Dodaj do ulubionych

Twardnienie brzucha

01.05.07, 12:40
W tej chwili jestem w 26tc i od czasu do czasu twardnieje mi brzuch. Biorę
zapobiegawczo no-spę (3 razy dziennie) i magnez (5 tabletek slowmag). Pomimo
tych leków mam jednak co jakiś czas brzuch twardy jak kamień. Nie jest to
bolesne, ale jest. Dziś na przykład twardnieje mi co ok. 20 minut jak leżę na
kanapie. Jak chodzę albo siedzę to chyba częściej.
Dziewczyny anpiszcie czy to normalne na tym etapie ciąży ?
Dodam tylko, że moja szyjka była badana parę dni temu i była zwarta i miała
43 mm.
Obserwuj wątek
    • shemsi1 idz do lekarza 01.05.07, 12:55
      ja dostałam fenoterol+isoptin. Moga to byz skurcze braxtonowskie, je je juz
      mialam w 22 tc, w ciazach mnogich to normalne.
      bardzo dobrze by było jakbys to dostała, to nie szkodzi a zapobiegawczo warto.
      Nie przemeczaj sie do tego czasu. Ja przez te twardnienia w szpitalu juz
      lezałam od 26tc do konca, ale ja miałam trojacza ciaze.
      duzo ,musiała lezec, bo te twardnienia na ktg wykazywały niewielkie skurcze. te
      abletki owoduja trzesenie sie rąk, ale macica sie nie napreza.
      • shemsi1 zezarłam literki, sorki :) nt 01.05.07, 12:56

• papasowa Re: idz do lekarza 01.05.07, 19:35
        ja tez bralam te tabletki od 28 tyg ciazy, mialam te same objawy. idz szybko do
        gina zeby tezenie sie nie nasililo bo to grozi wczesnym porodem. ale tak jak
        shemsi pisze to jest normalny objaw w ciazy mnogiej
    • mamaigiiemilki Re: tez tak mialam 01.05.07, 20:17
      w tym czasie co ty; polozyli mnie do szpitala(sama chcialam) na obserwacje i
      zaczelam dostawac kaprogest(zastrzyki); moj gin mowil ze lepiej to sprawdzic,
      bo to ciaza blizniacza; potem mialam zalecenie lezenia; ur wczesniej bo zjadlam
      pizze i sie zatrulam- 33tydz; lepiej to sprawdz!
    • mamaigiiemilki Re: podaje nr 01.05.07, 20:20
      gg jakbys chciala pogadac: 4458513, mam na imie Anka
      • lidiaa Re: podaje nr 01.05.07, 21:52
        Dzięki wielkie dziewczyny za szeroki odzew smile
        Zobaczę co się będzie działo jutro. Jeśli nadal tak będzie to skontaktuję się z
        lekarzem
        Jak na razie zamiast no-spy (nie pomagała) łyknęłam scopolan (słyszałyście może
        o tym leku ?)i twardnienie jest ale znacznie słabsze - nie robi się już taka
        skała z brzucha i chyba znacznie rzadziej. Chyba zamienię łykanie no-spy na ten
        scopolan, bo widać, że bardziej pomaga.
        • kasia_g4 Re: podaje nr 02.05.07, 17:03
          Ja oprócz No-Spy i Fenoterolu miałam Scopolan. Ale nie do łykania tylko w
          czopkach.
          • shemsi1 wiesz,ja mysle ze fenoterol mi dzieci uratował 02.05.07, 19:37
            w szpitalu przez 2 miesiace dostawałam zwiekszona dawke-dozylnie kroplowka.
            po 2 tyg kroplowki przeszli na tabletki-tydzien działało-skurcze sie nasilały.
            i do konca kroplówka-ze stojaczkiem chodzilam smile w 35 tak mi sie napinał ze mi
            cc juz zrobili, ech mile wspominam te chwile smile

gnaj do tego lekarza
            • kaka154 Re: wiesz,ja mysle ze fenoterol mi dzieci uratowa 02.05.07, 22:18
              dziewczyny tak czytam ten wątek i sie troszkę wystraszylam. Mnie też napina się
              brzuch, zazwyczaj nie biorę no-spy, bralam przez 2-3 miesiąc bo wtedy przy
              rozciaganiu macicy bolal mie brzuch. Teraz sporadyczne.
              W jakim momencie należy uznać że to juz poważna sprawa, a nie zwykly objaw
              ciąży?
              Brzuch stawia mi się codziennie, najbardziej miekki jest rano, jak tylko cos
              zjem to juz twardnieje i w ciągu dnia różnie, wieczorami jest mocno napięty
              zazwyczaj. Ja prowadzę raczej wypoczywający tryb zycia i sie oszczędzam.
              Czy mam się zaczać martwić i szukac pomocy u gin?
    • camina Re: Twardnienie brzucha 02.05.07, 23:02
      Twardnienie brzucha - od 17 tyg. - nospa w końskich dawkach, potem od 21 tyg -
      Fenoterol w tabletce, bo tak twardniał że nie mogłam chodzić, w 27 tyg. pojawiło
      się regularne napinanie się, twardnienie nawet w pozycji leżacej, wiec leżenie
      plackiem w szpitalu pod kroplówką na fenoterolu... a i tak twardniał. Urodziłam
      w 34 (cc) na drugi dzień po odstawieniu fenoterolu.
    • camina Re: Twardnienie brzucha 02.05.07, 23:04
      Radzę szybko się skonsultować z lekarzem, myślę, że powinnaś już brać fenoterol
      i jak najwiecej się oszczedzać.
      • shemsi1 zgadzam sie z camina w 100% 03.05.07, 21:28
        miałam praktycznie tak samo, kroplówke tylko mi coraz bardziej odkrecali i
        urodziłam koncem 34tc.
        Z tym twardnieniem było tak, ze tylko wspomniałam ginowi o tym, powiedział ze
        macica jest potrójnie obciazona i potrójnie szybciej sie rozciaga, na 23tc
        trojaczej, jest jakbym była w 29tc pojedynczej i ze tabletki musze brac, nie ma
        co ryzykowac.
        Nie chce cie straszyc, to nie na tym polega, po prostu czasem lepiej powiedziec
        prosto z mostu nie owijając w bawełnę, ja tak miałam, niekoniecznie masz to
        samo, po prostu pogadaj z lekarzem, niech lepiej ci to da.
        • mamaigiiemilki Re: lidiaa, co u ciebie? 03.05.07, 22:13

• mathiola Re: Twardnienie brzucha 04.05.07, 21:40
      Tak często to nienormalne raczej. Ja brałam fenoterol i isoptin + nospę.
      Powiedz o tym lekarzowi.
      • lidiaa Re: Twardnienie brzucha 05.05.07, 09:24
        Widzę to baaardzo dużo rad doświadczonych mam - baaardzo dziękuję.
        Staram się jak najwięcej wypoczywać i oszczędzać się. Mam nadzieję, że dotrwam
        do wizyty w najbliższą środę - pewnie dostanę mocniejsze leki rozkurczowe bo no-
        spa już raczej na mnie nie działa. Trochę lepiej po scopolonie.
        • marszaleczek Re: Twardnienie brzucha 05.05.07, 10:48
          ja biore skopolan od 6 misiaca a jestem w 33 tyg,ale lekarz mi je dał żebym za
          wczesnie nie dostała skurczy. Mam czasami twardy brzuch, ale nie wiedziałam ze
          to może byc niebezpieczne. Napiszcie jak czesto wy macie twardy brzuch i jak
          bardzo, bo ja nie wiem co powinno byc normalne a co nie jesli chodzi o ten
          temat.
          • mathiola Re: Twardnienie brzucha 06.05.07, 12:06
            Lekarz powiedział mi, że jak kilka razy na dobę, to nie ma się czym martwić,
            ale jak kilka razy na godzinę, to już powód do zmartwienia. Wtedy lekarstwa i
            leżenie, jak najwięcej wypoczywać i się nie przemęczać z chodzeniem.
            • mamaigiiemilki Re: dokladnie 06.05.07, 12:09
              to samo mowil moj..
              • lidiaa Re: dokladnie 09.05.07, 22:49
                Ja już po wizyci u gina. Pomimo twardnień szyjka trzyma - ma ok. 4cm więc jest
                ok. Na twardnienia dostałam cordafen (4 x 1 tabl). Gin mi powiedział, że
                twardnienia mogą być, ale nie mogą być regularne i częste (co 20 minut).
                W przyszłym tygodniu będą mi podawać sterydy na rozwój płucek u maluszkó - tak
                na wszelki wypadek
                • kaka154 Re: dokladnie 13.05.07, 10:25
                  hej a ja po mojej statniej wizycie dzięki leukocytozie i twardenieniu brzucha
                  wylądowalam w szpitalu na 4 dnisad wlaśnie wrócilam... dostawalam magnez
                  dozylnie kroplówką czy to to samo co fenerol? i antybiotyk na leukocytoze-
                  skutki przeziebienie prawdopodobnie.
                  A teraz w domu cordafen 4xdziennie plus no-spa 3xdziennie... na twardnienie!
                  na dodatek nadal antybiotyk, nystatyna, i jeszcze jeden dopochwowo
                  przeciwzapalny.
                  Jestem w 22 tc i juz sie martwię co dalej. Mam leżej i sie nie przemęczać.
                  Szyjka trzyma i ma 33mm. a nogi juz teraz opuchnietesad
                  Pozdrawiam was serdecznie
                  • karolina_marta Re: dokladnie 13.05.07, 17:45
                    Ja tez mam twardnienie brzucha (12tc), od ponad tygodnia. Dosyć mocne i częste.
                    Ale nic poza nospą nie biorę. Trochę sie martwię, że lekarz nie przejmuje.
    • lilka.k Re: Twardnienie brzucha 13.05.07, 18:47
      Mnie twardnieje brzuch jak jestem zmęczona. Ale położę się, odpocznę i jest ok.
      Zazwyczaj po odkurzeniu całego domu napina mi się brzuch.
      • lidiaa Re: Twardnienie brzucha 19.05.07, 11:02
        Kaka154 - i jak tam się czujesz po cordafenie ?
        Mi ten lek bardzo pomógł - twardnienia zdarzają się ale sporadycznie, a nie tak
        jak wcześniej regularnie i często.
        • kaka154 Lidia 20.05.07, 11:01
          hej
          mam wrażenie ze jest lepiej, le zdecydowanie więcej leżę także. Na szczęście
          brzuch już nie twardnieje na dlugo, ale tak ok 5 razy dziennie i najczęściej
          wieczorem. Miejmy nadzieje ze będzie dobrzesmile
          a który ty jesteś tydzień? i gdzie prowadzisz ciążę?
          bo ja kończe 24tc, i mam lekarza z lodzi-w szpitalu Krekora michal, a normalnie
          do prof. Radwana
          • kaka154 Re: Lidia 20.05.07, 11:03
            lidiaa wlasnie zobaczylam że mamy obie parkę smile))))))
            i masz termin miesiąc wcześniej niz ja.
            • lidiaa Re: Lidia 21.05.07, 19:46
              Kaka,
              No właśnie - obie będziemy miały parkę - to cudowne smile
              Mnie prowadzi szef położnictwa w szpitalu MSWiA w W-wie.
              U mnie ok, tylko w te upały już starsznie cięzko mi się chodzi - po prostu
              sapię i piję hektolitry wody. Całe szczęście nie puchnę, może troszkę ręce -
              ale lekko i widać to trochę po pierścionkach.
              • kaka154 Re: Lidia 24.05.07, 22:40
                hej Lidia
                mnie paluszki już tak spuchly że pościągalam obrączkę i pierścionkisad
                ja lubie upaly i na razie jest ok, poza tym mam kilka slicznych sukienek i one
                poprawiają mi humorek! cale szczeście już nie muszę chodzić w tych okropnych
                dżinsachwink
                pozdrawiam
                • lidiaa Re: Lidia 25.05.07, 13:10
                  Kaka,
                  Zazdroszczę Ci, że już zdołałaś zdjąć pierścionki. Ja robiłam ostatnio dwa
                  podejścia i niestety nie udało się sad Poczekam do wtorku (ma być chłodniej) i
                  znowu spróbuję - muszę to w końcu zrobić ! Wprawdzie nie jestem jakaś
                  spuchnięta, ale po obrączce jednak widać.
                  Ja też jestem cała szczęśliwa, że mogę chopdzić w spódnicach i sukienkach -
                  wprawdzie mam ograniczony zakres w tej chwili (wszystkie sprzed ciązy były
                  raczej dopasowane w talii) ale coś tam dokupiłam i jest ok smile
                  • kaka154 Re: Lidia 27.05.07, 20:19
                    Lidia ja mam plus 12kg i nie mieszczeę sie w nic, ta ciąża mnie sporo wydatków
                    na ciuchy kosztowala, wiec wszystkie sukienki mam nowe, ale czesć okazyjnie z
                    allegro. I buty tez male i wszystkie klapki za wąskie sad
                    • lidiaa Re: Lidia 28.05.07, 13:50
                      Ja też mam plus ok. 12 kg.
                      Wczoraj po dłuższym siedzeniu spuchły mi stopy. Ale jak wygodnie się usadzę z
                      nogami w górę to jest ok. Ahhhh te upały smile
                      • kaka154 Re: Lidia 02.06.07, 11:28
                        hej co slychać?
                        ja w poniedzialek bylam na wizycie i bylo wszystko OK. A od czwartku jest
                        gorzej ;-((( brzuch zacząl znowu częściej twardnieć i caly czas leżę. Boję się
                        co dalej dopiero 26tc.
                        jesli do pn tak będzie to dzwonie do lekarza, bo niestety mam do niego ponad
                        100km.
                        pozdrawiam
                        • lidiaa Re: Lidia 02.06.07, 12:41
                          Hej,
                          Ja mam od lekarza nakaz leżenia, więć większość czasu poleguję w pozycji
                          horyzontalnej i wtedy prawie w ogóle brzuch mi nie twardnieje.
                          Mi też zaczął mocniej i częściej twardnieć w okolicach 25-26tc.
                          A działa na Ciebie jeszcze no-spa ? Bo jeśli tak to bierz spokojnie (można brać
                          do 6-8 na dobę). Na mnie no-spa nie działała, dopiero pomógł cordafen.
                          Jeśli twardnienia bedziesz miała często to koniecznie skontaktuj się z
                          lekarzem !
                          Powodzenia i trzymam kciuki !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka