Dodaj do ulubionych

Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki???

21.03.06, 15:00
Witam.
Jestem mama rocznych blizniakow - kubusia i kamilka. Czesto jestem z nimi
sama w domu. Nasz problem polega na tym, ze chlopcy jeszcze nie chodza a juz
zaczynaja, tzn. wstaja przy czym sie da i chodza boczkiem. Powynosilam
wszystkie niebezpieczne rzeczy z pokoju a kanapy i fotele porozstawialam przy
scianach zeby mialy wiecej miejsca. Moje dzieci sa bardzo szybkie i ruchliwe,
a przy tym Kamilek jest bardzo nieostrozny. Czesto sie przewraca i wtedy
obija sobie glowke. Latam od jednego do drugiego i lapie ich. Sadzam no
srodek pokoju a one mi zwiewaja. Jeden wlazi mi np. na meble a drugi wspina
sie na kanape w drugim koncu pokoju. Juz za nimi nie nadazam. Nie chce zeby
siedzialy w lozeczku czy chustawce, bo tak nie naucza sie chodzic, ale juz
nie wyrabiam. Czesto beczymy w trojke, a ja jestem bardzo nerwowa. Napiszcie
mi jak u was wygladala nauka chodzenia i jak sobie radziliscie.
Napiszcie mi jak pamietacie ile mialy wasze maluchy jak juz chodzily
samodzielnie???
Obserwuj wątek
    • grzalka Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 21.03.06, 15:33
      Moje zaczynały chodzić w 13 m-cu, wcześniej raczkowały dość długo (jeden 4, a
      drugi prawie 6 m-cy) i wtedy było najgorzej, bo wstawały przy czym się da, a nie
      umiały jeszcze siedzieć (siedziały pewnie dopiero w 11-tym miesiącu) więc jak
      się przewracały, to zwykle na plecy i głowę- wtedy myślałam o kaskach wink

Kupiłam im do nauki chodzenia takie chodziki-pchacze na allegro, bardzo fajna
      rzecz dla początkującego dreptacza. Wszystkie szafki i szuflady zabezpieczyłam,
      kantów specjalnie nie mamy, niebezpieczne przedmioty zostały zamknięte. Obyło
      się bez kasków. Teraz chłopcy mają 17 m-cy i chodzą pewnie, wdrapują się
      niestety gdzie się da, więc trzeba mieć ich nieustannie na oku. Chociaż juz
      znacznie lepiej potrafią ocenić niebezpieczeństwo. W jednym pokoju (tym
      najwiekszym) nie mamy nic, na co można by się wdrapać, kanapę i fotel tylko
      jedną i to w pokoju otwartym na kuchnię, do tego są zastawione stołem, więc
      bardzo późno odkryli, że można na nie wchodzić. Generalnie śpimy na materacach,
      więc to nam trochę pomagało smile

pozrawiam
    • justinka2 Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 21.03.06, 15:39
      hej,
      hania miała 10,5 mca jak zaczęła chodzic, zosia w dniu 1wszych urodzin. ja
      zostaję z córeczkami sama praktycznie przez większość dnia. moje maluchy też do
      cierpliwych i powolnych nie należą, oj nie smile.

ich naukę chodzenia wspominam jednak całkiem dobrze. owszem, nie obyło się bez
      mniejszych i większych wypadków, ale dziewuchy są całe na szczęście.ja jednak z
      tych wyrodnych matek jestem i dałam sobie luz. jak się małe wygrzmociło to
      przytuliłąm, pogłaskałam. nie biegałam jednak za nimi i nie starałam się ich
      uchronić przed całym złem tego świata. stwierdziłam,że pewnych doswiadczeń =
      guzów smile, nie da się pominąc i już.
      zabezpieczyłam tylko pokój w którym się bawimy - w zasięgu ich łapek nie ma nic
      groźnego, a meble są takiej wyskości,że wejść się nie da i zagrodziłam bramką
      wejście do kuchni i łazienki. wszystko!

teraz małe ganiają jak szalone smile i nie raz zdarza im się wygrzmocić i guziora
      nabić. trudno.

mnie bardzo ucieszyła umiejetność chodzenia moich dzieci. dlaczego? bo teraz,
      wbrew pozorom, mam więcej czasu dla siebie. małe pochłonięte tą czynnością i
      uciekaniem sobie nawzajem, nie domagają się już tyle uwagi ode mnie i mogę
      czasem zupełnie zniknąć na dłuższą chwilę.

więcej luzu i powodzenia zyczę big_grin!
    • ewazy Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 21.03.06, 21:09
      moi synowie maja juz 4 lata.ale dokladnie pamietam kiedy opanowali nauke
      chodzenia i jak bardzo ich to fascynowalo.chodzenie po domu to byl pikus w
      porownaniu z tym co wyrabiali na spacerach:jeden biegl np.w strone rzeki a
      drugi np.w strone ulicy!a sie zastanawialam za ktorym najpierw biec.zycze ci
      powodzenia i cierpliwosci!
      • asiuleks Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 21.03.06, 21:19
        Dzieki dziewczyny za odpowiedz.
        To chyba dobry pomysl z tymi jezdzikami - pchaczami. Trzeba bedzie im zakupic.
        To szybko wasze brzdace zaczely chodzic. A urodzily sie o czasie???Bo moi
        chlopcy sa z 33 tygodnia i wydaje mi sie ze jeszcze to troche potrwa zanim
        naucza sie sami chodzic.
        Wiem ze jestem przewrazliwiona na tym punkcie i ze powinnam nie latac za
        chlopcami, bo jak sie nie uderzy, to pozniej nie bedzie i tak uwazal, ale
        kiedys czytalam historie jednej mamy blizniakow, ktorej dziecko tak sie ciagle
        na glowke przewracalo, ze az mu czaszka pekla i nastapilo przesuniecie mozgu. I
        tego sie wlasnie boje, bo uderzenia glowy sa niebezpieczne
        • asiuleks Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 22.03.06, 12:28
          A czy ktores z waszych dzieci chodzilo na paluszkach????Co z tym robilyscie?
          • grzalka Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 22.03.06, 12:52
            Moi są z 39 tygodnia, więc jak najbardziej o czasie sie urodzili. Norma
            samodzielnego chodzenia jest do 18 m-ca. Co do latania za dziećmi to podpisuje
            sie pod Justynką- mózg sie tak łatwo nie przesuwa, a czaszka tak szybko nie pęka
            smile zwłaszcza, że dzieci maja jeszcze niezarośnięte szwy czaszkowe i elastyczne
            kości i w związku z tym duża możliwość amortyzacji wstrząsów
    • ja1974 Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 22.03.06, 13:26
      Moi zaczęli chodzić wcześnie, Mały - gdy miał 10,5 miesiąca, Mała - kilka dni
      później. Pokój dzieci był bezpieczny, bo spały na materacach, a regały zostały
      przymocowane do ścian. Pozostałej części mieszkania nie przystosowywaliśmy w
      jakiś szczególny sposób, bo na ówczesnym etapie rozwoju, większość czasu i tak
      spędzaliśmy u dzieci.
    • muzyczka6 Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 22.03.06, 19:41
      doskonale Cię rozumiem, moje 11- miesięczne blizniaki namiętnie wstają i się
      przemieszczają jak pershingi smile Staram się zachować stoicki spokój i
      zaopatrzyłam się o wielki zapas plasterków z opatrunkiem - z myszką miki
      naturalnie smile) Jak się przewracają - to ratują mnie dywany czyli miękkie
      lądowanie, poza tym bez przesady z tymi mózgami itd.. jakieś totalne bzdury. Ja
      tam optuję za starą zasadą: jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz smile)
    • molnarka Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 23.03.06, 09:50
      asiuleks napisała:

> Nasz problem polega na tym, ze chlopcy jeszcze nie chodza a juz
      > zaczynaja, tzn. wstaja przy czym sie da i chodza boczkiem.

No i co to za _problem_?

> Latam od jednego do drugiego i lapie ich. Sadzam no
      > srodek pokoju a one mi zwiewaja.

Znaczy tańczysz jak Ci zagrają. Suuuper uncertain

Rozumiem, ze Ty też uwielbiasz siedzieć w jednym miejscu i dlatego tak
      traktujesz swoje dzieci?

> Jeden wlazi mi np. na meble a drugi wspina
      > sie na kanape w drugim koncu pokoju. Juz za nimi nie nadazam.

Zostaw je. Daj im spokój.
      Pozabezpieczaj mieszkanie i tyle.
      One sobie doskonale dadzą radę.
      A że się przewrócą ... to normalne.
      Nie bądz kwoką bo im zrobisz krzywdę a siebie wykończysz nerwowo i fizycznie.

> Napiszcie
      > mi jak u was wygladala nauka chodzenia i jak sobie radziliscie.

Własnie tak ... przygotowaliśmy mieszkanie by było bezpieczne i puściliśmy
      dzieci wolno (należy dodać, ze nasze dzieci cały czas wychowywały się na
      podłodze). I nigdy nie prowadzaliśmy za rączki - dzieciaki chodziły trzymając
      sie mebli, ścian itd.

> Napiszcie mi jak pamietacie ile mialy wasze maluchy jak juz chodzily
      > samodzielnie???

Moje skrajne wcześniaki z 24 tygodnia - Karolina zaczęła samodzielnie chodzic
      jak miała 14 miesięcy a Alek pod koniec 15 miesiąca życia.

Pozdrawiam
      MOLNARka
      • asiuleks Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 23.03.06, 21:37
        Za wasza rada dalam chlopcom wiecej swobody. Musza sie przeciez nauczyc
        chodzic, a jak bede za nimi tak latala to tylko bede im w tym przeszkadzac.
        Usunelam wszystkie niebezpieczne rzeczy i chlopcy sami sobie chodza.Jeszcze
        musze tylko wymyslic cos na telewizor i wieze, bo bardzo ich do nich ciagnie i
        nie pomagaja moje zakazywinkCzyli sprawdza sie przyslowie, ze "zakazany owoc
        najlepiej smakuje"winkNie wiem czy moje zakazy typu"nie ruszaj, nie wolno"
        przyniosa jakis skutek, bo jak narazie chlopcy maja gdzies co do nich mowiewink
        Myslicie ze w koncu zaczna rozumiec co moga a czego nie???

Molnarka - oj czasami chcialabym tak sobie usiasc i odpoczacwinkZreszta sama
        wiesz ze przy blizniakach raczej nie ma kiedy sie nudzicwink
        Ile twoje maluszki wazyly po porodzie???Chyba malutkie byly - co?wink
        pozdrawiam
        • molnarka Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 23.03.06, 23:55
          asiuleks napisała:

> Jeszcze
          > musze tylko wymyslic cos na telewizor i wieze, bo bardzo ich do nich ciagnie
          > nie pomagaja moje zakazywinkCzyli sprawdza sie przyslowie, ze "zakazany owoc
          > najlepiej smakuje"winkNie wiem czy moje zakazy typu"nie ruszaj, nie wolno"
          > przyniosa jakis skutek, bo jak narazie chlopcy maja gdzies co do nich mowiewink
          > Myslicie ze w koncu zaczna rozumiec co moga a czego nie???

Dokładnie tak.
          Tylko musisz być konsekwentna i jeśli czegoś zakazujesz to nie ma taryfy
          ulgowej wink

Oczywiście będa co jakiś czas sprawdzać czy moze teraz właśnie można ... ale
          ogólnie naucza się co wolno a czego nie.

My nie stosowaliśmy żadnych ochraniaczy na sprzęt, kontakty czy piloty,
          telefony i małe doskonale wiedzą, ze im nie wolno i nie ruszają.

> Ile twoje maluszki wazyly po porodzie???Chyba malutkie byly - co?wink

Malusieńkie (cud ze to się wszystko tak skończyło).
          Karolina ważyła 760 gram a Alek 770gram (a najmniejsza waga do jakiej spadła
          Karolka to 570 gram).

A teraz ... POTWORY smile

Pozdrawiam
          MOLNARka
          • asiuleks Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 24.03.06, 00:18
            Molnarka - moglabys jakis link ze zdjeciami dzieciaczkow podac - uwielbiam
            ogladac fotki brzdacow - zwlaszcza tych podwojnych smile
            pozdrawiam
            • molnarka Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 24.03.06, 09:01
              asiuleks napisała:

> Molnarka - moglabys jakis link ze zdjeciami dzieciaczkow podac - uwielbiam
              > ogladac fotki brzdacow - zwlaszcza tych podwojnych smile

W sieci to my tylko tu jesteśmy:
              www.babyboom.pl/milusinscy/nasze_dzieci/molnarkowe_cuda.html
              Pozdrawiam
              MOLNARka
              • asiuleks Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 24.03.06, 10:53
                Super dzieciaczki. I jak dla mnie to bardzo do siebie podobne wink
                Ile one juz maja???
                Chcialabym pokazac Wam moje pociechy ale nie wiem jak sie tu na forum wstawia
                zdjecia???
                Moze ktos mi pomoze?????
    • asiuleks Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 26.03.06, 11:21
      Chcialam sie tylko pochwalic, ze wczoraj moj synek Kubus zrobil 6 pieknych
      samodzielnych kroczkow wink no i kilkanascie razy poscil sie sam i zrobil tak po
      2-4 kroczkowwinkMam nadzieje ze bedzie teraz bardziej odwazniejszy i ze
      zmobilizuje braciszka i ze Kamilke pojdzie w jego sladywink
      pozdrawiam
      • justinka2 zdjęcia an forum 26.03.06, 12:04

• justinka2 Re: zdjęcia na forum 26.03.06, 12:06
          jeśli chcesz umiescić zdjęcia swoich dzieciaków to wejdź tu:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=621
          i załóż nowy wątek, najlepiej z imionami dzieciaków, a potem wklej zdjęcia.
          zreszta tam jest instrukcja co i jak.

pozdrawiam!
          • yeanne Re: zdjęcia na forum 19.04.06, 10:53
            kiedy urodziły się Twoje dziewczyny?
            • justinka2 Re: zdjęcia na forum 19.04.06, 11:07
              moje?

16 lutego 2005r
    • karolcia65 Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 28.03.06, 12:06
      Witaj,

Trzymam za Was mocno kciuki. Relacjonuj prosze, co sie u Was dzieje, jak sobie
      radzisz, jak postepy. Ja jestem mama polrocznych trojaczkow. Raczkowanie i
      chodzenie jeszcze przede mna. Chetnie poznam doswiadczenia Twoje i innych mam.
      Poki co przygotowuje sie juz delikatnie i pokazuje moim corenkom, co jest w
      ktorej szafie. Powtarzam, ze jak chca cos zobaczyc, trzeba dac znac rodzicom.
      Czy i jak zadziala, zobaczymy. Masz juz jakies obserwacje, rady?

Jak tam zdjecia? Zamiescilas juz na zobaczcie? Dopisz sie moze do watku "Skrot
      do Zobaczcie". Bedzie mozna szybciutko znalezc.

Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki,

Karolcia z Natalka, Krysia i Zosia
      ur. 10.10.2005.
      • asiuleks Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 08.04.06, 00:35
        Cos nie moge umiescic zdjec na Zobaczcie
        ale tutaj mozna zobaczyc kilka zdjec z roczku moich maluszkow wink
        www.bobasy.pl/?u=3192&s=7461085efeda3bc70d70f9cc70201327&
        • asiuleks Re: Zaczynają chodzić - jak upilnować bliźniaki?? 17.04.06, 21:54
          No w koncu moge sie juz pochwalic ze Kubus sam chodzi wink Zacza wczoraj. Tak
          bardzo sie ciesze. Jeszcze tylko kamilek musi sie odwazyc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka