Dodaj do ulubionych

Brutalne ustawki

25.02.11, 03:40
kibicow,młodziezy---w celu zaprezentowania swojej fizycznej tezyzny i przewagi nad innymi osobami lub grupami ----totalne bijatyki,czy to nowy sposob na rozladowanie negatywnych emocji i wymusznia swoich pogladów na innych
Obserwuj wątek
    • lernakow Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 07:04
      voxave napisała:

> czy to nowy sposob
      >
      Nie jest nowy. Jest odwieczny. Pamiętam sprzed ponad dwudziestu lat umawianie się na ustawkę między dwoma osiedlami. O ustawce są "Chłopcy z Placu Broni". Muszkieterowie robili sobie ustawki w Tuileries i tak dalej.
      • voxave Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 07:27
        jestem kobieta ten temat nie jest mi znany osoboście--tyle co usłysze w mediach ale dzisiaj zobaczylam w tv taka ustawke kibicow widac ze młodych mężczyzn i nie rozumiem tego a niepokoi mnie to bardzo i pytam po co to
        • lernakow Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 07:49
          voxave napisała:

> pytam po co to
          >
          "Dwa wielkie domy w uroczej Weronie,
          Równie słynące z bogactwa i chwały,
          Co dzień odwieczną zawiść odnawiały,
          Obywatelską krwią broczyły dłonie."

Ludzie lubią jednoczyć się w grupy, zwłaszcza takie z symboliką i tradycjami. Dodatkowym spoiwem takich grup jest wspólny wróg. Stąd skrajne formy kibicowania, stąd konflikty narodowe, religijne, subkulturowe. Zjednoczenie daje poczucie siły i własnej wartości, które w pojedynkę jest u takich ludzi często zaniżone. Zwycięstwo swojej drużyny może u kibica zastąpić brak własnych, osobistych sukcesów. Przegrana prowadzi do frustracji, która potrzebuje odreagowania. A tłum daje siłę kosztem rozumu (i tak już niewielkiego), co prowadzi do bezmyślnych dewastacji, czy właśnie ustawek. Szczerze mówiąc wolę jak kibice spotkają się na polanie z innymi kibicami i natłuką się, niż gdyby mieli dewastować autobusy, tramwaje, pociągi.
      • rossdarty Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 11:58
        lernakow napisał:

> Nie jest nowy. Jest odwieczny. Pamiętam sprzed ponad dwudziestu lat umawianie s
        > ię na ustawkę między dwoma osiedlami. O ustawce są "Chłopcy z Placu Broni". Mus
        > zkieterowie robili sobie ustawki w Tuileries i tak dalej.
        >

Tak. Próba sił znana jest od niepamiętnych czasów.
        Pamiętam opowieści ojca - chłopaka z Górniaka, pamiętam jego opowieści o regularnych spotkaniach Górnej z Bałutami, Bałut z Chojnami, Chojen z Widzewem...
        Nie były to jednak ustawki a raczej nieuniknione spotkania na różnego rodzaju festynach, potańcówkach...
        Pamiętam własny chrzest na nowym osiedlu, gdy "stara" część osiedla spotkała się z nami aby pokazać kto tu rządzi...

Nie było jednak takiej brutalizacji, bezwzględności.
        Owszem, ktoś komuś złamał nos, posypały się ząbki, nie kopało się jednak leżących, (to było nawet w niepisanym kodeksie honorowym), nikt nikogo nie dobijał cegłówką...
    • paco_lopez Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 09:45
      pokolenie troglodytów z patologii. wojny nie ma na naszym terytorium juz od ponad 60 ciu lat. niech sobie robia te ustawki, bo to i tak zamkniety krąg szczatkowej kozaczyzny na ziemiach polskich.
      • voxave Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 16:48
        Paco---jestes sportowcem i kibicem myslalam ze wiecej opowiesz o takim zachowaniu spolecznym
        • paco_lopez Re: Brutalne ustawki 27.02.11, 09:26
          nie kochana . ja mam antyczne podejście do sprawy. ustawkowiec nie zna wszystkich medalistów mistrzostw świata od lat trzydziestych do teraz. to jest inna liga. jak mówie towarzystwo hermetyczne i raczej od poczatku do końca sfrustrowane. gdzie mi tam do nich w chorej miłości do szalika. zajebali by mnie i dzieci bym osierocił.
          • voxave Re: Brutalne ustawki 27.02.11, 15:18
            Paco-twoja wypowiedz byla szczera az do bólu i taka żarliwa wierze ci że tak jest
    • strikemaster Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 12:04
      Nie, to powrót do korzeni, czyli czasów, gdy podziwiany był ten, kto miał największa maczugę.
    • only_ludzik Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 14:13
      Ustawki czy nielegalne walki psów i tym podobne. Ciekawe czy kobiety też w tym biorą udział.
      • yoma Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 14:27
        W walkach psów?
        • marouder.eu I czy sa walki kotow, ktore prawdopodobnie.. 25.02.11, 15:01
          ..nalezy zaliczyc do kategorii "i temu podobne"?
          • yag-nik Re: I czy sa walki kotow, ktore prawdopodobnie.. 25.02.11, 15:32
            Ale też są ustawiane? :-)
          • strikemaster Re: I czy sa walki kotow, ktore prawdopodobnie.. 25.02.11, 18:27
            Nawet walki kaczek są organizowane.
            • rossdarty Re: I czy sa walki kotow, ktore prawdopodobnie.. 25.02.11, 18:51
              strikemaster napisał:

> Nawet walki kaczek są organizowane.

W Bułgarii organizowaliśmy walki modliszek:D
        • strikemaster Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 18:27
          > W walkach psów?

Są takie, które się nadają.
    • klosowski333 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 15:03
      Sposob dla kogo? Przeciez mowisz o marginesie spolecznym, a nie o normalnych srodowiskach.
      • strikemaster Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 18:28
        Ostatnio dość szeroki ten marginas mamy, obejmuje z 10% ogółu młodzieży.
        • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 18:40
          Strikemaster, litosci.
          Sprawdz dane demograficzne, dowiedz sie jaki odsetek 37 milionowej populacji Polski to mlodziez (mniej wiecej przedzial od 15 do 25 roku zycia) i okresl na tej podstawie matematyczne 10%.
          Wyjdzie Ci kilka milionow. Chcesz powiedziec, ze na mecze w Polsce chodzi tygodniowo kilka milionow ludzi? Ja slyszalem, ze srednia to cos kolo 50 tysiecy, z czego kibole to nawet nie polowa. Zalozmy te 25 tysiecy. 25 tysiecy kiboli to dla Ciebie 10% mlodziezy w Polsce?
          • qqazz Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 19:03
            Niektórzy nawet nie chodzą na mecze tylko na same ustawki, coś o tym akurat wiem.

pozdrawiam
            • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 19:09
              Ale bez przesady, nazywac - realnie na to patrzac - pare tysiecy ludzi (z czego czesc to tez goscie po 30-tce) znaczacym odsetkiem polskiej mlodziezy (10%) to jednak przeginka.
              • qqazz Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 19:20
                Jedni okładają się sztachetami na wiejskich baletach inni na ustawkach a jeszcze inni chętnie się podczepiaja pod takie zadymy bo organizują je funfle z osiedla, no i tak jak piszesz spora grupa tych ustawkowiczów to goscie koło 30stki a nie gó...arzeria.

pozdrawiam
              • strikemaster Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 20:25
                Parę tysięcy ludzi widziałem kiedyś w Mikołowie w okolicach dworca, wszyscy w szalikach Ruchu, taka gościnna wizyta z sąsiedniego miasta. Szaliki są na tyle tanie, że w razie chęci kazdy może się pod taką zadymę podczepić bez konieczności cotygodniowego chodzenia na stadion.
          • strikemaster Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 20:22
            > Wyjdzie Ci kilka milionow. Chcesz powiedziec, ze na mecze w Polsce chodzi tygod
            > niowo kilka milionow ludzi?

Nie, chcę powiedzieć, ze kilka milionów ludzi co wieczór włóczy się po wioskach i osiedlach szukając zaczepki i wykrzykując nazwę lokalnego klubu.
            • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 22:00
              Strikemaster, znowu kilt przeslonil Ci rozum. Jako czlonek miejscowego przytakujacego sobie wzajemnie TWA prezentujesz intelektualnie ten sam mniej wiecej poziom co oni.
              • Gość: ka_p_pa Re: Brutalne ustawki IP: *.lukman.pl 25.02.11, 22:08
                1.klosowski nie pomyśli, zanim coś napisze.
                2.klosowski nie przeczyta tekstu na który się powołuje
                3.klosowski nie używa argumentów
                4.klosowski używa słów, których znaczenia nie rozumie
                5.klosowski atakuje adwersarza natychmiast, gdy ten wykaże mu błąd w myśleniu
                • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 22:14
                  Kappusiu, jestes nietrzezwy czy co? Ktos mi tu wykazal blad w mysleniu? To, ze Tobie sie ciagle system wiesza i wyskakuje "blad w mysleniu" to my juz wiemy. Jak ja powiem, ze kibole stanowia 10% mlodziezy w Polsce, to mozesz mowic o bledzie w mysleniu, dosc elementarnym, bo idacym na przekor faktom. Ale do kogo ja to mowie? Do kogos kto nigdy nie umie u nikogo prawidlowo wykazac bledu w mysleniu? Kappusiu, im wiecej piszesz, zwlaszcza tak jak dzisiaj, w temacie patriotyzmu, im wiecej strzelasz tymi swoimi zlotymi myslami, np ze patriotyzm to psychomanipulacja, tym bardziej Cie lubie.
                  • Gość: ka_p_pa Re: Brutalne ustawki IP: *.lukman.pl 25.02.11, 22:37
                    > Kappusiu, jestes nietrzezwy czy co? Ktos mi tu wykazal blad w mysleniu?

A wykazał, wykazał i to wielokrotnie. To, że nie potrafisz się z tym pogodzić lub nie potrafisz tego dostrzec nie ma żadnego znaczenia. Błąd jest błędem, a twoja reakcja na jego wykazanie jest na tyle stereotypowa i mechaniczna, że można mówić o kolejnym punkcie Prawa klosowskiego. Osiu, taki typ reakcji to już Pawłow opisywał. Sprawdź w Wiki.
                    • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 22:59
                      Kappusiu, jestes rozczulajacy. Moze Ty naprawde masz jakis stopien uposledzenia umyslowego? Wiele na to wskazuje. Mowisz jak dziecko w piaskownicy: a wykazal, wykazal, a bo tak, bo ty, bo tego, no.
                      Jeszcze troche a zaczniesz tu jak osesek nam radosnie gaworzyc? Moze masz alzheimera, ze sie tak degenerujesz? Problemy z pamiecia?

• ka_p_pa Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 23:17
                        Osiu, człowiek może świadomie stosować błędy logiczne dla zmylenia przeciwnika, tak jak to robi Mg, lub stosować je nieświadomie z niedostatku wiedzy i wykształcenia, tak ja to ma miejsce u Ciebie. Tu popełniłeś częsty u Ciebie błąd materialny, to znaczy taki, gdzie przynajmniej jedna z przesłanek w rozumowaniu jest zdaniem fałszywym, co prowadzi do błędnych wniosków. Wątpię, byś miał maturę.
                        • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 23:34
                          Kappusiu, przyjacielu, znowu Twoje olsniewajace projekcje. Sposobem rozumowania naprawde przypominasz Leppera, takiego prostego kmiota, tak prymitywnego, ze nawet nie zauwaza wlasnej glupoty.
                          Tutaj mamy kolejny materialny, jak najbardziej, przyklad Twojego uposledzenia. Ty uwazasz, ze nie mam matury, ja uwazam, ze jestes zwyczajnym przyglupem forumowym. Im wiecej Ciebie czytam tym bardziej utwierdzam sie w tym przekonaniu. Kto jest blizej prawdy? Ty czy ja? Ty doskonale wiesz kim jestes w realu, dlatego tak nerwowo reagujesz na moje posty, bo oceniam Cie trafnie.
                          W Tobie rodzi sie do mnie cos w rodzaju nienawisci (jesli mozna mowic o takich postawach na forach), podczas gdy Ty mnie coraz bardziej rozbawiasz. Zal mi Ciebie, przyjacielu, ale jeszcze sie Twoim kosztem troche pobawie.

• ka_p_pa Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 23:39
                            Osiu, naprawdę masz maturę? No i co ten Giertych najlepszego zrobił.
                            • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 23:44
                              Szczerze mowiac, dawno czegos takiego na forum nie spotkalem. Wywolujesz litosc, Kappa. Mam mieszane uczucia, bo Ty chyba naprawde czujesz sie przeze upokorzony. Zaczales nieswiadomie zdradzac swoje problemy z reala. Rozne sa mlotki na forach otwartych i jest ich mnostwo, ale Ty dodatkowo jestes jakby zalosny.
                        • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 23:39
                          i to ciekawe co napisales o maturze. Nie zakladalem, ze jej nie masz, ale moze to jest kolejny trop, ktory nieswiadomie wskazales. Taka freudowska projekcja. Jestes glupi, to prawda. Nikt sensowny nie wdaje sie z Toba w zadne dyskusje. To prawda. Momentami rozumujesz jak osoba bardzo mloda, choc mowisz, ze masz swoje lata. Cos w tym jest. Masz kompleksy z powodu swojego statusu spolecznego?

• klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 23:56
                          Zniknal post o Twojej maturze, a szkoda. Pisalem w nim, ze zaczales sie - nie wiadomo dlaczego - jakbys naprawde czul sie upokorzony moimi wpisami na Twoj temat, nieswiadomie odslaniac w wymiarze freudowskim. Projekcja o maturze moze miec wlasnie taki wymiar. Niecodziennie sie takie zjawiska na forach obserwuje. Pisalem tez, ze Twoj stosunek do mnie przeradza sie powoli w taka quasi nienawisc (forumową oczywiscie). Same moje inwektywy nie moglyby tego wywolac, musialem trafic w czula strune. Coz, Kappus, zaczynasz we mnie wzbudzac autentyczna litosc.
                          • ka_p_pa Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 00:09
                            Osiu, twierdzisz, że coś Ci znika? A miewasz takie stany, że Ci się pojawia? Nie masz wrażenia, że jesteś podsłuchiwany i śledzony?
                            • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 00:11
                              Chcialbys, przyjacielu, porozmawiac o swojej maturze? ;)
                              • ka_p_pa Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 00:18
                                Ależ osiu, teraz przeginasz. Nie jestem Twoim przyjacielem.
                                • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 00:23
                                  Oczywiscie, ze jestes. Jestes moim FORUMOWYM przyjacielem i z dnia na dzien coraz bardziej Cie lubie. Nie zebym chcial osmieszyc czy deprecjonowac wartosc Twoich "forumowych" znajomosci, ktore Cie tak tu przyciagaja i Cie od lat trzymaja, ale powiedzmy, ze to dosc analogiczne zjawisko, ta wiez, ktora nas polaczyla. :D
                                  • Gość: DSD Re: Brutalne ustawki IP: *.231.4.16.koba.pl 26.02.11, 07:34
                                    > Oczywiscie, ze jestes. Jestes moim FORUMOWYM przyjacielem i z dnia na dzien cor
                                    > az bardziej Cie lubie.

Kappa, ja też jestem FORUMOWYM przyjacielem klosowskiego! :-) On co prawda trochę dziwnie okazuje tę przyjaźń no ale wiesz, każdy naród ma swoje obyczaje. Widać Polacy tak robią.

P.S. Ale nie wiem czy klosowski też mnie lubi :-(((((((((
                            • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 00:21
                              Kolejna projekcja o paranoi? To ciekawe. Mow dalej, przyjacielu. Gdybym tyle lat tak bezproduktywnie dzialal na forach, to tez pewnie bym sfiksowal. Ale Twoje problemy sa glebsze. Czlowiek sfrustrowany, niezadowolony ze swojej pozycji zyciowej, niezadowolony ze statusu spolecznego, narzekajacy, byc moze majacy jakies rodzinne problemy, albo przezywajacy deficyt zycia towarzyskiego. Stad tyle Ciebie na forum w tak dlugim okresie czasu. Ja tez tu dzialam intensywnie, ale bez porownania krocej i w zyciu bym sie nie zatracil w poszukiwaniu na forum akceptacji i quasi-towarzystwa. Ty bez tego nie moglbys tu funkcjonowac.
                              Do tego te cechy, o ktorych wyzej pisalem, miernoty, przydupasa ubeckiego, czlowieka bez zadnych zasad, skrajnego konformisty, donosiciela, szczura. Coraz bardziej mnie ciekawisz, bo jak sie okazuje nawet szaraczek, miernota, takie intelektualne zero, ma swoja historie i bagaz doswiadczen i emocji.
    • qqazz Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 18:08
      Przecież w ustawkach jak sama nazwa wskazuje biorą udział wyłacznie zainteresowani takim sposobem spędzania czasu, mnie tam one nie przeszkadzaja póki dzieja się w zamkniętym i zainteresowanym nimi srodowisku, chca się tłuc niech się tłuką, zawsze to lepiej żeby się tłukli między sobą niz próbowali sie sprawdzac napadajac na bogu ducha winych ludzi.
      Po co kogo to miałoby interesować? No moze NFZ który mógłby spróbować przestać finansować z ubezpieczenia leczenie obrażeń po takich imprezach i pracodawcy którzy powinni miec prawo niechonorować zwolnień po takich imprezach i traktować je jako nieusprawiedliwione niestawiennictwo w pracy lub wliczać do urlopu oczywiście niepłatnego w 100%.

pozdrawiam
      • rossdarty Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 18:34
        qqazz napisał:

> Przecież w ustawkach jak sama nazwa wskazuje biorą udział wyłacznie zainteresow
        > ani takim sposobem spędzania czasu, mnie tam one nie przeszkadzaja póki dzieja
        > się w zamkniętym i zainteresowanym nimi srodowisku, chca się tłuc niech się tłu
        > ką, zawsze to lepiej żeby się tłukli między sobą niz próbowali sie sprawdzac na
        > padajac na bogu ducha winych ludzi.
        > Po co kogo to miałoby interesować? No moze NFZ który mógłby spróbować przestać
        > finansować z ubezpieczenia leczenie obrażeń po takich imprezach i pracodawcy kt
        > órzy powinni miec prawo niechonorować zwolnień po takich imprezach i traktować
        > je jako nieusprawiedliwione niestawiennictwo w pracy lub wliczać do urlopu oczy
        > wiście niepłatnego w 100%.
        >
        >
        > pozdrawiam

To co piszesz ma sens i stawiane jest twardo, tak jak wyglądają potyczki na ustawkach.
        Tyle że znów te-o-re-ty-cznie...

Takie powinny być konsekwencje decyzji udziału w ustawkach. Między innymi...
        Ale wyobrażasz sobie ten wrzask, gdy lekarz z ambulansu odmówi poległemu w boju udzielenia pierwszej pomocy?
        Wyobrażasz sobie ten wrzask niesprawnego do pracy pracownika, któremu pracodawca odmawia wypłaty zasiłku chorobowego?
        Wyobrażasz sobie ten wrzask gdy pracodawca poinformowany o specyficznej formie rozrywki swojego pracownika mówi:
        sam sobie jesteś winien, jeszcze teraz nie zwolnię cię za to z pracy (wersja wyrozumiałego, acz konsekwentnego pracodawcy), ale drugiego razu nie będzie. Odchorujesz to na urlopie bezpłatnym.

Gwałtu rety!
        Łamanie podstawowych praw obywatela! A Gdzie demokracja? Gdzie swobody obywatelskie?

I już widzę jak tworzą się nowe programy publicystyczne w TV omawiające zbyt dotkliwe konsekwencje wobec ofiar ustawek, bo przecież ci, którzy nie dali się skotłować, nie ponoszą tak dotkliwych konsekwencji jak skotłowani...
        I znów wychodzi na to, że silniejszy łobuz górą.

• qqazz Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 19:15
          rossdarty napisał:
          > Ale wyobrażasz sobie ten wrzask, gdy lekarz z ambulansu odmówi poległemu w boju
          > udzielenia pierwszej pomocy?

Alez lekarz ma zas..ny obowiazek tej pomocy udzielić, tylko albo niech to robi w czynie społecznym albo niech wystawia rachunak za normalna stawkę, jak moga się umówic na ustawkę na 200 chłopa to niech sobiezałatwia i opłaca ambulans z lekarzem oraz koszta udzielania pomocy.

> Wyobrażasz sobie ten wrzask niesprawnego do pracy pracownika, któremu pracodawc
          > a odmawia wypłaty zasiłku chorobowego?

A o co ma wrzeszczeć? Idąc na ustawkę godzi się na wszelakie jej konsekwencje, łącznie z utratą życia.

> Wyobrażasz sobie ten wrzask gdy pracodawca poinformowany o specyficznej formie
          > rozrywki swojego pracownika mówi:
          > sam sobie jesteś winien, jeszcze teraz nie zwolnię cię za to z pracy (wersja wy
          > rozumiałego, acz konsekwentnego pracodawcy), ale drugiego razu nie będzie. Odch
          > orujesz to na urlopie bezpłatnym.

Jak wyżej

> Gwałtu rety!
          > Łamanie podstawowych praw obywatela! A Gdzie demokracja? Gdzie swobody obywatel
          > skie?

No to jest właśnie prawdziwa demokracja, obywatel ma prawo iśc na ustawkę z innymi chetnymi i ponieść wszelkie tego konsekwencje, taz ustawki nie są przymusowe.

> I już widzę jak tworzą się nowe programy publicystyczne w TV omawiające zbyt do
          > tkliwe konsekwencje wobec ofiar ustawek, bo przecież ci, którzy nie dali się sk
          > otłować, nie ponoszą tak dotkliwych konsekwencji jak skotłowani...
          > I znów wychodzi na to, że silniejszy łobuz górą.

Sadzę, że srodowisko samo wyruguje takie jednostki jako leszczy i cieniasów, a jak tego nie zrobi to całe prędzej czy póxniej bedzie tak traktowane.
          ]

Zdziwiłbyś się jak solidarni i ofiarni wobec siebie i swojego środowiska czasem potrafią byc kibole, robia ściepy na adwokatów, pomagaja kolegom w pudle pomagaja utrzymywac ich rodziny kiedy ci odsiadują wyroki za bójki, to co na rehabilitację kolegi twardziela nie dadzą? Dla nich to tez pewnie będzie punkt honoru w warunkach jakie opisałem, zeby samemu pomóc swoim albo nawet i obcym którzy się z nimi ustawiali i którzy maja ich szacun.
          Wielu z tych kiboli to wcale nie gó...arze zyjace z kieszonkowego czy handlu narkotykami, ale ludzie mający dobręą robotę za niezłe pieniadze, niejednego już konsekwencje prawne zwiazane z uczestnictwem w takich "rozrywkach" skutecznie wyprostowały, bo szacun funfli wazna sprawa ale utrzymanie rodziny ważniejsza, to nie są tylko gó...arze którzy maja nasrane we łbach ale często dorosli faceci z rodzinami i porządna pracą.

pozdrawiam
          • karbat Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 19:30
            qqazz napisał:
            > rossdarty napisał:
            > > Ale wyobrażasz sobie ten wrzask, gdy lekarz z ambulansu odmówi poległemu
            > w boju udzielenia pierwszej pomocy?

> Alez lekarz ma zas..ny obowiazek tej pomocy udzielić,

NIE . za swoje hobby powinni zaplacic z wlasnej kieszeni

> albo niech to robi w czynie społecznym albo niech wystawia rachunak za normalna stawkę, >jak moga się umówic na ustawkę na 200 chłopa to niech sobiezałatwia i opłaca ambulans z lekarzem oraz koszta udzielania pomocy.

;) tak .
            mlode prymitywy , bili sie , bija sie i beda sie bic . za miastem na lace , za swoje , nich sie naparzaja . Niech sobie cos tam udowadniaja . itd .
            Dla cywilizowanyh osilkow jest ring w klubach sportowych itd . Prymityw nawet na to nie wpadnie .
            • qqazz Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 19:39
              karbat napisał:
              > NIE . za swoje hobby powinni zaplacic z wlasnej kieszeni

Lekarz jako zwiazany przysięga hipokratesa ma obowiązek pomóc poszkodowanemu, jak na pogotowie trafi nagle ktos z pęknietą czaszką to muszą go przyjąc, tyle, że normalnie zapłaci NFZ a w takim przypadku powini delikwentowi wsytawic rachunek a nie NFZowi, no chyba, że lekaż pomorze w czynie społecznym i za swoje to wtedy juz jego sprawa.
              Ja przeciez o niczym innym nie pisze jak własnie o płaceniu z własnej kieszeni za skutki takich rozrywek.

> mlode prymitywy , bili sie , bija sie i beda sie bic . za miastem na lace , z
              > a swoje , nich sie naparzaja . Niech sobie cos tam udowadniaja . itd .
              > Dla cywilizowanyh osilkow jest ring w klubach sportowych itd . Prymityw naw
              > et na to nie wpadnie .

To ponoc całkiem inna adrenalina, w takich ustawkach biora udział nie tylko prymitywi ale czasami i solidni studenci czy przedstawiciele powaznych zawodów np. prawniczych czy inzynierowie. Po prostu ich to kręci.

pozdrawiam
          • rossdarty Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 19:33
            Cóż... tak naprawdę to temat znam jedynie z filmu Hooligans.
            Stamtąd wiem o przekroju wiekowym, i stabilizacji rodzinnej członków kiboli.

Szokuje mnie jednak dzisiejsza rywalizacja kibiców drużyn.

Pamiętam zadymę w której sam uczestniczyłem, gdy na dworcu Łódź-Kaliska odpięliśmy wagon z warsiawiakami by im wkopać za przegrany mecz ŁKS- LEGIA.
            Mimo że dla mnie było to ekstremalne wydarzenie, to mały pikuś z tym, co obecnie się dzieje...
            • qqazz Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 20:17
              Osobiście też nie mam kontaktu z takimi imprezami, ale wśród starych kumpli z podstawówki czy z podwórza mam wielu takich którzy kręcieli się i kręcą w środowisku, więc jak się czasem spotkamy to się co nieco dowiaduję a i z innych źródeł też czasem. akurat ja pochodzę ze średniej wielkosci miasta z porządnym klubem ekstraklasy piłkarskiej na tyle małym że wszyscy niemal się się znają przynajmniej z widzenia czy ze słyszenia, pewnie trochę inaczej to wygląda w wiekszych miastach i pewnie mniej tam łikendowej rozrywki podchodzącej pod kultywowanie "lokalnych tradycji patriotycznych" a więcej zwykłego bandytyzmu i chuligaństwa, niemniej i w większym miescie juz zdązyłem posiedzieć i miec wielu dobrych znajomych wśród kibiców druzyny z którą moi zwykle mieli "kosę", (nawet ksywe u nich odpowiednia miałem) i z tego co zauważyłem tam było dośc podobnie, a na meczach niemal pełna kultura i u nich i u mnie.

pozdrawiam
              • karbat Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 22:21
                qqazz napisał:
                > karbat napisał:
                > > mlode prymitywy , bili sie , bija sie i beda sie bic . Dla cywilizowanyh osilkow jest ring w >klubach sportowych itd . Prymityw naw et na to nie wpadnie .

> To ponoc całkiem inna adrenalina, w takich ustawkach biora udział nie tylko pry
                > mitywi ale czasami i solidni studenci czy przedstawiciele powaznych zawodów np.
                > prawniczych czy inzynierowie. Po prostu ich to kręci.

o,o .. pozwolisz , ze zakwestionuje ....
                uwazasz , ze osoba , ktora zdobywa , przyzwoila sobie okreslona wiedze .... student , inzynier , prawnik ... nie moga byc prymitywami .

wystarczy miec blizszy kontakt z przyszla inteligencja ,np. pomieszkac w akademiku
                wystarczy miec kontakt z niektorymi inzynierami , prawnikami .... . zdziwilbys sie .
                • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 22:25
                  Karbat, znowu gadasz glupoty. Im wyzsze wyksztalcenie, tym - nie tylko statystycznie - maleje liczba ludzi, mowiac nieprecyzyjnie, prostych, czy prymitywnych. To oczywiscie nie znaczy, ze wsrod osob z wyzszym wyksztalceniem nie ma prymitywow, ale jest ich tam PROPORCJONALNIE bez porownania mniej niz w tzw nizinach spolecznych.
                  • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 22:27
                    Poza tym chcialbym Cie prosic o inne formatowanie tekstu, bo wszystko sie zlewa ze soba i ciezko sie to czyta. Nie cytuj tutaj rozmowcy bezposrednio pod postem, z ktorego cytat wziales.
                  • gucio712 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 22:38
                    klosowski334 napisał:

> Karbat, znowu gadasz glupoty. Im wyzsze wyksztalcenie, tym - nie tylko statysty
                    > cznie - maleje liczba ludzi, mowiac nieprecyzyjnie, prostych, czy prymitywnych.
                    > To oczywiscie nie znaczy, ze wsrod osob z wyzszym wyksztalceniem nie ma prymit
                    > ywow, ale jest ich tam PROPORCJONALNIE bez porownania mniej niz w tzw nizinach
                    > spolecznych.

mógłbyś podać jakieś wiarygodne statystyki? Bo wiesz, jak czytam twoje posty to mam wrażenie że tendecja wzrostu prymitów wśród ludzi z wyższym wykształceniem niebezpiecznie rośnie
                    • ka_p_pa Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 22:45
                      O będzie kolejny punkt w Prawie klosowskiego. Do listy rzeczy, które nie robi klosowski, przybędzie punk nr 6
                      1.klosowski nie pomyśli, zanim coś napisze.
                      2.klosowski nie przeczyta tekstu na który się powołuje
                      3.klosowski nie używa argumentów
                      4.klosowski używa słów, których znaczenia nie rozumie
                      5.klosowski atakuje adwersarza natychmiast, gdy ten wykaże mu błąd w myśleniu
                      6.klosowski nigdy nie podaje statystyk
                      • gucio712 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 22:50
                        ka_p_pa napisał:

> O będzie kolejny punkt w Prawie klosowskiego. Do listy rzeczy, które nie robi k

> 6.klosowski nigdy nie podaje statystyk

myślisz że to będzie kolejna jednostka chorobowa?
                        • ka_p_pa Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 22:54
                          > myślisz że to będzie kolejna jednostka chorobowa?

Nie wiem. Na razie to tylko wykaz objawów. Nie są to jakieś specyficzne cechy, ale natężenie jest niezwykłe.
                          • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 23:01
                            Znowu czat Kappusia. Kappus, ile razy mam Ci powtarzac, ze na forach netowych nie lansujemy sie towarzysko. Umow sie z Guciem gdzies na privie i tam sobie przytakujcie ;)
                          • gucio712 Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 16:38

ka_p_pa napisał:

> > myślisz że to będzie kolejna jednostka chorobowa?
                            >
                            > Nie wiem. Na razie to tylko wykaz objawów. Nie są to jakieś specyficzne cechy,
                            > ale natężenie jest niezwykłe.

to się chyba syndrom odrzucenia nazywa czy jakoś tam
                    • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 23:04
                      Gucio, ilekroc czytam Twoje posty to odnosze wrazenie, ze mam do czynienia z debilem. Tak wiec mamy o sobie bardzo podobne zdanie. Z tym, ze Twoje zweryfikowac pozyttywnie moze ktos poziomu Kappy, moje zas weryfikuja o wiele inteligentniejsi dyskutanci, ktorzy ze mna dyskusje podejmuja na powaznie i wnioskow na moj temat w rodzaju Twoich nie wyciagaja. Innymi slowy swoj ciagnie do swego.
                      • gucio712 Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 15:19
                        klosowski334 napisał:

> Gucio, ilekroc czytam Twoje posty to odnosze wrazenie, ze mam do czynienia z de
                        > bilem. Tak wiec mamy o sobie bardzo podobne zdanie. Z tym, ze Twoje zweryfikowa
                        > c pozyttywnie moze ktos poziomu Kappy, moje zas weryfikuja o wiele inteligentni
                        > ejsi dyskutanci, ktorzy ze mna dyskusje podejmuja na powaznie i wnioskow na moj
                        > temat w rodzaju Twoich nie wyciagaja. Innymi slowy swoj ciagnie do swego.

bóg da może kiedyś pozwoli tobie w realu nazwać mnie debilem...

a tak w ogóle nie uważam cie za debila, uważam że masz poważny problem natury psychicznej i więcej we mnie politowania synku dla ciebie niż agresji

a wracając do tych twoich statystyk, bardzo jestem ich ciekaw a ty ciągle uciekasz od meritum sprawy. Mógłbyś się wykazać, udowodnić mi że jestem głąbem, mam taki charakter że potrafię przyznać się do błędu, kilka osób na tym forum publicznie już przeprosiłem. Bo jeżeli chodzi o te ustawki to wg mnie qqazz ma rację, znakomita część tych chłopaków to ludzie wykształceni. Osobiście znam kilku takich chłopaków którzy robią takie draki w Jeleniej Górze i w przeważającej liczbie to akurat studenci. Spotykają się wieczorami, tłuką się po ryjach a później idą razem na piwo
                  • karbat Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 22:50
                    klosowski334 napisał:

> Karbat, znowu gadasz glupoty. Im wyzsze wyksztalcenie, tym - nie tylko statysty
                    > cznie - maleje liczba ludzi, mowiac nieprecyzyjnie, prostych, czy prymitywnych.
                    > To oczywiscie nie znaczy, ze wsrod osob z wyzszym wyksztalceniem nie ma prymit
                    > ywow, ale jest ich tam PROPORCJONALNIE bez porownania mniej niz w tzw nizinach
                    > spolecznych.

jakie glupoty .... napisalem w ww wpisie , ze bywaja , sa prymitywy studenci inzynierowie , prawnicy .

a teraz konkretnie ... bezkonfliktowcu , dlaczego sie czepisz ,o co ci chodzi , masz problemy ze soba ... .

• klosowski334 Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 23:08
                      Mozesz do mnie mowic "bezkonfliktowcu". Okreslenie jest trafne ;)

Oczywiscie, ze bywaja, ale my mowimy o zjawisku zachodzacym w okreslonych grupach spolecznych czesciej lub rzadziej. Podobnie jest z antysemityzmem - dane socjologiczne podaja, ze w Polsce niechec do Zydow deklaruje wielokrotnie wiecej osob z wyksztalceniem podstawowym niz wyzszym. Im lepsze wyksztalcenie tym poglady antysemickie gwaltownie maleja. Jedno z badan na ten temat prowadzil kiedys Krzeminski, zreszta, zdaje sie, wciaz te kwestie monitoruje.
                • qqazz Re: Brutalne ustawki 25.02.11, 22:41
                  Sprecyzuj kryteria i definicje to sie odniosę.

pozdrawiam
                  • voxave Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 00:47
                    Mam wrażenie że momentami miedzy wami tez iskrzy jakaś ustawka na forum tak sie naparzacie ,ale jua mam jakies pojecie o tym zjawisku----poprosze dalej
                    • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 01:43
                      To jest jedyny Twoj post dzisiaj choc odrobine zblizajacy sie do tematu watku.
                      Forumowe mordobicie nie pociaga za soba zadnych konsekwencji i nikomu krzywdy nie robi. Natomiast w realu przypadkowe osoby czesto staja sie ofiarami dresiarskich kiboli. Moj kolega kiedys jechal w autobusie razem z motlochem wracajacym z Legii i go mocno poturbowali, bo sie krzywo na nich spojrzal. To sa bardziej zwierzeta niz ludzie.
                      • voxave Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 01:47
                        i dlatego tak mnie ten temat nurtuje
                        • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 02:08
                          Ja mam jedna wpadke natury etycznej w temacie kiboli. Dawno, dawno temu, jeszcze gdy bylem mlody, natknalem sie w tramwaju na szesciu wyraznie starszych od siebie dresiarzy. Mieli szaliki Legii i chyba wracali z meczu. Na koncu wagonu staly trzy mlode osoby - chlopak z kreconymi wlosami, i dwie dziewczyny. Mniej wiecej w moim wieku. I nagle najnizszy z dresiarzy, taki kurdupel o twarzy nie skazonej mysleniem, podszedl do nich i zapytal tego chlopaka z kreconymi wlosami: co sie gapisz. Ja bardziej to wszystko slyszalem niz widzialem, bo bylem oczywiscie odwrocony plecami.
                          Dres zaczal sie nakrecac az w koncu uderzyl. Kumple dolaczyli, bili i kopali, a dziewczyny w krzyk. Wolaly pomocy, prosily by ludzie z tramwaju zareagowali. Nikt sie nie ruszyl, ja tez siedzialem jak wryty, sparalizowany strachem, tylko na wpol odwrocony. Dresiarze na skrzyzowaniu, ale przed przystankiem otworzyli sobie drzwi i wybiegli. Dopiero wtedy zobaczylem, ze chlopak z kreconymi wlosami lezy na podlodze z tylu tramwaju caly we krwi.

Dla mnie to byl straszny wstyd. Mialem moze z 14 czy 15 lat, ale przezylem traume, nie moglem sobie darowac wlasnej reakcji, czulem sie fatalnie. Dlugo sie to za mna ciagnelo, ale mniejsza z tym.

W ubieglym roku, przed rozstaniem z ostatnia dziewczyna, odprowadzalem ja w nocy do domu. Mijalismy sklep nocny, przy ktorym stalo kilku dresow. Pili piwo z puszek. Jakos tak wyszlo, ze sie z dziewczyna klocilem, ona odbiegala, ja zostawalem chwile sam w tyle, potem ja doganialem. Nie wazne. Bedac vis a vis sklepu dziewczyne mialem pare krokow przed soba. Uslyszalem glosne charkniecie i slina mnie czesciowo obryzgala.

Zatrzymalem sie i spojrzalem na tego gostka. Mial na glowie kaptur, wyraznie byl strasznie pijany. Bez problemu bym go zmasakrowal, gdybym mial z nim walczyc sam na sam. Zostawilem to. Moj kolega slusznie mi niedawno powiedzial, ze latwo zgubic zeby, ale trudniej je znalezc, a tutaj to chodzilo tylko o moj honor, a nie dziewczyny.
                          • voxave Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 02:22
                            kiedys jak bylam młodsza zawsze bardzo reagowalam na to jak ktos kogoś atakowal--właczalam sie do obrony---ale pewnego razu kopnąl mnie w pupe męzczyzna ktory bil swoja towarzyszke i już nie ryzykuję
                            teraz jak mam wieczorem zajęcia ze spiewu to wracam z dusza na ramieniu i gazem w dloni ukrytej w kieszeni
                            • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 02:35
                              Jestes dziewczyna.

Nie jestem juz tchorzem, ale jest we mnie malo agresji, a czasem za duzo niepotrzebnej refleksji. Kalkuluje sobie co mi to da i jaki ma sens, ze komus wybije zeby, a jednoczesnie sam zaryzykuje wlasnymi. Dlatego wtedy nie zaatakowalem tego dresa i nie bilem sie z jego kumplami. Nie bylo mi to do niczego potrzebne.

Jednoczesnie, paradoksalnie, nie boje sie bojki, po prostu nie doszukuje sie glebszego sensu w niej, w takiej sytuacji jak opisalem. Gdyby chodzilo o staniecie w czyjejs obronie, tak jak wtedy w mlodosci, to wiem, ze dzis bym zareagowal. Ale gdy chodzi tylko o obrazanie mnie czy nawet oplucie przez anonimowego gostka, to nie jest to wystarczajacy powod, moim zdaniem. On byl tak pijany, slanial sie na nogach, ze pewnie nawet nie pomyslal co robi i jak zwykle pofolgowal swojemy prymitywizmowi.

• voxave Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 02:58
                                moj syn mieszka w Trójmiescie---oprócz pracy zawodowej,jest informatykiem w polsko-niemieckiej firmie-----zajmuje sie graniem w zespole jazzowym--takie ma hobby--wraca w nocy pózno po sesji--dwa razy juz przezyl napaśc bandytow zlodziei--pierwszy raz zabrali mu torbe ze wszystkimi dokumentami i kartami bankowymi oraz\ gotowka nie oberwal mocno---za drugim razem otrzymal cios w zęby ma szrame bo musieli mu na pogotowiu szyc warge---nie stawia oporu bop jest sam i chociaz ma 186 cm wzrostu to nie ma nawyku bic kogokolwiek----dlatego tak mnie ta przemoc w wykonaniu młodych luzdi porusza--to że ktos jest pacyfista nie oznacza tchórza ale taka postawe humanitarna--boje sie o niego aby kiedys mu cierpliwośc nie puścila---to taki typ mozgowca ma prawo do spokojnego życia
                                • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 03:09
                                  Twoj syn ma fajna pasje - jazz. Rozumiem Twojego syna, sam w realu naprawde jestem malo konfliktowy, czasem bierny. To wg moich znajomych, najwieksza moja wada. Sorki za literowki, mam juz troche w czubie, poza tym muza mnie nastraja melancholijnie.
                                  • voxave Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 03:16
                                    tez mu tego zazdroszcze--zdarza mu sie zagrac ze slawami światowymi i jest wtedy bardzo szczęśliwy--prowadzi rowniez audycje w lokalnym radiu Sopot jakis tam---szaleje mi na facebooku z tymi swoimi ludzmi---fajne ma zycie---tylko czasem od elementow dostaje po ryju hi hi
                                    • klosowski334 Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 03:23
                                      Po co szaleje na facebooku, skoro ma fajne zycie? Chyba, ze mowisz o znajomych z innych miast, z ktorymi ta droga podtrzymuje kontakty. No bo nie wyobrazam sobie, ze moze "szalec" na fejsbuku z ludzmi z Trojmiasta, bo to troche bez sensu.
                                      • voxave Re: Brutalne ustawki 26.02.11, 03:32
                                        wlaśnie z innych miast--ma kolegow np,z Srebrnej Góry i cała grupe fanów ale ja sie w tym nie łapie podrzuca mi nagrania fajnych kolesi to słucham a jestem w jego fascynacjach muzycznych zielona
    • astmatyker Re: Brutalne ustawki 28.02.11, 04:16
      papiez muwil zeby sie nie bili i oni nie bili sie i teraz to nie wiem dlaczego
    • propanstwowiec Re: Brutalne ustawki 02.03.11, 19:45
      A. Brak wiary że coś ode mnie zależy
      B. Poczucie bezsensowności i beznadziei
      C. To daje adrenalinę i poczucie choć krótkotrwałego bohaterstwa
      D. Brak zasad wyniesionych z domu
      E. Dzisiaj to trendy, więc musi być dobre, warto spróbować

A jaki jest sens w tym, że ktoś w mieście rozpędza auto do 150 km i ściga się z innym świrem?
      Jak wyżej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka