Dodaj do ulubionych

MMR i MMRII

03.01.08, 16:59
dziewczyny - wiem, że opinie są bardzo podzielone w tym temacie -
ale czy możecie się wypowiedzieć w tej kwestii - czy szczepiłyście i
czy trzeba - czy one są obowiązkowie- czy mniejsze ryzyko jest
szczepiąć np. pojedyńczymi ( chodzi tu o autyzm) - chętnie poznam
Wasze opinie
Obserwuj wątek
    • 100ania MMR albo Priorix 03.01.08, 17:23
      w tej chwili szczepienie Odra+świnka+różyczka jest obowiązkowe. Ale szczepionkę bezpłatną MMR można zastąpić Priorixem który kosztuje ok 70-8-zł, a jest po prostu bezpieczniejszy. Chociaż i tu pewnie opinie będą różne.
      • sula_i_komary Re: MMR albo Priorix 03.01.08, 19:22
        W Polsce nie ma pojedynczych szczepionek.
        Jestem terapeutą dzieci z autyzmem. Nie szczepiłam. Szczepienie jest obowiązkowe, ale można podpisać oświadczenie, że bierzecie na siebie odpowiedzialność.
        Chłopcy mają prawie 3 lata i gdzieś za rok ich zaszczepię. Na te choroby chorowali nasi dziadkowie i rodzice, powikłania są rzadkie.
        Różyczka jest niebezpieczna tylko w okresie ciąży.
        Rozważałam wszystkie za i przeciw ze dwa miesiące.
        Pozdrawiam
        • traganek Re: MMR albo Priorix 04.01.08, 19:39
          A mi wojew. konsultant ds szczepień powiedział, że jestem
          przewrażliwiona kiedy się pytałam czy to szczepienie jest bezpieczne
          i że nie ma żadnej różnicy między MMR II i Priorixem. W końcu
          zaszczepiłam synka w 13 mcu a córeczkę w 18 mcu, była wówczas bardzo
          chuda ważyła zaledwie 7 kg. Ale na szczęście po szczepieniu nic
          złego się nie stało...
          • cytrusowa Re: MMR albo Priorix 04.01.08, 19:44
            sluchajcie, a mnie nie chodzi o nazwe szczepionki tlyko sens teog szczepienia.

nie chce robic burzy w szklance wody ale u nas termin szczepienia zbliza sie
            nieuchronnie, a ja zaczynam powatpiewac i jestem coraz barzdiej skonnna odmowic
            badz przelozyc, jesli to mozliwe.
            doradzcie prosze
            ostatecznie decyzje i tka ja podejme ale potrzebuje roznyhc zdan, za i przeciw
    • mamaigiiemilki Re: MMR i MMRII 04.01.08, 22:35
      wlasnie sprawdzilam w ksiazeczce kiedy szczepilam:
      28.05 skonczyły roczek a szczepione były 06.06; wpis:MMR II 0,5;

szczepilam i powiem wam ze nawet nie myslalam o zagrozeniach, zreszta nie wiedzialam o nich za duzo; dopiero siostra mnie oswiecila w tym temacie- ona synka jeszcze nie szczepila a ma skonczone 1,5; i nie zamierza szczepic;
      • 100ania Re: MMR i MMRII 05.01.08, 09:43
        ja przy starszym dziecku nie zastanawiałam się (a wtedy było to szczepienie dobrowolne) i zaszczepiłam. W sierpniu Kuba zachorował na różyczkę - dwa miesiące po szczepieniu!!! Przeszedł ją strasznie; tydzień temperatury dochodzącej do 40 stopni, wymioty, nie było jednego miejsca bez wysypki. Nie wiem, czy to były powikłania po szczepieniu, nie jestem specjalistą w tym temacie, ale różyczkę na ogół przechodzi się łagodnie.
        A teraz ze względu na wcześniactwo chłopców obawiam się podwójnie. Spotkałam się z wieloma opiniami, że Priorix jest szczepionką bezpieczniejszą.
        Po MMR raz na kilka tysięcy zdarzają się powikłania w postaci autyzmu (słowa mojej lekarki), dlatego ryzykować nie będę.
        Pojedynczą odrą już nie szczepią, więc wybór jest w zasadzie żaden - albo ryzykować i nie szczepić, albo zmniejszyć ryzyko i wybrać lepszą szczepionkę.
    • camina Re: MMR i MMRII 06.01.08, 13:14
      Dziewczyny, ja nic na ten temat nie wiem. Oświćcie mnie skąd związek
      tych szczepień z autyzmem? Może jakiś link? Ja swoich zaszczepiłam,
      nikt nic mi nie mówił o skutkach, a sama tez tego nie upilnowałam.
      Jeden z moich synków chodzi do psychologa, az go zapytam czy
      skutkiem tej szczepionki mogą byc takiego typu zachowania jak u
      mojego synka (zachowania, które obserwuje się u dzieci
      autystycznych).
      • sula_i_komary Re: MMR i MMRII 07.01.08, 11:08
        Wpiszcie w google "mmr autyzm" i wyświetli się wiele wyników.
        np.: sonia.low.pl/sonia/art2/szczep_a_autyzm.htm
        Nie ma 100% danych na temat wpływu szczepionki na rozwój autyzmu.
        Ja obawiam się, że badania na ten temat są ściśle kontrolowane przez koncerny farmaceutyczne i nie mam pewności, ze faktycznie ktoś to porządnie przeanalizował.
        Faktycznie, jest tak, że objawy autyzmu są zazwyczaj zauważane w okresie tego szczepienia, ale to nie jest wystarczający argument aby wykluczyć związek występowania autyzmu ze szczepieniem.

W mojej pracy spotkałam wielu rodziców, którzy twierdzili, że po szczepieniu dziecko zachorowało, leczone było antybiotykami (antybiotykoterapia również może mieć związek z wystąpieniem autyzmu) i w krótkim czasie nastąpił regres w rozwoju i komunikacji. Z wywiadu i analizy rozwoju wynika najczęściej, że dziecko wcześniej rozwijało się jak najbardziej prawidłowo. Dziwne, hmmm, ja już bałam się podjąć ryzyko.
        W ostatnim czasie mam kontakt z 3 letnimi bliźniakami z autyzmem (obaj chłopcy mają zdiagnowowae całościowe zaburzenia rozwoju- cechy autyzmu). Regres nastąpił po szczepieniu sad.
        Wierzę w podłoże genetyczne. Szczepionka w powiązaniu z odpowiednimi predyspozycjami układu nerwowego, osłabionym układem immunologicznym, przerostem candida albicans, zatruciem metalami ciężkimi może wywołać autyzm.
        Jeżeli ktoś mi da 100% gwarancję, że szczepionka jest bezpieczna- ucieszę się bardzo.
        Moja pediatra powiedziała, ze 20 lat temu nie szczepiła swoich dzieci na odrę. Coś musi w tym być.
        Nie mówi się o tym by nie powodować paniki.
        Co by było gdyby wszyscy przestali szczepić dzieci???

To trudny temat.
        Pozdrawiam.
        • traganek Re: MMR i MMRII 07.01.08, 11:14
          A ja słyszałam, że naukowiec który ogłosił tę teorię (powiązanie
          autyzmu z MMR) został skazany. Ale komu tu wierzyć? Bardziej
          niepokojąca jest ta cała panika. Ostatnio spotkałam znajomą, która
          ma dziecko autystyczne i ona twierdzi, że mały zachorował po
          szczepieniu przeciwko gruźlicy...
          • cytrusowa Re: MMR i MMRII 07.01.08, 11:58
            oj trudny temat sula, trudny.
            to juz nawt nie chodzi o naglosnianie sprawy tylko ja na przyklad patrze
            bardziej pod katem wczesniactwa malych i nadwrazliwosci Kalinki.

no ale postanowilam, ze porozmawiam z lekarzem i bede chciala o pare mcy odroczyc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka