IP: *.* 02.07.02, 21:14
Witam wszysstkich po dlugim czasie! Najpierw miesiac na lezaco w domu, potem miesiac na fenoterolu na patologii ciazy, a potem porod w 38 tygodniu. Chlopaczki urodzily sie naturalnie "dolem", 2400 i 2450 - cala nasza trojka miala transfuzje krwi, mniejszy dodatkowo zaliczyl zoltaczke - ale juz jestesmy w domu. Wczoraj dzidzie zaczely 4 tydzien i dopiero mam czas cos napisac. Karmie cycuszkiem i mam w zwiazku z tym mnostwo pytan. Jak rozwiazac kwestie nocy - czyt naprawde tylko "karmienie na zadanie" (to oznacza prawie 0 snu - budza sie na zmiane - jeden co 2, drugi co 1 godzine)? Nie mozna troche oszukac smokiem i wprowadzic jakis rezim, chociaz 2.5 godz? Naprawde mi ciezko wytrzymac bez chociaz 5 godz. snu pod rzad. I jak to jest z moim jedzeniem - staram sie nie jesc nabialu, ew. plaster sera lub jajko, ale chetnie wprowadzilabym wiecej (uwielbiam twarog)- do teraz nie zauwazylam u dzieci problemow skornych - jesli sa na bialko krowie wrazliwe to tylko objawialoby sie prawdopodobnymi bolami brzuszka (po karmieniu czesto zasypiaja na chwile, potem sie budza i preza i placza i po jakiejs chwili to mija, ale towarzyszy temu straszliwe przelewanie w malych brzuszkach). Czy to moze byc kolka? jak odroznic jedno od drugiego? Dodam, ze dobrze przybieraja na wadze (maja juz 3400 i 3000)karmione tylko moim mleczkiem.Bede wdzieczna za wszystkie dobre rady!Calusy dla wszystkich nowych i "starych" blizniaczkow i i ch rodzicow.
Obserwuj wątek
    • Gość: asia_t Re: Spac!!!! IP: *.* 03.07.02, 09:35
      Pozdrawiam i witam serdecznie nowa mamusie! I jej dzidziulki tez! Ja juz jestem mama z duuuzym stazem, moje dzieci maja 7 miesiecy skonczone, a ja od poczatku karmie piersia, troche je dokarmialam, ale tylko raz dziennie. Tzn. na poczatku, a o to przeciez pytasz. 5 godzin snu ciurkiem nie wydaje mi sie realne, ja na poczatku spalam po 3 godziny i bylam szczesliwa. A moje urodzily sie w 34 tygodniu i pierwszy miesiac w zasadzie tylko spaly! Co do karmienia: BUDZ JE! Tzn. jak sie jeden obudzi, nakarm go i obudz drugiego, nakarm, wtedy moze pospia chociaz ze 2 godzinki. Ja tak robie do tej pory i dzieki temu mam dluzsze przerwy! Ale pociesze cie: moje dzieci dopiero teraz zaczely spac po 5 godzin ciurkiem, zwykle jednak karmie co 3 godzinki w nocy, podczas zabkowania nawet co 2...Smoczek mozesz dawac, przy blizniakach malo realne jest zycie bez smoczka... ja go sobie nie wyobrazam! Daje im smoka od 2 tygodnia. :-) I jest OK> Poza tym ja swoje dzieci przepajalam, nawet przy cycu dostaja herbatke, to tez zapelnia troche brzuszek. Herbatka koperkowa dobrze robi na koleczki, moje dzieci nie mialy ZADNYCH problemow z brzuszkami! Dieta to ciezka sprawa. Ja przez pierwsze 3 miesiace jadlam wszystko, nabial, jajka, pomidorki, czekolade... po 3 miesiacach okazalo sie, ze Jedrus jest uczulony na bialko krowie (dopiero wtedy pojawila sie wysypka), odpadly mi serki i wszystko, co ma w skladzie serwatke, mleko w proszku (nie wyobrazasz sobie, ILE jest takich produktow!), po pomidorkach dostaje wysypki, wiec tez odpadaja... teraz kupuje rzeczy po przeczytaniu skladu. Na szczescie moge jesc jajeczka... kupuje napoje sojowe, na soje go na szczescie nie wysypuje... musisz obserwowac dzieci! Po prostu. A nabial niestety lepiej odstawic... czasem jakis jogurcik, ale serki, mleczko - niestety... ale da sie zyc, naprawde! :-) Pozdrawiam serdecznie, jak masz ochote, to pisz na priva!asiaT
      • Gość: Monika25 Re: Spac!!!! IP: *.* 05.07.02, 16:09
        Witam i gratuluję z okazji urodzin synków.W kwestii jedzenia w nocy mam raczej złe doświadzenia.Kubuś i Krzyś mimo 17 miesięcy budzą się nadal w nocy ,żeby coś przekąsic. Przerwa nocna jest pewnie dla nich za długa. Trudno mi sie wypowiadać na temat diety karmiącej mamy, bo od początku byli karmieni mlekiem w proszku. Około 3 mięsiąca okazało się, że nie tolerują tego mleka ( bóle brzuszków, wzdęcia, przelewanie itp ).Przeszliśmy na Bebilon pepti (śmierdział jak pokarm dla rybek ) po którym objawy ustąpiły. Mnie najbardziej dokucza brak snu. Sa dni,gdy przewracam sie ze zmęczenia. Wykorzystuj teraz,gdy dzieciaczki są małe każdą chwile, zeby odpocząć.Pozdrawiam serdecznie Monika
    • Gość: Adaa Re: Spac!!!! IP: *.* 09.07.02, 03:47
      Czesc!! Moi chlopcy maja prawie 4 miesiace.Nie karmilam ich piersia, ale moge podzielic sie doswiadczeniem z maluchami " butelkowymi". Przez pierwsze 6 tygodni jadlu co 1,5 godziny.Potem nieco lepiej, co 2,5 , ale ja w dalszym ciagu bylam koszarnie zmeczona, wiec pod koniec drugiego miesiaca wprowadzilam rygor jedzenia co 4 godziny i mimo wrzaskow przez pierwsze dni nie skapitulowalam, choc serce mi sie kroilo.Moje skarby zaczely zjadac porzadne porcyjki jedzonka i spaly sobie do nastepnego karmienia.Potem zaczeli robic sobie sami wieksze przerwy, gdy do mleka dodalam kaszke.Teraz ( wlasciwie juz od trzech tygodni) karmie ich 4 razy dziennie, o 8 rano, o 12.30,o 4.30,a o 8.30 kapanie i ostatnie porzadne jedzonko, a moje robalki spia az do rana. Moze odbierzecie to, jako znecanie nad maluszkami, ale to nie tak. Aby cieszyc sie maciezynstwem, trzeba miec na to czas i sily. A ja poza tym jestem zdana wlasciwie tylko na siebie. Caluski dla wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka