exoz 31.01.03, 04:28 ropa darmowa z Iraku bedzie zamknac wszystkie kopalnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rysiek Re: Rosną straty kopalń IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 04:54 Warchoły od wyngla coraz więcej kosztują mnie szmalu i co gorsza, to zamiast przepraszać za żerowanie na mój koszt, to jeszcze śmią grozić przyjazdem do Warszawy i demolką cudzego mienia, że rząd ich oddłużać nie chce. Oj, należało by powtórzyć taką akcję ustawiania górniczego ścierwa do pionu, jaką poczniono w grudniu '81 w Wujku. Trzeba postawić nowe hasło wyborcze: Nikt nie będzie żył na czyjś koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Rosną straty kopalń IP: *.leszno.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 08:12 No z tym Wujkiem to troche przesadziłeś, tam żądania płacowe nie były najważniejsze. Ale poza tym to się całkowicie zgadzam. Cały kraj musi robić na cholernych górników, kolejarzy i inne sieroty po PRL-u , które nic nie potrafia tylko strajkować, żądać podwyżek i utrzymania miejsc pracy.Czy oni są tak bradzo nieświadomi ekonomicznie że nie sa w stanie zrozumieć że przy takich kosztach pracy nie ma szans z zyskiem eksportować węgla,a krajowe zużycie jest znacznie mniejsze niż wydobycie i ciągle spada? Po co mamy w Polsce w ogóle wydobywać węgiel? Ja bym tam wolał kupić tańszy z Ukrainy,a nie w każdym rachunku za prąd i ogrzewanie dotować peerelowskiego trupa. Zakładam nową partie. 1 punkt programu:"140 tys. górników na bruk, a pozostałe 38 milionów Polaków płaci mniejsze podatki, spada cena prądu i ogrzewania". Co wy na to? Kto to widział żeby jakis kiep po zawodówce zarabiał 2-3 tys. na państwowej posadzie.A rząd daje dupy bo ważniejsze są notowania popularności wiecznie uśmiechniętego Millera niż ekonomiczne fakty. A fakty są takie że przy takim nadzatrudnieniu i takich płacach nasze górnictwo nigdy nie bedzie rentowne. A utrzymanie jednego miejsca pracy w górnictwie kosztuje 3 miejsca pracy poza gornictwem. Gotowa recepta na walke z bezrobociem. Zwolnic milion gorników, kolejarzy, hutników i innych sierot, a zaoszczędzone pieniadze przeznaczyc na obniżkę podatkow, to powstanie kilka milionow miejsc pracy. I niech nikt mi nie pieprzy, że coś trzeba z tymi ludzmi zrobic. Jak się do niczego nie nadaja, to niech jada do Niemiec na szpragi. Jak Polska ma byc normalnym krajem skoro taki gamoń co umie tylko kilofem machać i strajkować zarabia 2-3 tys. a ludzie po studiach nie mają pracy albo zasuwaja za 700-800 zł. Jak tak dalej pójdzie to wyszyscy zdolni wyjadą do USA i kto wtedy bedzie robił na górników? Może Miller z Polem wprowadzą winiety na chodzenie po chodnikach?..........to chory kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romi Re: co Leszno dało Światu...? IP: 212.106.159.* 31.01.03, 10:16 Zastanawiam sie dlaczego ja górnik musze wysłuchwać tych wszystkich opini dziedzicznych nierobów z calej Polski? Przecież to jest kpina aby na temat naszego ukochanego górnictwa wypowiadali sie 'członkowie' naszego społeczeństwa, którzy nie potrafią zrozumieć że jest ktoś kto daje sobie życiowo radę i ma pracę!Czy to moja wina że jesteś tylko wart te nędzne 700PLN u prywaciaka? Nie dajesz rady to przyjeżdżaj na Śląsk z tym twoim "wykształceniem" i.... do roboty na dole! Pomachasz sobie kilofkiem skasujesz dwie dychy i już! Jakie to proste! A... i jeszcze jedno mało wydasz na jedzenie ponieważ jak zauważyłem jestes zjadaczem kitu! Bo pisząć takie opinie na temat górnictwa jesteś typowym egzemplarzem połykacza rządowego kitu! A prpopos czy ktoś wie co Leszno dało Światu poza pyrami i takimi dzięciołami jak adam???Chetnie o tym przeczytam! Adam czy te twoje wypociny urodziłeś na własnym kompie czy na firmowym?!Wydaje mi się że twój szef niebyłby zadwolony że okradasz go w ten sposób! Powodzenia na dalsze lata!!! romi!!! ps. A z tą partią to niezły pomysł z utęsknieniem czekam aż zaczniesz swoją kampanię na G.Śląsku! Obiecuję że bedę na ciebie czekał!Bez kilofa, styla i kamieni! Jak mnie przekonasz że masz racje to zapewniam cie że oddam na ciebie i twoją partię swój...... mocz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antracyt Re: co Leszno dało Światu...? IP: *.lodz.supermedia.pl 31.01.03, 14:01 Romi-górniku z przodka,wiesz dlaczego węgiel jest niepotrzebny gospodarce- bo jej niema.Górnikom zwisało jak rozpieprzano co tylko można było,dla was ważna była Barbórka,talony,sklepy tylko dla wybranych,tzw.14-tka,mundur galowy z pióropuszem i kopalniana orkiestra.Brakło wyobrażni,zakłady nie pracują węgla nie potrza.Popykaj sobie z fajeczki,wypij biera,odstaw kilof,odpocznij. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: co Leszno dało Światu...? IP: *.p.lodz.pl 31.01.03, 15:36 Prad z wegla z Belchatowa jest duzo tanszy! Gdyby nie panstwo to twoja kopalnia juz dawno by splajtowala bo nikomu przez nie jest potrzebny przez was wydobywany wyngiel.. A ty bys nawet nie dostawal tych 7 paczek bo tak na prawde nikomu nie jestes potrzebny! A co do eksportu panstwo na nim robi swietny interes skoro musi dokladac do kazdej sprzedanej tony! Wlasnie dlatego jeste,m oburzony ze panstwo laduje olbrzymie pieniadze w takich prostakow co nie maja podstawowej wiedzy o ekonomii!!! PRL już dawno sie skonczyl ale nie dla was!! ODDAJMY SLASK NIEMCOM A NASZA GODPODARKA WRESZCOIE RUSZY DO PRZODU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romi Re: co Leszno dało Światu...? IP: 212.106.159.* 01.02.03, 16:09 Twój styl wypowiedzi świadczy o tym ze doszedłaś już do ściany bezsilności! Niemasz najmniejszego pojęcia o tym co mówisz dlatego dyskusja z tobą jest bezcelowa! Jestes typowym egzemplarzem pyskacza,który niewie co mówi, ale tak naprawdę to nie twoja wina!Wiesz ty i ja wiem że branża ma chwilowe problwmy ale tak naprawde to nie z naszej winy tylko niedolnego kierowania gospodarką,ale pojęcie tego cie poprostu przerasta!Jest czasami tak że za długi zaciągniete trzeba płacić rachunki i teraz właśnie nadszedł czas aby reszta rozleniwionej Polski oddała nam to przez te wszystkie lata od nas dostała za friko! I niesil sie na obrazanie mnie bo niejesteś w stanie tego zrobić!Nie interesuje twoja opinia czy ktoś jet komuś potrzebny czy nie, wielu ludzi dzis stara sie mówić o innych zę są niepotrzebni ,ze muszą zmienić prace i itd. pod jednym warunkiem że ich to nie dotyczy!Ty napewno jesteś tak potrzebny że głowa boli ! Oczywiście że jesteś wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju! Zgadza sie jesteś wyjątkowym pajacem! Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demo Re: Rosną straty kopalń IP: 80.48.243.* 31.01.03, 09:24 Właściwie to te wszystkie komentarze są na poziomie szpitala dla umusłowo chorych. Wszyscy piszecie że robicie na górników i płacicie na nich podatki , a oni nie płacą ? podobno jest w górnictwie zatrudnionych ponad 100 tyś ludzi wystarczy to pomnożyć przez średni podatek jednostkowy i się okaże że górnicy są samowystarczalni i ani jedan złotówka nie idzie z twojej kieszeni a przynajmniej nie wszystko. Tak nawiasem mówiąc polowanie na czarownice udało się naszemu rządowi , wszysto co złe to górnicy ,gratulacje ,trafiło to na podatny grunt .polskie ciemne społeczeństwo , któremu można każdy kit wcisnąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: __jan Re: Rosną straty kopalń IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.03, 14:26 Gość portalu: Rysiek napisał(a): > Warchoły od wyngla coraz więcej kosztują mnie szmalu i co > gorsza, to zamiast przepraszać za żerowanie na mój koszt, to > jeszcze śmią grozić przyjazdem do Warszawy i demolką cudzego > mienia, że rząd ich oddłużać nie chce. > Oj, należało by powtórzyć taką akcję ustawiania górniczego > ścierwa do pionu, jaką poczniono w grudniu '81 w Wujku. > > Trzeba postawić nowe hasło wyborcze: > Nikt nie będzie żył na czyjś koszt. ale wlasnie ty gorolu, juz dalej nie powiem jaki, zapomniales, ze wlasnie tylko ten i az slaski wegiel byl dziesiatkami lat i chyba do dzisiejszego dnia - jest przebojem polskiego exportu, bo coz ten kraj moze jeszcze exportowac??? kobiety do burdeli, czy moze takich grzesiow jak ty na nielegalne budowy na zachodzie, pokaz mi przynajmniej jeden prawdziwy polski produkt, ktory jest konkurencyjny tu u nas na naszych rynkach; chyba tylko jeszcze ten pierwszy moj wspomniany, bo ten drugi to nawet juz nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: Rosną straty kopalń IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 04:55 Warchoły od wyngla coraz więcej kosztują mnie szmalu i co gorsza, to zamiast przepraszać za żerowanie na mój koszt, to jeszcze śmią grozić przyjazdem do Warszawy i demolką cudzego mienia, że rząd ich oddłużać nie chce. Oj, należało by powtórzyć taką akcję ustawiania górniczego ścierwa do pionu, jaką poczniono w grudniu '81 w Wujku. Trzeba postawić nowe hasło wyborcze: Nikt nie będzie żył na czyjś koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: Rosną straty kopalń IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 04:57 Warchoły od wyngla coraz więcej kosztują mnie szmalu i co gorsza, to zamiast przepraszać za żerowanie na mój koszt, to jeszcze śmią grozić przyjazdem do Warszawy i demolką cudzego mienia, że rząd ich oddłużać nie chce. Oj, należało by powtórzyć taką akcję ustawiania górniczego ścierwa do pionu, jaką poczniono w grudniu '81 w Wujku. Trzeba postawić nowe hasło wyborcze: Nikt nie będzie żył na czyjś koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek ceny węgla to koszmar IP: *.ae.poznan.pl 31.01.03, 07:53 Niech ktoś mi wytłumaczy cenę wegla którą płacimy kupując węgiel do ogrzewania naszych domów średnio 450 zł SKANDAL !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iska Re: ceny węgla to koszmar IP: *.coig.katowice.pl / 172.16.16.* 31.01.03, 09:33 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Niech ktoś mi wytłumaczy cenę wegla którą płacimy kupując węgiel > do ogrzewania naszych domów średnio 450 zł SKANDAL !!! Zapytaj, ilu pośredników po drodze się wzbogaciło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iska Re: Rosną straty kopalń IP: *.coig.katowice.pl / 172.16.16.* 31.01.03, 08:49 Górnictwo ma dodatni wynik na działalności operacyjnej, tzn. przychody ze sprzedaży przewyższają koszty wytwarzania. Straty wynikają z ujemnego wyniku na działalności finansowej, a to są przede wszystkim odsetki od przeterminowanych zobowiązań. Wiecie, że pezez wiele lat obowiazywały urzędowe ceny zbytu węgla (zwłaszcza dla energetyki) oraz wieloletnie kontrakty (kopalnie nie miały na nie wpływu) ze sztywną ceną, a górnictwo musiało się zaopatrywać po cenach rynkowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Rosną straty kopalń IP: 157.25.139.* 31.01.03, 08:54 Iska nareszcie ktoś poruszył ten temat.Ale te zobowiązania to nie wszystko, przykład - chorendalne podatki od nieruchomości obciązające kopalnie, które odprowadzane są gminą za .... wyrobiska pod ziemią Odpowiedz Link Zgłoś
drzudi Re: Rosną straty kopalń 31.01.03, 09:15 Gość portalu: mag napisał(a): > Iska nareszcie ktoś poruszył ten temat.Ale te zobowiązania to > nie wszystko, przykład - chorendalne podatki od nieruchomości > obciązające kopalnie, które odprowadzane są gminą za .... > wyrobiska pod ziemią Na szczęście już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Rosną straty kopalń IP: *.plum / *.gazeta.pl 31.01.03, 08:51 Jeżeli cena zbytu w kopalni to około 160 zł - to dlaczego na składzie w Białymstoku trzeba zapłacić 350 - 400zł za tonę? Odpowiedz Link Zgłoś
drzudi Re: Rosną straty kopalń 31.01.03, 08:53 Gość portalu: Gość napisał(a): > Jeżeli cena zbytu w kopalni to około 160 zł - to dlaczego na > składzie w Białymstoku trzeba zapłacić 350 - 400zł za tonę? Odpowiedz Link Zgłoś
drzudi Re: Gdzie jest ten węgiel...??? 31.01.03, 08:58 ...pytam!!! Proszę pojechać pod najbliższą kopalnię i zapytć kierowców jak długo stoją. We wszystkich mediach trąbi się o nadprodukcji, a ludzie czekają pod kopalniami na załadunek po kilka dni. PRZECIEŻ TO JEST CHORE. GDZIE JEST W TAKIM RAZIE TEN WĘGIEIL??? Może tym zainteresują się dziennikarze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudek Gdyby nie osławione 14-ki, to może spółkom IP: 193.0.242.* 31.01.03, 08:53 nie zabrakło by kasy na wypłaty i straty z eksportu były by dużo mniejsze. Ale cóż. Jak się górnikom nie da, to se kilofami wezmą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid Zwiekszyc ilosc etatow i podniesc pensje!!! ;-)))) IP: 212.244.191.* 31.01.03, 10:45 przeciez wtedy wg niektorych ta metoda zwiaksza sie wplywy z podatku dochodowego gornikow do budzetu i wszyscy beda szczesliwi :-))))))))) czemu w koncu nie sprywatyzuje sie w publicznym, otwrtym przetargu wszystkich panstwowych firm - moze w koncu nie bedzie marnowana taka gora szmalu i w koncu rozrusza sie ta zdychajaca gospodarke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Zwiekszyc ilosc etatow i podniesc pensje!!! ; IP: *.fastres.net 31.01.03, 10:54 Aby bezbolesnie rozwiazac problem kopalnj potrzeba nowego mesyja, ale gdzie go teraz znalezc, chyba nie w rzadzie, bo oni sa wszyscy mesyje dla wlasnego interesu. Juz dawniej slaski wegiel pozwolil posrednio zniszczyc Rzeczypospolite ( pozwolil Prusom zostac mocarstwem ) mamy nadzieje ze to nie zrobi jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Górnictwo dźwignią finansową!! IP: *.tychy-sikorskiego.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 12:07 W prowadzonej dyskusji przewija się wniosek iż górnictwo dźwiga inne gałęzie przemysłu w polsce i europie. Sprzedając tanio węgiel (nie jest prawdą iż w cenie powyżej kosztu) dotuje innych np. pierwszymi są elektrownie(mają zapewnione pokrycie swoich kosztów+planowany zysk co URE zatwierdza ustalając cenę) drudzy to ci co nie zapłacili za dostarczony im węgiel (szpitale, szkoły, przedsiębiorstwa, ciepłownie itp)następnymi to warszwskie urzędasy które otrzymują i wtórnie dystrybuują (VAT, podatek dochodowy od osób fizycznych, opłaty i kary na ochronę środowiska, opłatę eksploatacyjną) W ostateczności górnikom zostaje niewiele. A jak budowaliśmy gospodarkę kapitałową w polsce? Kapitał przemysłowy zasilał działających (bez kapitału) sprzedawców. Oni organizowali swój kapitał. Dzisiaj robią to nadal dlatego cena węgla w kopalni to 160zł zaś na składzie w Bydgoszczy 350-450zł. No ale w tych różnicach cen jest duża przesada. Tak więc widać wyraźnie że GÓRNICTWO DŹWIGA FINANSOWO INNYCH. Te długi to są w zdecydowanej większości papierowe. A to minister finansów ustawił oprocentowanie od zobowiązań wyżej niż banki od kredytów. Rząd niechce powołać AGENCJI RYNKU WĘGLOWEGO która regulowała by cenę węgla. rząd niechce tak jak było przed wojną w polsce ustalić limitów wydobycia węgla dla kopalń, no i mamy żaby. Węgla jest za dużo, sprzedajemy go na eksport, bogacą się inne kraje (Importerzy) a my ???? Mamy jak mamy!!!! Kiedy decydenci zmądrzeją mądrością narodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid Re: Górnictwo ŁOMEM finansowym :-)) IP: 212.244.191.* 01.02.03, 17:59 > Tak więc widać wyraźnie że GÓRNICTWO > DŹWIGA FINANSOWO INNYCH. ====Raczej wlamuje sie do portweli innych :-))) Skoro sa tacy super, to niech w koncu sprywatyzuja te kopalnie i zaczna dzwigac same siebie i niech zarabiaja krocie pieniedzy i niech sie bogaca bez opamietania, niech gornicy jezdza mercedesami, czy volvo. Na prawde nie mam nic przeciwko temu, ze ludzie sie bogaca - ale nie z podatkow innych. > Te długi to są w zdecydowanej > większości papierowe. A to minister finansów ustawił > oprocentowanie od zobowiązań wyżej niż banki od kredytów. ====to czemu nie zaciagnieto kredyto w bankach????? moze zaden bank nie byl na tyle glupi, zeby dac im pozyczke??:-)) > Rząd > niechce powołać AGENCJI RYNKU WĘGLOWEGO która regulowała by > cenę węgla. ====cene wegla trzeba DERUGULWAC - a przy okazji otworzyc granice celna na wegiel z inncyh krajow - zwlaszcza tych, ktore nie dotuja gornictwa - niech to konkurencyjnosc kopaln decyduja o cenie wegla, a nie widzimisie nastepnego debila z rzadu > rząd niechce tak jak było przed wojną w polsce > ustalić limitów wydobycia węgla dla kopalń, no i mamy żaby. > Węgla jest za dużo, sprzedajemy go na eksport, bogacą się inne > kraje (Importerzy) a my ???? Mamy jak mamy!!!! Kiedy decydenci > zmądrzeją mądrością narodu? === Czy rzad tez powinien ustalac ile ma w polsce byc wyprodukowanych samochodow, butow, ubran, komputerow, krzesel itp?????!!! - pomysl zanim nastepnym razem cos napiszesz - podobno nie boli :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grześ Na kopalnie wydaje się więcej niż na autostrady! IP: *.p.lodz.pl 31.01.03, 15:27 Ten kraj to jakiś nonsens. Dlaczego nie ma tu porządnych drug? Bo olbrzymie sumy topi się w nierentowne i przestarzałe działy gospodarki!!! Po co nam tyle kopalń i dlaczego górnik jeżeli jest zwalniany to na kilkukrotnie lepszych warunkach niż reszta obywateli!!! Mieszkam w Łodzi i premier obiecywał że nastanie czas dla tego miasta i co? Nadal topi się pieniądze w huty, kopalnie rolnictwo itd. Dość tego ludzie obudżcie się! Na wszystko brakuje pieniędzy ale jak co roku wydaje się grube miliony chociaż nie ponad miliard na kopalnie (zamiast wprowadzać winety można poprostu zaoszczędzić na górnikach, negatywne skutki odczuje kilkanaście tysięcy osób a nie kilkanaściem milionów!!!) Kiedy rząd wreszcie zacznie wspierać rozwój tego kraju a nie topić pieniądze w niereformowalne i uzwiązkowione sektory! Przecież Ci górnicy mimo dostawania takich prezentów od nas podatników mają czelność jeszcze strajkować!!!! Odpowiedz Link Zgłoś