donata72 16.02.06, 13:46 wiec chcialam sie poradzic co mam kupic na wyprawke dla moich cudakow tz po ile czego rozki kocyki to juz mamy i inne ubranka tez w spadku ale chodzi mi o sam poczatek wyjscie ze szpitala itp dzieki za wszystkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanna1 Re: mam pytanie do doswiadczonych mam 16.02.06, 21:00 donata72 napisała: > wiec chcialam sie poradzic co mam kupic na wyprawke dla moich cudakow tz po > ile czego rozki kocyki to juz mamy i inne ubranka tez w spadku ale chodzi mi > o sam poczatek wyjscie ze szpitala itp dzieki za wszystkie odpowiedzi 1.Na pewno dwa foteliki samochodowe... wiem ,że w niektórych szpitalach nawet sprawdzają czy są foteliki w aucie . 2.dwa kombinezony , dwie czapeczki ... kocyki juz masz 3.rożki , ubranka już masz 4.łóżeczka, kołdereki , podusie ... to pewnie też masz 5. kontener pieluch jednorazowych 6.pieluchy tetrowe , przydadzą się do wycierania buzi jak się mleczko uleje i do kąpieli 7.Wanienka , dwa ręczniczki + ew. 2 na zmiane , mydełko 8.Oliwka , waciki do uszu , spirytus i waciki do przemywania pępusia , 9.Krem do pupy np.sudocrem 10.dobrze mieć na wszelki wypadek jakiś specyfik w razie kolki ,ale o to zapytaj lekarza jak mi się jeszcze coś przypomni to dopiszę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zussanka Re: mam pytanie do doswiadczonych mam 16.02.06, 22:18 Po własnych doświadczeniach poradzę Ci tak: nie kupuj niczego za dużo. Zawsze po urodzeniu możesz dokupić potrzebne rzeczy. A tak nigdy nie wiesz jak duże dzieci się urodzą itd... Najważniejsze abyś miała po 3 komplety ubranek do szpitala (w zupełności wystarczy!!), ok.20 pieluch tetrowych (naprawdę się przydają), pieluchy jednorazowe (nie kupuj wcześniej za dużo- nie wiesz jaki rozmiar!!!); do wyjścia ze szpitala - w zależności w jakim m-cu urodzisz na pewno bedzie potrzebny kocyk i jakieś ciepłe ubranko - dla każdego oczywiście. A po powrocie: oliwka, krem do pupy (na pierwsze dni nie polecam sudocremu ale np bepanthen), płun do kąpieli (polecam gorąco oilatum); ręczniczki; itp. Odpowiedz Link Zgłoś
yeanne Re: mam pytanie do doswiadczonych mam 16.02.06, 22:31 dołączę się na pierwszym miejscu postawiłabym spirytus /mój mąż latał jak wariat po naszym wyjściu, bo nie pomyśleliśmy o tym/, do pupy na sam początek dobry jest linomag, a po kilku dniach oliwka /polecam Nivea w balsamie - nie przelewa się przez palce/ i na wszelki wypadek krem na odparzenia /u mnie działał bepanthen, sudocrem się nie sprawdził/ patyczki do noska i uszu + sól fizjologiczna do czyszczenia nosków biustonosz do karmienia /dla mamy/ nam bardzo przydał się laktator i sterylizator + butelki oczywiście /odciągałam pokarm i jednego karmiłam z butelki a drugiego piersią - tak było mi łatwiej/ wózek - jak płakali obydwaj, to wsadzałam do wózka i bujałam o reszcie napisała koleżanka wyżej powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś