Dodaj do ulubionych

9m i nie chce nic pić

19.02.13, 10:02
Moi bliźniacy mają 9m i jeden od trzech dni uskutecznia bunt w sprawie picia. Nie chce nic pić, ani z butli ani z łyżeczki. Od 4 miesięcy są na sztucznym i do tej pory szło książkowo, nagle ni z gruszki ni z pietruszki takie coś.

Przyznam się, że napoje inne niż mleko nie idą w ogóle, mimo iż codziennie próbuję napoić wodą lub sokiem (własnej produkcji) lub herbatą ziołową dla niemowląt bez cukru. Płyny uzupełniają mlekiem i tylko to się liczy, tzn liczyło, bo jeden nie chce nic pić. O wciśnięciu butli można zapomnieć, nie ma znaczenia czy dzień czy noc na śpiocha, nie chce i już. Nic nie skutkuje, jedynie dzisiaj rano chyba był już maksymalnie wysuszony to napił się mleka tak 150ml.... Od kiedy zaczął jeść z łyżeczki, butla straciła na atrakcyjności, aż w ogóle nie jest w stanie wziąć jej do ust. Próbuję poić go łyżeczką ale się krztusi i pluje.

Rozrzedzanie jedzenia też nie ma sensu bo zaczyna pluć tym we mnie, chce tylko gęste...

Dziecko oczywiście jest wesołe, energiczne, śpi normalnie itp....

z góry dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • zandaria03 Re: 9m i nie chce nic pić 20.02.13, 20:11
      Może kup jakąś atrakcyjną wizualnie,kolorową butelkę z uchwytami za które będa sami sobie trzymać butle.Moje nie tolerowały mleka,kakao,czystej wody,herbatek dziecięcych.Posmakowała im woda z dodatkiem soku jabłkowego i to piją do tej pory (ja kupuję soczki babydream w rossmanie).Nie ma bata,w końcu zachce mu się pićwink
      • kociakowamama Re: 9m i nie chce nic pić 24.02.13, 13:49
        Pękł w końcu, najpierw napił się trochę rano, a teraz znowu normalnie pijesmile UFFFF

Czyli to normalne, że dziecko przez kilka dni ma zastój jeśli chodzi o napoje...

dzięki za odpowiedźsmile
        • anytram82 Re: 9m i nie chce nic pić 24.02.13, 20:10
          a może to zęby? moja za smoka dałaby się pokroić i apetyt zawsze miała dobry a jak zęby zaczęły dokuczać to dała radę tylko łyżeczką, ze 150ml mleka wypijała może 30ml, wzbraniała się nawet przed smoczkiem uspokajającym który uwielbia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka