Dodaj do ulubionych

drogie mamusie, szczeg. przyszle

13.12.06, 20:38
mam pare pytan - czy macie juz wybrane wozki?

czy wszystko macie podwojnie? jesli nie, to na co kladlyscie najwiekszy nacisk
przy zakupach i macie podwojne...

czy wszystkie zamierzacie karmic piersia?

czy maty edukacyjne badz kojce macie podwojnie czy jedno? mi sie wydaje, ze
mata edukacyjna powinna byc razy dwa, a kojec jakis powiekszony...
Obserwuj wątek
    • anna_sla Re: drogie mamusie, szczeg. przyszle 13.12.06, 20:47
      mnie sie tez wydaje ze kojec jeden, ale mata, Ci powiem, jedna zdaje egzamin..
      poki co, a chlopcy maja juz prawie 4,5 m-ca.. A wozek mialam juz kupiony w 4 m-cu ;P
      • aditi_00 Re: drogie mamusie, szczeg. przyszle 13.12.06, 21:09
        Anna_sla ma rację - jedna mata edukacyjna spokojnie wystarczy. Kojec też pod
        warunkiem, że będzie z tych większych (kwadratowy lub drewniany).
    • blizniaki14 Re: drogie mamusie, szczeg. przyszle 13.12.06, 21:29
      Wózek wybrany, Mothercare trójkołowy, mata jedna po synku starszym, kojec tez
      jeden, nasz syn i tak prawie z niego nie korzytał! amierzam karmić piersiąwink
      synka karmiłam 16 m-cy, przy bliźniakach mój plan minimum 6 m-cy. Podwójne mam
      tylko na razie rożki i ubranka, potem kupię kocyki, ręczniczki, łózeczka,
      foteliki samochodowe. Kupuję też poduchę do karmienia przez allegro bo
      niedroga,około 60zł nowa. Laktator może kupię.
    • piegoosek Re: drogie mamusie, szczeg. przyszle 13.12.06, 21:35
      smile to znowu ja cytrusku wink no, skoro juz mamy razem sie roztrajac...
      wlasnie kupilam na allegro Emmaljunge (model z zeszlego roku), stwierdzilam, ze
      na pol roku, to moze byc uzywany wink planuje szybko zmienic wozeczek na dobra
      spacerowke, jeden za drugim, aby maluchy mialy wiecej miejsca, bo w tym
      podwojnym, to ciasniutko jakos...
      lozeczka od razu dwa, choc pisza, ze blizniaki przez jakies 2 m-ce moga spac w
      jednym, nawet podobno jest to wskazane, zobaczymy smile
      ja zamierzam karmic piersia, co z tego wyjdzie, zobaczymy! butelki (tez
      podwojnie) mam zakupione w razie czego wink jak i pierwsze sztuczne mleko smile
      raczej wszystko mam podwojnie: ciuszkow mam niezly zapas, zimowe kombinezoniki
      ze cztery, na 62-74 (troche duze, ale jak sie ubierze maluchy na cebulke, to
      chyba damy rade), poscielki itp. raczej wszystko podwojnie;
      chce jeszcze kupic lozeczko turystyczne, ale to juz po porodzie, jak wroce do
      domu, to sie okaze, jak i gdzie bede wolala klasc w dzien maluchy, czy na gorze
      w sypialni, czy na dole ze mna, bo jesli na dole, to jedno lozeczko by sie
      przydalo, pozniej dokupimy drugie, bo planujemy na wakacje wyjechac "do lasu" i
      tam siedziec z dzieciakami smile
      i jeszcze chce kupic lezaczek, taki na plasko, na razie tez jeden, dla
      sprawdzenia! maty nie kupuje, moze ktos da w prezencie smile
      dopiero robisz wyprawke?
      • lu32 Re: drogie mamusie, szczeg. przyszle 13.12.06, 22:37
        Witaj,

przeczytałam wszystko co napisały moje poprzedniczki i zgadzam się (jako mama
        4,5 miesięcznych blixniaczek). Co do jednego bym się wstrzymała. Ja nie kupiłam
        poduszki do karmienia bliźniąt i okazało się, że dobrze zrobiłam, bo życie
        ułozyło swój plan po swojemu i moje zamiary karmienia przez co najmniej pół
        roku poszły swoją drogą. Niestety, okazłao się, że dziewczyny trafiły do
        inkubatorów, gdzie szybko nauczyły się pić z butelki. Potem nie dałam rady
        (nawet przy pomocy położnej laktacyjnej) przestawić ich na pierś. Odciągałam
        więc pokarm i dawałam z butelki. Bardziej niż poduszka przydał mi się więc
        laktator elektryczny. Mysle, że powinnaś wstrzymac się z zakupami takimi jak
        poduszka, ale oczywiście to tylko moja rada wynikająca z własnego doświadczeia.
        Maty mam dwie i chwalę to sobie, bo dziewczyny są coraz większe, a spędzają na
        nich dużo czasu. Łóżeczka od początku dwa.
        pozdrawiam
        • piegoosek lu32 14.12.06, 00:29
          a masz jeszcze ta poduszke? moze odsprzedasz?
          • lu32 Re: lu32 14.12.06, 08:35
            Witaj,

Źle mnie zrozumiałaś. Ja, na szczęście jej nie kupiłam. Ale spróbuj na allegro,
            bo jak byłam w ciąży, to widziałam, że były używane. Trzymaj się, powodzenia smile
          • blizniaki14 do piegooska 14.12.06, 12:11
            www.allegro.pl/item150388565_nowa_poduszka_do_karmienia_blizniat.html
            www.allegro.pl/item149134557_poduszka_xl_do_karmienia_blizniakow_producent_.html--
            www.allegro.pl/item148498868_nowa_poduszka_do_karmienia_blizniakow_monogram.html
            nasze dzidzie

ja kupię którąś z tych , nie są drogie, najwyżej później odsprzedam

nasz Tonio
    • ciri_77 Re: drogie mamusie, szczeg. przyszle 14.12.06, 09:51
      Witaj,
      jeszcze niedawno sama zastanawiałam sie nad wyprawką a dzis moje laski maja 5,5
      m-ca smile Z moich doświadczeń:
      - karmienie piersią to loteria i nic z góry nie da sie zaplanować. Chciałam
      karmić 6 miesięcy co najmniej a dziewczyny same zrezygnowały 2 tygodnie temu.
      Pierwsze 4 miesiace były tylko na piersi, okupiłam to anemią i błyskawicznym
      schudnięciem. Potem zaczęło się dokarmianie , bo mojego pokarmu wystarczyłoby
      tylko dla jednej. Teraz chcą tylko jedzenie "dorosłe" - zupki, deserki, kaszki
      i to koniecznie z łyżeczki. Za chwile będę musiała mleko im łyżeczką podawać,
      przez butelkę dobra jest jedynie herbatka z soczkiem.
      - poduszkę miałam, szyła mi mama. przydała sie zwłaszcza w pierwszym okresie ich
      życia , karmiłam na niej, i zabawiałam. Gdy zostawałąm sama to poduszka robiła
      za materacyk do odibijania, wystarczyło usiąć na podłodze i ułożyć ja
      odpowiednio na nogach
      - matę mam jedną i rzadko z niej korzystam. dziewczyny wola materacyk na
      podłodze i zabawki.
      - kojec mam jeden, ale duzy (1m*1m) Kupiłam gdy dziewczyny miały 3 m-ce. Od
      początku były tam wkładane, stopniow z wydłużanym czasem pozostawania w nim.
      Teraz moga tam spędzić jakieś 15 minut bez potrzeby zabawiania ich.
      - łóżeczka mam dwa, z tych większych 140*70, laski nadal śpia w jednym. przez
      pierwsze 2 miesiace musiałam je kłaść tak żeby sie dotykały, inaczej nie chciały
      spać
      - rożki miałam po dwa komplety - przydawały sie zwłaszcza na początku -
      dziewczynom było stale zimno, mimo lipcowych upałów, więc w nich spały
      - ubranka - sporo podwójnych, podwójne kombinezony jesienne i po 2 komplety
      zimowych. Dziewczyny na początku nosiły rozmiar 50, potem zaczęły gwałtownie
      przeskakiwać, aktualnie "chodzą" w 74. Nie warto kupowac zbyt wielu ciuchów,
      mnóstwo tego dostałąm w prezentach
      - wózek - kupiłam tani głęboko-spacerowy, z myśla o zakupie wiosną dobrej
      spacerówki. Jestem zadowolona z tego rozwiazania (wózek kosztował tylko 600 zł,
      ma pompowane koła itp), dziewczyny chętnie jeżdżą teraz z podniesionymi
      siedziskami, mają nawet sporo miejsca
      -dwa foteliki - oprócz atestów, starsznie ważna jest waga! Dziewczyny jeszcze
      nie siedzą, ciężko jest je zabrać obie na ręce a w foteliku juz za ciężko....
      Szczęśliwego roztrojenia życzę smile
      • agiq Re: drogie mamusie, szczeg. przyszle 14.12.06, 10:26
        unas:
        - dwa łózeczka ale jeszcze spia w jednym, planuję "rozdzielenie" po Nowym Roku,
        27 grudnia skończą 3 miechy i przestaja sie miescic
        -foteliki dwa, lezaczków wcale
        -mata jedna dopiero co kupiona, kojca nie mam w planach bo mam za male
        mieszkanie
        - ciuszki oczywiscie wszystkie podwojne (ale rozne kolory)
        - rozki dwa, moje uwielbiają spac ciasno owiniete ale juz wlasnie z rozków
        wyrastaja i teraz kupie spiworki do spania, kocyk rozkopuja po 5 minutach
        - poduchy do karmienia nie kupilam choc karmie ale wystarczaja mi zwykle
        poduchy a poza tym zalozyłam karmienie do 4 miesiaca a tu niewiem czy dotrwam
        do konca 3 bo jedna robi cyrk przy cycku (przy butelce tez tylko tu sie wiecej
        da wmusic) i niewiem co jest, a poza tym tez jak ciri schudlam ponad miare i
        chyba mam anemie mimo ze zadnej diety karmiacej nie trzymam
        - karuzelki mam dwie ale na razie hula jedna
        -wozek gleboki podwojny ale tani uzywany za 450 zl w b.dobrym stanie , na
        wiosne kupie nowa fajna spacerówkę choc jeszcze niewiem jaka
        • cytrusowa Re: drogie mamusie, szczeg. przyszle 14.12.06, 10:53
          dziekuje wam za wszystkie rady.

wyprawke teoretycznie mamy, ale nie cala - na razie sa tylko ciuszki. nie mamy
          zadnych kosmetykow, poza mydelkiem, hihi.

niestety z braku miejsca na poczatek mamy dwie kolyki, lozeczko musielibysmy
          sciagac z Polski, a akurat nie bylo okazji. mam nadzieje, ze sie przyzwyczaja i
          nie bedzie tragedii - wiem, ze na pewno beda te kolyski stac obok siebie.

czy sprawdzaja sie podkaldy do loyecek pod przescieradla? bo nie mamy czegos
          takiego ale z logiki wynika, ze chyba warto...

co do butelek i karmienia - no ja nie zamierzam karmic pierisa, mimo wszystko
          nie mam zakupionych butelek, bo po prostu nie wiem jakie i ile i w jakim rozmiarze.
          poduszki do karmienia nie kupie, bedziemy uzywac po prostu zwyklej ale duzej.

foteliki maz kupi jak bede lezec w szpitalu, bujaczeka mamy w spadku - jak sie
          sprawdzi, dokupimy drugi. natomiast kojec....to na bank kupimy, bo na samym
          kocyku trudno byloby mi je zostawic, bo nasz labrador pewnie nie dalby im
          spokoju, hihih

wozek zamowilismy wczoraj, ale my zainwestowalismy w wozek wielofunkcyjny, ktory
          mamy nadzieje bedzie nam sluzyl przynajmniej do 3r.z.
          nie wiem czy sie sprawdzi, no ale juz zamowiony. jednak my w przeciwienstwie do
          Piegoooska nie mylelismy nawet o wozku tpyu jedno za drugim, tu sie zwie
          siostrzany. wg mnie takie wozki sa dobre dla rodzenstwa wlasnie ale nie
          blizniakow, ktore lubia byb blisko siebie. a siedzac jedno za drugim beda sie
          non stop pewnie wkrecac itp.
          no w kazdym razie my mam taki obok siebie.

t
          • blizniaki14 Re: drogie mamusie, szczeg. przyszle 14.12.06, 12:12
            a mogę spytać jaki wózeczek zamówiliście?? wink
            • cytrusowa Re: drogie mamusie, szczeg. przyszle 14.12.06, 13:33
              my?
              city twin firstwheels
              • marcia_sm Re: drogie mamusie, szczeg. przyszle 14.12.06, 14:23
                witam cytrusku co do wozka my tezkupilismy wozek wielofunkcyjny i chcielismy
                zeby nam sluzyl przynajmniej do trzeciego roku natomiast w tej chwili dzieci
                maja 22 miesiace i sprzedajemy nasz wozeczek i na wiosne kupujemy spacerówke
                typu parasolka tak to sie u nas pozmienialo pozdrawiampa
                • lu32 Re: drogie mamusie, szczeg. przyszle 14.12.06, 22:46
                  aaa jeszcze jedno mi się przypomniało smile mamy 2 stojaczki z wiszącymi
                  zabawkami. Niunie je uuuuwielbiają, leżą pod nimi i bawią się czasem nawet 1,5-
                  2 godz.najpierw patrzyły, a terz są na etapie dotykania, łapania, do tych z
                  boku się przekręcają i biorą do buzi, naprawdę to był strzał w 10!
    • karolcia65 Re: drogie mamusie, szczeg. przyszle 15.12.06, 00:01
      Dobry wieczor,

Jak o mnie chodzi, nie kupuj za duzo i za szybko, jak zabraknie zawsze mozna
      dokupic, ja mialam plan minimum, ktory potem troche rozbudowalam. I kupowalam
      za szybko, czego potem troche zalowalam ale sprawialo mi to taka przyjemnosc smile

Lozeczka dwa. Brzdace wprawdzie przez pierwsze miesiace spaly razem ale tylko
      dlatego, ze osonbno nie chcialy. Przekonaly sie, gdy lozeczko stalo sie za
      krotkie, a do tego wciaz sie dotykaly. Jakie beda Twoje dzieci? Moze oddzielne
      spanie bedzie im bardziej odpowiadac?

Mata jedna wystarcza. Moje Brzdace wcaje nie mialy, bo dostalismy od znajomych
      stojak, na szczescie z trzema zawieszkami. Z czasem moj maz go przerobil tak,
      by byl dluzszy i Brzdace nie wkuliwaly sie na siebie.

Nie wiem, o jakie kojce Ci chodzi, bo jak o te tradycyjne, to nie polecam.
      Brzdace by sie zaplakaly. W jednym, bo by sie pozabijaly, w trzech bo bylyby
      rozdzielone.

Na karmienie piersia lepiej poczekaj, mamy maja racje, to roznie bywa.

Masz juz upatrzony jakis wozek? Jak jestes pewna, to dlaczego nie kupic
      wczesniej? Ja nie wierze w przesady, ze wozek koniecznie trzeba kupic po
      urodzeniu dzieci. Fajnie masz, bo wozkow dla blizniakow jest duzo wiecej, niz
      dla trojaczkow. My w sumie nie mielismy w czym wybierac.

Pa, pozdrawiam,

Karolcia z Zosia, Krysia i Natalka
      ur. 10.10.2005.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=34599210
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka