cytrusowa 16.11.07, 16:02 jakie macie doswiadczenia? szkam kolejnej niani, ta dotyhczasowa jest mloda,w sumie ok. ale starsza jednak ma doswiadczenie,w lasne dzieci odchpwane.... no ale skad sily a bliznieta....no nie wiem. podzielcie sie prosze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
full_house5 Re: niania mloda czy starsza 16.11.07, 17:06 No właśnie sama mam ten sam dylemat. Młodsza ma pewnie więcej siły, energii, cierpliwości... Starsza może więcej doświadczenia, ale za to mniej siły do upilnowania dwójki. Nie wiem sama, może i tak wszystko zależy od osobowości. Bardzo mnie interesują doświadczenia innych dubeltowych mam, bo przeprowadzam właśnie ,,casting" na nianię. Odpowiedz Link Zgłoś
sula_i_komary Re: niania mloda czy starsza 16.11.07, 17:17 E tam doświadczenie, zazwyczaj stare praktyki. Ja bym wzieła studentkę pedagogiki (3-4 rok), taką bez tipsów i pasemek :-p. Marzenie....mi się udało ). Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 Re: niania mloda czy starsza 16.11.07, 17:25 Doswiadczen ze starszymi paniami nie mam, natomiast u nas najpierw byla 40paro-latka, teraz jest mloda, 22, juz z doswiadczeniem i obie sprawuja sie doskonale. Co wiecej, ta pierwsza miala tylko doswiadczenie w postaci dwojki wlasnych dzieci, ale byla swietna, zatrudnilam ja na intuicje i byla super. I taki wiek wydaje mi sie najlepszy, no ale trudno osiagalny Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: niania mloda czy starsza 16.11.07, 17:51 ja nie mam doświadczenia w wyborze nianii, ale może trochę z drugiej strony. Ja byłam nianią. Przede wszystkim niania ma być dobra, pełna sił fizycznych, ciocia mojego męża jest nianią, ma 53 lata ale odkąd poczuła, że ma problemy z zastaniem się poszła na aerobik. Moja teściowa też została ostatnio nianią, ale to już starsza kobieta nawet psychicznie, dla niej dzieci już niech szumu nie robią, nie ma siły się z nimi bawić i choć dobre ma metody wychowawcze ja już bym jej dzieci nie powierzyła (ma 57 lat). Ja jako niania miałam masę różnych pomysłów na zabawy. Było fajnie.. Druga sprawa.. nie bierz atrakcyjnej niani ;P chyba nie muszę mówić czemu?? Sama "mięta" przeszkadza ) Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: niania mloda czy starsza 16.11.07, 18:36 dziewczyny, wlasnie przeprowadzam jak full house casting na nianie i jeszce pare z nich przyjdzie. ja w sumie wolalabym mloda, bo ma sily i checi. mloda byla do tej pory. no ale nie maja doswiadczenia wynikajacego z posiadania wlasnych dzieci....poza tmy nie wiem czy ta nowa nie zajdzie mi w ciaze niedlugo (ta mloda). nie mam przeciez takiej gwarancji...chociaz ona bardzo chce pracowac i mowi, ze dzieci to kiedys, bo ma jakis tam plany. piszecie o babkach w sednim wieku....no w kolejce do poznania sa wlasnie panie w przedziale wiekowym 30-40 lat. zobaczymy. a co do urody mlodej niani....slyszalam tyle o tym ale mojego meza nie ma calymi dniami, ewentualna kandydatka jest mezatka... poza tym mlode nainie chetnie przychpdza w weekendy lub wieczorami a taka starsza to penwie niechetnie..... Odpowiedz Link Zgłoś
full_house5 casting na wesoło:))) 16.11.07, 19:27 Chyba i tak wszystko zależy od osobowości. Przytoczę przykład: Dzwoni do mnie kobieta z ogłoszenia. Wypytuje o różne szczegóły, wiek dzieci, zakres obowiązków, godziny pracy etc. Głos ma raczej poważny... Po dłuższym odpytywaniu mnie zaczyna ,,biadolić" w stylu: oj, nie wiem czy bym sobie poradziła z dwójką?, ojojoj to trzeba mieć dużo siły i zdrowia, ojojoj nie wiem czy bym dała radę itp. itd. Zmęczona już jej wątpliwościami, podpytuję wreszcie dyplomatycznie o jej wiek przekonana, że dzwoni do mnie emerytka. Na to po drugiej stronie pada: dwadzieścia jeden. Pewnie byłam niegrzeczna, ale uśmiałam się do łez w słuchawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: niania mloda czy starsza 16.11.07, 20:01 > poza tym mlode nainie chetnie przychpdza w weekendy lub wieczorami a taka > starsza to penwie niechetnie..... Szczerze mówiąc to ja bardzo niechętnie przychodziłam w weekendy i dobrze, że było to sporadycznie. Potem tak pokochałam te dzieci, że sama zabierałam ich czasami (jak mama dała) jak mąż był w pracy na spacer albo do wesołego miasteczka itp.. Natomiast co do starszych osób, to różnie bywa. Moja teściowa bardzo chętnie zostaje ze swoim podopiecznym w weekendy, a już np. ciocia męża kategorycznie nie. wiesz ja tatusia swoich podopiecznych też nie widywałam za wiele, a mimo to mamusi coś się wkręciło, mimo, że miałam męża już i mimo, że byłam już gruuba mamusi coś się wręciło, synuś nakłamał, że tatuś całuje nianię i była napięta atmosfera.. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: niania mloda czy starsza 16.11.07, 20:46 no ja wogole nie kumam tkaich zazdrosci o nianie.... dzis pare razy byly telefony, nei mgoelam odbierac, bo zajmowalam sie dziecmi. po to jest sekretarka, by sie nagrywac. w koncu za ktoryms razem, kiedy znow nie moglam odebrac ten ktos sie kurzyl i uslyszalam w sluchawce: ''Cholera jasna! sloro dajecie ogloszenie, to odbierajcie telefony!!'' i co wy na to??? ma baba szczescie, ze nie wyswietlil sie nr, bo oddzwonilabym w wolnej chwili, poza tym odechcialo mis ie szukac niani, bo boje sie, ze kazda ma cos za uszami. teraz spanikowalam i zazcynam myslec o wyjsciu awaryjnym.... Odpowiedz Link Zgłoś
e-lula Re: niania mloda czy starsza 19.11.07, 11:28 Najpierw była młoda niania - studentka pedagogiki, z doświadczeniem. Dzieci miały 1,5 roku. Nie nadążała za nimi, jak koncentrowała uwagę na jednym zupełnie zapominała, że należałoby sprawdzić co robi drugi ... Miła, cierpliwa dziewczyna, ale jakaś taka bez temperamentu... Szybko się pożegnałyśmy. Teraz jest starsza niania (ok. 55 lat). Jak ją zobaczyłam po raz pierwszy pomyślałam, że pani po pierwszym dniu zwieje gdzie pieprz rośnie, bo wyglądała na taką nobliwą panią z zasadami ... A tymczasem okazało się, że niania jest boska - gania się z chłopakami, bawią się w budowanie, tankują samochody, codziennie idą na długi spacer, który kończy się na placu zabaw gdzie spotykają sie z innymi nianiami i całą gromadką dzieci, niania piecze BOSKI SERNIK, zabiera ich do siebie do domu (dwie ulice dalej) i pozwala im "prasować" swojego psa Ostatnio nie wysypiamy się z mężem, bo dzieci dają czadu po nocach (sen dwulatka!!! wrrr) więc z rana wyglądamy jak zombie. Niania mi dzisiaj zaproponowała - wyjedźcie sobie na weekend, ja z chłopcami zostanę!!!! Nadal jestem w szoku! Dziewczyny nie ma reguły, a pozory mylą! Trzeba próbować. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
camina Re: niania mloda czy starsza 19.11.07, 14:00 A ja mam lepsze dośw. z młodymi nainiami, choć to nie reguła ze są lepsze. U nas pzre 8 mies. była 42 letnia, która wspaniale opiekowała się chłopcami (wtedy 1, 5 roku) tzn. zawsze najedzeni, wyspani, czyści, ale nie garnęli się do niej. Coś mi w niej brakowało, coś pzreszkadzało, jezeli chodzi o zabawy, edukację itd. Nie widziałam ich zadowolenia jak przychodziła, często tez płakali jak wychodziłam do pracy. Teraz mamy dorywczo młodą 24 letnią studentkę, na której widok moi chłopcy wariują ze szczęscia, a jak wychodze do pracy nawet nie zwracają na mnie uwagi. Kiedyś wrociłam do domu wczesniej z pracy, i keidy weszłam zobaczyłam moje dzieci i nianię szczekające na podłodze, uśmiechnięte od ucha do ucha, spocone od biegania. Pamiętaj, ze to nie reguła, wszystko wychodzi w praniu - nainia musi miec siłę i energię zarówno do karmienia, jak i do zabawy, nauki z dziećmi. Bez tego bedzie tylko dla nich panią do obsługi, a o to pzrecież nie chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
bartosowa Re: niania mloda czy starsza 19.11.07, 20:41 E-lula, co to znaczy sen dwulatka? Ja mam od dwóch miesięcy taki czad po nocach, że chodze nieprzytomna. Co sie dzieje? Myślałam, ze to piątki, ale moze nie... Odpowiedz Link Zgłoś
e-lula Re: niania mloda czy starsza 19.11.07, 21:31 "sen dwulatka" zmora mojego macierzyństwa!!!! Od piątego miesiąca pięknie spali sami w łożeczkach od 19 do 7 rano. I co?! I się skończylo!!Na chwilę przed drugimi urodzinami. Biegamy do nich po kilka razy, czasami któreś z nas śpi w ich pokoju na materacu, coraz częściej lądują u nas w łóżku, bo ile można do nich biegać... Gadam o tym ze wszystkimi znajomymi mi matkami dwulatków, niania gada ze swoimi koleżankami niańkami i okazuje się, że ten wiek taki właśnie jest dziwny, że dzieci w nocy płaczą i wołają rodziców! Buuuu Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: niania mloda czy starsza 20.11.07, 09:06 a ja mysle ze to nie jest reugla iz w wieku dwoch lat...moje skonczyly dzis 11 mcy i wlasnieprzechodza ten etap. kazda noc po kolei jest nieprzespana przez wszystkich z wyjatkiem psa Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 o śnie dwulatka 20.11.07, 09:18 Dziewczyny ja mam starszego synka w wieku 2,5 lat. Te złe noce są związane i z piątkami i z tym ,ze dzieci zaczynają intensywnie śnić- mieć koszmary senne. Nam wszystkie piątki wyszły jak miał 2 lata i 3 mce, więc już noce o niebo lepsze. Rzadko sie wybudza. A jak miał zły sen potrafił wyć (nie płakać tylko wyć!!! godzinę) na moich rękach. Zawsze go przytulałam i mówiłam,żeby się nie bał bo mama i tata są obok, przed wszystkim go obronią!!! To trwało ponad pół roku! Teraz śpi super. Pewnie i u was wkrótce minie. Ale ząbki sprawdźcie, czy są już piątki??? bo to cholernie ich boli pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
e-lula Re: o śnie dwulatka 21.11.07, 11:16 o kurde to jescze przez piątki nie będziemy spać? Na razie trójki wychodziły, ostre jak igielki, więc myślałam, że może przez nie też się budzą ... A Ty mi jeszcze o piątkach mówisz ... Buuuuu. Przyjdzie zwariować Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 Re: o śnie dwulatka 21.11.07, 12:12 trójki to nic, piątki największe trzonowe to koszmar łeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
melika1 Re: niania mloda czy starsza 08.01.08, 14:31 witaj, napisz prosze czy duzo placisz takiej niani dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: niania mloda czy starsza 08.01.08, 18:44 troche czasu minelo itemat moge juz zamknac - mamy mloda nianie. los tak chcial zebym najpierw jej odmowia, a potem - gdy ta, ktora wybralam - stchorzyla, zaproponowalam obecnej. i to byl strzal w dziesiatke. Odpowiedz Link Zgłoś
malwinkaxy Re: niania mloda czy starsza 21.11.07, 15:39 ja mam nianie 24 lata i 38 lat druga,wczesniej tez dlugo szukalismy i calkowicie zrezygnowalimy ze starszych pan, mlode dziewczyny ktore naprade lubia dzieci sa super, fantastycznie sie bawia z dziecmi,moi chlopaki maja 16 miesiecy, bardzo ciesza sie z przyjscia opiekunek, wrecz piszcza na ich widok,jak wychodza - chlopaki o nie placza, mysle ze mlode nianie do blizniakow dadza sobie lepiej rade, dodam ze chloapki sa malymi urwiskami i naprawde trzeba troche sie napracowac przy nich zeby sprostac ich wychowaniu, te dziewczyny swietnie to robia, jedna z nian przychodzi tylko dorywczo, tak naprawde to nam nie jest potrzebna, ale dzieci jak ja widza tak bardzo sie ciesza ze kaze jej przychodzic zeby sie nia nacieszyly, ona tez ich bardzo lubi , Odpowiedz Link Zgłoś