roga.laa 21.08.13, 22:05 są jakieś takie co by życie/zabawę ułatwiły? dziewczyny mają 7 miesięcy, kiedyś zastanawiałam się nad siedziskami do wanny dla bliźniąt(taka mata) - ktoś miał, przydatne to? co wg was było przydatne? a co nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
13alexa Re: gadżety dla bliźniaków 21.08.13, 23:45 Ja się zastanawiam nad kupnem mądrych sówek do łóżeczka allegro.pl/smily-moja-madra-sowka-interaktywna-mowi-lozeczko-i3465395837.html W sumie to nie szaleję, po starszej mają tyle zabawek, że szkoda zagracać i tak małej przestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
doti_2 Re: gadżety dla bliźniaków 22.08.13, 07:23 nam z gadżetów dla bliźniąt przydała się tylko jedna rzecz - bliźniaczy wózek. Inne to takie same gadżety jak dla dzieci pojedynczych Odpowiedz Link Zgłoś
roga.laa Re: gadżety dla bliźniaków 22.08.13, 09:04 wózek to fakt , myślałam np: o macie do kąpieli? ktoś to cudo miał - takie z siedziskami. coś tego typu allegro.pl/mata-kapielowa-dla-blizniat-i3452021560.html . Odpowiedz Link Zgłoś
doti_2 Re: gadżety dla bliźniaków 22.08.13, 12:52 jakoś słabo widzę stabilnie siedzące w tym dzieci ja kąpałam pojedynczo, ale gdybym nie miała wyjścia i musiałabym kąpać razem to wolałabym coś takiego allegro.pl/bumbo-ze-stoliczkiem-krzeselko-fotelik-foremka-i3477372370.html można do wanny, można i do pokoju. ze zwykłych gadgetów używaliśmy karuzelki, pozytywki, leżaczków i mat do leżenia, no i fury zabawek. Poza tym zabezpieczenia na schody i dywan do ogródka. Inne pierdoły były raczej zbędne. Gadżet nie gadżet - przy bliźniakach mój mąż kupił sterylizator do butelek i mikrofalówkę (proszę nie krytykować, taka nasza decyzja i tyle). Mikrofali używam do dziś do podgrzewania posiłków jak się spieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
anytram82 Re: gadżety dla bliźniaków 22.08.13, 21:41 Żadnych typowo bliźniaczych prócz wózka tą matę widziałam kiedyś na all używaną, nawet się nad nią zastanawiałam ale biorąc pod uwagę jak szybko dzieci z tego by wyrosły uważam za niepraktyczny gadżet, żeby chociaż tańsza była to można by się skusić. Moje od kiedy siedzą kąpią się razem na przeciwko siebie, z tym że zawsze je asekurowaliśmy rękoma gdyby któraś się przewróciła, poza tym mamy do wanny zwykłe dwie maty antypoślizgowe. Jeśli chodzi o zabawki to dużo odziedziczyły po starszym rodzeństwie, mieliśmy też na początku dwa leżaczki, zwykłe, bez bajerów, używaliśmy ich do karmienia, zabaw, bujania. No i dwa krzesełka do karmienia, bo jedzą zawsze w kuchni, już na szurnięcie krzesła wiedzą że obiad Póki co jeden talerz i łyżka/idelec wystarczą, bo albo są karmione albo jedzą rękoma Aaa i dwa nocniki mamy, identyczne, takie dostały w prezencie i były tylko wersje dla chłopców lub dziewczynek. O zabawki się nieraz kłócą i wyrywają sobie więc na gwiazdę raczej dostaną takie same. Zastanawiam się jeszcze nad podwójnymi sankami zimą, ale to za niedługo, ktoś ma? poleca? warto je kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
13alexa Re: gadżety dla bliźniaków 22.08.13, 22:35 też chciałam kupić te podwójne sanki, ale stwierdziłam, ze w naszym przypadku to daremny wydatek, bo ileż ja z nimi wyjdę. Nam raczej się nie przyda Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka4 Re: gadżety dla bliźniaków 23.08.13, 21:41 Mam sanki ale kupilam pojedyncze. Pamietam jak musialam jezdzic z bratem na pojedynczych i klocilismy sie, z tylu nic nie widzialam.... takie czasy. poza tym tu jedno dziecko moze kopac drugie, sanki sa tez przez to dluzsze wiec mniej zwrotne. Kupilam 2 pary pojedynczych. W zeszlym roku dziewczynki mialy 1,5 roku io wyjscie z sankami wygladalo tak ze kazda zjezdzala z gorki. Ja z jedna wvhodzilam do gory, a druga w tym czasie zjezdzala i maz ja lapal. Bylo sprawnie i szybko. Zawsze wychodzilismy wspolnie z mezem. Dziewczynkom szybko sie nudzilo bo wolaly w sniegu chodzic po kolana i trezba bylo ciagnac puste sanki i lapac dzieci hehehe mysle ze w tym roku bedzie inaczej i beda chetnie jezdzic. Maja 2 rowerki i 2 wozki dla lalek i to super pomysly Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciuchowo Re: gadżety dla bliźniaków 21.02.14, 12:49 My mamy podówjne sanki i jestesmy z nich bardzo zadowoleni. Kupione na allegro, bardzo solidne. Poniżej link do postu z tymi sankami: [url=http://karuzelazblizniakami.blogspot.com/2014/02/weekendowo.html][/url] Odpowiedz Link Zgłoś
deotyna Re: gadżety dla bliźniaków 30.08.13, 16:02 Mamy kojec na pół pokoju. Alleluja! Normalnie w nim harcują, bo tak po mieszkaniu sama nie za bardzo je upilnuję. A tak to kojca i tańcują Rowerki mamy, ale każda ma swój. Kiedyś myślałam, że może kupić taki podwójny, ale doszłam do wniosku, że strata pieniędzy. Były mniejsze to miały karuzelkę, zabawki z pozytywkami. Maty do wanny nie mam, bo moje pannice to zamiast siedzieć chodzą i trzeba trzymać. Czytałam gdzieś opinię, że jest do d...., bo się niszczy szybko i nie spełnia swojej funkcji tak jak powinna. Najlepsze zabawki to te z serii zakazanych: butelki, miski, pudełka Odpowiedz Link Zgłoś
dwojedzieciija Re: gadżety dla bliźniaków 01.09.13, 23:52 Mata do kąpieli to dla mnie absolutnie zbędny wydatek. Kupiłam zwykłą gumową za 30 zł, tyle żeby się dzieci nie ślizgały. Generalnie jestem anty bliźniaczym gadżetom, bo w tym przypadku często płaci się tylko za to, że są bliźniacze. Tak naprawdę często są mało przydatne - moje dzieci mają zupełnie różne zainteresowania i nie wyobrażam sobie zmuszać ich by robili na komendę to samo Odpowiedz Link Zgłoś
roga.laa Re: gadżety dla bliźniaków 02.09.13, 09:41 właśnie chyba będę musiała zakupić coś do wanny i już wiem że będzie to zwykła antypoślizgowa mata, a nie gadżet dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
tusia21 Re: gadżety dla bliźniaków 03.09.13, 14:13 Są i jest ich sporo. Nie tylko maty do wanny, ale i podwójne kółka z siedziskami do pływania dla maluszków, podwójne łóżeczka dla niemowląt, podwójne sanki. Wszystko to i więcej znajdziecie na profilu na fb "ratunku bliźniaki" Odpowiedz Link Zgłoś
quesuerte Re: gadżety dla bliźniaków 03.09.13, 22:35 Mata nie, ale krzesełka do kąpieli od mniej więcej 6 miesiąca są w użyciu. Siedzą sobie naprzeciwko, widzą się, bawią, gaworzą, podają (lub zabierają zabawki, naśladują, kontaktują się jednym słowem fenomenalnie właśnie w czasie kąpieli. My mamy krzesełka firmy Jane. Nie sprawdził się duży kojec, (może bo to chłopiec i dziewczynka?), chłopiec jest cięższy i sprawniejszy, więc wspina się po siostrze, zachodziła obawa, że ją uszkodzi. Mata do zabawy wypełniająca cały pokój jest bardzo przydatna. Odpowiedz Link Zgłoś
bejbi30 Re: gadżety dla bliźniaków 12.09.13, 15:47 u nas z podwojnych rzeczy sprawdzil sie oczywiscie wozek a poza tym tylko sanki-oczywiscie od czasu, az zdecydowaly sie razem na nich usiasc. naprawde polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
anytram82 Re: gadżety dla bliźniaków 12.09.13, 21:32 bejbi30 a jakie masz sanki? te szerokie gdzie dzieci siedzą obok siebie czy jedno za drugim? Nie wiem które lepsze, mąż uważa że szerokimi po wydeptanych ścieżkach w śniegu będzie ciężko jechać ale z kolei w tych wąskich ponoć dziecku z tyłu jest ciasno. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciuchowo Re: gadżety dla bliźniaków 21.02.14, 12:52 My mamy takie podwójne sanki: w linku post ze zdjęciem: tu Odpowiedz Link Zgłoś
niuniulaa bujak krokodyl 15.09.13, 21:28 Witam! Moje dziewczynki mają obecnie 11 miesięcy i rewelacyjnie huśtają się na krokodylku bujaku firmy smoby. Naprawdę polecam! I w domu i w ogródku się sprawdza, dziewczynki same się trzymają i nie spadają. Kupiłam bujak tej firmy, chociaż kosztował więcej, ponieważ raz wypróbowałyśmy go na placyku i obydwie dziewczynki były zachwycone. Jest stabilny i dobrze się buja. Moje córcie szaleją w dużej wannie same, foteliki kąpielowe absolutnie by się u nas nie sprawdziły. Duży kojec także się nie sprawdził, ponieważ właziły jedna na drugą. Doskonała była mata edukacyjna z podwieszanymi zabawkami i karuzela z dźwiękiem. Obecnie rewelacyjną zabawę stanowi dla nich siedzenie w dwóch oddzielnych kartonach. Ciągniemy i przesuwamy dzieci jak w autkach, są zachwycone. "Grają" też same w piłkę i czytają. Bardzo lubią być zawijane w kocyku w naleśnika. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_olena Re: gadżety dla bliźniaków 16.09.13, 15:28 Z gadżetów dla bliźniaków to chyba nic nie ma. Moje niedawno skończyły 9 miesięcy i od jakiegoś czasu rewelacyjnie sprawdza się narzędzie do chwilowego unieruchomienia . Wkładasz w to dziecko na chwilę a w tym czasie spokojnie możesz to drugie przewinąć, ubrać na spacer, itp... Nie ma opcji żeby dziecko się z tego wydostało, a jak wkłada się je do skoczka tylko w sytuacjach koniecznych, to każdy pobyt tam jest dla niego super atrakcją. Skoczek przy bliźniakach naprawdę polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
deotyna Re: gadżety dla bliźniaków 16.09.13, 17:06 Widzę, że każdy ma inny patent na gadżet dla dwójki. U każdego się co innego sprawdza. Moje niestety nie dają się posadzić choćby z górą zabawek. Zabawkę w rękę i w nogi. W kartonach jeździły do czasu aż nie zaczęły nimi próbować rzucać, podnosić, przewracać. W kojcu o dziwo nie włażą na siebie, bo to duży kojec i każda znajdzie kąt dla siebie. Aczkolwiek niedawno musieliśmy dodatkowo zabezpieczyć furtkę od niego. Rozpracowały jak z niego się wydostać i była wielka ucieczka z Alkatraz Jak chcę chwili wytchnienia to włączam im piosenki. Tańcują, że hej. Jak jedną muszę się zająć to druga dostaje michę i pudełka. Nie ma jakiegoś cuda dla bliźniaków, są tylko rzeczy ułatwiające życie Odpowiedz Link Zgłoś
lady_olena Re: gadżety dla bliźniaków 16.09.13, 20:56 Wielki drewniany kojec jest dla mnie taką oczywistością że nawet o nim nie wspominam To chyba jest 'standard wyposażenia' bliźniaczych rodziców,a nie gadżet Moje przez pewien czas głównie w kojcu siedziały, teraz kojec trochę zmniejszyliśmy i przez większość czasu bliźniaki biegają luzem po domu. Do kojca trafiają tylko czasami. Na szczęście zazwyczaj "chodzą" wszędzie razem i jak na razie nie sprawiają większych problemów. ' Odpowiedz Link Zgłoś
deotyna Re: gadżety dla bliźniaków 16.09.13, 21:43 Nie każdy ma miejsce na taki duży kojec. Moje biegają zawsze w dwóch różnych kierunkach. Jak się nudzą to kombinują co i gdzie wyszperać. Odpowiedz Link Zgłoś
kate.2 Re: gadżety dla bliźniaków 18.09.13, 22:41 nie mamy kojca, trochę nie rozumiem po co go kupować ? chłopaki mają 9 miesięcy, raczkują po całym mieszkaniu, nie widzę potrzeby trzymania ich w kojcu Odpowiedz Link Zgłoś
deotyna Re: gadżety dla bliźniaków 19.09.13, 09:11 Moje akurat bardzo szybko zaczęły chodzić. Praktycznie z kiwania się w tą i w drugą stronę stanęły na nogi. W tej chwili biegają jak dziki, a mieszkanie jest duże. Czasami muszę coś zrobić i nie mogę bez przerwy latać za nimi cały dzień, stąd też kojec. Niestety nie posadzę ich i nie będą się grzecznie się bawić. Są stale w ruchu. Kojec jest dla ich bezpieczeństwa w naszym wypadku. Mają kolorowy materac i równie kolorowe ochraniacze. Często siedzimy z nimi w kojcu bawimy się , kulamy i zawijamy. Odpowiedz Link Zgłoś
anytram82 Re: gadżety dla bliźniaków 19.09.13, 20:29 My też nie mieliśmy kojca bo nie odczuwaliśmy takiej potrzeby. Myśleliśmy tylko nad takim kwadratowym kojcem/łóżeczkiem turystycznym do spania podczas wyjazdów do rodziny, ale ostatecznie udało się zmieścić dwa zwykłe kojce więc z tego kwadratowego zrezygnowaliśmy. U nas od początku dziewczynki bawiły się na podłodze, najpierw na kocach ale jak zaczęły wszędzie wędrować po panelach to i z nich zrezygnowaliśmy. Teraz mają prawie półtora roku, chodzą po całym domu. Odpowiedz Link Zgłoś