Dodaj do ulubionych

Trojaczki- prośba o rady

20.10.05, 11:23
Bardzo proszę o rady mam bliźniaków i więcej. Moja koleżanka niedawno się
dowiedziała, że zostanie mamą trojaczków, informacja ta została ostatecznie
potwierdzona wczoraj na USG (widać trzy serduszka, rączki itp). Piszę w jej
imieniu gdyż nie ma ona niestety dostępu do neta a wszystkie wasze rady
wydrukuję jej i podrzucę. Mieszkamy w Olkuszu (woj. Małopolskie) czy możecie
polecić jej jakiś dobry szpital, który ma dobry oddział neonatologii albo
lekarza, który mógłby poprowadzić taką ciążę? Poza tym chciałabym wiedzieć
jak się czułyście w pierwszym trymestrze, bo ona jest bardzo słaba (nawet
bierze jakieś zastrzyki wzmacniające raz na tydzień bardzo bolesne), ma złe
wyniki, strasznie wymiotuje i schudła. Bardzo proszę o rady mam
doświadczonych, które miały więcej niż jedną fasolkę.
Dziękuję Kasia
Obserwuj wątek
    • farfala1 Re: Trojaczki- prośba o rady 20.10.05, 13:01
      W olkuszu niestety nie znam nikogo, ja jestem z Katowic i tu mam swietnego
      lekarza. Ale nie wiem czy kolezance nie bedzie blizej do Krakowa. W razie jak
      bylaby zainteresowana lekarzem z Katowic napisz do mnie na mail gazetowy podam
      namiary. Chodze prywatnie, wizyta kosztuje 90 PLN. Lekarz jest rewelacyjny, w
      razie co pracuje w klinice. Co do zlego samopopczucia pociesz kolezanke, to
      naprawde normalne a poza tym to dobry znak, ja przy pierwszej ciazy tez bardzo
      wymiotowalam, ale teraz jest po prostu strasznie, a to dlatego ze w ciazy
      mnogiej te objawy sie wzmagaja, jest wiecej hormonu odpowiedz. za wymioty i
      wiekszy ucisk. Ja tez schudlam 4 kg, ale juz minal 12 tydz. i jest coraz lepiej.
      W razie co lekarz moze przypisac czopki, sa bardzo skuteczne, przy pierwszej
      ciazy bralam i od razu pomogly, teraz wytrzymuje bez czopkow, bo to dwojka
      dzieci nie chce ich meczyc jakimis niepotrzebnymi truciznami, ale fakt, ze mecze
      sie okropnie. Ale czego sie nie zrobi dla tych kochaniow slodkich.Pozdrow
      kolezanke i glowa do gory, pocieszaj ja, na pewno bedzie dobrze.
      • aneta17 Re: Trojaczki- prośba o rady 20.10.05, 19:22
        Cześć ja jestem mamą trojaczków i niecały rok temu rodziłam w Krakowie . Jeśli
        chcesz wiedziec gdzie i kto prowadził moją ciąże napisz na priv. Z Olkusza to
        raczej Kraków i Klinika ginekologii bo w tym samym budynku tylko pare pieter
        wyżej jest oddział neonatologii świetnie zaopatrzony. Pozdrawiam
        Aneta i trzy szczęścia.
    • julola Re: Trojaczki- prośba o rady 21.10.05, 09:42
      Cześć. Ja jestem mamą bliźniąt (4lata) i jestem z Olkusza. Ja rodziłam w
      Krakowie w Klinice Ginekologicznej na ul. Kopernika, właściwie to spędziłam tam
      połowę ciąży (zagrożona), w Olkuszu chodziłam do dra M. Szpringera - w okresach
      kiedy byłam w domu - do kontroli, po recepty i na USG. Myślę że Twoja koleżanka
      powinna wybrać szpital gdzie jest dobry oddział ratowania noworodków (np. na
      Kopernika, nie wiem jak jest w innych szpitalach) na pewno nie w Olkuszu -
      wiadomo trojaczki rodzą się zazwyczaj wcześniej. Gratulacje dla Twojej Koleżanki
      i powodzenia smile
    • gosiamazur1 Re: Trojaczki- prośba o rady 30.10.05, 13:38
      Witaj,
      Ja jestem z Wolbromia.Jestem mama prawie 10 miesięcznych bliźniaków.
      Ja polecam zdecydowanie Śląsk. Miałam bardzo trudna ciążę. Donosiłam dzieki
      dr.Bodzkowi z Bytomia.
      Mogę podac namiar.
      Jest też projesor Anita Olejek..
      Pozdrawiam
      gosia
    • mamatrojaczkow Re: Trojaczki- prośba o rady 07.11.05, 21:22
      Witam. Jestem mamą ponad trzyletnich trojaczków i jestem z Krakowa.Końcówkę
      mojej ciąży prowadził doktor Rytlewski z Kopernika. Klinika na Kopernika to
      moim zdaniem jedyne bezpieczne miejsce w sytuacji zagrożenia zdrowia dzieci,
      mają bowiem w tym samym miejscu neonatologię i oddział wcześniaczy.Jeżeli
      koleżanka ma dobrego lekarza w Olkuszu to nie polecam dalekich podróży nawet
      jeśli to 30 km. Dobrze mieć komórkę do lekarza wrazie wątpliwości dzwonić. Od
      tego oni są.W razie jakiegokolwiek problemu, pakować się do auta, do lekarza.
      Jeśli zdecydujecie się na Kraków w grę wchodzi tylko Kopernika.Życzę zdrówka i
      pozdrawiam. Agnieszka
    • karolcia65 Re: Trojaczki- prośba o rady 11.11.05, 20:59
      Witaj,

Moje Trojaczki urodzily sie 10.10.05. Trzy dziewczynki, Zosia, Krysia i
      Natalka. W pierwszym trymestrze tez zle sie czulam, bylam slaba, choc prawie
      nie wymiotowalam. Mimo to tez schudlam. To podobno normalna, bo organizm musi
      wykonac przeogromna robote, by stworzyc i rozwinac wszystkie organy. Bardzo
      duzo lezalam, trzy tygodnie spedzilam w szpitalu z powodu powiekszonych
      jajnikow i oslabienia.

Za to drugi trymestr byl po prostu bajeczny. Gdyby nie moj wielki beben, nie
      wiedzialabym, ze jestem przy potrojnej nadzieji smile
      Kolo szostego miesiaca zaczely mnie bolec plecy, wiec znow duzo lezalam, ale
      tez duzo plywalam, srednio 2-3 razy w tygodniu. Pilam duzo wody mineralnej,
      bardzo uwazalam, by sie dobrze odzywiac.

Za to w 30tc zaatakowala mnie cholestaza, choroba ciazowa spowodowana wzrostem
      estrogenow, co zwieksza wydzielanie kwasow watrobowych i powoduje cholerne
      swedzenie calego ciala. Miesiac przelezalam w szpitalu. Cholestaza jest czesta
      przypadloscia w ciazy mnogiej, wiec jesli kolo 28tc cialo zaczyna swedziec,
      nalezy udac sie do lekarza, bo przy duzym nasileniu chorobsko jest
      niebezpieczne i dla mamy i dla dzieci.

Moje Brzdace urodzilam przet cesarke ze znieczuleniem w kregoslup, goraco
      polecam. Nic nie boli, szybko przebiega, a co najwazniejsze ma sie swiadomosc
      tego co sie dzieje i slyszy sie pierwszy placz swoich dzieci. Poplakalismy sie
      z moim mezem.

To tyle jesli chodzi o ciaze. Jesli masz jakies konkretne pytania, napisz
      prosze, chetnie odpowiem.

Napisz tez prosze, ktory to tydzien ciazy?

Pozdrawiamy,

Karolcia z Krysia, Zosia i Natalka
      • maniolka6 Re: Trojaczki- prośba o rady 21.11.05, 12:18
        WITAJCIE. JA RÓWNIEŻ JESTEM MAMA TROJACZKÓW(PIOTRUŚ, KUBUŚ I KAROLINKA)
        URODZIŁAM W 37 TYG. I DO SAMEGO KOŃCA CIĄŻY CZUŁAM SIĘ REWELACYJNIE. PRZEZ
        CAŁĄ CIĄŻE KAŻDY MNIE WSPIERAŁ, POCIESZAŁ I NIE POZWALAŁ NICZYM MARTWIĆ, MÓJ
        MĄŻ POMÓGŁ MI UWIERZYĆ ŻE DAMY RADĘ! DZIŚ JESTEŚMY SZCZĘŚLIWĄ RODZINĄ I NIE
        WYOBRAŻAM SOBIE TRZECH POJEDYNCZYCH PORODÓW. NA KARCIE WYPISU ZE SZPITALE
        ODCZYTAŁAM ŻE SPĘDZIŁAM W NIM 83DNI (A DZIECI PO URODZENIU 2TYG.) ALE BYŁO
        WARTO!!!
        Z DOLEGLIWOŚCI CIĄŻOWYCH MIAŁAM RÓWNIEŻ CHOLESTAZĘ W OSTATNIM MIESIĄCU I TRZY
        MIESIĄCE ZGAGĘ. TERAZ TROCHE CZASAMI BOLI MNIE KRĘGOSŁUP ALE TO PONOĆ DLATEGO
        ŻE JAK BYŁAM W CIĄŻY NIE CHCIAŁAM LEŻEĆ. A I CO BARDZO WAŻNE! BIERZCIE WITAMINY
        BO ORGANIZM PO TROJACZKACH DOSTAJE W KOŚĆ!
        ANETA OPALUCH Z BRANIEWA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka