Dodaj do ulubionych

testy genetyczne

IP: *.* 18.06.02, 08:14
WitamWiem, że po przeczytaniu mojego postu możecie pomyśleć głupia baba, ale zaryzykuję. przy porodzie lekarze powiedzieli mi, że moje dziewczyny są jednojajowe. Od urodzenia różniły się , a z biegiem czasu różnice powiększają się, a mnie cały czas nurtuje pytanie czy rzeczywiście są jednojajowe i chciałabym to sprawdzić tak dla siebie, a może i dla ich wiedzy później. Czy ktoś może wie gdzie takie badania można zrobić w Warszawie.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika25 Re: testy genetyczne IP: *.* 18.06.02, 19:00
      Witaj Joasiu!W Warszawie są chyba dwie poradnie genetyczne-w Instytucie Psychiatrii i Neurologii ul.Sobieskiego i w Instytucie Matki I Dziecka ul.Kasprzaka. Pozdrawiam Monika
    • Gość: madzia22 Re: testy genetyczne IP: *.* 18.06.02, 21:18
      Jeszcze jedna poradnia jest w Instytucie Fizjologii i Patologii Słuchu na Pstrowskiego na Bielanach.Madzia
    • Gość: Magda_D Re: testy genetyczne IP: *.* 20.06.02, 12:43
      Joasiu,Nie znam poradni genetycznych, ale chciałam Ci powiedzieć, że wcale nie jesteś głupią babą! To czy bliźnięta są jedno- czy dwujajowe jest ważne - np. jeśli bliźnię jednojajowe na coś zachoruje (nie mówię tu o przeziębieniu) to zawsze należy zbadać drugie bliźnię. Bliźnięta jednojajowe są też dla siebie nawzajem doskonałymi dawcami organów - nie daj Boże, gdyby było to potrzebne. Nie jest też tak, że bliźnięta jednojajowe są zawsze identyczne, a dwujajowe różne. Może się trafić, że bliźnięta dwujajowe będą nie do rozróżnienia (przecież zestaw ich genów to kwestia wielce przypadkowa), może się też zdarzyć, że bliźnięta jednojajowe będą się różnić - jeśli np. w wyniku TTTS (syndromu podkradania) jedno bliźnię urodzi się znacznie mniejsze i nigdy nie nadrobi tej różnicy, albo jedno z bliźniąt ulegnie nie-genetycznym czynnikom wpływającym na wygląd (np. nadmierne spożycie alkoholu przez matkę w czasie ciąży).Tak więc masz mnóstwo powodów, żeby upierać się przy zrobieniu dzieciom badań. Wiem co czujesz, bo mi tez lekarze wmawiali bliźnięta jednojajowe, a ja po póltora roku jestem już przekonana, że są dwujajowe i nawet tego nie będe sprawdzać, chyba że nadarzy się okazja.Pozdrawiam,Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka