Dodaj do ulubionych

covidowe pytanie

05.05.20, 01:37
To ile to testow dziennie minister Szumowski mowi , ze w Polsce mozna robic??? 20 tysiecy czy wiecej?
I , ze niedobrzy lekarze na pewno zlosliwie nie zlecaja..

bo tak wyglada wykres wykonywalnosci testow w PL:

Obserwuj wątek
    • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 06:37
      Jest bardzo utrudniony dostęp do testów. Służba zdrowia i sanepid mają zakaz wypowiadania się. ...i pan Sz. może sobie apelować o większą liczbę testów...i tak nikt nie zada kłamu, temu co mówi.
      • memphis90 Re: covidowe pytanie 05.05.20, 06:50
        A masz tę wiedzę skąd...? W pobliskim szpitalu dzieciecym test ma KAŻDE dziecko z gorączką, jak wychodzi negatywny, to jest dodatkowo powtarzany. W szpitalu zakaznym zbudowano cała oddzielną IP, gdzie chorzy mieli czekać na wynik szybkich testów. Służba zdrowia może zrobić darmowy test w laboratorium drive - in (aczkolwiek nie jest to inicjatywa min Szumowskiego, tylko prywatnej firmy), cała reszta odpłatnie wg chęci. W porównaniu z marcem sytuacja jest zupelnie inna.
        • ajaksiowa Re: covidowe pytanie 05.05.20, 07:26
          Czy jest sens robienia tych testów skoro za godzinę można się zakazić?
          • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 07:30
            Jasne, ajaksiowa. Nie robmy testow. Bo jak mowi pisie przyslowie, mniej wiesz, lepiej spisz!
          • lauren6 Re: covidowe pytanie 05.05.20, 11:07
            To wtedy problem jest za tydzień, dwa, bo w momencie zarażenia sam nie będziesz ani miał objawów, ani nie będzie zarażał.
        • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 07:32
          Ale zdajesz sobie sprawe, ile dzieci z goraczka moze byc w Polsce?
          • ajaksiowa Re: covidowe pytanie 05.05.20, 07:47
            Dzi€kuj€ za bardzo ,,na temat,,odpowiedz😆
            • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 07:52
              Ty jestes memhis?
              • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 08:09
                Skoro memphis twierdzi, ze kazde dziecko z goraczką jest w szpitalu testowane, to jestem ciekawa, czy wie, ilu Polska ma obywateli, ile jest w tym dzieci, ile osob moze miec goraczke i objawy grypopodobne. Podpowiem, obywateli w Polsce jest okolo 38.000 000. Ilu z nich moglo miec objawy grypopodobne w ciagu doby? 7000 - 1500 osob? Tyle wykonano w calej Polsce testow w ciagu doby...To malo jak na jedno wieksze miasto, a tu mowimy o calym kraju.
                • iwles Re: covidowe pytanie 05.05.20, 11:21
                  " kazde dziecko z goraczką jest w szpitalu testowane"

źle zrozumałaś ola_fatyga.
                  Memphis napisała, że każde dziecko, które JEST obecnie w szpitalu i ma gorączkę, to jest testowane. Nie wychodzą z tego setki tysięcy czy miliony.
          • lauren6 Re: covidowe pytanie 05.05.20, 11:08
            I wszystkie jadą z tą gorączką do szpitala?
            • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 11:40
              Właśnie - czy każde dziecko, które ma gorączkę i objawy grypopodobne, jest testowane w szpitalu?
              • malia Re: covidowe pytanie 05.05.20, 12:04
                Czy wy czytać nie umiecie? każde dziecko W SZPITALU, przecież nie każde z gorączką w tym szpitalu jest
                • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 12:37
                  >Czy wy czytać nie umiecie? każde dziecko W SZPITALU, przecież nie każde z gorączką w tym szpitalu jest

Jakże inaczej by brzmiało: nieliczne dzieci (w odniesieniu do calej populacji gorączkujących polskich dzieci), bo w stanie cięzkim, dodatkowo będące w szpitalu i mające gorączkę są testowane na koronawirusa.
                  • iwles Re: covidowe pytanie 05.05.20, 12:49

a dlaczego te dzieci mają być w "stanie ciężkim"?
                    • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 13:13
                      >a dlaczego te dzieci mają być w "stanie ciężkim"?

bo szpital to nie hotel dla dzieci.

• iwles Re: covidowe pytanie 05.05.20, 13:21

jak dla mnie, post memphis był oczywisty.
                        Przeczytaj go jeszcze raz.
                        • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 13:26
                          >jak dla mnie, post memphis był oczywisty.

Widocznie odbieracie na tej samej fali. Oczywisty- tak. Ale w odniesieniu do mojej wypowiedzi nad nim zyskuje zupełnie inny wymiar.
                    • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 13:23
                      >a dlaczego te dzieci mają być w "stanie ciężkim"?

Poza tym, nie do końca rozumiem "co ty do mnie rozmawiasz". Czepiasz się jakichś wyrwanych z kontekstu fragmentów...bez sensu.
                      • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 13:33
                        Napisałam:
                        Jest bardzo utrudniony dostęp do testów.

memphis90:

A masz tę wiedzę skąd...? W pobliskim szpitalu dzieciecym test ma KAŻDE dziecko z gorączką

Memphis nie zgadza się ze mną, że jest ograniczony dostęp do testów, bo wg niej każde dziecko z gorączką ma test na koronawirusa w pobliskim szpitalu
                        • beneficia Re: covidowe pytanie 05.05.20, 14:24
                          ola_fatyga napisała:

> Napisałam:
                          > Jest bardzo utrudniony dostęp do testów.
                          >
                          > memphis90:
                          >
                          > A masz tę wiedzę skąd...? W pobliskim szpitalu dzieciecym test ma KAŻDE d
                          > ziecko z gorączką

>
                          > Memphis nie zgadza się ze mną, że jest ograniczony dostęp do testów, bo wg nie
                          > j każde dziecko z gorączką ma test na koronawirusa w pobliskim szpitalu

Nie.
                          Napisała, że każde dziecko przebywające akurat w szpitalu i majace gorączkę zastanie przetestowane.
                        • memphis90 Re: covidowe pytanie 05.05.20, 14:34
                          A Ty kogo byś chciała testować? Każdego, kto akurat wchodzi do Biedry? Osoby z objawami akurat teraz nie mogą juz (bardzo) narzekać na brak testów. Natomiast żaden kraj na świecie nie ma takich możliwości, żeby testować na lewo i prawo osoby BEZ jakichkolwiek objawów. Jak chcesz sobie test ot tak zrobic, to też możesz- prywatnie. I Ty to nazywasz "utrudnionym dostępem"?
                          • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 15:18
                            > Natomiast żaden kraj na świecie nie ma takich możliwości, żeby testować na lewo i prawo osoby BEZ jakichkolwiek objawów.

Co jest z tobą nie tak? Przecież wypisałam objawy - 38 stopni, kaszel itd. I nie jestem na kwarantannie.

>Natomiast żaden kraj na świecie nie ma takich możliwości, żeby testować na lewo i prawo

Widocznie zyjemy w jakims alternatywnym swiecie. Trochę statystyki: cyt.

Polska jest nie tylko na 23. miejscu w UE pod względem liczby testów per capita, ale też pod względem liczby zdiagnozowanych przypadków per capita. Bułgaria ma natomiast najniższy odsetek i chorych, i testów w UE.

🇫🇴 Wyspy Owcze – 165 074 / 1 mln osób (łącznie 8 066 testów, terytorium liczy 49 290 osób)

🇮🇸 Islandia – 147 921 /1 mln osób (wykonano 50,5 tys. testów, Islandia liczy 364 260 osób)

🇲🇹 Malta – 81 994 testy / 1 mln osób (wykonano 36 204 testy, Malta liczy 493 559 osób)

🇱🇺 Luksemburg – 77 222 testy / 1 mln osób (wykonano 48 339 testów, Luksemburg liczy 613 894 osób)

🇸🇲 San Marino – 72 412 testów / 1 mln osób (wykonano 2 457 testów, San Marino liczy 33 400 osób)

🇱🇹 Litwa – 52 907 testów / 1 mln osób – łącznie 144 029 testów

🇨🇾 Cypr – 54 437 testów / 1 mln osób – łącznie 65 725 testów

🇵🇹 Portugalia – 44 132 testy / 1 mln osób – łącznie 450 000 testów

🇩🇰 Dania – 42 262 testy / 1 mln osób – łącznie 244 791 testów

🇪🇪 Estonia – 42 052 testy / 1 mln osób – łącznie 55 784 testy

🇪🇸 Hiszpania – 41 332 testy / 1 mln osób – łącznie 1 932 455 testów

🇧🇪 Belgia – 38 025 testów / 1 mln osób – łącznie 440 700 testów

🇮🇹 Włochy – 36 244 testy / 1 mln osób – łącznie 2 191 403 testy

🇱🇻 Łotwa – 34 707 testów / 1 mln osób – łącznie 65 464 testy

🇮🇪 Irlandia – 34 302 testy / 1 mln mieszkańców – łącznie 169 377 testów

🇳🇴 Norwegia – 33 624 testy / 1 mln osób – łącznie 182 285 testów

🇦🇹 Austria – 30 986 testów / 1 mln osób – łącznie 279 071 testów

🇩🇪 Niemcy – 30 400 testów / 1 mln osób – łącznie 2 547 052 testy

🇷🇺 Rosja – 29 465 testów / 1 mln osób – łącznie 4 300 000 testów

🇸🇮 Słowenia – 26 660 testów / 1 mln osób – łącznie 57 504 testy

🇨🇿 Czechy – 24 423 testy / 1 mln osób – łącznie 261 548 testów

🇱🇮 Liechtenstein – 23 605 / 1 mln osób (wykonano 900 testów, Liechtenstein liczy 38 557 osób)

🇧🇾 Białoruś – 22 369 testów / 1 mln osób – łącznie 211 369 testów

🇬🇧 Wielka Brytania – 19 026 testów / 1 mln osób – łącznie 1 291 591 testów

🇫🇮 Finlandia – 18 680 testów / 1 mln osób – łącznie 103 500 testów

🇸🇰 Słowacja – 17 914 testów / 1 mln osób – łącznie 97 804 testy

🇰🇿 Kazachstan – 17 064 testy / 1 mln mieszkańców – łącznie 320 441 testów

🇫🇷 Francja – 16 856 testów / 1 mln osób – łącznie 1 100 228 testów

🇹🇷 Turcja – 13 886 testów / 1 mln osób – łącznie 1 171 138 testów

🇳🇱 Holandia – 13 768 testów / 1 mln osób – łącznie 235 909 testów

🇷🇸 Serbia – 12 185 testów / 1 mln osób – łącznie 106 461 testów

🇸🇪 Szwecja – 11 833 testy / 1 mln osób – łącznie 119 500 testów

🇧🇦 Bośnia i Hercegowina – 10 478 testów / 1 mln osób – łącznie 34 378 testów

🇷🇴 Rumunia – 10 348 testów / 1 mln osób – łącznie 199 068 testów

🇵🇱 Polska – 10 141 testów / 1 mln osób – łącznie 383 804 testy

🇭🇷 Chorwacja – 9 510 testów / 1 mln osób – łącznie 39 040 testów

🇭🇺 Węgry – 8 691 testów / 1 mln osób – łącznie 83 958 testów

🇲🇰 Macedonia Północna – 8 332 testy / 1 mln mieszkańców – łącznie 17 359 testów

🇬🇷 Grecja – 7 767 testów / 1 mln osób – łącznie 80 951 testów

🇧🇬 Bułgaria – 7 073 testy / 1 mln osób – łącznie 49 145 testów

🇦🇱 Albania – 3 129 testów / 1 mln osób – łącznie 9 006 testów

🇺🇦 Ukraina – 3 078 testów / 1 mln osób – łącznie 134 592 testy

• amsterdama Re: covidowe pytanie 05.05.20, 07:49
          Koleżanka jest na kwarantannie prawie 3 tygodnie. W pierwszym tygodniu miała objawy grypopodobne. Chce wrócić do pracy, ale nie może doczekać się testu. Od Sanepidu, do którego wydzwania regularnie, usłyszała, że ma się uspokoić, bo dostanie kolejne 2 tygodnie kwarantanny. Kolega wcześniej w podobnej sytuacji. Dostępność jest słaba.
          • ajaksiowa Re: covidowe pytanie 05.05.20, 08:09
            Nie jestem memhis,Ja to Ja!!
            • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 08:12
              To po co sie wtracasz?
          • lauren6 Re: covidowe pytanie 05.05.20, 11:13
            To nie jest kwestia dostępności testów, co problem testowania ludzi w kwarantannie. Akurat ja słyszałam to samo co Memphis, że aktualnie nie ma problemu z testami w szpitalu. Osoba lekko chora w kwarantannie leczy się w domu i z tego domu jej wyjść nie wolno. Jak miałaby być przetestowana? Ktoś musiałby do niej przyjechać, pobrać wymaz- imo tu jest wąskie gardło, a nie w samych testach.
            • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 12:01
              >To nie jest kwestia dostępności testów

Jasne. Z uwagi na to, że ten wirus już krąży w naszej 38.000 000 społeczności i już dawno nie dotyczy tylko ludzi, którzy byli za granicami naszego pieknego kraju w niedawnym czasie lub jechali PKSem do Grojca z zarazonym kierowcą, to czy każdy chory z objawami grypopodobnymi jest testowany?
            • nikki30 Re: covidowe pytanie 05.05.20, 13:29
              >To nie jest kwestia dostępności testów, co problem testowania ludzi w kwarantannie.

Dokładnie!
              Problem jest z tzw. wymazobusami. Na kwarantannie przyjeżdża wymazobus czasami po fakcie kiedy pacjent jest juz zdrowy! Znam przypadek przyjazdu po miesiącusmilePotem musi przyjechać jeszcze raz i pobrać próbki dwukrotnie! No i tak moja koelżanka spędziła 6 tygodni w oczekiwaniu na decyzję o zakończeniu kwarantanny...
              W szpitalach testy robią od ręki.
              • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 13:47
                >W szpitalach testy robią od ręki.

Dobrze wiedzieć. Przykładowo: boli mnie głowa i gardlo. Mam 38 stopni. Gdy pojadę z tymi objawami do szpitala, zrobią mi test od ręki? Szok.
                • iwles Re: covidowe pytanie 05.05.20, 13:50
                  ola_fatyga napisała:

> >W szpitalach testy robią od ręki.
                  >
                  > Dobrze wiedzieć. Przykładowo: boli mnie głowa i gardlo. Mam 38 stopni. Gdy poj
                  > adę z tymi objawami do szpitala, zrobią mi test od ręki? Szok.

A jestes w kwarantannie?
                  • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 14:30
                    >A jestes w kwarantannie?

A w biedrze nie można się zarazić? To po szmaciaki na twarzy?
                • memphis90 Re: covidowe pytanie 05.05.20, 14:35
                  >Gdy pojadę z tymi objawami do szpitala, zrobią mi test od ręki? Szok.
                  Aha, czyli Ty NIE wiesz, jak jest, ale opowiadasz, że testów nie ma?
                  • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 15:05
                    >Aha, czyli Ty NIE wiesz, jak jest, ale opowiadasz, że testów nie ma?

Ja się tylko grzecznie pytam o te testy od ręki. Bo może żyjemy w równoległych światach. Ja w świecie gdzie zrobiono w Polsce 10 141 testów / 1 mln osób , co pozwoliło jej się uplasować na 23 miejscu z 27 miejsc, zaraz za Rumunią, a ty tam, gdzie testy robią KAŻDEMU z gorączką.
                    • memphis90 Re: covidowe pytanie 06.05.20, 07:12
                      Aha. Czyli nie wiesz, ale wiesz, że się w Polsce testów nie robi. Jak masz gorączkę i kaszel, to jedz do zakaznego i się przekonaj.
          • leni6 Re: covidowe pytanie 05.05.20, 11:15
            Nie ma u niej w mieście takiego punktu drive through do robienia testów? Wąskim gardłem nie są laboratoria a karetki pobierające próbki do badań.
          • snajper55 Re: covidowe pytanie 05.05.20, 11:40
            amsterdama napisała:

> Koleżanka jest na kwarantannie prawie 3 tygodnie. W pierwszym tygodniu miała ob
            > jawy grypopodobne. Chce wrócić do pracy, ale nie może doczekać się testu. Od Sa
            > nepidu, do którego wydzwania regularnie, usłyszała, że ma się uspokoić, bo dost
            > anie kolejne 2 tygodnie kwarantanny. Kolega wcześniej w podobnej sytuacji. Dos
            > tępność jest słaba.

Czekają aż wyzdrowieje lub umrze. W obu przypadkach nie zwiększy koronawirusowych statystyk.

S.
            • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 05.05.20, 12:14
              W Polsce pobrano dotychczas 383 804 próbki na obecność koronawirusa. 14 006 testów dało pozytywną diagnozę. W przeliczeniu na 1 milion mieszkańców przeprowadzonych zostało 10 141. To 23. wynik w unijnej dwudziestce siódemce. Ostatnie cztery miejsca przypada Bułgarii, Chorwacji, Grecji i Węgrom.
            • amsterdama Re: covidowe pytanie 05.05.20, 13:33
              Koledzy pracujà w szpitalu. Z jednej strony brak personelu, z drugiej taka obstrukcja
          • memphis90 Re: covidowe pytanie 06.05.20, 07:09
            Jeszcze raz, poczytaj sobie informacje. Powtarza się na każdym kroku, że ŻADEN kraj na świecie nie jest w stanie udźwignąć badania populacji zdrowych.
            • ola_fatyga Re: covidowe pytanie 06.05.20, 18:35
              >Powtarza się na każdym kroku, że ŻADEN kraj na świecie nie jest w stanie udźwignąć badania populacji zdrowych.

To do mnie? Co ty chcesz udowodnić i z kim ty dyskutujesz? Z czyją wypowiedzią? Chyba sama ze sobą?Nie musisz powtarzać w kółko słów Szumowskiego, chyba, ze się zakochałaś...
        • kropka_kom Re: covidowe pytanie 05.05.20, 13:36
          u nas też podobnie...szpital powiatowy
        • unaluna Re: covidowe pytanie 06.05.20, 17:00
          W naszym lokalnym szpitalu też robią testy i to wszystkim przyjmowanym i raz w tygodniu personelowi. Szczęśliwie jakaś prywatna firma zdecydowała się robić te testy bezpłatnie po tym jak kolejny musieli zamknąć oddział i wysłać sporo personelu na kwarantannę ,bo okazało się, że w szpitalu przebywa wcześniej niezdiagnozowany pacjent zakażony koronawirusem. Szpital był sparaliżowany przez 2 tygodnie, bo oczywiście personel medyczny nie mógł się doczekać na testy.
          Przerażające jest to, że gdyby nie dobra wola i chęć pomocy prywatnego sektora to wszystko by leżało...
    • ultimate.strike Re: covidowe pytanie 05.05.20, 10:56
      A ile testów na przeziębienie się dziennie wykonuje?
    • pitupitt Re: covidowe pytanie 05.05.20, 12:20
      Testów robi się coraz mniej, bo ich zwyczajnie już nie ma, kasy na nowe też.
      • kropka_kom Re: covidowe pytanie 05.05.20, 13:36
        skąd te dane?
        • pitupitt Re: covidowe pytanie 05.05.20, 23:29
          Od personelu szpitala zakaźnego w Koszalinie, do którego dostarczamy maseczki. Oficjalnie jest miodzio lodzio, a jak pogadam chwilę z lekarzami, to ręce opadają i wyć się chce. W zeszłym tygodniu prezydent Koszalina chwalił się, że miasto kupiło 4620 kombinezonów, m. in dla szpitala. Tylko po co kombinezony, jak lekarzom brakuje maseczek i rękawiczek? Maseczki dojadą może za 2-3 tygodnie ( z dużym naciskiem na "może"). Póki co harcerze ,kadra zhp i my, rodzice,szyjemy maseczki kiedy tylko mamy chwilę. Z prywatnych środków kupiliśmy materiały na 3000 maseczek, uszyliśmy ok. 1500. A chętnych ciągle przybywa...
    • skat_0 Re: covidowe pytanie 05.05.20, 14:17
      A masz jakis wykres, czy zrodlo do nich, który razem pokazuje i test i pozytywnych, tak jak na tym dunskim? Bo w Dk mimo zwiększonej ilości testow zarazonych nie przybywa sporo, wczoraj ok 150
      • ylisse Re: covidowe pytanie 05.05.20, 15:07
        sprobuje zrobic
    • ylisse Re: covidowe pytanie 05.05.20, 21:55
      no narazie jak w Danii to nie wyglada.
      jak juz to wyglada najblizej do "-sa testy sa chorzy, nie ma testow nie ma chorych". Co jest nawet logiczne
      • beneficia Re: covidowe pytanie 05.05.20, 22:04
        I tyle na ten temat.
        Natomiast dziwi mnie, dlaczego WHO nie dało zaleceń jak klasyfikować zgony, każdy kraj to robi po swojemu.
        Bez tego światowe statystyki nie mają sensu.
        • ylisse Re: covidowe pytanie 05.05.20, 22:21
          dalo, tylko sie do nich w PL nie stosuje
          • memphis90 Re: covidowe pytanie 06.05.20, 07:18
            Skąd te informacje? Akurat w Pl obecność choroby zakaźnej stała się nadrzędna wobec wszystkich innych. Jak masz koronawirusa i potrąci Cie auto na pasach, to w akcie będzie koronawirus. Tym samym jak ktoś będzie miał rotawirusa i zawał, to zgodnie z tą samą ustawą przyczyną zgonu będzie sraczka.
            • snajper55 Re: covidowe pytanie 06.05.20, 13:49
              memphis90 napisała:

> Skąd te informacje? Akurat w Pl obecność choroby zakaźnej stała się nadrzędna
              > wobec wszystkich innych. Jak masz koronawirusa i potrąci Cie auto na pasach, to
              > w akcie będzie koronawirus. Tym samym jak ktoś będzie miał rotawirusa i zawał,
              > to zgodnie z tą samą ustawą przyczyną zgonu będzie sraczka.

Daj linka do ten ustawy, proszę.

S.
      • skat_0 Re: covidowe pytanie 06.05.20, 06:51
        Hmmm i przy takim wykresie otwiera się galerie handlowe 🙄, u nas ch zamknięte jeszcze(ale ikea byla oblezona). a i w Danii nie testuje sie ozdrowiencow, za wyleczone uznaje sie osoby, ktore po upływie 14 dni od wyniku positiv nie zmarly i nie są/ nie byly hospitalizowane. Ta metoda Wynika z tego, ze tez mieli malo testow, a i wiekszosc chorych byla w domach, wiec ponowne testowanie ich uznano za zbyt duzy naklad i obciazenie sluzb... za to zgony z covid 19 licza zmarlych w ciagu 60 dni od testu, (tu robia post mortem,)nawet jesli glowna przyczyna byly inne choroby.
    • hanusinamama Re: covidowe pytanie 06.05.20, 13:37
      Juz zaczynaja szukać kozła ofiarnego a raczej kozłów. Jakis czas temu zrzucano winę na sanepid. To jest bardzo niedofinansowana instytucja, zarobki tam są śmieszne. A dostali zalecenia "radzcie sobie". Jak na początku pracowały tylko laby sanepidu to w pewnym momencie jeden dostał wytyczne, ze mają zorganizować prace zmianową aby pracować 24/dobę. Ale zero info skąd do tego osoby brać ani o ziwkszeniu pensji...macei robic dniami i nocami za te samy ochłapy.
      Teraz wina lekarzy i szpitali ze testów nie robią. Najpierw Szumowski głosował przeciw testowaniu lekarzy co 2 tygodnie, a teraz mowi ze lekarz moze sie nawet co 3 dni robić testy...
    • ylisse Re: covidowe pytanie 06.05.20, 17:32
      odnosnie kodowania COVID i tego jak koduje Polska :

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dodala do prowadzonej przez siebie Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (w skrócie ICD-10) nowe rozpoznanie dla choroby (Covid-19) wywołanej koronawirusem (SARS-Cov-2) i przewidziała dwa kody:
      • U07.1 – przypisany do rozpoznania Covid-19, potwierdzonego testami laboratoryjnymi;
      • U07.2 – przypisany do klinicznego lub epidemiologicznego podejrzenia COVID-19 przy nierozstrzygniętym lub niedostępnym teście.

W PL koduje sie prawie wylacznie U07.1
      wytyczne :

www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/04/wytyczne-do-karty-zgonu-01.04.2020-1.pdf

Dlatego COVID-19 oznaczony kodem U07.1 (przypadek potwierdzony) będzie stanowił wyjściową przyczynę zgonu. W przypadku wątpliwego wyniku przeprowadzonego badania molekularnego może zostać zastosowany kod U07.2.

W przypadku braku testu a tylko obrazie klinicznym nie jest mozliwe zastosowanie U07.2
      i pacjent umiera na chorobe wspolistniejaca...
    • ylisse Re: covidowe pytanie 06.05.20, 17:36
      Przy okazji

za oko. press :
      1 kwietnia w rozmowie z OKO.press, Bartosz Fijałek potwierdził, że „w Polsce lekarze mogą wpisać do systemu tylko kod U07.1 . Jeśli wpisałbym U07.2, to po prostu nic mi nie wskoczy, a nawet jak wskoczy, nie będzie brane pod uwagę”.

Dr n. med. Stefan Karczmarewicz, internista i kardiolog, na prowadzonym przez siebie blogu napisał o tym tak: „Dyskretnie eliminując kod U07.2, czyli wszystkie przypadki niepotwierdzone badaniem laboratoryjnym, minister Szumowski i dr Juszczyk wycięli ze statystyki całą grupę chorych. (…) Do grupy tej zostają zaliczone osoby:

u których test został wykonany zbyt wcześnie, a potwierdzającego nie wykonano;
      którym odmówiono testu lub zwlekano z nim ponad trzy tygodnie (znam takie przypadki i Państwo zapewne też znacie);
      które miały charakterystyczny przebieg choroby, a nawet charakterystyczne zmiany wykazane w tomografii komputerowej płuc, ale nie miały testu laboratoryjnego – z jakichkolwiek powodów (warto wiedzieć: powtarzają się doniesienia, że sanepid odmawia testów u osób ze znacznie nasilonymi objawami);
      osoby na kwarantannie, u których nie wykonano testów podczas jej trwania mimo ewidentnego kontaktu z osobą zakażoną;
      osoby, które zmarły na kwarantannie przed wykonaniem testów – mimo danych epidemiologicznych mocno przemawiających za zakażeniem”.

1 kwietnia PZH zmieniło zdanie, bardzo możliwe, że zareagowało tak na medialną burzę. W wydanych tego dnia wytycznych kod U07.2 już się pojawił.

i dalej juz moje :

ale z obstrzeniami jak wyzej : jedynie dla niejednoznacznei PRZETESTOWANYCH.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka