, 02:44
        fazifokus 04.11.19, 23:32
        Kocham i uwielbiam! Byłam na 6 koncertach, wybieram się na 7-y.

co znaczy y po 7?
        • ichi51e Re: Maria Peszek 05.11.19, 07:16
          SiodmY
          • fabryka.lodow.napatyku Re: Maria Peszek 05.11.19, 19:35
            Tak sie pisze?
            • katriel Re: Maria Peszek 05.11.19, 23:26
              Co to znaczy "się pisze"?
              Jeśli pytasz, czy zatwierdziła to Rada Dyktatorów Języka Polskiego: nie, nie zatwierdziła.
              Jeśli pytasz, czy istnieją użytkownicy polszczyzny którzy tak piszą: tak, istnieją, na przykład fabryka.lodow.napatyku.
            • ichi51e Re: Maria Peszek 19.11.19, 07:00
              „ Po cyfrach arabskich oznaczających liczebniki porządkowe stawiamy kropki, a zatem poprawny jest zapis 18. urodziny. Kropka po liczebniku może zostać opuszczona, jeśli z kontekstu jednoznacznie wynika, że użyty wyraz jest właśnie liczebnikiem porządkowym. Połączenie z wyrazem urodziny jest takim kontekstem (niemożliwe jest tu odczytanie *osiemnaście urodziny), czyli forma 18 urodziny także jest dopuszczalna. Tę samą treść można jeszcze zapisać słownie, czyli osiemnaste urodziny. Niepoprawny jest natomiast zapis z łącznikiem, tj. *18-te urodziny.”
    • elle_du_jour Re: Maria Peszek 04.11.19, 23:38
      uwielbiam kobietę, za twórczość, za wizerunek. inteligentna i cholernie utalentowana, skubana.
    • aandzia43 Re: Maria Peszek 04.11.19, 23:49
      Lubię i słucham bo zauważam na tle reszty czyli jednorodnej nudnej masy. Nie nudzi mi się, zaskakuje.
      • homohominilupus Re: Maria Peszek 05.11.19, 00:27
        Mój niepolski maz nauczył się Polska A B i C. Na razie tylko refrenu ale i tak miło.
    • kamin Re: Maria Peszek 05.11.19, 06:28
      Nie przepadam. Odbieram jak pozerkę podobnie jak Maleńczuka.
      Z piosenek lubię Moje miasto.
      • bywalec.hoteli Re: Maria Peszek 05.11.19, 07:24
        Prosze nie porównywać Peszkownej do Malenczuka!
        • chococaffe Re: Maria Peszek 05.11.19, 07:30
          Fakt, masz rację. Maria jest o wiele lepsza.
          • madami Re: Maria Peszek 05.11.19, 08:56
            I tak nie chleje wink
          • hanusinamama Re: Maria Peszek 18.11.19, 20:07
            TO juz rzecz gustu..ja wole Maleńczuka. Peszkowej muzyka ok...ale jak dla mnie jest na siłe kontrowersyjna.
      • afro.ninja Re: Maria Peszek 05.11.19, 11:21
        Fakt, moje miasto to bardzo dobra piosenka.
    • chococaffe Re: Maria Peszek 05.11.19, 07:12
      Pierwszy raz widziałam Marię wiele lat temu we wspólnym muzycznym (muzyczno-słownym) projekcie z ojcem. Zakochałam się. Mam nadzieję, że pojawia się jeszczez gdzieś razem.
    • tojamarusia Re: Maria Peszek 05.11.19, 07:50
      Kompletnie nie znam jej twórczości.
    • 7katipo Re: Maria Peszek 05.11.19, 08:19
      Nie trawię. Na siłę kontrowersyjna, męcząca i bez talentu.
    • mama-ola Re: Maria Peszek 05.11.19, 08:52
      Mam jej płytę koncertową, świetna jest.
    • ck2 Re: Maria Peszek 05.11.19, 08:58
      O depresji nie było nieforunne - reakcja na ten wywiad pokazala, ile społeczeństwo na temat depresji wie. Czyli, że w głowie jej się poprzewracało, bo siedzi w Tajlandii i pierdzieli o jakiejś depresji, a ja do pierwszego nie mam i jakoś się trzymam.
      • homohominilupus Re: Maria Peszek 05.11.19, 10:20
        ck2 napisała:

> O depresji nie było nieforunne - reakcja na ten wywiad pokazala, ile społeczeńs
        > two na temat depresji wie. Czyli, że w głowie jej się poprzewracało, bo siedzi
        > w Tajlandii i pierdzieli o jakiejś depresji, a ja do pierwszego nie mam i jakoś
        > się trzymam.

Masz racje, niefortunne było publikowanie tego wywiadu bo można było reakcje społeczeństwa przewidziec
        • sumire Re: Maria Peszek 05.11.19, 10:37
          Nie uważam, że to było niefortunne. Powiedziała, co powiedziała, miała prawo. To, że u nas nadal pokutuje przekonanie, że depresję to możesz mieć tylko wtedy, jak jesteś ubogi, chory i samotny, to insza inszość.
          • ck2 Re: Maria Peszek 05.11.19, 19:44
            Plus zazdrość o Tajlandię.
            • double-facepalm Re: Maria Peszek 19.11.19, 13:54
              ze moze sobie wisiec w hamaku i donosza jej żarcie, a głowy rodziny w podklarpackim, nawet z depresją, zapitaly za minimalną (czasy sprzed 500+ )na stado glodnych i zmarzniętych bombelkow.
      • mokka39 Re: Maria Peszek 05.11.19, 15:32
        to nie do końca tak. Leczę się na depresję kilkanaście lat i wiem, że problemy finansowe mogą depresję pogłębić, a ich brak pomaga nieco odetchnąć. Po drugie, możliwość poleżenia na leżaku w Tajlandii wtedy gdy ma się na to ochotę, może w tej depresji pomóc poczuć się lepiej. Wiele razy środku ciemnego listopada czy grudnia czułam, że gdybym mogła pojechać gdzieś gdzie jest ciepło i słońce, wziąć dłuższe wolne ze stresującej pracy, to pewnie dałoby mi to jakąś ulgę, ale nie miałam na to możliwości finansowych. Nie wspominając, że na pewno nie pomaga kiedy trzeba czekać miesiącami na wizytę u terapeuty czy psychiatry na NFZ, bo się nie możliwości finansowych chodzić prywatnie, wtedy kiedy się tego akurat potrzebuje. Wiadomo, że można mieć depresję będąc młodym, pięknym i bogatym, ale jeśli się ją ma będąc starym, brzydkim i biednym, to jest jeszcze gorzej. Więc mogę zrozumieć gorzkie odczucia tych, którzy poza depresją borykają się jeszcze z problemami bytowymi i taki miesiąc na leżaku w ciepłych krajach jest niedosięgłym marzeniem, za to jest mobbingujący szef, stresująca praca, a pieniędzy starcza tylko na czynsz i jedzenie.
        • ck2 Re: Maria Peszek 05.11.19, 19:43
          Tylko że to raczej nie były opinie osób cierpiących na depresję, tylko społeczeństwa, które uważa że bogaty to ma klawe zycie, a przy depresji wystarczy wziąć się w garść.
        • jolie Re: Maria Peszek 05.11.19, 20:02
          Fajnie to napisałaś Mokka, tak szczerze. Ale może właśnie przez depresję tak surowo oceniasz swój wygląd.
          • double-facepalm Re: Maria Peszek 19.11.19, 13:55
            ma do tego prawo, przecietnie atrakcyjna, choc zadbana, przecietnych rozmiarow.
        • bywalec.hoteli Re: Maria Peszek 05.11.19, 22:54
          Smutne
    • kropka_kom Re: Maria Peszek 05.11.19, 09:16
      mocno zaburzona
      • flegma_tyczka Re: Maria Peszek 18.11.19, 20:22
        Takie osoby też mają prawo do życia, a nawet twórczości. Lepiej, że zarabia na siebie, a nie siedzi w domu.
    • potworia116 Re: Maria Peszek 05.11.19, 11:21
      Jest świetna, niezależna, oryginalna i niesamowicie utalentowana. Także jako aktorka.
    • spanish_fly Re: Maria Peszek 05.11.19, 11:34
      Nie śledzę jakoś szczególnie jej twórczości czy ogólnie działalności medialnej, ale niektóre piosenki bardzo lubię. Też bym chętnie poszła na koncert.
    • 45rtg Re: Maria Peszek 05.11.19, 12:04
      homohominilupus napisała:

> Wiem,że jest kontrowersyjna. Ja ją bardzo lubię. Za to, że się nie mizdrzy i ni
      > e pindrzy. Że odbiega twórczością i stylem od wszechobecnej tandety w stylu eu

> A emamy co sądzą o Marii?

Banalna gwiazdka mizdrząca się do fanów sposobem "na kontrowersję", wypindrzona w stylu "patrzcie, jak się zupełnie nie staram wyglądać ładnie". Próbowałem czegoś posłuchać, głębokie to było jak woda w kałuży w czerwcowe południe.
      • homohominilupus Re: Maria Peszek 05.11.19, 15:02
        45rtg napisał:

> homohominilupus napisała:
        >
        > > Wiem,że jest kontrowersyjna. Ja ją bardzo lubię. Za to, że się nie mizdrz
        > y i ni
        > > e pindrzy. Że odbiega twórczością i stylem od wszechobecnej tandety w st
        > ylu eu
        >
        > > A emamy co sądzą o Marii?
        >
        > Banalna gwiazdka mizdrząca się do fanów sposobem "na kontrowersję", wypindrzona
        > w stylu "patrzcie, jak się zupełnie nie staram wyglądać ładnie". Próbowałem cz
        > egoś posłuchać, głębokie to było jak woda w kałuży w czerwcowe południe.

OH, dlaczego mnie twój komentarz nie dziwi?
        • 45rtg Re: Maria Peszek 05.11.19, 15:20

> 45rtg napisał:
          >
          > > Banalna gwiazdka mizdrząca się do fanów sposobem "na kontrowersję", wypin
          > drzona
          > > w stylu "patrzcie, jak się zupełnie nie staram wyglądać ładnie". Próbowa
          > łem cz
          > > egoś posłuchać, głębokie to było jak woda w kałuży w czerwcowe południe.
          >
          > OH, dlaczego mnie twój komentarz nie dziwi?

Bo pewnie nie jest pierwszym takim, jaki widzisz. To są dość oczywiste sprawy.
    • tryggia Re: Maria Peszek 05.11.19, 12:26
      Nie mogę jej zapomnieć tej depresji na hamaku na plaży gdzieś w Azji. Mam z nią takie właśnie skojarzenia, jak z Shellerką.
      • sumire Re: Maria Peszek 05.11.19, 12:28
        No i właśnie.
        Co innego, gdyby miała tę depresję w blokowisku, a nie na jakiejś plaży, pfff.
      • bywalec.hoteli Re: Maria Peszek 05.11.19, 15:23
        Shellerka tez dostała depresji i wyjechała do Azji na hamak?
      • flegma_tyczka Re: Maria Peszek 18.11.19, 20:24
        Depresja dotyczy także bogatych, co w tym dziwnego?
    • bialeem Re: Maria Peszek 05.11.19, 15:37
      Atam kontrowersja. Nie lubię rytmiki jej piosenek. Podnoszą mi ciśnienie w ten nieprzyjemny sposób. Mam wrażenie, że babka ma nonstop zadyszkę, która jest postprodukcyjnie wycinana.
    • gaskama Re: Maria Peszek 05.11.19, 15:38
      Jest genialna. A wywiad nie był niefortunny. Depresja to straszna choroba. Należy o tym mówić. Jej teksty są … niesamowite. Nie żadne oczy zielone ani majteczki w kropeczki ani wozy kolorowe. Oczywiście poruszane przez nią tematy nie są dla każdego.
      • 45rtg Re: Maria Peszek 05.11.19, 15:53
        gaskama napisała:

> ży o tym mówić. Jej teksty są … niesamowite. Nie żadne oczy zielone ani majtecz
        > ki w kropeczki ani wozy kolorowe. Oczywiście poruszane przez nią tematy nie są

Widać, że słabo znasz jej teksty. To są przecież banalne manieczki na intelektualnym poziomie "Białego misia". Rzeczywiście, to nie są teksty dla każdego - każda krytycznie patrząca osoba zwracająca uwagę na treść utworu odpada od nich. Natomiast naturalni odbiorcy "Miłości w Zakopanem" znajdą w nich, i owszem, głębokie przemyślenia.

• sumire Re: Maria Peszek 05.11.19, 15:58
          A jak kobieta po prostu budzi się obolała, to nie było gwałtu.
        • elle_du_jour Re: Maria Peszek 05.11.19, 16:09
          45rtg napisał:

> Natomiast naturalni odbiorcy "Miłości w Zakopanem" znajdą w nich, i owszem, głę
          > bokie przemyślenia.

tak, wsród nich znajdują się zapewnie członkowie jury Paszportów Polityki.
        • elle_du_jour Re: Maria Peszek 05.11.19, 16:17
          45rtg napisał:

> Widać, że słabo znasz jej teksty. To są przecież banalne manieczki na intelektu
          > alnym poziomie "Białego misia".

odstawiasz żenującą popisówę
          • homohominilupus Re: Maria Peszek 05.11.19, 16:24
            elle_du_jour napisała:

> 45rtg napisał:
            >
            > > Widać, że słabo znasz jej teksty. To są przecież banalne manieczki na int
            > elektu
            > > alnym poziomie "Białego misia".
            >
            > odstawiasz żenującą popisówę

Czas tego mizogina wygasic chyba
            • 45rtg Re: Maria Peszek 05.11.19, 17:43

> > odstawiasz żenującą popisówę
              >
              > Czas tego mizogina wygasic chyba

A proszę bardzo, żadna strata dla mnie. Ciekaw tylko jestem, czym się przejawia ta moja mizoginia smile Niechęcią do pustych pioseneczek? To i mizoandrem jestem, bo Podsiadły też nie poważam suspicious
              • sumire Re: Maria Peszek 05.11.19, 17:44
                A jak kobieta po prostu budzi się obolała, to nie było gwałtu.
            • pani_tau Re: Maria Peszek 05.11.19, 22:05

>
              > Czas tego mizogina wygasic chyba
              >
              I kto mu, bidulkowi, będzie odpowiadał? Mógłby dosr..wac ścianie, ale to byłoby dla niego za trudne, bo ściana go ignoruje, a bidulek nie lubi być ignorowany.
              A im bardziej się wkurzacie tym bardziej go uszczęśliwiacie.
              Chociaż nawet jeśli go wygasicie to i tak znajdzie się jakaś oburzona, która w całości będzie go cytować.
        • gaskama Re: Maria Peszek 05.11.19, 19:19
          Ha, ha, ha. You've made my Day!
        • potworia116 Re: Maria Peszek 05.11.19, 19:54
          Bardzo jestem ciekawa twoich upodobań poetyckich, rtg.
          • gaskama Re: Maria Peszek 05.11.19, 20:13
            Serio??? Ja po tym komentarzu zdecydowanie nie.
          • 45rtg Re: Maria Peszek 05.11.19, 22:27
            potworia116 napisała:

> Bardzo jestem ciekawa twoich upodobań poetyckich, rtg.

Poezja niespecjalnie do mnie przemawia tak w ogólności, ale od czasu do czasu tak dość banalnie - Tuwima, Mickiewicza, Norwida mogę przeczytać. Z rzeczy mniej typowych, to Bursa nawet jakoś mi pasuje. Herberta natomiast nie cierpię, podobnie jak wszelkich eksperymentatorów.
    • lajtova Re: Maria Peszek 05.11.19, 15:40
      Tadeusz Boy-Zeleński napisał coś takiego:

"„Igrać z najbardziej uświęconymi pojęciami, z najbardziej czcigodnymi uczuciami, próbować ich siły i szczerości, rozkładać je odczynnikiem śmiechu, prowokować obłudne oburzenia, demaskujące dyskusje, wpuszczać powietrze, ośmielać do myślenia, iżby pośród walących się bałwanów zostało to, co najbardziej jest szanowane, oto zadanie, które chciałbym spełniać wedle sił moich”

To co robi Marysia Peszek z tymi słowami.
      • ana119 Re: Maria Peszek 18.11.19, 17:31
        Wiarygodna najbardziej kiedy ma nadwagę a potem chudnie na maxa. Nic tylko klaskać z podziwu. Ale może poczytała, posłuchała lekarzy. Jest nadzieja że innych kwestiach też może zmądrzeje
    • bo_ob Re: Maria Peszek 05.11.19, 16:02
      www.youtube.com/watch?v=Ph73K6zjRXE

... w trzech częsciach
    • nenia1 Re: Maria Peszek 05.11.19, 16:49
      Wolę inny rodzaj twórczości, sztuki, osobowości, taka Kasia Nosowska też się nie mizdrzy i nie pindrzy, więc nie w tym problem. Pewnie kwestia gustu, ja mam lekką alergię na uogólnianie i ocenianie na zasadzie "ależ ten świat jest ciemny, ależ wy ludzie źli jesteście a ja taka inna, zbuntowana, odmienna". I ta tzw. kontrowersyjność, ale ona taka oczywista, seks, religia, antysemityzm, ciemna Polska, wulgaryzm, duszna Polska, wulgaryzm itd. Pac łopatką po głowie. Otworzę sobie komentarze w necie a tak dokładnie to samo, jedna połowa Polski okłada się z drugą łopatkami po głowie.
      • 45rtg Re: Maria Peszek 05.11.19, 22:28
        nenia1 napisała:

> lekką alergię na uogólnianie i ocenianie na zasadzie "ależ ten świat jest ciemn
        > y, ależ wy ludzie źli jesteście a ja taka inna, zbuntowana, odmienna". I ta tzw
        > . kontrowersyjność, ale ona taka oczywista, seks, religia, antysemityzm, ciemna
        > Polska, wulgaryzm, duszna Polska, wulgaryzm itd. Pac łopatką po głowie. Otworz

Uuuu, mizoginia ;->
      • kamin Re: Maria Peszek 05.11.19, 22:32
        O to, to. Też ją odbieram jako kontrowersyjną na siłę.
        Wspomnianej wcześniej Nosowskiej może buty czyscić. Nosowska jak weźmie na tapetę trudny temat to trafia w punkt (zdrada, alkoholizm, pedofilia, depresja, objadanie się itp), Peszek ma przemyślenia 16 latki, która się czuje taaaaaka oryginalna. Patrzcie - nie chcę mieć dzieci! Patrzcie - jestem ateistką! Patrzcie- nie czuję się patriotką! Znam mnóstwo ludzi o podobnych poglądach i wyborach życiowych, nikt nie robi z tego manifestu.
        • potworia116 Re: Maria Peszek 05.11.19, 23:44
          Bo w naszym kk tekście kulturowym wystarczy poeiedzieć publicznie „Jestem ateistką” i latka skandalistki sama przyfruwa.
        • agaagaaga123 Re: Maria Peszek 19.11.19, 16:48
          kamin napisał(a):

> O to, to. Też ją odbieram jako kontrowersyjną na siłę.
          > Wspomnianej wcześniej Nosowskiej może buty czyscić. Nosowska jak weźmie na tape
          > tę trudny temat to trafia w punkt (zdrada, alkoholizm, pedofilia, depresja, obj
          > adanie się itp), Peszek ma przemyślenia 16 latki, która się czuje taaaaaka oryg
          > inalna. Patrzcie - nie chcę mieć dzieci! Patrzcie - jestem ateistką! Patrzcie-
          > nie czuję się patriotką! Znam mnóstwo ludzi o podobnych poglądach i wyborach ży
          > ciowych, nikt nie robi z tego manifestu.

O to to! I w efekcie, chociaż światopoglądowo Peszkowa powinna być mi bliska, to irytuje mnie niepomiernie, odbieram ją jako infantylną i pretensjonalnie teatralną. Nosowska jest prawdziwa.
      • homohominilupus Re: Maria Peszek 05.11.19, 22:44
        Kasię Nosowską też lubię. Bardzo.
    • kropkaa Re: Maria Peszek 05.11.19, 18:01
      Kocham i uwielbiam. I płyty, i koncerty rewelacyjne.
    • bazia8 Re: Maria Peszek 05.11.19, 21:29
      Bardzo, bardzo lubię i cenię.
    • livia.kalina Re: Maria Peszek 05.11.19, 23:09
      Jest świetna. Pod każdym względem.
    • kk4752154 Re: Maria Peszek 18.11.19, 17:13
      Kocham i uwielbiam!
    • hanusinamama Re: Maria Peszek 18.11.19, 17:17
      A moim zdaniem właśnie sie mizdzy...taka na siłe kontrowersyjna, takie inne mizdzenie się..
      • bukietlisci Re: Maria Peszek 18.11.19, 20:23
        zgadzam się. z małym wyjątkiem: dla mnie nigdy nie była kontrowersyjna. była i jest nudna w swym zadęciu źle pojętą oryginalnością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka