Dodaj do ulubionych

NIE ROZUMIEM WAS !!!!

15.11.04, 22:37
Wiecie co nie rozumiem Was (w domysle rodziców bliźniąt). Ciągle czytam gdzie można kupić to czy tamto. Ja rozumiem, że dla dzieci chce się wszystko co najlepsze, ale do diaska dlaczego nie korzystacie z ogłoszeń gdy ktoś chce coś sprzedać np. wózek, łóżeczko itp. Wszyscy biadolą, że nie ma pracy, nie ma pieniędzy, że wszystkim żyje się ciężko, ale każdy leci do sklepu żeby kupić nowoczesny model wózka. Nie tak dawno na stronie internetowej bliźniaków było ogłoszenie że w Warszawie będzie zorganizowane takie spotkanie (coś w rodzaju giełdy) gdzie bedzie można sprzedać i kupić rózne rzeczy dla dzieci (od ubrań począwszy do zabawki itd). Jak to przeczytałam to pożałowałam, że nie mieszkam w W-wie, bo chętnie bym z tego skorzystała. I co potem czytam informacje, że z braku chetnych zostało to odwołane. Wkurza mnie to, bo mieszkam w Łodzi, bądź co bądź mieście gdzie ludziom nie żyje się najlepiej (jak i w większości miast) i już od kilku miesięcy daję ogłoszenia w internecie, gratce, rozwieszam ogłoszenia po szpitalach i nie mogę sprzedać wózka dla bliźniaków. Nikt nawet nie zadzwoni żeby zapytać się o cenę. Ludzie co jest? No bo ja tego nie potrafie zrozumieć. sad
Pozdrawiam, Łodzianka
Obserwuj wątek
    • aglask Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 15.11.04, 23:26
      Witam. My drugi wózek (spacerówkę) kupiliśmy właśnie używany, wydawało się, że
      jest z nim wszystko w porządku, jednak po kilku miesiącach użytkowania po
      prostu się rozkraczył. No i pieniądze wyrzucone w błoto. Musieliśmy kupić
      trzeci wózek. Tym razem wybraliśmy nowy. A nasze dzieciaki skończą dopiero
      pietnaście miesięcy. Mam nadzieję, że ten wózek posłuży im przynajmniej do
      końca 3 roku życia. I nie przypuszczam, aby mógł on potem dalej służyć innym
      bliźniakom. Najwyraźniej wózki dla bliźniąt zużywają się dwa razy szybciej.
      pozdrawiam
      Agnieszka, mama Ani i Jasia (17.08.2003)
      P.S. Pierwszego wózka też nie możemy sprzedać.
      • grzalka Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 16.11.04, 09:17
        Wiesz, ja dla swoich bliźniaków mam wszystko używane, poza wózkiem, który był
        sponsorowany. Wcześniej oglądalismy kilka uzywanych, ale w naszym mieście
        akurat nikt nie chciał sprzedać takiego, jak my chcielismy, a z transportem to
        za dużo zachodu.
        Też bardzo żałowałam, że nie mieszkam w Warszawie, jak przeczytałam o giełdzie.
        Nie wiedziałam, że została odwołana- może to wynik braku czasu rodziców
        bliźniąt?
        A co do wózka- może spróbuj na allegro. A Ty kupiłaś nowy, czy używany, btw?
        • sula_i_komary Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 16.11.04, 10:55
          U nas dopiero 24tc ale już teraz wiemy,że większość rzeczy kupimy używanych (wózek na 100%).Nie ma co generalizować, nawet jeżeli ktoś kupuje nowe rzeczy to zazwyczaj z pomocą rodziny.
          pozdrawiam
          sula i chłopaki- bliźniaki
          • kasia127 Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 17.11.04, 10:08
            Mam po swoich dzieciach do sprzedania wózek głęboki+spacerówka (na tym samym
            stelażu)firmy emmaljunga. Wózek jest na dóżych pompowanych kołach. Mam do niego
            jeszcze śpiworki ocieplane (nowe moje ur sie w lecie). Cena do dogadania jeżeli
            chcecie wiedzieć więcej katarzyna.kopyra@wp.pl
        • kamila_trojaczki Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 16.11.04, 11:15
          Kupuje dla dzieci prawie wszytsko nowe zaczynajac od wozkow, fotelikow
          samochodowych konczac na ciuchach itd.. niektore rzeczy jak nosidelka dostalam
          w spadku do siostry i jeden porzeczylam. Kilkakrotnie kupilam na allegro
          ciuszki i poprostu koszmar wydane pieniadze w bloto rzeczy tak zniszczone ze
          nie nadawaly sie do chodzenia nawet po domu. No 10zl za dwie bluzeczki z
          welurku niby taniocha jedank doliczajac 6zl. za przesylke wychodzi 16zl a za te
          cena kupie jedna ale porzadna. Mieszkam w duzym miescie korzystam z wyprzedazy
          po sezonowych np. aktualnie na przyszle lato jestem calkowicie okupionanowych
          cuszkow poprzecenianych z 50zl na 10,7 zl i to w firmowym sklepie np. H&M ale i
          w Auchan, Tesco w swietnych cenach. Kupuje dzieciom duzo ciszkow ale jak
          pisalam w atrakcyjnych cenach. Swoje oddaje znajomym lub rodzinie.
          Ja nie rozumiem Ciebie a nie ludzi ktorzy nie kupuja od drugiej osoby
          uzywanych rzeczy uwazam ze kazdy ma prawo do wyboru formy zakupu wybrajen przez
          siebie rzeczy. Na Allegro np. ceny zabawek uzywanych sa czesto drozsze nizeli
          nowe w sklepie wiec o czym to swiadczy, ze ludzie zamiast sprzedac by jakas
          czesc pieniedzy odzyskac to sprzedaja w drozszej lub takiej samej cenie uzywana
          zabawke, wykorzystujac naiwnosc lub nie wiedze ludzi wzbogacajac sie w ten
          sposob. Oczywiscie to nie regula jednak.
          Moze w mniejszych miasteczkach, wsiach nie ma promocji, wysprzedazy i wowczas
          kupowanie np. na allegro ma sens ja sie przekonalam ze to kompletny bezsens.
          Pozdrawaiam Kamila mama prawie 2 letnich trojaczkow 2002,11,19 Wroclaw
          Ps. Niektorzy kupuja firmowe rzeczy dla dzieci np. sweterek za 100zl wiec go
          chca sprzedac za 50zl. a dla mnie 50zl za uzywana rzecz to duzo, wole kupic
          przeceniona rzecz lub nie firmowa za 25zl.
          www.trojaczki.net
    • mama_pysiaczkow Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 16.11.04, 10:53
      My tez kupiliśmy nowy zarówno pierwszy jak i drugi - po prostu wózki się
      zużywaja (głównie koła) i kupowanie używanego nie ma sensu.
      Natomiast kupiliśmy uzywany kojec - który teraz będziemy chcieli sprzedaćsmile -
      i ubranka w pierwszym okresie mieliśmy "odziedziczone".
    • twinmama76 Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 16.11.04, 11:14
      Twoje oburzenie wynika głównie z faktu, że nie możesz sprzedac wóżka i ja to
      rozumiem. My kupiliśmy nowy z prostego powodu - nikt w tym czasie nie chciał
      sprzedać takiego, jaki sobie wybraliśmy. Nie uważam, że dla oszczędzenia
      pieniędzy miałam kupic wózek, którego używanie dla mnie osobiście byłoby
      koszmarem.
      Z drugiej strony duzo rzeczy (np. ubranek) mam używanych, przeważnie od rodziny
      czy z Allegro. Bliźniakowa giełda byłaby mi bardzo na ręke (mieszkam niestety w
      Katowicach), głównie w celach ubrankowych.
      • mikrob11 Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 16.11.04, 18:38
        A w ogóle to kto w Was wszystkich utwierdził w przekonaniu, że wózki tak się zuzywają? Ja rozumiem buty, ubranka, zabawki, ale wózki??? Pewnie to wynika z tego, że często rodzice patrzą na wygląd wózka, a nie jego funkcjonalność. I właśnie firmy produkujące wózki czy inne rzeczy wykorzystują to w taki sposób - ładne kolory tapicerki, modne nadmuchiwane koła i inne bajery. Poza tym proponuję najpierw przekonać się na własne oczy co do jakości oferowanej rzeczy, którą ktoś chce odsprzedać, a nie z góry zakładać, że wózki tak szybko się zuzywają. Wszyscy chcieliby kupić jak najtaniej i trudno wymagać żeby wózek za 200 zł długo Wam posłużył. Masz rację, że moje oburzenie wynika z tego, że nie mogę sprzedać tego wózka, ale jest ono podyktowane głównie brakiem jakiegokolwiek zainteresowania. Tak jakby wszyscy byli przekonani, że chcę sprzedać wózek, który za rogiem się rozkraczy. Ja bardzo chciałam kupić używany wózek tylko nikt w tym czasie nie miał na odsprzedanie i ZMUSZONA byłam kupić nowy. A ponieważ miszkam na IV piętrze bez windy, mąż pracował cały dzień, na spacery nie wychodziłam tak często jak bym tego chciała, dużo czasu spędzałam na balkonie. Tak więc mój wózek jest jak nowy i myślę, że spokojnie posłużyby niejednym bliźniakom.
        Pozdrawiam, Łodzianka
        • bbas Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 16.11.04, 22:38
          Mikrob11!!
          A dałaś ogłoszenie na www.blizniaki.net? Spróbuj na tamtej giełdzie, może
          akurat?
          pozdrawiam
          Basia
          mama 4 lasek
        • aglask Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 17.11.04, 00:02
          Nie traktuj wszystkiego tak osobiście. Nikt tutaj nie napisał, że Twój wózek
          jest zużyty. Sama sobie zrobiłaś antyreklamę rozpoczynając ten wątek. Ja
          osobiście odpowiedziałam tylko na Twoje pytanie. Miałam chyba prawo wyrazić
          swoje własne zdanie na temat braku zainteresowania używanymi wózkami? A fakt,
          że wózki dla bliźniąt szybko się zużywają naprawdę nie wyssałam z palca. Na
          podstawie swojego dotychczasowego doświadczenia z wózkami wiem, że nie
          kupiłabym ponownie używanego. Szybciej kupiłabym używane ubranka niż wózek,
          chociażby z tego względu, że na podstawie pobieżnych oględzin ubranka, możesz
          ocenić czy jest zniszczone czy nie, z wózkiem raczej tak się nie da. Dopiero
          przekonać się można o tym po przynajmniej kilkudniowym jego użytkowaniu. Ja
          używanego kupiłam Emmaljunga i jak pisałam szybko się rozkraczył, a moje
          dzieciaki były drugimi użytkownikami tego wózka. Potem kupiliśmy nowy wózek
          ABC Design 3W Twin Air (który kosztował znacznie więcej niż 200 zł) i nie
          przypuszczam, żeby mogły go jeszcze używać jakieś bliźniaki. Już się trochę
          zniszczył, a kupiliśmy go pod koniec maja.
          Może po prostu trafiam na kiepskie wózki, albo moje dzieciaki tak szybko je
          niszczą. To jest tylko moje zdanie na ten temat. Ty możesz mieć inne i wiele
          innych osób też.
          pozdrawiam
          Agnieszka
          P.S. A pompowane koła w decydujący sposób wpływają na funkcjonalność wózka.

• twinmama76 Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 17.11.04, 11:27
          Wiesz, ja nie pisałam, że uważam używane wózki za żużyte, tylko, że w czasie,
          gdy my kupowaliśmy, nikt takiego, jak chcieliśmy nie oferował.
          Najśmieszniejsze jest to, że chyba chcesz sprzedać własnie taki wózek jaki mamy
          (Inglesina Twin Jet)
          Widzisz, to sie nazywa niezgranie w czasie. Gdybys chciała go sprzedać rok
          temu, napewno byłabym zainteresowana wink
          Mieszkamy w małym mieszkanku, na drugim piętrze bez windy i tylko ten wózek
          gwarantował mi względna wygodę uzytkowania.
    • aska_f Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 17.11.04, 18:10
      Weź poprawkę że nie WSZYSCY biadolą że nie ma pracy, pieniędzy etc. To że
      ogólnie jest ciężka sytuacja w kraju nie znaczy że wszyscy mają kupować używane
      rzeczy!!! Bez przesady. Ja akurat nie mam bliźniaków, ale będę miała małą
      różnicę wieku między dziećmi, więc szukam podwójnego wózka, ale gwarantuję Ci
      że jeśli zdecyduję się na kupno to będzie to nowy wózek. Po prostu nie lubię
      rzeczy używanych, nie muszę aż tak strasznie oszczędzać i nie rozumiem czemu
      miałabym to robić? Bo Ty nie możesz sprzedać wózka? Bo wielu osobom w kraju
      żyje się ciężko i biednie? To ja dlatego mam dzieciom nie kupować różnych
      rzeczy na które nie stać kogoś innego, skoro mnie stać???
      Troszkę umiaru w Twoim oburzeniu...

A w odpowiedzi na Twoje pierwsze pytanie - może właśnie dlatego że dla dzieci
      się chce wszystko co najlepsze... smile

Pozdrawiam,
      Aśka
      • mikrob11 Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 17.11.04, 21:01
        Aśka,
        Skoro nie lubisz używanych rzeczy i stać Cię na nowe, to możesz tylko cieszyć się. Akurat osobom, które stać na wszystko nowe dla dzieci nie mam nic do zarzucenia, bo mają inny status materialny. Poza tym wydaje mi się, że Twój głos w tej dyskusji jest zbędny skoro zdać Cię na wszystko...
        Pozdrawiam,
        • aska_f Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 18.11.04, 09:06
          Po pierwsze to forum otwarte, więc mogę się dopisać do wątku niezależnie czy
          uważasz czy mój głos jest zbędny czy nie.
          Po drugie nie napisałaś że kierujesz swe słowa do osób o określonym statusie
          materialnym. Pisałaś ogólnie, do wszystkich.
          Po trzecie wcale nie napisałam że stać mnie na wszystko. Często zakupy dla
          dzieci sa robione kosztem wielu innych rzeczy - kwestia priorytetów.

Pozdrawiam,

• justa75 Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 18.11.04, 11:31
            a poza tym nie kazdy moze wie ze Twoj wozek jest w tak dobrym stanie...moze
            przydalaby sie jakas fotografia?
            Ja rowniez mieszkam wysoko bez windy ale codziennie wychodzilam na spacer. Nie
            jest to wiec zaden wyznacznik i moj wozek po roku napewno nie nadawal sie na
            sprzedanie.....Takie wozki sa mniej wiecej takiej samej konstrukcji jak
            pojedyncze a musza udzwignac podwojny ciezar wiec napewno szybciej sie
            zuzywaja. Bez dwoch zdan.. Nawiasem mowiac ja za nowy wozek zaplacilam tyle ile
            Ty chcesz za uzywany wink pozdrawiam, justa
    • sadha Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 18.11.04, 15:11
      A moze zastanów się czy problem faktycznie tkwi we wszystkich innych, a nie w
      Tobie? Skoro nikt nie chce tego wózka kupić, to:
      - albo masz fatalny produkt,
      - albo cena jest nieadekwatna do samego produktu, jego stanu ,
      - albo masz fatalny marketing (jeśli faktycznie nikt się nie zainteresował
      ofertą).
      No cóż, takie prawa wolnego rynku, że nie zmusisz nikogo żeby coś od Ciebie
      kupił jak nie chce.
      • mikrob11 Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 18.11.04, 17:29
        A moze zastanów się czy problem faktycznie tkwi we wszystkich innych, a nie w
        > Tobie? Skoro nikt nie chce tego wózka kupić, to:
        > - albo masz fatalny produkt - ŻEBY PRZEKONAĆ SIĘ, ŻE MAM FATALNY PRODUKT TRZEBA TO NAJPIERW SAMEMU OCENIĆ
        > - albo cena jest nieadekwatna do samego produktu, jego stanu - ZA JAKOŚĆ NIESTETY PŁACI SIĘ, A ZA JEGO BARDZO DOBRY STAN TRUDNO WYMAGAĆ "KILKU" ZŁOTYCH
        > - albo masz fatalny marketing (jeśli faktycznie nikt się nie zainteresował
        > ofertą)- ZNASZ LEPSZY POMYSŁ NIŻ OGŁOSZENIE W PRASIE, W INTERNECIE, WŚRÓD ZNAJOMYCH, CZY W KOMISIE???!!!!
        > No cóż, takie prawa wolnego rynku, że nie zmusisz nikogo żeby coś od Ciebie
        > kupił jak nie chce - TAK TO PRAWDA TYLE TYLKO, ŻE JA NIKOGO NIE ZMUSZAM

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA DYSKUSJĘ, ŁODZIANKA
    • magda.evie.zoe Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 22.11.04, 12:38
      Nasz pierwszy wózek kupiłam używany a potem wydałam - wg mnie spokojnie nadawał
      się dla kolejnych użytkowników - ale mi odpowiadała z niego tylko gondola dla
      niemowląt a nakładka spacerówkowa była taka sobie. Uważałam, że nie wypada go
      sprzedawać. Drugi wózek kupiłam nowy, używałam przez ok. 3 lata i sprzedałam
      za ok. 30% ceny, za który go kupiłam. Nowa właścicielka przysłała mi maila z
      podziękowaniem, że nie spodziewała się, że tak tanio kupi wózek w tak dobrym
      stanie. Wózek był jedyną rzeczą używaną, którą sprzedałam - resztę raczej
      oddajemy (np. do rodzinnych domów dziecka), część pożyczam znajomym (w nadziei,
      że kiedyś przydadzą się jeszcze mi). Nasze dziewczynki bardzo intensywnie
      używają swoje rzeczy i nie nadają się one do sprzedaży - nie miałabym sumienia
      żądać za nie pieniędzy.

Wózek sprzedawałam przez wspomniane już forum blizniaki.net. Kilka osób było
      zainteresowanych wstępnie, ale tylko jedna pociągnęła sprawę dalej. Zajęło to
      ok. miesiąca.

W jednej kwestii mikrobie masz rację - w Polsce wydaje się straszne pieniądze
      na dzieci (porównując ze średnim poziomem życia dorosłych).

pozdrawiam,
      Magda
      • kalewi Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 11.12.04, 12:40
        a ja nie wiem w ogole po co pisalas ten watek? co cie to obchodzi, kto kupuje
        jakie rzeczy ?? kazdy ma przeciez wybor czy kupic uzywane czy nowe. ja wole
        tez nowe, dla moich dzieciakow, a mam ich 5 smile) korzystam wlasnie z przecen,
        okazji i wyprzedazy. wole dolozyc pare centow, niz zalowac pozniej ze wydalam
        pieniadze na dziady..... kilka razy kupowalam na ebayu i juz wiecej nie bede.
        • mama_do_kwadratu Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 11.12.04, 15:29
          Sa pewne rzeczy, których z drugiej ręki nie kupiłabym nigdy- np. foteliki. Niektóre osoby zapewniają, że sprzęty są bezwypadkowe, a bywa różnie.
          Sama kupiłam wózek z drugiej ręki, zupełnie świadomie- bo szkoda mi było wydawać 2 tysiące na jakieś cudo.

Pozdrawiam podwójnie wink
          Mama_Do_Kwadratu
    • niusia24 Re: NIE ROZUMIEM WAS !!!! 17.12.04, 17:36
      zgadzam sie z toba,ostatnio bylam w niemczech,tam są organizowane tzw Flohmarkt-
      taki pchli targ,gdzie mozna kupic 1001 potrzebnych i niepotrzebnych drobiazgów
      za niewielkie pieniadze juz od !!! 10 centów. szkoda ze u nas nie ma czegos
      takiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka