Forum   chleb

chleb

(1004 wyniki)
  • Do tej pory chleb robilam glownie foremkowy, a jesli probowalam na blaszce uformowac podluzny to najczesciej rozlewal mi sie w trakcie wyrastania na boki i byl plaski. Chcialabym wyprobowac kosz, ale nie jestem pewna czy dobrze rozumiem jak to zrobic, gdyby ktos mi mogl lopatologicznie to wytlumaczyc bede wdzieczna. Zagniatam ciasto, zostawiam w misce do wyrosniecia, zagniatam znowu i wkladam do kosza na kolejne wyrastanie I co potem? Wyjmuje z kosza do pieczenia? Ale czy wtedy jak fikne kos...
  • Bardzo dziwna rzecz. W sklepie w mojej okolicy, sprowadzajacym towary z Europy natrafilam na litewskie , zytnie, ciemne chleby. Bochenki sa stosunkowo male ale bardzo ciezkie - ok.1 kg. W smaku- znakomite, jak dobry pumpernikiel tyle, ze jak pumpernikiel bardzo zbite, gliniaste. Albo nawet bardziej;) Sprzedawane sa w workach prozniowych, co zrozumiale, bo odbyly dluga droge, ale niedawno odkrylam, ze na worku jest malo widoczny napis : preboiled(!), a na etykiecie, ze chleb jest pasteryzow...
  • Przywiozłam sobie z Puńska. Teraz chciałabym kupić taki w Warszawie, może ktoś gdzieś widział , ktokolwiek wie gdzie. Pozdr.
  • Cześć możecie podrzucić jakiś ciekawy i co najważniejszy sprawdzony, prosty sposób na chleb razowy do zrobienia w piekarniku. Z góry dziękuje. :) pozdrawiam
  • hej,chciałabym upiec chleb ale mogę to zrobic jedynie w prodizu,na dodatek z tylko jedna grzałka i bez termostatu. przeszukałam internet i wiem ze generalnie się da ale potrzebuje bardziej dokladnych wskazowek.dodam, ze chleba jeszcze nigdy nie piekłam. jaki chleb najprostszy na początek? jak piec -najpierw od dołu,potem od góry? będę wdzięczna za pomoc.
  • skad ta dziwna nazwa baltonowski - od Baltony (siostry Pewexu) trzeba wiedziec co sie je i dlaczego - tak mowia znawcy, dlatego pozwalam sobie rozpoczac tak dziwny watek
  • CHLEB Z JABŁKAMI Rozczyn: 5 dag drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 łyżeczka miodu Wszystko wymieszać i pozostawić na 10 minut. 3 jabłka starte na drobnych oczkach, 3 szklanki wody, 1 kg mąki razowej pszennej, 0,5 kg mąki białej, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanki oleju, 3 łyżeczki soli Do gotowego zaczynu dodać jabłka, wodę, sól, dobrze wymieszać wsypując powoli mąkę, wyrabiając ciasto przez 15 minut. Na koniec dodać płatki owsiane, olej i odstawić do wyrośnię...
  • Przejrzałam zgromadzone przeze mnie przepsiy na automatowy chleb. Każdy z nich podjae w składnikach drożdże lub zakwas+drożdże Czy macie w swoich zbiorach przepisy na chleb [u]tylko[/u] na zakwasie? najchętniej na suszonym :)
  • Ale zawaliłem. Planowałem upiec jutro chleb. Byłem ostatnio w sklepie. Sądziłem, że kupiłem mąkę chlebową, a tu patrzę: oczyszczone ziarno pszenicy do wypieku domowego chleba. Tak właśnie czytam opakowania :/ By zrobić z tego mąkę potrzebny jest jakiś thermomix by tą pszenicę zemleć. Czy można ewentualnie tą pszenicę zemleć w czymś innym? Czy dać po prostu zwyczajną mąkę pszenną i też wyjdzie?
  • w maszynie - jakoś mi się mało pieczywa kupiło na święta. podoba mi się przepis Komarki, ale nie mam siemienia (za to inne ziarna i wszelkie orzechy) oraz mam niezidentyfikowane otręby i mąkę żytnią, maślankę i drożdże świeże i suche, sodę itp. umiem korzystać z wyszukiwarki, ale nie mam dobrych doświadczeń z chlebem. podzielicie się wypróbowanymi przepisami?
  • Czesc, mam problem z wypiekiem chleba. Oto przepis: - 40 dag mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000) - 0,5 l maślanki - łyżeczka sody oczyszczonej - łyżeczka soli - 5 dag masła - mąka do posypania blachy Wszystko wymieszać i do piekarnika na 40 minut i 180 stopni... A i tak wychodzi zakalec :( Co z tym fantem zrobić? Czy temperatura za mała? Czytałem ze powyżej 200 stopni może nie wyjść. A może konsystencja nie taka? Za bardzo płynna lub sucha?A może też czas wypieku za długi lub ...
  • Piekę go od ok. roku co 3-4 dni .Pycha!!!!!!
  • Robię chleb z przepisu liski: zielenina.blogspot.com/2012/12/chleb-gryczany-z-gruszkami-orzechami-i.html wszystko pięknie, tylko jest napisane, że chleb wyrasta w lodówce w nocy, pytam się - ile to godzin? dla mnie noc to np. od północy do 6.00, czyli 6h, dla innego dłużej. wstawiłam go do lodówki o 14.00, póki co nie widzę postępów w rośnięciu...
  • Jesli chcialbym wyslac bratu do innego kraju cos z wyzej wymienionych, to czym powinienem sie kierowac? Paczka idzie ok. 4 dni. Czy jest jakis smaczny, prawdziwy polski chleb, ktory moglby to przetrwac i po drodze nie splesniec/nie wyschnac na kamien? A ogorki kiszone takie w folii by sie nadawaly? Jeszcze np. kabanosy albo jakas kiełbasa sucha? Probowal ktos wysylac takie produkty? Co radzicie?
  • Witam, Potrzebuję pomocy, kupiłam automat do chleba Moulinex ow 5023 i okazuje się ze nie jest to takie łatwe jak myślałam. dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc. nie znam się na mąkach, kupiłam m.pszenną typ 2000, z tego co juz wiem chyba złą. upiekłam z tego zakalec. czytam w instrukcji "specjalna mąka chlebowa" i nie wiem o co chodzi. czy ktoś z Was może mi łopatologcznie jak blondynce wyjaśnić jaką mąkę mam kupić, jakiej firmy, jaki typ i jak piec żeby wyszedł mi ten chleb? proszę...
  • w warunkach domowych oczywiście;) Zaczęłam się zastanawiać dwa dni temu przy robieniu pizzy. W przepisach na pizzę podawana temperatura pieczenia to ok. 200C. Mój piekarnik ma funkcję pizza gdzie jest temperatura 300C - a upieczenie pizzy na cienkim spodzie to jakieś 7 minut. Czy miałoby sens pieczenie chleba w wyższej temperaturze?
  • Witam naczytałam się opinii, porównań i dalej nie wiem, który wybrać. Ma być prosty w obsłudze- panel najlepiej obrazkowy ostatecznie naklejka w jęz. polskim, dołącozne akcesoria oraz przepisy. Ilość mieszadeł bez znaczenia, w miarę cichy (kuchnia otwarta, małe dziecko,a chlebek przygotowywany na rano) ale formy już tak;) Ma służyć do wypieku chlebka, ciast drożdżowych, ewentualnie wyrobu ciasta na makaron, pierogi itp. Myślałam o Moulinexie 5023 lub 2000,ale gabaryty odstraszają, bo nie b...
  • Mieszkam poza Polska od wielu lat i bardzo bym chciala sie dowiedziec jaki chleb maja niemcy. Czy jest podobny do wypiekow pol.? czy tez rozni sie pod wieloma wzgledami. Mam na mysli taki zwykly normalny chleb, ktory sie je kazdego powszedniego dnia i czy jest uwazany za drogi dla zwyklego smiertelnika czy tez przystepny cenowo dla kazdego. Bylam w Niemczech pare razy ale zawsze raczyli mnie frykasami, buleczkami itp. Bardzo bym chciala uzyskac ogolna opinie na ten temat. Mozna prosic?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się