Dodaj do ulubionych

jedno czy dwujajowe ????

22.08.05, 09:47
Mam pytanie kiedy dowiedziałyście się czy Wasze Maluszki sa jedno czy
dwujajowe? Jestem w piątym m-cu i nadal nie wiem. Na I usg lekarz mi
powiedział ze prawdopodobnie są dwujajowe ale na II już nie był tego pewien.
Czy wiedziałyście od początku jakie bądą Wasze Skarby czy czasem bywa to
tajemnicą (jak u mnie ;-(()???
Obserwuj wątek
    • angu Re: jedno czy dwujajowe ???? 22.08.05, 12:47
      ja dowiedziałam się na pierwszym usg które było w 7 tyg. ciąży zresztą wtedy
      dowiedziałam się że będę miała bliźniaki pani doktor - przesymp[atyczna od razu
      krzykneła o bliźniaki o dwujajowe! było to widać gołym okiem bo każdy miał
      jakby swoją "fasolkę" Jednak w trakcie porodu a miałam cc pan doktor wyciągając
      ich z brzucha stwierdził ze sa jednojajowi bo mają wspólne łożysko. Jednak
      prawie od pierwszego dnia było widaćróznice miedzy chłopcami są zupełnie inni
      już teraz także pani doktor miała rację. Z tym że mowiła mi ona że im później
      się robi usg tym trudniej zobaczyć czy są jedno czy dwujajowe. Czekaj
      cierpliwie niedługo się okaże! Pozdrawiam ! Acha i jeszcze jedno wyśpij się
      teraz ile da bo potem się już nie da! papa!
      • alinker Re: jedno czy dwujajowe ???? 22.08.05, 13:36
        Ja zostanę mamą bliźniaków dwujajowych, o czym dowiedziałam się w 7 tygodniu
        ciąży. Na zdjęciu z USG ewidentnie widać dwa odrębne "worki". Wtedy również
        dowiedziałam się, że każdy ma swoje łożysko.
        Tak jak poprzedniczka wiem, że w późniejszym czasie jest to bardzo trudne do
        wykrycia czy to dwu czy jednojajowcy ze względu na wielkość dzieciaków.
        Ciekawa jestem tylko jak bardzo różnić się będą moje szkraby, ale o tym dowiem
        się już wkrótce, bo na 25. 08. mam planowaną cesarkę.

Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę zdrówka
        Aga
    • jpols Re: jedno czy dwujajowe ???? 22.08.05, 20:16
      Im póżniej tym trudniej stwierdzić- to prawda. Łożyska rosną i niemal się
      zrastają. Ja wiedziałam, że będą mamą bliźniąt w 5tc i od razu lekarz
      powiedział mi, że są dwa łożyska, dwa worki itd. W 26tc inny lekarz robiąc mi
      kolejne usg powiedział, że być może będą jedno-jajowe. Powiedział to tylko na
      podstawie łożyska, które to widział już tylko jedno. Nie mam wątpliwości, że są
      to 2 jajowe bliźniaki- jedna córa to kopia tatusia, druga to skóra zdjęta z
      mamusi smile
      • grzalka Re: jedno czy dwujajowe ???? 23.08.05, 23:22
        ja dowiedziałam sie dopiero po porodzie- do końca było to niejasne, bo było
        widac jedno łozysko, dwa worki owodniowe i nie było widac przegrody w łożysku.
        Łożyska widocznie zrosły się bardzo wczesnie, bo moje pociechy sa ewidentnie
        dwujajowe smile
        • sula_i_komary Re: jedno czy dwujajowe ???? 24.08.05, 07:51
          Tak jak dziewczyny pisały.
          Im wcześniewj tym łatwiej to sprawdzić.W 5 miesiącu już nie masz raczej szans na to i trzeba czekać do porodu.Ja dowiedziałam się w 7 tyg, było bardzo ładnie widać ich dwujajowość smile
          pozdrawiam
          sula
    • iwoku Re: jedno czy dwujajowe ???? 24.08.05, 09:24
      Jest jeszcze szansa- gdyby były różnej płci, to dwujajowość jest bezdyskusyjna smile
      Tak właśnie było u mnie. W 19 tyg okazało się,że jedno jest chłopcem, w 23
      tyg,że drugie to dziewczynka.
    • muzyczka6 Re: jedno czy dwujajowe ???? 24.08.05, 13:57
      podobno nie ma reguły, moje bliźniaki były dwuowodniowe i to podobno wskazuje
      częściowo na to, że będą dwujajowe - mają swoje oddzielne łozyska i pępowiny,
      ale lekarz powiedział mi, że nigdy do końca nie wiadomo, ostatecznie ma też
      znaczenie płeć dzieci - jak jest rózna, to masz pewność, że są dwujajowe. Mnie
      do końca ciązy lekarze nie powiedzieli zdecydowanie, czy moje dzieci są
      dwujajowe czy jednojajowe. Okazało się po porodzie, że moi chłopcy są dwujajowi
      (podobno!!)i bardzo podobni do siebie, zresztą, jakie to ma znaczenie, ważne,
      żeby były zdrowe i silne, jak się urodzą!! pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka